Syötetäänkö lapsellesi koulussa roskaa?

namnam!!!!!!!!!!!!!!

Kermaporsas kuulostaa herkkuruoalta, mutta koulun ruokalassa tarjoiltuna se sisältää 40 eri ainesta – mm. lukuisia lisäaineita. Taloussanomat kävi läpi viikon kouluruoat kahden asiantuntijan kansaa. Onko kouluruoka kuin kemikaalicocktail? Katso mitä mieltä asiantuntijat ovat.

♦ Maanantai: Jauhelihakastiketta
♦ Tiistai: Saaristolaiskeittoa kirjolohesta
♦ Keskiviikko: Pinaattiohukaisia
♦ Torstai: Kebabkiusausta
♦ Perjantai: Kermaporsasta

Ruokien tuotetietoihin tutustuminen paljastaa kuitenkin yllättäviä asioita perinteisiltä kuulostavista ruokalajeista. Esimerkiksi maanantaina tarjolla ollut jauhelihakastike sisälsi ainoastaan 35 prosenttia lihaa ja keskiviikon Pinaattiohukaisissa pinaattia on 16 prosenttia.

– Hiukset nousivat pystyyn tuoteselosteita lukiessa. Nämä ruoat ovat melkoisia kemikaalicocktaileja, toteaa lääkäri Antti Heikkilä perehdyttyään viikon ruokalistan ainesosiin. Heikkilän mielestä jokaisen olisi syytä pohtia sitä, millaista ruokaa lapsille tarjotaan.

– On mielenkiintoista, että tavallisesta jauhelihakastikkeestakin on saatu jatkettua mössöä, josta ainoastaan 35 prosenttia on lihaa. Lihan lisäksi kastikkeesta löytyy niin muunneltua maissitärkkelystä kuin esimerkiksi elintarvikeväriäkin.

– Miksi maissitärkkelystäkin on pitänyt muunnella? Modifioidut tärkkelykset aiheuttavat usein lapsille vatsavaivoja. Myös väriaineet ovat kastikkeessa täysin turhia.

Heikkilä huomauttaa useammastakin ruokalajista löytyvän natriumbentsoaatin olevan monelle ongelmallinen aine.

– Natriumbentsoaatti on säilyvyyttä lisäävä aine, joka aiheuttaa lapsille allergiaa ja yliherkkyyttä. Miksi päivän aikana tarjoiltavaan kouluruokaan täytyisi lisätä säilyvyyttä lisääviä aineita?

http://www.taloussanomat.fi/ihmiset/2011/03/09/syotetaanko-lapsellesi-koulussa-roskaa/20113307/12

7

266

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ojdjpisågjkftgz

      no huhhuh tiedän että kouluruoka on joskus paskan makusta ,mutta epäterveellistä!
      tuollainen kemikaali määrä ei ole missäään tapauksessa terveellistä.

      "– Ruokalistalta on vaikea löytää ruokaa, jonka raaka-aine ei olisi peruna tai vehnäjauho. Ainekset ovat halvemmasta päästä. Viikon ruokalista on kustannustehokas, mutta se voisi olla ravitsemusarvoltaan parempi. "

      vehnähän on epäterveellistä jos sitä syö ´liian paljon ja kerralla.

      lisäaineista on vain yksinkertaisesti haittaa.

      "– Peräti 30 prosenttia oppilaista ei enää syö kouluruokaa. Se on huolestuttavaa ja kertoo siitä, ettei kouluruoan maku ole kohdallaan."

      samoin hygeenisyys.

      olen itse koulun oppilas yläasteella niin täytyy kyllä myöntää että söisin mieluuummin riisiä,´puuroa sellaisia ruokia johon ei olisi lisätty minkäänlaisia kemikaaleja harmi. ;(
      oma terveys tässä menee taidanpa jättää syömättä koulussa.

    • meliini

      Heh heh, entisessä koulustani löytyi taannoin jauhelihaa, jonka viimeinen käyttöpäivä on vuonna 2014. Hurjaa.

      Onneksi olen nyt amiksessa, ruoan voi jopa sanoa olevan ruokaa eikä roskaaa.

    • KAAMEEÄMMÄ

      nyt täytyy kyllä sanoa, että HÄVETKÄÄ! Suomessakin on paljon ihmisiä, joille jokapäiväinen leipä ei ole itsestäänselvyys. Silloin kun nirsoilette ruuallenne miljoonat lapset kuolevat nälkään samaan aikaan. Oppikaa arvostamaan sitä ruokaa mitä saatte, koska se ei ole itsestäänselvyys

    • tällä taitaa olla

      ne suurimmat ruikuttajat jotka eivät osaa tehdä etes kotona kunnon ruokaa vaan ostellaan valmiita eineksiä.

