Vl:t voitteko auttaa minua ymmärtämään nämä?

uskova äiti

0
Haluaisin ymmärtää, en pilkata. Näitä kohtia mietin, voitteko selittää? Haluaisin aidosti ymmärtää tämän.

a) Jumala luo lapset. Miksi sitten Jumala teki lisääntymisestä tahdonlaista toimintaa, jolloin ihmisen omat tekemiset vaikuttavat siihen, paljonko lapsia syntyy (jos ei ole yhdynnässä ei synny yhtään, jos on usein, syntyy paljon)? Voisihan Jumala vain luoda uuden ihmisen kohdussa kasvamaan sopivin väliajoin ilman ihmisen omaa toimintaa, mutta näin hän on jättänyt ihmiselle itselleen päätösvallan, milloin ihminen antaa mahdollisuuden itsensä tulla raskaaksi.

Miksi Paavali piti naimattomuutta parempana kuin avioliittoa jos ihmisen tehtävä olisi lisääntyä holtittomasti?

b) Jumala on elämän ja kuoleman herra. Ihminen ei saa puuttua syntymään eikä kuolemaan. Miksi sitten hyväksytte hedelmöityshoidot, koeputkiraskaudet ja sairaudenhoidot, turvavyöt, lääkkeet jne.? Miksi Jumala antaa ihmisen tuntea esim. ovulaation jolloin raskaaksi tulemisen todennäköisyys on suuri jos sitä ei kuitenkaan saa huomioida? Sama jos kävellään päin punaisia ja rukoillaan että älä Jumala anna minun jäädä noiden autojen alle.

c) Ehkäisy on synti, Jumala näkee kullekin sopivan lapsimäärään. Miksi ehkäisy ei aina olekaan synti? Miksi se hyväkytään monissa tapauksissa? Eikö luotetakaan että Jumala tietää, onko lapsen hyvä syntyä? Miksi elämä otetaankin välillä omaan käteen mutta välillä luotetaan Jumalaan ettei hän anna enempää kuin ihminen jaksaa ja ihmiselle on hyvä.

d) Kellekään ei anneta raskaampaa taakkaa, kuin jaksaa kantaa. Miksi sitten moni suuren perheen vanhempi väsyy ja masentuu? Lapset pannaan päivähoitoon ja äiti on vauvan kanssa kotona tai ne jäävät heitteille, kun äiti ei jaksa hoitaa entisiäkään mutta kuitenkin lisääntyy yhä edelleen. Eikö taakka olekaan Jumalan antama vaan onko se sittenkin ihmisen itsensä ottama, kun ei jaksa sitä kantaa ja se on liian raskas?

D) Synti on sydämen luopumista Jumalasta. Miten ehkäisy liittyy tähän jos välillä jumalan kaikkivoipaisuuteen luotetaan ja välillä ei (hedelmöityshoidot, vl-äitien sterilisaatiot)

e) Elämää ja terveyttä pitää vaalia, ne ovat Herran lahjoja. Tähän sopii huonosti se, että ollaan jatkuvasti raskaana ja sekin, että tutkimusten mukaan mammuttiperheet (>10 lasta)lisäävät riskiä lasten masennukselle ja ahdistuneisuudelle.

f) Eläimiä ei saa astuttaa joka vuosi. Lestadiolaisetkin noudattavat tätä lakia mutta itsensä he saattavat raskaaksi vaikka joka vuosi.Onko ihminen vähempi arvoinen kuin eläin?

g) Jos ihminen on suojaamattomassa yhdynnässä, hän tulee raskaaksi jos on terve ja lisääntymiskykyinen. 90% pareista tulee raskaaksi vuoden sisällä jos ei käytä ehkäisyä. Näin kaikissa oloissa, myös nälänhädän alla Afrikassa, myös päihdeperheissä, myös nuoret, naimattomat tytöt, myös raiskauksen uhrit, kehitysvammaiset jotka ei kykene lapsista huolehtimaan itse, henkisesti sairaat, jopa viisivuotias tyttö on tullut äidiksi ennätyskirjan mukaan... Onko tämä Jumalan tahto vai onko kyse kuitenkin vain biologiasta kuten eläimilläkin?

g) Lisääntykää ja täyttäkää maa. Maa on ääriään myöten täynnä eikä mene kauan, niin ihmiset tappelevat puhtaasta vedestä ja ruuasta.

h)Lapsi on Herran lahja, ja sitä pitäisi kohdella lahjana niin että antaa aikaa, kasvattaa ja rakastaa. Jos lapsi alkaa tuntua taakalta, onko kyseessä Jumalan tahto? Jos hyppäämme sillalta tai kävelemme auton alle, tiedämme miten käy. Jos olemme yhdynnässä ilman ehkäisyä, tiedämme miten siinä käy. Jeesus sanoo, että minun taakkani on kevyt ja kuormani sopiva. Miksi sitä ei uskota vaan otetaan liian raskaita taakkoja kun lisäännytään yli voimien. Kaikki laki on sanottu kymmenessä käskyssä. miksi niissä ei puhuta mitään syntyvyyden säännöstelystä? Joka yhtään lisää lakiin tai ottaa siitä pois, on syyllinen kaikkiin rikkomuksiin.

99

748

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • humpuukimestari

      Sinäpä olet viisas ajattelukykyinen äiti. Tällä tavalla kuin sinä pohdit, ei lestadiolaisessa uskonnossa ole lupa pohtia tai sinut tyrmätään heti alkuunsa, jos tuot tämmöisiä ajatuksia esille vaikkapa seurakuntapäivillä. Tuskin uskallat ja kehtaat tuodakkaan, mutta onneksi on tämä paikka, jossa voi tuoda vaikka kuinka arkaluonteisia näkemyksiä esiin tarvitsematta hävetä tai menettää kasvojaan.

      Uskovaisen ei ole lupa järkeillä, vaan heittäytyä armovirran vietäväksi. Jos sinusta tulee sekopää, niin se on Jumalan tahto, ei siihen muunlaista vastausta anneta.

      Uskonto on sellaista puuroa, ettei siitä ota Erkkikään selvää. Yksinkertainen usko on sitä, jossa ei aleta järkeilemään, vaan heittäydytään Jeesuksen syliin huolineen, murheineen ja ahdistuksineenkin.

      Puhuja aina tähdentää, että meillä saarnaajillakin on epäilyksiä ja ei siinä auta muu kuin uskoa epäilykset pois ja pyytää kuulevaa seurakuntaa saarnaamaan epäilykset anteeksi sillä kertaa, ja kun puhujalle tulee aikanaan taas uusi palvelusvuoro, hän toistaa edelleen samaa, että epäilyksiä on taas tullut ja niin ikiliikkuja liikkuu saarnakerrasta toiseen jne..

      Joka ei työtä tahdo tehdä, ei sen syömänkään pidä. Minä uskon, ettei tällä tarkoiteta pelkästään työntekoa, vaan esim. rakastelua puolison kanssa, joka käy rankasta työstä, aktin jälkeen sydän lyö kiivaasti, kuin olis ollut maratonjuoksussa.
      Laiskuus ei täten ole synti, varsinkaan, jos työtä ei ole. Jos on laiska aviovuoteessa, ei eikait se syntiä ole

      • ulkopuolisen avaus

        kirjoitat humpuukimestari:
        "Sinäpä olet viisas ajattelukykyinen äiti. Tällä tavalla kuin sinä pohdit, ei lestadiolaisessa uskonnossa ole lupa pohtia tai sinut tyrmätään heti alkuunsa, jos tuot tämmöisiä ajatuksia esille vaikkapa seurakuntapäivillä. Tuskin uskallat ja kehtaat tuodakkaan, mutta onneksi on tämä paikka, jossa voi tuoda vaikka kuinka arkaluonteisia näkemyksiä esiin tarvitsematta hävetä tai menettää kasvojaan."


        "EIhän meiltä ul...
        Uskova äiti 9.4.2011 12:09

        EIhän meiltä ulkopuolisilta"

        Uskova äiti ei ole vl.


      • velliläinen

    • eräs vl-äiti

      Se on totta kuin taivas ettei vl-opista ota errkkikään selvää ...toisille sanotaan toista ...toisille toista....ulosviestintä erilaista ...sisään erilaista...joku asia on syntiä toiselle ,toiselle ei.....ehkäisy on synti ,muttei jos on kyse terveydestä....tiukimpien mukaan sillonkin synti...pitäis mieluummin kuolla riskiraskauteen kuin ehkäistä...paitsi jos miehet synnyttäis ,se olisi eriasia.sama homma jos venakko pitää korvakorut ja meikit ja tartuttaa suomalaisiin uskonveljiin sukupuolitauteja niinse on eriasia ja venakot ovat rakkaita sisaria...mutta jos suomalainen uskonsisar laittaa vaikka pienet korvanapit ,hän on kieltänyt uskonsa kun ei ole ollut kuuliainen saara-äidille.....näitä kuule kun alkaa miettiä niin HULLUKSI tullee.....aina parempi kuin kirkastuu vain se usko mitä Jumala vaatii eikä mitää ihmisoppeja ja vaatimuksia lisäksi.......vapauttaa oman sydämensä silloin uskomaa vapaasti ilman ihmisten selkään sälyttämiä taakkoja.

    • harmillisen vaikeaa

      Niin, mutta se on silti ristiriitaista! Jos vapautat itsesi näistä kahleista, iloitset Vapahtajasta etkä usko ihmisoppien vaatimuksiin... voitko silti elää vapaasti?!?? Jos kuuntelen musiikkia autossa, joudun pitämään sitä pienellä, ettei ulos kuulu. Jos katson videota, joudun tekemään sen lasten nukkuessa, jottei naapurin lapset tule sanomaan, että ei meillä tuommoista katota! Jos laitat korvakorut - sinua joko hoidetaan tai hyljeksitään!!

      Eli... Mitä teet? Kuljet mukana, itseltäsi kaiken kieltäen VAIKKA et usko siitä olevan hyötyä uskon näkökulmasta?!?

      Uskovainen tahdon olla, ja taivaaseen päästä. En usko höpösyntien olevan esteenä, mutta valitsenko tyhmien sääntöjen noudattamisen vai välien rikkoutumisen kaikkiin sukulaisiin ja tuttuihin?

      • velliläinen

        No jopas kolahti... kun musta tuntuu että ne välit vl:iin on viilenneet juuri siksi kun olen noudattanut 'tyhmiä sääntöjä'. Miksikö? Koska sääntöjen noudattaminen kangistaa!


    • vln-78

      Hyviä kysymyksiä. Vaatiikin paljon uskoa, että pystyy elämään raamatun mukaan. Ei se aina ole helppoa, mutta kyllä Jumala tietää kaiken parhaiten. En osaa noihin asioihin vastata, mutta sen sanon että lääketieteellisten hoitojen vastaanottaminen on eri asia kuin elämästä päättäminen. Jumalan luomistyöhön emme uskalla puuttua, vaikka inhimillisesti se tuntuisikin järkevältä. Eläimen elämää, syntymää ja kuilemaa ei voi verrata ihmisen elämään, sillä eläimellä ei ole sielua. Jumala on antanut ihmisille luvan hallita maata ja eläimiä. Luonnossahan eläimet lisääntyvät aina kun mahdollista, eikä se ole niiden terveydelle haitallista. Täytyy vain luottaa Jumalaan aivan kaikessa, sillä elämme täällä vain taivasta varten. Elämä on pienen pieni hetki verrattuna ikuisuuteen. Vaikka elämä olisikin kärsimystä, tärkeintä on elää niin että pääsee taivaaseen. Meitä kasvatetaan taivasta varten.

      • monen äiti

        Minusta ajatus, että kaikki lapset saavat syntyä, on looginen ja Raamatun mukainen (en ole vl). Mutta minusta silloin ei myöskään oteta vastaan hedelmöityshoitoja. Keinohedelmöitys on eettisesti muutenkin arveluttava, sillä siinä hedelmöitetään useampia munasoluja, mitä käytetään. Sukulaisillammekin on pakastimessa hedelmöitettyjä munasoluja niin monta, ettei niitä koskaan kaikkia käytetä. Mielestäni se on epäeettistä. Ja muutenkin, jos linja on, että Jumala päättää perheen lapsimäärän, tulisi tyytyä myös siihen, ettei lapsia synny ollenkaan. Kipeä asia, varsinkin niin perhe- ja lapsikeskeisessä uskonnossa kuin vl on. Hormoneita, lääketiedettä, keinohedelmöitystä, leikkauksia voidaan siis käyttää jotta saadaan lapsi - siinä ei luoteta että Jumala tietää pariskunnalle oikean lapsiluvun. Hormoneja, kondomia tms ei saa käyttää KOSKA Jumala tietää oikean lapsiluvun. Ristiriita?


      • Parin isä
        monen äiti kirjoitti:

        Minusta ajatus, että kaikki lapset saavat syntyä, on looginen ja Raamatun mukainen (en ole vl). Mutta minusta silloin ei myöskään oteta vastaan hedelmöityshoitoja. Keinohedelmöitys on eettisesti muutenkin arveluttava, sillä siinä hedelmöitetään useampia munasoluja, mitä käytetään. Sukulaisillammekin on pakastimessa hedelmöitettyjä munasoluja niin monta, ettei niitä koskaan kaikkia käytetä. Mielestäni se on epäeettistä. Ja muutenkin, jos linja on, että Jumala päättää perheen lapsimäärän, tulisi tyytyä myös siihen, ettei lapsia synny ollenkaan. Kipeä asia, varsinkin niin perhe- ja lapsikeskeisessä uskonnossa kuin vl on. Hormoneita, lääketiedettä, keinohedelmöitystä, leikkauksia voidaan siis käyttää jotta saadaan lapsi - siinä ei luoteta että Jumala tietää pariskunnalle oikean lapsiluvun. Hormoneja, kondomia tms ei saa käyttää KOSKA Jumala tietää oikean lapsiluvun. Ristiriita?

        "Hormoneita, lääketiedettä, keinohedelmöitystä, leikkauksia voidaan siis käyttää jotta saadaan lapsi - siinä ei luoteta että Jumala tietää pariskunnalle oikean lapsiluvun. Hormoneja, kondomia tms ei saa käyttää KOSKA Jumala tietää oikean lapsiluvun."

        Ja jos kartetaan hormoneja, kondomeja yms. niin silloin ei luoteta Jumalan kykyyn hormoneista/kodomeista huolimatta määrätä milloin lapsi syntyy ja milloin ei.

        Eikö ole vielä isompi synti se kun ei luoteta Jumalan kykyihin?


    • kysymys vln-78

      Sinulle vln-78 kysymys: hyväksytkö ehkäisyn vl-äidillä sairauden aikana?

    • vln-78

      Ei ole kyse siitä, hyväksynkö minä tai kuka sen hyväksyy...vastausta pitää kysyä Jumalalta. Itse en uskaltaisi ehkäistä missään tilanteessa.

      • vln-78

        Ja vielä tarkennus tämän palstan negatiivisen luonteen muistaen: En uskaltaisi ehkäistä siksi, että pelkään Jumalaa. Ei siis liity pelkoon siitä, mitä ihmiset sanovat.


      • etsivä-xx

        "mutta sen sanon että lääketieteellisten hoitojen vastaanottaminen on eri asia kuin elämästä päättäminen. Jumalan luomistyöhön emme uskalla puuttua, vaikka inhimillisesti se tuntuisikin järkevältä. "
        "Ei ole kyse siitä, hyväksynkö minä tai kuka sen hyväksyy...vastausta pitää kysyä Jumalalta. Itse en uskaltaisi ehkäistä missään tilanteessa. "

        Jumalan tahdon noudattaminen ei sulje olevan elämän varjelua pois. Vaikka uskoisi, että terve ihminen ei ehkäise, voi silti ajatella, että Jumala ilmaisee itseään myös sairauksien kautta ja että, jos sairaus on, on tahto jo täytetty. Onanin osalta oli nimenomaan kyse lesken turvan ja äitiyden epäämisestä. Siinä Raamatun kohdassa Onan toimi Jumalan tahdon vastaisesti, varsinkin kun hän avioliiton solmiessaan oli sen ajan säädösten mukaan sitoutunut siihen, että leski saisi näin perillisen. Onan rikkoi siis sen ajan avioliiton perusteita vastaan. UUden ajan aviolittodäädöksissähän tällaista velvollisuusavioliittoa ei edes ole. On vain yksi vaimo eikä veljen vaimon kanssa mennä avioliittoon.

        Synnyttämällä henkensä kaupalla ei mennä taivaaseen vaan Jeesus sanoo:
        Matt. 12:7
        Mutta jos te tietäisitte, mikä se on: laupiutta minä tahdon, ja en uhria, sitte ette suinkaan tuomitsisi viattomia.


      • heissuliveis

        vaikea sitä on Jumalalta mennä kysymään, ei hän vastaa sinulle, joudut jokatapauksessa kysymään seurakunnan saara-äidiltä, mutta saara-äitikään ei ole erehtymätön. Minun neuvoni olisi: " käytä omaa maalaisjärkeäsi!"


      • yks. uskovainen
        vln-78 kirjoitti:

        Ja vielä tarkennus tämän palstan negatiivisen luonteen muistaen: En uskaltaisi ehkäistä siksi, että pelkään Jumalaa. Ei siis liity pelkoon siitä, mitä ihmiset sanovat.

        Luotatko siihen, mitä Raamattu sanoo tästä asiasta? Eikö se ole Jumalan sanaa? Raamattu sanoo nimittäin että ihmiset syntyvät MIEHEN tahdosta, ei siis Jumalan. Lue joh. 1:12-13.

        Tämän mukaan lasten syntymästä voi siis MIES päättää. Ei tarvitse pelätä, että Jumala puuttuu siihen päätökseen:)


    • joku toinen

      Kuinka sitten voimme ottaa syöpähoitoja vastaan, elimensiirtoja tms? Onhan nämäkin toiminnot tavallaan elämästä päättämistä, kun hoitamattomuudella olisi todennäköisesti seuraus kuolema. Näissä sairauksissa otamme sitten kuitenkin hoidon vastaan.

