Minä tien Turun Yliopiston Savo-Karjalaisen osakunnan alaiseen kulinaariseen tiedekuntaan leikkimielistä väitöskirjaa Kalakukoista ja niiden johdannaisista. Minua kiinnostaa millainen suhde nykyimmeisellä on kukkoruokiin (kalakukko, lanttukukko, mustikkakukko, kukkoset...) ja mitä muistitietoa teillä on niistä. Syöttekö niitä? Teettekö itse? Sovellatteko? Esim eräs kaverini teki Hallowee-bileisiin kurpitsakukkosia.
Lisää kulinaarisesta tdk:sta
http://sko.utu.fi/index.php?id=13&cat=2
Apuva tutkimukseen.
6
650
Vastaukset
- ihan perushuttua
Kukkoruokaa syödään itse. Kun töitten jälkeen mennään puolison kanssa nälkäisinä kauppaan, niin ostetaan usein Valintatalosta valmis pienehkö muikkukukko ja syödään se kylmiltään alkupaloina samalla kun kokkailaan perheelle varsinaista iltaruokaa.
Valmiista ruis-peruna-taikinasta olen tehnyt patakukkoa, jossa on ollut sisällä padassa milloin mitäkin, sitä sun tätä. Tämä on yleensä mökkiruoka, joka valmistuu vaivatta uunissa. Tarvitaan siis paketti valmista taikinaa, savikuppi ja jotain täytteeksi sopivaa. Patakukon täytteeksi sopii mm. sienet, kesäkurpitsat, lihat, kalat tai juurekset.
Kotona meillä ei koskaan ollut mitään kukkoruokia; olen länsisuomesta kotoisin, tiettävästi ilman mitään suurempia savolais- tai karjalaiskytköksiä. Nämä kukot ja piirakat on opittu ystäviltä ja kavereilta.- paras on
LANTTUKUKKO.
- Patakukko!
paras on kirjoitti:
LANTTUKUKKO.
Jota valmistankin melko usein, kun sattuu sopivan kokoista tuoretta muikkua hollille.
Valmiit kukot ovat suorastaan järkyttävän hintaisia, kuitenkaan kukossa ei maksa kuin kala, eikä sekään hirveitä. Kannen leivon ruis,ohra,vehnäjauhoista, johon lisään joskus hieman kauraryyniä. Maustan taikinan suolalla ja sekoitan taikinaan tilkan sulatettua voita. Padan vuoraan ohuilla silavaviipaleilla ja sen jälkeen ladon puhkottuja ja nopeasti huuhdottuja kaloja vieriviereen kerroksen tai pari, sitten ripottelen sinne suolaa ja hieman ruisjauhoja sekä kerroksen silavaa. Näin edetään kerros kerrokselta kunnes viimeiseksi koko padallinen katetaan silavalla ja sen päälle leivotaan 2-3 sentin taikinakansi. Taikinan päälle nokare voita ja pata 175 asteiseen leivinuuniin. Kannen ruskistuttua nätisti, laitetaan pataan oikea kansi, jonka alla taikinakuori pysyy mehevänä ja patakukko saa hautua hiljkaiin 5-6 tuntia. Parasta patakukko on kylmänä, pala kantta, sipaistuna voita pintaan ja kukon sisustaa kasa viereen lautaselle ja kyytipojaksi jääkylmää maitoa! Siinäpä herkkujen herkku, joka ei koreudella keikaroi, mutta maku on maailman huipulta!
- lanttuva
No tota meillä on semmonen sunnuntaiperinne että joka sunnuntaille lanttu-lihakukkoa.
Paikallinen pikkukauppa on auki sunnuntaisin ja sieltä saa maan mainiota kotileipomon kukkoa,
siitä vedetään paksut siivut, lämmitetään mikrossa ja päälle ehtaa voita. Margariini ei käy !
Kukon pitää olla sen verran kuuma että voi sulaa pinnalle, lanttukerroksen riittävän paksu ja
liha isoina ja mureina kuutioina.
Joskus kun tekee itse niin koittaa jäljitellä tuota vaan koskaan ei ole tullut niin hyvää kun tämä leipomon kukko on. - kysyy kun ei tiedä
Vaan kysyy kun pitäisi vastata: Osaisiko joku teistä oppineista ja tietävistä kertoa mikä on ripakukko? Semmoinen sana vilahti tuolla alempana olevassa ketjussa ja se kiinnostaa. Onko niin kuin arvelen että kalakukkoon tai muuhun kukkoon leivottiin taikinasta ripa? Eikös se mennyt rikki kun sitä kannettiin?
- Historijoitsija!
Enää muistavat ripakukkoa, joka oli muinoinen takaniittyjen eväs. Ripa ei ole suinkaan taikinasta, vaan se on tuoreen puun, yleensä lepän oksan pätkä, joka leivotaan kukon kuoren sisään, jolloin kukosta muodostuu kädensijallinen kantamus!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Maatalous- ja yritystuet pois, työeläkevaroilla valtion velka pois
Suomi saadaan eheytettyä kädenkäänteessä, kun uskalletaan tehdä rohkeita ratkaisuja. Maatalous- ja yritystuet ovat hait233133Hei! Halusin vain kertoa.
En tiedä luetko näitä, mutta näimme n.4vk sitten, vaihdoimme muutaman sanan ja tunsin edelleen kipinän välillämme. Katso3763Kirjoittaisit edes jotain josta tiedän
Varmasti oletko se oikeasti sinä. Tänään tälläinen olo. 68750Miksi ikävä ei helpotu vuosien jälkeenkään?
Tänään olin ensimmäistä kertaa sinun lähtösi jälkeen tilassa, jossa vuosia sitten nähtiin ensimmäistä kerta. Ollessani3700Mistä tietää, onko hän se oikea?
Siitä, kun sitä ei tarvitse miettiä. Siitä, kun hänen olemassa oleminen ja ajatteleminen saa hymyilemään. Siitä, kun ha35607Miten voitkin olla aina niin fiksu
...aina niin huomaavainen, kärryillä ja kartalla. Yritän etsimällä etsiä sinusta jotain vikaa, että saisin pidettyä sydä32591Tiesitkö? Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi seksuaalirikollinen
Järkyttävää… Motin mukaan Suomessa lääkäri voi toimia ammatissaan, vaikka hän olisi yksityiselämässään syyllistynyt es20539- 39533
Sofia Zida puhuu rehellisesti suhteesta Andy McCoyhin: "Se on ollut mulle tavallaan..."
Sofia ja Andy, aika hellyttävä parivaljakko. Sofia Zida on mukana Petolliset-sarjassa. Hänet nähtiin Yökylässä Maria Ve3529- 40521