    • täti

      Olipa omituisen sävyinen tuo Taloussanomien kirjoitus. Asia on oikea ja keskustelun arvoinen, mutta esitetty kovin asenteellisesti ja yksipuolisesti. Lisäaineita on lähes kaikessa syömässämme. Pahimpia mausteallergikkoja lukuunottamatta kouluikäiset ja vanhemmat tuskin suostuvat syömään täysin mautonta ruokaa. Vai tekisitkö itse kermaporsasta pelkästään porsaanlihasta ja kermasta ilman mausteita, suolaa ja sakeuttavaa ainetta? Pullosta lorauttamassamme maustekastikkeessa tai fondissa samoin kuin liemikuutiossa on mahtava määrä lisäaineita, mutta silti kaipaamme niiden antamaa makua. Lisää makua ropsitaan maustepurkeista.
      Natriumbentsoaattia näkyy olevan kermaporsaaseen laitetussa sinapissa. Kyseessä ei siis ole keittäjien natriumbentsoaattiastiasta kauhoma lisäaine. Keittäjät eivät myöskään muuntele "puhtaana" tullutta maissitärkkelystä. Varmaankin on mahdollista valita säilöntäaineeton sinappi ja muuntelematon tärkkelys. Kokonaisuudessa niitä on kuitenkin hyvin pieni määrä.
      Pinaattiohukaisiin kuten kaikkiin muihinkin ohukaisiin käytetään nestettä, kananmunia ja jauhoja. Jos pinaatin määrä kasvaa liian suureksi, ohukaisista tulee kuivia ja hajoavia.
      Jauhelihakastikkeeseen ainakin meillä laitetaan nestettä ja suurustetta juuri siksi, että siitä saataisiin aikaan kastike. Näin ollen se ei voi sisältää pelkkää lihaa. Koska harmaa soosi ei innosta, väriä antamaan käytetään esim. sokerikulööriä, joka nimensä mukaan valmistetaan sokerista.
      Kouluruoan ravitsemusarvoa parantaisi huomattavasti se, että lapset söisivät myös salaattia/ raastetta ja joisivat rasvatonta maitoa. Näin toimien myös lisäaineiden määrä suhteessa kokonaisuuteen pienenisi huomattavasti. Lautasella pyöritelty jauhelihanmuru ei ravitse. Ruoka ei tosiaankaan ole yksiselitteisen pahaa, koska viereisessä pöydässä sitä syödään jo toista lautasellista.
      Meteliä tuntuvat pitävän oppilaat, jotka luettuaan raflaavan otsikon saavat uutta pontta väitteelleen kouluruoan "paskuudesta". Nälkään juodaan limua ja syödään pikaruokaa eikä huolta lisäaineista yllättäen enää olekaan. Vanhemmat huutavat: "Hyi, lapseni ei voi syödä kanannahkaa!" , työntävät valmishampurilaisen mikroon ja roiskaisevat siihen runsaasti ketsuppia.

      • kaarinamaaria

        Juuri noin!
        Nyt äänessä ovat karkkien, sipsien, energiajuomien ja pikaruoan kuluttajat.
        Miten lienee koululaisen suu vääntyisi jos maanantaina olisi mannapuuroa, tiistaina kaurapuuroa, keskiviikkona maitoperunakeittoa, torstaina kuoriperunoita ja läskissosia ja perjantaina hernekeittoa. Ja ensiviikolla sama uusiksi.
        Kyllä jauhelihakastike jossa on 30 % jauhelihaa, kuulostaa aika tuhtilta soosilta.
        Samoin kun miettii pinaattilettuja. Eivät en voi olla pelkkää pinaattia.


    • 7 lk

      Harmittaa tällainen haaskaaminen. Jos 30% koululaisista ei syö kouluruokaa, sitä menee toden näköisesti haaskuun n. 30%. Eikö olisi fiksuinta nostaa hieman budjettia (nykyään n. 0.70€ / oppilas), niin tulisi parempaa ja ekologisempaa ruokaa, mitä useampi söisi. Ei menisi niin paljoa ruokaa roskikseen.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2640
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      91
      1976
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      39
      1511
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1038
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      67
      933
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      891
    8. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      864
    9. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      860
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      775
    Aihe