      Itse ajattelen että lasten vastaanottaminen tulisi lähteä puhtaasta halusta ottaa lapsi vastaan, arvostaa ja hoitaa häntä. Jos nämä toiveet ja tuntemukset äidiltä puuttuu vaikkapa väsymyksen vuoksi, on vähemmän väärin olla ottamatta lapsia ainakaan sillä hetkellä enempi vastaan. Voisin kuvitella että selibaattiin pystyisi keskimäärin paremmin äiti kuin isä. Jos mies ei selibaattiin pysty, niin seuraukset siitä vaikuttavat enemmän äitin elämään.

      Ajallisessa elämässä joudumme katsomaan kokonaisuuksia ja tekemään kompromisseja. Kyllä jokainen sydämmessään tietää, milloin ehkäisee itsekkyyden vuoksi ja milloin tekee sen oman ja muiden jaksamisen vuoksi tai muista terveydellisistä syistä.

      Itse olen saanut elää ja kasvaa lapsuuteni hienossa suurperheessä, jossa vanhemmat rakastivat ja huolehtivat meistä lapsista. Lapsien vastaanottaminen on hyvä ja suositeltava asia, jos asiat ovat perheessä hyvin.

      • vln-78

        No jokainen ihminen tietää kuitenkin ihmisten voimattomuuden elämän ja kuoleman edessä. Mitä tahansa lääketieteellisiä hoitoja annetaankin, emme voi päättää elämämme pituutta. Emme voi päättää tulemmeko raskaaksi ja milloin. Jumalalla on edelleen ohjat käsissään, vaikka me ihmiset kuinka yritämme olla viisaita ja pohdimme oikeastaan turhaan näitä kysymyksiä.


      • humpuukimestari
        vln-78 kirjoitti:

        No jokainen ihminen tietää kuitenkin ihmisten voimattomuuden elämän ja kuoleman edessä. Mitä tahansa lääketieteellisiä hoitoja annetaankin, emme voi päättää elämämme pituutta. Emme voi päättää tulemmeko raskaaksi ja milloin. Jumalalla on edelleen ohjat käsissään, vaikka me ihmiset kuinka yritämme olla viisaita ja pohdimme oikeastaan turhaan näitä kysymyksiä.

        Jumala ei kuitenkaan ole sillä tavalla kaikkivaltias, että kun suurin osa ihmiskuntaa maailmassa käyttää ehkäisyä, kuten Kiinassa, Jumala ei voi antaa lahjojaan näille haluamattomille.
        Jumalahan voisi neitseesti panna syntymään lapsia kaikille sellaisille, jotka eivät niitä vapaaehtoisesti ota vastaan, mutta ei Jumala voi, koska hän ei ole tässä asiassa kaikkivaltias.


    • Inhottava realisti

      Turhaa selittelyä, vln-78.

      Maailma on täynnä asioita, joista Raamatussa tosiasiassa EI puhuta. Ihmiset ovat vain tehneet tulkintoja siitä, mitä mikäkin lausahdus voisi merkitä tämän päivän maailmassa, joka tunnetusti ei ole samanlainen kuin vaikka 2000-3000 vuotta sitten.

      Raamatussa ei kielletä ehkäisyä. Kaikki ne lauseet, joihin vl-liike vetoaa, voidaan tulkita muillakin tavoilla. Raamattu on moniselitteinen kirja ja ihmiset esittelevät tulkintojaan rohkeasti. Se näköjään EI Sinuakaan pelota, vaikka ehkäisyä pelkäätkin. Toki tulkinta on AINA oikea, jos sen tekee oikein uskovba, eikö niin?

      Saivartelu raskauden ympäroillä on lähinnä tragikoomista. Ihmiset kuitenkin voivat pidättäytyä sukupuolielämästä. Eikö sekin sitten estä raskaaksi tulon? Eikö SEKIN tavallaan ole väärin ja rikkomus Jumala vastaan? Eikö sinkkuelämä ole väärin? Jumalahan on siis luonut ihmiset mieheksi ja naiseksi ja miehen ja naisenhan muistaakseni peräti KÄSKETÄÄN mennä yhteen, joten eikö sinkkuilu ole syntiä?

      Ihminen ei ole enää läheskään voimaton sairauksien edessä. Se aika on kuules jäänyt menneisyyteen. Suuret joukot sairauksia voidaan parantaa. Kuolemaa ei voi ainakaan vielä välttää eikä kovin kaukaksi siirtää, mutta elinikäennusteemme ovat hurjasti lisääntyneet.

      Ja vielä suurperheistä. Myös lestadiolaisten perheet olisivat huomattavasti pienempiä, mikäli nykyaikaista lääketiedettä ei olisi. Vielä 30-luvulla ja myöhemminkin lapsikuolleisuus oli Suomessa aivan muuta kuin nykyisin.

      Tämän palstan kirjoittajista ei enää pysty päättelemään ovatko he liikkeellä vakavissaan vaiko eivät. Lestadiolaisten mielipiteet tuntuvat karikatyyreiltä ihan itsessäänkin. Paatos ja lauseet kuulostavat tutuilta ja kloonatuilta. Oma ajattelu on unohdettu tyystin ja julistus on taattua fundamaentalistista turinaa.

      Ihan mielenkinnosta kysyn Sinulta, vln-78. Oletko mies vai nainen?Oletklo avioliitossa? Perheellinen? Oletko joutunut testaamaan omia mielipiteitäsi käytännössä Olisitko vamis jättämään ehkäisemättä oman tai puolisosi hengen uhalla? Miksi? Eikö se ole jo periaatteessa tietoinen murha?

    • sinulle vln-78......

      Minäkin haluan kysyä sinulta vln-78 seuraavia asioita: oletko sinä tai vaimosi (siis jos olet mies) ollut kasvokkain kuoleman kanssa? Umpisuolen puhkeaminen? Miehellä syöpä? Naisella vatsasyöpä? Perheenäiti vakavasti masentunut ja tästä johtuen itsetuhoinen? jne.

      missä näissä tilanteissa sinä hyväksyt elämää ylläpitävän tai jopa elämää pelastavan hoidon?

      Jos hyväksyt hoidon noissa tilanteissa, etkö silloin luotakaan siihen että Jumala päättää kuolemastamme?

      Esim. naisen syövän hoito edellyttää useimmissa tapauksissa ehkäisyä.
      Vakavasta masennuksesta toipuminen (kokemusta on) edellyttää sitä ettei äiti ole jatkuvasti raskaana tai imetä.

      Sanoit pelkääväsi Jumalaa. Tiedän paljon vl-uskovaisia, joille Jumala näyttäytyy pelottavana rankaisiana. Minulle vl-äidille, tällähetkellä sairaudestani johtuen ehkäisyä käyttävälle, Jumala on rakas isä taivaassa, häneen tahdon luottaa ja turvata. Elän vapaana armolapsena omaatuntoani kuunnellen. En elä suorittamisen ja omien töiden (tai tekemättäjättämisten) varassa. Jumala kysyy meiltä sydämen uskoa ei synnytysten määrää.

    • vln-78

      Minun elämäni on mennyt hyvin, en ole joutunut vaikeiden kysymysten eteen itse. Lähipiirissäni on ollut masennusta, syöpää ja vaikeita synnytyksiä. Toisaalta jokainen joka joutuu tällaisiin vaikeuksiin, voi kysyä itseltään, miksi Jumala ottaa sillä tavalla kiinni ja koettelee. Varmaankin siksi, että ihminen tulisi lähemmäksi Jumalaa. Jumala on antanut ihmiselle älyn jonka kautta esim lääketiede on kehittynyt. Ei se tarkoita ettei luota Jumalaan, jos hoitaa sairautta. Sairaudesta ei silti parane parhaillakaan hoidoilla, ellei Jumala tahdo niin. Ehkäisyasia ei edelleenkään liity tähän, sillä luomistyö on luomistyö. Se on enemmän kuin elämän ja kuoleman kysymykset. Jumala on antanut paljon asioita ihmisen päätettäväksi. Jos näin ei olisi, eihän olisi kilvoittelua uskossakaan...menisimme aina vain Jumalan tahdon mukaan. Lisäksi suuret perheet ovat MINUN MIELESTÄNI yksi uskon peruskivistä. Mikään tässä elämässä ei pidä paremmin jalkoja maassa ja päätä taivaassa, kuin suuri perhe ja sille eläminen. Ja kaikki mitä sitä kautta tulee.

      • joku toinen

        >Lisäksi suuret perheet ovat MINUN MIELESTÄNI yksi uskon peruskivistä. Mikään tässä elämässä ei pidä paremmin jalkoja maassa ja päätä taivaassa, kuin suuri perhe ja sille eläminen. Ja kaikki mitä sitä kautta tulee.>

        Paavalin mielestä oli taas paprempi pysyä naimattomana. Ja myös monilla ei VL-perheillä on isoja perheitä. Kuinka Jumala voi olla niin epäreilu, että se jollekin antaa suuren perheen, joka helpottaa uskossa säilymistä ja toisille taas ei perhettä ollenkaan?

