Hei,
Valmistuuko graavilohi oikeasti suolaamalla? Luin joskus tieteen kuvalehden artikkelista että lohi ei todellisuudessa valmistu pelkällä suolalla. Suola tavallaan vaan maustaa sen. Suola auttaa ainoastaan säilöntään. Onko kellään tähän fakta pohjaa?
Valmistuuko lohi oikeasti suolaamalla?
33
2241
Vastaukset
- Vanha kokki
Ei valmistu kokonaan. Graavauksen jälkeen noin vartiski 200 asteiseen uuniin, niin ei jää raa'aksi!
- Anonyymi
Ei se silloin enään ole graavikalaa ja suolaus kyllä kypsentää kalan
- suolattu
Eli pelkästään suolalla kypsyttäminen on vain myytti?
- Kala-Victor
Kyllä valmistuu suolalla! Älä missään nimessä mene kuumentamaan graavattua lohta! Tuo nimimerkki Vanha kokki on vain joku eläkkeellä oleva entinen kokki, joka terrorisoi nykyin palstaa, kun kaikki tyrmäsivät hänen reptinsä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Graavilohi
- hyvä ku päästiin
Niin näkyy olevan, toope on täysi terroristi, ei mukamas enää ole palsta juuri minkään arvoinen, koska hänen suuruutensa Vanha kokki ei enää viitsi jakaa viisauttaan täällä.
Täysi toope ja pösilö koko ukko, itseään täynnä oleva, ehkä dementiaa sairastava, se selittäisi ne täysin päättömät ohjeet, sekä itsensä ylentämiset.
Ketä kiinnostaa lukea, kenelle joku entinen kokki on köksaillu työuransa aikan, varsinkin kun aloituksessa on kysytty jotain reseptiä. Tämä toope mielellään kertoi ummet ja lammet, ohjeet olivat sitten vähän niin ja näin. - Tisikin tällä puolen
Suola kypsyttää jossain määrin, ja kalan liha pehmenee. Lohta voi syödä raakana, kuten kaikkia muitakin merivedessä eläviä kaloja, koska niissä ei ole terveydelle vaarallisia loisia. Järvikala tulee aina kypsentää kuumentamalla.
Sama koskee hapolla kypsytystä, kalan tulee ola suolaisen veden kala, ja lihan naudanlihaa.- Anonyymi
Miten turskamadot?
Anonyymi kirjoitti:
Miten turskamadot?
Turskamatotartuntoja ei ole tavattu lainkaan Suomessa eikä matoja ole lohissa vaan turskassa, joka kypsennetään muutenkin lämmön avulla. Turskaa ei syödä suolattuna.
"Suola kypsyttää jossain määrin, ja kalan liha pehmenee."
Kyllä, suola kypsentää, mutta kalan liha ei pehmene vaan kiinteytyy koska siitä poistuu nestettä.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Turskamatotartuntoja ei ole tavattu lainkaan Suomessa eikä matoja ole lohissa vaan turskassa, joka kypsennetään muutenkin lämmön avulla. Turskaa ei syödä suolattuna.
Näkyyhän tuota graaviturskaa olevan ravintoloissa, laivallakin.
Anonyymi kirjoitti:
Näkyyhän tuota graaviturskaa olevan ravintoloissa, laivallakin.
Sushissa turskaa ei käytetä koskaan juuri näiden matojen vuoksi. Samoin ruokaviraston mukaan: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
Vaikka joku ravintola tai laiva tarjoaa graaviturskaa niin tuskin se mitään käsistä revittävää herkkua on. Minä en ainakaan pidä rasvattomasta graavikalasta. Toivottavasti pakastavat turskansa ennen graavaamista. Turskamadot kuolevat pakastamisella.
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-loisia-ja-alkuelaimia/turskamato/- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Sushissa turskaa ei käytetä koskaan juuri näiden matojen vuoksi. Samoin ruokaviraston mukaan: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
Vaikka joku ravintola tai laiva tarjoaa graaviturskaa niin tuskin se mitään käsistä revittävää herkkua on. Minä en ainakaan pidä rasvattomasta graavikalasta. Toivottavasti pakastavat turskansa ennen graavaamista. Turskamadot kuolevat pakastamisella.
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-loisia-ja-alkuelaimia/turskamato/Mutta äsken kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.
Anonyymi kirjoitti:
Mutta äsken kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.
Puhuinko äskeisessä kommentissa jotain kypsentämisestä? Laitoin lainauksen ruokaviraston sivulta. Ruokavirasto mitä ilmeisimmin tarkoitti tuossa lämmöllä kypsentämistä ja olisi voinut olla tarkempi ilmaisussaan.
- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Puhuinko äskeisessä kommentissa jotain kypsentämisestä? Laitoin lainauksen ruokaviraston sivulta. Ruokavirasto mitä ilmeisimmin tarkoitti tuossa lämmöllä kypsentämistä ja olisi voinut olla tarkempi ilmaisussaan.
Dementiaako?
"Grillaava_rouva
2024-08-03 19:21:46
Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen" Anonyymi kirjoitti:
Dementiaako?
"Grillaava_rouva
2024-08-03 19:21:46
Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen"Etkö ymmärrä suoraa lainausta? Ruokavirasto sanoo näin: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
Tuossa ruokavirasto tarkoittaa ilmiselvästi kuumentamalla kypsentämistä. Ei tämä sulje pois sitä, että pelkkä suolaaminen on kypsentämistä. Graaviturska on kypsää jos se on sellaiseksi tarkoitettu valmistajan mielestä, mutta onhan se ihan älyttömän outo ruokalaji.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Etkö ymmärrä suoraa lainausta? Ruokavirasto sanoo näin: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
Tuossa ruokavirasto tarkoittaa ilmiselvästi kuumentamalla kypsentämistä. Ei tämä sulje pois sitä, että pelkkä suolaaminen on kypsentämistä. Graaviturska on kypsää jos se on sellaiseksi tarkoitettu valmistajan mielestä, mutta onhan se ihan älyttömän outo ruokalaji."Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.
"Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää."
Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna. Anonyymi kirjoitti:
"Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.
"Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää."
Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.”- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.”
Ei kerrottu ei, mutta asiantuntija pystyy päättelemään, että kuumentamalla koska jos olisi tarkoitettu suolaamista niin olisi neuvottu pakastamaan ensin.
”Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.”
No, monet perinteiset lihat ja kalat kypsennetään suolaamalla, esimerkiksi graavikalat, ilmakuivatut kalat ja kinkut. Ilmakuivatut kalat ja kinkut ovat usein arvostetuimpia ja maukkaimpia tuotteita, esimerkiksi Mojama, Parmankinkku tai Iberiankinkku. Mitään näistä ei ole keitetty vaan kypsennykseen riittää suola ja kuiva ilma.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
”- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.”
Ei kerrottu ei, mutta asiantuntija pystyy päättelemään, että kuumentamalla koska jos olisi tarkoitettu suolaamista niin olisi neuvottu pakastamaan ensin.
”Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.”
No, monet perinteiset lihat ja kalat kypsennetään suolaamalla, esimerkiksi graavikalat, ilmakuivatut kalat ja kinkut. Ilmakuivatut kalat ja kinkut ovat usein arvostetuimpia ja maukkaimpia tuotteita, esimerkiksi Mojama, Parmankinkku tai Iberiankinkku. Mitään näistä ei ole keitetty vaan kypsennykseen riittää suola ja kuiva ilma.Perinteisesti on säilötty suolaamalla ja kuivaamalla.
Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla. Anonyymi kirjoitti:
Perinteisesti on säilötty suolaamalla ja kuivaamalla.
Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla."Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... "
Wikipedia: "Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla."
"Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla."
Tarkoitat varmaan fermentointia?
Kotivara: "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."
https://www.kotivara.fi/mita-yhteista-on-meetvursteilla-juustoilla-viineilla-ja-oluilla/
"Ammattilaiset puhuukin..."
Meinaan tukehtua nauruun kun aloitat tällä ja sitten nolaat itsesi tietämättömyytesi julkisella esittelyllä.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
"Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... "
Wikipedia: "Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla."
"Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla."
Tarkoitat varmaan fermentointia?
Kotivara: "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."
https://www.kotivara.fi/mita-yhteista-on-meetvursteilla-juustoilla-viineilla-ja-oluilla/
"Ammattilaiset puhuukin..."
Meinaan tukehtua nauruun kun aloitat tällä ja sitten nolaat itsesi tietämättömyytesi julkisella esittelyllä.Oletkin itsesi nolaamisen ammattilainen, ei tällä palstalla muut sinulle pärjää. Samassa ketjussa sekoitat kypsentämiset, suolaamiset, kuivaamiset, säilömiset, marinoinnit ja korjailet omia sepustuksiasi ..., eihän sitä kaikkea wikipediastakaan kerralla löydä tai ymmärrä :)
No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei? Tai älä suotta googlaa :) Anonyymi kirjoitti:
Oletkin itsesi nolaamisen ammattilainen, ei tällä palstalla muut sinulle pärjää. Samassa ketjussa sekoitat kypsentämiset, suolaamiset, kuivaamiset, säilömiset, marinoinnit ja korjailet omia sepustuksiasi ..., eihän sitä kaikkea wikipediastakaan kerralla löydä tai ymmärrä :)
No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei? Tai älä suotta googlaa :)No, on kiva olla elintarviketeollisuuden kanssa samalla tavalla väärässä. Kotivaran mukaan fermentointi eli meetwurstin lihan hapattaminen on kypsentämistä. "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."
