Hei,
Valmistuuko graavilohi oikeasti suolaamalla? Luin joskus tieteen kuvalehden artikkelista että lohi ei todellisuudessa valmistu pelkällä suolalla. Suola tavallaan vaan maustaa sen. Suola auttaa ainoastaan säilöntään. Onko kellään tähän fakta pohjaa?
Valmistuuko lohi oikeasti suolaamalla?
33
2288
Vastaukset
- Vanha kokki
Ei valmistu kokonaan. Graavauksen jälkeen noin vartiski 200 asteiseen uuniin, niin ei jää raa'aksi!
- Anonyymi
Ei se silloin enään ole graavikalaa ja suolaus kyllä kypsentää kalan
- suolattu
Eli pelkästään suolalla kypsyttäminen on vain myytti?
- Kala-Victor
Kyllä valmistuu suolalla! Älä missään nimessä mene kuumentamaan graavattua lohta! Tuo nimimerkki Vanha kokki on vain joku eläkkeellä oleva entinen kokki, joka terrorisoi nykyin palstaa, kun kaikki tyrmäsivät hänen reptinsä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Graavilohi
- hyvä ku päästiin
Niin näkyy olevan, toope on täysi terroristi, ei mukamas enää ole palsta juuri minkään arvoinen, koska hänen suuruutensa Vanha kokki ei enää viitsi jakaa viisauttaan täällä.
Täysi toope ja pösilö koko ukko, itseään täynnä oleva, ehkä dementiaa sairastava, se selittäisi ne täysin päättömät ohjeet, sekä itsensä ylentämiset.
Ketä kiinnostaa lukea, kenelle joku entinen kokki on köksaillu työuransa aikan, varsinkin kun aloituksessa on kysytty jotain reseptiä. Tämä toope mielellään kertoi ummet ja lammet, ohjeet olivat sitten vähän niin ja näin. - Tisikin tällä puolen
Suola kypsyttää jossain määrin, ja kalan liha pehmenee. Lohta voi syödä raakana, kuten kaikkia muitakin merivedessä eläviä kaloja, koska niissä ei ole terveydelle vaarallisia loisia. Järvikala tulee aina kypsentää kuumentamalla.
Sama koskee hapolla kypsytystä, kalan tulee ola suolaisen veden kala, ja lihan naudanlihaa.- Anonyymi
Miten turskamadot?
Anonyymi kirjoitti:
Miten turskamadot?
Turskamatotartuntoja ei ole tavattu lainkaan Suomessa eikä matoja ole lohissa vaan turskassa, joka kypsennetään muutenkin lämmön avulla. Turskaa ei syödä suolattuna.
"Suola kypsyttää jossain määrin, ja kalan liha pehmenee."
Kyllä, suola kypsentää, mutta kalan liha ei pehmene vaan kiinteytyy koska siitä poistuu nestettä.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Turskamatotartuntoja ei ole tavattu lainkaan Suomessa eikä matoja ole lohissa vaan turskassa, joka kypsennetään muutenkin lämmön avulla. Turskaa ei syödä suolattuna.
Näkyyhän tuota graaviturskaa olevan ravintoloissa, laivallakin.
Anonyymi kirjoitti:
Näkyyhän tuota graaviturskaa olevan ravintoloissa, laivallakin.
Sushissa turskaa ei käytetä koskaan juuri näiden matojen vuoksi. Samoin ruokaviraston mukaan: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
Vaikka joku ravintola tai laiva tarjoaa graaviturskaa niin tuskin se mitään käsistä revittävää herkkua on. Minä en ainakaan pidä rasvattomasta graavikalasta. Toivottavasti pakastavat turskansa ennen graavaamista. Turskamadot kuolevat pakastamisella.
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-loisia-ja-alkuelaimia/turskamato/- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Sushissa turskaa ei käytetä koskaan juuri näiden matojen vuoksi. Samoin ruokaviraston mukaan: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
Vaikka joku ravintola tai laiva tarjoaa graaviturskaa niin tuskin se mitään käsistä revittävää herkkua on. Minä en ainakaan pidä rasvattomasta graavikalasta. Toivottavasti pakastavat turskansa ennen graavaamista. Turskamadot kuolevat pakastamisella.
https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-loisia-ja-alkuelaimia/turskamato/Mutta äsken kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.
