tietoa ?

kielipuoli

sain tuliaisiksi Välimereltä semmoista maustetta kun kitpinopiza. Minkähän tätä käytetään ? Edes tuoja ei tiennyt mutta on niin iloisen keltaista että sen takia oli ostanut. Vähän kun sahrhami mutta ei kuiteskaan. Purkin kyljestä saa sen verran selkoa että siinä ei vissiin ole lisäaineita......

18

360

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • äöläöl

      Kyseessä on kurkuma. Antaa makua ja väriä ruokaan.

    • Aivan kuten

      ed. kirjoittaja mainitsikin, niin kysymyksessä on tosiaan kinkurkuma, toiselta nimeltään haldi, myös köyhän miehen sahramina tunnettu.

      Käytetään esim. riisin värjäämiseen kauniin keltaiseksi. Ei kannata käyttää kovin runsaalla kädellä, sillä liikakäyttö saattaa antaa kitkerän maun ruokaan.

      Kurkuma/haldi on todettu ns terveysvaikutteiseksi mausteeksi. Sillä sanotaan olevan vatsasyöpää ehkäisevä vaikutus.

    • Turmeric curcuma
      • äöläöl

        Mielenkiintoinen tuo sana "saffron" tämän kurkuman yhteudessä. Kuinkahan montaa turistia on höynäytetty uskomaan purkissa olevan sahramia?


    • kielipuoli

      Kiitän teitä tiedoista... onkos muuten kokemusta käykö se kesäkurpitsan kanssa ? Luulisi että kyllä...

      • Vallan mainiota

        niin kesäkurpitsan kuin muidenkin kasvisten mausteena!


    • täsä yks

      COUSCOUSIA JA VIHANNEKSIA

      AINEKSET: Noin 4 dl couscousia, 1 iso munakoiso runsaan puolen sentin paksuina viipaleina, 1 iso punainen tai vihreä paprika (suikaleina, ilman siemeniä), 1 iso kesäkurpitsa, 1 tl suolaa, mustapippuria, hyppysellinen kurkumaa ja kuminaa, tomaatteja.

      OHJE: 1. Liota couscous-ryynejä 10 minuuttia kylmässä vedessä ja höyrytä 5 minuuttia. Voit myös kaataa kiehuvan veden (sama määrä kuin couscousia, joukossa tl suolaa ja rkl öljyä) couscous-ryynien päälle ja antaa hautua kannen alla 5 minuuttia. Sekoita haarukalla niin että ryynit irtoavat toisistaan.

      2. Polta paprikoiden pinta kaasuliekillä tai uunissa grillivastusten alla. Kun pinta on mustunut, sulje paprikat muovipussiin. Hiero nahka irti pussin läpi.

      3. Paahda munakoiso ja kesäkurpitsa kuumassa uunissa (220 astetta).

      4. Paloittele kypsät vihannekset ja sekoita couscousiin. Mausta kurkumalla, kuminalla ja mustapippurilla. Kypsytä vielä 5 minuuttia ja tarjoile.

    • typerys resepti

      Kysyikö joku muka reseptiä? Ääliö olet kun et ymmärtänyt kysymystä, tosin siihen oli jo hyvin vastattu.

      • Kukahan se

        nyt on se todellinen ääliö? Koita löysätä ihan pikkasen pipoasi!

        Onhan se ihan mukavaa, jos joku näin ruokapalstalla oma-aloitteisesti jakaa reseptejäkin. Jos ei sulle nappaa, niin joku toinen voi pitää hyvinkin hyödyllisenä!


      • Kummastakohan

        on enemmän hyötyä/iloa palstaa lukeville, sinun ei-kovinkaan-asiallisesta kirjoituksestasi vai jaetusta ruokaohjeesta?


      • kielipuoli
        Kummastakohan kirjoitti:

        on enemmän hyötyä/iloa palstaa lukeville, sinun ei-kovinkaan-asiallisesta kirjoituksestasi vai jaetusta ruokaohjeesta?

        Juu no aina reseptit on tervetulleita.
        Testailin tätä kreikan sahramia pariinkiin otteeseen, ja hyvää tuli.
        Ensinnäkin sillä sai todella upean heleän keltaista kesäkurpitsasäilykettä. Hyvälle tuulelle tulee jo pelkästä väristä.
        Sitten hujautin vähän "american syle" maustekurkkuihin, sama homma , eli väri parani, mausta en tiedä sanoa kun ovat vielä maustumisvaiheessa.
        Eilen tein vielä raastetusta kesäkurpitsasta pihvejä, joihin lisäsin tämän lisäksi juustoraastetta, kiminoa,suolaa ja pippuria.
        Monipulinen mauste, täytyy sanoa.
        Pitää vielä kokeilla kuinka toimii leivonnassa, jos vaikka laittaisi suolaiseen äyriäsipiirakkaan.


      • Leivontaan
        kielipuoli kirjoitti:

        Juu no aina reseptit on tervetulleita.
        Testailin tätä kreikan sahramia pariinkiin otteeseen, ja hyvää tuli.
        Ensinnäkin sillä sai todella upean heleän keltaista kesäkurpitsasäilykettä. Hyvälle tuulelle tulee jo pelkästä väristä.
        Sitten hujautin vähän "american syle" maustekurkkuihin, sama homma , eli väri parani, mausta en tiedä sanoa kun ovat vielä maustumisvaiheessa.
        Eilen tein vielä raastetusta kesäkurpitsasta pihvejä, joihin lisäsin tämän lisäksi juustoraastetta, kiminoa,suolaa ja pippuria.
        Monipulinen mauste, täytyy sanoa.
        Pitää vielä kokeilla kuinka toimii leivonnassa, jos vaikka laittaisi suolaiseen äyriäsipiirakkaan.

        ei ainakaan tietääkseni käytetä. Siihen tarkoitukseen oikea sahrami on parempi vaihtoehto.

