Lämpötilaerot Suomen ja Ruotsin välillä huimat!

VeskuQ

Hei

Osaisiko joku selittää, mistä ihmeestä johtuvat valtavat lämpötilaerot esimerkiksi Helsingin ja Tukholman välillä? Periaatteessa lämpötilojen osalta Tukholman keskilämpötila on tähän aikaan vuodesta n. 0,6 astetta Helsinkiä korkeampi, mutta jo lähes poikkeuksetta maaliskuun alusta siellä on ollut 5-10 astetta lämpimämpää kuin etelärannikolla, ja tulevana viikonloppuna (lauantai) ero on huikea: Helsinki 4, Tukholma 16.

Tukholman ja itse asiassa koko keskisen Länsi-Ruotsin lumet ovat sulaneet jo, joten tämä voisi selittää sitä, että albedo on pienempi Ruotsissa, ts. lämpöä poistuu vähemmän ja lämpötilat kohoavat korkeammiksi. Mutta osaako joku sanoa, johtuuko tämä nimenomaan siitä, että lounaistuulten vallitessa ilma puhaltaa läpi hyisen jääkentän (Itämeri / Suomenlahti) ja jäähtyy sen yllä noin voimakkaasti ja toisaalta myös etelärannikon runsas lumitilanne lisää albedoa?

10

3138

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pöö...............-0

      viime kesänä ruotsissa oli paljon viileömpää kuin suomessa. ei siellä ollut läheskään niin kuuma kesä.

    • selvä tapaus

      Mahtaisko johtua ihan maantieteellisestä asemasta? Etelä-Ruotsi on jo lumesta vapaa. Sula Pohjanmerikin siinä lähempänä.

    • Talvi jatkuu

      Toinen viesti on täysin naurettava, kerrankin kun täällä suomi24:n sää palstalla on viitteitä jostain älyllisestä toiminnasta.
      Itsekin olen tämän lämpötilaeron pannut merkille ja perisuomalaisen kateellisen luonteen omaavana kyllä ottaa päähän, kun kyllästyttää jo tämä talvi.
      Ei se kyllä täysin aavistuksen verran lounaisemmalla sijainnilla selity, ehkä jäätävä itämeri on syyllinen tai sitten meillä on vain huono tuuri.

      • VeskuQ

        Selvitin asian Ilmatieteenlaitoksen meteorologilta ja aivan oikein aavistelinkin.
        Syynä on tosiaan täysin se, että jäinen Itämeri sitoo itseensä niin paljon lämpöä ja toisaalta heijastaa suurimman osan lämmöstä aurinkoisella säällä pois. Jos Tukholmassa on lauantaina 15, Helsingissä 4, niin jossain keskellä jäistä Suomenlahtea voi lämpötila olla vain 1. Mikäli meri olisi sula, niin heijastuskyky olisi tuntuvasti pienempi ja näin ollen lämpötilaerokin paljon pienempi. Nyt siis vaan odottamaan, että jäät sulavat nopeasti.

        Toinen vaikuttava tekijä on se, että lounaistuuli puhaltaa Tukholmaan lämmeneen mantereen yli ja nostattaa entisestään lämpötiloja Ruotsin länsirannikolla. Se että Tukholma on maantieteellisesti joitain kymmeniä kilometrejä Helsinkiä etelämpänä ei juurikaan lämpötiloihin vaikuta. Tukholma on Helsinkiä lämpimämpi keskimäärin VAIN 0,5...1,0 astetta vuodenajasta riippuen.


    • säärintamat

      Totta kai alueen "itäisyys" vaikuttaa mitä pidemmälle mantereelle mennään. Esim. Ahvenanmaa syksyisin, Karjalankannas keväisin.
      Kun lämpimät ilmavirrat alkavat kiertää Laatokalta päin, meillä voi olla lämpimämpää kuin Ruotsissa.

    • Eskowee

      Eihän tähän mitään ilmatieteenlaitosta olisi tarvittu, aika pienellä älykkyysosamäärälläkin tämä asia olisi pitänyt itse tietää ja jos vain vähän on viitsinyt koulussa korvia auki pitää.

      Ihan sama kysymys voitaisi vaikka asettaa että miksi ei grönlannissa ja muissa napaalueilla ole lämpötila korkein kesäisin koska siellä paistaa aurinko yötä päivää pitkän aikaa.

      Vaikkei ero ihan yhtä iso ole niin ihan sisäsuomessakin varsinkin isojen järvien lähellä on keväisin ja alkukesästä viileämpää kuin "mantereella" ja samoiten syksyllä leudompaa lämpimän järven johdosta jos tuuli käy järveltä päin.

    • joku

      miksi etelä ruotsissa ilmasto on lämpimämpää kuin suomessa?

    • katse_karttaan
    • Reetikki

      Lämpimät ilmat tulevat keväisin lounaan suunnalta, kylmät ilmat idän suunnalta. Siinä se syy. Lämpimän ilman tulosuunnassa siis. Tulosuunnassa Suomeen on edessä jäätynyt Pohjanlahti sekä Suomenlahti, jotka kylmentävät sen lämpimän ilmamassan, ennen kuin se kerkiää Suomeen. Ruotsissa tulosuunnassa on sen sijaan sulana oleva Pohjanmeri sekä Itämeren eteläosat, joten lämmin ilmamassa ei kylmene niin paljon, ja se pääsee vain hieman lauhtuneena Ruotsin ylle. Toki kyllä nuo Tanskan ympärillä olevat kylmät merialueetkin, sieppaavat osan lämmöstä pois, muutoinhan Ruotsissa olisi yli 20 astetta lämpöjä.

      Näin summa summarum, merialueiden lämpötilat vaikuttavat keväisin hyvin merkittävästi tänne pohjolan lämpötiloihin. Ja kun lämmin ilmamassa tulee esim Saksan ja Puolan rajamailta, niin se joutuu kulkea todella pitkän matkan Itämeren päällä, ja jäähtyy jo pelkästään sen takia.

      Kesällä on sitten eri asia, kun merivedet ovat lämmenneet. Tällöin ei ole niin suurta väliä, mistä suunnasta lämmin ilmamassa tulee, kunhan tulee. Kuitenkin kesälläkin, pääsääntöisesti idästä ja kaakosta tulee ne lämpimimmät ilmamassat, koska mantere. Sama juttu talvella kylmyyden suhteen, koska mantere.

    • Anonyymi

      Hienoo

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe