Ovatko Joulun perinneruuat

haluttua herkkua?

Minusta juhlaan kuuluu aina yhtenä osana hyvä ruoka ja herkuttelu. En pidä suomalaisia Joulun perinneruokia herkkuina. Syön kyllä niitä, jos tarjolla ei muuta ole.

Käsitykseni mukaan ihmiset nauttivat kyseisiä "herkkuja" itse perinteen vuoksi. Jos lanttulaatikot, perunalaatikot, rosollit, lipeäkalat yms. ovat niin hyvää ja herkullista ravintoa, mitä saan kuulla, niin miksei kyseisiä ruokia syödä viikottain ympäri vuoden??? Tai miksi ne eivät ole kauppaketjujen hittituotteita???
Enkä tiedä Suomessa ensimmäistäkään ravintolaa, joka olisi gourmelistansa laatinut näiden herkkujen ympärille!

43

1518

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kesää ootellen

      huushollissa laitetaan muina aikoina, meillä esimmerkiksi juhannuksen aterian kruunaa lipeäkala ja rosolli, lipeäkala liukkaana tulee helposti ylös ja rosolli antaa siihen pikantin värin. Nam. Samoin laatikot ovat kätevää retkievästä eikä tarvitse huolehtia pakkauksista kun nakkaa foliovuoat napostelun jälkeen kanervikkoon, siellä ne säilyvät tuleville sukupolville muistona hyvistä ajoista ja nautittavista ruokahetkistä luonnon helmassa.

    • Möhnä

      Herkkuja joita söisit päivittäin?

    • mukaan

      Jouluruoasta tekee meillä herkkua juuri se, että sitä syödään jouluna. Lanttu- ja perunalaatikkoa en tee muulloin, riisi- ja ohrapuuroa, porkkanalaatikkoa ja rosollia toisinaan ympäri vuoden. Pipareitakin syödään jopa kesällä. Sianliha, kalkkuna, silli, aladobi, graavi- ja savukala kuuluvat ruokalistallemme, jollei nyt ihan viikoittain jokainen, niin usein kuitenkin, mutta jonkin muun kuin muiden jouluruokien kanssa. Joulupöydässä nuo kaikki yhdessä tekevät sen perinteisen aterian, jonka haluamme silloin nauttia. Sinulla ja minulla on onneksi mahdollisuus valita, mitä milloinkin tahtoo syödä. Voi nauttia ulkofilepihviä tai kesäkeittoa jouluna, jos siltä tuntuu. Simakin on muuten monen mielestä hyvää, muttei sitäkään tehdä yleisesti kuin vapuksi...

    • elliivo

      Minä tykkään lanttulaatikosta ja aion nyt tällä viikolla metsästellä poistohintaisia eineksiä pakasteeseen että voisin syödä sitä muulloinkin kuin jouluna.
      Kinkusta en juuri perusta mutta jouluna se on vaivaton tarjottava. Kylmäsavu-lämminsavu- ja graavattua lohta syön mpäri vuoden mutta niitäkään ei sielu ota vastaan edes joka viikko. Sellaista herkkua ei minulla ole mitä voisin syödä koko ajan kyllästymättä.
      Lipeäkalaa meillä ei nähdä edes jouluna mutta kokonaisen rasvasillin ostan ainakin jouluksi ja juhannukseksi kun on uusia pottuja.
      Rosollia ei myöskään ole edes jouluna meillä vaikka punajuuresta tykkäänkin ja sitä syön ympäri vuoden.
      Onneksi ylettömän suklaan syönnin olen saanut nykyään rajoitettua lähes pelkästään jouluun :)
      Jouluherkut ovat hyviä jouluna!
      Kyllä jouluherkut kuuluvat marraskuusta asti myös ravintoloiden haluttuun tarjontaan.

    • Panhandle

      Mikähän ravintola ylipäätään Suomessa uskaltaisi tarjota kotiruokaa? Sehän ei ole riittävän hienoa ja erikoista ruokasnobbailijoille.

      Onneksi kotona saa syödä juuri niin kuin haluaa eikä tarvitse olla keittiömestareiden armoilla. Koska kaupasta saa ympäri vuoden porkkana- ja maksalaatikkoa, uskon, että ainakin niitä syödään kodeissa jatkuvasti, ja kinkkukin lienee suosittua ainakin leikkeleenä. Rosolliakin on tarjolla talvisaikaan muulloinkin kuin juuri joulun alla. Maustesilakoita saa tietääkseni niinikään ympäri vuoden, samoin graavattua lohta, kirjolohta ja siikaa.

