Eikös Hornetit kelpaa

Kapt evp (maav)

Ruotsin Gripenit kelpaavat muttei Suomen Hornetit? Onko lentäjien osaaminen niin heikoissa kantimissa vai mistä kiikastaa, ettei edes kysytty ole?

28

218

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • SF - Soviet Finland

      Poliittista johtoa vaivaa krooninen jälkisuomettuminen!

      Ketä kiinnostaa sellaisen maan apu, jonka poliittinen johto avoimesti sylkee vapaan ja demokraattisen lännen ja Naton suuntaan ja siten antaa epäsuorasti tukensa diktaattoreille?

      Olemme oudossa seurassa. Suomen lisäksi Libyan tulevaisuutta käsittelevästä kokouksesta puuttui vain Kiina, Venäjä ja Valkovenäjä.

      Kiina ja Venäjä haluavat sisäpoliittisista syistä piikitellä vain länttä ja Valkovenäjällä on tunnetusti hullu johtaja. En menisi takuuseen etteikö meilläkin olisi sellainen johtaja!

      • KYSYNPÄ VAAN

        Liittoutuma on tuhonnut jo satoja siviilejä mm. pommittamalla kerrostaloja Tripolissa. Onko Suomen asia olla mukana tällaisessa "sodankäynnissä" kun öljysaalis menee kuitenkin kokonaan suurvalloille. Kuten kävi Irakissa.

        Itseasiassa amerikkalaiset ovat pelkureja ja raukkoja kun hallitsevat kehitysmaiden kansoja siviilien terroripommituksilla Afganistanissa , Irakissa jne.. Vanhan ajan siirtomaavallat taistelivat mies miestä vastaan usein ylivoimaista vihollista vastaankin. Tietysti heillä oli Maxim-konekiväärit keihäsmiehiä vastassa joten voitto oli varma.


      • tosi reilua, juu
        KYSYNPÄ VAAN kirjoitti:

        Liittoutuma on tuhonnut jo satoja siviilejä mm. pommittamalla kerrostaloja Tripolissa. Onko Suomen asia olla mukana tällaisessa "sodankäynnissä" kun öljysaalis menee kuitenkin kokonaan suurvalloille. Kuten kävi Irakissa.

        Itseasiassa amerikkalaiset ovat pelkureja ja raukkoja kun hallitsevat kehitysmaiden kansoja siviilien terroripommituksilla Afganistanissa , Irakissa jne.. Vanhan ajan siirtomaavallat taistelivat mies miestä vastaan usein ylivoimaista vihollista vastaankin. Tietysti heillä oli Maxim-konekiväärit keihäsmiehiä vastassa joten voitto oli varma.

        Eli vähän samanlainen asia kuin että laitetaan haarniskalla ja hevosella varustautunut taistelija, jonkin sveitsiläisellä linkkarilla varustautuneen maajussin kimppuun?


    • hypokRaatti

      vaalit vaalit vaalit . . .

    • .,.-....

      Ei ole saatu ilmeisesti lupaa osallistua suomen ylimmältä johdolta venäjältä..

    • väärät liivit

      Enää vuosi ja saamme luultavasti myös sellaisen pressan, joka pistää lopun vuosisatoja kestäneelle veli-venäläisen perseen nuolemiselle

      Ehkä lähitulevaisuudessa saisimme edes sen aseman länsimaiden silmissä, jonka naapurimme Ruotsi ja Norja; ovat saavuttaneet jo vuosisatoja sitten.

      Libya operaatio todisti jälleen kerran sen, kuinka vähän Suomi edustaa länsimaista valtiota ja kenen liiveissä täällä vieläkin uiskennellaan.

    • awfavav

      Hävettää asua tässä ryssän alusmaassa, jossa kansa järestään fanittaa kommareita ja muslimeita ryssän perseen nuolennan lomassa. Saatana mikä persereikä tämä oikeasti on. No jos ongelmia pukkaa, niin onhan meillä ystävämme ryssät, valkoryssät, kiinan kommarit ja ääriählyt, jotka meitä varmaan auttaa.

