Miksi Mormonit eivät ole Kristittyjä?

Smok

Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko eli mormonikirkko sai Suomessa osakseen paljon julkisuutta Helsingin temppelin avaamisen ansiosta vuonna 2006. Kirkon kristilliseltä kuulostavat opit ja miellyttävältä vaikuttavat lähetyssaarnaajat saavat monet kiinnostumaan mormonismin saloista. Tarkempi tutkiskelu osoittaakin mormonismin olevan täynnä salaisuuksia, joita uusille tuttavuuksille ei aivan heti kerrota. Joskus niitä ei ole kerrottu vielä mormoneille itsellekään.
Mormonit kuulostavat tutun kristillisiltä, kun he puhuvat yhdestä Jumalasta, taivaallisesta Isästämme, hänen Pojastaan Jeesuksesta Kristuksesta, Pelastajastamme, sekä Pyhästä Hengestä. Näiden käsitteiden taakse kätkeytyy kuitenkin valtava määrä monimutkaisuuksia ja ristiriitoja, joista käsittelemme tässä vain murto-osaa.

Mormonismin Jumala on Jumalaksi korotettu ihminen, joka on joskus elänyt jollain planeetalla tavallisena miehenä ja edennyt omaa Jumalaansa hyvin palveltuaan meidän maailmamme Jumalaksi. Jumalalla on ruumis, lihaa ja luita, ja hän asuu konkreettisessa paikassa jossain lähellä Kolob-nimistä tähteä. Jumalia on siis monia, mutta meidän tulee palvella vain yhtä Jumalaa eli omaa taivaallista Isäämme. Jos onnistumme, voimme itsekin tulla Jumalaksi.

On sanomattakin selvää, että tällaiset opit ovat täysin epäkristillisiä. Ne muistuttavat paholaisen houkutuksesta: ”Ei, ette te kuole… teistä tulee Jumalan kaltaisia…” (1. Moos. 3:4–5) Raamattu, jota mormonit pitävät Jumalan ilmoituksena, opettaa Jumalasta jotain aivan muuta kuin mormonismi. Mielenkiintoisinta on kuitenkin se, että itse Mormonin kirja, jota mormonit pitävät evankeliumin täyteytenä, opettaa Jumalan luonteesta päinvastoin kuin nykyinen utahilainen mormonismi.

Jeesus sanoi, että ”Jumala on henki” (Joh. 4:24) ja että ”ei hengellä ole lihaa eikä luita” (Luuk. 24:39). Mormonin kirjassa Jumala on ”Suuri Henki”, joka on luonut ”kaiken” (Alma 22:8–11). Myöhemmässä eli nykyisessä mormoniopissa Jumala ei ole luonut kaikkea, koska ennen hänen jumaluuttaan ennen on ollut lukemattomia muita jumalia, jotka kaikki ovat järjestäneet omat maailmansa ikuisesta materiasta.

Raamatussa Jumala sanoo: ”Minä olen Jumala enkä ihminen.” (Hoos. 11:9) ”Ennen minua ei ole jumalaa syntynyt eikä ollut eikä minun jälkeeni tullut eikä tule. Minä, minä yksin olen Herra…” (Jes. 43:10–11) Jumala ilmaisee tässä täydellisen erimielisyytensä mormoniopin kanssa. Mormonit uskovat Jeesuksen olleen Vanhan testamentin Jumala, mikä tekee siteeratusta jakeesta heille vielä ongelmallisemman, sillä hänen jälkeensä meidän Jumalaksemme on tullut hänen Isänsä.

Mormonin kirja todistaa nykyistä mormonioppia vastaan, että on olemassa vain yksi Jumala ja että muita jumalia ei ole (Alma 11:27–31). Mormonin kirjan mukaan Jumala asuu vanhurskaiden sydämissä (Alma 34:36), mutta myöhempi mormonioppi tuomitsee tämän ”lahkolaisen” eli kristillisen ajatuksen (Opin ja liittojen kirja [LK] 130:3). Mormonin kirja opettaa toisaalta kristillistä kolminaisuutta (Mormon 7:77, 3 Nefi 11:27, Alma 11:44) tai harhaoppista modalismia (Eter 3:14, Moosia 16:15), kun taas nykyään mormonit uskovat Isän, Pojan ja Pyhän Hengen olevan keskenään täysin eri olentoja.

Mielenkiintoisimmat Jumalaa kuvaavat kohdat Mormonin kirjassa ovat varmasti ne, jotka painottavat hänen ikuisuuttaan ja muuttumattomuuttaan (Mormon 9:9, Moroni 8:18, 1 Nefi 10:18). Mormonilähetyssaarnaajilta kannattaa ehkä kysyä, miten nämä jakeet ovat sovitettavissa Jumalaan, joka ei ensin ollut Jumala lainkaan ja joka sitten on vuorotellen ollut ruumiiton henki ja ruumiillinen, kolminaisuus ja moninaisuus, yksi ainoa ja yksi muiden joukossa.

Mormonien oppi Jeesuksesta ei ole yhtään vähemmän ongelmallinen. Jeesus oli ensin taivaallisen Isä Jumalan ja hänen taivaallisen vaimonsa synnyttämä henkilapsi, Saatanan ja meidän muiden veli (mormonismin mukaan olimme olemassa ennen syntymäämme henkiolentoina). Millä tavalla Jeesus on sitten Jumalan ainosyntyinen Poika? Monet mormonit eivät edes tiedä, että kirkon virallisen opetuksen mukaan Jumala on Jeesuksen (ja vain Jeesuksen – siksi ainosyntyinen) Isä “lihan mukaan”. Neitsyt Maria olikin siis neitsyt vain ennen neitsyytensä menettämistä, tai ehkä lihallista suhdetta Jumalaan ei vain lasketa.

Jälleen kerran Jumalan sanan todistus on täydessä ristiriidassa mormoniopin kanssa. Raamattu opettaa, että Jeesus sikisi Pyhästä Hengestä eikä Isä Jumalasta: ”Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä.” (Matt. 1:20, ks. myös. Luuk. 1:35) Mormonioppi Isä Jumalan toimista Jeesuksen siittämisessä on häpeällinen – ei vain kristityille, vaan myös mormoneille. Se nimittäin herättää kysymyksen Isä Jumalan uskollisuudesta hänen vaimo(i)lleen taivaassa.

64

1690

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Smok

      Mormonikirkko väittää olevansa opeiltaan, rakenteeltaan ja uskonkäsityksiltään sama kuin Jeesuksen alkuperäinen apostolinen kirkko. Tämä väite on harvinaisen helppo todistaa vääräksi vertailemalla mormonien ja apostolisten kristittyjen uskomuksia lähes mistä tahansa teologisesta kysymyksestä. Seuraavaksi tutkimme kirkon jumalanpalveluskäytäntöä.

      Mormoneille temppeli on erityisen tärkeä jumalanpalveluksen keskus. Temppeliseremoniat ovat itse asiassa välttämättömiä jumaluuden saavuttamiseksi, joten olisi odotettavissa, että ensimmäiset kristityt olisivat kiireesti pyrkineet rakentamaan temppeleitä tai muuten suorittamaan temppelirituaaleja – Jerusalemin juutalaisessa temppelissä tämä ei varmasti ollut mahdollista.

      Yksi elintärkeistä temppeliseremonioista on taivaallisen avioliiton solmiminen. Tämä avioliitto on voimassa ylösnousemuksen jälkeenkin niin, että jumaluuteen korotetut mies ja nainen voivat sitten saada henkilapsia ja hallita omaa maailmaansa. Jostain syystä emme kuitenkaan löydä yhtään mainintaa moisesta liitosta apostolien tai muiden ensimmäisten kristittyjen kirjoituksissa.

      Tämä saattaisi johtua siitä, että koko ajatus ylösnousemuksen jälkeisestä avioliitosta on täydessä ristiriidassa Jeesuksen opetuksen kanssa. Kristuksen sanat saddukeuksille voidaan yhtä hyvin suunnata myös mormoneille: “Te kuljette eksyksissä…Ei ylösnousemuksessa oteta vaimoa eikä mennä vaimoksi. Ylösnousseet ovat kuin enkelit taivaassa.” (Matt. 22:29–30)

      Uudessa testamentissa ei ole jälkeäkään kristittyjen halusta rakentaa temppeleitä, mutta mitä muiden varhaisten kristittyjen todistus kertoo heidän suhtautumisestaan temppeliin? Halusivatko he mormonien tavoin palvella ”Herran huoneessa” (näin mormonit nimittävät temppeleitä), jonka avulla ihmiset tulevat ”korotetuiksi” eli jumaliksi? Vai uskoivatko he ”lahkolaiseen” oppiin, jonka mukaan Jumala asuu sydämessämme tehden meidät näin Jumalan temppeliksi? Mahdollisesti jo 70-luvulla ja viimeistään 130-luvulla kirjoitettu Barnabaan kirje tyrmää mormonitoiveet kertakaikkisesti.

      ”Nyt tahdon puhua teille myös temppelistä, siitä miten nuo raukat harhan vallassa ovat panneet toivonsa rakennukseen…ikään kuin se olisi Herran huone. He ovat menetelleet kuin pakanat ja korottaneet hänet pyhyyteen temppelin avulla. Tutkikaamme nyt, onko olemassa Herran temppeliä. On kyllä…Tarkatkaa nyt, jotta Herran temppeli rakennettaisiin loistossaan…Kun otimme vastaan syntien anteeksiantamuksen ja panimme toivomme Jumalan nimeen, meistä tuli uusia ja meidät luotiin jälleen uudesti. Siitä johtuen Jumala todella asuu meissä, meidän majassamme.” (Barnabaan kirje 16:1,6,8)

      Temppelitoimitusten yksityiskohdat ovat salaisia, mikä johtunee osittain siitä, etteivät ne selvästikään pohjaudu millään tavoin Kristuksen opetukseen. Sen sijaan ne ovat hyvin lähellä mormonien profeetan Joseph Smithin aikaisia vapaamuurarirituaaleja, jotka hän omaksui mormonismiin liityttyään vapaamuurareihin vuonna 1842. Smith kuulemma palautti toimitukset “puhtaaseen ja alkuperäiseen” muotoonsa, mutta jostain syystä mormonikirkko on ottanut itselleen vapauden tehdä vuosien saatossa useita perustavanlaatuisia muutoksia näihin “Jumalan ilmoittamiin” seremonioihin.

      Temppelin lisäksi mormonit kokoontuvat toki myös kirkkoon sunnuntaijumalanpalvelukseen. Tällöin vietetään ”sakramenttia” eli ehtoollista, joka mormoneilla koostuu leivästä ja vedestä, vaikka Kristus itse käytti ”viiniköynnöksen antia” (vrt. Luuk. 22:18) eikä vettä. Mormonit eivät usko leivän oikeasti muuttuvan Kristuksen ruumiiksi, vaikka tämä oli epäilemättä ensimmäisten kristittyjen usko. Mormonismi paljastuu ehtoolliskysymyksessä ja jumalanpalveluksen kalpeudessa protestanttisuuden lapseksi. Sama pätee myös kasteeseen, jota mormonit eivät anna alle 8-vuotiaille. Oppi on peräisin protestanteilta, ei apostoleilta.

      Juomakiellot, avioliitto, rasismi

      Mormonismi ei salli minkäänlaista alkoholinkäyttöä. Samoin teen ja kahvin juominen on kiellettyä. Tällaiset opit eivät kuitenkaan ole peräisin Jeesukselta eivätkä apostoleilta. Jeesus ei koskaan kieltänyt kohtuullista alkoholinkäyttöä – päinvastoin häntä syytettiin liiallisesta viininjuomisesta (Matt. 11:19). Apostoli Paavali kehotti Timoteusta juomaan vähän viiniä hänen vatsansa tähden (1. Tim. 5:23). Jälleen mormonismi on perinyt oppinsa Smithin ajan amerikkalaisen protestanttisuuden muoti-ilmiöistä. Samaan aikaan on järkyttävää todeta, että mormonikirkko (jälleen kerran vastoin monien jäseniensä luuloja) ei kiellä aborttia kaikissa tapauksissa. Teenjuonti on aina syntiä, mutta Jumalan lapsen murhaaminen ei välttämättä.

      • Smok

        Vaikka mormonikirkko esiintyy elämää, perhettä ja avioliittoa puolustavana järjestönä, se sallii silti avioeron (myös ikuisten taivaallisten avioliittojen purkamisen) ja uudelleen avioitumisen. Tämäkin on täysin Jumalan ja varhaisten kristittyjen opetuksen vastaista. Paavali kirjoitti: ”Naimisissa oleville taas annan käskyn, en minä vaan Herra: vaimo ei saa erota miehestään.” (1. Kor. 7:10) Jeesus sanoi: ”minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako”, ”joka hylkää vaimonsa ja menee naimisiin toisen kanssa, on aviorikkoja” ja ”jos vaimo hylkää miehensä ja menee naimisiin toisen kanssa, hänkin tekee aviorikoksen” (Mark. 10:9,11–12).

        Koska avioliitto on välttämätöntä jumaluuden saavuttamiseksi, ei selibaattiin kannusteta mormonikirkossa lainkaan. Tämä on jälleen vakavassa ristiriidassa sekä Jeesuksen että apostolien opetuksen kanssa, jonka mukaan selibaatti on avioliittoa korkeampi kutsumus. Jeesus sanoi: ”on niitä, jotka itse, taivasten valtakunnan tähden, ovat ottaneet osakseen naimattomuuden. Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon” (Matt. 19:12). Paavali kirjoitti: ”Naimattomille ja leskille minä sanon, että heidän olisi hyvä pysyä yksin niin kuin minäkin.” (1. Kor. 7:8) Moiset opetukset eivät voisi koskaan lähteä mormonin suusta.

        Moniavioisuus on mormonikirkossa syystäkin tietynlainen tabuaihe, sillä asiaan liittyy lukuisia mormoneille noloja seikkoja. Joseph Smith päihitti profeetta Muhammedin mennen tullen vähintään 33 ”vaimollaan”, joista kolmasosa oli teinityttöjä ja toinen kolmannes muiden miesten kanssa naimisissa olevia naisia. Muhammedin tavoin Smith sai käytännölleen jumalallisen säädöksen. Mormonien pyhissä kirjoituksissa (LK 132) on edelleen ilmaistuna Jumalan tahto moniavioisuudesta – kyseessä on ”iankaikkinen liitto”.

        Varhaiset mormonijohtajat opettivat, että taivaassa tunnustetaan yksiavioisuuden sijasta polygamia ja että Jeesuksen ristiinnaulitsemisen syy oli hänen moniavioisuusoppinsa. Nykyään mormonikirkko kuitenkin vastustaa moniavioisuutta ja kieltää kutsumasta joitain harvoja polygamiaa harjoittavia mormoneja mormoneiksi, vaikka kirkko toisaalta ei edes halua itseään kutsuttavan kyseisellä nimellä.

        Toinen tabuoppi, josta mormonilähetyssaarnaajat eivät todennäköisesti heti avaa keskustelua potentiaalisten käännytyskohteiden kanssa, on kirkon suhtautuminen tummaihoisiin. Ennen vuotta 1978 tummaihoiset eivät saaneet osallistua temppelitoimituksiin eivätkä he kelvanneet mormonipappeuteen. Vuonna 1978 kirkko sai kuitenkin ”ilmoituksen”, jossa Jumala muutti tästäkin asiasta mieltään ja salli aiemmin kielletyn. Tummaa ihoa pidetään edelleen virallisesti kirouksen merkkinä – tummaihoiset ovat aiemman elämänsä kelvottomuuden vuoksi ”alempia”.


      • Smok
        Smok kirjoitti:

        Vaikka mormonikirkko esiintyy elämää, perhettä ja avioliittoa puolustavana järjestönä, se sallii silti avioeron (myös ikuisten taivaallisten avioliittojen purkamisen) ja uudelleen avioitumisen. Tämäkin on täysin Jumalan ja varhaisten kristittyjen opetuksen vastaista. Paavali kirjoitti: ”Naimisissa oleville taas annan käskyn, en minä vaan Herra: vaimo ei saa erota miehestään.” (1. Kor. 7:10) Jeesus sanoi: ”minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako”, ”joka hylkää vaimonsa ja menee naimisiin toisen kanssa, on aviorikkoja” ja ”jos vaimo hylkää miehensä ja menee naimisiin toisen kanssa, hänkin tekee aviorikoksen” (Mark. 10:9,11–12).

        Koska avioliitto on välttämätöntä jumaluuden saavuttamiseksi, ei selibaattiin kannusteta mormonikirkossa lainkaan. Tämä on jälleen vakavassa ristiriidassa sekä Jeesuksen että apostolien opetuksen kanssa, jonka mukaan selibaatti on avioliittoa korkeampi kutsumus. Jeesus sanoi: ”on niitä, jotka itse, taivasten valtakunnan tähden, ovat ottaneet osakseen naimattomuuden. Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon” (Matt. 19:12). Paavali kirjoitti: ”Naimattomille ja leskille minä sanon, että heidän olisi hyvä pysyä yksin niin kuin minäkin.” (1. Kor. 7:8) Moiset opetukset eivät voisi koskaan lähteä mormonin suusta.

        Moniavioisuus on mormonikirkossa syystäkin tietynlainen tabuaihe, sillä asiaan liittyy lukuisia mormoneille noloja seikkoja. Joseph Smith päihitti profeetta Muhammedin mennen tullen vähintään 33 ”vaimollaan”, joista kolmasosa oli teinityttöjä ja toinen kolmannes muiden miesten kanssa naimisissa olevia naisia. Muhammedin tavoin Smith sai käytännölleen jumalallisen säädöksen. Mormonien pyhissä kirjoituksissa (LK 132) on edelleen ilmaistuna Jumalan tahto moniavioisuudesta – kyseessä on ”iankaikkinen liitto”.

        Varhaiset mormonijohtajat opettivat, että taivaassa tunnustetaan yksiavioisuuden sijasta polygamia ja että Jeesuksen ristiinnaulitsemisen syy oli hänen moniavioisuusoppinsa. Nykyään mormonikirkko kuitenkin vastustaa moniavioisuutta ja kieltää kutsumasta joitain harvoja polygamiaa harjoittavia mormoneja mormoneiksi, vaikka kirkko toisaalta ei edes halua itseään kutsuttavan kyseisellä nimellä.

        Toinen tabuoppi, josta mormonilähetyssaarnaajat eivät todennäköisesti heti avaa keskustelua potentiaalisten käännytyskohteiden kanssa, on kirkon suhtautuminen tummaihoisiin. Ennen vuotta 1978 tummaihoiset eivät saaneet osallistua temppelitoimituksiin eivätkä he kelvanneet mormonipappeuteen. Vuonna 1978 kirkko sai kuitenkin ”ilmoituksen”, jossa Jumala muutti tästäkin asiasta mieltään ja salli aiemmin kielletyn. Tummaa ihoa pidetään edelleen virallisesti kirouksen merkkinä – tummaihoiset ovat aiemman elämänsä kelvottomuuden vuoksi ”alempia”.

        Mormoniuskon luotettavuus perustuu profeetta Joseph Smithin todistukseen hänen saamastaan Jumalan ilmoituksesta. Ratkaiseva tapahtuma Smithin elämässä oli hänen vuonna 1820 saamansa ns. ensimmäinen näky, jossa kaksi ruumiillista jumalolentoa, Isä ja Poika, näyttäytyivät hänelle. Nuori Smith kertoi tuolloisen kristillisen herätyksen saaneen hänet pohtimaan, mihin kirkkoon hänen tulisi liittyä. Nyt Jumala ilmoitti Smithille, että kaikki kirkot ovat väärässä.

        Smithin mukaan enkeli Moroni vieraili hänen luonaan kolme vuotta ensimmäisen näyn jälkeen. Enkeli kertoi hänelle kultalevyistä, jotka hän saisi neljä vuotta myöhemmin. Saatuaan levyt Smith käänsi niihin kaiverretun tekstin, ja vuonna 1830 hän julkaisi Mormonin kirjan.

        Huolellisen historian- ja uskonnontutkimuksen ansiosta Smithin tarina on voitu luotettavasti todistaa vääräksi, sillä on osoitettu, ettei vuonna 1820 missään Smithin kotiseudun lähistöllä ollut mitään kristillistä herätystä. Sen sijaan herätys tapahtui vuonna 1824. Nykyistä virallista kertomusta ensimmäisestä näystä ei tunnettu lainkaan ennen vuotta 1838, ja Smithin ennen tätä aikaa tallentamat versiot kyseisestä näystä eivät ole yhtäpitäviä.

        Neljän vuoden ero herätyksen ajoittamisessa on tarinan uskottavuuden kannalta ratkaiseva. Jos enkeli Moroni tuli kolme vuotta näyn jälkeen, oli tuo vuosi 1827, ja jos Smith sai levyt neljä vuotta myöhemmin, oltaisiin jo vuodessa 1831. Mormonin kirja oli kuitenkin julkaistu jo vuotta aiemmin.

        Kultalevyt, joihin Mormonin kirja oli kirjoitettu, katosivat lopulta enkelin mukana. Ainoat todistajat kultalevyjen olemassaolon puolesta olivat Smithin läheisiä, joista suuri osa lopulta hylkäsi Smithin ja mormonismin. Silminnäkijöiden mukaan kultalevyt eivät olleet edes paikalla, kun Smith käänsi Mormonin kirjaa. Sen sijaan hän käytti käännöstyössä ns. ”näkykiveä”, jota hän oli nuoruudessaan käyttänyt aarteenmetsästyksessä, josta hän oli joutunut tuomarin kuulusteltavaksi.