        Jos on omakohtainen elävä usko ja halu säilyä totuudessa, se voi kestää mitä vain, se on joillakin kestänyt jopa hoitokokousjulmuudet. Uskominen ja sen säilyminen on täysin riippumaton lapsilukumäärästä.


      • vln-78
        joku toinen kirjoitti:

        >Lisäksi suuret perheet ovat MINUN MIELESTÄNI yksi uskon peruskivistä. Mikään tässä elämässä ei pidä paremmin jalkoja maassa ja päätä taivaassa, kuin suuri perhe ja sille eläminen. Ja kaikki mitä sitä kautta tulee.>

        Paavalin mielestä oli taas paprempi pysyä naimattomana. Ja myös monilla ei VL-perheillä on isoja perheitä. Kuinka Jumala voi olla niin epäreilu, että se jollekin antaa suuren perheen, joka helpottaa uskossa säilymistä ja toisille taas ei perhettä ollenkaan?

        Jos on omakohtainen elävä usko ja halu säilyä totuudessa, se voi kestää mitä vain, se on joillakin kestänyt jopa hoitokokousjulmuudet. Uskominen ja sen säilyminen on täysin riippumaton lapsilukumäärästä.

        Tottakai usko on riippumaton lapsilukumäärästä, mä tykkään vain filosofoida ja ajatella konkreettisesti. Uskomisen lisäksi. Ja jos joku ymmrtäisi vaikka senkin kautta jotain. Siksi kirjoitin suurin kirjaimin "minun mielestäni".
        Uskominen ja uskossa säilyminen on täysin Jumalan lahjaa ja Jumalan työtä.


      • etsivä-xx

        Kirjoitat:
        "Ehkäisyasia ei edelleenkään liity tähän, sillä luomistyö on luomistyö. Se on enemmän kuin elämän ja kuoleman kysymykset."

        Luomistyö on luomistyö. Nyt nostat yhden asian irralleen kokonaisuudesta nimeltä JUMALANTAHTO. Se sisältää senkin hyväksymisen, että lisääntyminen ei ole ihmiselämän kaikki kaikessa, jos siltä puutuu edellytykset.


      • vln-78
        etsivä-xx kirjoitti:

        Kirjoitat:
        "Ehkäisyasia ei edelleenkään liity tähän, sillä luomistyö on luomistyö. Se on enemmän kuin elämän ja kuoleman kysymykset."

        Luomistyö on luomistyö. Nyt nostat yhden asian irralleen kokonaisuudesta nimeltä JUMALANTAHTO. Se sisältää senkin hyväksymisen, että lisääntyminen ei ole ihmiselämän kaikki kaikessa, jos siltä puutuu edellytykset.

        Luomistyön nostin esiin, sillä se on se asia missä Jumala ehkä helpoiten ja konkreettisimmin näyttäytyy ja tekee ihmeitä vielä tänäkin päivänä.


      • exvlm-82
        vln-78 kirjoitti:

        Tottakai usko on riippumaton lapsilukumäärästä, mä tykkään vain filosofoida ja ajatella konkreettisesti. Uskomisen lisäksi. Ja jos joku ymmrtäisi vaikka senkin kautta jotain. Siksi kirjoitin suurin kirjaimin "minun mielestäni".
        Uskominen ja uskossa säilyminen on täysin Jumalan lahjaa ja Jumalan työtä.

        vln-78: "Uskominen ja uskossa säilyminen on täysin Jumalan lahjaa ja Jumalan työtä."

        Tämä on älyttömintä paskaa mitä tiedän. Mitä järkeä on seura- ym. toiminnassa jos ihmiset eivät voi uskomiseen vaikuttaa? No mutta kun ihminen kylvää ja Jumala luo kasvun.. jumalauta. Jumalako sen on päättänyt että minä en enää saa olla matkalla taivaaseen? (en kyllä haluakaan, mutta periaatteessa). Entä ex-vl kaverini jolla oli kurjista kurjin elämä ja joka tappoi itsensä? Jumala varmaan halusi puhutella ihmisiä? Miten joku ihminen voi olla niin arvoton että hänet voidaan uhrata jotta joku toinen kenties liikuttuisi ja kääntyis vl:ksi tai pysyisi "uskossa"? Jumala rakastaa kaikkia ihmisiä... ja ajaa 99,99 prosenttia niistä helvettiin.. hah. Itse en enää usko Jumalaan lainkaan, mutta jos uskoisin vl-jumalaan, menisin mieluumin helvettiin kuin menen noin julman kaverin luo taivaaseen.


    • Inhottava realisti

      Eli ONKO Sinulla itselläsi siis perhettä vaiko ei!!??

    • vln-78

      Enpä kerro :)

    • Inhottava realisti

      Siihenpä katosikin sitten uskottavuutesi tämän aiheen tiimoilta. Jos Sinulla ei ole lapsia, ehkäisyasiasta on täysin turha esitelmöidä. Et tiedä aihepiiristä mitään ja on helppoa vaatia toisilta asioita, jotka itseä eivät kosketa.

      Jos taas Sinulla on lapsia, en ymmärrä vaikenemistasi. Sinähän toteutat omia oppejasi, joten Sinulla on aihetta ylpeyteen!

      Lienet trolli.

    • vln-78

      Minähän en vaadi keneltäkään mitään. Ihmiset eivät vaadi mitään. Se on omatunto ja Raamattu jotka vaatii elämään oikealla tavalla. Minä tiedän aika paljonkin asioista, jotka eivät liity suoranaisesti itseeni, kuten varmasti sinäkin. Minulta on kysytty tässä omaa mielipidettäni ja sen oon kertonut. Tuntuuko se vaatimukselta toisia kohtaan, kun minä pystyn elämään niin? Tiedän että tuntuu, ja siksi ymmärrän vihanpidon lestadiolaisia kohtaan.
      Henkilökohtaisia asioita en tule täällä kertomaan olinpa uskottava tai en :)

      • Inhottava realisti

        Päinvastoin.

        Kun sanot, että ihmiset eivät vaadi mitään, puhut täyttä lööperiä.

        IHMISET tulkitsevat Raamattua ja vaativat sen perusteella ihmisiä tekemään samat johtopäätökset Raamatusta kuin he itse . Uskovien joukko on ihmisyhteisö. Ihmisyhteisöillä on AINA omat norminsa - nin kirjoitetut kuin kirjoittamattomatkin.

        Ihmisten joukko ASETTAA ne normit, joita ihmisen on noudatettava täyttääksen ne kriteerit, joita se "oikea usko" edellyttää. Perustelut vaihtelevat. Kuten tiedät, Raamatulla on perusteltu lähes mitä tahansa.

        Sinullakin on mielessäsi selkeä kuva siitä, miten oikean uskovan TULEE ajatella. Joku on kertonut Sinulle sen, milloin sen kuuluisan uskovan omantunnon on jotakin sanottava. Yksin se omatunto ei olisi alkanut toimia sillä tavoin kuin se Sinulla toimii. Sinua on kannustettu tiettyyn ajattelumalliin - luultavasti aivan pienestä lähtien.

        On siis periaatteessa mahdotonta sanoa, uskotko jollakin tavalla vain siksi, että se ympäröivän yhteisön normien mukaan on "oikein". Voi siis olla aivan hyvin niinkin, että koet sen alitajunnassasi helpommaksi tieksi kuin kyseenalaistamisen, mikä johtaisi tietenkin konfliktiin yhteisösi kanssa. On luonnollisesti myös jotenkin ylevää kokea olevansa "erikoinen", Jumalan pieneen valittujen joukkoon kuuluva "Jumalan lapsi". Niin uskoo moni joukkio, usko tai älä.

        Ainakaan minä en tunne vihaa lestadiolaisuutta kohtaan. Enimmäkseen tunnen sääliä niitä ihmisiä kohtaan, jotka suostuvat vielä nykypäivänä sopeutumaan irrationaalisiin uskonnollisesti perusteltuihin vaatimuksiin. On oikeasti surullista, että Suomessa saa toimia yhteisö, joka toimii noin räikeällä tavalla. Minun kritiikkini ulottuu kyllä samoin muihinkin ääriuskovaisten ryhmiin. Suomessakin niitä riittää.

        Se, ettet kerro mitään itsestäsi, on oma valintasi. Sen olen itsekin oppinut, ettei liikoja tietoja itsestä kannata antaa. Tosin, lapsiasian myöntäminen tai kieltäminen ei ole suuri myönnytys. Ymmärtääkseni monilla lestadiolaisilla on lapsia?

        Otat rohkeasti kantaa asiassa, josta et MITÄÄN tiedä, ellei Sinulla ole lapsia. Jos Sinulla ei ole puolisoa, on äärimmäisen helppoa puhua asioista teoriatasolla. On aika helppoa arvuutella sitä, mitä missäkin tilanteessa ehkä tekisi, jos tilanne ei ole konkretisoitunut. En minä ainakaan tiennyt lapsiperheen elämästä yhtään mitään ennen omaa jälkikasvua. Siitä näkökulmasta katsottuna saivartelu on lapsellista. Perustelut jäävät mutu-tuntuman varaan.


