Miten pääsee psykologin ÄO-testiin?

Näin meillä

Kiinnostaisi kuulla, monenko mutkan takana on pääsy psykologin suorittamaan älykkystestiin?

Kysyin asiaa kokeeksi kotikaupunkini psykologiyhdistyksestä. Sain sieltä muutaman psykologin yhteystiedot, pistin molemmille sähköpostia. Toinen vastasi, kertoi että psykologit yleensä harvemmin tekevät aikuisille testejä pelkästään asiakkaan itsetuntemuksen tms. mielenkiinnon nimissä, vaan testausta tehdään jos kognitiivisten kykyjen kartoitus on tarpeen ammatillisesti tms.

Luulisi, että psykologeillekin raha kelpaisi, mutta ei.

13

913

  Vastaukset

  • päähäsi, että kotikaupunkisi psykologeilla on joku älykkyystesti työkalupakissaan?

   Sellaiset testit eivät vaan kuulu heidän normaalityöhönsä, joten ei heillä ole mitään testiä, jota tehdä. Heidän työnsä on aivan muunlaista.

   Miksi Mensan testi ei kelpaa? Sen tulos on vertailukelpoinen muiden testissä käyneiden tulosten kanssa. Sen sijaan, jos saisit jonkun psykologin väsäämään sinulle testin, et voisi saamaasi tulosta suhteuttaa yhtään mihinkään.

   • Aloittaja vaikka tahtoisi saada G-tekijän lisäksi kykyprofiilin selville eli millä osa-alueella on hyvä tai huono?Mensan käyttämä kuviopäättelytesti kai pyrkii mallintamaan pelkästään tuota G-tekijää, mutta sen mukana et saa laajempaa analyysia kyvyistäsi eli oletko esim. kielellisesti kehno tai onko avaruudellinen hahmottaminen huippuluokkaa jne. Psykologien käyttämistä testeistä nämä asiat saadaan selville G-tekijän lisäksi.


   • Arvuutelija kirjoitti:

    Aloittaja vaikka tahtoisi saada G-tekijän lisäksi kykyprofiilin selville eli millä osa-alueella on hyvä tai huono?Mensan käyttämä kuviopäättelytesti kai pyrkii mallintamaan pelkästään tuota G-tekijää, mutta sen mukana et saa laajempaa analyysia kyvyistäsi eli oletko esim. kielellisesti kehno tai onko avaruudellinen hahmottaminen huippuluokkaa jne. Psykologien käyttämistä testeistä nämä asiat saadaan selville G-tekijän lisäksi.

    saa selvyyden jo siitäkin, miten koulussa pärjää eri aineissa ja miten helppoa eri aineissa on oppia uusia asioita. Turha viedä rahojaan millekään psykologille.


   • Mensan testi on jo tehtynä, tulos suunnilleen odotetun kaltainen, mutta verrokiksi haluaisin vielä WAIS III tms. perusteellisemman testin. Mielestäni pelkkä kuviopäättely ei anna kykyprofiilistani oikeaa kuvaa.


   • noihin kirjoitti:

    saa selvyyden jo siitäkin, miten koulussa pärjää eri aineissa ja miten helppoa eri aineissa on oppia uusia asioita. Turha viedä rahojaan millekään psykologille.

    Oma kouluaika on toki muistissa ja muistikuville saan päivittäin vahvistustakin nykyisessä työssäni (kasvatus- ja opetusala), mutta vain koulumenestykseen eli arvosanoihin tuijottamalla näkymä jää kapeaksi. Mielestäni ollakseen "hyvä koululainen" ihmisen ei tarvitse olla älyltään se penaalin terävin kynä, riittää kun on tunnollinen, miellyttämishaluinen, omaa sosiaaliset taidot ja kohtuullisen muistin, jotta pärjää kokeissa. Samoilla avuilla pärjää sitten myöhemmin työelämässäkin, mutta älykkyydestähän nyt olikin kyse.


  • Ei ihmisen älykkyyttä voi millään raksi ruutuun -testillä mitata. Todennäköisesti sinulla on jo jonkinlainen käsitys omasta älykkyydestäsi. Jos suoriudut koulussa hyvillä arvosanoilla, olet todennäköisesti sieltä fiksummasta päästä.