      Kiva tietää mihin porukkaan kuuluu Maapallolla!!!

    • -seinäruusu-

      Kyllä tämä mitääntekemättömyyspäätös ja kaukalonlaidalta (väärin sammutettu) huutelu tulee vielä ikävällä tavalla puraisemaan persuuksiin suomea aivan lähiaikoina.

      Seuraavissa EU:n, YK:n, Naton kokouksissa saadaan huomata vielä ketä siellä kuunnellaan ja ketä ei! Sekä kenelle jaetaan ne mukavat tehtävät ja ketkä saa ne paskanakit!

      Tai sitten jäädään seinäruusuksi itsekseen istumaan omine ajatuksineen.

    • resv. YLILUTI

      tässä tullaan juuri siihen asiaan mitä natiaaset ei ymmärrä.

      jos varastosta otetaan naula niin se ei ole vain se kyseinen yksi naula.

      ja sitten lisäksi eihän siitä ole kauaakaa kun eduskunta myönsi lisä määrärahaa lennostolle bensaa varten.

      itse en henk.koht. pidä suomen ilmaasetta kummoisenakaan.
      moniko reserviläinen suomessa pääsee kh:ssa hornetin puikkoihin, moniko reserviläinen osaa vaihtaa sytytystulpat hornettiin.

      jos olisi lähetetty kokonaan kantahenkilöistä muodostuva joukko niin mitä se olisi vaikuttanut suomen ilmapuollustukseen "naurettaavaa mutta ottavat huomioon" saatika lentäjien koulutukseen. aika monta hyppy tuntia.

      siis ihan tosis, miinalaiva pohjanmaan tyypitkin saa sitä oikeaa ase yms. koulutusta vasta matkalla.

      • liian kalliita

        lentämiseen ovat kun ei tuota lentolitkua ole pekkarinen päässyt laimentamaan...
        konkursin alla ei ole varaa noihin muuten kun pitää ne maassa ja mikä taho haluaa edes suomen liittyvän libyan kaatoon......
        suomihan on pahka venäjän rajassa ei muuta.
        natoon ei missään nimessä pidä liittyä.ahtisaari sais vaan kalliiseen firmaansa lisää asiakkaita.


    • avfaqwvfq

      Suomi on saatava ehodottomasti Natoon ja Hornetit nyt ensimmäiseksi Libyaan. Saadaan elintärkeää kokemusta lentäjille ja muulle porukalle Suomen Puolustamista varten, sekä elintärkeitä kaveruussuhteita paranneltua. Tuota vartenhan Suomen Hornetit ovat osallistuneet Naton sotaharjoituksiin eri Natomaissa jo yli 10 vuoden ajan joka vuosi ja pariin otteeseen pitänyt itsekin Naton sotaharjoitukset, jotta yhteistoimnta pelaa tositilanteessa. Nyt vain mukaan sinne testaamaan uusia gps-liitopommeja kiireen vilkkaa.

    • Niin-no-joo

      Viimeisten kotimaanuutisten mukaan puolustusministeri Jyri Häkämies "ei
      hyväksy hornettien lähettämistä Libyaan,koska hornetit on tarkoitettu vain
      kotimaan puolustamiseen."
      Niin - en minäkään pidä Libyan ilmavalvontaa kovin tärkeänä,sillä "ilmasota"
      tulisi liian kalliiksi meille veronmaksajille.
      Ihmettelen sinun hornet-huumaa.
      Etkö usko sellaiseen jumalaan,joka voisi kohta lopettaa sodat
      ikuisiksi ajoiksi tällä planeetalla?

