Apuva tutkimukseen.

Seregi85

Minä tien Turun Yliopiston Savo-Karjalaisen osakunnan alaiseen kulinaariseen tiedekuntaan leikkimielistä väitöskirjaa Kalakukoista ja niiden johdannaisista. Minua kiinnostaa millainen suhde nykyimmeisellä on kukkoruokiin (kalakukko, lanttukukko, mustikkakukko, kukkoset...) ja mitä muistitietoa teillä on niistä. Syöttekö niitä? Teettekö itse? Sovellatteko? Esim eräs kaverini teki Hallowee-bileisiin kurpitsakukkosia.

Lisää kulinaarisesta tdk:sta
http://sko.utu.fi/index.php?id=13&cat=2

6

594

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ihan perushuttua

      Kukkoruokaa syödään itse. Kun töitten jälkeen mennään puolison kanssa nälkäisinä kauppaan, niin ostetaan usein Valintatalosta valmis pienehkö muikkukukko ja syödään se kylmiltään alkupaloina samalla kun kokkailaan perheelle varsinaista iltaruokaa.

      Valmiista ruis-peruna-taikinasta olen tehnyt patakukkoa, jossa on ollut sisällä padassa milloin mitäkin, sitä sun tätä. Tämä on yleensä mökkiruoka, joka valmistuu vaivatta uunissa. Tarvitaan siis paketti valmista taikinaa, savikuppi ja jotain täytteeksi sopivaa. Patakukon täytteeksi sopii mm. sienet, kesäkurpitsat, lihat, kalat tai juurekset.

      Kotona meillä ei koskaan ollut mitään kukkoruokia; olen länsisuomesta kotoisin, tiettävästi ilman mitään suurempia savolais- tai karjalaiskytköksiä. Nämä kukot ja piirakat on opittu ystäviltä ja kavereilta.

      • paras on

        LANTTUKUKKO.


      • Patakukko!
        paras on kirjoitti:

        LANTTUKUKKO.

        Jota valmistankin melko usein, kun sattuu sopivan kokoista tuoretta muikkua hollille.
        Valmiit kukot ovat suorastaan järkyttävän hintaisia, kuitenkaan kukossa ei maksa kuin kala, eikä sekään hirveitä. Kannen leivon ruis,ohra,vehnäjauhoista, johon lisään joskus hieman kauraryyniä. Maustan taikinan suolalla ja sekoitan taikinaan tilkan sulatettua voita. Padan vuoraan ohuilla silavaviipaleilla ja sen jälkeen ladon puhkottuja ja nopeasti huuhdottuja kaloja vieriviereen kerroksen tai pari, sitten ripottelen sinne suolaa ja hieman ruisjauhoja sekä kerroksen silavaa. Näin edetään kerros kerrokselta kunnes viimeiseksi koko padallinen katetaan silavalla ja sen päälle leivotaan 2-3 sentin taikinakansi. Taikinan päälle nokare voita ja pata 175 asteiseen leivinuuniin. Kannen ruskistuttua nätisti, laitetaan pataan oikea kansi, jonka alla taikinakuori pysyy mehevänä ja patakukko saa hautua hiljkaiin 5-6 tuntia. Parasta patakukko on kylmänä, pala kantta, sipaistuna voita pintaan ja kukon sisustaa kasa viereen lautaselle ja kyytipojaksi jääkylmää maitoa! Siinäpä herkkujen herkku, joka ei koreudella keikaroi, mutta maku on maailman huipulta!


    • lanttuva

      No tota meillä on semmonen sunnuntaiperinne että joka sunnuntaille lanttu-lihakukkoa.
      Paikallinen pikkukauppa on auki sunnuntaisin ja sieltä saa maan mainiota kotileipomon kukkoa,
      siitä vedetään paksut siivut, lämmitetään mikrossa ja päälle ehtaa voita. Margariini ei käy !
      Kukon pitää olla sen verran kuuma että voi sulaa pinnalle, lanttukerroksen riittävän paksu ja
      liha isoina ja mureina kuutioina.
      Joskus kun tekee itse niin koittaa jäljitellä tuota vaan koskaan ei ole tullut niin hyvää kun tämä leipomon kukko on.

    • kysyy kun ei tiedä

      Vaan kysyy kun pitäisi vastata: Osaisiko joku teistä oppineista ja tietävistä kertoa mikä on ripakukko? Semmoinen sana vilahti tuolla alempana olevassa ketjussa ja se kiinnostaa. Onko niin kuin arvelen että kalakukkoon tai muuhun kukkoon leivottiin taikinasta ripa? Eikös se mennyt rikki kun sitä kannettiin?

      • Historijoitsija!

        Enää muistavat ripakukkoa, joka oli muinoinen takaniittyjen eväs. Ripa ei ole suinkaan taikinasta, vaan se on tuoreen puun, yleensä lepän oksan pätkä, joka leivotaan kukon kuoren sisään, jolloin kukosta muodostuu kädensijallinen kantamus!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2785
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2385
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      21
      2310
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      102
      1906
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1620
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      168
      1335
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      282
      1167
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1024
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1024
    10. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      238
      961
    Aihe