Onnistuuko joulukinkun paistaminen puuliedellä?
Meillä on vanha puuliesi ja mies haluaisi paistaa joulukinkun liedessä, mutta itseä mietityttää onnistuuko varmasti.. pientä lämpöä pitää pitää koko ajan joten mies saa vahtia kinkunpaiston. :)
Onko kellään kokemuksia?
Joulukinkku puuliedellä
9
2587
Vastaukset
- on aina
paistettu tai keitetty keittoastassa eikä liedellä
- maisakerttu
No enpä ole kuullut kinkun paistamisesta minkäänlaisella liedellä.
Itse olen paistanut aikoinaan leivinuunissa ja nyt jo vuosikymmenet sähköuunissa.
Leivinuuni siis lämmitettiin kuumaksi puilla ja sitten hiilet vedettiin ulos ja kinkku sisään. Jos nyt tarkoitat puu-uunia tai hellaa (näin oletan) niin ensinnäkin sen käyttöönotto on homma numero 1
jos sitä ei ole lämmitetty säännöllisesti.
Siinä kannattaa nyt etukäteen pitää "pikkulämmöt" päällä ennen varsinaista kinkunpaistoa, muuten
saattaa tehdä tepposet ja jäähtyä liian nopeasti.
Puu-uunit varaavat sitä lämpöä, mutta jos on ollut kauan käyttämättä niin ihan heti ei ehkä
kannata alottaa paistamalla siinä kinkkua, tulos saattaa olla pinnalta jonkun verran kypsä ja
sisältä raaka tuotos.
Pitäisihän sen muuten onnistua; miksi ei, kun saatte hiilet ulos niin kinkku sisään, tässä suosittelen
paistopussin käyttämistä. Lämpö saa laskea tasaisesti, lämpömittarit on hyvä olla sekä kinkussa
että uunissa, niistä voi seurata "prosessia".
Loppukuorrutus on kuitenkin paras tehdä sähköuunissa; mitä todennäköisemmin puu-uunin lämpö on laskenut
sen verran alas että kuorruttaminen ei enää onnistu siinä.
Toivottavasti onnistuu, onhan se idyllistä paistella kinkku elävällä tulella...Sinne uunin pohjalle kannattaa laittaa joku ritilä niin ettei pelti ole kiinni
ihan suoraan uunin pohjassa ja lämpö pääsee kiertämään myös alta.
Me tuunattiin semmonen about 4 senttiä korkea (en nyt kyllä muista mistä tämä
oli hankittu) ja on paistotuloksen kannalta hyvä, leivonnaisten pohjat ei kärtsähdä
eikä ruoat pala kiinni vuokiin.- Joulutonttu!
porkkanapää kirjoitti:
Sinne uunin pohjalle kannattaa laittaa joku ritilä niin ettei pelti ole kiinni
ihan suoraan uunin pohjassa ja lämpö pääsee kiertämään myös alta.
Me tuunattiin semmonen about 4 senttiä korkea (en nyt kyllä muista mistä tämä
oli hankittu) ja on paistotuloksen kannalta hyvä, leivonnaisten pohjat ei kärtsähdä
eikä ruoat pala kiinni vuokiin.Vaiko leivinuunista? Nämä kaksi eroavat oleellisesti toisistaan. Leivinuuni varaa lämpöä pitkäksi aikaa, joten Porkkanapään neuvo on kohdallaan leivinuunin ollessa kyseessä. Liesiuuneja on myös sellaisia, joita voi lämmittää koko paistamisen ajan, joten esilämmitykset eivät ole tarpeen.
Leivinuunin kannattaa antaa "siintyä" melko alhaiseen lämpöön, eli alle 150 astetta, ennenkuin sinne kinkkua edes kannattaa sysätä. Alhainen lämpötila ja yön yli paisto,=mehevä lopputulos.
Liesiuunissa alkulämpö 175 astetta, myöhemmin reilusti alempi, eli 120, mutta ei alle.
Paistoaika: ensimmäinen kilo 2 tuntia seuraaville lasketaan aikaa tunti/kg.
