Apuva tutkimukseen.

Seregi85

Minä tien Turun Yliopiston Savo-Karjalaisen osakunnan alaiseen kulinaariseen tiedekuntaan leikkimielistä väitöskirjaa Kalakukoista ja niiden johdannaisista. Minua kiinnostaa millainen suhde nykyimmeisellä on kukkoruokiin (kalakukko, lanttukukko, mustikkakukko, kukkoset...) ja mitä muistitietoa teillä on niistä. Syöttekö niitä? Teettekö itse? Sovellatteko? Esim eräs kaverini teki Hallowee-bileisiin kurpitsakukkosia.

Lisää kulinaarisesta tdk:sta
http://sko.utu.fi/index.php?id=13&cat=2

6

619

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihan perushuttua

      Kukkoruokaa syödään itse. Kun töitten jälkeen mennään puolison kanssa nälkäisinä kauppaan, niin ostetaan usein Valintatalosta valmis pienehkö muikkukukko ja syödään se kylmiltään alkupaloina samalla kun kokkailaan perheelle varsinaista iltaruokaa.

      Valmiista ruis-peruna-taikinasta olen tehnyt patakukkoa, jossa on ollut sisällä padassa milloin mitäkin, sitä sun tätä. Tämä on yleensä mökkiruoka, joka valmistuu vaivatta uunissa. Tarvitaan siis paketti valmista taikinaa, savikuppi ja jotain täytteeksi sopivaa. Patakukon täytteeksi sopii mm. sienet, kesäkurpitsat, lihat, kalat tai juurekset.

      Kotona meillä ei koskaan ollut mitään kukkoruokia; olen länsisuomesta kotoisin, tiettävästi ilman mitään suurempia savolais- tai karjalaiskytköksiä. Nämä kukot ja piirakat on opittu ystäviltä ja kavereilta.

      • paras on

        LANTTUKUKKO.


      • Patakukko!
        paras on kirjoitti:

        LANTTUKUKKO.

        Jota valmistankin melko usein, kun sattuu sopivan kokoista tuoretta muikkua hollille.
        Valmiit kukot ovat suorastaan järkyttävän hintaisia, kuitenkaan kukossa ei maksa kuin kala, eikä sekään hirveitä. Kannen leivon ruis,ohra,vehnäjauhoista, johon lisään joskus hieman kauraryyniä. Maustan taikinan suolalla ja sekoitan taikinaan tilkan sulatettua voita. Padan vuoraan ohuilla silavaviipaleilla ja sen jälkeen ladon puhkottuja ja nopeasti huuhdottuja kaloja vieriviereen kerroksen tai pari, sitten ripottelen sinne suolaa ja hieman ruisjauhoja sekä kerroksen silavaa. Näin edetään kerros kerrokselta kunnes viimeiseksi koko padallinen katetaan silavalla ja sen päälle leivotaan 2-3 sentin taikinakansi. Taikinan päälle nokare voita ja pata 175 asteiseen leivinuuniin. Kannen ruskistuttua nätisti, laitetaan pataan oikea kansi, jonka alla taikinakuori pysyy mehevänä ja patakukko saa hautua hiljkaiin 5-6 tuntia. Parasta patakukko on kylmänä, pala kantta, sipaistuna voita pintaan ja kukon sisustaa kasa viereen lautaselle ja kyytipojaksi jääkylmää maitoa! Siinäpä herkkujen herkku, joka ei koreudella keikaroi, mutta maku on maailman huipulta!


    • lanttuva

      No tota meillä on semmonen sunnuntaiperinne että joka sunnuntaille lanttu-lihakukkoa.
      Paikallinen pikkukauppa on auki sunnuntaisin ja sieltä saa maan mainiota kotileipomon kukkoa,
      siitä vedetään paksut siivut, lämmitetään mikrossa ja päälle ehtaa voita. Margariini ei käy !
      Kukon pitää olla sen verran kuuma että voi sulaa pinnalle, lanttukerroksen riittävän paksu ja
      liha isoina ja mureina kuutioina.
      Joskus kun tekee itse niin koittaa jäljitellä tuota vaan koskaan ei ole tullut niin hyvää kun tämä leipomon kukko on.

    • kysyy kun ei tiedä

      Vaan kysyy kun pitäisi vastata: Osaisiko joku teistä oppineista ja tietävistä kertoa mikä on ripakukko? Semmoinen sana vilahti tuolla alempana olevassa ketjussa ja se kiinnostaa. Onko niin kuin arvelen että kalakukkoon tai muuhun kukkoon leivottiin taikinasta ripa? Eikös se mennyt rikki kun sitä kannettiin?

      • Historijoitsija!

        Enää muistavat ripakukkoa, joka oli muinoinen takaniittyjen eväs. Ripa ei ole suinkaan taikinasta, vaan se on tuoreen puun, yleensä lepän oksan pätkä, joka leivotaan kukon kuoren sisään, jolloin kukosta muodostuu kädensijallinen kantamus!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Klaukkalan onnettomuus 4.4

      Klaukkalassa oli tänään se kolmen nuoren naisen onnettomuus, onko kellään mitään tietoa mitä kävi tai ketä onnettomuudes
      Nurmijärvi
      109
      4842
    2. Yleltä tyrmäävä uutinen

      Ylen uutisen mukaan Raamattu on keksitty n. 2600. Putoaako kristinuskolta pohja kokonaan alta pois? https://yle.fi/a/74
      Luterilaisuus
      419
      1527
    3. Missä mustasusi on?

      Suden aloituksia ei ole näkynyt moneen päivään.
      Ikävä
      189
      1114
    4. Pakko kertoa mies

      Äitini tietää, että olen ihastunut sinuun. 😳 halusin että hän näkisi sinun kuvan ja pyysin googlaamaan sinua. Kommentti
      Ikävä
      110
      1098
    5. Sinä vain tulit elämääni

      Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna
      Ikävä
      86
      1010
    6. Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.

      Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk
      Maailman menoa
      15
      1004
    7. tilitoimistopiirainen huutaa

      mikä tää piiraisen tilitoimistomies oikee on? olin kuullut vaikka mitä huhuja, että ihan valtavan äkkipikanen mies mutt
      Kuhmo
      11
      958
    8. Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?

      Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.
      Ikävä
      47
      931
    9. Miten koskettaisit häntä?

      Miten lähestyisit jos hän olisi lähelläsi nyt..
      Ikävä
      64
      921
    10. Mitä ajattelet

      Kaivattusi uskosta tai onko hän uskossa?
      Ikävä
      64
      876
    Aihe