   Psykologin "älykkyys"testiin pääset jos olet todennäköisesti kehityshäiriöinen lapsi. Silloinkaan se ei ole mikään älykkyystesti vaan lähinnä tyhmyystesti. Minä voin sanoa sinulle tässä nyt heti ja aivan ilmaiseksi että et ole tyhmä. Siitä oiva todiste on että osasit itsesi tänne palstalle googlettaa ja käytät ymmärrettävää suomen kieltä.

   • Nimenomaan älykkäät, varsinkin pojat, ovat usein niitä, jotka alisuoriutuvat koulussa. Saavat keskinkertaisia arvosanoja tekemättä mitään tai hyvin vähällä työllä.


  • Psykologin suorittamaan älykkyystestiin sinun on mahdollista päästä, kunhan olet syylllistynyt johonkin järjettömään rikokseen, tai sinua epäillään siitä. Tällöin sinun puolustusasianajajallasi on oikeus vaatia, että sinulle suoritetaan älykkyystesti. Tavoitteena on osoittaa, että olet älykkyysosamäärältäsi huomattavasti normaalin alapuolella. Tällöin sinua ei voida pitää juridisesti vastuullisena tekemääsi rikokseen.

   Mutta tässä tapauksessa et ehkä olisi itse kyselemässä asiaa täältä?

   • Eikö tässä ole ilmiselvä huijaamisen mahdollisuus?


  • Psykologin testiin voi päästä myös työhön pyrkiessä. On olemassa joitakin työpaikkoja, joissa tehdään näitä testeja: esimerkiksi ulkoministeriön tuleville virkamiehille tehdään aika monenlaisia testejä. Suomessa psykologin tekemään testiin pääseminen on aika lailla arpapeliä, joten varmaan helpointa tällaiseeen testiin pääseminen on, jos lähtee opiskelemaan/ vaihto-oppilaaksi USA:han, joka on älykkyystestien luvattu maa.

   • Jos Suomessa on näin vaikeaa, pääseekö Virossa halvalla ja helposti, tai vaikka Ruotsissa älykkyystesteihin?
    Testituloksen voi sitten toimittaa vaikka Suomen Mensan jäsenyyshakemuksen liitteeksi.

    En halua tukea ylihintaista ja epätarkkaa(20 minuuttia) Suomen Mensan testiä.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Jos Suomessa on näin vaikeaa, pääseekö Virossa halvalla ja helposti, tai vaikka Ruotsissa älykkyystesteihin?
    Testituloksen voi sitten toimittaa vaikka Suomen Mensan jäsenyyshakemuksen liitteeksi.

    En halua tukea ylihintaista ja epätarkkaa(20 minuuttia) Suomen Mensan testiä.

    Sano että sinulla on aivoverenvuoto ja et tajua mistään mitään niin ne testaa ilmaiseksi.
    Kaaduit ja löit pääsi etkä muista mitään.


   • Anonyymi kirjoitti:

    Sano että sinulla on aivoverenvuoto ja et tajua mistään mitään niin ne testaa ilmaiseksi.
    Kaaduit ja löit pääsi etkä muista mitään.

    Pääsin työkkärin kautta ammatinvalinta psykologille. Kuulemma minulla on kaikilla osa-alueilla keskivertoa korkeampi taso, kielellinen lahjakkuus nousee erityisesti esiin ja suositellaan journalistiikan opiskelua. Toisaalta ehkä "keskimääräisen" voi kyseenalaistaa, jos viiteryhmänä on työttömät jotka eivät tiedä mihin ammattiin ryhtyisivät.


  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Teltta-asuminen ympäri vuoden?

   Miten teltassa asuminen onnistuisi Suomen olosuhteissa ympäri vuoden? Varmaan hyvät makuupussit ja ulkovaatteet pitäisi olla. Onko joku muukin kokeill
   Maailman menoa
   173
   2514
  2. Tanelinrannassa tulipalo

   Tanelinrannassa oli la-su välisenä yönä tulipalo, jossa menehtyi vajaa viisikymppinen pariskunta. Talo päältä päin ihan ok kunnossa, mutta palokunta s
   Seinäjoki
   16
   1187