      • tavallinen realisti
        Inhottava realisti kirjoitti:

        Päinvastoin.

        Kun sanot, että ihmiset eivät vaadi mitään, puhut täyttä lööperiä.

        IHMISET tulkitsevat Raamattua ja vaativat sen perusteella ihmisiä tekemään samat johtopäätökset Raamatusta kuin he itse . Uskovien joukko on ihmisyhteisö. Ihmisyhteisöillä on AINA omat norminsa - nin kirjoitetut kuin kirjoittamattomatkin.

        Ihmisten joukko ASETTAA ne normit, joita ihmisen on noudatettava täyttääksen ne kriteerit, joita se "oikea usko" edellyttää. Perustelut vaihtelevat. Kuten tiedät, Raamatulla on perusteltu lähes mitä tahansa.

        Sinullakin on mielessäsi selkeä kuva siitä, miten oikean uskovan TULEE ajatella. Joku on kertonut Sinulle sen, milloin sen kuuluisan uskovan omantunnon on jotakin sanottava. Yksin se omatunto ei olisi alkanut toimia sillä tavoin kuin se Sinulla toimii. Sinua on kannustettu tiettyyn ajattelumalliin - luultavasti aivan pienestä lähtien.

        On siis periaatteessa mahdotonta sanoa, uskotko jollakin tavalla vain siksi, että se ympäröivän yhteisön normien mukaan on "oikein". Voi siis olla aivan hyvin niinkin, että koet sen alitajunnassasi helpommaksi tieksi kuin kyseenalaistamisen, mikä johtaisi tietenkin konfliktiin yhteisösi kanssa. On luonnollisesti myös jotenkin ylevää kokea olevansa "erikoinen", Jumalan pieneen valittujen joukkoon kuuluva "Jumalan lapsi". Niin uskoo moni joukkio, usko tai älä.

        Ainakaan minä en tunne vihaa lestadiolaisuutta kohtaan. Enimmäkseen tunnen sääliä niitä ihmisiä kohtaan, jotka suostuvat vielä nykypäivänä sopeutumaan irrationaalisiin uskonnollisesti perusteltuihin vaatimuksiin. On oikeasti surullista, että Suomessa saa toimia yhteisö, joka toimii noin räikeällä tavalla. Minun kritiikkini ulottuu kyllä samoin muihinkin ääriuskovaisten ryhmiin. Suomessakin niitä riittää.

        Se, ettet kerro mitään itsestäsi, on oma valintasi. Sen olen itsekin oppinut, ettei liikoja tietoja itsestä kannata antaa. Tosin, lapsiasian myöntäminen tai kieltäminen ei ole suuri myönnytys. Ymmärtääkseni monilla lestadiolaisilla on lapsia?

        Otat rohkeasti kantaa asiassa, josta et MITÄÄN tiedä, ellei Sinulla ole lapsia. Jos Sinulla ei ole puolisoa, on äärimmäisen helppoa puhua asioista teoriatasolla. On aika helppoa arvuutella sitä, mitä missäkin tilanteessa ehkä tekisi, jos tilanne ei ole konkretisoitunut. En minä ainakaan tiennyt lapsiperheen elämästä yhtään mitään ennen omaa jälkikasvua. Siitä näkökulmasta katsottuna saivartelu on lapsellista. Perustelut jäävät mutu-tuntuman varaan.

        "Otat rohkeasti kantaa asiassa, josta et MITÄÄN tiedä, ellei Sinulla ole lapsia"

        Tuolla logiikalla olet inhorealisti siis heikoilla eväillä liikkeellä ottamaan kantaa suurperhekeskusteluun... olettaen rohkeasti että sinulla ei ole itselläsi suurperhettä :)


      • Inhottava realisti
        tavallinen realisti kirjoitti:

        "Otat rohkeasti kantaa asiassa, josta et MITÄÄN tiedä, ellei Sinulla ole lapsia"

        Tuolla logiikalla olet inhorealisti siis heikoilla eväillä liikkeellä ottamaan kantaa suurperhekeskusteluun... olettaen rohkeasti että sinulla ei ole itselläsi suurperhettä :)

        Kaikki on suhteellista.

        Kirjoittajan tilanteesta emme tiedä mitään. Onko SINUSTA niin, että lapseton ja perheetön ihminen on hyvä antamaan lausuntoja esim. siitä, miten ihmisen tulee arvottaa ihmiselämää vaikkapa tilanteessa, jossa vastakkain ovat äidin ja lapsen elämä?

        Eikö ole helppoa sanoa vaikkapa näin: "Jos minulla olisi puoliso, ..."?


      • vln-78
        Inhottava realisti kirjoitti:

        Kaikki on suhteellista.

        Kirjoittajan tilanteesta emme tiedä mitään. Onko SINUSTA niin, että lapseton ja perheetön ihminen on hyvä antamaan lausuntoja esim. siitä, miten ihmisen tulee arvottaa ihmiselämää vaikkapa tilanteessa, jossa vastakkain ovat äidin ja lapsen elämä?

        Eikö ole helppoa sanoa vaikkapa näin: "Jos minulla olisi puoliso, ..."?

        Usko on sama lapsilla, nuorilla, aikuisilla, vanhuksilla. Usko on sama perheellisisillä ja perheettömillä, naimisissa olevilla ja naimattomilla. Usko on myös sama SRK:ssa työtätekevillä sekä sellaisilla jotka eivät tee konkreettista jumalanvaltakunnantyötä. Ei siis ole mitään väliä, kuka "lausuntoja antaa" ja millaisella elämänkokemuksella, jos on oikea usko sydämessä. Tämä usko kun ei ole kiinni kenenkään "lausunnoista".


    • Ei hlökohtaista

      Eipä tunnu tuo uskominenkaan sinulle oikein henkilökohtaista olevan. Pelkkää opittua ja uskottua jorinaa.

    • vln-78

      Sanoin jo tuolla toisaalla, että ilman erittäin henkilökohtaista uskoa kukaan ei jaksaisi elää näin. On se vaan niin vaikeaa.

      • Inhottava realisti

        Elämästä pitäisi pystyä nauttimaankin.

        On vain uskonnollisen manipulaation tulosta, mikäli ihminen kuvittelee elämän perustuvan loputtomiin kieltäytymisiin asioista, jotka ovat tavalliseen ihmiselämään kuuluvia.


      • höperö uskis
        Inhottava realisti kirjoitti:

        Elämästä pitäisi pystyä nauttimaankin.

        On vain uskonnollisen manipulaation tulosta, mikäli ihminen kuvittelee elämän perustuvan loputtomiin kieltäytymisiin asioista, jotka ovat tavalliseen ihmiselämään kuuluvia.

        Tunnen monta vl-perhettä ja he kaikki nauttivat elämästä. Tunnen monta ei-uskovaista perhettä, jotka ovat hyvin onnettomia, koska ovat oikein toimimisen sijaan pyrkineet nauttimaan elämästä. Tämä nautinnonhaku on tuonut mukanaan seuraavia asioita: alkoholismia, pelihimoa, aviorikoksia, avioeroja. Kun toimitaan niinkuin Jumala on halunnut meidän toimivat, ei humalluta alkoholista, ei pelata rahapelejä, ei harrasteta esiaviollisia suhteita eikä tehdä aviorikoksia, ei erota, vaan perhe on keskeinen arvo kun perhe on perustettu. Mutta monet ihmiset kuvittelevat että onnea pitää metsästää hinnalla millä hyvänsä. En tarkoita että sinä ajattelisit niin tai että kirjoituksesi tarkoittaisi tätä, mutta haluan tuoda tämänkin asian esiin, koska olen sen niin läheltä suvussani nähnyt. Itse en ole vl, mutta uskova kristitty. Minusta onkin hassua, että kun menen vl-ystävieni luo, olen "epäuskoinen". Kun menen sukulaisteni luo, olen "se höperö uskovainen". Onneksi ystäväpiiriini kuuluu paljon muita "höperöjä uskovaisia" :) Elämän onni löytyy loppujen lopuksi oikein toimimalla ja vl:n ielestä ehkäisemättömyys on oikein, joten uskon, että heidän onnensa riippuu siitä.


    • Iloinen ja onnelline

      Voi raukkaa kun on niin vaikeaa ja raskasta. Mutta ehkä se kannattaa.

    • vln-78

      Kaikki negatiivinen napataan esiin ja kommentoidaan, kaikki positiivinen jää huomiotta. Niinhän se aina on kun puhutaan lestadiolaisuudesta. Onnellinen olen, ja toivon teille kaikille tätä samaa onnea. Turha mun on täällä selitellä...pitänee lopettaa. Olette vähintään yhtä hihhuleita lestadiolaisuuden kritisoinnissa, kuin meitä pidetään hihhuleina lestadiolaisina. Tunteet käy kuumina ja harvoin kommentit ovat asiallisia ja neutraaleja. Sekin todistaa vain sitä, että jotain tämä juttu liikauttaa teissä, ette muuten välittäisi niin hirveästi. Muistutan kuitenkin, että meiltä vaaditaan suvaitsevuutta, meitä kritisoidaan suvaitsevaisuuden puutteesta, mutta me emme koskaan koe suvaitsevaisuutta maailman taholta. Sekin todistaa puolestamme.

