Joulukinkku puuliedellä

dfndkhjf

Onnistuuko joulukinkun paistaminen puuliedellä?
Meillä on vanha puuliesi ja mies haluaisi paistaa joulukinkun liedessä, mutta itseä mietityttää onnistuuko varmasti.. pientä lämpöä pitää pitää koko ajan joten mies saa vahtia kinkunpaiston. :)

Onko kellään kokemuksia?

9

2587

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • on aina

      paistettu tai keitetty keittoastassa eikä liedellä

    • maisakerttu

      No enpä ole kuullut kinkun paistamisesta minkäänlaisella liedellä.
      Itse olen paistanut aikoinaan leivinuunissa ja nyt jo vuosikymmenet sähköuunissa.
      Leivinuuni siis lämmitettiin kuumaksi puilla ja sitten hiilet vedettiin ulos ja kinkku sisään.

    • Jos nyt tarkoitat puu-uunia tai hellaa (näin oletan) niin ensinnäkin sen käyttöönotto on homma numero 1
      jos sitä ei ole lämmitetty säännöllisesti.
      Siinä kannattaa nyt etukäteen pitää "pikkulämmöt" päällä ennen varsinaista kinkunpaistoa, muuten
      saattaa tehdä tepposet ja jäähtyä liian nopeasti.
      Puu-uunit varaavat sitä lämpöä, mutta jos on ollut kauan käyttämättä niin ihan heti ei ehkä
      kannata alottaa paistamalla siinä kinkkua, tulos saattaa olla pinnalta jonkun verran kypsä ja
      sisältä raaka tuotos.
      Pitäisihän sen muuten onnistua; miksi ei, kun saatte hiilet ulos niin kinkku sisään, tässä suosittelen
      paistopussin käyttämistä. Lämpö saa laskea tasaisesti, lämpömittarit on hyvä olla sekä kinkussa
      että uunissa, niistä voi seurata "prosessia".
      Loppukuorrutus on kuitenkin paras tehdä sähköuunissa; mitä todennäköisemmin puu-uunin lämpö on laskenut
      sen verran alas että kuorruttaminen ei enää onnistu siinä.
      Toivottavasti onnistuu, onhan se idyllistä paistella kinkku elävällä tulella...

      • Sinne uunin pohjalle kannattaa laittaa joku ritilä niin ettei pelti ole kiinni
        ihan suoraan uunin pohjassa ja lämpö pääsee kiertämään myös alta.
        Me tuunattiin semmonen about 4 senttiä korkea (en nyt kyllä muista mistä tämä
        oli hankittu) ja on paistotuloksen kannalta hyvä, leivonnaisten pohjat ei kärtsähdä
        eikä ruoat pala kiinni vuokiin.


      • Joulutonttu!
        porkkanapää kirjoitti:

        Sinne uunin pohjalle kannattaa laittaa joku ritilä niin ettei pelti ole kiinni
        ihan suoraan uunin pohjassa ja lämpö pääsee kiertämään myös alta.
        Me tuunattiin semmonen about 4 senttiä korkea (en nyt kyllä muista mistä tämä
        oli hankittu) ja on paistotuloksen kannalta hyvä, leivonnaisten pohjat ei kärtsähdä
        eikä ruoat pala kiinni vuokiin.

        Vaiko leivinuunista? Nämä kaksi eroavat oleellisesti toisistaan. Leivinuuni varaa lämpöä pitkäksi aikaa, joten Porkkanapään neuvo on kohdallaan leivinuunin ollessa kyseessä. Liesiuuneja on myös sellaisia, joita voi lämmittää koko paistamisen ajan, joten esilämmitykset eivät ole tarpeen.
        Leivinuunin kannattaa antaa "siintyä" melko alhaiseen lämpöön, eli alle 150 astetta, ennenkuin sinne kinkkua edes kannattaa sysätä. Alhainen lämpötila ja yön yli paisto,=mehevä lopputulos.
        Liesiuunissa alkulämpö 175 astetta, myöhemmin reilusti alempi, eli 120, mutta ei alle.
        Paistoaika: ensimmäinen kilo 2 tuntia seuraaville lasketaan aikaa tunti/kg.
        Suositan taikinakuorta paiston ajaksi. Eli ruisjauhoja ja vettä, leivotaan kiinteä taikina ja levitetään kinkun päälle alle ritilä ja ritilän alle astia jossa sopii olla vaikkapa vettä. Taikinaan jotkut lisäävät suolaa, mutta se ei ole tarpeen.


