Valmistuuko lohi oikeasti suolaamalla?

suolattu

Hei,

Valmistuuko graavilohi oikeasti suolaamalla? Luin joskus tieteen kuvalehden artikkelista että lohi ei todellisuudessa valmistu pelkällä suolalla. Suola tavallaan vaan maustaa sen. Suola auttaa ainoastaan säilöntään. Onko kellään tähän fakta pohjaa?

33

2241

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Ei valmistu kokonaan. Graavauksen jälkeen noin vartiski 200 asteiseen uuniin, niin ei jää raa'aksi!

      • Anonyymi

        Ei se silloin enään ole graavikalaa ja suolaus kyllä kypsentää kalan


    • suolattu

      Eli pelkästään suolalla kypsyttäminen on vain myytti?

      • Kala-Victor

        Kyllä valmistuu suolalla! Älä missään nimessä mene kuumentamaan graavattua lohta! Tuo nimimerkki Vanha kokki on vain joku eläkkeellä oleva entinen kokki, joka terrorisoi nykyin palstaa, kun kaikki tyrmäsivät hänen reptinsä.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/Graavilohi


    • hyvä ku päästiin

      Niin näkyy olevan, toope on täysi terroristi, ei mukamas enää ole palsta juuri minkään arvoinen, koska hänen suuruutensa Vanha kokki ei enää viitsi jakaa viisauttaan täällä.
      Täysi toope ja pösilö koko ukko, itseään täynnä oleva, ehkä dementiaa sairastava, se selittäisi ne täysin päättömät ohjeet, sekä itsensä ylentämiset.
      Ketä kiinnostaa lukea, kenelle joku entinen kokki on köksaillu työuransa aikan, varsinkin kun aloituksessa on kysytty jotain reseptiä. Tämä toope mielellään kertoi ummet ja lammet, ohjeet olivat sitten vähän niin ja näin.

    • Tisikin tällä puolen

      Suola kypsyttää jossain määrin, ja kalan liha pehmenee. Lohta voi syödä raakana, kuten kaikkia muitakin merivedessä eläviä kaloja, koska niissä ei ole terveydelle vaarallisia loisia. Järvikala tulee aina kypsentää kuumentamalla.

      Sama koskee hapolla kypsytystä, kalan tulee ola suolaisen veden kala, ja lihan naudanlihaa.

      • Anonyymi

        Miten turskamadot?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Miten turskamadot?

        Turskamatotartuntoja ei ole tavattu lainkaan Suomessa eikä matoja ole lohissa vaan turskassa, joka kypsennetään muutenkin lämmön avulla. Turskaa ei syödä suolattuna.


      • "Suola kypsyttää jossain määrin, ja kalan liha pehmenee."

        Kyllä, suola kypsentää, mutta kalan liha ei pehmene vaan kiinteytyy koska siitä poistuu nestettä.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Turskamatotartuntoja ei ole tavattu lainkaan Suomessa eikä matoja ole lohissa vaan turskassa, joka kypsennetään muutenkin lämmön avulla. Turskaa ei syödä suolattuna.

        Näkyyhän tuota graaviturskaa olevan ravintoloissa, laivallakin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Näkyyhän tuota graaviturskaa olevan ravintoloissa, laivallakin.

        Sushissa turskaa ei käytetä koskaan juuri näiden matojen vuoksi. Samoin ruokaviraston mukaan: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."

        Vaikka joku ravintola tai laiva tarjoaa graaviturskaa niin tuskin se mitään käsistä revittävää herkkua on. Minä en ainakaan pidä rasvattomasta graavikalasta. Toivottavasti pakastavat turskansa ennen graavaamista. Turskamadot kuolevat pakastamisella.

        https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-loisia-ja-alkuelaimia/turskamato/


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Sushissa turskaa ei käytetä koskaan juuri näiden matojen vuoksi. Samoin ruokaviraston mukaan: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."

        Vaikka joku ravintola tai laiva tarjoaa graaviturskaa niin tuskin se mitään käsistä revittävää herkkua on. Minä en ainakaan pidä rasvattomasta graavikalasta. Toivottavasti pakastavat turskansa ennen graavaamista. Turskamadot kuolevat pakastamisella.

        https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-loisia-ja-alkuelaimia/turskamato/

        Mutta äsken kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Mutta äsken kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.

        Puhuinko äskeisessä kommentissa jotain kypsentämisestä? Laitoin lainauksen ruokaviraston sivulta. Ruokavirasto mitä ilmeisimmin tarkoitti tuossa lämmöllä kypsentämistä ja olisi voinut olla tarkempi ilmaisussaan.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Puhuinko äskeisessä kommentissa jotain kypsentämisestä? Laitoin lainauksen ruokaviraston sivulta. Ruokavirasto mitä ilmeisimmin tarkoitti tuossa lämmöllä kypsentämistä ja olisi voinut olla tarkempi ilmaisussaan.