"No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei?"
On tietenkin. Se on niin hapanta, ettei siinä bakteerit enää lisäänny. Itse asiassa tämä hoipertelusi hapansilakasta kirkastaa sitä, mitä on kypsentäminen. Estetään bakteerien toiminta. Se voi olla kuumentamista, hapattamista, suolaamista, savustamista, sokeroimista tai kuivaamista.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
No, on kiva olla elintarviketeollisuuden kanssa samalla tavalla väärässä. Kotivaran mukaan fermentointi eli meetwurstin lihan hapattaminen on kypsentämistä. "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."
"No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei?"
On tietenkin. Se on niin hapanta, ettei siinä bakteerit enää lisäänny. Itse asiassa tämä hoipertelusi hapansilakasta kirkastaa sitä, mitä on kypsentäminen. Estetään bakteerien toiminta. Se voi olla kuumentamista, hapattamista, suolaamista, savustamista, sokeroimista tai kuivaamista.OHO, päivystit palstalla koko päivän ja vastasit 4 minuutissa :D
Bakteerikäyminen on siis kypsentämistä ja tietysti kaikki hapateut maitotuotteet, hapankaali jne ovat kypsennettyjä. Suolaaminen on kypsentämistä paitsi kun pitää kuumentaa...
Luojan kiitos minun ei tarvitse syödä pöperöitäsi kun et ymmärrä tuon taivaallista ruuanlaitosta, mutta ihmiset takuulla kypsyy sinuun :) Anonyymi kirjoitti:
OHO, päivystit palstalla koko päivän ja vastasit 4 minuutissa :D
Bakteerikäyminen on siis kypsentämistä ja tietysti kaikki hapateut maitotuotteet, hapankaali jne ovat kypsennettyjä. Suolaaminen on kypsentämistä paitsi kun pitää kuumentaa...
Luojan kiitos minun ei tarvitse syödä pöperöitäsi kun et ymmärrä tuon taivaallista ruuanlaitosta, mutta ihmiset takuulla kypsyy sinuun :)Oho, viestisi oli niin sekava, ettei siitä ymmärrä pirukaan. Yritä uudelleen.
- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Oho, viestisi oli niin sekava, ettei siitä ymmärrä pirukaan. Yritä uudelleen.
Sehän ei ole yllätys ettei tenttumamma ymmärrä :)
- gggghhhhhhh
Suolakala ei ole kypsää, mutta suolaaminen parantaa sen makua ja säilyvyyttä. Kylmäsavulohikaan ei ole kypsää.
Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen- Anonyymi
Suolakala on kypsää
- Anonyymi
Mitä tarkoittaa "valmistuminen".
- Anonyymi
Hauki pitää suolata upottamalla kokonaan suolaliukseen tai voit saada loisia.Joskus arvioitiin että Suomessa jopa 70% kansasta oli loisia ja suurin syyllinen oli kuulema huonosti valmistettu suolattu hauki.Itse en tuon takia viitsi suolata haukia vaan paistan pannulla tai savustan
- Anonyymi
Nykyään Suomessa on hyvin vähän lapamatoja vesistöissä, lähes kaikki tartunnat ulkomailta sushista.
- Anonyymi
Itse en ole koskaan syönyt mainittua graafilohta, en sen puolen mitään muutakaan kalaruokaa, koska kaikki kalaruoat oksettaa minua ja etenkin tuo graavilohi, olisiko se ihan itsesuojeluvaisto mikä estää sen syömisen? Sen verran perun puheitani, että jotain hyvin maustettua silliä voin kyllä vähän syödä
- Anonyymi
Ruoka on valmista silloin, kun se on valmista tarjottavaksi, valmistustavasta riippumatta.
Kalan kypsyys on aivan eri asia. - Anonyymi
"Sen verran perun puheitani, että jotain hyvin maustettua silliä voin kyllä vähän syödä."
Sillihän on oksettavampaa kuin graavilohi, jonka moderni versio on tuoresuolattua. Silliä säilötään suolassa pitkään niin, että se alkaa fermentoitua.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi852287Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap182257Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen181700- 1041458
Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663921416Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1631248Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2571042- 63943
- 78909
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha174893