    • nonreånv

      Tekninen valmius ei ole sillä tasolla että Hornetteja ei voida lähettää, ei muuta järkevää selitystä minusta ole. Suomalaiset systeemit on vuosikymmeniä rakennettu, venäjän hyökkäyksen varalle. Vaikea uskoa että sormia napauttamalla, yhtäkkiä voitaisiin ilmapuolustukseen suunniteltua konetta lähettää valvonta/hyökkäystehtäviin.

      • x-plane

        Suomessa käytössä olevat Hornetit ovat kylläkin rakennettu jenkkien kansainvälisiä sotilasoperaatioita silmällä pitäen. Suomen horneteista löytyy myös lentotukialuskäyttöön tarkoitettu ''koukku'' ja ilmatankkausmahdollisuus, joten käytännössä niissä on erittäin hyvä valmius kansainvälisiin operaatioihin (pelkän ilmatilanvalvonnassa). Jopa niiden mittaristo on muutettu mukailemaan nato-standardeja ja koneiden ja maa-asemien välisessä viestinnässä käytetään vain englantia. (Kauheata nippelitietoa, vai?)
        ___________________________________________

        Sinänsä Libyan kannalta olennaisin seikka, eli pommitukseen tarkoitetut asejärjestelmät uupuvat kokonaan, eli Libyassa niillä ei tekisi yhtään mitään. Siellähän ei enää ole Gaddafin koneita paljoa näkynyt, jos ei lasketa sitä yhtä kentälle ammuttua maataistelukonetta.

        Minunkin mielestäni niiden lähettäminen Libyaan olisi täysin turhaa. Emmehän me ole markkinoimassa hornettia minnekään.
        ; )


    • Meidän tulee hankkia seuraavan sukupolven hävittäjät Euroopasta, eurooppalaisen aseteollisuuden tukemiseksi ja huoltovarmuuden turvaamiseksi ja niin, että niitä ohjuksia saa. Jos EU:n integraatio jäi tähän tai se jopa tästä väljähtää täysin, ei hätää. Voimme perustaa silti molemmissa tapauksissa eurooppalaisen Puolustusliiton. Oli EU:ta tai ei, ei sen välttämättä tarvitse olla millään tavoin EU-sidonnainen, kyllä se tietysti voi olla sitäkin jos tästä EU:n yhdistämisestä, eli voimavaroilla yhteen hiileen puhaltamisesta tulee jotain?

      Molemmissa tapauksissa EU:lla tai ilman EU:ta eurooppalaiseen aseteollisuuteen ja Puolustusliittoon tulee tähdätä. Se kummasti yhdistää, kun koko maanosalla on yhteinen teollisuudenhaara, jonka parissa me työskentelisimme. Aseistaisimme itse itsemme täällä Euroopassa ja varmasti myyntiinkin menisi koneita ja muita aseita.

      Vaikka Yhdysvaloissa seurataan suurella mielenkiinnolla Euroopan kehitystä, ei se heille itse asiallisesti kuulu. 100 % eurooppalainen asevoima, ei huononna välejä vaan parantaa niitä Yhdysvaltalaisten kanssa ja ystävyydestä tulee aidompaa, ei sellaista mielistelyä jossa ei lopulta pidemmän päälle kukaan osapuoli hyödy mitään. 100% eurooppalainen puolustusliitto ja aseteollisuus on kuin avioehto sopimus, kumppanit voivat elää elämänsä yhdessä onnellisesti, eikä alkaa riitelemään siitä jos tulee avioero, jolloin myös avioero tulee. Tarkoitan edellä kumppanuudesta puheen ollen Yhdysvaltoja ja Eurooppaa lähinnä kauppa kumppaneina.