        Mormonin kirja on tarina Amerikan mantereen asukkaiden maallisesta ja uskonnollisesta elämästä vuodesta 2200 eKr. vuoteen 421 jKr. Kirjan tarina on hyvin yksityiskohtainen, mikä tekee sen historiallisuudesta helposti testattavan. Mormonikirkko on käyttänyt valtavia summia arkeologisiin tutkimuksiin Mormonin kirjassa mainittujen kaupunkien ym. löytämiseksi, mutta kirjassa tarkasti kuvailtu sivilisaatio ei vastaa mitään missään päin kumpaakaan Amerikkaa tehtyjä arkeologisia löytöjä.

        Mormonilähetyssaarnaajat levittivät jossain vaiheessa tietoa, jonka mukaan Yhdysvaltain luonnonhistoriallisen museon Smithsonian-instituutti käytti Mormonin kirjaa oppaanaan Amerikan historian tutkimiseen. Instituutin antropologian laitos on valmistanut asiasta kiinnostuneille ihmisille lausunnon, jossa todetaan, että instituutin arkeologit eivät näe mitään suoraa yhteyttä uuden maailman arkeologian ja kirjan aiheen välillä. Lausunto antaa muutamia esimerkkejä tärkeimmistä ristiriidoista arkeologiaan perustuvien tietojen ja Mormonin kirjan väitteiden välillä.

        Mormonit pitävät pyhänä kirjoituksenaan myös ns. Abrahamin kirjaa, joka sisältyy teokseen Kallisarvoinen helmi. Smith sai käsiinsä joitain egyptiläisiä papyruskääröjä vuonna 1835, joita hän väitti Abrahamin omin käsin kirjoittamiksi. Toisin kuin aiemmissa pyhissä kirjoituksissa, tässä kirjassa opetettiin jumalien (monikossa) luoneen maailman. Modernit egyptologit ovat päässeet tutkimaan kyseisiä kääröjä, ja ne on todettu tavallisiksi pakanallisiksi hautakirjoituksiksi, joilla ei ole mitään tekemistä Abrahamin kirjan sisällön kanssa.

        Mormonit uskovat Raamatun olevan Jumalan sanaa siinä määrin kuin se on oikein käännetty. Koska olemassa olevissa raamatunkäännöksissä oli virheitä, Joseph Smith tuotti oman ”inspiroidun” raamatunkäännöksensä. Jostain syystä mormonikirkko käyttää kuitenkin virallisesti kuningas Jaakon (King James) Raamattua – ehkä Smithin “inspiroitu” käännös ei ollutkaan lopulta virheetön.


      • Smok
        Smok kirjoitti:

        Mormoniuskon luotettavuus perustuu profeetta Joseph Smithin todistukseen hänen saamastaan Jumalan ilmoituksesta. Ratkaiseva tapahtuma Smithin elämässä oli hänen vuonna 1820 saamansa ns. ensimmäinen näky, jossa kaksi ruumiillista jumalolentoa, Isä ja Poika, näyttäytyivät hänelle. Nuori Smith kertoi tuolloisen kristillisen herätyksen saaneen hänet pohtimaan, mihin kirkkoon hänen tulisi liittyä. Nyt Jumala ilmoitti Smithille, että kaikki kirkot ovat väärässä.

        Smithin mukaan enkeli Moroni vieraili hänen luonaan kolme vuotta ensimmäisen näyn jälkeen. Enkeli kertoi hänelle kultalevyistä, jotka hän saisi neljä vuotta myöhemmin. Saatuaan levyt Smith käänsi niihin kaiverretun tekstin, ja vuonna 1830 hän julkaisi Mormonin kirjan.

        Huolellisen historian- ja uskonnontutkimuksen ansiosta Smithin tarina on voitu luotettavasti todistaa vääräksi, sillä on osoitettu, ettei vuonna 1820 missään Smithin kotiseudun lähistöllä ollut mitään kristillistä herätystä. Sen sijaan herätys tapahtui vuonna 1824. Nykyistä virallista kertomusta ensimmäisestä näystä ei tunnettu lainkaan ennen vuotta 1838, ja Smithin ennen tätä aikaa tallentamat versiot kyseisestä näystä eivät ole yhtäpitäviä.

        Neljän vuoden ero herätyksen ajoittamisessa on tarinan uskottavuuden kannalta ratkaiseva. Jos enkeli Moroni tuli kolme vuotta näyn jälkeen, oli tuo vuosi 1827, ja jos Smith sai levyt neljä vuotta myöhemmin, oltaisiin jo vuodessa 1831. Mormonin kirja oli kuitenkin julkaistu jo vuotta aiemmin.

        Kultalevyt, joihin Mormonin kirja oli kirjoitettu, katosivat lopulta enkelin mukana. Ainoat todistajat kultalevyjen olemassaolon puolesta olivat Smithin läheisiä, joista suuri osa lopulta hylkäsi Smithin ja mormonismin. Silminnäkijöiden mukaan kultalevyt eivät olleet edes paikalla, kun Smith käänsi Mormonin kirjaa. Sen sijaan hän käytti käännöstyössä ns. ”näkykiveä”, jota hän oli nuoruudessaan käyttänyt aarteenmetsästyksessä, josta hän oli joutunut tuomarin kuulusteltavaksi.

        Mormonin kirja on tarina Amerikan mantereen asukkaiden maallisesta ja uskonnollisesta elämästä vuodesta 2200 eKr. vuoteen 421 jKr. Kirjan tarina on hyvin yksityiskohtainen, mikä tekee sen historiallisuudesta helposti testattavan. Mormonikirkko on käyttänyt valtavia summia arkeologisiin tutkimuksiin Mormonin kirjassa mainittujen kaupunkien ym. löytämiseksi, mutta kirjassa tarkasti kuvailtu sivilisaatio ei vastaa mitään missään päin kumpaakaan Amerikkaa tehtyjä arkeologisia löytöjä.

        Mormonilähetyssaarnaajat levittivät jossain vaiheessa tietoa, jonka mukaan Yhdysvaltain luonnonhistoriallisen museon Smithsonian-instituutti käytti Mormonin kirjaa oppaanaan Amerikan historian tutkimiseen. Instituutin antropologian laitos on valmistanut asiasta kiinnostuneille ihmisille lausunnon, jossa todetaan, että instituutin arkeologit eivät näe mitään suoraa yhteyttä uuden maailman arkeologian ja kirjan aiheen välillä. Lausunto antaa muutamia esimerkkejä tärkeimmistä ristiriidoista arkeologiaan perustuvien tietojen ja Mormonin kirjan väitteiden välillä.

        Mormonit pitävät pyhänä kirjoituksenaan myös ns. Abrahamin kirjaa, joka sisältyy teokseen Kallisarvoinen helmi. Smith sai käsiinsä joitain egyptiläisiä papyruskääröjä vuonna 1835, joita hän väitti Abrahamin omin käsin kirjoittamiksi. Toisin kuin aiemmissa pyhissä kirjoituksissa, tässä kirjassa opetettiin jumalien (monikossa) luoneen maailman. Modernit egyptologit ovat päässeet tutkimaan kyseisiä kääröjä, ja ne on todettu tavallisiksi pakanallisiksi hautakirjoituksiksi, joilla ei ole mitään tekemistä Abrahamin kirjan sisällön kanssa.

        Mormonit uskovat Raamatun olevan Jumalan sanaa siinä määrin kuin se on oikein käännetty. Koska olemassa olevissa raamatunkäännöksissä oli virheitä, Joseph Smith tuotti oman ”inspiroidun” raamatunkäännöksensä. Jostain syystä mormonikirkko käyttää kuitenkin virallisesti kuningas Jaakon (King James) Raamattua – ehkä Smithin “inspiroitu” käännös ei ollutkaan lopulta virheetön.

        Mormonismin mukaan Jeesuksen perustamaa kirkkoa kohtasi pian apostolien kuoleman jälkeen suuri luopumus – kirkko luopui oikeasta uskosta ja omaksui väärien opettajien valheellisia oppeja. Pätevä pappeus ei enää välittynyt eteenpäin eikä Kristuksen todellista kirkkoa ollut maan päällä n. 1800 vuoteen, ennen kuin se palautettiin Joseph Smithin kautta.

        Kristus kuitenkin sanoi: ”En minä jätä teitä orvoiksi” (Joh. 14:18). Jumala lähetti Pyhän Hengen olemaan kirkon kanssa ”ikuisesti” (Joh. 14:15) ja johtamaan sen tuntemaan ”koko totuuden” (Joh. 16:13). Valehteliko Jeesus? Epäonnistuiko Jumala? Kirkolla on Jeesuksen lupaus, että sitä ”eivät tuonelan portit voita” (Matt. 16:18), mutta jos kirkko todella täyttyi valheellisista opeista ja kuoli kokonaan pois maan päältä, tuonelan portit voittivat sen. Jeesus lupasi olla kirkkonsa kanssa ”kaikki päivät maailman loppuun asti” (Matt. 28:20) eikä vain muutaman sukupolven ajan.

        Kirkon luopumus on mahdoton ajatus, sillä Raamattu opettaa kirkon olevan itse Kristuksen ruumis, joka on kiinni päässään eli Kristuksessa (Ef. 1:22–23, 1. Kor. 12:12–27, Kol. 1:18). Täten kirkon tappio ja kuolema merkitsisi Kristuksen tappiota ja kuolemaa – mutta Kristushan on kuoleman ja maailman voittaja. Vastaako mormonien käsitys kirkosta sitä voittamattoman Jumalan kirkkoa, jonka Raamattu paljastaa olevan totuuden pylväs ja perustus (1. Tim. 3:15)?

        Oppi suuresta luopumuksesta tekee Jeesuksesta tyhmän miehen, joka rakensi talonsa hiekalle. ”Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, ja se sortui, maan tasalle saakka.” (Matt. 7:26–27) Todellisuudessa Jeesus rakensi kirkkonsa kalliolle (Matt. 16:18). ”Alkoi sataa, tulvavesi virtasi ja myrskytuuli pieksi taloa, mutta se ei sortunut, sillä se oli rakennettu kallioperustalle.” (Matt. 7:25) Ei olekaan yllätys, että varhaiset kristityt uskoivat apostoliseen suksessioon eikä heidän kirjoituksistaan löydy jälkeäkään mormonismin muuttumisesta (luopumuksesta) katolisuudeksi.

        Raamatussa puhutaan kyllä luopumuksesta, mutta kyseessä on aina (joidenkin ihmisten) luopumus kirkon uskosta eikä itse kirkon luopumus uskosta. Tämän lisäksi luopumus merkitsee Raamatussa täydellistä uskon hylkäämistä eikä suinkaan jonkinlaisen valekirkon tai puolittaisen kristillisyyden kukoistamista. Raamattu ei myöskään ikinä tarjoa luopumuksen ratkaisuksi amerikkalaista profeettaa, joka palauttaisi todellisen kirkon 1800-luvulla.

        Raamatun, maalaisjärjen ja kirkkoisien todistuksen lisäksi pelkkä historiallinen fakta, että katolinen kirkko on ollut olemassa kaikilla vuosisadoilla todistaa, ettei Kristuksen kirkko kadonnut mihinkään maan päältä, eikä sen palauttamista siten ole koskaan tarvittu. Palauttajaehdokkaita on ollut monia, eikä Smithiin ole syytä uskoa sen enempää kuin muihinkaan, vaikka hän kuinka väittäisi saaneensa ilmoituksensa enkeli Moronilta. Kaikukoot korvissamme Paavalin sanat: ”Julistipa kuka tahansa teille evankeliumia, joka on vastoin meidän julistamaamme – vaikkapa me itse tai vaikka taivaan enkeli – hän olkoon kirottu.” (Gal. 1:8)


      • vastaajax

        -Mormonikirkko väittää olevansa opeiltaan, rakenteeltaan ja uskonkäsityksiltään sama kuin Jeesuksen alkuperäinen apostolinen kirkko. Tämä väite on harvinaisen helppo todistaa vääräksi vertailemalla mormonien ja apostolisten kristittyjen uskomuksia lähes mistä tahansa teologisesta kysymyksestä.
        *KUTEN? älä hyppää seuraavaan asiaa ensin tarkmentaqmattta väitettäsi ... harvinaisen typerä väite. Kaivonmyrkytystä ilman todisteita!

        -Mormoneille temppeli on erityisen tärkeä jumalanpalveluksen keskus. Temppeliseremoniat ovat itse asiassa välttämättömiä jumaluuden saavuttamiseksi, joten olisi odotettavissa, että ensimmäiset kristityt olisivat kiireesti pyrkineet rakentamaan temppeleitä tai muuten suorittamaan temppelirituaaleja – Jerusalemin juutalaisessa temppelissä tämä ei varmasti ollut mahdollista.
        * Suosittelen tutustumista Maargret Barkerin teologian tutkimuksiin entisajan temppeleistä joita oli useita välimerenmaisa aina jonnekin 400 luvulle asit, jonka jälkeen ne syystä tai toiseta hävitettiin. Oisikohan ollut siksi kun eivät oleet Konstantinuksen (joka muuten ei edes ollut kristitty) mieleen eikä Rooman paavin mieleen eikä niiden kokousten joissa Konstatinus käski Paavin johdolla tehtävän yhdenb yhteisen uskon usean eri ryhmittymän sijaan.

        -Yksi elintärkeistä temppeliseremonioista on taivaallisen avioliiton solmiminen. Tämä avioliitto on voimassa ylösnousemuksen jälkeenkin niin, että jumaluuteen korotetut mies ja nainen voivat sitten saada henkilapsia ja hallita omaa maailmaansa. Jostain syystä emme kuitenkaan löydä yhtään mainintaa moisesta liitosta apostolien tai muiden ensimmäisten kristittyjen kirjoituksissa.
        *Henkilapsien saaminen ja maailman hallitsemiset ovat spekulointia EI OPPIA.. Meillä puhutaan vain siitä että PERHEET voivat olla yhdessä iankaikkisesti. Temppeli on pyhä paikka, sen asioista ei puhuttu kirkon tai uskon ulkopuoleisille eikä siitä pitäisi puhua nykyäänkään sen pyhyyden tähden. Näin kirkko yrittää suojella tyhmiä ja tietämättömiä pyhien asioiden toitottajia Jumalan vihalta. Maalauksissa tosin on jäänyt jäänyt todisteita siitä että Temppeliasiat olivat tunnettuja, myös viimeaikaisissa kirjakääröissä on tietoa ja kyllä Raamatustakin löytyy vihjeitä

        -Tämä saattaisi johtua siitä, että koko ajatus ylösnousemuksen jälkeisestä avioliitosta on täydessä ristiriidassa Jeesuksen opetuksen kanssa. Kristuksen sanat saddukeuksille voidaan yhtä hyvin suunnata myös mormoneille: “Te kuljette eksyksissä…Ei ylösnousemuksessa oteta vaimoa eikä mennä vaimoksi. Ylösnousseet ovat kuin enkelit taivaassa.” (Matt. 22:29–30)
        *Lausahdus on oikea. Ylösnousemuksessa tai sen jälkeen ei todellakaan enään oteta vaan se on tehty 1000 vuotisen valtakunnan aikana viimeistään. Kuinka voisi Danin vanhimman lapsen kuollessa hänen nuorempi veljensä herättää lapsia veljelleen, joka jo oli kuollut jos ei iankaikkinen liitto olisi ollut voimassa.

        -Uudessa testamentissa ... vastasin jo aiemmin lue Barkeria! Muita tutkimuksia: http://maxwellinstitute.byu.edu/search/?fulltext=Early Church&search=Go
        En tunne barnabasta joten en kommentoi sitä. Ei myöskään kuulu Raamattuun eli ei ole Pyhiä Kirjoituksia.
        -Temppelitoimitusten yksityiskohdat ovat salaisia, mikä johtunee osittain siitä, etteivät ne selvästikään pohjaudu millään tavoin Kristuksen opetukseen.
        *Jos osat salaisia KUINKA voit tietää että ovat Kristuksen opin vastaisia? Onko setä kertonut tai vihreä täti? Sitäpaitsi ne eivät oel salaisia vaan PYHIÄ ... englanniksi väärinkäsitys on ymmärrettävissä secret/sacret... suomeksi olisi jo mentävä perille!


      • vastaajax
        vastaajax kirjoitti:

        -Mormonikirkko väittää olevansa opeiltaan, rakenteeltaan ja uskonkäsityksiltään sama kuin Jeesuksen alkuperäinen apostolinen kirkko. Tämä väite on harvinaisen helppo todistaa vääräksi vertailemalla mormonien ja apostolisten kristittyjen uskomuksia lähes mistä tahansa teologisesta kysymyksestä.
        *KUTEN? älä hyppää seuraavaan asiaa ensin tarkmentaqmattta väitettäsi ... harvinaisen typerä väite. Kaivonmyrkytystä ilman todisteita!

        -Mormoneille temppeli on erityisen tärkeä jumalanpalveluksen keskus. Temppeliseremoniat ovat itse asiassa välttämättömiä jumaluuden saavuttamiseksi, joten olisi odotettavissa, että ensimmäiset kristityt olisivat kiireesti pyrkineet rakentamaan temppeleitä tai muuten suorittamaan temppelirituaaleja – Jerusalemin juutalaisessa temppelissä tämä ei varmasti ollut mahdollista.
        * Suosittelen tutustumista Maargret Barkerin teologian tutkimuksiin entisajan temppeleistä joita oli useita välimerenmaisa aina jonnekin 400 luvulle asit, jonka jälkeen ne syystä tai toiseta hävitettiin. Oisikohan ollut siksi kun eivät oleet Konstantinuksen (joka muuten ei edes ollut kristitty) mieleen eikä Rooman paavin mieleen eikä niiden kokousten joissa Konstatinus käski Paavin johdolla tehtävän yhdenb yhteisen uskon usean eri ryhmittymän sijaan.

        -Yksi elintärkeistä temppeliseremonioista on taivaallisen avioliiton solmiminen. Tämä avioliitto on voimassa ylösnousemuksen jälkeenkin niin, että jumaluuteen korotetut mies ja nainen voivat sitten saada henkilapsia ja hallita omaa maailmaansa. Jostain syystä emme kuitenkaan löydä yhtään mainintaa moisesta liitosta apostolien tai muiden ensimmäisten kristittyjen kirjoituksissa.
        *Henkilapsien saaminen ja maailman hallitsemiset ovat spekulointia EI OPPIA.. Meillä puhutaan vain siitä että PERHEET voivat olla yhdessä iankaikkisesti. Temppeli on pyhä paikka, sen asioista ei puhuttu kirkon tai uskon ulkopuoleisille eikä siitä pitäisi puhua nykyäänkään sen pyhyyden tähden. Näin kirkko yrittää suojella tyhmiä ja tietämättömiä pyhien asioiden toitottajia Jumalan vihalta. Maalauksissa tosin on jäänyt jäänyt todisteita siitä että Temppeliasiat olivat tunnettuja, myös viimeaikaisissa kirjakääröissä on tietoa ja kyllä Raamatustakin löytyy vihjeitä

        -Tämä saattaisi johtua siitä, että koko ajatus ylösnousemuksen jälkeisestä avioliitosta on täydessä ristiriidassa Jeesuksen opetuksen kanssa. Kristuksen sanat saddukeuksille voidaan yhtä hyvin suunnata myös mormoneille: “Te kuljette eksyksissä…Ei ylösnousemuksessa oteta vaimoa eikä mennä vaimoksi. Ylösnousseet ovat kuin enkelit taivaassa.” (Matt. 22:29–30)
        *Lausahdus on oikea. Ylösnousemuksessa tai sen jälkeen ei todellakaan enään oteta vaan se on tehty 1000 vuotisen valtakunnan aikana viimeistään. Kuinka voisi Danin vanhimman lapsen kuollessa hänen nuorempi veljensä herättää lapsia veljelleen, joka jo oli kuollut jos ei iankaikkinen liitto olisi ollut voimassa.

        -Uudessa testamentissa ... vastasin jo aiemmin lue Barkeria! Muita tutkimuksia: http://maxwellinstitute.byu.edu/search/?fulltext=Early Church&search=Go
        En tunne barnabasta joten en kommentoi sitä. Ei myöskään kuulu Raamattuun eli ei ole Pyhiä Kirjoituksia.
        -Temppelitoimitusten yksityiskohdat ovat salaisia, mikä johtunee osittain siitä, etteivät ne selvästikään pohjaudu millään tavoin Kristuksen opetukseen.
        *Jos osat salaisia KUINKA voit tietää että ovat Kristuksen opin vastaisia? Onko setä kertonut tai vihreä täti? Sitäpaitsi ne eivät oel salaisia vaan PYHIÄ ... englanniksi väärinkäsitys on ymmärrettävissä secret/sacret... suomeksi olisi jo mentävä perille!

        - Sen sijaan ne ovat hyvin lähellä mormonien profeetan Joseph Smithin aikaisia vapaamuurarirituaaleja, jotka hän omaksui mormonismiin liityttyään vapaamuurareihin vuonna 1842. Smith kuulemma palautti toimitukset “puhtaaseen ja alkuperäiseen” muotoonsa, mutta jostain syystä mormonikirkko on ottanut itselleen vapauden tehdä vuosien saatossa useita perustavanlaatuisia muutoksia näihin “Jumalan ilmoittamiin” seremonioihin.
        * MIelenkiintoisat on että JS sai suurimman osan Temppelijutuist tietoonsa jo 1841 Tammikuussa! Vapaamuurareilla on todella säilynyt joitakin aikaisempien Temppeliseremonioiden totuuksia.