      • paistaa se
        Joulutonttu! kirjoitti:

        Vaiko leivinuunista? Nämä kaksi eroavat oleellisesti toisistaan. Leivinuuni varaa lämpöä pitkäksi aikaa, joten Porkkanapään neuvo on kohdallaan leivinuunin ollessa kyseessä. Liesiuuneja on myös sellaisia, joita voi lämmittää koko paistamisen ajan, joten esilämmitykset eivät ole tarpeen.
        Leivinuunin kannattaa antaa "siintyä" melko alhaiseen lämpöön, eli alle 150 astetta, ennenkuin sinne kinkkua edes kannattaa sysätä. Alhainen lämpötila ja yön yli paisto,=mehevä lopputulos.
        Liesiuunissa alkulämpö 175 astetta, myöhemmin reilusti alempi, eli 120, mutta ei alle.
        Paistoaika: ensimmäinen kilo 2 tuntia seuraaville lasketaan aikaa tunti/kg.
        Suositan taikinakuorta paiston ajaksi. Eli ruisjauhoja ja vettä, leivotaan kiinteä taikina ja levitetään kinkun päälle alle ritilä ja ritilän alle astia jossa sopii olla vaikkapa vettä. Taikinaan jotkut lisäävät suolaa, mutta se ei ole tarpeen.

        maken maistaa.


      • uuttelias

        kun sanoit tekeväsi rikosilmotuksen häiriköstä? Kerran vastasit että "hyvin kävi" mutta tuollanen vastaus viittaa lähinnä siihen että ilmotusta ei edes tehty, tai paremminkin virkavalta viitasi asialle kintaalla.


      • haperosieni
        porkkanapää kirjoitti:

        Sinne uunin pohjalle kannattaa laittaa joku ritilä niin ettei pelti ole kiinni
        ihan suoraan uunin pohjassa ja lämpö pääsee kiertämään myös alta.
        Me tuunattiin semmonen about 4 senttiä korkea (en nyt kyllä muista mistä tämä
        oli hankittu) ja on paistotuloksen kannalta hyvä, leivonnaisten pohjat ei kärtsähdä
        eikä ruoat pala kiinni vuokiin.

        joka riehui tuolla sienipalstalla haperokeskustelussa? Ainakin nimimerkki on sama, oliko sulla jotenkin huono päivä vai mistä johtui sellanen käytös?


      • Joulutonttu! kirjoitti:

        Vaiko leivinuunista? Nämä kaksi eroavat oleellisesti toisistaan. Leivinuuni varaa lämpöä pitkäksi aikaa, joten Porkkanapään neuvo on kohdallaan leivinuunin ollessa kyseessä. Liesiuuneja on myös sellaisia, joita voi lämmittää koko paistamisen ajan, joten esilämmitykset eivät ole tarpeen.
        Leivinuunin kannattaa antaa "siintyä" melko alhaiseen lämpöön, eli alle 150 astetta, ennenkuin sinne kinkkua edes kannattaa sysätä. Alhainen lämpötila ja yön yli paisto,=mehevä lopputulos.
        Liesiuunissa alkulämpö 175 astetta, myöhemmin reilusti alempi, eli 120, mutta ei alle.
        Paistoaika: ensimmäinen kilo 2 tuntia seuraaville lasketaan aikaa tunti/kg.
        Suositan taikinakuorta paiston ajaksi. Eli ruisjauhoja ja vettä, leivotaan kiinteä taikina ja levitetään kinkun päälle alle ritilä ja ritilän alle astia jossa sopii olla vaikkapa vettä. Taikinaan jotkut lisäävät suolaa, mutta se ei ole tarpeen.

        Sitäpä juuri yritin alkuperäiseltä kysellä että minkälaisesta masiinasta on kyse
        kun molemmat toimii vähän eri periaatteella.
        Sulla on ihan ok noi lömpötilat sekä ajat ja ruiskuoreen tekee jotkut, meillä on
        ollut tätä perinteistä korppujauho- sinappi kuorrutetta ja koristeita sitten
        maun ja syöjien mukaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Alahan tulla paikkaamaan tekojas

      Ja lopeta se piilossa oleminen. Olet vastuussa mun haavoista. Vien asian eteenpäin jos ei ala kuulumaan.
      Suhteet
      31
      5986
    2. Ei tunnu, että välität yhtään

      Tuntuu, että et edes muista minua koko ihmistä. 😢
      Ikävä
      39
      3922
    3. Onko kenellekään muulle käynyt niin

      Että menetti tilaisuutensa? Kaivattu oli kuin tarjottimella, osoitti kiinnostusta vahvasti, silmät ja olemus täynnä rakk
      Ikävä
      183
      3333
    4. Ketä tietää

      Missä ammuttiin pyssyllä.
      Kotka
      12
      2808
    5. Veikeä Satu

      Tuu jutteleen, kaipaan sua. Oot kuuma nainen.
      Ikävä
      29
      2262
    6. Näytitpä taas niin hyvältä!

      Nautit tilanteesta täysin rinnoin. Sinä olet kuin
      Tunteet
      12
      2237
    7. Tietääkö kaivattusi että

      olet häneen ihastunut? 🤠
      Ikävä
      162
      1916
    8. Onko kaipaamallasi

      Naisella silikonit 🤔
      Ikävä
      23
      1639
    9. Terveiset kaivatullesi

      kesän aluksi tähän ketjuun.
      Ikävä
      105
      1372
    10. Oletko nyt

      Onnellinen mies naisesi kanssa?
      Ikävä
      26
      1335
    Aihe