      Ensimmäinen jonka tarvitsemme Euroopalle on sateliittijärjestelmä, myös salatulla singaalilla, jotta sitä voidaan käyttää myös sotilaalisiin tarpeisiin. Miten tämä eurooppalainen sateliittiprojekti, etenee?
      Siitä ei ole pitkään aikaan kuulunut mitään. Siihenhän tulee myös salattun singaalin käytön mahdollisuus, vaikka jostai kumman syystä Yhdysvaltalaiset pyrkivät kampitamaan sen meiltä pois. Mitä se heille kuuluu? Yhtä vähän se meille kuuluu millainen ilmapuolustusjärjestelmä on Connecticutissa tai jossain etelä-Virginiassa, ei muuten vähempää voisi kiinnostaa...

      Eurooppa tasavertaisena Yhdysvaltojen kanssa.

      http://www.saul-masson.info

      • x-plane

    • x-plane

      Vika on siinä että EU:n pitäisi alkaa herättelemään ja panostamaan omia ''valmiusyksiköitään,'' koska nato ei voi toimia kaikkialla liiallisen Yhdysvaltain huonomaineisen poliittisen koneistonsa takia. Libya operaatio voisi toteutuessaan näyttää uutta suuntaa eurooppalaiselle puolustuspolitiikalla ja saada naton jäsenmaat pohtimaan nykyisen mallin puutteita. Periaatteessa EU-joukot voisivat aikanaan korvata Naton täällä euroopassa, mutta hitaan byrokratian vuoksi siihen menee vielä kauan.

      On käynyt jo ilmi kuinka laiskasti natovetoiset operaatiot käynnistyvät ja ketkä osapuolet yleensä haluavat olla mukana yhdysvaltojen johtamissa liittoumissa. EU:n osallistumista kansainvälisten kriisien purkamiseen ei vastusteta niin paljoa, kuten olemme viimeksi Libyan tapauksessa saaneet sivusta seuraajina todistaa.
      ______________________________________

      Mitä tulee asejärjestelmiin, niin ohjukset kuin risteilyohjuksiakin tuotetaan nykyisin Euroopassa ja ne ovat erittäin uudenaikaisia. Monet uudet Eurooppalaiset ilmataisteluohjukset ovat jo nyt edellä yhdysvaltalaisia vastineitaan, vaikka ovat kalliimpia. Esimerkiksi F35 hävittäjään suunnitellut laser-ohjatut lyhyen kantaman ilmataisteluohjukset ovat käytännössä matkittu uudesta eurooppalaisesta vastineestaan.

      Hävittäjistä puheenollen Eurofighter Typhoon on maailman kehittynein hävittäjä heti yhdysvaltain F22 Raptorin jälkeen. F35 toimivuudesta ei toistaiseksi ole mitään todisteita, valmistajan väitteitä lukuunottamatta, vaikka on käynyt jo ilmi että sen lähitaistelukyky on heikko kömpelyytensä vuoksi.

      • OFU

        "Esimerkiksi F35 hävittäjään suunnitellut laser-ohjatut lyhyen kantaman ilmataisteluohjukset ovat käytännössä matkittu uudesta eurooppalaisesta vastineestaan."

        Siis ilmasta-ilmaan beamrider vai mikä...? Paas linkittäen lisätietoa kun kuulostaa ufojutulle tai ainakin ihan ennenkuulumattomalle.


    • hurrien venäjäviha

      Stubb on unohtanut hetkeksi Venäjä-kaunan ja RKP on ottanut listoilleen venäläisen maahanmuuttajan. Eivät voi kirjoittaa enää koko aikaa skeidaa palstalle.

    • menneisyyden haamu

      Ai. En tiennytkään että Stubbikin käy täällä.

      Kerran havaitsin että Timo Soini kertoi MTV3:n ilta-uutisissa lähes sanasta sanaan erään viestin, jonka tälle palstalle olin pari päivää takaperin laittanut.

      Olen minä kyllä aika velho*

      • -masson.