        -Temppelin lisäksi mormonit kokoontuvat toki myös kirkkoon sunnuntaijumalanpalvelukseen. Tällöin vietetään ”sakramenttia” eli ehtoollista, joka mormoneilla koostuu leivästä ja vedestä, vaikka Kristus itse käytti ”viiniköynnöksen antia” (vrt. Luuk. 22:18) eikä vettä.
        *Alkoholi vedessä oli vain sen puhdistamista varten ennen vanhaa koska puhdasta vettä EI ollut niin helposti saatavailla, kuten nykyään. On aivan sama mitä käyttää kunhan on juoksevaa on käytetty mm. kokista muun juotavan puutteessa. Ei tuskin alkoholipitoista tullaan käyttämään edes armeijassa vaikka on juoksevaa.
        *-Mormonit eivät usko leivän oikeasti muuttuvan Kristuksen ruumiiksi, vaikka tämä oli epäilemättä ensimmäisten kristittyjen usko. Mormonismi paljastuu ehtoolliskysymyksessä ja jumalanpalveluksen kalpeudessa protestanttisuuden lapseksi.
        * Et kai vaan ole Katolinen itse? Sakramentti on MUISTOATERIA ... leipä ja juotava eivät muutu vaan niillä on symboolinen funktio. emme ole kanninbaaleja.
        -Sama pätee myös kasteeseen, jota mormonit eivät anna alle 8-vuotiaille. Oppi on peräisin protestanteilta, ei apostoleilta.
        *Protestoin, protestantit kastavat vauvoja! 8 vuoden iästä voisin kirjoitta kirjan.

        -Mormonismi ei salli minkäänlaista alkoholinkäyttöä. Samoin teen ja kahvin juominen on kiellettyä. Tällaiset opit eivät kuitenkaan ole peräisin Jeesukselta eivätkä apostoleilta. Jeesus ei koskaan kieltänyt kohtuullista alkoholinkäyttöä – päinvastoin häntä syytettiin liiallisesta viininjuomisesta (Matt. 11:19).
        *Hyi Hyi ! Lue Danielsita mistä hän kieltäytyi. Mitä muuta oli tuohon aikaan saatavailal kuin viiniä? ja kuinka paljon?
        -Apostoli Paavali kehotti Timoteusta juomaan vähän viiniä hänen vatsansa tähden (1. Tim. 5:23).
        * Hän oli väärässä! Viini ei ole hyväksi vatsalal ... se on vain vanha luulo. -Jälleen mormonismi on perinyt oppinsa Smithin ajan amerikkalaisen protestanttisuuden muoti-ilmiöistä.
        *Kun vihdoin alkoi puhtaan veden saanti maailmalla jotkut hyvät ihmiset havaitsiavt että alkoholi ei ole hyväksi ja että puhdas vesi on parasta!
        -Samaan aikaan on järkyttävää todeta, että mormonikirkko (jälleen kerran vastoin monien jäseniensä luuloja) ei kiellä aborttia kaikissa tapauksissa.
        * Siis mielestäsi äiti saa kuolal synnytykseen oletpa ystävällinen ja raiskatut pakotetaan saamaan lapsensa (ainoat tapaukset joissa hyväksutään abortti)!?? tai taita olla katolinen näkökanta .. aika julmaa!
        -Teenjuonti on aina syntiä, mutta Jumalan lapsen murhaaminen ei välttämättä.
        *Mutta sinusta on äidin surma ok ja raiskatun pakottaminen synnytykseen
        ok??? Muuten teen juonti EI OLESYNTIÄ se vaan ei ole hyväksi.


      • Mormonikirkko väittää olevansa opeiltaan, rakenteeltaan ja uskonkäsityksiltään sama kuin Jeesuksen alkuperäinen apostolinen kirkko. Tämä väite on harvinaisen helppo todistaa vääräksi vertailemalla mormonien ja apostolisten kristittyjen uskomuksia lähes mistä tahansa teologisesta kysymyksestä. Seuraavaksi tutkimme kirkon jumalanpalveluskäytäntöä.
        *No nyt tulee asiaa... toivottavasti!
        Mormoneille temppeli on erityisen tärkeä jumalanpalveluksen keskus.
        *Kuten Jeesukselle ja apostoleillekin oli.
        Temppeliseremoniat ovat itse ...
        *On todella löytynyt alkukristittyjen Temppeleitä pitkin välimerta. Kannattaa tutkia esin Evankelista Maargaret Barkerin Temppeleistä olevaa kirjoittelua.
        Yksi elintärkeistä temppeliseremonioista on taivaallisen avioliiton solmiminen. * Tästä löytyy esim alkukristittyjen freskoissa selviä vihjeitä asian tunteville. (kuten muistakin temppeliasioista)
        Ei ylösnousemuksessa oteta vaimoa eikä mennä vaimoksi. Ylösnousseet ovat kuin enkelit taivaassa.” (Matt. 22:29–30)
        *Ei tietenkään oteta kun se on oltava tehty maan päällä, enään ylösnousemuksen jälkeen ei ole mahdollista toimittaa tätä toimitusta.
        Uudessa testamentissa ei ole jälkeäkään kristittyjen halusta rakentaa temppeleitä,...
        *Ei tietenkään koska kirkolliskokuksessa päätettiin että ne temppelit olivat vääriä ja ne poistettiin kuten ne uskovat joitka uskoivat temppeleihin.
        jonka avulla ihmiset tulevat ”korotetuiksi” eli jumaliksi?
        * Hmm hieman huonosti sanottu Ainoastaan Kristuksen veri voi meidät puhdistaa niin että se tekee tuon edes mahdolliseksi. Korotus ei välttämättä tarkoita Jumalaksi tuloa vaikka olemmekin Jumalan poikia ja tyttäriä.
        Vai uskoivatko he ”lahkolaiseen” oppiin, jonka mukaan Jumala asuu sydämessämme tehden meidät näin Jumalan temppeliksi?
        *Ei usko.
        Mahdollisesti jo 70-luvulla ja viimeistään 130-luvulla ..
        *Oletko varma että se on oikein? Tuo evankeliumi ei ole Raamatussa ja muutenkin se voi olla jonkin lahkolaisen kirjoittama.
        Temppelitoimitusten yksityiskohdat ovat ....
        *Muutokset eivät johdu uskon muutoksesta vaan Temppelissä kävijöiden kehityksestä. eihän enään selkäsunakaan ole luvallista, miksi? Koska ihmiset ymmärtävät (toivottavasti) että se ei ole oikea keino opettaa lapsia. On tosi että temppelitoimitukset muistuttavat vapaamuurarien toimituksia syytä tähän en tiedä. JS potkittiin hyvin pian vapaamuurareista.
        ... Mormonit eivät usko leivän oikeasti muuttuvan Kristuksen ruumiiksi, vaikka tämä oli epäilemättä ensimmäisten kristittyjen usko...
        Ja todiste?
        Mormonismi paljastuu ehtoolliskysymyksessä ja jumalanpalveluksen kalpeudessa protestanttisuuden lapseksi.
        *Siis katoliset brameudellaan ja rahakkailla komeilla rakennuksillaan ja taiteellaan olisi enemmän oikeassa???
        Sama pätee myös kasteeseen, jota mormonit eivät anna alle 8-vuotiaille.
        *Protestantit kastavat vauvoja ja tuomitsevat kuten katolilaisetkin vastasyntyneen joka kerkiää kuolal ennen vedenriputtelua helvettiin. Me uskomme että 8 vuotias osaa valita oikean aj pahan välillä. Siksihän jeesus tuli maailmaan jotta me voisimme hänen kauttaan saada pahat tekomme anteeksi... joten 8 vuotias pystyy katumaan ja tekemään parannuksen koska hän ymmärtää oikean ja väärän eron.
        Mormonismi ei salli minkäänlaista alkoholinkäyttöä...
        Tämä on sangen järkeenkäypä käytäntö EI OPPI! Johtuen siitä mitä alkoholi saa ihmisissä aikaan; alkoholismi, murhat, pahoinpitelyt... maailma olisi parempi ilman alkoholia. Muut aineet taasen aiheuttavat riippuvuutta josta voi olla todella paha päästä eroon. Isoisäni ei polttanut tupakkaa vaan osti kesämökin rahoilla jotka muuten nolisi mennyt tupakkaan... jne. Sangen järkevää. Temppeliin ei päästetä näiden aineiden käyttäjiä, mutta kirkkon he ovat tervetulleita.


      • to..
        nenada kirjoitti:

        Mormonikirkko väittää olevansa opeiltaan, rakenteeltaan ja uskonkäsityksiltään sama kuin Jeesuksen alkuperäinen apostolinen kirkko. Tämä väite on harvinaisen helppo todistaa vääräksi vertailemalla mormonien ja apostolisten kristittyjen uskomuksia lähes mistä tahansa teologisesta kysymyksestä. Seuraavaksi tutkimme kirkon jumalanpalveluskäytäntöä.
        *No nyt tulee asiaa... toivottavasti!
        Mormoneille temppeli on erityisen tärkeä jumalanpalveluksen keskus.
        *Kuten Jeesukselle ja apostoleillekin oli.
        Temppeliseremoniat ovat itse ...
        *On todella löytynyt alkukristittyjen Temppeleitä pitkin välimerta. Kannattaa tutkia esin Evankelista Maargaret Barkerin Temppeleistä olevaa kirjoittelua.
        Yksi elintärkeistä temppeliseremonioista on taivaallisen avioliiton solmiminen. * Tästä löytyy esim alkukristittyjen freskoissa selviä vihjeitä asian tunteville. (kuten muistakin temppeliasioista)
        Ei ylösnousemuksessa oteta vaimoa eikä mennä vaimoksi. Ylösnousseet ovat kuin enkelit taivaassa.” (Matt. 22:29–30)
        *Ei tietenkään oteta kun se on oltava tehty maan päällä, enään ylösnousemuksen jälkeen ei ole mahdollista toimittaa tätä toimitusta.
        Uudessa testamentissa ei ole jälkeäkään kristittyjen halusta rakentaa temppeleitä,...
        *Ei tietenkään koska kirkolliskokuksessa päätettiin että ne temppelit olivat vääriä ja ne poistettiin kuten ne uskovat joitka uskoivat temppeleihin.
        jonka avulla ihmiset tulevat ”korotetuiksi” eli jumaliksi?
        * Hmm hieman huonosti sanottu Ainoastaan Kristuksen veri voi meidät puhdistaa niin että se tekee tuon edes mahdolliseksi. Korotus ei välttämättä tarkoita Jumalaksi tuloa vaikka olemmekin Jumalan poikia ja tyttäriä.
        Vai uskoivatko he ”lahkolaiseen” oppiin, jonka mukaan Jumala asuu sydämessämme tehden meidät näin Jumalan temppeliksi?
        *Ei usko.
        Mahdollisesti jo 70-luvulla ja viimeistään 130-luvulla ..
        *Oletko varma että se on oikein? Tuo evankeliumi ei ole Raamatussa ja muutenkin se voi olla jonkin lahkolaisen kirjoittama.
        Temppelitoimitusten yksityiskohdat ovat ....
        *Muutokset eivät johdu uskon muutoksesta vaan Temppelissä kävijöiden kehityksestä. eihän enään selkäsunakaan ole luvallista, miksi? Koska ihmiset ymmärtävät (toivottavasti) että se ei ole oikea keino opettaa lapsia. On tosi että temppelitoimitukset muistuttavat vapaamuurarien toimituksia syytä tähän en tiedä. JS potkittiin hyvin pian vapaamuurareista.
        ... Mormonit eivät usko leivän oikeasti muuttuvan Kristuksen ruumiiksi, vaikka tämä oli epäilemättä ensimmäisten kristittyjen usko...
        Ja todiste?
        Mormonismi paljastuu ehtoolliskysymyksessä ja jumalanpalveluksen kalpeudessa protestanttisuuden lapseksi.
        *Siis katoliset brameudellaan ja rahakkailla komeilla rakennuksillaan ja taiteellaan olisi enemmän oikeassa???
        Sama pätee myös kasteeseen, jota mormonit eivät anna alle 8-vuotiaille.
        *Protestantit kastavat vauvoja ja tuomitsevat kuten katolilaisetkin vastasyntyneen joka kerkiää kuolal ennen vedenriputtelua helvettiin. Me uskomme että 8 vuotias osaa valita oikean aj pahan välillä. Siksihän jeesus tuli maailmaan jotta me voisimme hänen kauttaan saada pahat tekomme anteeksi... joten 8 vuotias pystyy katumaan ja tekemään parannuksen koska hän ymmärtää oikean ja väärän eron.
        Mormonismi ei salli minkäänlaista alkoholinkäyttöä...
        Tämä on sangen järkeenkäypä käytäntö EI OPPI! Johtuen siitä mitä alkoholi saa ihmisissä aikaan; alkoholismi, murhat, pahoinpitelyt... maailma olisi parempi ilman alkoholia. Muut aineet taasen aiheuttavat riippuvuutta josta voi olla todella paha päästä eroon. Isoisäni ei polttanut tupakkaa vaan osti kesämökin rahoilla jotka muuten nolisi mennyt tupakkaan... jne. Sangen järkevää. Temppeliin ei päästetä näiden aineiden käyttäjiä, mutta kirkkon he ovat tervetulleita.

        Mormoneille temppeli on erityisen tärkeä jumalanpalveluksen keskus.
        *Kuten Jeesukselle ja apostoleillekin oli.
        Temppeliseremoniat ovat itse ..."
        Jeesus ja alkukristityt kävivät juutalaisessa uhritemppelissä, Jahven huoneessa jossa teurastettiin eläimiä ja jonka varsinaiselle tempelialueelle laki kielsi pääsyn eijuutalaisilta .temppelissä juutalaisen pitkin käydä jos noudatti lakia.Jeesus noudatti ja siksi joutui tulemaan Jerusalemin viikkoa ennen temppeliin menoa.

        Kun temppeli kapinassa tuhoutui, kristillinen teologia suuntautui temppeliä vastaan, temppeli olikin ollut turha ja toiminnassa vain esikuvan vuoksi, jota nyt ei enää tarvittaisia mihinkään ,siksi se kristittyjen mukaan tuhoutuikin, siitähän on Tapanikin antanut täällä hiljattain lausunnon. Kristityt alkoivat rakentaa itselleen kirkkoja joissa suorittivat omat jumalanpalvelusmenonsa heti kun olot sallivat sellaisten rakentamisen.

        Kristillinen luostarilaitos kehittyi varhain perustuen mm Paavalin opetuksiin , eivät "elintärkeät " taivaalliset avioliitot joita kristityt evankelista Barkerin mukaan solmivat temppeleissään .

        Jerusalemin temppelissä uhrattiin ja juotiin alkoholijuomia "Temppeliin ei päästetä näiden aineiden käyttäjiä, mutta kirkkon he ovat tervetulleita" .


      • Smok kirjoitti:

        Vaikka mormonikirkko esiintyy elämää, perhettä ja avioliittoa puolustavana järjestönä, se sallii silti avioeron (myös ikuisten taivaallisten avioliittojen purkamisen) ja uudelleen avioitumisen. Tämäkin on täysin Jumalan ja varhaisten kristittyjen opetuksen vastaista. Paavali kirjoitti: ”Naimisissa oleville taas annan käskyn, en minä vaan Herra: vaimo ei saa erota miehestään.” (1. Kor. 7:10) Jeesus sanoi: ”minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako”, ”joka hylkää vaimonsa ja menee naimisiin toisen kanssa, on aviorikkoja” ja ”jos vaimo hylkää miehensä ja menee naimisiin toisen kanssa, hänkin tekee aviorikoksen” (Mark. 10:9,11–12).

        Koska avioliitto on välttämätöntä jumaluuden saavuttamiseksi, ei selibaattiin kannusteta mormonikirkossa lainkaan. Tämä on jälleen vakavassa ristiriidassa sekä Jeesuksen että apostolien opetuksen kanssa, jonka mukaan selibaatti on avioliittoa korkeampi kutsumus. Jeesus sanoi: ”on niitä, jotka itse, taivasten valtakunnan tähden, ovat ottaneet osakseen naimattomuuden. Joka voi valita tämän ratkaisun, valitkoon” (Matt. 19:12). Paavali kirjoitti: ”Naimattomille ja leskille minä sanon, että heidän olisi hyvä pysyä yksin niin kuin minäkin.” (1. Kor. 7:8) Moiset opetukset eivät voisi koskaan lähteä mormonin suusta.

        Moniavioisuus on mormonikirkossa syystäkin tietynlainen tabuaihe, sillä asiaan liittyy lukuisia mormoneille noloja seikkoja. Joseph Smith päihitti profeetta Muhammedin mennen tullen vähintään 33 ”vaimollaan”, joista kolmasosa oli teinityttöjä ja toinen kolmannes muiden miesten kanssa naimisissa olevia naisia. Muhammedin tavoin Smith sai käytännölleen jumalallisen säädöksen. Mormonien pyhissä kirjoituksissa (LK 132) on edelleen ilmaistuna Jumalan tahto moniavioisuudesta – kyseessä on ”iankaikkinen liitto”.

        Varhaiset mormonijohtajat opettivat, että taivaassa tunnustetaan yksiavioisuuden sijasta polygamia ja että Jeesuksen ristiinnaulitsemisen syy oli hänen moniavioisuusoppinsa. Nykyään mormonikirkko kuitenkin vastustaa moniavioisuutta ja kieltää kutsumasta joitain harvoja polygamiaa harjoittavia mormoneja mormoneiksi, vaikka kirkko toisaalta ei edes halua itseään kutsuttavan kyseisellä nimellä.

        Toinen tabuoppi, josta mormonilähetyssaarnaajat eivät todennäköisesti heti avaa keskustelua potentiaalisten käännytyskohteiden kanssa, on kirkon suhtautuminen tummaihoisiin. Ennen vuotta 1978 tummaihoiset eivät saaneet osallistua temppelitoimituksiin eivätkä he kelvanneet mormonipappeuteen. Vuonna 1978 kirkko sai kuitenkin ”ilmoituksen”, jossa Jumala muutti tästäkin asiasta mieltään ja salli aiemmin kielletyn. Tummaa ihoa pidetään edelleen virallisesti kirouksen merkkinä – tummaihoiset ovat aiemman elämänsä kelvottomuuden vuoksi ”alempia”.

        .... se sallii silti avioeron (myös ikuisten taivaallisten avioliittojen purkamisen) ja uudelleen avioitumisen.
        *Kyllä Raamatussakin annettiinerokirjoja ihmisten kovasydämisyyden tähden. Katoliset taas muuttava vaan asumaan toisen luokse .. tai seuraavan... tai seuraavan... pysyen naimisissa sen eäin ainakin usealle ystävälleni tapahtui.
        ....ei selibaattiin kannusteta mormonikirkossa lainkaan.
        *Eikö? Miksi siten ei saa mennä sänkyyn ennen avioliittoa?
        ....Moiset opetukset eivät voisi koskaan lähteä mormonin suusta.
        *miksi pitäisi?
        Moniavioisuus on mormonikirkossa syystäkin tietynlainen tabuaihe,
        *Ei oel tabu mutta se ei nyt ole käytäntö, siis miksi vaivata päätään sillä asialla?
        ...sillä asiaan liittyy lukuisia mormoneille noloja seikkoja.
        Ei todellakaan ole, luulet vaan ja kirjoitat taitavasti halveksuen.
        Joseph Smith päihitti profeetta Muhammedin mennen tullen vähintään 33 ”vaimollaan”, joista kolmasosa oli teinityttöjä ja toinen kolmannes muiden miesten kanssa naimisissa olevia naisia
        * Siis nuo selestiset vaimot olivat sellaisia jotka eivät koskaan asuneet JSn luona eivätkä he koskaan jakaneet petiä yhdessä. Jotkut niistä tehtiin vain jotta ystävä perheet sidottiin paremmin yhteen. JSillä oli usea lapsi vaimonsa Emman kanssa eikä kenekään muun. Moniaviolitto on nykyään sellainen että kun mies tai vaimo kuolee ja he menevät uusiin naimisiin niin mies voi ottaa vaimon heti Temppeliavioliittoon, nainen voidaan kuolemansa jälkeen sitoa kaikkiin miehiinsä.
        ....Varhaiset mormonijohtajat opettivat, että taivaassa tunnustetaan
        *Heee
        .... kirkon suhtautuminen tummaihoisiin. Ennen vuotta 1978 tummaihoiset eivät saaneet osallistua temppelitoimituksiin eivätkä he kelvanneet mormonipappeuteen. Vuonna 1978 kirkko sai kuitenkin ”ilmoituksen”, jossa Jumala muutti tästäkin asiasta mieltään ja salli aiemmin kielletyn. Tummaa ihoa pidetään edelleen virallisesti kirouksen merkkinä – tummaihoiset ovat aiemman elämänsä kelvottomuuden vuoksi ”alempia”.
        *Se on emä vale että tummaa ihoa pidettäisiin jotenkin kelvottomuutensa vuoksi alempia. Tollanen valehtelu todella ottaa päähän. Kun ao on kirjoitellut palsatalla jo vuosia eikä saa asiaa päähänsä! En ole koko 30 vuotisen kirkossa olo aikana koskaan kuullut mitään tuollaista kenenkään suusta! 1800 luvulla kaikki valkoihoisethan niin luulivat kirkkokunnasta huolimatta.


    • Apostoli Pietarilla oli anoppi Raamatun mukaan. Hän ainakin oli naimisissa ja ensimmäinen paavi.

      Pitkä tutkielma, harvinaisen hienoa kiinnostusta, mutta valitettavasti hyvin pahantahtoinen tulkinta mormonikirkosta. Jokaisen noista väitteistä pystyisi FAIR ja FARMS ja Maxwell Instituutti kumoamaan. Osa väitteistä on olkiukkoja, väitetään mormonien opettavan jotakin, mitä he eivät opeta, ja sitten tämä väärä oppi tietysti kumotaan vääräksi.

      Jumalia on monta mutta vain yksi. Tämä ristiriita on kaikilla kristillisillä kirkoilla eikä vain mormoneilla. Sen ratkaisu kai on, että kolme Jumalaamme toimivat yhdessä, jumaluus on yksi, ja Isä-Jumala on ainoa Yli-Jumala, ja Jeesus on meidän yksi ja ainoa Jumalamme täällä maapallolla tällä hetkellä, jotain tällaista.