      Itse tosin teen rosollini ja graavikalani mieluummin itse, koska se on ainoa tapa varmistaa, että ne ovat juuri sellaisia kuin niiden minun mielestäni pitää olla. On totta, että niitä voisi tehdä muulloinkin, mutta ehkäpä esimerkiksi rosollista tekee minulle suuren herkun (syön sitä yksinäni valehtelematta litrakaupalla joulun aikoihin) juuri se, että sitä syödään vain jouluna.

      Sesonkiherkusta tekee herkun juuri se, että sillä on tietty aika vuodesta, jolloin sitä nautitaan, vaikka aineksia olisikin aina saatavissa.

    • Joulun ruoat ovat osin ns. perinneruokia, mutta ennenkaikkea sesonkiruokia ja siinä mielessä niitä tulisi vaalia, opetella tekemään ja tarjota. On totta kuitenkin, että lanttulaatikkokin alkaa tympiä jo viimeistään kolmantena päivänä. Siksi onkin aivan hassua, että jouluruokia valmistetaan komppanialle - tai ostetaan komppanialle - ja Joulun jälkeen mäiskästään valtaosa mäelle ja laskiin.

      Ruokia voisi olla vähän vähemmän määrältään ja laadultaan parempia. Kaupan laatikoista en kelpuuta juuri mitään pöytääni vaan teen itse. Samoin perheen kannattaisi rakentaa itselleen oma perinteinen jouluateria pienine erikoisuuksineen, jota perikunta sitten kuljettaa perintönään omiin huusholleihinsa. Ja vain hyviä perintojä.

    • ei tarvii tykätä

      Lipeäkala ei ole alun perin tarkoitettu herkuksi vaan se on paastoruoka. Kalaruokaa on syöty ennen juhlaa, ja on sitten juhlapäivänä maistunut liharuoka paremmalle. Sianpaisti tai kinkku on se herkku, jonka kanssa tarjotaan laatikoita, sillejä ja sallatteja.

      • perinnettä vaan

        eivät minusta täytä nykyisten herkkujen kriteerejä, mutta joulun ruoat ovatkin juuri perinnejuttuja.
        Niissä ei niinkään täyty mikään herkkuttelun ajatus, vaan oman perheen perinteet, sellaiset jotka jo lapsena iskostuvat ihmisen mieleen. Niinpä niitä syödään tämän mukaan ja mikäs siinä, kyllä sen kerran vuoteen kestää.


      • ei herkkua vai ???
        perinnettä vaan kirjoitti:

        eivät minusta täytä nykyisten herkkujen kriteerejä, mutta joulun ruoat ovatkin juuri perinnejuttuja.
        Niissä ei niinkään täyty mikään herkkuttelun ajatus, vaan oman perheen perinteet, sellaiset jotka jo lapsena iskostuvat ihmisen mieleen. Niinpä niitä syödään tämän mukaan ja mikäs siinä, kyllä sen kerran vuoteen kestää.

        Kyllä meidan perheessä ainakin odotetaan vesi kielellä kinkun valmistumista aattona.
        Kun kerran vuodessa paistetaan tuo iso 8-10 kg tuore (pakastamaton) kinkku joka valmistuu parahiksi juuri iltapäivän aterialle niin se jos mikä läpäisee herkun kriteerit, olettaen tietysti että sitä ei ole paistettu kuivaksi (vaan on otettu uunista 70 asteessa, koska jälkikypsyy vielä muutaman asteen.)

        Ennen kinkkua syödään kylmiä ruokia kuten mätiä, punasipulia ja smetanaa sekä keitettyjen perunoiden kanssa erilaisia kaloja savulohta, valkosipulisilakoita, sillejä, graavisiikaa ja graavilohta ym sitten lämmitetään edellisenä päivänä paistetut (itse tehdyt laatikot) kinkun ja (itse tehdyn) rosollin kanssa, hiukan sinapilla maustettua kermakastiketta (kinkun paistoliemestä suurustettuna) päälle ja jälkiruuaksi luumukiisseliä kermavaahdolla.
        Perinteistä, mutta minun mielestäni myös aina yhtä herkullista.