        Joo mulla on käynyt politiikkojen kanssa samoin, mutta se loppui siihen, kuin aloin säänölisesti käyttämään tätä nikkiäni -masson, tai saulmasson. Kyllä niitä ajatuksia saa ja toivonkin, että joku omaksuu uuden näkökulman - sehän on todellista demokratiaa silloin, kun päättäjät tällä tavoin ovat vuorovaikutuksessa Kansan kanssa. Tuskin mun ajatukset heti huonommiksi tuli kun aloin käyttämään -masson tai saulmasson Nikkiiäni ja on ollut kyllä lempinimenäni iät ja ajat 14-vuotiaasta asti..

        Mutsi ihmetteli kuin yksi vanha kaveri soitti ensimmäisiä kertoja minulle ja kysyi onko ”Saul mahdollisesti kotona?” Mutsi tajusi, että minusta on kyse, mutta varmaan ihmetteli mikä ihmeen ”Saul” ei täällä sellaista asu. heh :))

        Kyllä ajatukset vielläkin tarjotaan mielihyvin käytettäviksi, kenelle vaan. Tämä meidän kirjoittelu tänne on prosessointia vaikka minä, sinä tai muut kirjoittavatkin tänne ovat kirjoitukset enemmän tai vähemmän vuorovaikutus suhteessa toinen toisiinsa.

        Mä muuten olen omasta mielestäni melko paljon näissä Nato-jutuissa "menneisyyden haamun" kanssa vähän niin kuin samanmielisiä, jos olen oikein ymmärtänyt… tietysti jokainen kommentti voi ja pitääkin voida arvioida ihan erikseen, ottaen kuitenkin huomioon kontekstin.

        Ivana ei ole vähän aikaan näkynyt, hyvä äijä sinänsä, koska siinä on aika sisukas sissi... Melkein kaikessa erimieltä minun kanssani… heh :) hän uskoo tällaiseen kaunopuheisuuteen kuin "Länsi" jne... ahhh Nato ahhh Pentagon toisaalta Apuaa Idän kommunistit hyökkää!! Kypärät äkkiä päähän ja bunkkeriin!! Varmaana ihan hyvä tyyppi sinänsä vähän pieniä näkemyseroja vain...

        -masson

        http://www.saul-masson.info


    • ei leluaseita suomee

      Paras "hävittäjä" on yliajettu hävittäjä. Sopisi näiden nykyisten armeijan komentajien opetella hieman yhteisiä sääntöjä, ja vähentää sitä hornetin huudatusta yksityisten mailla ja yhteiskunnan varoilla. Maanpuolustus pitää olla, mutta rahoja ei pidä syytää tehottomiin järjestelmiin, jotka nekin kulutetaan loppuun jo rauhan aikana.

    • awdf

      Ilmavoimat ovat ainut tehokas ja ajantaslla oleva puolustusjärjestelmä Suomessa. Ilman Ilmavoimia ei tee niillä muillakaan helvettiäkään.

    • yks reserviläinen

      Mutta koska ilmavoimat eivät ole Suomessa järin tehokkaat, niin se kertoo meille jonkinverran siitä, tekeekö niillä muilla järjestelmillä helvettiäkään.

      Niinkauan kuin ilmavoimat ovat alennustilassa, niin myös muiden järjestelmien ja etenkin valtavan reservin ylläpitäminen on täydellistä rahan ja ajan haaskaamista, koska maavoimat näkyvät jokapuolelle puustosta huolimatta, esimerkiksi ylhäältä katsottuna lämpökameralla.

      http://www.youtube.com/watch?v=0wzDAxOPP-A&feature=related
      Ehkä joku ymmärtää mikä merkitys ilmavoimilla on erityisesti nykyajan taistelukentällä ja miksi etenkin Libyan pommitukset suoritetaan yöllä, jolloin lentokoneiden lämpökamerat toimivat kaikkein tehokkaimmin, eivätkä maajoukot näe niitä visuaalisesti. Harmi vaan että suomen puolustuspolitiikka on rakennettu hieman vanhanaikaiselle pohjalle, jolloin ei vielä ollut esim. lämpökameraa.

