Metsätalous taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa kaaoksessa

Aivotyöläinen

Metsätalous taloudellisessa, yhteiskunnallisessa ja luonnonolojen kaaoksessa

Metsäalalla on vallinnut viisikymmentä vuotta lähes uskomaton käsitevääristymä: puunkorjuun tehokkuus on ymmärretty määrätehokkuudeksi kustannustehokkuuden sijasta. Tehokkuus määriteltiin 1960-luvulla kuutiometreiksi tunnissa. Sen seurauksena kustannustehokkaat maataloustraktorit korvattiin määrätehokkailla metsätraktoreilla. Taksataulukoissa metsätraktorin taksat olivat maataloustraktorin taksoja korkeammat.

Metsätraktori otettiin käyttöön äkillisellä ”rationalisoinnin” harppauksella. Puunkorjuun työtulojen ottaminen pois maatilayrityksiltä romahdutti tilojen talouden ja vei maaseudun elinkeinoelämän sekasortoon. Väki muutti ”Suuressa muutossa” Ruotsiin ja kaupunkeihin. ”Rationalisoinnin” tulos oli siis samanlainen kuin muissakin maailmalla tunnetuissa suurissa edistyksen harppauksissa.

Käsitevääristymän seuraukset maatiloilla, metsäalalla ja maan talouselämässä ovat valtavat. Kun määrätehokkuus on sosialistiseen talousjärjestelmään kuuluva tehokkuuden mittari, myös sen soveltaminen on edellyttänyt sosialistista taloutta muistuttavaa metsätaloutta. Puuntuotannon yritystalous on korvattu puuntuottajien yhteistaloudella.

Puuntuotantoa harjoittavilta metsäyrittäjiltä on otettu puusadon korjuun hallinnan oikeus ja siirretty korjuun hallinta metsäyhtiöille. Hallinta siirretään sitomalla yhtiön korjuutyö puun kauppaan pystykaupan paketiksi, joka tosiasiassa on metsänvuokrausta. Sillä otetaan korjuu-urakka metsäyrittäjältä pimeästi. Yhtiö vähentää puunhankinnan kustannukset puunmyyjän bruttotulosta, puun tehdashinnasta, ja maksaa jäännöksen puunmyyjälle ns. kantohintana. Puun myyjä ei tiedä bruttotulon määrää eikä metsäyhtiön siitä perimää urakointipalkkaa.

Metsäyhtiö siis korjaa puuta isännättömällä rahalla ilman maksajan vastuuta. Puunkorjuu on yhtiöiden johtamaa puunmyyjien kollektiivitaloutta. Puunmyyjät pakotetaan kollektiivitaloteen puun matalalla tienvarsihinnalla, mikä tekee puunkorjuusta metsäyhtiöiden monopolin. Itsenäisiä yrittäjiä ja kilpailua ei puunkorjuussa ole. Korjuun monopoli estää kilpailun myös puunkasvatustöistä, sillä yrittäminen pelkkien kesätöiden varassa ei kannata.

Korjuun urakoinnin piilottuminen on synnyttänyt toisen käsitevääristymän. Puuntuotannon toimiala ymmärretään vain puunkasvatukseksi; puusadon korjuu ymmärretään puuta jalostavan metsäyhtiön toimialaksi.

Nykyiset maataloustraktorit on tutkimuksissa todettu metsäkonetta edullisemmiksi erityisesti puunajon urakoinnissa, mutta myös hakkuun peruskoneena.

Korkeiden korjuukustannusten lisäksi metsäkoneet ruhjovat metsiä ja aiheuttavat runsaasti välillisiä kustannuksia. Pääosa metsien avohakkuista johtuu metsäkoneiden käytön edistämisestä. Kaiken kaikkiaan metsätalous on tosiasiassa taloudellisessa, yhteiskunnallisessa ja luonnonolojen kaaoksessa.

Palaaminen sosialismia muistuttavasta taloudesta markkinatalouteen avaa huikeat näkymät metsien käsittelyn ja puun käytön muuttumisessa sekä maaseudun elinkeinoille.

Palaaminen edellyttää puunkorjuun hallintaoikeuden palauttamista korjuun maksajalle. Palataan puun ja korjuutyön erillisiin kauppoihin. Metsäyrittäjä voi yhtä helposti ammattimiehen avustamana teettää korjuuta kuin nykyisin puunkasvatustöitä. Metsäyhtiö voi kilpailla korjuutyöstä maatilayrittäjien, itsenäisten korjuuyrittäjien ja metsänhoitoyhdistysten rinnalla. Kilpailussa seuloituisivat korjuukoneiksi kustannustehokkaimmat koneet.

Edellä kerrottu on tutkimukseni tuloksia, jotka on julkaistu ETLAn tytäryhtiön Taloustieto Oy:n kustantamassa kirjassa ”Tehottomuutta, terroria ja tiedostusta maan metsissä”.