Anonyymi kirjoitti:
Mutta äsken kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.
Puhuinko äskeisessä kommentissa jotain kypsentämisestä? Laitoin lainauksen ruokaviraston sivulta. Ruokavirasto mitä ilmeisimmin tarkoitti tuossa lämmöllä kypsentämistä ja olisi voinut olla tarkempi ilmaisussaan.
- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Puhuinko äskeisessä kommentissa jotain kypsentämisestä? Laitoin lainauksen ruokaviraston sivulta. Ruokavirasto mitä ilmeisimmin tarkoitti tuossa lämmöllä kypsentämistä ja olisi voinut olla tarkempi ilmaisussaan.
Dementiaako?
"Grillaava_rouva
2024-08-03 19:21:46
Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen" Anonyymi kirjoitti:
Dementiaako?
"Grillaava_rouva
2024-08-03 19:21:46
Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen"Etkö ymmärrä suoraa lainausta? Ruokavirasto sanoo näin: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
Tuossa ruokavirasto tarkoittaa ilmiselvästi kuumentamalla kypsentämistä. Ei tämä sulje pois sitä, että pelkkä suolaaminen on kypsentämistä. Graaviturska on kypsää jos se on sellaiseksi tarkoitettu valmistajan mielestä, mutta onhan se ihan älyttömän outo ruokalaji.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Etkö ymmärrä suoraa lainausta? Ruokavirasto sanoo näin: "Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
Tuossa ruokavirasto tarkoittaa ilmiselvästi kuumentamalla kypsentämistä. Ei tämä sulje pois sitä, että pelkkä suolaaminen on kypsentämistä. Graaviturska on kypsää jos se on sellaiseksi tarkoitettu valmistajan mielestä, mutta onhan se ihan älyttömän outo ruokalaji."Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.
"Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää."
Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna. Anonyymi kirjoitti:
"Turska käytetään elintarvikkeeksi kypsennettynä, jolloin tartuntavaaraa ei ole."
- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.
"Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää."
Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.”- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.”
Ei kerrottu ei, mutta asiantuntija pystyy päättelemään, että kuumentamalla koska jos olisi tarkoitettu suolaamista niin olisi neuvottu pakastamaan ensin.
”Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.”
No, monet perinteiset lihat ja kalat kypsennetään suolaamalla, esimerkiksi graavikalat, ilmakuivatut kalat ja kinkut. Ilmakuivatut kalat ja kinkut ovat usein arvostetuimpia ja maukkaimpia tuotteita, esimerkiksi Mojama, Parmankinkku tai Iberiankinkku. Mitään näistä ei ole keitetty vaan kypsennykseen riittää suola ja kuiva ilma.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
”- Eihän tuossa kerrottu millä tavalla kypsennettynä, mutta kerroit suolaamisen olevan kypsentämistä.”
Ei kerrottu ei, mutta asiantuntija pystyy päättelemään, että kuumentamalla koska jos olisi tarkoitettu suolaamista niin olisi neuvottu pakastamaan ensin.
”Minustakin on outoa syödä raakaa kalaa suolattuna.”
No, monet perinteiset lihat ja kalat kypsennetään suolaamalla, esimerkiksi graavikalat, ilmakuivatut kalat ja kinkut. Ilmakuivatut kalat ja kinkut ovat usein arvostetuimpia ja maukkaimpia tuotteita, esimerkiksi Mojama, Parmankinkku tai Iberiankinkku. Mitään näistä ei ole keitetty vaan kypsennykseen riittää suola ja kuiva ilma.Perinteisesti on säilötty suolaamalla ja kuivaamalla.
Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla. Anonyymi kirjoitti:
Perinteisesti on säilötty suolaamalla ja kuivaamalla.
Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla."Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... "
Wikipedia: "Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla."
"Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla."
Tarkoitat varmaan fermentointia?
Kotivara: "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."
https://www.kotivara.fi/mita-yhteista-on-meetvursteilla-juustoilla-viineilla-ja-oluilla/
"Ammattilaiset puhuukin..."
Meinaan tukehtua nauruun kun aloitat tällä ja sitten nolaat itsesi tietämättömyytesi julkisella esittelyllä.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
"Ammattilaiset puhuukin kypsentämisestä kun kuumennetaan, kuivaamisesta kun kuivataan ja suolaamisesta kun suolataan, marinoimisesta kun laitetaan happoa ja mausteita... "
Wikipedia: "Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla."
"Voihan sitä mätänemistäkin sanoa kypsymiseksi, yleensä kuitenkin halutaan estää esim suolaamalla."
Tarkoitat varmaan fermentointia?
Kotivara: "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."
https://www.kotivara.fi/mita-yhteista-on-meetvursteilla-juustoilla-viineilla-ja-oluilla/
"Ammattilaiset puhuukin..."
Meinaan tukehtua nauruun kun aloitat tällä ja sitten nolaat itsesi tietämättömyytesi julkisella esittelyllä.Oletkin itsesi nolaamisen ammattilainen, ei tällä palstalla muut sinulle pärjää. Samassa ketjussa sekoitat kypsentämiset, suolaamiset, kuivaamiset, säilömiset, marinoinnit ja korjailet omia sepustuksiasi ..., eihän sitä kaikkea wikipediastakaan kerralla löydä tai ymmärrä :)
No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei? Tai älä suotta googlaa :) Anonyymi kirjoitti:
Oletkin itsesi nolaamisen ammattilainen, ei tällä palstalla muut sinulle pärjää. Samassa ketjussa sekoitat kypsentämiset, suolaamiset, kuivaamiset, säilömiset, marinoinnit ja korjailet omia sepustuksiasi ..., eihän sitä kaikkea wikipediastakaan kerralla löydä tai ymmärrä :)
No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei? Tai älä suotta googlaa :)No, on kiva olla elintarviketeollisuuden kanssa samalla tavalla väärässä. Kotivaran mukaan fermentointi eli meetwurstin lihan hapattaminen on kypsentämistä. "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."
"No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei?"
On tietenkin. Se on niin hapanta, ettei siinä bakteerit enää lisäänny. Itse asiassa tämä hoipertelusi hapansilakasta kirkastaa sitä, mitä on kypsentäminen. Estetään bakteerien toiminta. Se voi olla kuumentamista, hapattamista, suolaamista, savustamista, sokeroimista tai kuivaamista.- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
No, on kiva olla elintarviketeollisuuden kanssa samalla tavalla väärässä. Kotivaran mukaan fermentointi eli meetwurstin lihan hapattaminen on kypsentämistä. "Meetvurstien ja muiden lihatuotteiden kohdalla fermentointi on osa kypsentämistä."
"No onko se hapansilakka mielestäsi kypsää vai ei?"
On tietenkin. Se on niin hapanta, ettei siinä bakteerit enää lisäänny. Itse asiassa tämä hoipertelusi hapansilakasta kirkastaa sitä, mitä on kypsentäminen. Estetään bakteerien toiminta. Se voi olla kuumentamista, hapattamista, suolaamista, savustamista, sokeroimista tai kuivaamista.OHO, päivystit palstalla koko päivän ja vastasit 4 minuutissa :D
Bakteerikäyminen on siis kypsentämistä ja tietysti kaikki hapateut maitotuotteet, hapankaali jne ovat kypsennettyjä. Suolaaminen on kypsentämistä paitsi kun pitää kuumentaa...
Luojan kiitos minun ei tarvitse syödä pöperöitäsi kun et ymmärrä tuon taivaallista ruuanlaitosta, mutta ihmiset takuulla kypsyy sinuun :) Anonyymi kirjoitti:
OHO, päivystit palstalla koko päivän ja vastasit 4 minuutissa :D
Bakteerikäyminen on siis kypsentämistä ja tietysti kaikki hapateut maitotuotteet, hapankaali jne ovat kypsennettyjä. Suolaaminen on kypsentämistä paitsi kun pitää kuumentaa...