    • yks reserviläinen

      Tässä on toinenkin C130H -teurastusvideo, josta voi havaita kuinka helppoa maalien havaitseminen on peitteisessä ja esteitä vilisevässä ympäristössä.
      http://www.youtube.com/watch?v=l6MUe4fVtyA&feature=related

      Sama onnistuu luonnollisesti myös taisteluhelikopterilla paljon lähempää..
      http://www.youtube.com/watch?v=2NhhxBoTMXQ&feature=related

      Mitä edellisistä videoista voi nopeasti huomata, niin maassa käyskentelevillä ihmisillä ei ole hajuakaan uhkaavasta vaarasta, ennenkuin on aivan liian myöhäistä. Ei ne poliitikkojen taannoin ehdottamat taisteluhelikopterikaupat olleet alkuunkaan hullumpi ajatus, koska se on edelleen kaikkein tehokkain asejärjestelmä vastustajan maavoimien tuhoamiseen. Mitä taas tulee nykyisiin ilmavoimiin, niin ne eivät ole riittävät ja lisäkalustoa tarvittaisiin jo nyt.

      • vähenemään päin ovat

        Tosiaan. Suomen ilmavoimiin pitää satsata myös jatkossa. Ei ole enää YYA-sopimustakaan sanelemassa ehtoja koneiden määrälle. Venäläisten konekanta kylläkin pienenee merkittävästi tulevaisuudessa. Muistaakseni SU Pak-Fa koneita tilataan Venäjälle vain 200 kappaletta ja niitä rakennetaan valmiiksi asti ainakin 50 kappaletta, ennenkuin on varaa alkaa kehittämään pienempää häivehävittäjää. Tässäkin kehitystyössä menee varmasti vuosikymmen.


    • tapioneva

      Kyse on siitä, ettei F-18 C Horneteita kannata tarjota Libyaan, koska kyse ei ole lentokiellon valvonnasta, vaan rynnäköimisestä Libyan puolustusvoimia vastaan eli maasodankäynnistä.

      Ruotsalaiset lähettivät 23 tunnissa lentokoneet, jotka tankattiin Unkarissa. Italiassa ei ollut sopivaa polttoainetta. Vieläkään JAS-39 C:t eivät näy lehdistössä merkittävästi toimineina parvina.

      Toisin sanoen kahdella parvella JAS:eja ei saada edes sitä huomiota joukkotiedotusvälineissä, minkä niiden lähettäminen aiheutti Ruotsissa.

    • Ei lännen imperialistit halua käyttää enää hornettia Libyassa,predator-lennokit
      tulee jopa halvemmiksi.Sen takia britit lähetti sotilasasiantuntijoita Libyaan,jotta nämä
      hakisivat Gaddafin ja Libyan muita johtajia predator-lennokkien maalitauluiksi.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1613
    2. 44
      973
    3. SINÄ nainen hyvin läheltä

      Pidän sinusta. Mutta mene ensin juttelemaan lääkärin luokse, ja hoida itsesi kuntoon. Sit kun sä olet kunnossa, niin mä
      Ikävä
      62
      938
    4. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      71
      909
    5. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      158
      859
    6. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      57
      836
    7. Siis ei ole edes mahdollista

      että ei törmätä, ei sit millään vaikka päällä hyppisi
      Ikävä
      42
      803
    8. Martina kauniina lehtihaastattelussa

      Martina antoi hyväntuulisen haastattelun lehteen. Tyylikkäitä kuvia ja kivoja vaatteita kauniilla Martinalla.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      182
      775
    9. Minä en luota sinuun yhtään nainen

      ja aistin että yrität taas satuttaa henkisesti koska tiedät että olet heikkouteni joten siksi tein mitä tein mutta en ki
      Ikävä
      34
      742
    10. J-miehelle

      haluan kertoa että olet edelleen mulle rakas. Ajattelen sinua päivittäin kulta.
      Ikävä
      54
      730
    Aihe