sain tuliaisiksi Välimereltä semmoista maustetta kun kitpinopiza. Minkähän tätä käytetään ? Edes tuoja ei tiennyt mutta on niin iloisen keltaista että sen takia oli ostanut. Vähän kun sahrhami mutta ei kuiteskaan. Purkin kyljestä saa sen verran selkoa että siinä ei vissiin ole lisäaineita......
tietoa ?
18
431
Vastaukset
- äöläöl
Kyseessä on kurkuma. Antaa makua ja väriä ruokaan.
- Aivan kuten
ed. kirjoittaja mainitsikin, niin kysymyksessä on tosiaan kinkurkuma, toiselta nimeltään haldi, myös köyhän miehen sahramina tunnettu.
Käytetään esim. riisin värjäämiseen kauniin keltaiseksi. Ei kannata käyttää kovin runsaalla kädellä, sillä liikakäyttö saattaa antaa kitkerän maun ruokaan.
Kurkuma/haldi on todettu ns terveysvaikutteiseksi mausteeksi. Sillä sanotaan olevan vatsasyöpää ehkäisevä vaikutus. - Turmeric curcuma
hardi
putkessa lukee " Kitpinopiza saffron"
Kreikassa
KOYPKOYMAΣ ή KITPINOPIZA
http://www.terveysinfo.fi/uutiset/artikkeli_lue/1002
muilla kielillä (jos matkoilla esim)
http://www.liberherbarum.com/Pn0615.HTM
kun vierität palkkia alas
alkaa tulla mihin vaivaan.
Ruokia
http://www.hotsmokebbq.com/040spices/turmeric_curcuma_kunyit.php- äöläöl
Mielenkiintoinen tuo sana "saffron" tämän kurkuman yhteudessä. Kuinkahan montaa turistia on höynäytetty uskomaan purkissa olevan sahramia?
- kielipuoli
Kiitän teitä tiedoista... onkos muuten kokemusta käykö se kesäkurpitsan kanssa ? Luulisi että kyllä...
- Vallan mainiota
niin kesäkurpitsan kuin muidenkin kasvisten mausteena!
- täsä yks
COUSCOUSIA JA VIHANNEKSIA
AINEKSET: Noin 4 dl couscousia, 1 iso munakoiso runsaan puolen sentin paksuina viipaleina, 1 iso punainen tai vihreä paprika (suikaleina, ilman siemeniä), 1 iso kesäkurpitsa, 1 tl suolaa, mustapippuria, hyppysellinen kurkumaa ja kuminaa, tomaatteja.
OHJE: 1. Liota couscous-ryynejä 10 minuuttia kylmässä vedessä ja höyrytä 5 minuuttia. Voit myös kaataa kiehuvan veden (sama määrä kuin couscousia, joukossa tl suolaa ja rkl öljyä) couscous-ryynien päälle ja antaa hautua kannen alla 5 minuuttia. Sekoita haarukalla niin että ryynit irtoavat toisistaan.
2. Polta paprikoiden pinta kaasuliekillä tai uunissa grillivastusten alla. Kun pinta on mustunut, sulje paprikat muovipussiin. Hiero nahka irti pussin läpi.
3. Paahda munakoiso ja kesäkurpitsa kuumassa uunissa (220 astetta).
4. Paloittele kypsät vihannekset ja sekoita couscousiin. Mausta kurkumalla, kuminalla ja mustapippurilla. Kypsytä vielä 5 minuuttia ja tarjoile. - typerys resepti
Kysyikö joku muka reseptiä? Ääliö olet kun et ymmärtänyt kysymystä, tosin siihen oli jo hyvin vastattu.
- Kukahan se
nyt on se todellinen ääliö? Koita löysätä ihan pikkasen pipoasi!
Onhan se ihan mukavaa, jos joku näin ruokapalstalla oma-aloitteisesti jakaa reseptejäkin. Jos ei sulle nappaa, niin joku toinen voi pitää hyvinkin hyödyllisenä! - Kummastakohan
on enemmän hyötyä/iloa palstaa lukeville, sinun ei-kovinkaan-asiallisesta kirjoituksestasi vai jaetusta ruokaohjeesta?