      • Nuori kokki
        ei herkkua vai ??? kirjoitti:

        Kyllä meidan perheessä ainakin odotetaan vesi kielellä kinkun valmistumista aattona.
        Kun kerran vuodessa paistetaan tuo iso 8-10 kg tuore (pakastamaton) kinkku joka valmistuu parahiksi juuri iltapäivän aterialle niin se jos mikä läpäisee herkun kriteerit, olettaen tietysti että sitä ei ole paistettu kuivaksi (vaan on otettu uunista 70 asteessa, koska jälkikypsyy vielä muutaman asteen.)

        Ennen kinkkua syödään kylmiä ruokia kuten mätiä, punasipulia ja smetanaa sekä keitettyjen perunoiden kanssa erilaisia kaloja savulohta, valkosipulisilakoita, sillejä, graavisiikaa ja graavilohta ym sitten lämmitetään edellisenä päivänä paistetut (itse tehdyt laatikot) kinkun ja (itse tehdyn) rosollin kanssa, hiukan sinapilla maustettua kermakastiketta (kinkun paistoliemestä suurustettuna) päälle ja jälkiruuaksi luumukiisseliä kermavaahdolla.
        Perinteistä, mutta minun mielestäni myös aina yhtä herkullista.

        Melkein kuin meillä. Silä erotuksella, että en suinkaan edellisenä päivänä paista laatikoita vaan valmistelen laatikot aattoaamuna ja laitan ne uuniin kun kinkku otetaan pois. Meillä on aattoaamuna semmonen työrupeama pari tuntia, että isi tekee laatikoita, lapset koristelee kuusen ja äiti siivoaa.

        Sillä aikaa kun laatikot paistuvat, kinkusta kuoritaan nahka pois, levitetään sinappihuntu, ripotellaan korpujauhot ja lisätään koristeet. Kun laatikot ovat paistuneet, ruskistetaan vielä nopeasti kinkku kauniiksi.

        Usko pois, laatikotkin ovat parhaimmillaan tuoreina ja vasta paistettuina. Oikeaa jouluherkkua.


      • vaan kunei kerkeä...
        Nuori kokki kirjoitti:

        Melkein kuin meillä. Silä erotuksella, että en suinkaan edellisenä päivänä paista laatikoita vaan valmistelen laatikot aattoaamuna ja laitan ne uuniin kun kinkku otetaan pois. Meillä on aattoaamuna semmonen työrupeama pari tuntia, että isi tekee laatikoita, lapset koristelee kuusen ja äiti siivoaa.

        Sillä aikaa kun laatikot paistuvat, kinkusta kuoritaan nahka pois, levitetään sinappihuntu, ripotellaan korpujauhot ja lisätään koristeet. Kun laatikot ovat paistuneet, ruskistetaan vielä nopeasti kinkku kauniiksi.

        Usko pois, laatikotkin ovat parhaimmillaan tuoreina ja vasta paistettuina. Oikeaa jouluherkkua.

        Vaan meillä kun menee tosiaan aamulla se iso kinkku uuniin klo 7-8 paikkeilla ja on valmis yleensä vasta klo 14 maissa ja kun imelletty perunalaatikko on uunissa 3 h ja porkkanalaatikko ja lanttiulaatikko 1,5h molemmat niin ei saada millään niitä samalle päivälle paistumaan, vaikka varmasti olisivat vielä parempia juuri paistettuina... tai sitten pitäisi syödä vasta illalla, (mutta silloin kinkku ei puolestaan olisi enää kuuma ja samalla tavalla herkullinen.)
        Tästä on vaan pakko tinkiä :)
        Lisäksi siinä on aattona vielä tuota perunateatteria sekä kalojen viimeistelyä, kananmunien keittoa, kermavaahdon tekoa, rosollin kasike, kinkun kastike ym pieniä juttuja pilvin pimein ennen kun päästään pöytään, mutta hyvää on näinkin!


      • es`teetikko
        vaan kunei kerkeä... kirjoitti:

        Vaan meillä kun menee tosiaan aamulla se iso kinkku uuniin klo 7-8 paikkeilla ja on valmis yleensä vasta klo 14 maissa ja kun imelletty perunalaatikko on uunissa 3 h ja porkkanalaatikko ja lanttiulaatikko 1,5h molemmat niin ei saada millään niitä samalle päivälle paistumaan, vaikka varmasti olisivat vielä parempia juuri paistettuina... tai sitten pitäisi syödä vasta illalla, (mutta silloin kinkku ei puolestaan olisi enää kuuma ja samalla tavalla herkullinen.)
        Tästä on vaan pakko tinkiä :)
        Lisäksi siinä on aattona vielä tuota perunateatteria sekä kalojen viimeistelyä, kananmunien keittoa, kermavaahdon tekoa, rosollin kasike, kinkun kastike ym pieniä juttuja pilvin pimein ennen kun päästään pöytään, mutta hyvää on näinkin!

