Tulipallo tänään?

Tulipallero

22

427

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Starseeker

      ILTA-SANOMAT sivustollaan:

      "Valoilmiöistä sataa havaintoja eri puolilta Suomea"

      Silminnäkijöiden mukaan kappaleet ovat hyvin kirkkaita ja putoavat nopeasti. Myös hätäkeskuksiin on tullut soittoja. Kyse on poikkeuksellisen kirkkaasta tulipallosta.
      Pirkanmaan hätäkeskus sai illalla kello 20.51 puhelinsoiton oudosta valoilmiöstä Ruoveden Muroleen Kanavantieltä. Hälytys tuli ilmaliikenneonnettomuutena.

      - Hälytys tuli meille ilmaliikenneonnettomuutena. Palokunta lähti sellaisesta liikkeelle, kun soittaja sanoi, että outo valoilmiö oli mennyt lähellä maan pintaa ehtoon hämyssä.

      - Lähdimme varmistelemaan, onko mitään ihmisen tekemää tippunut taivaalta maan kamaralle asti, palomestari Kari Kankaanpää kertoi.

      Pelastuslaitos sai kuitenkin lennonjohdolta ja puolustusvoimien ilmavalvonnalta tiedon, että kaikki lentokoneet ovat laskeutuneet turvallisesti.

      - Kun maan kamaraltakaan ei mitään löydetty, niin palokunnalle ei jäänyt mitään tehtävää, Kankaanpää sanoi.

      Tehtävän aikana tuli tieto, että Tampereellakin oli vastaava valoilmiö Kankaanpään mukaan havaittu.

      "Palava kappale puiden yläpuolella"

      Ensimmäinen soittaja kuvaili tapausta Kankaanpään mukaan näin :"puiden yläpuolella palava kappale lentänyt".

      - Todennäköisesti kyseessä on valoilmiö kirkkaan sinisellä taivaalla, sanoo pelastuspäällikkö Esko Kautto Tampereen aluepelastuslaitokselta.

      - Tämän hetkinen oletus on, että kyseessä on säähän liityvä havainto. Tänään Etelä-Suomessa on ollut useita vastaavia ilmiöitä, sanoo pelastuspäällikkö Esko Kautto.

      Havaintoja eri puolella Suomea

      Ilta-Sanomiin tulleiden yhteydenottojen perusteella sama tai samantyyppinen valoilmiö näkyi myös ainakin Tampereen, Nokian, Riihimäen, Hämeenlinnan, Nastolan, Nurmijärven, Vetelin, Seinäjoen, Salon ja jopa Oulun iltataivaalla.

      Eräs silminnäkijä kuvaa näkemäänsä tulipalloksi.

      - Mitään ääntä ei kuulunut ja valoilmiön putoamisnopeus oli todella suuri.

      "Kevät on tulipallojen aikaa"

      Tähdet ja avaruus -lehti kirjoittaa tänään verkkosivuillaan, että "kevät on tulipallojen aikaa".

      Kyse on poikkeuksellisen kirkkaista tähdenlennoista.

      Tulipalloja esiintyy kevätpäiväntasausta ympäröivinä viikkoina taivaalla tavallista enemmän, mutta täsmällistä selitystä ei ole löytynyt.

      Lehden mukaan merkittävistä tulipalloista voi päätyä meteoriitteja maanpinnalle asti.

      Lehden mukaan tiistai-illan ilmiössä on kyse poikkeuksellisen kirkkaasta tulipallosta, josta on mahdollisesti voinut päätyä maanpinnalle myös meteoriitti. Jos näin on, se on päätynyt "Suomenlahden suunnalle".

      Ursan mukaan näin paljon havaintoja yksittäisestä tulipallosta tulee harvemmin kuin kerran vuodessa.

      – Tulipallo syntyy, kun muutaman kilon kokoinen kivi törmää ilmakehään ja kuluu ilmakehässä pienemmiksi palasiksi, Tampereen Ursan puheenjohtaja Kari A. Kuure kertoo Aamulehdessä.