      Kun Jumala loi maailman, ei Hän yksin ollut, siellä oli koko taivaiden enkelijoukko, joista osa oli jumal'olentoja, jo silloin taivaassa olemassa. Tämä on monijumalaisuuden olemus, ja vallitseva kristinusko ja katolisuus ovat tyhmiä kun eivät sitä tunnusta ja tajua. Raamatussakin usein puhutaan jumalista monikossa, esim Jobin kirjassa.

      • M.E.L.

        Kasvilla on yksi olemus mutta nolla persoonaa.
        Ollilla(kin) on yksi olemus ja yksi persoona.
        Jumalalla on yksi olemus mutta kolme persoonaa.

        Sitäpaitsi Jumalan kyseessäollessa kysymys on MYSTEERISTÄ joka on inhimillisen käsityskyvyn tuolla puolen joten sellainen Tapanimainen mallintaminen vie metsään ja on pelkkää pään hakkaamista seinään.


      • tms 1
        M.E.L. kirjoitti:

        Kasvilla on yksi olemus mutta nolla persoonaa.
        Ollilla(kin) on yksi olemus ja yksi persoona.
        Jumalalla on yksi olemus mutta kolme persoonaa.

        Sitäpaitsi Jumalan kyseessäollessa kysymys on MYSTEERISTÄ joka on inhimillisen käsityskyvyn tuolla puolen joten sellainen Tapanimainen mallintaminen vie metsään ja on pelkkää pään hakkaamista seinään.

        Tätä mysteeriä te katoliset olette yrittäneet pitää yllä kautta vuosisatojen, ensin kieltämällä Raamatut ihmisiltä, selittäen Raamattua mielenne mukaan jne... Edelleen kierrätte Raamatun opetuksia sanomalla niiden olevan traditioita, esimerkkeinä olkoon Raamatun kielto rukoilla muita kuin Jumalaa ja Kristusta. Pyhimysten rukoilu on selkeästi Raamatun vastaista.


      • Smok

        Minun tarkoitukseni ei ole pahantahtoista, vaan aito huoli niiden ihmisten sieluista, jotka ovat Mormoneja. Itse olen etsinyt vastauksia Mormoneilta, mutta Jumala ohjasi muualle. Ikävä kyllä minulla on vielä pari ystävää mormonismissä, mutta jatkan rukoilua ja toivon, että Jumala tekisi työtään. Haluan painottaa, että jos kirjoituksissani oli jotain pielessä niin korjatkaa, sillä en ole täällä levittämässä valheita vaan totuutta ja kyllä myönnän jos ole väärässä.
        Te opetatte, että Jumala oli kerran mies (Journal of Discourses vol. 2 s. 40). Mutta Raamattu sanoo Jumala on Henki (Joh. 4:24). Mormonit uskovat, että Isällä Jumalalla on monta vaimoa ja Jumala on Kolob tähden läheisellä planeetalla ja vaimot synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:9, 16). Mutta Raamattu sanoo: Isä meidän joka olet taivaassa (Matt. 6:9). Mormonit opettavat, että Saatana ja Jeesus ovat hengelisiä veljiä (Ensign lehti Joulukuu 1980 s. 5). Mutta Raamattu sanoo Jeesus on Jumala joka on luonut kaiken Lucifer mukaan lukien (Kol. 1:16-18). Mormonit uskovat, että kun taivaassa oli sota, niin siellä oli koolla Jumalten neuvosto (Aabraham 3:23-28, Talmage Jeesus Kristus s. 15-16). Mutta Raamattu sanoo: Minä olen Herra, eikä ole muita jumalia (Jes. 45:5). Mormonit uskovat, että Luciferin tarkoitus oli pakottaa ihmiset tottelemaan ja Jumalaa ja Jeesuksen näyttää ihmisille miten palvella Jumalaa, Jumala hyväksyi Jeesuksen tavan (Kallisarvoinen helmi mooseksenkirja 4:1-3). Toisin sanoen mormonit uskovat, että Jeesuksesta tuli pelastaja vain siksi, että Jumala hyväksyi hänen ehdotuksen, mutta Raamattu sanoo:
        Maailmassa hän (Jeesus) oli, ja hänen kauttaan maailma oli saanut syntynsä, mutta se ei tuntenut häntä.
        Mormonit opettavat, että Jumala siittää vaimojaan jotka sitten synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia ja ne lapset jotka ovat henkimaailmassa uskollisia Jeesukselle syntyvät valkoisina ja ne jotka eivät ole syntyvät mustina (Doctrines of salvation, Vol. 1. J. F. Smith, s. 61, Mormon doctrine, Bruce McConkie, s. 526-527, vuodelta 1966). Mormonit uskovat, että heistä tulee jumalia omiensa planeetalle, jos he ovat kuuliaisia laille ja evankeliumin määräyksille (Article of Faith, James Talmage s. 430). Mormonit uskovat, että kaikkien tulee mennä naimisiin ja saada paljon lapsia, koska henkimaailmassa on paljon odottamassa jumalan lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:22-28, Mormon doctrine B. R. McConkie s. 698). Mormonit opettavat, että Jeesuksella oli monta vaimoa (Journal of Discources Vol. 1 s. 345, Vol.2 s. 210). Mormonit opettavat, että Jeesuksesta ei voinut tulla Jumala, ellei Hän olisi mennyt naimisiin (Mormon doctrine Bruce R. McConkie s. 117-118). Mutta Raamattu sanoo: Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti (Hepr. 13:8) Hän on aina ollut Jumala (Joh. 1:1-3, Ilm. 1:8).
        Wikipedia antaa infoa Joseph Smithin käännöstyöstä, nyta haluan painottaa, että tämän varmuudesta en tiedä, yllä olevan kirjoituksen tiedän todeksi.
        Saatuaan viimein syyskuussa vuonna 1827 kultalevyt haltuunsa hän aloitti niiden kääntämisen erinäisten kirjurien avulla. Kirjureina toimivat mm. hänen vaimonsa Emma, Martin Harris sekä Oliver Cowdery. Smith saneli käännöksen hatussa piilossa olevasta kultalaatasta, jota kukaan muu ei Smithin lisäksi koskaan nähnytkään. Harrisin vaimo, joka oli hyvin skeptinen Smithin suhteen piilotti Smithin saneleman käännöksen ja haastoi tämän kääntämään tekstin laatasta uudestaan. Smith ei kyennyt sanelemaan samanlaista tekstiä, mutta perusteli käännösten erilaisuudet väittämällä paholaisen muutelleen ilmestystä. Vuosi ja yhdeksän kuukautta siitä, kun Smith sai levyt haltuunsa hän oli saanut käännöstyön valmiiksi. Koko tätä aikaa ei kuitenkaan käytetty levyjen kääntämiseen, elannon hankkimisesta ja muista vaikeuksista johtuen. Alkuvuodesta 1829 Oliver Cowdery, kouluopettaja, joka oli osoittanut kiinnostusta levyihin, liittyi Joseph Smithin avuksi kirjurina. Mormonin kirjan alkuperäiskäsikirjoituksen käsiala-analyysin perusteella on voitu päätellä, että suurin osa nykyisestä Mormonin kirjan tekstistä kirjoitettiin Oliverin saavuttua avuksi. Tästä on voitu myös päätellä, että suurin osa Mormonin kirjan käännöstyöstä tapahtui muutamassa kuukaudessa (1829 huhtikuu – kesäkuu). Mormonin kirja julkaistiin maaliskuussa 1830, Palmyrassa, New Yorkissa.
        Smith tapettiin sen vuoksi, että ihmiset olivat suivaantuneita moniavioisuudesta, Smithillä huhutaan olleen yli 30 vaimoa. Nyt rakkaat ihmiset jos olette lukeneet Raamattua, olette varmaan huomanneet, että vain ja ainoastaan kaikki kunnia menee siellä Jumalalle. Nyt tahdon kysyä näiltä mormoneilta, onko totta, että Opin ja Liiton kirjassa lukee, että kukaan muu ihminen kuin Joseph Smith ei ole ikinä tunout niin paljon ihmisiä pelastukseen kuin hän? Jos tuo on totta niin Opin ja Liiton kirjan kirjoittajaa saattoi vaivata jonkin sortin Smithi9n korottamisen tarve. Jeesus on Herra ja Hän tahtoo teidät kaikki pelastaa. Muistan teitä rukouksin.


      • vastaajax
        Smok kirjoitti:

        Minun tarkoitukseni ei ole pahantahtoista, vaan aito huoli niiden ihmisten sieluista, jotka ovat Mormoneja. Itse olen etsinyt vastauksia Mormoneilta, mutta Jumala ohjasi muualle. Ikävä kyllä minulla on vielä pari ystävää mormonismissä, mutta jatkan rukoilua ja toivon, että Jumala tekisi työtään. Haluan painottaa, että jos kirjoituksissani oli jotain pielessä niin korjatkaa, sillä en ole täällä levittämässä valheita vaan totuutta ja kyllä myönnän jos ole väärässä.
        Te opetatte, että Jumala oli kerran mies (Journal of Discourses vol. 2 s. 40). Mutta Raamattu sanoo Jumala on Henki (Joh. 4:24). Mormonit uskovat, että Isällä Jumalalla on monta vaimoa ja Jumala on Kolob tähden läheisellä planeetalla ja vaimot synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:9, 16). Mutta Raamattu sanoo: Isä meidän joka olet taivaassa (Matt. 6:9). Mormonit opettavat, että Saatana ja Jeesus ovat hengelisiä veljiä (Ensign lehti Joulukuu 1980 s. 5). Mutta Raamattu sanoo Jeesus on Jumala joka on luonut kaiken Lucifer mukaan lukien (Kol. 1:16-18). Mormonit uskovat, että kun taivaassa oli sota, niin siellä oli koolla Jumalten neuvosto (Aabraham 3:23-28, Talmage Jeesus Kristus s. 15-16). Mutta Raamattu sanoo: Minä olen Herra, eikä ole muita jumalia (Jes. 45:5). Mormonit uskovat, että Luciferin tarkoitus oli pakottaa ihmiset tottelemaan ja Jumalaa ja Jeesuksen näyttää ihmisille miten palvella Jumalaa, Jumala hyväksyi Jeesuksen tavan (Kallisarvoinen helmi mooseksenkirja 4:1-3). Toisin sanoen mormonit uskovat, että Jeesuksesta tuli pelastaja vain siksi, että Jumala hyväksyi hänen ehdotuksen, mutta Raamattu sanoo:
        Maailmassa hän (Jeesus) oli, ja hänen kauttaan maailma oli saanut syntynsä, mutta se ei tuntenut häntä.
        Mormonit opettavat, että Jumala siittää vaimojaan jotka sitten synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia ja ne lapset jotka ovat henkimaailmassa uskollisia Jeesukselle syntyvät valkoisina ja ne jotka eivät ole syntyvät mustina (Doctrines of salvation, Vol. 1. J. F. Smith, s. 61, Mormon doctrine, Bruce McConkie, s. 526-527, vuodelta 1966). Mormonit uskovat, että heistä tulee jumalia omiensa planeetalle, jos he ovat kuuliaisia laille ja evankeliumin määräyksille (Article of Faith, James Talmage s. 430). Mormonit uskovat, että kaikkien tulee mennä naimisiin ja saada paljon lapsia, koska henkimaailmassa on paljon odottamassa jumalan lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:22-28, Mormon doctrine B. R. McConkie s. 698). Mormonit opettavat, että Jeesuksella oli monta vaimoa (Journal of Discources Vol. 1 s. 345, Vol.2 s. 210). Mormonit opettavat, että Jeesuksesta ei voinut tulla Jumala, ellei Hän olisi mennyt naimisiin (Mormon doctrine Bruce R. McConkie s. 117-118). Mutta Raamattu sanoo: Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti (Hepr. 13:8) Hän on aina ollut Jumala (Joh. 1:1-3, Ilm. 1:8).
        Wikipedia antaa infoa Joseph Smithin käännöstyöstä, nyta haluan painottaa, että tämän varmuudesta en tiedä, yllä olevan kirjoituksen tiedän todeksi.
        Saatuaan viimein syyskuussa vuonna 1827 kultalevyt haltuunsa hän aloitti niiden kääntämisen erinäisten kirjurien avulla. Kirjureina toimivat mm. hänen vaimonsa Emma, Martin Harris sekä Oliver Cowdery. Smith saneli käännöksen hatussa piilossa olevasta kultalaatasta, jota kukaan muu ei Smithin lisäksi koskaan nähnytkään. Harrisin vaimo, joka oli hyvin skeptinen Smithin suhteen piilotti Smithin saneleman käännöksen ja haastoi tämän kääntämään tekstin laatasta uudestaan. Smith ei kyennyt sanelemaan samanlaista tekstiä, mutta perusteli käännösten erilaisuudet väittämällä paholaisen muutelleen ilmestystä. Vuosi ja yhdeksän kuukautta siitä, kun Smith sai levyt haltuunsa hän oli saanut käännöstyön valmiiksi. Koko tätä aikaa ei kuitenkaan käytetty levyjen kääntämiseen, elannon hankkimisesta ja muista vaikeuksista johtuen. Alkuvuodesta 1829 Oliver Cowdery, kouluopettaja, joka oli osoittanut kiinnostusta levyihin, liittyi Joseph Smithin avuksi kirjurina. Mormonin kirjan alkuperäiskäsikirjoituksen käsiala-analyysin perusteella on voitu päätellä, että suurin osa nykyisestä Mormonin kirjan tekstistä kirjoitettiin Oliverin saavuttua avuksi. Tästä on voitu myös päätellä, että suurin osa Mormonin kirjan käännöstyöstä tapahtui muutamassa kuukaudessa (1829 huhtikuu – kesäkuu). Mormonin kirja julkaistiin maaliskuussa 1830, Palmyrassa, New Yorkissa.
        Smith tapettiin sen vuoksi, että ihmiset olivat suivaantuneita moniavioisuudesta, Smithillä huhutaan olleen yli 30 vaimoa. Nyt rakkaat ihmiset jos olette lukeneet Raamattua, olette varmaan huomanneet, että vain ja ainoastaan kaikki kunnia menee siellä Jumalalle. Nyt tahdon kysyä näiltä mormoneilta, onko totta, että Opin ja Liiton kirjassa lukee, että kukaan muu ihminen kuin Joseph Smith ei ole ikinä tunout niin paljon ihmisiä pelastukseen kuin hän? Jos tuo on totta niin Opin ja Liiton kirjan kirjoittajaa saattoi vaivata jonkin sortin Smithi9n korottamisen tarve. Jeesus on Herra ja Hän tahtoo teidät kaikki pelastaa. Muistan teitä rukouksin.

        -Minun tarkoitukseni ei ole pahantahtoista, vaan aito huoli niiden ihmisten sieluista, jotka ovat Mormoneja.
        *Tietosi mormonismistä tosin ovat täysin takapauisia.
        -Te opetatte, että Jumala oli kerran mies (Journal of Discourses vol. 2 s. 40).
        *EMME opeta, mutta jotkut spekuloivat näin . ON lupa spekuloida jopa profeetopilla! Journal of Discourses EI ole OPIN kirja, siinä on paljon spekulointia. Oppuimme löytyy Pyhistä Kirjoituksiatmme sekä http://lds.org/languages/mainmenu/0,5362,88-19,00.html
        *Mutta Raamattu sanoo Jumala on Henki (Joh. 4:24).
        *Tuon käännöksessä oli muitaakseni jotakin vikaa ja sen perimmäinen tarkoitus ei tarkoita että Jumala olisi VAIN henki.
        -Mormonit uskovat, että Isällä Jumalalla on monta vaimoa
        *EMMEusko. Spekulointia.
        -ja Jumala on Kolob tähden läheisellä planeetalla
        * KOLOBISTA mitä uskomme: Abr. 3: 3-4, 9, 16
        3 ja Herra sanoi minulle: Nämä ovat hallitsevat tähdet; ja suuren nimi on aKolob, koska se on lähellä minua, sillä minä olen Herra, sinun Jumalasi; minä olen asettanut tämän hallitsemaan kaikkia niitä, jotka kuuluvat samaan järjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot.
        4 Ja Herra sanoi minulle urimin ja tummimin kautta, että Kolob oli Herran tavan mukaan, mitä tulee sen kiertojen aikoihin ja vuodenaikoihin; että yksi kierros oli apäivä Herralle hänen laskutapansa mukaan, ja se oli tuhat bvuotta sen ajan mukaan, joka on säädetty sille, jonka päällä sinä seisot. Tämä on Herran ajan laskutapa, Kolobin laskutavan mukaan.
        • • •
        9 ja näin toisen taivaankappaleen ajanlasku on toisen yläpuolella, kunnes tulet lähelle Kolobia, joka Kolob on Herran ajanlaskun mukainen, joka Kolob on asetettu lähelle Jumalan valtaistuinta hallitsemaan kaikkia niitä taivaankappaleita, jotka kuuluvat samaan ajärjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot.
        • • •
        16 Jos on olemassa kaksi kappaletta ja toinen on toisen yläpuolella, niiden yläpuolella on suurempia kappaleita; sen tähden aKolob on suurin kaikista kokabeista, jotka olet nähnyt, koska se on lähinnä minua.

        - ja vaimot synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:9, 16).
        *Olisi hyvä tarkistaa viitteesi, ei missään puhuta mistään synnyttämisestä tuo on typerä antiväite joak aei pidä paikkaansa. Meille ei ole kerrottu kuinka henkiä tehdään, se on antispekulatiota ja kaivon myrkytystä!
        -Mutta Raamattu sanoo: Isä meidän joka olet taivaassa (Matt. 6:9).
        *Siis uskot että Isä on taivaassa hyvä! Meidän Raamattumem sanoo aivan samaa sekä myös Mormonin Kirja!
        -Mormonit opettavat, että Saatana ja Jeesus ovat hengelisiä veljiä (Ensign lehti Joulukuu 1980 s. 5).
        * Taas sejotat puuron aj vellit... ei hengellsiiä vaan henki veljiä! Hyvänen aika ovathan he hengelliseti täysin ERI maata! Olemem varmaan samaa m ielta¨teeä jeeus oli olemasas ennen syntymistään ja etta¨jumala on hänen isänsä ja muilla on maalliset vanhempansa ja saatana joukkoineen ei edes saanut ruumista. Lue vaikka Job 1:16 tienoilta. Job 2:1 tienoilta... olemem nyt samaa mieltä että meillä kaikilla on sama henkien isä. http://en.fairmormon.org/Jesus_Christ/Brother_of_Satan
        -Mutta Raamattu sanoo Jeesus on Jumala joka on luonut kaiken Lucifer mukaan lukien (Kol. 1:16-18).
        * Niin?
        -Mormonit uskovat, että kun taivaassa oli sota, niin siellä oli koolla Jumalten neuvosto (Aabraham 3:23-28, Talmage Jeesus Kristus s. 15-16).
        *Viittaan edelliseen vastauskseen Jobin lainauksineen.
        -Mutta Raamattu sanoo: Minä olen Herra, eikä ole muita jumalia (Jes. 45:5).
        * ja mikä olikaan tilanne missä tämä sanottiin? Israelilaiset PALVOIVAT muiden jumalaia... Mormonit tumnnustavat vain yhden Jumalan jota palvovat.
        -Mormonit uskovat, että Luciferin tarkoitus oli pakottaa ihmiset tottelemaan ja Jumalaa ja Jeesuksen näyttää ihmisille miten palvella Jumalaa, Jumala hyväksyi Jeesuksen tavan (Kallisarvoinen helmi mooseksenkirja 4:1-3). Toisin sanoen mormonit uskovat, että Jeesuksesta tuli pelastaja vain siksi, että Jumala hyväksyi hänen ehdotuksen, mutta Raamattu sanoo:
        Maailmassa hän (Jeesus) oli, ja hänen kauttaan maailma oli saanut syntynsä, mutta se ei tuntenut häntä.
        * Häh.. en tajunnu puoliakaan mitä väität. Me uskomme että Lusifer halusi pakotta ihmiset Jumalan luokse takaisin ja lisäksi hän halusi Jumalan kunnian. Jeesus puolestaan sanoi että ihmisten tulisi itse valita ja että kunnia olkoon Isän! Taivaallinen neuvonpito valitis Jeesuksen ehdotuksen vaikak sen takia menettäisimmekin joitakin ihmisiä tahdon vapauden vuoksi. esimerkiksi vauva kaste pakotta ihmiset kirkoon täysin oman tahdon vastaisesti se ei voi olla oikein.


