Aina kun teen sämpylöitä, niistä tulee littanoita lättänöitä. Miksi? Onko taikina liian kovaa tai löysää? Onko uunin lämpötila liian matala? Minun tekemiä sämpylöitä ei tarvitse edes halkaista vaan voita vaan pohjaan ja ylösalaisin syödään. Keksiiko kukaan siis syytä sämpylöiden littanuuteen?
Littanat sämpylät
5
2633
Vastaukset
- M'
on taikina. Äitini tekee tarkoituksella littanoita sämpylöitä. Taikinaa oli niin löysää että hän laittoi sitä lusikalla pellille. Tosi hyviä ovat. Itse teen hieman kiinteämpää taikinaa. Jauhojen määrä vaikuttaa. Laita seuraavalla kerralla hieman enempi jauhoja. Kokeilemalla oppii. Laita määrät paperille ja jos onnistui niin sovella samaa ohjetta jatkossa tai lisää vielä enempi jauhoja. Kokeilemalla löytyy sopiva koostumus.
Kuohkeita saat kun et tee niitä pelkkään sämpyläjauhoon, aika iso osa pitää olla vehnää.
Hiivan liotus on kanssa kikka kakkonen; siis hiiva , neste ja sokeri pienen jauhomäärän kanssa astiaan,
kun taikina kuplii on sämpyläjuuri valmis. Sitten vain työstämään, lisäile vielä hiivaa jauhoja /leseitä /mysliä /porkkanaraastetta ja muista alustaa se sitten hyvin. Tämä menee pitkälti näppituntumalta ja ihan tarkkaa ohjetta on vaikea antaa, mutta sämpyläjauho ei kohoa pelkästään sitä käyttäen; laita kuitenkin sitä vehnää.
Tuplakohotus; eli kohota ensin astiassa ja toisen kerran pellillä.
Uunin pitää olla kuuma (220) ja pohjalla vesiastia joka aikaansaa kuoren rapeuden.
Samalla kun nakkaset uunin päälle niin laita se vesiastia sinne uuniin; minä käytän kermansaven
puolentoista litran vuokaa tällä sähköuunilla.
Jos ei kohotus meinaa onnistua niin tee vaikka teeleipiä tai rieskoja; nekin on hyviä kuumina,
eikä tule suorituspaineita :o)- Minä sämpyläpeukalo
Toki jauhujen määrä vaikuttaa. Osasyynä voi olla myös se, että sitkoverkosto on liian harvaa. Mitä enemmän taikinaa vaivaa ja veivaa, niin sitä parempi, kuohkeampi ja kiinteämpi sämpylästä tulee. Tällaista tuli tämän viikon köksän tunnilta opittua
- PaasiAnna
Lättänöitä tuli vaikka ohjeen mukaan tein. Mikä pitää olla kolmesti liinan alla, ennen kuin voi naatiskella? No, sämpylä :D
- boltsitaikina
Juuri näin - ensin taikina kohotetaan vaivaamisen jälkeen kulhossa noin puoli tuntia liinan alla,
sitten vaivataan uudelleen ja leivotaan tennispallon kokoiset pallot, kohotetaan vielä kerran pellillä liinan alla parikyt minsaa ja pelllillinen taikinapalloja lykätään 225-asteiseen uuniin keskitasolle noin 10 minuutiksi (ilman liinaa) ja paiston jälkeen annetaan jäähtyä liinan alla 20-30 minsaa ja nautitaan.
Paiston alussa kannattaan heittää desi vettä uunin pohjalle - tulee rapeampi kuori.
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 676539
Tappo Kokkolassa
Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap274223Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?
Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei2702627Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti
Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei262030MAKEN REMPAT
Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna301558- 971397
Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille
Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel3041107Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan
5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee551101Välillä käy mielessä
olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.771056Mulla on kyllä
Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..391031