      Jussi Niiranen, Sari Autio, Kalle Pirhonen

      "Se lensi oudosti – tosi kirkas ja iso piste"

      Useampi IS:n lukija on hämmästellyt taivaalla hieman ennen iltayhdeksää näkynyttä valoilmiötä.
      – Ajattelin että se on suihkukone, mutta se lensi niin oudosti taivaalla, autolla poikansa kanssa Jämsänkoskelta Jämsään päin matkalla ollut Kaarlo Nurminen kertoo.

      Nurmiset luulivat valoa ensin meteoriitiksi.

      – Meteoriiteissa on häntä perässä, mutta se oli vain tosi kirkas ja isokokoinen piste. Ihan kuin se olisi leijunut ilmassa.

      Myös Vetelissä ilmiö herätti autoilijoissa hämmästystä.

      – Se oli vähän kuin tähdenlento, mutta se ei ollut tähdenlento. Se oli isompi ja lensi puiden yläpuolella pidempään, Leila Aho kommentoi IS:lle.

      Valtteri Varpela

      Tulipalloilmiö: "Näin paljon havaintoja harvemmin kuin kerran vuodessa"

      Valoilmiö näkyi taivaalla lähes 10 sekunnin ajan.
      - Arvelen tulipallon olleen varsin kirkas, koska se on havaittu vaalealla taivaalla osin melko kaukaa etelästäkin, kertoo matemaatikko Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä Tähdet ja avaruus -lehdelle.

      - Näin paljon havaintoja yksittäisestä tulipallosta saadaan harvemmin kuin kerran vuodessa, hän sanoo.

      Jos tulipallosta selviytyi maanpinnalle meteoriitti, se päätyi lehden mukaan "luultavasti Suomenlahden suunnalle".

      - Kuvaukset kuulostavat niin kirkkaalta, että hyvin on voinut tulla jotain maahan saakkakin, Jari Luomanen Ursasta kertoi IS:lle.

      Luomasen mukaan havainnot kannattaa ilmoittaa Ursaan. Erityisen arvokkaita olisivat kuvat ilmiöstä.

      - Jos valvontakamerassa näkyy esimerkiksi kirkkaan välähdyksen aiheuttama varjo, niin siitä voidaan päätellä ilmansuuntia. Jos oikein hyvä säkä kävisi, se on ollut joko metallipitoinen meteoriitti. Siitä on voinut jotain tulla maahan saakka, mikä voisi myöhemmin löytyäkin.

      - Se olisi tosi hurjaa, mutta nyt täytyy olla vielä varovainen kommenttien kanssa. Ennakkotiedot vaikuttavat kuitenkin hyviltä, Luomanen sanoi.

    • Starseeker

      TÄHDET JA AVARUUS -sivusto:

      "Kirkas tulipallo näkyi koko Etelä-Suomessa"
      Mikko Suominen

      Poikkeuksellisen kirkas tulipallo havaittiin Etelä-Suomen yllä tiistai-iltana noin kello 20.45. Huomiota herättävä valoilmiö näkyi taivaalla lähes 10 sekunnin ajan. Havaintoja on tullut koko Etelä-Suomen alueelta, pohjoisimmat Vetelistä ja Konnevedeltä.

      "Arvelen tulipallon olleen varsin kirkas, koska se on havaittu vaalealla taivaalla osin melko kaukaa etelästäkin", kertoo matemaatikko Esko Lyytinen Ursan tulipallotyöryhmästä. "Näin paljon havaintoja yksittäisestä tulipallosta saadaan harvemmin kuin kerran vuodessa."

      Tulipallon havaitsijat raportoivat ilmiön olleen väriltään kellertävän ja vihertävän välillä. Se näkyi melko lähellä eteläistä horisonttia ja alustavien rata-arvioiden mukaan tulipallo kulki koillisen tai idän suuntaan. Mikäli tulipallosta selviytyi maanpinnalle meteoriitti, päätyi se luultavasti Suomenlahden suunnalle."