      • vastaajax
        vastaajax kirjoitti:

        -Minun tarkoitukseni ei ole pahantahtoista, vaan aito huoli niiden ihmisten sieluista, jotka ovat Mormoneja.
        *Tietosi mormonismistä tosin ovat täysin takapauisia.
        -Te opetatte, että Jumala oli kerran mies (Journal of Discourses vol. 2 s. 40).
        *EMME opeta, mutta jotkut spekuloivat näin . ON lupa spekuloida jopa profeetopilla! Journal of Discourses EI ole OPIN kirja, siinä on paljon spekulointia. Oppuimme löytyy Pyhistä Kirjoituksiatmme sekä http://lds.org/languages/mainmenu/0,5362,88-19,00.html
        *Mutta Raamattu sanoo Jumala on Henki (Joh. 4:24).
        *Tuon käännöksessä oli muitaakseni jotakin vikaa ja sen perimmäinen tarkoitus ei tarkoita että Jumala olisi VAIN henki.
        -Mormonit uskovat, että Isällä Jumalalla on monta vaimoa
        *EMMEusko. Spekulointia.
        -ja Jumala on Kolob tähden läheisellä planeetalla
        * KOLOBISTA mitä uskomme: Abr. 3: 3-4, 9, 16
        3 ja Herra sanoi minulle: Nämä ovat hallitsevat tähdet; ja suuren nimi on aKolob, koska se on lähellä minua, sillä minä olen Herra, sinun Jumalasi; minä olen asettanut tämän hallitsemaan kaikkia niitä, jotka kuuluvat samaan järjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot.
        4 Ja Herra sanoi minulle urimin ja tummimin kautta, että Kolob oli Herran tavan mukaan, mitä tulee sen kiertojen aikoihin ja vuodenaikoihin; että yksi kierros oli apäivä Herralle hänen laskutapansa mukaan, ja se oli tuhat bvuotta sen ajan mukaan, joka on säädetty sille, jonka päällä sinä seisot. Tämä on Herran ajan laskutapa, Kolobin laskutavan mukaan.
        • • •
        9 ja näin toisen taivaankappaleen ajanlasku on toisen yläpuolella, kunnes tulet lähelle Kolobia, joka Kolob on Herran ajanlaskun mukainen, joka Kolob on asetettu lähelle Jumalan valtaistuinta hallitsemaan kaikkia niitä taivaankappaleita, jotka kuuluvat samaan ajärjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot.
        • • •
        16 Jos on olemassa kaksi kappaletta ja toinen on toisen yläpuolella, niiden yläpuolella on suurempia kappaleita; sen tähden aKolob on suurin kaikista kokabeista, jotka olet nähnyt, koska se on lähinnä minua.

        - ja vaimot synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:9, 16).
        *Olisi hyvä tarkistaa viitteesi, ei missään puhuta mistään synnyttämisestä tuo on typerä antiväite joak aei pidä paikkaansa. Meille ei ole kerrottu kuinka henkiä tehdään, se on antispekulatiota ja kaivon myrkytystä!
        -Mutta Raamattu sanoo: Isä meidän joka olet taivaassa (Matt. 6:9).
        *Siis uskot että Isä on taivaassa hyvä! Meidän Raamattumem sanoo aivan samaa sekä myös Mormonin Kirja!
        -Mormonit opettavat, että Saatana ja Jeesus ovat hengelisiä veljiä (Ensign lehti Joulukuu 1980 s. 5).
        * Taas sejotat puuron aj vellit... ei hengellsiiä vaan henki veljiä! Hyvänen aika ovathan he hengelliseti täysin ERI maata! Olemem varmaan samaa m ielta¨teeä jeeus oli olemasas ennen syntymistään ja etta¨jumala on hänen isänsä ja muilla on maalliset vanhempansa ja saatana joukkoineen ei edes saanut ruumista. Lue vaikka Job 1:16 tienoilta. Job 2:1 tienoilta... olemem nyt samaa mieltä että meillä kaikilla on sama henkien isä. http://en.fairmormon.org/Jesus_Christ/Brother_of_Satan
        -Mutta Raamattu sanoo Jeesus on Jumala joka on luonut kaiken Lucifer mukaan lukien (Kol. 1:16-18).
        * Niin?
        -Mormonit uskovat, että kun taivaassa oli sota, niin siellä oli koolla Jumalten neuvosto (Aabraham 3:23-28, Talmage Jeesus Kristus s. 15-16).
        *Viittaan edelliseen vastauskseen Jobin lainauksineen.
        -Mutta Raamattu sanoo: Minä olen Herra, eikä ole muita jumalia (Jes. 45:5).
        * ja mikä olikaan tilanne missä tämä sanottiin? Israelilaiset PALVOIVAT muiden jumalaia... Mormonit tumnnustavat vain yhden Jumalan jota palvovat.
        -Mormonit uskovat, että Luciferin tarkoitus oli pakottaa ihmiset tottelemaan ja Jumalaa ja Jeesuksen näyttää ihmisille miten palvella Jumalaa, Jumala hyväksyi Jeesuksen tavan (Kallisarvoinen helmi mooseksenkirja 4:1-3). Toisin sanoen mormonit uskovat, että Jeesuksesta tuli pelastaja vain siksi, että Jumala hyväksyi hänen ehdotuksen, mutta Raamattu sanoo:
        Maailmassa hän (Jeesus) oli, ja hänen kauttaan maailma oli saanut syntynsä, mutta se ei tuntenut häntä.
        * Häh.. en tajunnu puoliakaan mitä väität. Me uskomme että Lusifer halusi pakotta ihmiset Jumalan luokse takaisin ja lisäksi hän halusi Jumalan kunnian. Jeesus puolestaan sanoi että ihmisten tulisi itse valita ja että kunnia olkoon Isän! Taivaallinen neuvonpito valitis Jeesuksen ehdotuksen vaikak sen takia menettäisimmekin joitakin ihmisiä tahdon vapauden vuoksi. esimerkiksi vauva kaste pakotta ihmiset kirkoon täysin oman tahdon vastaisesti se ei voi olla oikein.

        -Mormonit opettavat, että Jumala siittää vaimojaan jotka sitten synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia ja ne lapset jotka ovat henkimaailmassa uskollisia Jeesukselle syntyvät valkoisina ja ne jotka eivät ole syntyvät mustina (Doctrines of salvation, Vol. 1. J. F. Smith, s. 61, Mormon doctrine, Bruce McConkie, s. 526-527, vuodelta 1966).
        * Kaivon myhrkytystä parhaimmillaan. Spekulointia EI oppia! Emme opeta tätä.
        -Mormonit uskovat, että heistä tulee jumalia omiensa planeetalle, jos he ovat kuuliaisia laille ja evankeliumin määräyksille (Article of Faith, James Talmage s. 430).
        *Spekulointia ei oppia! Emme opeta tätä.
        -Mormonit uskovat, että kaikkien tulee mennä naimisiin ja saada paljon lapsia, koska henkimaailmassa on paljon odottamassa jumalan lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:22-28, Mormon doctrine B. R. McConkie s. 698).
        * Emme opeta. Opetamme, että jokaisen perheen on itse päätettävä montako lasta haluaa ja että lapsita on pystyttävä pitämään huolta ja että toivomus on että henkilapset savat hyvän kodin.
        -Mormonit opettavat, että Jeesuksella oli monta vaimoa (Journal of Discources Vol. 1 s. 345, Vol.2 s. 210).
        * Emme opeta! Se on spekulointia! Ei ioppia!
        - Mormonit opettavat, että Jeesuksesta ei voinut tulla Jumala, ellei Hän olisi mennyt naimisiin (Mormon doctrine Bruce R. McConkie s. 117-118).
        *Emme opeta se on spekulointia ! Onpa sinulla kummat lähteet! Täysin epätietoista opistamme!
        - Mutta Raamattu sanoo: Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti (Hepr. 13:8) Hän on aina ollut Jumala (Joh. 1:1-3, Ilm. 1:8).
        *No jotakin joka osuu kohdalleen.
        -Wikipedia antaa infoa Joseph Smithin käännöstyöstä, nyt haluan painottaa, että tämän varmuudesta en tiedä, yllä olevan kirjoituksen tiedän todeksi.
        *Tavalliseen Wikipediaan saa kuka tahansa mennä kirjoittamaan mitä tahansa. Suuremmaksi osaksi on wikipedia ihan metsässä. Sen korjaamiseen menee liika aaikaa ja suosittelen mielummin kunnon wikipediaa joka on myös tulossa suomeksi: http://www.mormonwiki.com/Main_Page ja jos haluaa tietää mikä on väärin vastusttajiemme väitteissä on tämä paermpi: http://en.fairmormon.org/Main_Page tulossa suomeksi: http://fi.fairmormon.org/Etusivu#Vatauksia_antimormonien_kysymyksiin...

        Naurettavaa:
        - Smith saneli käännöksen hatussa piilossa olevasta kultalaatasta,
        *Kulta laatta kaikke ne keksii...
        - jota kukaan muu ei Smithin lisäksi koskaan nähnytkään.
        *No ei varamasti kun sellasta ei ees ollut! toi on paras valhe jonka olen kuulut!
        -Harrisin vaimo, joka oli hyvin skeptinen Smithin suhteen piilotti Smithin saneleman käännöksen ja haastoi tämän kääntämään tekstin laatasta uudestaan. Smith ei kyennyt sanelemaan samanlaista tekstiä, mutta perusteli käännösten erilaisuudet väittämällä paholaisen muutelleen ilmestystä.
        *Täysin potaskaa! Eihän tuon kirjoittaja tiedä mitään ees alkeista kunhan solvaa ja valehtelee varmasti tahallaan!
        -Vuosi ja yhdeksän kuukautta siitä, kun Smith sai levyt haltuunsa hän oli saanut käännöstyön valmiiksi. Koko tätä aikaa ei kuitenkaan käytetty levyjen kääntämiseen, elannon hankkimisesta ja muista vaikeuksista johtuen.
        * tosi nopee toiminta! Eikä kertaakaan kysynyt missä mennään vaan jatkoi aina samasta kohtaa vaikka olisi ollut kauankin väliä. ei mitään suttupapereita harjoituta varten vaan suoraa tekstiä. Kysyipä kerran Emmalta että oliko Jerusalemin ympärillä muurit, kun oli juuri niin kääntänyt, pelkäsi jo hetken että jos olikin valetta koko juttu, muta Emma tietäväsiena osasi sanoa että oli.
        -Alkuvuodesta 1829 Oliver Cowdery, kouluopettaja, joka oli osoittanut kiinnostusta levyihin, liittyi Joseph Smithin avuksi kirjurina
        *Kiinnostus oli tosin Joseph Smithin opetuksiin ei levyihin.
        -Mormonin kirjan alkuperäiskäsikirjoituksen käsiala-analyysin perusteella on voitu päätellä, että suurin osa nykyisestä Mormonin kirjan tekstistä kirjoitettiin Oliverin saavuttua avuksi. Tästä on voitu myös päätellä, että suurin osa Mormonin kirjan käännöstyöstä tapahtui muutamassa kuukaudessa (1829 huhtikuu – kesäkuu). Mormonin kirja julkaistiin maaliskuussa 1830, Palmyrassa, New Yorkissa.
        *en muista tarkaan.
        -Smith tapettiin sen vuoksi, että ihmiset olivat suivaantuneita moniavioisuudesta, Smithillä huhutaan olleen yli 30 vaimoa.
        * Smithin tappoon oli monta syytä moniavioisuus oli vain yksi. Toinen oli mustien puolustaminen ja se että he eivät hyväksyneet orjuutta. Tämä sai etenkin Missorilaiset takajaloilleen. Monet pelkäsivät että jos hänestä tulisi presidentti. Monet halusivat mormonien maita ja mantuja ja kauniita taloja ja kaupunkia Nauvoota. Ja lopuksi useat papit halusivat JSn pois tieltään.


      • vstaajax
        vastaajax kirjoitti:

        -Mormonit opettavat, että Jumala siittää vaimojaan jotka sitten synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia ja ne lapset jotka ovat henkimaailmassa uskollisia Jeesukselle syntyvät valkoisina ja ne jotka eivät ole syntyvät mustina (Doctrines of salvation, Vol. 1. J. F. Smith, s. 61, Mormon doctrine, Bruce McConkie, s. 526-527, vuodelta 1966).
        * Kaivon myhrkytystä parhaimmillaan. Spekulointia EI oppia! Emme opeta tätä.
        -Mormonit uskovat, että heistä tulee jumalia omiensa planeetalle, jos he ovat kuuliaisia laille ja evankeliumin määräyksille (Article of Faith, James Talmage s. 430).
        *Spekulointia ei oppia! Emme opeta tätä.
        -Mormonit uskovat, että kaikkien tulee mennä naimisiin ja saada paljon lapsia, koska henkimaailmassa on paljon odottamassa jumalan lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:22-28, Mormon doctrine B. R. McConkie s. 698).
        * Emme opeta. Opetamme, että jokaisen perheen on itse päätettävä montako lasta haluaa ja että lapsita on pystyttävä pitämään huolta ja että toivomus on että henkilapset savat hyvän kodin.
        -Mormonit opettavat, että Jeesuksella oli monta vaimoa (Journal of Discources Vol. 1 s. 345, Vol.2 s. 210).
        * Emme opeta! Se on spekulointia! Ei ioppia!
        - Mormonit opettavat, että Jeesuksesta ei voinut tulla Jumala, ellei Hän olisi mennyt naimisiin (Mormon doctrine Bruce R. McConkie s. 117-118).
        *Emme opeta se on spekulointia ! Onpa sinulla kummat lähteet! Täysin epätietoista opistamme!
        - Mutta Raamattu sanoo: Jeesus Kristus on sama eilen, tänään ja iankaikkisesti (Hepr. 13:8) Hän on aina ollut Jumala (Joh. 1:1-3, Ilm. 1:8).
        *No jotakin joka osuu kohdalleen.
        -Wikipedia antaa infoa Joseph Smithin käännöstyöstä, nyt haluan painottaa, että tämän varmuudesta en tiedä, yllä olevan kirjoituksen tiedän todeksi.
        *Tavalliseen Wikipediaan saa kuka tahansa mennä kirjoittamaan mitä tahansa. Suuremmaksi osaksi on wikipedia ihan metsässä. Sen korjaamiseen menee liika aaikaa ja suosittelen mielummin kunnon wikipediaa joka on myös tulossa suomeksi: http://www.mormonwiki.com/Main_Page ja jos haluaa tietää mikä on väärin vastusttajiemme väitteissä on tämä paermpi: http://en.fairmormon.org/Main_Page tulossa suomeksi: http://fi.fairmormon.org/Etusivu#Vatauksia_antimormonien_kysymyksiin...

        Naurettavaa:
        - Smith saneli käännöksen hatussa piilossa olevasta kultalaatasta,
        *Kulta laatta kaikke ne keksii...
        - jota kukaan muu ei Smithin lisäksi koskaan nähnytkään.
        *No ei varamasti kun sellasta ei ees ollut! toi on paras valhe jonka olen kuulut!
        -Harrisin vaimo, joka oli hyvin skeptinen Smithin suhteen piilotti Smithin saneleman käännöksen ja haastoi tämän kääntämään tekstin laatasta uudestaan. Smith ei kyennyt sanelemaan samanlaista tekstiä, mutta perusteli käännösten erilaisuudet väittämällä paholaisen muutelleen ilmestystä.
        *Täysin potaskaa! Eihän tuon kirjoittaja tiedä mitään ees alkeista kunhan solvaa ja valehtelee varmasti tahallaan!
        -Vuosi ja yhdeksän kuukautta siitä, kun Smith sai levyt haltuunsa hän oli saanut käännöstyön valmiiksi. Koko tätä aikaa ei kuitenkaan käytetty levyjen kääntämiseen, elannon hankkimisesta ja muista vaikeuksista johtuen.
        * tosi nopee toiminta! Eikä kertaakaan kysynyt missä mennään vaan jatkoi aina samasta kohtaa vaikka olisi ollut kauankin väliä. ei mitään suttupapereita harjoituta varten vaan suoraa tekstiä. Kysyipä kerran Emmalta että oliko Jerusalemin ympärillä muurit, kun oli juuri niin kääntänyt, pelkäsi jo hetken että jos olikin valetta koko juttu, muta Emma tietäväsiena osasi sanoa että oli.
        -Alkuvuodesta 1829 Oliver Cowdery, kouluopettaja, joka oli osoittanut kiinnostusta levyihin, liittyi Joseph Smithin avuksi kirjurina
        *Kiinnostus oli tosin Joseph Smithin opetuksiin ei levyihin.
        -Mormonin kirjan alkuperäiskäsikirjoituksen käsiala-analyysin perusteella on voitu päätellä, että suurin osa nykyisestä Mormonin kirjan tekstistä kirjoitettiin Oliverin saavuttua avuksi. Tästä on voitu myös päätellä, että suurin osa Mormonin kirjan käännöstyöstä tapahtui muutamassa kuukaudessa (1829 huhtikuu – kesäkuu). Mormonin kirja julkaistiin maaliskuussa 1830, Palmyrassa, New Yorkissa.
        *en muista tarkaan.
        -Smith tapettiin sen vuoksi, että ihmiset olivat suivaantuneita moniavioisuudesta, Smithillä huhutaan olleen yli 30 vaimoa.
        * Smithin tappoon oli monta syytä moniavioisuus oli vain yksi. Toinen oli mustien puolustaminen ja se että he eivät hyväksyneet orjuutta. Tämä sai etenkin Missorilaiset takajaloilleen. Monet pelkäsivät että jos hänestä tulisi presidentti. Monet halusivat mormonien maita ja mantuja ja kauniita taloja ja kaupunkia Nauvoota. Ja lopuksi useat papit halusivat JSn pois tieltään.

        -Nyt rakkaat ihmiset jos olette lukeneet Raamattua, olette varmaan huomanneet, että vain ja ainoastaan kaikki kunnia menee siellä Jumalalle. Nyt tahdon kysyä näiltä mormoneilta, onko totta, että Opin ja Liiton kirjassa lukee, että kukaan muu ihminen kuin Joseph Smith ei ole ikinä tunout niin paljon ihmisiä pelastukseen kuin hän?
        *En muista missä, mutta sanotaan näin että kukaan muu ei ole tehnyt niin paljoa ihmisen pelastumiseksi kuin Joseph Smith KUIN AINOASTAAN Jeesus Krsitus. On hyvä lukea koko lause ennen kuin hyppää! Tuo ei lainkaa vie pois kunniaa Jumalalta ja me annamme todella kunnian Jumalalle ja Jeesukselle Krsitukselle kaikesta ja aina!
        -Jos tuo on totta niin Opin ja Liiton kirjan kirjoittajaa saattoi vaivata jonkin sortin Smithin korottamisen tarve. Jeesus on Herra ja Hän tahtoo teidät kaikki pelastaa. Muistan teitä rukouksin.
        *Kuten huomaat sanailusi oli pielessä annamme kunnian sinne minne se kuuluu! JSkin anttaa kaiken kunnian Jumalalle ja Jeesukselle, hän oli vain välikappale Herran käsissä kuten hän sanoo.


      • M.E.L.
        tms 1 kirjoitti:

        Tätä mysteeriä te katoliset olette yrittäneet pitää yllä kautta vuosisatojen, ensin kieltämällä Raamatut ihmisiltä, selittäen Raamattua mielenne mukaan jne... Edelleen kierrätte Raamatun opetuksia sanomalla niiden olevan traditioita, esimerkkeinä olkoon Raamatun kielto rukoilla muita kuin Jumalaa ja Kristusta. Pyhimysten rukoilu on selkeästi Raamatun vastaista.

        Raamattu ei myös käske rukoilla luulihaklönttiä. Ikuinen avioliitto on raamatussa kielletty eikä temppelipuljauksista oli riviäkään.

        JA paljon muuta. :-)


      • Smok
        vastaajax kirjoitti:

        -Minun tarkoitukseni ei ole pahantahtoista, vaan aito huoli niiden ihmisten sieluista, jotka ovat Mormoneja.
        *Tietosi mormonismistä tosin ovat täysin takapauisia.
        -Te opetatte, että Jumala oli kerran mies (Journal of Discourses vol. 2 s. 40).
        *EMME opeta, mutta jotkut spekuloivat näin . ON lupa spekuloida jopa profeetopilla! Journal of Discourses EI ole OPIN kirja, siinä on paljon spekulointia. Oppuimme löytyy Pyhistä Kirjoituksiatmme sekä http://lds.org/languages/mainmenu/0,5362,88-19,00.html
        *Mutta Raamattu sanoo Jumala on Henki (Joh. 4:24).
        *Tuon käännöksessä oli muitaakseni jotakin vikaa ja sen perimmäinen tarkoitus ei tarkoita että Jumala olisi VAIN henki.
        -Mormonit uskovat, että Isällä Jumalalla on monta vaimoa
        *EMMEusko. Spekulointia.
        -ja Jumala on Kolob tähden läheisellä planeetalla
        * KOLOBISTA mitä uskomme: Abr. 3: 3-4, 9, 16
        3 ja Herra sanoi minulle: Nämä ovat hallitsevat tähdet; ja suuren nimi on aKolob, koska se on lähellä minua, sillä minä olen Herra, sinun Jumalasi; minä olen asettanut tämän hallitsemaan kaikkia niitä, jotka kuuluvat samaan järjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot.
        4 Ja Herra sanoi minulle urimin ja tummimin kautta, että Kolob oli Herran tavan mukaan, mitä tulee sen kiertojen aikoihin ja vuodenaikoihin; että yksi kierros oli apäivä Herralle hänen laskutapansa mukaan, ja se oli tuhat bvuotta sen ajan mukaan, joka on säädetty sille, jonka päällä sinä seisot. Tämä on Herran ajan laskutapa, Kolobin laskutavan mukaan.
        • • •
        9 ja näin toisen taivaankappaleen ajanlasku on toisen yläpuolella, kunnes tulet lähelle Kolobia, joka Kolob on Herran ajanlaskun mukainen, joka Kolob on asetettu lähelle Jumalan valtaistuinta hallitsemaan kaikkia niitä taivaankappaleita, jotka kuuluvat samaan ajärjestykseen kuin se, jonka päällä sinä seisot.
        • • •
        16 Jos on olemassa kaksi kappaletta ja toinen on toisen yläpuolella, niiden yläpuolella on suurempia kappaleita; sen tähden aKolob on suurin kaikista kokabeista, jotka olet nähnyt, koska se on lähinnä minua.