- kielipuoli
Kummastakohan kirjoitti:
on enemmän hyötyä/iloa palstaa lukeville, sinun ei-kovinkaan-asiallisesta kirjoituksestasi vai jaetusta ruokaohjeesta?
Juu no aina reseptit on tervetulleita.
Testailin tätä kreikan sahramia pariinkiin otteeseen, ja hyvää tuli.
Ensinnäkin sillä sai todella upean heleän keltaista kesäkurpitsasäilykettä. Hyvälle tuulelle tulee jo pelkästä väristä.
Sitten hujautin vähän "american syle" maustekurkkuihin, sama homma , eli väri parani, mausta en tiedä sanoa kun ovat vielä maustumisvaiheessa.
Eilen tein vielä raastetusta kesäkurpitsasta pihvejä, joihin lisäsin tämän lisäksi juustoraastetta, kiminoa,suolaa ja pippuria.
Monipulinen mauste, täytyy sanoa.
Pitää vielä kokeilla kuinka toimii leivonnassa, jos vaikka laittaisi suolaiseen äyriäsipiirakkaan. - Leivontaan
kielipuoli kirjoitti:
Juu no aina reseptit on tervetulleita.
Testailin tätä kreikan sahramia pariinkiin otteeseen, ja hyvää tuli.
Ensinnäkin sillä sai todella upean heleän keltaista kesäkurpitsasäilykettä. Hyvälle tuulelle tulee jo pelkästä väristä.
Sitten hujautin vähän "american syle" maustekurkkuihin, sama homma , eli väri parani, mausta en tiedä sanoa kun ovat vielä maustumisvaiheessa.
Eilen tein vielä raastetusta kesäkurpitsasta pihvejä, joihin lisäsin tämän lisäksi juustoraastetta, kiminoa,suolaa ja pippuria.
Monipulinen mauste, täytyy sanoa.
Pitää vielä kokeilla kuinka toimii leivonnassa, jos vaikka laittaisi suolaiseen äyriäsipiirakkaan.ei ainakaan tietääkseni käytetä. Siihen tarkoitukseen oikea sahrami on parempi vaihtoehto.
Sen sijaan erilaisiin etikkasäilykkeisiin käytetään kurkumaa, esim. iranilaiset maustekurkut ja vaikkapa intialaisittain säilötty kukkakaali. - kielipuoli
Leivontaan kirjoitti:
ei ainakaan tietääkseni käytetä. Siihen tarkoitukseen oikea sahrami on parempi vaihtoehto.
Sen sijaan erilaisiin etikkasäilykkeisiin käytetään kurkumaa, esim. iranilaiset maustekurkut ja vaikkapa intialaisittain säilötty kukkakaali.Huomenta juu, tarkoitin suolaisia leivonnaisia, kuten piirakoita, sämpylöitä tai leipää.
Mutta kerrotko mitä on iranilaiset maustekurkut ? Kiinnostaisi tietää.
Tänä vuonna tulee paljon avomaankurkkua. Hinta edullisimmillaan
1.09 e /kilo ja varmaan vielä putoaa siitä.
Ajattelin josko ensi joululahjoiksi tekisikin hillojen sijasta maustekurkut, niitähän menee joulupöydässä.
Minulla on iso ja toimiva maakellari, ja paljon sukua :o)))
Ja kaikille ohjeiden linkkien lähettäjille kiitoset taas tuli uusia tuulia
ruoanlaittoon - äöläöl
kielipuoli kirjoitti:
Juu no aina reseptit on tervetulleita.
Testailin tätä kreikan sahramia pariinkiin otteeseen, ja hyvää tuli.
Ensinnäkin sillä sai todella upean heleän keltaista kesäkurpitsasäilykettä. Hyvälle tuulelle tulee jo pelkästä väristä.
Sitten hujautin vähän "american syle" maustekurkkuihin, sama homma , eli väri parani, mausta en tiedä sanoa kun ovat vielä maustumisvaiheessa.
Eilen tein vielä raastetusta kesäkurpitsasta pihvejä, joihin lisäsin tämän lisäksi juustoraastetta, kiminoa,suolaa ja pippuria.
Monipulinen mauste, täytyy sanoa.
