Miksi uimahallit ovat niin KYLMIÄ?

Suomessa...

Ihmettelen miksi Suomessa uimahallit pidetään sellaisina jääkaappeina? Vesi on jääkylmää, sisäilma on kylmää ja kuivaa.

Olisi kiva uida pitkiä matkoja, mutta viiemistään 300 metrin jälkeen kylmyys on kangistanut ja pahasti ja pitää mennä saunaan lämmittelemään. Juuri tästä syystä ulkomaalaiset eivät käy Suomen uimahallaissa.

Ainoa paikka missä voin oikeasti uida on trooppiset maat, esim. Thaimaa.

15

7556

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Juho Ratava

      Usein uima-altaan lämpötila on 25 - 27 astetta. Usko tai älä, kun lämpötila altaassa nousee yli 27 asteen, uimisesta tulee jo huomattavasti rankempaa. Aikanaan aloittelin uimaan 25 asteen altaassa, kyllä sielläkin tulee hiki, kun ui kovempaa, hikoilua ei vain huomaa vedessä niin helposti. Lämpimän veden viikkoina (30 astetta, paikallinen energiayhtiö sponsoroi) taas uidessä väsyi todella nopeasti. Kylpylälämpöinen vesi on tietysti mukavaa lillutteluun, mutta uimiseen pitää olla tuollainen "sopivan lämpöinen" vesi.

      Veteen menosta voi tietysti tehdä mukavampaa monellakin tapaa. Ensinnäkin totuttautuminen viileämpään - esimerkiksi sen saunareissun väliin jättäminen ennen uintia. (Ennen uimaan menoa pitää peseytyä ilman uimapukua. Saunaan ei ole mikään pakko mennä.) Uimisen aikana kylmettymiseen ei oikeastaan ole sitten muuta konstia, kuin koko ajan liikkeessä pysyminen ja nopeuden nostaminen.

      Sisäilman lämpötilassa on tietysti jonkinverran varaa, ainoina rajoina lienee, että ilmankosteus ei saa alkaa tiivistyä. Ja tietysti korkeampi lämpötila nostaa kustannuksia. Muutama aste päälle veden lämpötilan on aika yleinen - ja tuo on huomattavan paljon korkeampi, kuin normaali huoneenlämpö. Mikäli aikaa tulee vietettyä paljon enemmän altaan laidalla kuin altaassa, niin kannattaa pyyhe pitää mukana ja iho kuivana. Iholta haihtuva vesi jäähdyttää ihoa voimakkaasti, ja näin lämmin halli-ilmakin tuntuu kylmältä.

    • autoimmuuni

      oman kokemuksen mukaan kannattaa mittauttaa kilpirauhas arvot tsh sekä t4v jos uimahallien vedet tuntuvat liian kylmiltä, minä en tarennut enää uida uimahalleissa,enkä järvessä kesällä. talvella sisällä piti olla 26 astetta sekä paksuin untuvapeitto.

      sitten älysin pyytää lääkäriltä kilpirauhaskokeita ja todettiin kilpirauhasen vajaatoiminta, hoito aloitettiin ja nykyään tarkenen hyvin uimahalleissa, tuo on hyvä neuvo että ei saunaan ennen uintia, nykyään käyn hyvin harvoin saunassa uinnin jälkeenkään

      • Suomessa...

        Kilpirauhasarvot on katsottu ja kunnossa. Täytyypi kai lähteä Thaimaahan. Siellä uima-altaiden vettä pitää jäähdyttää, ettei kuumene liikaa. Kesällä yön minimi 32 astetta ja päivällä 37 - 38 astetta. :) Juokseminenkin on mukavampaa, kun ei viima viillä ihoa.


    • huimari

      käyppäs kankaanpään uimahallissa ja puhu sitten ilman kylmyydestä! siellä ei ainakaan vilustu. ilma on varmaan 40 asteista:D

    • kirjailija99

      Itse harrastan uintia, ja uimahllissa jossa käyn, on 35-astetta sisäilma. Todellisuudessa se 27astettakin on jo melkoisen lämmin, lämpimän suihkun jälkeen se vain tuntuu kylmältä. Tosiaan sen saunan voi jätää väliin ennen uintia, ja pulahtaa vaikka kylmäaltaaseen kastautumaan.
      Ja ei se "kylmä" vesi kylmää ole, jos siellä uikeisti ui ja urheilee. 8>

    • kylmäuimari

      Alapas harrastaa kylmäuintia, eli kun olet käynyt yhden talven avannossa niin kylmä saa ihan uuden määritelmän, samoin lämmin. Itse en siedä kylpylöiden tuskaisen lämmintä vettä. Ei siinä jaksa uida, vaan homma on tosiaan semmosta lilluttelua, uimisesta ei voi puhua. Lihakset tarvii hieman viileämpää tehdessään töitä kuntouimarilla.

    • kylmä

      Kylmä vesi on keholle hyväksi veren kieron ja vastustus kyvyn kannalta. kylmyyttä voi oppia kestämään ja on myös tehokas rasvaa polttaa.

    • mmmoi

      Siis kyllähän sen veden on pakko olla viileää, että siinä voi kunnolla uida. Tuollaisessakin vedessä tulee kuuma, kun tarpeeks kovaa sarjaa menee. Ja ilman lämpötila.. Koita joskus mennä uimakisoihin, niin tajuat kuinka lämmintä siellä tosiaan on :)

      • Anonyymi

        Useampi on kuollut avannoissa liian kylmän veden vaikutuksesta
        Taus todistaa


    • Idiute

      Lämpimiä*

    • Anonyymi

      Luonnollista karsintaa, jos kaikki Pellet päästetään sisään, tulee ahdasta.
      Siis neidit ja vastaavat jäävät tulematta kun vesi oli sii noin ,17o.

    • Anonyymi

      Trooppiset lämpötilat sopivat lillumiseen, uinti on sitten eri juttu. En allekirjoita näkemystä kylmyydestä. Olen kesäihminen ja vihaan alle 15 asteen kelejä, mutta esim. Leppävaaran maauimalassa ei ollenkaan tuntunut kylmältä ulkolämpötilan ollessa 14 astetta, mikä olisi esim. yli 5 km juoksumatkoille optimilämpötila.

      Kun oikeasti ui vaikkapa perhosuintia tai ottaa 400 metrin sekarin kovaa, ei hallivesi tunnu ollenkaan kylmältä.

    • Anonyymi

      Näin talviuintipaikalla kerran etelän pojan (Karibian poika) tekemässä volttia veteen. Ei pidä ap yleistää oman pään mukaan.. Jos sinä et pysty, niin mene kilpirauhastesteihin. Ainoa selitys se melkein, että sulla fysiologinen syy, koska ihminen (homo sapiens) kestää yleisesti hyvin 25 asteista vettä ja paljon kylmempiäkin lämpötiloja. Esimerkiksi monet Afrikan mantereen ihmiset kestävät sekä kuumaa, että pirun kylmää suomisisua paremmin.

      • Anonyymi

        Juuri näin. Kerran uimahallissa vesi oli jostain syystä nostettu lämpötilaan 30.3 ja siinä tuntui jo siltä, että naama sulaa.

        Seuraavalla kerralla taas normaali 28 ja treeni kulki paremmin.


    • Anonyymi

      Ei uimahalleissa kovin lämmintä tietääkseni se vesi saa olla koska lämmin vesi voi tuoda veteen herkemmin bakteereja.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1878
    2. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      118
      1829
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1828
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1610
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      60
      1432
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1246
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1153
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1138
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1138
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1127
    Aihe