        - ja vaimot synnyttävät Hänelle hengellisiä lapsia (Kallisarvoinen helmi Aabraham 3:9, 16).
        *Olisi hyvä tarkistaa viitteesi, ei missään puhuta mistään synnyttämisestä tuo on typerä antiväite joak aei pidä paikkaansa. Meille ei ole kerrottu kuinka henkiä tehdään, se on antispekulatiota ja kaivon myrkytystä!
        -Mutta Raamattu sanoo: Isä meidän joka olet taivaassa (Matt. 6:9).
        *Siis uskot että Isä on taivaassa hyvä! Meidän Raamattumem sanoo aivan samaa sekä myös Mormonin Kirja!
        -Mormonit opettavat, että Saatana ja Jeesus ovat hengelisiä veljiä (Ensign lehti Joulukuu 1980 s. 5).
        * Taas sejotat puuron aj vellit... ei hengellsiiä vaan henki veljiä! Hyvänen aika ovathan he hengelliseti täysin ERI maata! Olemem varmaan samaa m ielta¨teeä jeeus oli olemasas ennen syntymistään ja etta¨jumala on hänen isänsä ja muilla on maalliset vanhempansa ja saatana joukkoineen ei edes saanut ruumista. Lue vaikka Job 1:16 tienoilta. Job 2:1 tienoilta... olemem nyt samaa mieltä että meillä kaikilla on sama henkien isä. http://en.fairmormon.org/Jesus_Christ/Brother_of_Satan
        -Mutta Raamattu sanoo Jeesus on Jumala joka on luonut kaiken Lucifer mukaan lukien (Kol. 1:16-18).
        * Niin?
        -Mormonit uskovat, että kun taivaassa oli sota, niin siellä oli koolla Jumalten neuvosto (Aabraham 3:23-28, Talmage Jeesus Kristus s. 15-16).
        *Viittaan edelliseen vastauskseen Jobin lainauksineen.
        -Mutta Raamattu sanoo: Minä olen Herra, eikä ole muita jumalia (Jes. 45:5).
        * ja mikä olikaan tilanne missä tämä sanottiin? Israelilaiset PALVOIVAT muiden jumalaia... Mormonit tumnnustavat vain yhden Jumalan jota palvovat.
        -Mormonit uskovat, että Luciferin tarkoitus oli pakottaa ihmiset tottelemaan ja Jumalaa ja Jeesuksen näyttää ihmisille miten palvella Jumalaa, Jumala hyväksyi Jeesuksen tavan (Kallisarvoinen helmi mooseksenkirja 4:1-3). Toisin sanoen mormonit uskovat, että Jeesuksesta tuli pelastaja vain siksi, että Jumala hyväksyi hänen ehdotuksen, mutta Raamattu sanoo:
        Maailmassa hän (Jeesus) oli, ja hänen kauttaan maailma oli saanut syntynsä, mutta se ei tuntenut häntä.
        * Häh.. en tajunnu puoliakaan mitä väität. Me uskomme että Lusifer halusi pakotta ihmiset Jumalan luokse takaisin ja lisäksi hän halusi Jumalan kunnian. Jeesus puolestaan sanoi että ihmisten tulisi itse valita ja että kunnia olkoon Isän! Taivaallinen neuvonpito valitis Jeesuksen ehdotuksen vaikak sen takia menettäisimmekin joitakin ihmisiä tahdon vapauden vuoksi. esimerkiksi vauva kaste pakotta ihmiset kirkoon täysin oman tahdon vastaisesti se ei voi olla oikein.

        http://www.espoohsrk.fi/html/mormonit.htm
        Hyvä linkki kannattaa tsekata on ainakin perehtynyt asiaan


      • L.E.M.
        M.E.L. kirjoitti:

        Raamattu ei myös käske rukoilla luulihaklönttiä. Ikuinen avioliitto on raamatussa kielletty eikä temppelipuljauksista oli riviäkään.

        JA paljon muuta. :-)

        Ja teillä jouku siiamilainen kolmonen?


      • koms
        Smok kirjoitti:

        http://www.espoohsrk.fi/html/mormonit.htm
        Hyvä linkki kannattaa tsekata on ainakin perehtynyt asiaan

        Kuule smok tässä on kaksi vastaajaxia toinen mormoni toinen ei.... ota selvää... tavallisia antimormonien temppuja esiintyä samalla nimimerkillä, mikäli ei kirjoittajalla ole nimimerkkiä... todella törkeätä!


    • Kiitos loistavasta - vaikkakin pitkästä - kirjoituksesta ja tervetuloa palstalle! On aina miellyttävää kohdata joku, joka todella on perehtynyt aiheeseen. Itse en ainakaan löytänyt mitään korjattavaa tai lisättävää.

      • Smok

        Luin erään artikkelin ja laitoin sen, eli ensimmäinen kirjoitus ei ollut omani vaan olin ottanbut sen eräästä sivustosta, joten en siitä kunniaa itselleni ota. Alempi on minun suomennos eräästä tekstistä


      • vastaajax
        Smok kirjoitti:

        Luin erään artikkelin ja laitoin sen, eli ensimmäinen kirjoitus ei ollut omani vaan olin ottanbut sen eräästä sivustosta, joten en siitä kunniaa itselleni ota. Alempi on minun suomennos eräästä tekstistä

        Luit huonoa sivustoa jossa on paljon asioita aivan täysin päin mäntyä. Sivusto ei todellakaan kerro mitään mormonien opista vaan myrkyttää kaivoa ja kauhistuttaa ihmisiä. Se on pahansuopien ihmisten tekemää pilaa tai tahallista ilkeyttä ns. antimormonismi hommaa jolal ei ole päa¨tä ei häntää ja jossa on kaivettu esiin kaikkia mahdollisia myrkytyskohtia mormonienn avoimesta spekuloinnista.
        Ei millään pahalla tässä vaan totuutta asiasta. Suosittelen OPPIIN tutustumista sivulta: http://lds.org/languages/mainmenu/0,5362,88-19,00.html


      • Ev.lut.

        Olen samaa mieltä. Smokin kirjoitus on aivan loistava! Vastaajax (=Zappax?) tapansa mukaan saivartelee.


      • Outoa..
        Ev.lut. kirjoitti:

        Olen samaa mieltä. Smokin kirjoitus on aivan loistava! Vastaajax (=Zappax?) tapansa mukaan saivartelee.

        Kopioitu katolisen kirkon sivustoista, kiva että luterilaisetkin ylistävät katolisia kirjoituksia, milloinhan toisin päin..

        Ps. Et tainut tietää lähdettä, SMOK ei ole tehnyt muuta kuin kopioinut.
        Vastaavanlainen sivusto katolisilta löytyy myös luterilaisista, oletko lukenut kuinka loistava se on?


      • Smok
        Outoa.. kirjoitti:

        Kopioitu katolisen kirkon sivustoista, kiva että luterilaisetkin ylistävät katolisia kirjoituksia, milloinhan toisin päin..

        Ps. Et tainut tietää lähdettä, SMOK ei ole tehnyt muuta kuin kopioinut.
        Vastaavanlainen sivusto katolisilta löytyy myös luterilaisista, oletko lukenut kuinka loistava se on?

        Joo, olen kopioinut joitakin kirjoituksia ja osa on omiani, mutta olen kyllä tarkistanut, että lähteet ovat luotettavia. Ja jos ilmenee, että jokin on pielessä niin korjaan ne kyllä. Sillä valhetta en ole täällä julistamassa vaan totuutta.
        Haluan vielä sanoa muutaman asian. Suurta luopumusta ei ole koskaan tapahtunut se on Jeesuksen puheiden vastainen opetus, sillä Jeesushan sanoi:
        Minä käännyn Isän puoleen, ja hän antaa teille toisen puolustajan, joka on kanssanne ikuisesti Joh: 14:16
        Nyt jos sanotaan, että luopumus on tapahtunut te teette Jeesuksesta valehtelijan.
        Jumalan siunausta ja rauhaa ja rakkautta.

        Jumala kanssanne


      • Smok kirjoitti:

        Luin erään artikkelin ja laitoin sen, eli ensimmäinen kirjoitus ei ollut omani vaan olin ottanbut sen eräästä sivustosta, joten en siitä kunniaa itselleni ota. Alempi on minun suomennos eräästä tekstistä

        Useimmilla palstalla ei ole ollut halua nähdä vaivaa tutustua aiheeseen (ja tarkastaa lähteitään) senkään vertaa, minkä vuoksi minulle on samantekevää onko tieto kopioitua vai ei. Toivottavasti palstan myrskyisä kohtelu ei aja sinua palstalta kokonaan :)


    • M.E.L.

      Niin, tuohan on se katolinen sivusto jota itsekin olen käyttänyt.

      Erinomainen sivusto, kertakaikkiaan. :-)

    • vastaajax

      Kirjoituksesi on täynnä vastustajiemme väitteitä olet ollut lukemassa vääriä tietoja. Toivoisin YHDEN asian YHTEEN keskusteluun tällainen likaämpärin kaataminen on typerää vastaukset ovat lyhyitä koska niitä on paljon... ota asia kerrallaan kiitos! Mistähän kopioit?
      -Kirkon kristilliseltä kuulostavat opit... * ovat kristillisiä.
      -... täynnä salaisuuksia, * kuten mitä?
      -... joita uusille tuttavuuksille ei... kerrota. ... Kaikki on vapaaasti löydettävissä ja keskusteltavissa. Pyhäkoulumme aikataulu tosin rajoittaa siellä opetettavien asioiden mä¨rää. Jokaisella on vastuu omista tiedoistaan. Kirjoja löytyy vaikka millä mitalla. Uskontoon liittyminen Ei tapahdu tiedon vaan Pyhän Hengen voimasta. Jos Pyhä Henki vakuuttaa, että kirkko on oikea, voi jo heti kättelyn jälkeen mennä kasteelle. Tieto sen sijaan rakentuu tiedonn päälle kestää vuosia ennen kuin voi tietää kaiken mormonismistä. Eli se että pitäisi tietää kaiken on huimpuukia ja vain estää ihmisiä liittymästä, erotahan voi vapaasti, jos on tehnyt virheen liittymällä. tyypillinen anti väite, eihän minkään uskonnon jäsenet tiedä KAIKKEA ollessaan jäseniä uskonnostaan. Kuinkahan mopnin luterilainenkana tietää että vuorisaarna oli Lutherin mielestä paholaisen viekkain oivallus.
      -Mormonismin Jumala on Jumalaksi korotettu ihminen, *Tämä EI OLEOPPIAMME ...olisi syytä tutkia hieman tarkemmin mikä on opin ja spekuloinnin ero mormonismissä, sillä meillä ON lupa ajatella omilla aivoilla eikä meillä ole joka asia isketty nelikulmaiseeen pakettiin!
      -Jumalalla on ruumis, lihaa ja luita, * Ylösnoussut ruumis, muistatko kuinka Tuomaskin sitä kosketteli uskoakseen että hän ei ollut aave. Myös muut ovat nähneet Jumalan ja Jeesuksen ei vain Joseph Smith, Raamatussa lukee niin. Kolob: http://scriptures.lds.org/fi/search?search=Kolob&do=Hae&anonymous_element_1_changed=search
      -Jumalia on siis monia, mutta meidän tulee palvella vain yhtä Jumalaa .* Myönnämme että muitakin jumalia on olemassa, palvelemme vain yhtä (Jeesus Krsitus) -Jos onnistumme, voimme itsekin tulla Jumalaksi.* Tämä on myös spekulointia johon on Raamatullisia todisteta.

      -On sanomattakin selvää, että tällaiset opit ovat täysin epäkristillisiä. * Tyhjä väite joka myrkyttää kaivon tarkoituksean vain säikyttää ihmisiä, kuten paljon muutakin tässä pitkässä listassa, jossa ei asioita ole erottettu toisistaan.
      -Ne muistuttavat paholaisen houkutuksesta: ”Ei, ette te kuole… teistä tulee Jumalan kaltaisia…” (1. Moos. 3:4–5) * luitko myös jatkon edelliselle? : 1 Mooses 3: 22 Katso ihminen on tullut sellaiselksi kuin joku meistä... -Raamattu, jota mormonit pitävät Jumalan ilmoituksena, opettaa Jumalasta jotain aivan muuta kuin mormonismi. *Kuten? Tyhjä väite! Kaivon myrkytystä! -Mielenkiintoisinta on kuitenkin se, että itse Mormonin kirja, jota mormonit pitävät evankeliumin täyteytenä, opettaa Jumalan luonteesta päinvastoin kuin nykyinen utahilainen mormonismi.* Odotan mielenkiinnolla esimerkkejä!

      -Jeesus sanoi, että ”Jumala on henki” * Jumalalla on myös Henki kyllä, ihmisellä on henki aj me palvelemme Jumalaa hengessä esim rukoillessamme.
      -(Alma 22:8–11). Tässä lähetyssaarnaajat opettavat että Laamanilaisten jo tuntema Suuri Henki on Jumala, se on vaintapa puhua samalla tasolla opetettavien kanssa.
      - mormoniopissa Jumala ei ole luonut kaikkea, *mitä tarkoittaa sana kaikkea? Tarkoittako se aivan varmasi kaikkea... Joka tapauksessa asia on spekulointia EI OPPIA.

      • vastaajax

        -Raamatussa Jumala sanoo: ”Minä olen Jumala enkä ihminen.” (Hoos. 11:9) ”Ennen minua ei ole jumalaa syntynyt eikä ollut eikä minun jälkeeni tullut eikä tule. Minä, minä yksin olen Herra…” (Jes. 43:10–11) Jumala ilmaisee tässä täydellisen erimielisyytensä mormoniopin kanssa.
        * Ei minusta. Jumala on meidän Jumalamme eikä meillä ole ollut eikä koskaan tule olemaan muuta Jumalaa.
        -Mormonit uskovat Jeesuksen olleen Vanhan testamentin Jumala,
        *Sorri vaan mutta tämä on yleinen käsitys myös ns. kristittyjen uskontojen kohdalla nykyään. Isä käski meidän palvelella Jesusta Kristusta. Mormonit ovat aina uskoneet yhteen jumalaan eli Jeesukseen krsitukseen ja voisis sanoa yhteen Jumalauuteen johon kuuluu Isä Jumala, Jeesus Krsitus ja Pyhä Henki .. teillä on nyt hieman vellit ja puurot sekaisin.
        -Mormonin kirjan mukaan Jumala asuu vanhurskaiden sydämissä (Alma 34:36), mutta myöhempi mormonioppi tuomitsee tämän ”lahkolaisen” eli kristillisen ajatuksen (Opin ja liittojen kirja [LK] 130:3).
        * Tämä myöhempi LK kohta puhuu siitä että, kun jotkut luulevat Jumalaa Hengeksi mikä on väärin MKn kohta puolestaan opettaa Jumalan Hengen täyttämästä sydämestä, mikä ei tarkoita että Jumala olis Henki.
        -Mormonin kirja opettaa toisaalta kristillistä kolminaisuutta (Mormon 7:77, 3 Nefi 11:27, Alma 11:44) * kolmiyhteinen Julauus on meille tuttu aj sitä opetamem emme kolminaisuutta... puurot ja vellit tas!
        -harhaoppista modalismia (Eter 3:14, Moosia 16:15),
        *Harhaopista ... kuka sen määrää mikä on harhaoppia... se jolla on enemmistön valta? Modalismihan on juuri ns. kristittyjen oppi eli on yksi Jumala joka esiintyy eri hahmoissa... Eter ja Moosia: Jeesus on Jumalan Poika, hän on isä siinä mielessä että hän on ihmiskunnan luoja.
        -(Mormon 9:9, Moroni 8:18, 1 Nefi 10:18). Mormonilähetyssaarnaajilta kannattaa ehkä kysyä, miten nämä jakeet ovat sovitettavissa Jumalaan, joka ei ensin ollut Jumala lainkaan ja joka sitten on vuorotellen ollut ruumiiton henki ja ruumiillinen, kolminaisuus ja moninaisuus, yksi ainoa ja yksi muiden joukossa.
        *Siis anteeksi kuinka? Tuskin kanaattaa kysyä kun jo kysymys on perusteeltaan täysin mormoniopin vastainen eli tuskin lähetyssaarnaajat ymmärtävät mistä edes on kysymys, tuskin minäkään niin outoa on!

        -Millä tavalla Jeesus on sitten Jumalan ainosyntyinen Poika? *Ensinnäkin kaikki ihmiset ovat eläneet henkinä Jumalan luona synnyttäminen on spekulointia, mmeille ei ole tarkemmin kerrottu kuinka. Eikös Jumala olekkaan Jeesuksen Isä? Eikös koko kristikunta ukokkaan siihen että Jumala on Jeesuksen isä ja Maria hänen äitinsä... eli Jeesus on puoliksi ihminen, puioliksi Jumala. Luulin tämän olevan selvää koko kristikunnasa. -Monet mormonit eivät edes tiedä, että kirkon virallisen opetuksen mukaan Jumala on Jeesuksen (ja vain Jeesuksen – siksi ainosyntyinen) Isä “lihan mukaan”. Neitsyt Maria olikin siis neitsyt vain ennen neitsyytensä menettämistä, tai ehkä lihallista suhdetta Jumalaan ei vain lasketa.
        * Hiihii olet 1800 luvulta? Etkö tiedä kuinka neitsyt tänäpäivänä voi saada lapsen? Miksi ei Jumala sitä olisi jo vuonna -1 tiennyt? Typerää kaivon myrkytystä taas!

        -Jälleen kerran Jumalan sanan todistus on täydessä ristiriidassa mormoniopin kanssa. Raamattu opettaa, että Jeesus sikisi Pyhästä Hengestä eikä Isä Jumalasta: ”Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä.” (Matt. 1:20, ks. myös. Luuk. 1:35)
        Siis mielestäsi Jeesus ei olekkaan Jumalan vaan Pyhän hengen lapsi! Onko kristikunta ollut NIIN väärässa¨näin kauan... eikä heille ole kerrottu tätä??!!!
        -Mormonioppi Isä Jumalan toimista Jeesuksen siittämisessä on häpeällinen – ei vain kristityille, vaan myös mormoneille. Se nimittäin herättää kysymyksen Isä Jumalan uskollisuudesta hänen vaimo(i)lleen taivaassa.
        *Minusta sinun väitteesi ovat vielä vakavampia ottaen huomioon että tuollainen EI KOSKAAN ole ollut mormonien OPPIA! Hmm uskotko siis, että Jumalalla on useampiakin vaimoja? Me mormonit emme tiedä asiasta mitän, meille ei ole asiaa ilmoitettu. Uskomme Raamatun sanoihin Jeesuksen syntymisessä.
        Kopvasti myrkyttelet kaivoja! totuuden löytää vähitellen täältä: http://fi.fairmormon.org/Etusivu#Vatauksia_antimormonien_kysymyksiin...


    • Minusta kans liian monta asiaa yhdessa viestiketjussa. Jokaisesta vastaväitteestä riittäisi yksi ketju.

      Yksi: Jumalalla on ruumis lihaa ja luuta. Sen lisäksi kuitenkin Henki ja kirkastettu ruumis. Ilmestyihän Jumala Israelin vanhimmillekin Siinain vuorella ja seisoi korokkeella koko aterian ajan. Ei ole mitään ristiriitaa Raamatun ja mormoonien opin välillä tässä asiassa. Jumalan ajatteleminen pelkäksi hengeksi on antiikkista kreikkalaista filosofiaa joka on pesiytynyt kirkkojen teologiaan, muttei ole raamatullinen käsitys.

      Jumala paini Jaakobin kanssa.

      Tuomas kosketteli Jeesuksen haavoja, arpia.

      Mooses puhui Jumalan kanssa kasvoista kasvoihin.

      Jumala istuu valtaistuimella.

      Hänen vieressään syödään.

    • tms 1

      Oletko katolinen kun olet kopionut täälläkin jo monesti mm. MEL esiin tuoman katolisten kirjoitelman? Juttuun on napsittu sitä sun tätä vaikka mistä, ja kokonaisuus on vähintäänkin sekava ja vääristynyt.
      Ystäviesi puolesta on turha kantaa huolta, he eivät ole missään epämääräisessä lahkossa vaan todellisessa Kristuksen kirkossa, siinä jota johtaa Kristus itse.

      • M.E.L.

        Väitteesi on vähän samaa osastoa kuin mitä eräs puolalainen hihhuliporukka mesosi vaatiessaan Jeesusta Kristusta valittavaksi Puolan presidentiksi. :-D

        Salt Lake Cityssä ei Jeesus istu. Se on täysin selvä asia hieman yksinkertaisemmallekin ihmiselle.


      • vastaajax
        M.E.L. kirjoitti:

        Väitteesi on vähän samaa osastoa kuin mitä eräs puolalainen hihhuliporukka mesosi vaatiessaan Jeesusta Kristusta valittavaksi Puolan presidentiksi. :-D

        Salt Lake Cityssä ei Jeesus istu. Se on täysin selvä asia hieman yksinkertaisemmallekin ihmiselle.

        "Väitteesi on vähän samaa osastoa kuin mitä eräs puolalainen hihhuliporukka mesosi vaatiessaan Jeesusta Kristusta valittavaksi Puolan presidentiksi. :-D"
        ??????Meni ohi
        "Salt Lake Cityssä ei Jeesus istu. Se on täysin selvä asia hieman yksinkertaisemmallekin ihmiselle."
        Kuka niin väittää???

        Epäasiallista kuten tavallista.


      • M.E.L.
        vastaajax kirjoitti:

        "Väitteesi on vähän samaa osastoa kuin mitä eräs puolalainen hihhuliporukka mesosi vaatiessaan Jeesusta Kristusta valittavaksi Puolan presidentiksi. :-D"
        ??????Meni ohi
        "Salt Lake Cityssä ei Jeesus istu. Se on täysin selvä asia hieman yksinkertaisemmallekin ihmiselle."
        Kuka niin väittää???

        Epäasiallista kuten tavallista.

        Epäasiallista on väittää Kristuksen johtavan MAP-kirkkoa koska siitä ei ole mitään näyttöä. Kyseessä on pelkkä subjektiivinen mielipide joka perustuu Joseph Smithin satuihin ja tarinoihin.