      • Musti & Mirri

        Elä lähde pois tältä palstalta, se on hyvä, että täällä on aitoja lestadiolaiskirjoittajia. Minä ainakin arvostan sinun kirjoituksia ja ei tarvitse tietää kenenkään henkilökohtaisia asioita.


      • Aitoa on
        Musti & Mirri kirjoitti:

        Elä lähde pois tältä palstalta, se on hyvä, että täällä on aitoja lestadiolaiskirjoittajia. Minä ainakin arvostan sinun kirjoituksia ja ei tarvitse tietää kenenkään henkilökohtaisia asioita.

        Totta puhut. "vln-78":n kommenteista paistaa aito vl-omahyväisyys.


      • myönteisemmin kiitos
        Aitoa on kirjoitti:

        Totta puhut. "vln-78":n kommenteista paistaa aito vl-omahyväisyys.

        Noo, sekin on kuitenkin positiivista sinun ikuisen perusnegatiivisuutesi rinnalla.


    • Inhottava realisti

      Trollin tunnistaakin helposti.

    • vln-78

      Kun et muuta osaa sanoa niin mitätöit. Minua ei ole olemassa :)

      • ?

        "Sanoin jo tuolla toisaalla, että ilman erittäin henkilökohtaista uskoa kukaan ei jaksaisi elää näin. On se vaan niin vaikeaa."

        Ensiksikin en ole aikaisemin kommentoinut tässä ketjussa. Toiseksi lainasin nuo sanat sinun vln-78 vastauksestasi.

        Jäin miettimään muitakin asioita, joista kirjoitit! Tuota nimenomaista asiaa mietin siksi, että miksiköhän on kysymys jaksamisesta ja miksi se on niin vaikeaa?

        Kuitenkin Jeesus sanoo antavansa elämän ja yltäkylläisyyden - aivan niin, juuri niin, elämän ja yltäkylläisyyden! Hän sanoo myös, että minun ikeeni on suloinen ja minun kuormani on keveä.

        Miten se voisi siis olla vaikeaa ja miksi olisi kysymys jaksamisesta?

        Eikö kysymyksessä ole lahja? Eikö usko Jeesukseen henkilökohtaisena pelastajana ole lahja, joka tekee elämän elämisen arvoiseksi ulkoisista olosuhteista riippumatta?

        Olen myös lestadiolainen, mutta en vl. Olen myös oppinut lapsesta asti, että ehkäisy on syntiä. Olen myös sen tuonut esiin jo koululaisena - olen kertonut siitä koulussa ja miten varma olinkaan asiasta silloin! Olin pilkattu lestadiolainen, joka ei kuulunut joukkoon, vaikka muutamia ystäviä koulussa olikin. Opin elämään marginaalissa. Uskoin olevani "ainoan oikean uskon kannattaja" ja juuri sellainen kuin nimimerkki "inhottava realisi" tuolla mainitsi.

        Elämä kuljetti latujaan ja jossain vaiheessa huomasin, ettei se usko, johon olin kasvanut ollutkaan minun uskoni. En voinut yhtyä uskontunnustukseen, koska en uskonut sitä. Siinä vaiheessa minulla oli jo lapsia, oikeastaan suurperhe nykykäsityksen mukaan.

        Ajattelin luopua kaikesta - miksi uskoa sellaista mitä ei oikeasti usko? Mutta tyhjyyteen putosin eikä se "uskomaton elämä" miellyttänyt minua ollenkaan. Rukoilin hartaasti, että löytäisin TIEN. En halunnut mitään fraseologiaa, en mitään oppia, joka ei tuntunut johtavan mihinkään. Sellaiselta oli lestadiolaisuus alkanut tuntua...

        Löysin Raamattu kannesta kanteen -ohjelmat. Löysin Raamatun. Löysin sen ydinsanoman, joka puhutteli joka luvussa juuri minua...Ymmärsin, että se lapsuuteni usko, mihin olin nojautunut joutikin mennä. Se ei kannattelut minua, koska se ei perustunut SANAAN vaan perinteeseen - siitä huolimatta, että se perinne sisälsi SANAA kyllä. Kaikki mikä siinä oli ollut oikeaa on sitä edelleenkin.

        Mitä siis löysin? Löysin Jeesuksen - löysin elämän ja yltäkylläisyyden! Se ei ole vaikeaa taivallusta ja raskasta vaellusta. "...minä annan teille levon..." Se on itsensä tuntemista ja virheidensä myöntämistä ja mitä suurinta epätäydellisyyttä - mutta se on lepoa yhtä kaikki!

        Mitä tällä on tekemistä aloituksen kanssa mukamas? - Olenpahan käynyt läpi kaiken sen, mitä noihin kysymyksiin liittyy - olen niitä pohtinut yötä päivää aikoinani. Olen tullut melkein hulluksi ristiridoissa, joiden keskellä olen elänyt kysymyksineni. Neuvolassa en voinut puhua ongelmistani, koska tiesin mitä he ehdottavat. Seurakunnan ohjeistuksen tiesin myös. Seinä oli vastassa joka puolella. Olin nuori vaimo enkä osannut miehellenikään kaikkea kertoa. Miten vaikeaa elämä olikaan silloin! Miten kamala äiti olinkaan pikkuisille lapsilleni! Kuinka paljon antaisin, jos saisin ne ajat takaisin ja voisin jotakin siitä muuttaa!

        Minulla oli silloin väärä perustus. Tein kaiken hammasta kiristellen ja pakosta. Olin kuin tuhlaajapoikavertauksen vanhempi veli, joka katkerana sanoo isälleen, että on aina palvellut häntä eikä ole vohlaakaan saanut iloitakseen ystäviensä kanssa...Olin silloin valmis puimaan nyrkkiä taivasta kohti: miksi, miksi, miksi?

        Olin orja. En ollut lapsi...En sittenkään, vaikka niin luulin.

        Mikä sitten on oikein ja mikä väärin? Mikä on synti ja mikä ei? Miten pitäisi toisia neuvoa? Osaanko nyt sanoa sen?

        Elämä on etsimistä, Jumalan tahdon etsimistä. Olisi helppoa, jos voisi aina sanoa, että juuri näin ja ainoastaan näin - jos voisi määritellä raamit, joissa elämä pitää suorittaa tietyllä tavalla. Mutta jos se lähtisi siitä, että elämä on lahja - että olen Jumalan lapsi - että Hän haluaa minulle hyviä asioita - että Hän rakastaa minua joka tapauksessa...Että erehdyn ja teen väärin, mutta siitä huolimatta "kaikki, mikä on minun on myös sinun".


      • Inhottava realisti

        Ainakaan minä en mitätöi Sinua.

        Ongelmamme on se, että puhumme pitkälti eri asioista. Sinä luennoit omista uskomuksistasi ja minä taas nostan esiin sellaisia asioita, jotka minua epäilyttävät. Minun näkökulmastani katsottuna Sinun logiikkasi ontuu ja toistat vain liikkeesi ajatuksia. Sille en oikein mitään voi.

        Niihin asioihin, jotka olen asialistalle ottanut, et ole kommentoinut oikeastaan mitään.

        Se on tuttua toimintaa trolleilta ja provoilijoilta. Mikäli haluat keskustella, keskustele.


      • vln-78
        ? kirjoitti:

        "Sanoin jo tuolla toisaalla, että ilman erittäin henkilökohtaista uskoa kukaan ei jaksaisi elää näin. On se vaan niin vaikeaa."

        Ensiksikin en ole aikaisemin kommentoinut tässä ketjussa. Toiseksi lainasin nuo sanat sinun vln-78 vastauksestasi.

        Jäin miettimään muitakin asioita, joista kirjoitit! Tuota nimenomaista asiaa mietin siksi, että miksiköhän on kysymys jaksamisesta ja miksi se on niin vaikeaa?

        Kuitenkin Jeesus sanoo antavansa elämän ja yltäkylläisyyden - aivan niin, juuri niin, elämän ja yltäkylläisyyden! Hän sanoo myös, että minun ikeeni on suloinen ja minun kuormani on keveä.

        Miten se voisi siis olla vaikeaa ja miksi olisi kysymys jaksamisesta?

        Eikö kysymyksessä ole lahja? Eikö usko Jeesukseen henkilökohtaisena pelastajana ole lahja, joka tekee elämän elämisen arvoiseksi ulkoisista olosuhteista riippumatta?