        Sen sijaan erilaisiin etikkasäilykkeisiin käytetään kurkumaa, esim. iranilaiset maustekurkut ja vaikkapa intialaisittain säilötty kukkakaali.


      • kielipuoli
        Leivontaan kirjoitti:

        ei ainakaan tietääkseni käytetä. Siihen tarkoitukseen oikea sahrami on parempi vaihtoehto.

        Sen sijaan erilaisiin etikkasäilykkeisiin käytetään kurkumaa, esim. iranilaiset maustekurkut ja vaikkapa intialaisittain säilötty kukkakaali.

        Huomenta juu, tarkoitin suolaisia leivonnaisia, kuten piirakoita, sämpylöitä tai leipää.

        Mutta kerrotko mitä on iranilaiset maustekurkut ? Kiinnostaisi tietää.
        Tänä vuonna tulee paljon avomaankurkkua. Hinta edullisimmillaan
        1.09 e /kilo ja varmaan vielä putoaa siitä.
        Ajattelin josko ensi joululahjoiksi tekisikin hillojen sijasta maustekurkut, niitähän menee joulupöydässä.
        Minulla on iso ja toimiva maakellari, ja paljon sukua :o)))

        Ja kaikille ohjeiden linkkien lähettäjille kiitoset taas tuli uusia tuulia
        ruoanlaittoon


      • äöläöl
        kielipuoli kirjoitti:

        Juu no aina reseptit on tervetulleita.
        Testailin tätä kreikan sahramia pariinkiin otteeseen, ja hyvää tuli.
        Ensinnäkin sillä sai todella upean heleän keltaista kesäkurpitsasäilykettä. Hyvälle tuulelle tulee jo pelkästä väristä.
        Sitten hujautin vähän "american syle" maustekurkkuihin, sama homma , eli väri parani, mausta en tiedä sanoa kun ovat vielä maustumisvaiheessa.
        Eilen tein vielä raastetusta kesäkurpitsasta pihvejä, joihin lisäsin tämän lisäksi juustoraastetta, kiminoa,suolaa ja pippuria.
        Monipulinen mauste, täytyy sanoa.
        Pitää vielä kokeilla kuinka toimii leivonnassa, jos vaikka laittaisi suolaiseen äyriäsipiirakkaan.

        Kurkuma ei käy sahramin korvikkeeksi kuin vähän värinsä puolesta. Jos kurkumaa käyttää liikaa antaa se ruokaan er4äänlaisen ummehtuineen maun.

        Varovaisuutta - kyseessä ei ole oikeastaan käyttötarkoitukseltaan mauste vaan värinaine, jolla mm. intialaisessa keittiössä värjättään ruoka.


      • Minulla ei
        kielipuoli kirjoitti:

        Huomenta juu, tarkoitin suolaisia leivonnaisia, kuten piirakoita, sämpylöitä tai leipää.

        Mutta kerrotko mitä on iranilaiset maustekurkut ? Kiinnostaisi tietää.
        Tänä vuonna tulee paljon avomaankurkkua. Hinta edullisimmillaan
        1.09 e /kilo ja varmaan vielä putoaa siitä.
        Ajattelin josko ensi joululahjoiksi tekisikin hillojen sijasta maustekurkut, niitähän menee joulupöydässä.
        Minulla on iso ja toimiva maakellari, ja paljon sukua :o)))

        Ja kaikille ohjeiden linkkien lähettäjille kiitoset taas tuli uusia tuulia
        ruoanlaittoon

        valitettavasti ole iranilaisten maustekurkkujen säilöntäohjetta, mutta olen sellaisia joskus tuonut kotiin Tukholman tuliaisina.

        Sen verran sieltä säilöntäliemestä pystyi bongaamaan, että kurkumaa oli käytetty, samoin korianterin varsia, erilaisia pippureita, sipulinrenkaita. Itse kurkkuihin oli vedetty toiselle sivulle pitkittäinen viilto, ja sisään laitettu viipaloituja valkosipulinkynsiä. Sen jälkeen kurkut oli sidottu kalalangalla.

        Mausteita oli kaiken kaikkiaan käytetty mukavan reippaalla kädellä, mutta ei kuitenkaan liikaa, vaan säilyttäen kurkun maku.

        Täytyisi oikeastaan haeskella netistä, josko sieltä löytyisi resepti, nyt kun todella näyttää tulevan hyvä kurkkukesä. Meillä pukkaa myös kesäkurpitsaa siihen malliin, että kaikkea ei ennätä käyttää päivittäiseen ruoanvalmistukseen. Osan hilloan, mutta ajattelin kokeilla sekin säilömistä. Hyviä reseptejä kenelläkään? Vink-vink, meillä tykätään enempi mausteisemmista versioista...


    • zataar ja kurkuma

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2763
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2350
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2110
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1874
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1731
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      38
      1725
    7. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1696
    8. 103
      1676
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      129
      1487
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1294
    Aihe