      • Lehi
        M.E.L. kirjoitti:

        Epäasiallista on väittää Kristuksen johtavan MAP-kirkkoa koska siitä ei ole mitään näyttöä. Kyseessä on pelkkä subjektiivinen mielipide joka perustuu Joseph Smithin satuihin ja tarinoihin.

        Yhtä asiatonta on väittää Paavia erehtymätömäksi. Sen enempää Katolisen kirkon kuin Paavin erehtymättömyydestä ei ole mitään näyttöä. Pikeminkin päinvastoin...


      • M.E.L.
        Lehi kirjoitti:

        Yhtä asiatonta on väittää Paavia erehtymätömäksi. Sen enempää Katolisen kirkon kuin Paavin erehtymättömyydestä ei ole mitään näyttöä. Pikeminkin päinvastoin...

        Ei Paavi erehtymätön ole.

        Opillisissa asioissa hän vaan sanoo sen viimeisen sanan.


      • tms 1
        M.E.L. kirjoitti:

        Väitteesi on vähän samaa osastoa kuin mitä eräs puolalainen hihhuliporukka mesosi vaatiessaan Jeesusta Kristusta valittavaksi Puolan presidentiksi. :-D

        Salt Lake Cityssä ei Jeesus istu. Se on täysin selvä asia hieman yksinkertaisemmallekin ihmiselle.

        Hyvä että asia on selvinnyt sinullekin,toivottavasti muillekin yksinkertaisille :-)) Jeesus Kristus ei istu todellakaan SLC:ssä eikä sen paremmin Vatikaanissakaan, enpä usko hänen istuvan missään muussakaan maailman kaupungeista, en todellakaan.

        Ps. Miksi puolalainen hihhuli porukka ei saanut valita Jeesusta, kielsikö Paavi pelätessään tulevansa toiseksi?? ;-))


      • Lehi
        M.E.L. kirjoitti:

        Ei Paavi erehtymätön ole.

        Opillisissa asioissa hän vaan sanoo sen viimeisen sanan.

        Opillisia asioita olivat myös se, että maan muoto on "pannukakku" ja se, että aurinko ja tähdet kiertävät maata. Kun sitten tuli sellaisia, jotka väittivät maan kiertävän aurinkoa, niin silloin yksi tuomittiin keretiläisenä roviolle ja toinen määrättiin kotiarestiin.

        Vasta vuosituhannen vaihteessa joku paavi totesi, että maa kiertää aurinkoa jne...

        Olisi mielenkiintoista tietää, miten varmistetaan, että paavi ei erehdy opillisissa asioissa, kun paavin julistukset ovat silloin peruutamattomia.

        Esimerkkinä abortti, johion otettiin kielteinen kanta silloin, kun lääketiede ei kyenyt etukäteen sanomaan, milloin synnytys on äidille hengenvaarallinen. Tai ei ehkä otettu huomioon raiskauksen naiselle aiheutama trauma, jossa yhteydessä lapsen synnyttäminen ja ehkä kasvattaminenkin saataa vain lisätä kokemuksen synnyttämää traumaa.

        Jatkuvan ilmoituksen merkitys on se, että saadaan uutta ilmoitusta olosuhteiten muutuessa. Se ei kuitenkaan merkitse perusarvoista luopumista, että otetaan huomioon olosuhteet sen suhteen, mikä on sallitua.


      • to..
        Lehi kirjoitti:

        Opillisia asioita olivat myös se, että maan muoto on "pannukakku" ja se, että aurinko ja tähdet kiertävät maata. Kun sitten tuli sellaisia, jotka väittivät maan kiertävän aurinkoa, niin silloin yksi tuomittiin keretiläisenä roviolle ja toinen määrättiin kotiarestiin.

        Vasta vuosituhannen vaihteessa joku paavi totesi, että maa kiertää aurinkoa jne...

        Olisi mielenkiintoista tietää, miten varmistetaan, että paavi ei erehdy opillisissa asioissa, kun paavin julistukset ovat silloin peruutamattomia.

        Esimerkkinä abortti, johion otettiin kielteinen kanta silloin, kun lääketiede ei kyenyt etukäteen sanomaan, milloin synnytys on äidille hengenvaarallinen. Tai ei ehkä otettu huomioon raiskauksen naiselle aiheutama trauma, jossa yhteydessä lapsen synnyttäminen ja ehkä kasvattaminenkin saataa vain lisätä kokemuksen synnyttämää traumaa.

        Jatkuvan ilmoituksen merkitys on se, että saadaan uutta ilmoitusta olosuhteiten muutuessa. Se ei kuitenkaan merkitse perusarvoista luopumista, että otetaan huomioon olosuhteet sen suhteen, mikä on sallitua.

        Uusia ilmoituksia ei edellä esiin tuomistasi asioista ei ole missään uskonnossa saatu, vaan tiede on ne selvittänyt tai ihmisyhteisöt ovat ajan kuluessa itse huomanneet että naisten sorto on väärin ja että naisten tulee itse saada päättää myös omasta ruumiistaan, siis myös sitä synnyttävätkö vai eivät. Syntyvyyden säännöstely kuuluu vain asianosaisille, ei ulkopuolinen taho voi määrätä miten naisen tulee toimia esim. ei-toivotun raskauden sattuessa tai muutenkaan.


      • M.E.L.
        tms 1 kirjoitti:

        Hyvä että asia on selvinnyt sinullekin,toivottavasti muillekin yksinkertaisille :-)) Jeesus Kristus ei istu todellakaan SLC:ssä eikä sen paremmin Vatikaanissakaan, enpä usko hänen istuvan missään muussakaan maailman kaupungeista, en todellakaan.

        Ps. Miksi puolalainen hihhuli porukka ei saanut valita Jeesusta, kielsikö Paavi pelätessään tulevansa toiseksi?? ;-))

        Se olisi saattanut hieman haitata parlamentin toimintaa.

        Kyllä Kemal Ataturk oli hyvin viisas mies! Valtiovalta ja uskonto tulee visusti pitää erillään toisistaan.

        Herra Kemalia kun kaikki tottelisivat niin maailma olisi huomattavasti parempi paikka.


      • Lehi
        to.. kirjoitti:

        Uusia ilmoituksia ei edellä esiin tuomistasi asioista ei ole missään uskonnossa saatu, vaan tiede on ne selvittänyt tai ihmisyhteisöt ovat ajan kuluessa itse huomanneet että naisten sorto on väärin ja että naisten tulee itse saada päättää myös omasta ruumiistaan, siis myös sitä synnyttävätkö vai eivät. Syntyvyyden säännöstely kuuluu vain asianosaisille, ei ulkopuolinen taho voi määrätä miten naisen tulee toimia esim. ei-toivotun raskauden sattuessa tai muutenkaan.

        "Uusia ilmoituksia ei edellä esiin tuomistasi asioista ei ole missään uskonnossa saatu,"

        * Niin, aina ei ole hyväksi, jos Jumala ilmoitaisi kaiken profeetan kautta, ilman että ihmiset pääsisivät tietoisiksi asioista myös muuta kauta. On myös hyvä muistaa, että ihmiskunta on elänyt suurimman osan ajasta hengellisessä pimeydessä, jolloin ei ollut profeettoja maan päällä.

        "...vaan tiede on ne selvittänyt tai ihmisyhteisöt ovat ajan kuluessa itse huomanneet että naisten sorto on väärin ja että naisten tulee itse saada päättää myös omasta ruumiistaan, siis myös sitä synnyttävätkö vai eivät."

        * On toki hyvä asia, että naiset saavat itse päättää omasta ruumiistaan. Sen sijaan omasta ruumiista päätäminen liitäminen abortti-kysymykseen on vähintäänkin kyseenalainen asia. Naisella on toki oikeus päättää itse, haluaako tulla raskaaksi, mutta tuon valinnan jälkeen oikeus keskeyttää raskaus ei ole sen oikeutetumpi kuin se, että rakettiin istuutunut astronautti ei voi raketin laukaisun jälkeen päästä ulos. Astronautilla on oikeus valita, poistuako raketista vai ei niin kauan kun se on maassa.

        Samoin voidaan sanoa, että nainen on tavallaan menettänyt oikeus omaan ruumiiseensa sen jälkeen, kun raskaus on alkanut. Sitä paitsi joissakin maissa aborttia käyetään estämään tyttölasten syntyminen.

        "Syntyvyyden säännöstely kuuluu vain asianosaisille, ei ulkopuolinen taho voi määrätä miten naisen tulee toimia esim. ei-toivotun raskauden sattuessa tai muutenkaan."

        Muuten samaa mieltä, mutta etkö tiedä, että kehitysapu yhdistetään syntyvyyden säänöstelyyn? Ei puhetakaan siitä, että kehitysmaissa asuvat naiset saisivat itse päätää lastensa lukumäärästä, vaan on asetettu enimäismäärä, jonka naisen on lupa synnyttää.

        Mitä tulee "ei-toivottuun raskauteen", niin se on niin laaja käsite, että siitä on vaikea keskustella tässä. Mainitakoon kuitenkin muutama luetelo:

        1. Avioliiton ulkopuolisen suhteesta alkanut raskaus.

        Tähän liityy kaksi vaihtoehtoa:
        A) Naimaton nainen tulee raskaaksi, jolloin nainen haluaa abortin salatakseen sukupuolisuhteen esim. vanhemmiltaan tai muilta.

        B) Naimisissa oleva nainen tulee raskaaksi harjoittamasta aviorikoksesta, jonka haluaa salata omalta aviomieheltä.

        Jälkimainen tapaus voitaisiin rinnastaa Daavidin ja Betseban tapaukseen, jossa yhteydessä kuningas määräsi Uurian tapettavaksi voidakseen salata oma aviorikos.

        Molemmissa tapaukissa sikiön isä saataa olla naimisissa, jolloin kyseinen mies painostaa naista aborttiin, jotta oma uskottomuus pysyisi salassa vaimolta.

        2. Taloudelliset syyt.
        Joskus mainitaan hyväksyttäväksi syyksi perheen taloudellinen tilanne aborttiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että taloudellinen ahdinko voi olla tilapäistä. Ajatus, että nyt otetaan abortti ja sitten muutaman kuukauden tai vuoden päästä pannaan taas raskaaksi, ei ole johdonmukaista. Siinä ei kunnioita uuden elämän alkamista.

        3.Ympäristön painostus.
        Jotkut naiset hakevat aborttia sosiaalisen painostuksen pelosta. Tälläinen tilanne syntyy, kun perheeseen on ttulossa kolmas lapsi. Monet pelkäävät sitä, mitä sukulaiset, naapurit ja muut tutut sanovat.

        Nykyisin on jostain syystä ihmisten keskuudessa on vallalla yleisenä tapana arvostella niitä, jotka synnyttävät paljon lapsia. Amerikassa naapuri huomautti toista lasta odottavalle naiselle, että maailmassa on "jo liikaa ihmisiä".

        Tiedotusvälineissä suurlapsiperheitten naiset esitetään miesten alistamina, joten on ymmärrettävää, että Suomessa kukaan nainen ei halua tulla leimatuksi miehensä "alistamaksi". Sellaista naista ei arvosteta yhteiskunnassamme, joka synnyttää paljon lapsia. Pitää olla "tiedostava" nainen.

        Muuta tässä ei nyt tule mieleen, mutta eiköhän tässä ole kyylliksi.


      • tms 1
        M.E.L. kirjoitti:

        Se olisi saattanut hieman haitata parlamentin toimintaa.

        Kyllä Kemal Ataturk oli hyvin viisas mies! Valtiovalta ja uskonto tulee visusti pitää erillään toisistaan.

        Herra Kemalia kun kaikki tottelisivat niin maailma olisi huomattavasti parempi paikka.

        Tuota, MEL, miksi kenekään suomalaisen pitäisi totella turkkilaista kansanjohtajaa? Samaa uskonnon ja valtiovallan eroa peräsi myös eräs meidän naapurimaamme kansalainen V.I.Lenin, olisitko valmis seuraamaan myös häntä? Toisaalta maailman ainoa täysin uskonollinen valtio on Vatikaani, pitäisikö senkin purkaa järjestelmänsä??


      • to..
        Lehi kirjoitti:

        "Uusia ilmoituksia ei edellä esiin tuomistasi asioista ei ole missään uskonnossa saatu,"

        * Niin, aina ei ole hyväksi, jos Jumala ilmoitaisi kaiken profeetan kautta, ilman että ihmiset pääsisivät tietoisiksi asioista myös muuta kauta. On myös hyvä muistaa, että ihmiskunta on elänyt suurimman osan ajasta hengellisessä pimeydessä, jolloin ei ollut profeettoja maan päällä.

        "...vaan tiede on ne selvittänyt tai ihmisyhteisöt ovat ajan kuluessa itse huomanneet että naisten sorto on väärin ja että naisten tulee itse saada päättää myös omasta ruumiistaan, siis myös sitä synnyttävätkö vai eivät."

        * On toki hyvä asia, että naiset saavat itse päättää omasta ruumiistaan. Sen sijaan omasta ruumiista päätäminen liitäminen abortti-kysymykseen on vähintäänkin kyseenalainen asia. Naisella on toki oikeus päättää itse, haluaako tulla raskaaksi, mutta tuon valinnan jälkeen oikeus keskeyttää raskaus ei ole sen oikeutetumpi kuin se, että rakettiin istuutunut astronautti ei voi raketin laukaisun jälkeen päästä ulos. Astronautilla on oikeus valita, poistuako raketista vai ei niin kauan kun se on maassa.

        Samoin voidaan sanoa, että nainen on tavallaan menettänyt oikeus omaan ruumiiseensa sen jälkeen, kun raskaus on alkanut. Sitä paitsi joissakin maissa aborttia käyetään estämään tyttölasten syntyminen.

        "Syntyvyyden säännöstely kuuluu vain asianosaisille, ei ulkopuolinen taho voi määrätä miten naisen tulee toimia esim. ei-toivotun raskauden sattuessa tai muutenkaan."

        Muuten samaa mieltä, mutta etkö tiedä, että kehitysapu yhdistetään syntyvyyden säänöstelyyn? Ei puhetakaan siitä, että kehitysmaissa asuvat naiset saisivat itse päätää lastensa lukumäärästä, vaan on asetettu enimäismäärä, jonka naisen on lupa synnyttää.

        Mitä tulee "ei-toivottuun raskauteen", niin se on niin laaja käsite, että siitä on vaikea keskustella tässä. Mainitakoon kuitenkin muutama luetelo:

        1. Avioliiton ulkopuolisen suhteesta alkanut raskaus.

        Tähän liityy kaksi vaihtoehtoa:
        A) Naimaton nainen tulee raskaaksi, jolloin nainen haluaa abortin salatakseen sukupuolisuhteen esim. vanhemmiltaan tai muilta.

        B) Naimisissa oleva nainen tulee raskaaksi harjoittamasta aviorikoksesta, jonka haluaa salata omalta aviomieheltä.

        Jälkimainen tapaus voitaisiin rinnastaa Daavidin ja Betseban tapaukseen, jossa yhteydessä kuningas määräsi Uurian tapettavaksi voidakseen salata oma aviorikos.

        Molemmissa tapaukissa sikiön isä saataa olla naimisissa, jolloin kyseinen mies painostaa naista aborttiin, jotta oma uskottomuus pysyisi salassa vaimolta.

        2. Taloudelliset syyt.
        Joskus mainitaan hyväksyttäväksi syyksi perheen taloudellinen tilanne aborttiin. On kuitenkin hyvä muistaa, että taloudellinen ahdinko voi olla tilapäistä. Ajatus, että nyt otetaan abortti ja sitten muutaman kuukauden tai vuoden päästä pannaan taas raskaaksi, ei ole johdonmukaista. Siinä ei kunnioita uuden elämän alkamista.

        3.Ympäristön painostus.
        Jotkut naiset hakevat aborttia sosiaalisen painostuksen pelosta. Tälläinen tilanne syntyy, kun perheeseen on ttulossa kolmas lapsi. Monet pelkäävät sitä, mitä sukulaiset, naapurit ja muut tutut sanovat.

        Nykyisin on jostain syystä ihmisten keskuudessa on vallalla yleisenä tapana arvostella niitä, jotka synnyttävät paljon lapsia. Amerikassa naapuri huomautti toista lasta odottavalle naiselle, että maailmassa on "jo liikaa ihmisiä".

        Tiedotusvälineissä suurlapsiperheitten naiset esitetään miesten alistamina, joten on ymmärrettävää, että Suomessa kukaan nainen ei halua tulla leimatuksi miehensä "alistamaksi". Sellaista naista ei arvosteta yhteiskunnassamme, joka synnyttää paljon lapsia. Pitää olla "tiedostava" nainen.

        Muuta tässä ei nyt tule mieleen, mutta eiköhän tässä ole kyylliksi.

        Lyhyesti:minusta on itsestään selvää että nainen itse viimekädessä määrää ruumiistaan, ei mikään ulkopuolinen taho. Halusi nainen kymmenen lasta tai ei yhtään.

        "Samoin voidaan sanoa, että nainen on tavallaan menettänyt oikeus omaan ruumiiseensa sen jälkeen, kun raskaus on alkanut. Sitä paitsi joissakin maissa aborttia käyetään estämään tyttölasten syntyminen" .
        Väärin molemmat. . Se että tyttöraskauksia terminoidaan joissakin maissa perustuu aivan samaan naista alistavaan ajatteluun, kuin se että nainen ei saa itse päättää synnyttääkö vai ei.
        "Ei puhetakaan siitä, että kehitysmaissa asuvat naiset saisivat itse päätää lastensa lukumäärästä, vaan on asetettu enimäismäärä, jonka naisen on lupa synnyttää."kehitysmaiden ongelma on juuri päinvastainen: naisilla ei ole mahdollisuuksia rajoittaa lapsilukua. ja juuri se on yksi kehitysmaiden takapajuisuuden ja köyhyyden eräs pääsyy.Tytöt naitetaan varhain ilman että pystyvät käymään edes kouluja muutamaa luokkaa enempää, jos sitäkään, ja alkavat synnyttää 14-15 vuotiana.Koskaan he eivät pääse elämässään eteenpäin eivätkä pois köyhyydestä ja tietämättömyydestä.

        Mikä ongelma on siinä että nainen tulee raskaaksi avioliiton ulkopuolella, Suomessahan noin puolet lapsista syntyy avoliitossa oleville.Selvää on sekin että ympäristön painostus tai taloudelliset seikat eivät ole syy aborttiin jos kerran nainen lapsen haluaa .


      • M.E.L.
        tms 1 kirjoitti:

        Tuota, MEL, miksi kenekään suomalaisen pitäisi totella turkkilaista kansanjohtajaa? Samaa uskonnon ja valtiovallan eroa peräsi myös eräs meidän naapurimaamme kansalainen V.I.Lenin, olisitko valmis seuraamaan myös häntä? Toisaalta maailman ainoa täysin uskonollinen valtio on Vatikaani, pitäisikö senkin purkaa järjestelmänsä??

        Ajatuksella on väliä, ei esittäjällä.

        Ja mitä Vatikaaniin tulee, niin kysymyksesi on absurdi.


      • tms 1
        M.E.L. kirjoitti:

        Ajatuksella on väliä, ei esittäjällä.

        Ja mitä Vatikaaniin tulee, niin kysymyksesi on absurdi.

        Mitä absurdia siinä on? Ihan linjassa ajamasi ajatuksen kanssa, valtio ja kirkko erilleen siis myös Vaikaanissa. Esittäjällä on toki väliä, mitä muuta se ajatus tuo tullessaan.


    • vastaajax
      • to..

        Jeesus on teille yksi monista jumalista mutta samalla saatanan veli. Onpa merkillinen uskonto.Jumalia on monta ja yksi niistä pani ranttaliksi ja tuhosi muiden jumalien työn.


      • to.. kirjoitti:

        Jeesus on teille yksi monista jumalista mutta samalla saatanan veli. Onpa merkillinen uskonto.Jumalia on monta ja yksi niistä pani ranttaliksi ja tuhosi muiden jumalien työn.

        Höpö höpö tutustuppas tarkemmin mormonismiin.


    • lut
      • En viitsi noita tuubeja katsella ne on n iin masentavia kun asiat on niiiiiin valheellisia että voi olla. Mutta jos joku ystävällisesti otta esiin YHDEN asian kerrallaan niin katsotaan olemmeko kristittyjä. Tämmöiseen höpö höpö¨¨j en viitsi edes aloittaa vastaamaan.
        Tässä muutamia väitteita ja vastauksia: http://www.mormonismi.com/showthread.php?t=17474


      • M.E.L.
        nenada kirjoitti:

        En viitsi noita tuubeja katsella ne on n iin masentavia kun asiat on niiiiiin valheellisia että voi olla. Mutta jos joku ystävällisesti otta esiin YHDEN asian kerrallaan niin katsotaan olemmeko kristittyjä. Tämmöiseen höpö höpö¨¨j en viitsi edes aloittaa vastaamaan.
        Tässä muutamia väitteita ja vastauksia: http://www.mormonismi.com/showthread.php?t=17474

        Mitäpä jos vaan aivan rehellisesti olisitte MORMONEJA. :-)


    • 23

      Miten?

      • ....

        Pahasti on Pasilla pallo hukassa...