        piutäisi kuumana syödä, vaan jäähdyttää se seuraavaan päivään. Kylmästä kinkusta saa keraamisella veitsellä (tylsymätön tosi terävä) vuoltua unelman ohuitra siivuja, ikäänkuin italialaisesta ilmakuiva kinkusta.
        Niitä laatikoita nyt ei herkuksi voi kutsua parhaalla tahdollakaan.


      • Kellokalletonttu :-)
        vaan kunei kerkeä... kirjoitti:

        Vaan meillä kun menee tosiaan aamulla se iso kinkku uuniin klo 7-8 paikkeilla ja on valmis yleensä vasta klo 14 maissa ja kun imelletty perunalaatikko on uunissa 3 h ja porkkanalaatikko ja lanttiulaatikko 1,5h molemmat niin ei saada millään niitä samalle päivälle paistumaan, vaikka varmasti olisivat vielä parempia juuri paistettuina... tai sitten pitäisi syödä vasta illalla, (mutta silloin kinkku ei puolestaan olisi enää kuuma ja samalla tavalla herkullinen.)
        Tästä on vaan pakko tinkiä :)
        Lisäksi siinä on aattona vielä tuota perunateatteria sekä kalojen viimeistelyä, kananmunien keittoa, kermavaahdon tekoa, rosollin kasike, kinkun kastike ym pieniä juttuja pilvin pimein ennen kun päästään pöytään, mutta hyvää on näinkin!

        Jos siis haluatte syödä klo 14 lämmintä kinkkua ja tuoreita laatikoita ...

        Pistä kinkku uuniin aatonaaton viimeisenä työnä, puolenyön aikaan. Paistoaika on 10 kg kinkulle n. 8-10 tuntia. Mittaria kannattaa käyttää. Viimeistään 10 aikaan on valmis.

        Laatikot mahtuvat uuniin yhtä aikaa kun on sopivan muotoiset vuokat. Jos ei mahdu kaikki, laita perunalaatiko takaosaan ja paista sen kanssa ensin lanttulaatikko ja sitten porkkanalaatikko. Laatikot on valmiit klo 13 aikoihin.

        Kinkku on kuorrutettu ja valmiina pöydässä klo 14.

        Viestisi rivien välistä kuulsi myös että kiire painaa päälle. Perunateatterista voit tinkiä :) Esim. voi tarjota pariisinperunoita, Lapin puikulaa kuorineen, uuniperunoita (tulee mikrossa, Rosamunda) tai kesällä esikeitettyjä uusia perunoita (mikrosta otettuina yhtä hyviä kuin kesällä).


      • Panhandle
        es`teetikko kirjoitti:

        piutäisi kuumana syödä, vaan jäähdyttää se seuraavaan päivään. Kylmästä kinkusta saa keraamisella veitsellä (tylsymätön tosi terävä) vuoltua unelman ohuitra siivuja, ikäänkuin italialaisesta ilmakuiva kinkusta.
        Niitä laatikoita nyt ei herkuksi voi kutsua parhaalla tahdollakaan.

        Oikeaoppinen tapa syödä kinkkua tai mitä tahansa omassa ruokapöydässään on juuri se, joka juuri siltä syöjältä parhaalta tuntuu. Sama pätee herkkuihin: laatikot eivät ole herkkua sinulle, moni muu taas pitää niistä, ainakin kerran vuodessa. Kukaan ei voi tulla sanomaan minulle (tai kenellekään), mistä minun (tai kenenkään muun) "kuuluu" pitää ja mistä ei.


      • itse tehtyä
        Kellokalletonttu :-) kirjoitti:

        Jos siis haluatte syödä klo 14 lämmintä kinkkua ja tuoreita laatikoita ...

        Pistä kinkku uuniin aatonaaton viimeisenä työnä, puolenyön aikaan. Paistoaika on 10 kg kinkulle n. 8-10 tuntia. Mittaria kannattaa käyttää. Viimeistään 10 aikaan on valmis.