Pitää vielä kokeilla kuinka toimii leivonnassa, jos vaikka laittaisi suolaiseen äyriäsipiirakkaan.Kurkuma ei käy sahramin korvikkeeksi kuin vähän värinsä puolesta. Jos kurkumaa käyttää liikaa antaa se ruokaan er4äänlaisen ummehtuineen maun.
Varovaisuutta - kyseessä ei ole oikeastaan käyttötarkoitukseltaan mauste vaan värinaine, jolla mm. intialaisessa keittiössä värjättään ruoka. - Minulla ei
kielipuoli kirjoitti:
Huomenta juu, tarkoitin suolaisia leivonnaisia, kuten piirakoita, sämpylöitä tai leipää.
Mutta kerrotko mitä on iranilaiset maustekurkut ? Kiinnostaisi tietää.
Tänä vuonna tulee paljon avomaankurkkua. Hinta edullisimmillaan
1.09 e /kilo ja varmaan vielä putoaa siitä.
Ajattelin josko ensi joululahjoiksi tekisikin hillojen sijasta maustekurkut, niitähän menee joulupöydässä.
Minulla on iso ja toimiva maakellari, ja paljon sukua :o)))
Ja kaikille ohjeiden linkkien lähettäjille kiitoset taas tuli uusia tuulia
ruoanlaittoonvalitettavasti ole iranilaisten maustekurkkujen säilöntäohjetta, mutta olen sellaisia joskus tuonut kotiin Tukholman tuliaisina.
Sen verran sieltä säilöntäliemestä pystyi bongaamaan, että kurkumaa oli käytetty, samoin korianterin varsia, erilaisia pippureita, sipulinrenkaita. Itse kurkkuihin oli vedetty toiselle sivulle pitkittäinen viilto, ja sisään laitettu viipaloituja valkosipulinkynsiä. Sen jälkeen kurkut oli sidottu kalalangalla.
Mausteita oli kaiken kaikkiaan käytetty mukavan reippaalla kädellä, mutta ei kuitenkaan liikaa, vaan säilyttäen kurkun maku.
Täytyisi oikeastaan haeskella netistä, josko sieltä löytyisi resepti, nyt kun todella näyttää tulevan hyvä kurkkukesä. Meillä pukkaa myös kesäkurpitsaa siihen malliin, että kaikkea ei ennätä käyttää päivittäiseen ruoanvalmistukseen. Osan hilloan, mutta ajattelin kokeilla sekin säilömistä. Hyviä reseptejä kenelläkään? Vink-vink, meillä tykätään enempi mausteisemmista versioista...
- mausteiden kirjoa
http://keskustelu.suomi24.fi/node/2453320
http://snoobar.vuodatus.net/blog/298983 -vahinko että lopetti-herkullisin ruokaideoineen ja kertomuksineen
http://www.shahrzadrestaurant.com/about_persian_food.php
yks pikkelsi
http://shahrzaad.wordpress.com/2008/11/25/iranian-recipe-torshipickle/
saframilla
http://javanehskitchen.wordpress.com/2010/02/03/persian-zafaran-chicken
http://javanehskitchen.wordpress.com/2010/02/02/saffron-and-what-to-do-with-it/
http://www.santamaria.fi/servlet/se.daddy.sm.web.servlets.RecipeServlet?c=2&p=r2a
reipas ote ruokaan http://tamarindheaven.blogspot.com/
ja jopa tulee linssejä ja punajuuren naatteja sekä kurkumaa
Kokeilin punaruoto mangoldilla ja maukasta on.
vielä juttua mausteista
http://tamarindheaven.blogspot.com/search/label/jauheet ja mausteet - zataar ja kurkuma
kukkakaali pilahvi
http://snoobar.vuodatus.net/blog/category/riisi, kuskus ym. - iranilainen pikkelss
http://shahrzaad.wordpress.com/2008/11/25/iranian-recipe-torshipickle/
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 854022
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t353071Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä992263Onko jollakin navetassa kuolleita eläimiä
Onko totta mitä facebookissa kirjoitetaan että jonkun navetassa olisi kuolleita eläimiä? Mitä on tapahtunut?312038Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian271811- 311790
Miksi olet riittämätön kaivatullesi?
Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell701790Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja271557Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni91517- 281501