    • up

      up

      • Kuuntelin saarnojasi. Hieman liian hurmonhenkistä ja sekavaa minulle, eli monta asiaa samassa puheessa ja samat asiat tulevat esiin kooko ajan, kovin on nopea puhetahti, mutta asiat usein ovat hyviä ja olen monessa samaa mieltä. Kuuntelin saarnan 197.
        Jännää että hyväksyt profeetat ja sen että vain PHn avulla heitä voi ymmärtää, ja kuitenkin nkielläat profeetat!
        Kovasti puhut synnistä ja epävarmuudesta... mormonit ovat erittäin varmoja, heitä ei useinkaan vaivaa epävarmuus jollei syyt ole samat, kuin mistä puhut muuten synnistä ym. Mormonit yrittävät parhaansa olemaan lankeamata, eivätkä he elä kompuroiden koska seuraavat Herran antamia ohjeita parhaansa mukaan. Jos kuitenkin tieltä horjahtaa, niin parannuksen teko on mahdollista.
        Meillä tunnustetaan armolahjat, mutta niitä ei tulisi käyttää huvin vuoksi. Kovin on korupuhetta. Jeesus Kristus kolkuttaa ovella kaunis sanonta, mutta miten te käsitättä elämisen Kristukseen uskovina?
        Minä olen usein tuntenut kuinka Jumala puhuu minun kauttani, sillä en olisi osannut itse puhua/kirjoittaa niin kuten olen tehnyt. PH todellakin toimii ja auttaa niitä jotka apua tarvitsee. Joskus jopa kirjoitan virheettä.
        Olemme samaa mieltä lopunajan ilmiöistä ja niiden syistä ja siitä miten voimme säilyä rauhallisena tässä maailmassa odottaessamme Kriostusta. Meillä sanotaan sanassa että ne jotka kestävät lujana loppuun asti saavat nähdä Kristuksen.
        Muuten luemme Raamatun läpi joka kolmas ja neljäs vuosi sitä tutkien. ensin VT sitten UT. Rakastamme Raamattua se on yksi meidän Pyhiä Kirjoja ja lainaamme sitä usein ehkä enemmänkin kuin muita Pyhiä Kirjojamme.
        Jotkin linkit eivät lainkaan toimineet sivustolla.
        Minusta meidän tulisi iloita siitä että niin te kuin mekin olemme löytäneet Krstuksen, eikä taistelal toisiamme vastaan ja etenkin että te väitätte että emme ole lötäneet Kristusta. Mitkä merkit muuten ovat ne jotka osittavat että Kristus on löytynyt?
        Me olemme Jumalan todistajia koko maailmassa. Nuorin poikani on kohta lähdössä lähetystyöhön jonnekkin, sinne minne Herra hänet lähettää.
        Muuten missä kohdin Raamatussa sanotaan että profvetiaat ym loppuivat Apostoleihin.
        Juuri tuo että mitään ei ole meille annettu kuin Jeesuksen Kristuksen nimi joka voi meidät pelastaa on suuri osa meidän uskoamme kuten suun tunnustus.
        Avaa sydämesi ja poista mielestäsi hurmoshenki, sekä ennakko luulo ja tutki MKta. Monet toisin uskovatkin ovat löytäneet siitä paljon vahvistusta omalle uskolleen. Onhan se vain toinen todistus Jeesuksesta Kristuksesta että hän eli ja hänet tapettiin ja hän kärsi syntgiemme puolesta, jota me saisimme iankaikkisen elämän Isän luona.
        Lisään vielä pari jaetta jatkoon.


      • nenada kirjoitti:

        Kuuntelin saarnojasi. Hieman liian hurmonhenkistä ja sekavaa minulle, eli monta asiaa samassa puheessa ja samat asiat tulevat esiin kooko ajan, kovin on nopea puhetahti, mutta asiat usein ovat hyviä ja olen monessa samaa mieltä. Kuuntelin saarnan 197.
        Jännää että hyväksyt profeetat ja sen että vain PHn avulla heitä voi ymmärtää, ja kuitenkin nkielläat profeetat!
        Kovasti puhut synnistä ja epävarmuudesta... mormonit ovat erittäin varmoja, heitä ei useinkaan vaivaa epävarmuus jollei syyt ole samat, kuin mistä puhut muuten synnistä ym. Mormonit yrittävät parhaansa olemaan lankeamata, eivätkä he elä kompuroiden koska seuraavat Herran antamia ohjeita parhaansa mukaan. Jos kuitenkin tieltä horjahtaa, niin parannuksen teko on mahdollista.
        Meillä tunnustetaan armolahjat, mutta niitä ei tulisi käyttää huvin vuoksi. Kovin on korupuhetta. Jeesus Kristus kolkuttaa ovella kaunis sanonta, mutta miten te käsitättä elämisen Kristukseen uskovina?
        Minä olen usein tuntenut kuinka Jumala puhuu minun kauttani, sillä en olisi osannut itse puhua/kirjoittaa niin kuten olen tehnyt. PH todellakin toimii ja auttaa niitä jotka apua tarvitsee. Joskus jopa kirjoitan virheettä.
        Olemme samaa mieltä lopunajan ilmiöistä ja niiden syistä ja siitä miten voimme säilyä rauhallisena tässä maailmassa odottaessamme Kriostusta. Meillä sanotaan sanassa että ne jotka kestävät lujana loppuun asti saavat nähdä Kristuksen.
        Muuten luemme Raamatun läpi joka kolmas ja neljäs vuosi sitä tutkien. ensin VT sitten UT. Rakastamme Raamattua se on yksi meidän Pyhiä Kirjoja ja lainaamme sitä usein ehkä enemmänkin kuin muita Pyhiä Kirjojamme.
        Jotkin linkit eivät lainkaan toimineet sivustolla.
        Minusta meidän tulisi iloita siitä että niin te kuin mekin olemme löytäneet Krstuksen, eikä taistelal toisiamme vastaan ja etenkin että te väitätte että emme ole lötäneet Kristusta. Mitkä merkit muuten ovat ne jotka osittavat että Kristus on löytynyt?
        Me olemme Jumalan todistajia koko maailmassa. Nuorin poikani on kohta lähdössä lähetystyöhön jonnekkin, sinne minne Herra hänet lähettää.
        Muuten missä kohdin Raamatussa sanotaan että profvetiaat ym loppuivat Apostoleihin.
        Juuri tuo että mitään ei ole meille annettu kuin Jeesuksen Kristuksen nimi joka voi meidät pelastaa on suuri osa meidän uskoamme kuten suun tunnustus.
        Avaa sydämesi ja poista mielestäsi hurmoshenki, sekä ennakko luulo ja tutki MKta. Monet toisin uskovatkin ovat löytäneet siitä paljon vahvistusta omalle uskolleen. Onhan se vain toinen todistus Jeesuksesta Kristuksesta että hän eli ja hänet tapettiin ja hän kärsi syntgiemme puolesta, jota me saisimme iankaikkisen elämän Isän luona.
        Lisään vielä pari jaetta jatkoon.

        2 Nefi 25: 20 Ja nyt, veljeni, minä olen puhunut selkeästi, niin että ette voi erehtyä. Ja niin totta kuin Herra Jumala elää, joka toi Israelin ylös Egyptin maasta ja antoi Moosekselle voiman kansakunnat myrkkykäärmeiden purtua heitä, jos he loisivat katseensa käärmeeseen, jonka hän kohotti heidän nähtäväksensä, sekä antoi hänelle voiman lyödä kallioon, niin että vesi virtaisi; niin, katso, minä sanon teille, että niin kuin tämä on totta ja niin totta kuin Herra Jumala elää, mitään muuta enimeä ei ole annettu taivaan alla paitsi tämä Jeesus Kristus, josta olen puhunut, jonka kautta ihminen voi pelastua.
        Moosia 5: 8
        8 Ja tässä nimessä teidät tehdään vapaiksi, eikä ole muuta nimeä, jossa teidät voidaan tehdä vapaiksi. Muuta nimeä ei ole annettu, jonka kautta pelastus tulee; sen tähden minä tahdon, että te otatte päällenne Kristuksen nimen, kaikki te, jotka olette tehneet Jumalan kanssa liiton, että olette kuuliaisia elämänne loppuun asti.

        3. Nefi 27: 6, 16-17, 19
        6 ja jokainen, joka ottaa päällensä minun nimeni ja akestää loppuun asti, pelastuu viimeisenä päivänä.
        • • •
        16 Ja tapahtuu, että jokainen, joka tekee aparannuksen ja ottaa bkasteen minun nimeeni, täytetään; ja jos hän ckestää loppuun asti, katso, häntä minä pidän syyttömänä Isäni edessä sinä päivänä, jona minä seison tuomitsemassa maailmaa.
        19 Eikä amikään epäpuhdas voi päästä hänen valtakuntaansa; sen tähden hänen blepoonsa ei pääse mikään paitsi ne, jotka ovat cpesseet vaatteensa minun veressäni, uskonsa tähden ja parannuksensa tähden kaikista synneistään ja uskollisuutensa tähden loppuun asti.
        2. Nefi 31: 15-16, 20
        15 Ja minä kuulin Isältä tulevan äänen sanovan: Totisesti, minun Rakkaani sanat ovat todet ja luotettavat. Se, joka kestää loppuun asti, se pelastuu.
        16 Ja nyt, rakkaat veljeni, minä tiedän tästä, että ellei ihminen akestä loppuun asti noudattaen elävän Jumalan Pojan besimerkkiä, hän ei voi pelastua.
        • • •
        20 Sen vuoksi teidän täytyy aponnistella eteenpäin lujina Kristuksessa, niin että teillä on täydellinen btoivon kirkkaus ja crakkaus Jumalaa ja kaikkia ihmisiä kohtaan. Ja nyt, jos te ponnistelette eteenpäin kestiten itseänne Kristuksen sanalla ja dkestätte loppuun asti, katso, näin sanoo Isä: Te saatte iankaikkisen elämän.
        Moosia 4: 6-7, 30
        6 minä sanon teille, että jos te olette tulleet atuntemaan Jumalan hyvyyden ja hänen verrattoman voimansa ja hänen viisautensa ja hänen kärsivällisyytensä ja hänen pitkämielisyytensä ihmislapsia kohtaan, ja myös sen bsovituksen, joka on ollut valmistettuna maailman cperustamisesta asti, jotta pelastus siten tulisi sille, joka panisi dturvansa Herraan ja pitäisi tarkoin hänen käskynsä ja pysyisi uskossa aina elämänsä loppuun asti; tarkoitan kuolevaisen ruumiin elämää —
        7 minä sanon, että tämä on ihminen, joka saa pelastuksen sovituksen kautta, joka on ollut valmistettuna maailman perustamisesta asti koko ihmissuvulle, kaikille, jotka koskaan ovat olleet Aadamin alankeemuksesta alkaen tai jotka ovat tai jotka koskaan tulevat olemaan, aina maailman loppuun asti.
        30 Mutta tämän verran voin sanoa teille, että ellette avalvo itseänne ja bajatuksianne ja csanojanne ja tekojanne ja noudata Jumalan käskyjä ja pysy uskossa siihen, mitä olette kuulleet meidän Herramme tulemisesta, aina elämänne loppuun asti, teidän täytyy hukkua. Ja nyt, oi ihminen, muista, äläkä huku.
        Moosia 2: 41
        41 Ja edelleen minä tahdon teidän ajattelevan niiden siunattua ja aonnellista tilaa, jotka pitävät Jumalan käskyt. Sillä katso, he ovat bsiunattuja kaikessa, sekä ajallisessa että hengellisessä; ja jos he pysyvät cuskollisina loppuun asti, heidät otetaan vastaan dtaivaaseen, niin että he voivat siten asua Jumalan luona milloinkaan päättymättömässä onnen tilassa. Oi muistakaa, muistakaa, että nämä asiat ovat totta; sillä Herra Jumala on ne puhunut.


    • Kertausta:
      Mormonismin Jumala on Jumalaksi korotettu ihminen...
      *EI ole oppia on spekulointia joka muuten on hyvin ymmärrettävissä näin ihmisen elämän kaaren myötä ...
      Jumalalla on ruumis, lihaa ja luita,
      * Siis kiellät että Kristuksene voitiin koskea hänen kuilemansa jälkeen... jos meinaat että hän jätti ruumiinsa tännen nin missäs se on?
      ..hän asuu konkreettisessa paikassa jossain lähellä Kolob-nimistä tähteä.
      *Todellako... ei oppia ei pakko uskoa jota pelastuisi, vaan spekulatiota
      Jumalia on siis monia, mutta meidän tulee palvella vain yhtä Jumalaa eli omaa taivaallista Isäämme. Jos onnistumme, voimme itsekin tulla Jumalaksi.
      *Ps. 82:6 Kuulkaa! Vaikka olette jumalia, kaikki tyynni Korkeimman poikia, [Joh. 10:34] Kristyt uskovat kolmeen Jumalaan muutenkin ei pitäisi vaikuttaa.
      Raamattu, jota mormonit pitävät Jumalan ilmoituksena, opettaa Jumalasta jotain aivan muuta kuin mormonismi.
      * Kuten? Väitteitä onn helppo heitellä ilman todisteita.
      Mielenkiintoisinta on kuitenkin se....
      * Eli siis aivan samoin kuin Raamattu. Selitä tarkemmin en tiedä mistä puhut. Puhuuhan Raamattukin jumalsita aj että Kristus on Jumala ja Isä On Jumala ja PH on Jumala = monta Jumalaa aivan kuten meilläkin, me vaan olemma avoimia asian suhteen ja puhumme Jumaluudesta emme kolmiyhteydestä.
      Jeesus sanoi, että ”Jumala on henki” ...
      *JS näki kaksi persoonaa, Jumalalla on varmasti henkikin.
      Myöhemmässä eli nykyisessä mormoniopissa ...
      Jumala on luonut meidän maailman, emme tiedä tai tunne ketään muuta luojaa jos sellainen on tai ei, emme tiedä. Nykymormonismi EI opeta tuollaist mitä väität, se vaan spekuloi.
      Raamatussa Jumala sanoo: ”Minä olen ....
      * Ei mitään ristiriitaa. Jumala puhuu MEILLE ei muille! Teologit hyvin yleisesti ovat nykyään sitä mieltä, että Kristus oli VTn Jumala.
      Mormonin kirja todistaa nykyistä mormonioppia vastaan, että on olemassa vain yksi Jumala ja että muita jumalia ei ole (Alma 11:27–31).
      *En näe mitään ristiriitaa, se liene jonkun asian alottajan korvien välissä.
      Mormonin kirjan mukaan Jumala asuu...
      * En näe ristieiittaa.
      Mormonin kirja opettaa toisaalta kristillistä kolminaisuutta (Mormon 7:77, 3 Nefi 11:27, Alma 11:44)
      *Tuossa on siis puhe jumaluudesta johon kuuluu kolme ja joka ei ole Jumala itse kuten suurin osa kristityitä uskoo, vaan Jumala johon uskomme on Isä. Koska JS näki kaksi persoona aolemme aina tienneet olevan kaksi Persoonaa ja PH.
      Mielenkiintoisimmat Jumalaa kuvaavat ....
      * Juttu kun on edelleenkin niin että spekulatiot eivät välttämättä ole totta ja tuo mitä oletata meidän uskovan on spekulatiota.
      Mormonien oppi Jeesuksesta... henkilasten synnytys on vastutajiltamem tullut muunnos siksi koska puhumme että synnyimme ensin henkinä, kaikki oli ensin tehty hengellisesti. Puhuttanhan Raamatussakin Saatansta että hän oli Jumalan poika ja jso me olemme Jumalalle syntyneitä (ei ole kerrottu miten) poikia ja tyttäriä ei tarvitse paljoakaan päättelykykyäsiihen eta Saatana on meidän veljemme... syntyminen taas voi tapahtua kaikenlaisilla tavaoilal vaikka munasta!
      Millä tavalla Jeesus on sitten Jumalan ainosyntyinen Poika?
      Hän on ainoa joka sai ihmisen muodon ja syntyi maailmaan jonka todellinen ISÄ on Jumala, Josef oli vain kasvatti-isä.
      Neitsyt Maria olikin siis neitsyt vain ennen neitsyytensä menettämistä, tai ehkä lihallista suhdetta Jumalaan ei vain lasketa.
      * Onko esim koeputkilapsen saanut joka ei ole ollut sukupuoliyhteydessä neitsyt edelleen?
      Jälleen kerran Jumalan sanan todistus on täydessä ristiriidassa mormoniopin kanssa. Raamattu opettaa, että Jeesus sikisi Pyhästä Hengestä eikä Isä Jumalasta: ”Se, mikä hänessä on siinnyt, on lähtöisin Pyhästä Hengestä.” (Matt. 1:20, ks. myös. Luuk. 1:35)
      * Eli PH oli jollakin tapa alullepanija, luultavasti niin että Maria ymmärsi mitä tuli tapahtumaan (hän oli vain 13)
      Mormonioppi Isä Jumalan toimista Jeesuksen siittämisessä on häpeällinen – ei vain kristityille, vaan myös mormoneille. Se nimittäin herättää kysymyksen Isä Jumalan uskollisuudesta hänen vaimo(i)lleen taivaassa.
      * Mistä teidät että Maria ei ollut Hänen vaimonsa? Mistä teidät että Jeesuksen alulle panossa olisi käytetty vanhaa konstia kun ihmisetkin ovat keksineet uusia ilman neitseyden menetystä tapahtuvia. IMHO

      • to..

        Kristinuskossa (eikä juutalaisuudessa)ihminen ei ole jumala eikä muutu jumalaksi eikä jumala ole alunalkaen ollut ihminen eikä asu missään tietyssä paikassa.Jo erot näissä seikoissa tekevät mormonismista eri uskonnon , siihen vielä polyteismi niin kaikki perusasiat ovat mormoneilla juuri päinvastoin kuin kristinuskossa.

        Kukin uusi uskonto on vapaa keksimään mitä hyvänsä oppeja, ei sitä kukaan kiellä, mutta muutettuaan kaiken, ei uususkonto voi millään perusteella väittää olevansa jonkun vanhan uskonnon palautettu muoto.

        "jos meinaat että hän jätti ruumiinsa tännen nin missäs se on?" Atomeina ympäri maailmaa et kai arvele että "taivaassa" asustaa ympärileikattu juutalainen jolla on ruskeata silmät, ja hilsettä päässä vai siistittiinkö inhimillisen elinympäristön normaalit haitat?

        "Jumalia on siis monia, mutta meidän tulee palvella vain yhtä Jumalaa eli omaa taivaallista Isäämme. Jos onnistumme, voimme itsekin tulla Jumalaksi"
        Polyteistisia uskontoja on pilvin pimein enemmän ja pitempään kuin monoteistisia mutta tietääkseni olette ainoa joka opettaa että ihmiset voivat tulla jumaliksi .

        "Raamattu, jota mormonit pitävät Jumalan ilmoituksena, opettaa Jumalasta jotain aivan muuta kuin mormonismi.
        "* Kuten? Väitteitä onn helppo heitellä ilman todisteita. "
        yllä on kerrottu ja esim näin "Näin sanoo Jahve , Israelin kuningas ja sen lunastaja, Jahve Sebaot: -- Minä olen ensimmäinen ja minä olen viimeinen, ei ole muuta Jumalaa kuin minä. "

        "Teologit hyvin yleisesti ovat nykyään sitä mieltä, että Kristus oli VTn Jumala" eivät ole ja jos joku on, hän ei voi olla sitä teologisin perustein.
        ."Mistä teidät että Maria ei ollut Hänen vaimonsa? " ????


    • kristityn Raamattu

      Eihän tarvitse kuin lukea Raamatun 10 käskyä - jo siinä ilmenee mormonismin valheellisuus, jo 1:ssä käskyssä, jota kristityt noudattavat:

      1. Minä olen Herra, sinun Jumalasi, sinulla ei saa olla muita jumalia.

      2. Älä käytä väärin Herran, Jumalasi nimeä.

      3. Pyhitä lepopäivä.

      4. Kunnioita isääsi ja äitiäsi.

      5. Älä tapa.

      6. Älä tee aviorikosta.

      7. Älä varasta.

      8. Älä lausu väärää todistusta lähimmäisestäsi.

      9. Älä tavoittele lähimmäisesi omaisuutta.

      10. Älä tavoittele lähimmäisesi puolisoa, työntekijöitä, karjaa, äläkä mitään mikä hänelle kuuluu.


      Näihin Raamatun käskyihin mitään lisäämättä tai poistamatta.
      Kristityiden ainoassa evankeliumissa.

    • usko mitä uskot

      kauheeta paskaa koko keskustelu

      sen sijaan, että yritätte todistaa mormonien, luterilaisten tai katolilaisten taivasosuutta, rakentakaa kouluja, kaivoja ja käymälöitä kehitysmaihin. sitten sillä teille niin tärkeällä viimeisellä tuomiolla...

      itse pakanana yritän toimia oikein ilman odotusta palkkiosta tuonpuoleisessa.

      • sinä oletkin

        korostetusti hyvä ihminen


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Euroviisut fiasko, Suomen kautta aikain typerin esitys, jumbosija odottaa. Olisi pitänyt boikotoida!

      Tämän vuoden euroviisut on monella tapaa täydellinen fiasko. Ensinnäkin kaikkien itseään kunnioittavien eurooppalaisten
      Maailman menoa
      313
      3727
    2. 208
      3029
    3. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      72
      2584
    4. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      242
      2034
    5. Tuollainen kommentti sitten purjehduspalstalla

      "Naisen pillu se vasta Bermudan kolmio on. Sinne kun lähdet soutelemaan niin kohta katoaa sekä elämänilo että rahat"
      Suhteet
      16
      1465
    6. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      42
      1381
    7. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      174
      1374
    8. Nukkumisiin sitten

      Käsittelen asiaa tavallani ja toiveissa on vielä että tästä pääsee hyppäämään ylitse. Kaikenlaisia tunteita on läpikäyny
      Ikävä
      4
      1347
    9. Syö kohtuudella niin et liho.

      Syömällä aina kohtuudella voi jopa laihtua.On paljon laihoja jotka ei harrasta yhtään liikuntaa. Laihuuden salaisuus on
      Laihdutus
      24
      1328
    10. Muistatko komeroinnin?

      Taannoin joskus kirjoitin aloituksen tänne komeroinnista eli hikikomoreista; syrjäytyneistä nuorista ihmisistä. Ehkä asu
      Suhteet
      51
      1277
    Aihe