Aina kun teen sämpylöitä, niistä tulee littanoita lättänöitä. Miksi? Onko taikina liian kovaa tai löysää? Onko uunin lämpötila liian matala? Minun tekemiä sämpylöitä ei tarvitse edes halkaista vaan voita vaan pohjaan ja ylösalaisin syödään. Keksiiko kukaan siis syytä sämpylöiden littanuuteen?
Littanat sämpylät
5
3451
Vastaukset
- M'
on taikina. Äitini tekee tarkoituksella littanoita sämpylöitä. Taikinaa oli niin löysää että hän laittoi sitä lusikalla pellille. Tosi hyviä ovat. Itse teen hieman kiinteämpää taikinaa. Jauhojen määrä vaikuttaa. Laita seuraavalla kerralla hieman enempi jauhoja. Kokeilemalla oppii. Laita määrät paperille ja jos onnistui niin sovella samaa ohjetta jatkossa tai lisää vielä enempi jauhoja. Kokeilemalla löytyy sopiva koostumus.
Kuohkeita saat kun et tee niitä pelkkään sämpyläjauhoon, aika iso osa pitää olla vehnää.
Hiivan liotus on kanssa kikka kakkonen; siis hiiva , neste ja sokeri pienen jauhomäärän kanssa astiaan,
kun taikina kuplii on sämpyläjuuri valmis. Sitten vain työstämään, lisäile vielä hiivaa jauhoja /leseitä /mysliä /porkkanaraastetta ja muista alustaa se sitten hyvin. Tämä menee pitkälti näppituntumalta ja ihan tarkkaa ohjetta on vaikea antaa, mutta sämpyläjauho ei kohoa pelkästään sitä käyttäen; laita kuitenkin sitä vehnää.
Tuplakohotus; eli kohota ensin astiassa ja toisen kerran pellillä.
Uunin pitää olla kuuma (220) ja pohjalla vesiastia joka aikaansaa kuoren rapeuden.
Samalla kun nakkaset uunin päälle niin laita se vesiastia sinne uuniin; minä käytän kermansaven
puolentoista litran vuokaa tällä sähköuunilla.
Jos ei kohotus meinaa onnistua niin tee vaikka teeleipiä tai rieskoja; nekin on hyviä kuumina,
eikä tule suorituspaineita :o)- Minä sämpyläpeukalo
Toki jauhujen määrä vaikuttaa. Osasyynä voi olla myös se, että sitkoverkosto on liian harvaa. Mitä enemmän taikinaa vaivaa ja veivaa, niin sitä parempi, kuohkeampi ja kiinteämpi sämpylästä tulee. Tällaista tuli tämän viikon köksän tunnilta opittua
- PaasiAnna
Lättänöitä tuli vaikka ohjeen mukaan tein. Mikä pitää olla kolmesti liinan alla, ennen kuin voi naatiskella? No, sämpylä :D
- boltsitaikina
Juuri näin - ensin taikina kohotetaan vaivaamisen jälkeen kulhossa noin puoli tuntia liinan alla,
sitten vaivataan uudelleen ja leivotaan tennispallon kokoiset pallot, kohotetaan vielä kerran pellillä liinan alla parikyt minsaa ja pelllillinen taikinapalloja lykätään 225-asteiseen uuniin keskitasolle noin 10 minuutiksi (ilman liinaa) ja paiston jälkeen annetaan jäähtyä liinan alla 20-30 minsaa ja nautitaan.
Paiston alussa kannattaan heittää desi vettä uunin pohjalle - tulee rapeampi kuori.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k532514Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖362481Taisin tehdä virheen
Kaipaan sua enemmän kuin kuvittelin. Luulin, että helpottuisin, mutta olinkin täysin väärässä. Vieläkö vastaisit minulle292370Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt921866Nyt tuntuu siltä, että on pakko päästä puhumaan kanssasi
Tuntuu että sekoan tämän kaiken takia. Miehelle271661Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me3111655- 1501486
- 721339
vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos231078Kronikat..
Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu111053