      Tulipallohavainnoista kannattaakin aina tehdä ilmoitus URSA:lle, tässä suora linkki: http://www.avaruus.fi/havainnot/tulipallolomake.html

    • elektrik

      Sähköä ilmassa ainakin tuntuisi olevan reilusti....

    • olikohanmeteoriitti

      Joku esine sieltä maahan asti tuli. Ajelin kotiapäin kankaanpään seutuvilla ja n. tunti välähdyksen jälkeen olin n. 15km kankaanpäästä ohi kun todella reilua ylinopeutta ajava autoletka pyyhki ohi armeijan autoja olivat joskin mukana ihan tavis henkilöautojakin. Nopeesti laskettuna 3-4 transportteria, kaks tai kolme henkilöautoa ja kaks rekkaa jotka oli armeijan väreissä. Kovasti puolustusvoimilla oli kiire tampereen suuntaan kun kaikki veti kaasu pohjassa.

      • mitämitämiten

        Miten niillä rekoilla voi ajaa reilua ylinopeutta, kun ne on rajoitettu 90/km/h?


      • autokompp. mies res.

        Olisko menneet Phjanmaata auttamaan. Merirosmot kuulema kaapanneet sen. Ja armeijan rekoilla ei mitään rajoittimia ole parhaimmillaan pääsee yli kahtasataa.


    • Starseeker

      Olisiko tämän pienasteroidin "kylkiäisinä" tulleita:

      NASA:

      Asteroid 2011 CQ1 was discovered by the Catalina Sky Survey on February 4 and made a record close Earth approach 14 hours later on February 4 at 19:39 UT (14:39 EST). It passed to within 0.85 Earth radii (5480 km) of the Earth's surface over a region in the mid-Pacific. This object, only about one meter in diameter, is the closest non-impacting object in our asteroid catalog to date. Prior to the Earth close approach, this object was in a so-called Apollo-class orbit that was mostly outside the Earth's orbit. Following the close approach, the Earth's gravitational attraction modified the object's orbit to an Aten-class orbit where the asteroid spends almost all of its time inside the Earth's orbit.

      As is evident from the diagram, the close Earth approach changed the asteroid's flight path by about 60 degrees. Because of their small size, object's of this size are difficult to discover but there is likely to be nearly a billion objects of this size and larger in near-Earth space and one would expect one to strike Earth's atmosphere every few weeks on average. Upon striking the atmosphere, small objects of this size create visually impressive fireball events but only rarely do even a few small fragments reach the ground.

      • Starseeker

        Loppuvuodesta vähän isompaa C-tyypin asteroidin ohitusta samalta etäisyydeltä:

        "Near-Earth asteroid 2005 YU55 will pass within 0.85 lunar distances from the Earth on November 8, 2011. The upcoming close approach by this relatively large 400 meter-sized, C-type asteroid presents an excellent opportunity for synergistic ground-based observations including optical, near infrared and radar data. The attached animated illustration shows the Earth and moon flyby geometry for November 8th and 9th when the object will reach a visual brightness of 11th magnitude and should be easily visible to observers in the northern and southern hemispheres. The closest approach to Earth and the Moon will be respectively 0.00217 AU and 0.00160 AU on 2011 November 8 at 23:28 and November 9 at 07:13 UT.

        Discovered December 28, 2005 by Robert McMillan of the Spacewatch Program near Tucson Arizona, the object has been previously observed by Mike Nolan, Ellen Howell and colleagues with the Arecibo radar on April 19-21, 2010 and shown to be a very dark, nearly spherical object 400 meters in diameter. Because of its approximate 20-hour rotation period, ideal radar observations should include tracks that are 8 hours or longer on multiple dates at Goldstone (November 3-11) and when the object enters Arecibo's observing window on November 8th.

