Nato-arvio: Venäjän asevoimat ovat heikkouden tilassa

Heikkopeikko2

Nato-arvio: Venäjän asevoimat ovat heikkouden tilassa
14.2.2011 5:46 | Kommentit
A A Heikki Aittokoski

Kirjoittaja on ulkomaan-toimituksen esimies.

Sähköposti Heikki Aittokoski
Helsingin Sanomat

Oslo. Sotilasliitto Naton mukaan Venäjän asevoimat ovat heikossa tilassa. Nato päätyi tähän arvioon Venäjän syksyllä 2009 järjestämien sotaharjoitusten jälkeen.

"Sotaharjoitukset osoittivat, että Venäjällä on rajoittunut kyky yhteisoperaatioihin ilmavoimien kanssa, että se on riippuvainen ikääntyvästä ja vanhanaikaisesta kalustosta", sanotaan Yhdysvaltain Nato-lähetystön salaisessa asiakirjassa (päivätty 23.11.2009).

Kyseessä on Wikileaksin kautta vuotanut diplomaattisähke, johon HS on päässyt perehtymään norjalaislehti Aftenpostenin kautta.


Tämä kirjoitus perustuu Aftenpostenin pohjatyöhön. Norjalaislehdessä ilmestyi tänään maanantaina Venäjän sotaharjoituksia käsittelevä artikkeli, johon HS sai tutustua etukäteen.

Venäjä järjesti kaksi samanaikaista suurta sotaharjoitusta elo–syyskuussa 2009, jolloin myös HS uutisoi aiheesta. Harjoitusten nimet olivat Ladoga (Laatokka) ja Zapad (Länsi). Niihin osallistui ainakin 33 000 Venäjän ja Valko-Venäjän sotilasta laajalla maantieteellisellä alueella, myös Laatokan ympäristössä ja Itämerellä.


Länsiliitto Nato kokoontui 18. marraskuuta 2009 Brysselissä arvioimaan suurharjoituksia suljettujen ovien takana. Paikalla olivat 28 jäsenmaan Nato-lähettiläät.

"Harjoitus keskittyi torjumaan Puolasta ja Liettuasta käynnistettyä hyökkäystä ja sisälsi ydinaseilla varustettavien ballististen ohjusten käytön simulointia", Nato-asiakirjassa lukee.

Yksi Naton johtopäätöksistä olikin, että Venäjä olisi sotatilanteessa edelleen riippuvainen taktisten ydinaseiden käytöstä (ks. ote diplomaattisähkeestä ohessa).

Taktiset ydinaseet ovat tuhovoimaltaan ja kantamaltaan "pieniä" verrattuna strategisiin ydinaseisiin. Suomen lähistöllä Venäjällä on ydinkärjillä varustettavia Iskander-ohjuksia tiettävästi ainakin Lugassa. Ohjusten kantomatka ulottuisi vähintään Etelä-Suomen korkeudelle.


Nato-maat kutsuivat 25. marraskuuta 2009 Venäjän Nato-lähettilään Dmitri Rogozinin tekemään selkoa Venäjän ja Valko-Venäjän valtavista harjoituksista, joista useat jäsenmaat – ennen kaikkea Baltiassa – olivat huolestuneet.

Yhdysvaltain Nato-lähettilään Ivo Daalderin kirjoittaman diplomaattisähkeen (10. 12. 2009) perusteella Nato-maat saivat kaikkea muuta kuin selkoa. Ilma oli tulikivenkatkuinen.

Rogozin syytti koko keskustelua "järjettömyydeksi" ja Nato-maiden median raportointia sotaharjoituksista "eripuraa lietsovaksi". Hänen mukaansa läntisissä reaktioissa Ladoga- ja Zapad-harjoituksiin oli "kylmän sodan haju".

Rogozin kiisti jyrkästi, että Venäjä olisi simuloinut ydinaseiden käyttöä.



http://www.hs.fi/juttusarja/wikileaks/artikkeli/Nato-arvio Venäjän asevoimat ovat heikkouden tilassa/1135263798211

8

293

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eikö niin?

      Ydinase on Venäjän ase. Ei se luultavasti varustele itseään konkurssitilaan tavanomaisilla aseilla eikä sen tarvitse sitä tehdäkkään. Georgian sota osoitti, että 70-luvun vempaimilla lyödään esimerkiksi Israelin ja USA:n hightech-laitteet.
      Laajan maa-alueen valtion ei kannata linnottautua joka kantilta vaan rakentaa peleoitteeksi ja normaaliksi vastaiskuaseeksi erikokoisia ydinaseita. Isgander on varmasti Kaliningradissa tehokas ase ja Bultavat sitten kauemmaksi.
      Avaruuden aseistus on varmaan se kaikkein tärkein jotta satelliitit ja muut nykyajan aseet saadaan blogattua pois pelistä.

    • Tällaiselleko ”sakille” Suomenarmeija ei pärjäisi. Jos olisi kysymys Suomen ja Venäjän erillissodasta eivät Venäläiset uskaltaisi käyttää ydinaseitaan. Jos kysymyksessä olisi laajempi sota olisi parempi, että turvaisimme maamme koskemattomuuden ja ollen näin täydellisesti erossa Natosta tai sen mahdollisesta vastakumppanista Venäjästä.

      Itse asiassa nykyisenkaltaisessa tilanteessa Venäjä ei edes uskaltaisi kajota Suomeen, peläten kansainvälisiä, kuin myös sotilaallisia vastatoimia asianjohdosta.