Lauri Vaara

4

751

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • raivooja

   Suomalaisesta metsähistoriasta, sopivaa Joululukemista useita vuosikymmeniä "omin silmin" metsällistä menoa seuranneille.
   Ei ehkä avaudu sellaisille nuorille lukijoille jotka kannattavat 20 tonnin tela-alustalle rakennettujen kitkemis ja perkauskoneiden käyttöä nykyisissä pienmetsälöissä.

   • ponsserules

    horinaa


  • tuuliko se siellä?

   Minne unohtui hra.Vaaralta hankintahakkuu menetelmän mainitseminen?
   Jokainen voi niin halutessaan "urakoida"omatpuunsa tienvarteen tai ajattaa ne sillä naapurin maatalous traktorilla.
   Mikään laki ei kiellä käyttämästä vaikka hevosta ko.toimenpiteeseen,tekijöistä tosin saattaa olla pulaa,(puhumattakaan eläinsuojelulaista)Suomen puunkorjuuta ja korjuu olosuhteita ajatellen.
   Todellisuudessa tuollaiset ajatusmallit ovat utopistisia sovellettavaksi tähänpäivään.
   Se kustannusten nousu mikä noista Vaaran mainitsemien korjuumenetelmien käyttöön otosta koituisi,takaisi ainoastaan sen ettei Suomessa sen jälkeen olisi ainuttakaan jalostuslaitosta.
   Olisi todellakin huikeat tulevaisuudennäkymät,viimeistenkin tuotantolaitosten lopetettua toimintansa??

   • Sillä valmiiksi

    tienvarteen urakoiduista puista ei makseta käytännössä yhtään sen enempää, kuin pystykaupassakaan. Joten korjuukustannukset jäisivät myyjän täysin maksettaviksi.

    Metsäyhtiöt pakottavat puunmyyjät pystykauppaan, koska silloin he voivat täysin petollisesti ja kenenkään valvomatta hakata tukkipuuta kuiduksi. Tästä aiheutuu metsänmyyjälle todella suuret tappiot, ja yhtiöille mahtavat katteet.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Töistä lomautettu Jasmiina äimän käkenä Big Brother -voitosta - 30 000 euroa rikkaampana kotiin!

   Hämmentynyt Jasmiina voitti kireässä kisassa Big Brother Suomi -realityn. Jasmiina sai äänistä 50,1% ja Aki 49,9%. Voittiko mielestäsi oikea kisaaja?
   Big Brother
   189
   7998
  2. Esko Eerikäinen tuo kolumbialaisen äitinsä tv:seen: Pieni Esko tuli vain 10-vuotiaana yksin Suomeen

   Tiesitkö, että pieni Esko lähetettiin Kolumbian vaaroista yksin vain 10-vuotiaana Suomeen? Lähtiessään Kolumbiasta Esko sai äidiltään muistoksi yhden
   Kotimaiset julkkisjuorut
   79
   6022
  3. Some liekeissä! Mikko Leppilampi jättää TTK:n - Kollegat ylistävät: "Huikea ja uniikki", "The best"

   Mikko Leppilampi teki kyllä huikean uran Tanssii Tähtien Kanssa -juontajana, yhteensä 10 kautta. Mitä luulet, kuka mahtaa astua Leppilammen saappaisii
   Kotimaiset julkkisjuorut
   58
   3221
  4. Onnea Tanssii Tähtien Kanssa -kisan voitosta, Ernest Lawson!

   TTK:n voitti pystymetsästä tanssiparketille tullut Ernest Lawson ja Anniina-ope. Valitsiko kansa oikein ja voittiko oikea pari, mitä mieltä olet? ht
   Suomalaiset julkkikset
   68
   2133
  5. Onko Saramon Pekka Kiira Korven nyksä?

   Eikös Saramo lopettanut, Kiirahan sanoi, että ei ole urheilija ENÄÄ, voi olla entinen!
   Kotimaiset julkkisjuorut
   9
   2062
  6. Pikkaraisen ulosanti instassa

   Onko sillä kaikki kotona yläkerrassa... Miten lapsellisia kommentteja sillä on insta kuvissa. Laitan auringon nukkumaan. Mennään ostamaan kaunoluisti
   Kotimaiset julkkisjuorut
   248
   1457
  7. Tässä täytyy olla jotakin erikoista

   En voi ymmärtää muuten, miksi niin koukutat minua, ja minun kokemukseni on, että me kohtaamme jollakin syvällisemmällä tasolla. Eikä tunne muutu eikä
   Ikävä
   72
   1191
  8. Kyllä noita sun silmiä

   kattelis mielellään.
   Ikävä
   54
   1184
  9. Olen rakastunut suhun

   Joten kerro miten mun pitää toimia, että saan sun tunteet selville ilman kiusaantunutta ilmapiiriä? 💘
   Ikävä
   63
   1178
  10. En vain pääse sinusta irti

   Alussa yritin, yritin tosissani, mutta se kesti vain n. kuukauden, ja palasi vanhoille uomilleen. Olen pahoillani nainen. Olet linnoittautunut sydämee
   Ikävä
   68
   1088
  Aihe