        Using the Goldstone radar operating in a relatively new "chirp" mode, the November 2011 radar opportunity could result in a shape model reconstruction with a resolution of as fine as 4 meters. Several days of high resolution imaging (about 7.5 meters) are also planned at Arecibo. As well as aiding the interpretation of the radar observations, collaborative visual and near infrared observations could define the object's rotation characteristics and provide constraints upon the nature of the object's surface roughness and mineral composition.

        Since the asteroid will approach the Earth from the sunward direction, it will be a daylight object until the time of closest approach. The best time for new ground-based optical and infrared observations will be late in the day on November 8, after 21:00 hours UT from the eastern Atlantic and western Africa zone. A few hours after its close Earth approach, it will become generally accessible for optical and near-IR observations but will provide a challenging target because of its rapid motion across the sky.

        Trajectory of Asteroid 2005 YU55 - November 9, 2011 - Edge-on View
        Trajectory of Asteroid 2005 YU55 - November 9, 2011
        Edge-on view to the ecliptic plane

        Although classified as a potentially hazardous object, 2005 YU55 poses no threat of an Earth collision over at least the next 100 years. However, this will be the closest approach to date by an object this large that we know about in advance and an event of this type will not happen again until 2028 when asteroid (153814) 2001 WN5 will pass to within 0.6 lunar distances."


      • Starseeker
        Starseeker kirjoitti:

        Loppuvuodesta vähän isompaa C-tyypin asteroidin ohitusta samalta etäisyydeltä:

        "Near-Earth asteroid 2005 YU55 will pass within 0.85 lunar distances from the Earth on November 8, 2011. The upcoming close approach by this relatively large 400 meter-sized, C-type asteroid presents an excellent opportunity for synergistic ground-based observations including optical, near infrared and radar data. The attached animated illustration shows the Earth and moon flyby geometry for November 8th and 9th when the object will reach a visual brightness of 11th magnitude and should be easily visible to observers in the northern and southern hemispheres. The closest approach to Earth and the Moon will be respectively 0.00217 AU and 0.00160 AU on 2011 November 8 at 23:28 and November 9 at 07:13 UT.

        Discovered December 28, 2005 by Robert McMillan of the Spacewatch Program near Tucson Arizona, the object has been previously observed by Mike Nolan, Ellen Howell and colleagues with the Arecibo radar on April 19-21, 2010 and shown to be a very dark, nearly spherical object 400 meters in diameter. Because of its approximate 20-hour rotation period, ideal radar observations should include tracks that are 8 hours or longer on multiple dates at Goldstone (November 3-11) and when the object enters Arecibo's observing window on November 8th.

        Using the Goldstone radar operating in a relatively new "chirp" mode, the November 2011 radar opportunity could result in a shape model reconstruction with a resolution of as fine as 4 meters. Several days of high resolution imaging (about 7.5 meters) are also planned at Arecibo. As well as aiding the interpretation of the radar observations, collaborative visual and near infrared observations could define the object's rotation characteristics and provide constraints upon the nature of the object's surface roughness and mineral composition.

        Since the asteroid will approach the Earth from the sunward direction, it will be a daylight object until the time of closest approach. The best time for new ground-based optical and infrared observations will be late in the day on November 8, after 21:00 hours UT from the eastern Atlantic and western Africa zone. A few hours after its close Earth approach, it will become generally accessible for optical and near-IR observations but will provide a challenging target because of its rapid motion across the sky.

        Trajectory of Asteroid 2005 YU55 - November 9, 2011 - Edge-on View
        Trajectory of Asteroid 2005 YU55 - November 9, 2011
        Edge-on view to the ecliptic plane

        Although classified as a potentially hazardous object, 2005 YU55 poses no threat of an Earth collision over at least the next 100 years. However, this will be the closest approach to date by an object this large that we know about in advance and an event of this type will not happen again until 2028 when asteroid (153814) 2001 WN5 will pass to within 0.6 lunar distances."

        Ja erittäin läheltä kymmenmetristä hiekanjyvää:

        Size 3.6 m - 8.0 m

        (2011 GP28)
        2011-Apr-06

        Miss Distance
        AU 0.0006
        Lunar 0.2


    • kookkookko

      Omituista, ettei tästä löydy KUNNON kuvamateriaalia???