    • ...eivät pienellä vihjeelläkään ole maininnut Venäjän sotilaallista heikkouden tilaa. Päinvastoin asia on salamyhkäisesti vaiennettu ja on mm. listoin ja numeroin ilmoitettu Venäjänilmavoimien kalustoa, puuttumatta sen laatuun ja sen laatu on sellainen, ettei se meille kelpaisi, vaikka saisimme niitä viisinkertaisen määrän Hornetteihin verrattuna lisävarustettuna. Onhan nämä Venäjän härvelit paljon halvempia, mutta melko romuja, niin että pommien sijaan voi lennellä myös muttereita...

      "Asiantuntijoille": Älkää ainoastaan arvioiko Suomen Puolustusvoimia vaan verratkaa sitä myös Venäjän armeijaan, ottaen huomioon viellä sen ettei se jakamattomana voi olla samassa paikassa samaan aikaan kokonaisena. Heidän maansa on laaja ja puolustamista riittää, sen lisäksi väestön määrä on puolittunut Neuvostoliitosta ja väestö vähenee edelleenkin ja ikääntyy siellä valtavalla vauhdilla.

      Maksimissaankin, erillissota teoriassa he eivät voisi käyttää kaikkea kalustoa Suomea vastaan vaan tarvitsisivat strategiset reservit ympäri Venäjää. Jos minä tajuan tämän niin miksei joku "asiantuntija pelle" sitä tajua?

      Harhaan johtavien lausuntojen antaminen viranhaltijalta asiassa joka kuuluu hänen työnsäkuvaan voi olla maanpetosrikos. Kysymyksessä on tosiasioiden värittäminen omille polittisille interesseille suotuisaan suuntaan.

      (- Piste)

      -massonhttp.//www.dsul-masson.info


      • saulmasson kirjoitti:

        -masson

        http://saul-masson.info

        Jos Venäjä hyökkäisi Suomeen 1/3 voimastaan, se tulee olla ominkin voimin torjuttavissa, mikäli parannamme Puolustusvoimien suorituskykyä ja nostamme reservin joukkojen määrää porrastetusti. Esim. Puoli rampakin, jolla on raajat kuitenkin tallella voi olla hyvä konekiväärimies ja tulittaa vihollista omasta bunkkeristaan. Meidän täytyisi suuremassa määrin linnoittaa suurimpia asutuskeskuksia ja aloittaa linnoitustyö suunitelmat välittömästi.

        -masson

        http://www.saul-masson.info


      • vai uskaltaisiko
        saulmasson kirjoitti:

        Jos Venäjä hyökkäisi Suomeen 1/3 voimastaan, se tulee olla ominkin voimin torjuttavissa, mikäli parannamme Puolustusvoimien suorituskykyä ja nostamme reservin joukkojen määrää porrastetusti. Esim. Puoli rampakin, jolla on raajat kuitenkin tallella voi olla hyvä konekiväärimies ja tulittaa vihollista omasta bunkkeristaan. Meidän täytyisi suuremassa määrin linnoittaa suurimpia asutuskeskuksia ja aloittaa linnoitustyö suunitelmat välittömästi.

        -masson

        http://www.saul-masson.info

        sittenkin puolustaa maataan doktriininsa mukaisesti? Siinä onkin Samuelssonilla pohtimista. Minä en viitsi sitä pohtia, minäkin uskalsin pienenä koululaisena vetää isompaa koulukiusaajaa pitkän härnäämisen jälkeen turpiin. Meistä tulikin sen jälkeen kaverit.
        Tuo Venäjän arvuuttelu oli Naton Mustanmerenlaivaston ja Venäjän armeijan välillä kouriintuntuvaa. Naton laivat lähtivät kun Supersonikit sojottivat perään. Olisivat olleet vain paikallaan, ei Venäjä olisi uskaltanut...
        No sittenhän myöhemmin Suomessa "Marankin neuvottelukartanossa" nähtiin USA:n korkeinta sotajohtoa, Makarov (?) yms tekemässä loppuvääntöä. Miksikähän USA vaivautui tällaiseen?

        Tuo Wikileaks on mielenkiintoinen ilmiö, tuntuu että se on hyvinkin tarkoituksenmukainen väline mediasodankäynnissä. Sen kautta voi sanoa sellaisia asioita joita muuten ei kansainvälisessä diplomatiassa voisi sanoa. Ajaa saman asian kuin entisaikojen Sentraalisandrat. Venäjän kauttahan tuo viimeinen Lippos-uutinenkin tuli.


    • ..

      Noihin länsimaisiin ja etenkin naton raportteihin venäläiskoneiden vahvuudesta kannattaisi jättää ihan omaan arvoonsa. Georgiassakin ne toimivat mainiosti ja venäläisten kalustoa on kyllä päivitetty. Eivät ne niin vanhoja vielä ole, mutta jos sama malli jatkuu seuraavatkin 20 vuotta, niin suuria ongelmia on edessä varmasti.

      Mitä tulee sotaharjoituksiin Ladoga (Laatokka) ja Zapad (Länsi), niin niissä osallistujamäärä oli yhteensä 33 000 venäläistä- ja valkovenäläistä sotilasta, kun taas Suomessa vuonna 2009 järjestetyssä Maanvyöry -harjoituksessa oli lähes tuplasti osallistujia.

      • jhvljljgl

        ammuttua lennokin alas... se ei tarkoita sitä että ne pärjäisivät liudalle nykyaisia länsihävittäjiä. Venäjän ilmavoimien MiG-29 kalusto on maadoitettu ruostuneiden sivuvakaajien takia jne. jne. Venäjän ilmavoimat on vitsi, joka kykenee pullistelemaan vain jollekin Ilmavoimattomalle maalle, kuten Georgialle.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1527
    2. 41
      895
    3. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      70
      886
    4. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      819
    5. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      59
      818
    6. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      41
      788
    7. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      745
    8. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      48
      729
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      44
      729
    10. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      49
      682
    Aihe