        Dementiaako?

        "Grillaava_rouva
        2024-08-03 19:21:46

        Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen"


      • Anonyymi kirjoitti:

        Dementiaako?

        "Grillaava_rouva
        2024-08-03 19:21:46

        Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen"

        Etkö ymmärrä suoraa lainausta? Ruokavirasto sanoo näin: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."

        Tuossa ruokavirasto tarkoittaa ilmiselvästi kuumentamalla kypsentämistä. Ei tämä sulje pois sitä, että pelkkä suolaaminen on kypsentämistä. Graaviturska on kypsää jos se on sellaiseksi tarkoitettu valmistajan mielestä, mutta onhan se ihan älyttömän outo ruokalaji.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Etkö ymmärrä suoraa lainausta? Ruokavirasto sanoo näin: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."

        Tuossa ruokavirasto tarkoittaa ilmiselvästi kuumentamalla kypsentämistä. Ei tämä sulje pois sitä, että pelkkä suolaaminen on kypsentämistä. Graaviturska on kypsää jos se on sellaiseksi tarkoitettu valmistajan mielestä, mutta onhan se ihan älyttömän outo ruokalaji.

        "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."

        - Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.

        "Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää."

        Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."

        - Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.

        "Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää."

        Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.

        ”- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.”

        Ei kerrottu ei, mutta asiantuntija pystyy päättelemään, että kuumentamalla koska jos olisi tarkoitettu suolaamista niin olisi neuvottu pakastamaan ensin.

        ”Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.”

        No, monet perinteiset lihat ja kalat kypsennetään suolaamalla, esimerkiksi graavikalat, ilmakuivatut kalat ja kinkut. Ilmakuivatut kalat ja kinkut ovat usein arvostetuimpia ja maukkaimpia tuotteita, esimerkiksi Mojama, Parmankinkku tai Iberiankinkku. Mitään näistä ei ole keitetty vaan kypsennykseen riittää suola ja kuiva ilma.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.”

        Ei kerrottu ei, mutta asiantuntija pystyy päättelemään, että kuumentamalla koska jos olisi tarkoitettu suolaamista niin olisi neuvottu pakastamaan ensin.

        ”Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.”

        No, monet perinteiset lihat ja kalat kypsennetään suolaamalla, esimerkiksi graavikalat, ilmakuivatut kalat ja kinkut. Ilmakuivatut kalat ja kinkut ovat usein arvostetuimpia ja maukkaimpia tuotteita, esimerkiksi Mojama, Parmankinkku tai Iberiankinkku. Mitään näistä ei ole keitetty vaan kypsennykseen riittää suola ja kuiva ilma.

        Perinteisesti on säilötty suolaamalla ja kuivaamalla.

        Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Perinteisesti on säilötty suolaamalla ja kuivaamalla.

        Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla.

        "Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... "

        Wikipedia: "Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla."

        "Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla."

        Tarkoitat varmaan fermentointia?

        Kotivara: "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."

        https://www.kotivara.fi/mita-yhteista-on-meetvursteilla-juustoilla-viineilla-ja-oluilla/

        "Ammattilaiset puhuukin..."

        Meinaan tukehtua nauruun kun aloitat tällä ja sitten nolaat itsesi tietämättömyytesi julkisella esittelyllä.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        "Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... "

        Wikipedia: "Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla."

        "Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla."

        Tarkoitat varmaan fermentointia?

        Kotivara: "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."

        https://www.kotivara.fi/mita-yhteista-on-meetvursteilla-juustoilla-viineilla-ja-oluilla/

        "Ammattilaiset puhuukin..."

        Meinaan tukehtua nauruun kun aloitat tällä ja sitten nolaat itsesi tietämättömyytesi julkisella esittelyllä.

        Oletkin itsesi nolaamisen ammattilainen, ei tällä palstalla muut sinulle pärjää. Samassa ketjussa sekoitat kypsentämiset, suolaamiset, kuivaamiset, säilömiset, marinoinnit ja korjailet omia sepustuksiasi ..., eihän sitä kaikkea wikipediastakaan kerralla löydä tai ymmärrä :)

        No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei? Tai älä suotta googlaa :)


      • Anonyymi kirjoitti:

        Oletkin itsesi nolaamisen ammattilainen, ei tällä palstalla muut sinulle pärjää. Samassa ketjussa sekoitat kypsentämiset, suolaamiset, kuivaamiset, säilömiset, marinoinnit ja korjailet omia sepustuksiasi ..., eihän sitä kaikkea wikipediastakaan kerralla löydä tai ymmärrä :)

        No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei? Tai älä suotta googlaa :)

        No, on kiva olla elintarviketeollisuuden kanssa samalla tavalla väärässä. Kotivaran mukaan fermentointi eli meetwurstin lihan hapattaminen on kypsentämistä. "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."

        "No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei?"

        On tietenkin. Se on niin hapanta, ettei siinä bakteerit enää lisäänny. Itse asiassa tämä hoipertelusi hapansilakasta kirkastaa sitä, mitä on kypsentäminen. Estetään bakteerien toiminta. Se voi olla kuumentamista, hapattamista, suolaamista, savustamista, sokeroimista tai kuivaamista.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        No, on kiva olla elintarviketeollisuuden kanssa samalla tavalla väärässä. Kotivaran mukaan fermentointi eli meetwurstin lihan hapattaminen on kypsentämistä. "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."

        "No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei?"

        On tietenkin. Se on niin hapanta, ettei siinä bakteerit enää lisäänny. Itse asiassa tämä hoipertelusi hapansilakasta kirkastaa sitä, mitä on kypsentäminen. Estetään bakteerien toiminta. Se voi olla kuumentamista, hapattamista, suolaamista, savustamista, sokeroimista tai kuivaamista.

        OHO, päivystit palstalla koko päivän ja vastasit 4 minuutissa :D

        Bakteerikäyminen on siis kypsentämistä ja tietysti kaikki hapateut maitotuotteet, hapankaali jne ovat kypsennettyjä. Suolaaminen on kypsentämistä paitsi kun pitää kuumentaa...

        Luojan kiitos minun ei tarvitse syödä pöperöitäsi kun et ymmärrä tuon taivaallista ruuanlaitosta, mutta ihmiset takuulla kypsyy sinuun :)


      • Anonyymi kirjoitti:

        OHO, päivystit palstalla koko päivän ja vastasit 4 minuutissa :D

        Bakteerikäyminen on siis kypsentämistä ja tietysti kaikki hapateut maitotuotteet, hapankaali jne ovat kypsennettyjä. Suolaaminen on kypsentämistä paitsi kun pitää kuumentaa...

        Luojan kiitos minun ei tarvitse syödä pöperöitäsi kun et ymmärrä tuon taivaallista ruuanlaitosta, mutta ihmiset takuulla kypsyy sinuun :)

        Oho, viestisi oli niin sekava, ettei siitä ymmärrä pirukaan. Yritä uudelleen.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        Oho, viestisi oli niin sekava, ettei siitä ymmärrä pirukaan. Yritä uudelleen.

        Sehän ei ole yllätys ettei tenttumamma ymmärrä :)


    • gggghhhhhhh

      Suolakala ei ole kypsää, mutta suolaaminen parantaa sen makua ja säilyvyyttä. Kylmäsavulohikaan ei ole kypsää.

      • Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen


      • Anonyymi

        Suolakala on kypsää


    • Anonyymi

      Mitä tarkoittaa "valmistuminen".

    • Anonyymi

      Hauki pitää suolata upottamalla kokonaan suolaliukseen tai voit saada loisia.Joskus arvioitiin että Suomessa jopa 70% kansasta oli loisia ja suurin syyllinen oli kuulema huonosti valmistettu suolattu hauki.Itse en tuon takia viitsi suolata haukia vaan paistan pannulla tai savustan

      • Anonyymi

        Nykyään Suomessa on hyvin vähän lapamatoja vesistöissä, lähes kaikki tartunnat ulkomailta sushista.


    • Anonyymi

      Itse en ole koskaan syönyt mainittua graafilohta, en sen puolen mitään muutakaan kalaruokaa, koska kaikki kalaruoat oksettaa minua ja etenkin tuo graavilohi, olisiko se ihan itsesuojeluvaisto mikä estää sen syömisen? Sen verran perun puheitani, että jotain hyvin maustettua silliä voin kyllä vähän syödä

      • Anonyymi

        Ruoka on valmista silloin, kun se on valmista tarjottavaksi, valmistustavasta riippumatta.
        Kalan kypsyys on aivan eri asia.


      • Anonyymi

        "Sen verran perun puheitani, että jotain hyvin maustettua silliä voin kyllä vähän syödä."

        Sillihän on oksettavampaa kuin graavilohi, jonka moderni versio on tuoresuolattua. Silliä säilötään suolassa pitkään niin, että se alkaa fermentoitua.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      85
      2287
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      18
      2257
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      18
      1700
    4. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      104
      1458
    5. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      92
      1416
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      163
      1248
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      257
      1042
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      63
      943
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      78
      909
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      174
      893
    Aihe