        Laatikot mahtuvat uuniin yhtä aikaa kun on sopivan muotoiset vuokat. Jos ei mahdu kaikki, laita perunalaatiko takaosaan ja paista sen kanssa ensin lanttulaatikko ja sitten porkkanalaatikko. Laatikot on valmiit klo 13 aikoihin.

        Kinkku on kuorrutettu ja valmiina pöydässä klo 14.

        Viestisi rivien välistä kuulsi myös että kiire painaa päälle. Perunateatterista voit tinkiä :) Esim. voi tarjota pariisinperunoita, Lapin puikulaa kuorineen, uuniperunoita (tulee mikrossa, Rosamunda) tai kesällä esikeitettyjä uusia perunoita (mikrosta otettuina yhtä hyviä kuin kesällä).

        perunalaatikkoa ja sillä selvä, kyllä niitä kuoripottuja kerkiää syödä muulloinkin. Jouluna herkutellaan jouluherkuilla.


      • Ma(i)steri
        Panhandle kirjoitti:

        Oikeaoppinen tapa syödä kinkkua tai mitä tahansa omassa ruokapöydässään on juuri se, joka juuri siltä syöjältä parhaalta tuntuu. Sama pätee herkkuihin: laatikot eivät ole herkkua sinulle, moni muu taas pitää niistä, ainakin kerran vuodessa. Kukaan ei voi tulla sanomaan minulle (tai kenellekään), mistä minun (tai kenenkään muun) "kuuluu" pitää ja mistä ei.

        Jos joku haluaa syödä jouluateriaksi vaikkapa jauhelihakeittoa tai eineslihapiirakita, niin se on yhtä oikea tapa syödä jouluateria kuin joku muukin kinkuineen ja kalkkunoineen.

        Itse tosin pidän kinkusta. Tänä jouluna paistoin niitä kaksi. Ensimmäinen, ylikypsä, loppui tapaninpäivänä ja sen jälkeen paistoin uuden, jonka sisälämpötilan jätin 75 asteeseen ja hyvää oli sekin. Juuri paistetusta kinkusta on mukava leikata makupaloja ommin suihin samalla kun valmistelee muita jouluruokia. Meidän perheessä on perinteenä, että kinkku ja imelletty perunalaatikko pitää paistaa itse. Lohi pitää graavata itse ja italiansalaatti ja tuoresalaatti pitää tehdä itse. Tietenkin riisipuro, luumurusinakeitto, joulutortut ja piparit pitää olla itse tehtyjä. Muut voivat olla ostettuja, siis lanttu- ja porkkanalaatikot sekä rosolli, jonka menekki on viime vuosina vähentynyt niin, että noin viiden vuoden kuluttua sitä ei meillä vermasti edes syödä.


      • kalkkanaa pöytään
        itse tehtyä kirjoitti:

        perunalaatikkoa ja sillä selvä, kyllä niitä kuoripottuja kerkiää syödä muulloinkin. Jouluna herkutellaan jouluherkuilla.

        syödäkseen vaikka jokapäivä, joten mitään kinkkua ei laita kun ihmiset joilla ei mielikuvitusta löydy.


      • Anonyymi
        Ma(i)steri kirjoitti:

        Jos joku haluaa syödä jouluateriaksi vaikkapa jauhelihakeittoa tai eineslihapiirakita, niin se on yhtä oikea tapa syödä jouluateria kuin joku muukin kinkuineen ja kalkkunoineen.

        Itse tosin pidän kinkusta. Tänä jouluna paistoin niitä kaksi. Ensimmäinen, ylikypsä, loppui tapaninpäivänä ja sen jälkeen paistoin uuden, jonka sisälämpötilan jätin 75 asteeseen ja hyvää oli sekin. Juuri paistetusta kinkusta on mukava leikata makupaloja ommin suihin samalla kun valmistelee muita jouluruokia. Meidän perheessä on perinteenä, että kinkku ja imelletty perunalaatikko pitää paistaa itse. Lohi pitää graavata itse ja italiansalaatti ja tuoresalaatti pitää tehdä itse. Tietenkin riisipuro, luumurusinakeitto, joulutortut ja piparit pitää olla itse tehtyjä. Muut voivat olla ostettuja, siis lanttu- ja porkkanalaatikot sekä rosolli, jonka menekki on viime vuosina vähentynyt niin, että noin viiden vuoden kuluttua sitä ei meillä vermasti edes syödä.

        Ei ole olemassa oikeaa tapaa miten jokainen syö Jouluna.