Luojan kiitos minun ei tarvitse syödä pöperöitäsi kun et ymmärrä tuon taivaallista ruuanlaitosta, mutta ihmiset takuulla kypsyy sinuun :)Oho, viestisi oli niin sekava, ettei siitä ymmärrä pirukaan. Yritä uudelleen.
- Anonyymi
Grillaava_rouva kirjoitti:
Oho, viestisi oli niin sekava, ettei siitä ymmärrä pirukaan. Yritä uudelleen.
Sehän ei ole yllätys ettei tenttumamma ymmärrä :)
- gggghhhhhhh
Suolakala ei ole kypsää, mutta suolaaminen parantaa sen makua ja säilyvyyttä. Kylmäsavulohikaan ei ole kypsää.
Totta kai suolakala on kypsää. Kypsentäminen on ruuan käsittelemistä lämmön, hapon, suolan tai savun avulla ja kun se on suolautunut halutulla tavalla, se on kypsää.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kypsentäminen- Anonyymi
Suolakala on kypsää
- Anonyymi
Mitä tarkoittaa "valmistuminen".
- Anonyymi
Hauki pitää suolata upottamalla kokonaan suolaliukseen tai voit saada loisia.Joskus arvioitiin että Suomessa jopa 70% kansasta oli loisia ja suurin syyllinen oli kuulema huonosti valmistettu suolattu hauki.Itse en tuon takia viitsi suolata haukia vaan paistan pannulla tai savustan
- Anonyymi
Nykyään Suomessa on hyvin vähän lapamatoja vesistöissä, lähes kaikki tartunnat ulkomailta sushista.
- Anonyymi
Itse en ole koskaan syönyt mainittua graafilohta, en sen puolen mitään muutakaan kalaruokaa, koska kaikki kalaruoat oksettaa minua ja etenkin tuo graavilohi, olisiko se ihan itsesuojeluvaisto mikä estää sen syömisen? Sen verran perun puheitani, että jotain hyvin maustettua silliä voin kyllä vähän syödä
- Anonyymi
Ruoka on valmista silloin, kun se on valmista tarjottavaksi, valmistustavasta riippumatta.
Kalan kypsyys on aivan eri asia. - Anonyymi
"Sen verran perun puheitani, että jotain hyvin maustettua silliä voin kyllä vähän syödä."
Sillihän on oksettavampaa kuin graavilohi, jonka moderni versio on tuoresuolattua. Silliä säilötään suolassa pitkään niin, että se alkaa fermentoitua.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik124370MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar862230Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun5561718Kirjoita yhdellä sanalla
Joku meihin liittyvä asia, mitä muut ei tiedä. Sen jälkeen laitan sulle wappiviestin1011451Olet hyvin erilainen
Herkempi, ajattelevaisempi. Toisaalta taas hyvin varma siitä mitä haluat. Et anna yhtään periksi. Osaat myös ilkeillä ja671157Yksi syy nainen miksi sinusta pidän
on se, että tykkään luomusta. Olet luonnollinen, ihana ja kaunis. Ja luonne, no, en ole tavannut vielä sellaista, joka s331098Hyödyt Suomelle???
Haluaisin asettaa teille palstalla kirjoittelevat Venäjää puolustelevat ja muut "asiantuntijat" yhden kysymyksen pohditt218971- 5968
Hyvää Joulua mies!
Toivottavasti kaikki on hyvin siellä. Anteeksi että olen hieman lisännyt taakkaasi ymmärtämättä kunnolla tilannettasi, o60903Paljastavat kuvat Selviytyjät Suomi kulisseista - 1 päivä vs 36 päivää viidakossa - Katso tästä!
Ohhoh! Yli kuukausi viidakossa voi muuttaa ulkonäköä perusarkeen aika rajusti. Kuka mielestäsi muuttui eniten: Mia Mill3888