Suositan taikinakuorta paiston ajaksi. Eli ruisjauhoja ja vettä, leivotaan kiinteä taikina ja levitetään kinkun päälle alle ritilä ja ritilän alle astia jossa sopii olla vaikkapa vettä. Taikinaan jotkut lisäävät suolaa, mutta se ei ole tarpeen. - paistaa se
Joulutonttu! kirjoitti:
Vaiko leivinuunista? Nämä kaksi eroavat oleellisesti toisistaan. Leivinuuni varaa lämpöä pitkäksi aikaa, joten Porkkanapään neuvo on kohdallaan leivinuunin ollessa kyseessä. Liesiuuneja on myös sellaisia, joita voi lämmittää koko paistamisen ajan, joten esilämmitykset eivät ole tarpeen.
Leivinuunin kannattaa antaa "siintyä" melko alhaiseen lämpöön, eli alle 150 astetta, ennenkuin sinne kinkkua edes kannattaa sysätä. Alhainen lämpötila ja yön yli paisto,=mehevä lopputulos.
Liesiuunissa alkulämpö 175 astetta, myöhemmin reilusti alempi, eli 120, mutta ei alle.
Paistoaika: ensimmäinen kilo 2 tuntia seuraaville lasketaan aikaa tunti/kg.
Suositan taikinakuorta paiston ajaksi. Eli ruisjauhoja ja vettä, leivotaan kiinteä taikina ja levitetään kinkun päälle alle ritilä ja ritilän alle astia jossa sopii olla vaikkapa vettä. Taikinaan jotkut lisäävät suolaa, mutta se ei ole tarpeen.maken maistaa.
- uuttelias
kun sanoit tekeväsi rikosilmotuksen häiriköstä? Kerran vastasit että "hyvin kävi" mutta tuollanen vastaus viittaa lähinnä siihen että ilmotusta ei edes tehty, tai paremminkin virkavalta viitasi asialle kintaalla.
- haperosieni
porkkanapää kirjoitti:
Sinne uunin pohjalle kannattaa laittaa joku ritilä niin ettei pelti ole kiinni
ihan suoraan uunin pohjassa ja lämpö pääsee kiertämään myös alta.
Me tuunattiin semmonen about 4 senttiä korkea (en nyt kyllä muista mistä tämä
oli hankittu) ja on paistotuloksen kannalta hyvä, leivonnaisten pohjat ei kärtsähdä
eikä ruoat pala kiinni vuokiin.joka riehui tuolla sienipalstalla haperokeskustelussa? Ainakin nimimerkki on sama, oliko sulla jotenkin huono päivä vai mistä johtui sellanen käytös?
Joulutonttu! kirjoitti:
Vaiko leivinuunista? Nämä kaksi eroavat oleellisesti toisistaan. Leivinuuni varaa lämpöä pitkäksi aikaa, joten Porkkanapään neuvo on kohdallaan leivinuunin ollessa kyseessä. Liesiuuneja on myös sellaisia, joita voi lämmittää koko paistamisen ajan, joten esilämmitykset eivät ole tarpeen.
Leivinuunin kannattaa antaa "siintyä" melko alhaiseen lämpöön, eli alle 150 astetta, ennenkuin sinne kinkkua edes kannattaa sysätä. Alhainen lämpötila ja yön yli paisto,=mehevä lopputulos.
Liesiuunissa alkulämpö 175 astetta, myöhemmin reilusti alempi, eli 120, mutta ei alle.
Paistoaika: ensimmäinen kilo 2 tuntia seuraaville lasketaan aikaa tunti/kg.
Suositan taikinakuorta paiston ajaksi. Eli ruisjauhoja ja vettä, leivotaan kiinteä taikina ja levitetään kinkun päälle alle ritilä ja ritilän alle astia jossa sopii olla vaikkapa vettä. Taikinaan jotkut lisäävät suolaa, mutta se ei ole tarpeen.Sitäpä juuri yritin alkuperäiseltä kysellä että minkälaisesta masiinasta on kyse
kun molemmat toimii vähän eri periaatteella.
Sulla on ihan ok noi lömpötilat sekä ajat ja ruiskuoreen tekee jotkut, meillä on
ollut tätä perinteistä korppujauho- sinappi kuorrutetta ja koristeita sitten
maun ja syöjien mukaan.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Alahan tulla paikkaamaan tekojas
Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.315986- 393922
Onko kenellekään muulle käynyt niin
Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk1833333- 122808
- 292262
- 122237
- 1621916
- 231639
- 1051372
- 261335