    • Gastronominautiskelija

      Siis jouluna,jussina,pääsiäisenä tahi millon vaan voi syödä mitä vaan,sesonkien,kulttuurien ja kaik muutkin rajat rikkoen!:)viimesen etiketin muk tai muuten

    • kaikkia sitä näkee

      Pikkasen myöhästyt keskustelusta (melkein kaksi vuotta) mutta hyvä kun heitit painavan sanasi pöytään.

    • joulumuorin tyttö

      Tänne harhauduin minäkin. Mitenhän sitä kotitekoista italiansalaattia tehdään? Joku tuolla aikaisemmin mainitsi siitä. Olisi kiva tietää.

      • Maksalaatikko myös

        Löysin kirjastosta vanhan keittokirjan, joka oli painettu 50-luvulla. Siinä oli sellainen italiansalaatin ohje, jolla tulee hyvin "perinteisen" makuista joulupöydän italiansalaattia. Pohjana siinä on ihan vaan spagetin pätkiä, kinkkua ja keitettyjä juureksia kuutioituna. Salaisuus on varmaan majoneesi kermaviili ja hapokkuus vihreästä omensta ja suolakurkusta.


      • Keittiöihme

        Italiansalaattia esim.NÄIN
        Keitä pikkumakaronit ja valuta,keitä myös kuoripäällisiä porkkanoita rapeaksi jäähtymään,pilko porkkanat, sipulia,pilko herkkukurkkuja (valuta),pilko omena.Kiehauta herneet nopeasti.Laita kaikki omissa rasioissaan jääkaappiin pilkottuina ja sekoita kaikki salaatin ainekset majoneesin kanssa,loraus omenaviinietikkaa ,mausta valkopippurilla.Anna seistä huoneenlämmössä n. tunnin verran(se erä,jonka laitat tarjolle).Suolaa en paljon ole lisäillyt,koska herkkukurkut antavat siihen suolaisuutta


    • äöläöl

      Italiansalaatti on lähes sama kuin kansainvälisen keittiön Insalata Russo, Russian Salad, Salad Olivier, Салат Оливье etc. ja se on suomalaisen italiansalaatin alkumuoto. Alkuperältäänhän tämä on venäläinen ruoka, jonka synnystä on kiinnostavia tarinoitakin. Kun venäläisyys ja Venäjä eivät ole Suomessa olleet erityisen kovassa suosiossa aivan viime vuosia lukuunottamatta, ei tätä tunnettua ja hyvää salaattia voitu lanseerata markkinoille Venäläinen Salaatti-nimisenä eineksenä vaan siihen lisättiin mukaan halpaa makaroonia ja annettiin nimi "italiansalaatti".

      Italiansalaatista on kymmeniä ohjeita, Insalata Russosta myös. Googlaahan italiansalaatilla ja katrso mikä ohje on mieleisesi.

    • Kyllä joillakin

      on murheet,kun jouluateriasta väitetään onkose perinnettä joillekin on toisille ei päätös on ei on ei on ei on ei ,ei tullut selvyyttä.

    • Jouluherkut

      Minä tykkään ainakin syödä ja voisin syödäkin vaikka joka päivä kaikkia jouluruokia.ja herkkuja,mutta voisi tulla äkkiä kyllästyminen,siksi on hyväkin syödä niitä vaan kerran vuodessa.Tosin graavilohta,silliä,kalkkunaa,porkkanalaatikkoa ja riisipuuroa tulee syötyä aika usein,pitkin vuotta.

    • Keittiöihme

      No jos nyt rehellisiä ollaan,monet jouluruuat ovat hiukan rankkoja vatsan toiminnalle. esim. alkuun mätiä ja raakaa sipulia=pierettää,rosollissa omena ja sipuli pierettää,herneet pierettää,lanttulaatikko pierettää,punakaali pierettää ja kaiken kruunaa luumukräämi, joka heittää koko pakin ulos.Mutta ihania ovat esim. laatikot pitkään uunissa muhitettuina,itse tehty tuore rosolli,sillit erikseen jne.Joulun ruokapöytää voi myös hiukan nykyaikaistaa, jos ruokailijat niin toivovat.Ei ole pakko olla ktn SATA VUOTTA SITTEN.

      • joulumuori 24/7

        Kyllä meillä syödään jouluruokia ympäri vuoden. Kinkusta on tehty juhannus rosvopaisti, lanttu- ja porkkanalaatikot teen raakapakasteiksi ja sieltä nakkaan uuniin.
        Ei oo vielä pieruun kuoltu.
        Ja kuka sen määrittää että vain jouluna, se on ihan sama millonka. Tänäänkin oli pöydässä porkkanalaatikkoa ja ryynimakkaroita. Piirakoita paistetaan ympäri vuoden.
        Ei ole mikään pakko ylensyödä jouluna(kaan).
        Varsineisessa joulupöydässä on vähän mutta hyvää, tuoretta ja itse tehtyä ruokaa. Kalapainotteista.Mässäily ei ole hienoa, eikä se ole mikään perinne.


      • 365 päivää

        kyllä meillä piereskellään ympäri vuoden, ei pelkästään jouluna


      • ....

        Tapana on joillakin syödä rosollia ympäri vuoden, sipuli ei ole pakollinen, taikka voi tehdä erikseen sipulittoman.
        En tosiaan ole huomannut pierettämisen lisääntyvän jouluruuista.


      • Helppo elämä

        Joo rankkoja ruokia ovat ja alkaa pakki herkästi ruplattamaan. Olenkin monasti ihmetellyt, etteikö joulun ruokiin vois tehdä muutoksia, jos ei nyt ihan sille linjalle, mitä kotitalousopettaja siskoni meni, että jouluksi nakit ja ranskalaiset, kun perhe niin toivoi. Siskoni kun laittoi työn puolesta joulua kuukauden, niin paljoa ei tarvittu perheen puolelta kannustusta joulun ruokalista laadintaan...

        On otettava huomioon, että 100 vuotta sitten tilanne oli ihan toinen, nykyään on ruokaa ja on pakastimet jne. Mahdollisuuksia on vaikka kuinka, kun vain mielikuvitusta piisaa. Omassa lapsuuden kodissani ei ollut joulukinkkua tarjolla, oli kalkkunaa taikka jotain muuta vaihtoehtoa. Kalaa oli runsaasti ja kalaa on ollut nyt oman perheeni joulussa mukana erilaisia variaatioita. Erilaisia salatteja on tarjottu.


    • Odotan joulua

      Rakastan hyvin tehtyjä ja maukkaita jouluruokia. Vetiset ja mauttomat laatikot ovat asia erikseen. Suosikeiksi nousee imelletty perunalaatikko, kalat (ei lipeä) ja hieman ylikypsä kinkku. Porkkanalaatikkoa saa muuten eineksenä isoimmista kaupoista läpi vuoden. Ostan sitä joskus lisukkeeksi, kun potut kyllästyttää.

    • Hill-mariatta

      Porkkanalaatikko käy tosiaan milloin vain vaikka karjalanpaistin kaverina.
      Oma suosikkini jouluruuista on lanttulaatikko kinkun kanssa. Ja kinkku pitää ehdottomasti olla mielummin ylikypsää kuin sitkeää ja vetistä.
      Kylmäsavulohi on hyvää aina, myös jouluun se kuluu. Kylmäsavuporo on myös maukasta.
      Joulupöytään kuuluu tuoretta salaattia kevennykseksi. Ex halusi aina herneitä kinkun kanssa mutta itse en niistä välit enkä rosollistakaan. Mielummin punajuuret ja maustekurkut erikseen. Keitän muutaman kuoritun perunan koska tykkään että kalat ja kinkku maistuvat paremmilta perunan kanssa syötynä.
      Silliä ja ruisleipää vielä niin siinäpä ne herkut jo ovatkin.

    • net ku pakkasesta

      Kaupoissa nykyää valmiit soseet (kuin makkarapötkö) porkkana,lanttu mm
      Viimesyksynä Hakaniemen maalaismarkkinoilla jopa naurista.

      • Mitä ihmettä taas

        Porkkanalaatikkoa tehdään kun on paljon tuoreita porkkanoita syksyllä. Maksalaatikkoa syödään ympäri vuoden. Lounais-suomalaisessa pitopöydässä on noita laatikoita kaikissa juhlissa, samoin kaloja ja lihoja, tosin ei kokonaista kinkkua.

        Joulun jälkiruokia on samoin ympäri vuoden...

        Hyviä ruokiahan nuo ovat kaikki!


    • iuhokjlpå¨ö

      Riisipuuro ja kinkku on ainoita jouluruokia mitä syön. Kaikki muu jää syömättä. Siis minulta....