        Olen myös lestadiolainen, mutta en vl. Olen myös oppinut lapsesta asti, että ehkäisy on syntiä. Olen myös sen tuonut esiin jo koululaisena - olen kertonut siitä koulussa ja miten varma olinkaan asiasta silloin! Olin pilkattu lestadiolainen, joka ei kuulunut joukkoon, vaikka muutamia ystäviä koulussa olikin. Opin elämään marginaalissa. Uskoin olevani "ainoan oikean uskon kannattaja" ja juuri sellainen kuin nimimerkki "inhottava realisi" tuolla mainitsi.

        Elämä kuljetti latujaan ja jossain vaiheessa huomasin, ettei se usko, johon olin kasvanut ollutkaan minun uskoni. En voinut yhtyä uskontunnustukseen, koska en uskonut sitä. Siinä vaiheessa minulla oli jo lapsia, oikeastaan suurperhe nykykäsityksen mukaan.

        Ajattelin luopua kaikesta - miksi uskoa sellaista mitä ei oikeasti usko? Mutta tyhjyyteen putosin eikä se "uskomaton elämä" miellyttänyt minua ollenkaan. Rukoilin hartaasti, että löytäisin TIEN. En halunnut mitään fraseologiaa, en mitään oppia, joka ei tuntunut johtavan mihinkään. Sellaiselta oli lestadiolaisuus alkanut tuntua...

        Löysin Raamattu kannesta kanteen -ohjelmat. Löysin Raamatun. Löysin sen ydinsanoman, joka puhutteli joka luvussa juuri minua...Ymmärsin, että se lapsuuteni usko, mihin olin nojautunut joutikin mennä. Se ei kannattelut minua, koska se ei perustunut SANAAN vaan perinteeseen - siitä huolimatta, että se perinne sisälsi SANAA kyllä. Kaikki mikä siinä oli ollut oikeaa on sitä edelleenkin.

        Mitä siis löysin? Löysin Jeesuksen - löysin elämän ja yltäkylläisyyden! Se ei ole vaikeaa taivallusta ja raskasta vaellusta. "...minä annan teille levon..." Se on itsensä tuntemista ja virheidensä myöntämistä ja mitä suurinta epätäydellisyyttä - mutta se on lepoa yhtä kaikki!

        Mitä tällä on tekemistä aloituksen kanssa mukamas? - Olenpahan käynyt läpi kaiken sen, mitä noihin kysymyksiin liittyy - olen niitä pohtinut yötä päivää aikoinani. Olen tullut melkein hulluksi ristiridoissa, joiden keskellä olen elänyt kysymyksineni. Neuvolassa en voinut puhua ongelmistani, koska tiesin mitä he ehdottavat. Seurakunnan ohjeistuksen tiesin myös. Seinä oli vastassa joka puolella. Olin nuori vaimo enkä osannut miehellenikään kaikkea kertoa. Miten vaikeaa elämä olikaan silloin! Miten kamala äiti olinkaan pikkuisille lapsilleni! Kuinka paljon antaisin, jos saisin ne ajat takaisin ja voisin jotakin siitä muuttaa!

        Minulla oli silloin väärä perustus. Tein kaiken hammasta kiristellen ja pakosta. Olin kuin tuhlaajapoikavertauksen vanhempi veli, joka katkerana sanoo isälleen, että on aina palvellut häntä eikä ole vohlaakaan saanut iloitakseen ystäviensä kanssa...Olin silloin valmis puimaan nyrkkiä taivasta kohti: miksi, miksi, miksi?

        Olin orja. En ollut lapsi...En sittenkään, vaikka niin luulin.

        Mikä sitten on oikein ja mikä väärin? Mikä on synti ja mikä ei? Miten pitäisi toisia neuvoa? Osaanko nyt sanoa sen?

        Elämä on etsimistä, Jumalan tahdon etsimistä. Olisi helppoa, jos voisi aina sanoa, että juuri näin ja ainoastaan näin - jos voisi määritellä raamit, joissa elämä pitää suorittaa tietyllä tavalla. Mutta jos se lähtisi siitä, että elämä on lahja - että olen Jumalan lapsi - että Hän haluaa minulle hyviä asioita - että Hän rakastaa minua joka tapauksessa...Että erehdyn ja teen väärin, mutta siitä huolimatta "kaikki, mikä on minun on myös sinun".

        Olen minäkin käynyt läpi pitkät pohdinnat. Raamattu on pohja uskolleni, mutta Raamattu sanoo ettei kukaan voi uskoa yksin. On seurakunta, joka toimii ohjaten ja hoitaen kuin äiti. Se on minulle tärkeintä, että ei tarvitse etsiä, vaan on täydellinen varmuus. Sitä ei voi kenellekään selittää, mitä se on eikä sitä voi verrata mihinkään varmuuteen maallisista asioista. Kirjoituksistani on kai tullut väärä kuva, kun olen pyrkinyt olemaan konkreettinen ja rehellinen. Olen tyytyväinen elämääni uskovaisena. Sisäinen onni on paljon tärkeämpää kuin ulkoinen onni...ainakin syvälliselle ihmiselle.


      • vln-78
        Inhottava realisti kirjoitti:

        Ainakaan minä en mitätöi Sinua.

        Ongelmamme on se, että puhumme pitkälti eri asioista. Sinä luennoit omista uskomuksistasi ja minä taas nostan esiin sellaisia asioita, jotka minua epäilyttävät. Minun näkökulmastani katsottuna Sinun logiikkasi ontuu ja toistat vain liikkeesi ajatuksia. Sille en oikein mitään voi.

        Niihin asioihin, jotka olen asialistalle ottanut, et ole kommentoinut oikeastaan mitään.

        Se on tuttua toimintaa trolleilta ja provoilijoilta. Mikäli haluat keskustella, keskustele.

        Onko ongelmaa?
        Sinä kritisoit muita, minä kerron omasta uskonnostani. Kenelle teet sen? Miksi kyseenalaistat? Autatko lestadiolaisia ulos? Valitettavasti vanhoillislestadiolaiset ei yleensä täällä liiku, minullakin hetkellinen hullutus. Joten hukkaan menee... :)
        ps. Trolli ei ole kukaan, joten mitätöit.


      • ?
        vln-78 kirjoitti:

        Olen minäkin käynyt läpi pitkät pohdinnat. Raamattu on pohja uskolleni, mutta Raamattu sanoo ettei kukaan voi uskoa yksin. On seurakunta, joka toimii ohjaten ja hoitaen kuin äiti. Se on minulle tärkeintä, että ei tarvitse etsiä, vaan on täydellinen varmuus. Sitä ei voi kenellekään selittää, mitä se on eikä sitä voi verrata mihinkään varmuuteen maallisista asioista. Kirjoituksistani on kai tullut väärä kuva, kun olen pyrkinyt olemaan konkreettinen ja rehellinen. Olen tyytyväinen elämääni uskovaisena. Sisäinen onni on paljon tärkeämpää kuin ulkoinen onni...ainakin syvälliselle ihmiselle.

        Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että sisäinen onni on enemmän - että se lepo, minkä Jeesus on luvannut, on todellisuutta!

        Minua kiusaa kuitenkin se, että lestadiolaisilla on tapana puhua "uskossa elämisestä" ja että he ovat "uskovaisia" ja he haluavat taivaaseen, mutta sana JEESUS on jotenkin tabu. Se on sielläkin, missä olen lapsuuteni ja nuoruuteni elänyt ja vielä nyt vanhanakin, koska en ole sieltä lähtenyt - olenpahan vain vähän välimatkaa ottanut...Eli kyllä minulla on seurakunta olemassa - minut on kyllä kastettu myös...Kasteen lahjaa en halua halveksia!

        Uskon kohde on siis jotenkin hämärä - helposti mennään siihen, että puhutaan tekemisestä ja täyttämisestä ja hyvin paljon synneistä, mutta se mihin oikeasti uskotaan tuntuu unohtuvan!

        Luin juuri Lutherin Galatalaiskirjeen selityksen ja siellä kyllä tuli uskon sisältö esiin vaikuttavasti. Se on Jeesus Kristus ja Hän on ainoa vanhurskaus, mikä ihmisellä voi olla tai mikä hänet voi pelastaa! Hänestä pitäisi kaiken lähteä. Jos lähdetään tekemisen ja täyttämisen tielle, ollaan sitten jossain muualla.

        Äitini, joka synnytti kaksitoista lasta (enempää hän ei ehtinyt, koska oli viimeisen syntyessä jo 44-vuotias) sanoi, että SITÄ syntiä hän ei ole koskaan tehnyt...Mitä lie tarkoitti, huoruutta vai mitä, en tiedä. En muista hänen iloinneen uskostaan - monia asioita hän kyllä ihmetteli, monia kiellettyjä asioita, mitä ei ymmärtänyt.

        Ja usko Jeesukseen on niin yksinkertainen, se on tie, jolta ei tyhmäkään eksy - mutta onko uskovaisille näytetty sitä tietä? Vai onko tiestä tullut raskas omiin ja toisten virheisiin keskittynyt tie? Johtaako se mihinkään? Onko siellä lepo?


      • vln-78
        ? kirjoitti:

        Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että sisäinen onni on enemmän - että se lepo, minkä Jeesus on luvannut, on todellisuutta!