      • Arrakis

        Ei se niin omituista ole, ilmiö kesti vain hetken etkä mitenkään voi etukäteen varautua siihen. Kun sitten näet sen, niin aika menee enemmänkin sen katseluun kuin siihen että yrität ottaa kameran esille. Vaikka itselläni olisi ollut kamera mukana, en mitenkään olisi ehtinyt ottaa siitä kuvaa ennen sen hiipumista.


    • Tulipallero
      • kokookokooo

        Niin, nuo kuvat on jo nähty, kuten edellisien kirjoittajien teksteistä huomaa.


      • Ööööö....
        kokookokooo kirjoitti:

        Niin, nuo kuvat on jo nähty, kuten edellisien kirjoittajien teksteistä huomaa.

        ja millaistahan mullistavaa kuvamateriaalia sinä oikein kaipailet? Tuo näyttää olevan ihan normaali meteorikameran kuva. Jos homma oli tarpeeksi nopea niin ei kännykamerallakaan tuota kukaan kuvata ehtinyt.


    • Poliisi on tasan oikeassa siinä, että silminnäkijätodistus on se huonoin mahdollinen todiste siitä, mitä todella tapahtui. : )

    • 60 km suomenlahdelta

      "Alustavan, karkean mallinnuksen mukaan kohde saapui maapallon ilmakehään Viron pohjoisrannikon tuntumassa. "Tällöin se oli noin 70 kilometrin korkeudella. Meteoroidi eteni loivasti koilliseen yli Suomenlahden ja sammui noin 30 kilometrin korkeudella", Esko Lyytinen kertoo.

      Tulipallon sammumispiste sijaitsi Helsingin tuntumassa"

      Omasta mielestä mötikkä meni täysin päinvastaiseen suuntaan, koillisesta kohti kaakkoa, eikä se missään horisontissa näkynyt, vaan 45 asteen korkeudella.

      • Niin, helsinkiläiset, vaikka olivat lähimpänä eivät nähneet mitään, kun tulipallo sammui aivan yläpuolella. Tuskin moni juuri sillä hetkellä katseli niska kenossa kohtisuoraan ylös?


      • wwwwwwwwwwwwwwwwww
        Kollimaattori kirjoitti:

        Niin, helsinkiläiset, vaikka olivat lähimpänä eivät nähneet mitään, kun tulipallo sammui aivan yläpuolella. Tuskin moni juuri sillä hetkellä katseli niska kenossa kohtisuoraan ylös?

        Minä ainakin, joka kerta tupakoidessani parvekkeella. Kukapa noita väsyneitä betonimöhkäleita jaksaisi katsella.


    • Ei ollutkaan ufo
    • v.v.v.v.v.v.v

      Outoa, ettei parempia kuvia tuosta. Kertoo miten venäläisiä olemme.

    • Arrakis

      Kyllä itse onnistuin näkemään kyseisen ilmiön, ehkä noin 5 sekunnin ajan ennen kuin se hiipui. Olin iltalenkillä kunnes näkökenttään ilmestyi tämä ilmiö, itse arvioin sen kulkeneen luoteesta kaakkoon ja näytti hiipuvan ennen kuin katosi taivaanrannan taakse. Aika hieno, itse olen onnistunut näkemään tulipallon jo kolme kertaa. Kun paljon lenkkeilee ja liikkuu ulkona niin todennäköisyys nähdä tähtitaivaan ilmiöitä kasvaa suuresti.

    • Anonyymi

      Lomake
      Tulipallo,sähköinen tähdenlento, onneksi ainakin osa sen sähköinen vaara on osattu eliminoida.
      Sisätilat asunnot pistorasiat .

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 154
      4403
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      115
      4000
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      23
      2701
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1891
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      22
      1757
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1659
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      20
      1641
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      91
      1561
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1553
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1511
    Aihe