      • Hedelmäkiisseli

        Minä tykkään kaikista jouluruoista erityisesti riisipuurosta,sekahedelmäkiisselistä,
        kinkusta,lohesta ja lanttulaatikosta.Joo miksei jouluruokia ja herkkuja voikin syödä
        ympäri vuoden,mutta voi tulla kyllästyminen ja kannattaakin syödä niitä vaan
        jouluna.Niin no voihan jotain jouluruokia ja herkkuja syödäkin ympäri vuoden,
        jokainenhan tykkää omalla tavallaan miten on tottunut.


      • moukanbongaaja

        "Riisipuuro ja kinkku on ainoita jouluruokia mitä syön. Kaikki muu jää syömättä. Siis minulta.... "

        Vain moukat kehuskelevat sillä, että ei osaa syödä kuin muutamia ruokalajeja.


    • tattaripuuro rules

      Oikeastaan ainut joulurouka, jonka ylistäminen minua ihmetyttää on riisipuuro. Riisipuuron keittäminen ja /tai syöminen ei ole mitenkään poikkeuksellista. Joskus aikoinaan maitoon keitetty, valkoinen riisipuuro oli todella harvinaista herkkua, mutta vieläkin? Henkilökohtaisesti riisipuuro on se ainoa puuro, jota en välitä syödä - en jouluna enkä muutenkaan.

    • kinkun kaveriksi

      (Puna)sipuli-karpalohillo;
      2 rkl ruokaöljyä
      2 punasipulia renkaiksi leikattuina
      2 rkl karpalohilloa
      Kuullota sipulit öljyssä ja lisää karpalohillo sekaan !
      Kinkkuna tietty harmaasuolattu !

    • Hämmeestä

      Myöhään syksyllä ja alkutalvesta juurekset ovat parhaimmillaan, ja siksi on luontevaa valmistaa niistä laatikoita juuri silloin. Uusista perunoista ei kunnon perunalaatikkoa pysty valmistamaan lainkaan.
      Monet "jouluruoat", esim. peruna-, lanttu- ja porkkanalaatikko sekä rosolli kuuluvat hämäläiseen pitopöytään, ja niitä on tarjolla monissakin ravintoloissa.
      Itse teen porkkanaatikkoa sykysyisin melko usein, samoin lanttulaatikkoa ja rosollia. Imelletyn perunalaatikon olen pyhittänyt juhlaruoaksi, jota joulun lisäksi syödääni esim. isänpäivänä.
      Riisipuuroa syödään meillä läpi vuoden.
      Kaupasta ostetut jouluruoat eivät minunkaan mielestäni ole suurta herkkua, enkä syö niitä koskaan.

    • Helppo elämä

      Kyllä meidän perheessä syödään perinteisiä jouluruokia muuloinkin, kun vain pelkästään jouluna. Lanttu- peruna- ja porkkanalaatikkoa. Joulukinkku ei ole koskaan kuulunut lapsuuden kotini jouluruokiin, mutta vaimoni on halunnut sitäkin jouluksi pöytään. kalkkunaa meillä on jouluna ja muutenkin pöydässä vaikka kesällä.

      Ei meidän joulupöydässä ole mitään sellaista ruokaa, jota ei muutenkin syötäisi muinakin vuoden aikoina. Lipeäkala ei ole oikein "iskenyt" meidän perheessä koskaan, joskus nuoruudessani kotitalousopettaja siskoni valmisti todella hyvää lipeäkalaa jouluksi kotiin, sen jälkeen en ole sillä herkutellut.

      Virossa asuessani opin syömään sikäläistä jouluherkkua uunissa kypsytettyä hapankaalia taikka hapankaalipataa, olen sen jälkeen tehnyt vuosittain itse hapankaalia, josta teen Elsassilaista hapankaalipataa, mutta joulupöydässä meillä ei ole tuota herkkua, mutta muuten sitä syödään ahkerasti talven mittaan.

      Vaan se ihan ehdoton joulun herkku on minulle; tönkkösuolatut muikut, keitetyt perunat (jauhoinen lajike Asterix taikka Pito) ja lanttulaatikko, tähän annokseen kuuluvaa kokkelipiimää en ole oppinut arvostamaan, joten nautin kyseisen annoksen hyvän valkoviinin kanssa.

    • Anonyymi

      Onko rosollia kaupassa ympäri vuoden?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      514
      3755
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      467
      3444
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      143
      3040
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      164
      2332
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2200
    6. 223
      1638
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1407
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      99
      1300
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      94
      1291
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1100
    Aihe