Muurahaisten ruuanhakukommunikaatio

Sokerimuurahainen

Olen huomannut, että talossamme on muurahaisia, jotka löytävät nopeasti soveltuvat ruuantähteet. Niillä täytyy siis olla jokin tehokas kommunikointimenetelmä mehiläisten tapaan, sillä normaalisti niitä näkee vain yksittäisinä seikkalemassa keittiön pöydällä tai lattialla.

Millä tavalla muurahaiset kommunikoivat ja kuinka ne voivat löytää alle tunnissa suurin joukoin pöydälle jääneen ruoan kimppuun. Parhaita houkuttimia ovat omenankuoret tai sokeri.

Liekko merkki jostakin. Muurahaiset ovat sellaisia aivan pieniä ja tummia. Kuinkahan niitä vosi torjua?

5

319

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sivusta-ajattelija

      Uskoisin kyseessä olevan tosiaan sokerimuurahaiset eli mauriaiset (Lasius niger). Niillä on pesä jossain rakenteissa ja tulevat jostain pikku kolosesta etsimään ruokaa.

      Kommunikointi muurahaisilla toimii hajujen , feromonien välityksellä. Muurahaiset aloittavat ruuanetsinnän ihan satunnaiskävelynä - liikutaan sinne tänne. Kun yksi muurahainen löytää ruokaa, se palaa omaa hajujälkeään pitkin pesään vetäen samalla lisää hajujälkeä. Pesään palatessaan se jakaa ruokaa pesätovereilleen ja jos ruokaa on paljon ja se on hyvänlaatuista, se lähtee hakemaan lisää, mukaan tulee kavereita ja kaikki vetävät hajujälkeä vahvistaen reittiä - uudet ruokatuliaiset houkuttavat lisää ravinnonetsijöitä hajujäljelle.

      Sokerimuurahaisia voit torjua muurahaismyrkyillä - myrkky on muurahaisten mielestä herkullista ja ne vievät sen pesäänsä. Koska muurahaiset jakavat ruokaa keskenään, myrkky tappaa lopulta koko kolonian.

      Sokerimuurahaisista voi isoissa määrin olla ihan oikeaa haittaa - ne voivat esim. pesiytyä kodinkoneiden moottoritilaan (esmes astianpesukone) ja aiheuttaa oikosulkuja. Kannattaa siis käyttää torjuntaaineita, jos niitä alkaa olla jatkuvasti näkösällä. Muutama murkku ei ole haitallista - aina niitä kesällä tulee sisään, jos asunto on maan tasossa.

      • Sokerimuurahainen

        Kiitos,

        Ihmeesti niitä riittää. Joskus niitä kiipeeää roskapussiin ja kun tapana on talvella polttaa roskat, melkoinen hävikki niille siitä koituu.

        Aloin todella ihmettelemään niiden toimintaa, kun tiskipöydälle jääneet omenankuoret oikein kuhisivat niitä jo parin tunnin kuluttua siitä, kun omenan söin. Eli äkkiä siis löysivät paikalle.

        Missä moiset sitten pesinevät, se on minulle arvoitus. Niitä on ympäri vuoden. Mitään vihiä en ole koskaan nähnyt niiden pesästä tai edes kulureitistä sisälle. Mikään suuri ongelma ei ole mutta aina tulee pieni pelko, että jos jossakin rakennuksessa on lahoa.


    • Kokenut ja lukenut

      Olematta pahempi myrkky, boorihappo levitettynä muurahaisten kulkureitille, kuten jalkalistojen taakse, viereen, tehoaa myös. Se vain tekee murkut hedelmättömiksi.

    • Manta-mummo

      Olipas ihanaa kun sivusta-ajattelija tiesi mauriainen-nimen ja muutenkin oli perillä asiasta!

      Sokerimurkut eli mauriaiset tulevat yleensä siinä vaiheessa asuntoihin, kun maa on vielä routainen eivätkä ne löydä ulkoa syötävää. Usein ongelma helpottaa säiden lämmettyä.

      Ruuan perässä vaeltavat yksilöt ovat työläisiä jotka -kuten aiemmin mainittiin- kertovat hajumerkeillä hyvät apajat muille.

      Koska muurahaisyhteisössä työt on tarkkaan jaoteltu olen tehnyt seuraavan tempun;
      juotan työläiset känniin ja ne jäävät sitten humputtelu-reissuileen ja pesässä olevat toukanhoitajat ja kuningatar jäävät turhaan odottamaan ruokaa.

      Ihan totta!
      Laitan ensin esim. hunajaa (tarpeeksi korkeaan) pulloon ja odotan että muutama muurahainen käy apajalla. Sitten laitan tilkan likööriä ja joskus jopa rippsen myrkkyä mausteeksi pulloon. Ahnaat työläiset kiipeävät selvinpäin ketterästi pulloon, mutta eivät enää kännipäiten jaksa kiivetä ylös vaan molskahtavat viinakylpyynsä. Kun ne siellä viinassa kroolaavat, niin ne tulevat koko ajan enemmän ja enemmän känniin ja hukkuvat.

      Joskus olen tehnyt myös ulos aurinkoiseen paikkaan ruokalan murkuille ohjaten ne näin poispäin kodista. Kun vaikka lautaselle terassin alle levittää hunajaa, niin ne menevät sinne mielummin kuin alakavat työläästi kiipeillä asunnon kaappeihin..

    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuvat! Dannyyn liitetty Helmi Loukasmäki, 22, on puhjennut naisena kukkaan - Some sekoaa: "Sä..."

      Ooo, kaunis aikuinen nainen Helmistä on kasvanut siinä yli 80-vuotiaan Dannyn rinnalla! Katso uudet kuvat: https://ww
      Suomalaiset julkkikset
      47
      3045
    2. Henkirikos Alakylässä

      Nainen löydetty elottomana, mies otettu kiinni. Mitä on tapahtunut?
      Seinäjoki
      47
      2291
    3. Suodatinpussin kastelemalla saa parempaa kahvia

      Kokeilin niksiä ja kyllä tämä kahvi on parempaa nyt. Ei lainkaan maistu paperiselta. Huljuttelee hanan alla suppiloa pap
      Maailman menoa
      122
      1680
    4. Tidätkö nainen

      että suoraan sanottuna v.tut.aa että pääsit näin lähelle minua. Ei olisi oikeasti aikaa tähän mutta silti aina välillä o
      Ikävä
      100
      1533
    5. Onkohan sinulla kaikki hyvin?

      Nyt vähän sellainen outo tunne tuli. Sinun asiasi niin ei minulle toki tarvitse kertoa. Kunhan mietin...
      Ikävä
      38
      1067
    6. Viimeinen reissu tälle kesälle

      Pian se syksy on. Hyvää huomenta ja aurinkoista päivää. ☕🌞🍁🌻🐺❤️
      Ikävä
      169
      934
    7. Mikä on kaivattusi etunimi?

      Otsikossa siis on kysymys eriteltynä. Vain oikeat vastaukset hyväksytään.
      Ikävä
      44
      891
    8. Huikeeta, mahtavaa, ihan mielettömän upeeta

      Me ostettiin talo Espanjasta. Tosin saadaan käyttää sitä vain muutama viikko vuodessa kun on monta muutakin ostajaa! M
      Kotimaiset julkkisjuorut
      175
      846
    9. En kestä katsoa

      Sitä miten sinusta on muut kiinnostuneita. Olen kateellinen. Siksi pitäisi lähteä pois
      Ikävä
      71
      791
    10. Oho! Arja Koriseva paljastaa TTK:n ekasta suorasta lähetyksestä: "On vähän ärsyttävä yhtälö!"

      Upea Arja Koriseva! Tsemppiä haasteelliseen tilanteeseen! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/oho-arja-koriseva-
      Suomalaiset julkkikset
      14
      754
    Aihe