        Minua kiusaa kuitenkin se, että lestadiolaisilla on tapana puhua "uskossa elämisestä" ja että he ovat "uskovaisia" ja he haluavat taivaaseen, mutta sana JEESUS on jotenkin tabu. Se on sielläkin, missä olen lapsuuteni ja nuoruuteni elänyt ja vielä nyt vanhanakin, koska en ole sieltä lähtenyt - olenpahan vain vähän välimatkaa ottanut...Eli kyllä minulla on seurakunta olemassa - minut on kyllä kastettu myös...Kasteen lahjaa en halua halveksia!

        Uskon kohde on siis jotenkin hämärä - helposti mennään siihen, että puhutaan tekemisestä ja täyttämisestä ja hyvin paljon synneistä, mutta se mihin oikeasti uskotaan tuntuu unohtuvan!

        Luin juuri Lutherin Galatalaiskirjeen selityksen ja siellä kyllä tuli uskon sisältö esiin vaikuttavasti. Se on Jeesus Kristus ja Hän on ainoa vanhurskaus, mikä ihmisellä voi olla tai mikä hänet voi pelastaa! Hänestä pitäisi kaiken lähteä. Jos lähdetään tekemisen ja täyttämisen tielle, ollaan sitten jossain muualla.

        Äitini, joka synnytti kaksitoista lasta (enempää hän ei ehtinyt, koska oli viimeisen syntyessä jo 44-vuotias) sanoi, että SITÄ syntiä hän ei ole koskaan tehnyt...Mitä lie tarkoitti, huoruutta vai mitä, en tiedä. En muista hänen iloinneen uskostaan - monia asioita hän kyllä ihmetteli, monia kiellettyjä asioita, mitä ei ymmärtänyt.

        Ja usko Jeesukseen on niin yksinkertainen, se on tie, jolta ei tyhmäkään eksy - mutta onko uskovaisille näytetty sitä tietä? Vai onko tiestä tullut raskas omiin ja toisten virheisiin keskittynyt tie? Johtaako se mihinkään? Onko siellä lepo?

        Synnit saa uskoa Jeesuksen nimessä ja veressä anteeksi. Ilman Jeesuksen sovitustyötä kukaan ei voisi päästä taivaaseen, sillä kukaan ei ole synnitön. Omilla töilläänkään ei taivaaseen pääse, vaan uskomalla Jeesuksen sovitustyöhön. Tuo on keskeisintä uskossa, joten ihmettelen mistä sinulle on tullut käsitys, ettei Jeesuksen asema olisi keskeinen. Ainakin vanhoillislestadiolaisten seuroissa tämä tulee hyvin paljon esiin, oikeastaan joka ikisessä puheessa.


      • ?
        vln-78 kirjoitti:

        Synnit saa uskoa Jeesuksen nimessä ja veressä anteeksi. Ilman Jeesuksen sovitustyötä kukaan ei voisi päästä taivaaseen, sillä kukaan ei ole synnitön. Omilla töilläänkään ei taivaaseen pääse, vaan uskomalla Jeesuksen sovitustyöhön. Tuo on keskeisintä uskossa, joten ihmettelen mistä sinulle on tullut käsitys, ettei Jeesuksen asema olisi keskeinen. Ainakin vanhoillislestadiolaisten seuroissa tämä tulee hyvin paljon esiin, oikeastaan joka ikisessä puheessa.

        Niin, aivan, mutta tarkoitinkin sitä, että kun puhutaan USKOSTA ja KRISTILLISYYDESTÄ ei se usko Jeesukseen tule siinä puheessa esille!

        Onko kristillisyys seurakunta? Onko usko kaiken sen uskomista, mitä on opetettu siinä seurakunnassa, mihin on syntynyt?

        Uskomalla Jeesuksen sovitustyöhön pelastutaan - se on totta, mutta kummallista on se, että jos et olekaan juuri oikeassa porukassa, lestadiolaset sanovat, ettei sinulla voi olla uskoa! Vaikka olisi aikoinaan luterilaiseen uskoon ja kirkon jäseneksi kastettu eikä ollenkaan lestadiolaisuuteen (kuten ovat niin vl:t kuin muutkin lestadiolaiset), pitää älytä kuulua oikeaan seurakuntaan seurakunnan sisällä!

        Lestadiolaiset liikkeet ovat kaikki uskomattoman lähellä toisiaan, mutta sulkevat toisensa pois taivaan valtakunnasta. Itse en ennen tätä nettiä tiennyt vanhoillislestadiolaisuudesta muuta kuin sen, mitä olin meidän seuroissa kuullut: että se on eriseura ja lihallisen vapauden valinneiden seurakunta.

        Nyt olen huomannut, että olemmekin aivan samanlaisia uskovia ja uskomme samaan Jeesukseen ja sen saman Jeesuksen nimessä ja veressä saarnataan synnitkin anteeksi, mutta sittenkin se ero on ja pysyy: me emme voi tulla teidän luoksenne ettekä te meidän luoksemme. Jopa tällä palstalla keskustelun aiheena ollut ehkäisyasia on samanlainen näissä seurakunnissa, mutta siitä huolimatta pitäisi ajatella, että hui kauhistus.

        Tämä on asia, joka minua ainakin hiertää ja on aiheuttanut sitä etääntymistä omasta seurakunnastani: että vain me pelastumme eikä kukaan muu. Ei voi pelastua vaikka miten uskoisi Jeesukseen...Näyttää olevan tärkeintä seurakunta eikä Jeesus Kristus.

        Siinä nyt sitten ollaan, kaksi ryhmää tai enemmän, en tiedä, jotka sulkevat toisensa pois ja siinä samalla kaikki muutkin Jeesuksen uskovaiset.Ne omat opitut tavat ovat tärkeämpiä kuin mikään muu. Onhan tosi, että jokainen tuntee oman kotinsa juuri ainoaksi oikeaksi kodiksi. Näinkö tässäkin tapauksessa? Ja sitten sanotaan, ettei sinun kotisi voi olla oikea koti, kun se ei ole minun kotini...


    • Vastaan

      Tämä aikaisempi vastaaja vastasikin jo hyvin näihin moneen kysymykseesi, mutta haluan vielä lisätä muutamaan kohtaan omia ajatuksiani.

      a) Uskomme että Jumala on elämän antaja ja ottaja. Ajattelemme myöskin, että Jumala ohjaa meidän elämäämme täysin. Voiko ihminen uskoa, että Jumala pitää ihmisestä täydellistä huolta jos ihmisen pitäisi ruveta miettimään niinkin suuria asoita, kuin että montako lasta ihminen jaksaa ottaa vastaan. Kyllä se myöskin on niin, että jos Jumala on nähnyt hyväksi olla antamatta lasta jollekin, niin vaikka ihminen kuinka yrittäisi lääkitystä jne., niin lasta ei synny.

      Paavali ilmaisi oman mielipiteensä asiasta, että hänen mielestään on helpompi elää yksin.
      Jumala kuitenkin sääti jo ajan alussa, että "lisääntykää ja täyttäkää maa".

      b) Jumala on antanut ihmiselle viisatta auttaa toisia ihmisiä erilaisten lääkkeiden jne. avulla. Ei tässä ole mitään väärää, kunhan ihminen ei ala ajattelemaan että hän on itse elämän ja kuoleman herra. Tässäkin asiassa on samanlailla kuin kohdassa a, eli jos Jumala on nähnyt hyväksi ottaa joltakin ihmiseltä elämä pois, niin ihminen ei pysty sitä estämään.
      Myöskään lasta ei voi saada, jos Jumala on niin hyväksi nähnyt.


      d) On hyvä pitää yhteyttä ystäviin ja pyytää apua, ettei näin raskaaksi menisi elämä. Tuttavapiirissäni ei ole ainakaan vielä ollut näin raskasta tilannetta, mutta kyllä me toisiamme auttaisimme jos näin raskaaksi menisi.
      Sitten herää kysymys, että mikä on raskaampi taakka kuin jaksaa kantaa? Kyllähän elämä saattaa joskus olla todella raskasta, mutta Jumala pitää silti huolta. Raamatussakin sanotaan, että usko koetellaan tulessa. Eikö se kuitenkin ole tärkein asia, että säilyy uskomassa ja pääsee taivaaseen. Emmehän me tätä elämää varten elä vaan taivasta varten, kuten tämä toinen henkilö aikaisemmin jo hyvin vastasi.

      e) Siis oletko sitä mieltä että äiti ei voi olla terve jos hän synnyttää monta lasta? Tiedän lukuisen määrän perheitä, joissa äiti on synnyttänyt useita lapsia ja on täysin terve. Kyllä minä ajattelen niin, että nämä ahdistuneisuudet ja masennukset tulevat jostakin täysin muusta kun suuresta perheestä. Kyllä epäuskoisten hajoavissa perheissä on niin paljon ahdistusta ja masennusta tänäpäivänä, ettei ole minään aikana vielä tähän mennessä ollut.

      g) Raamatun mukaan Jumala on elämän antaja ja ottaja.
      g) Uskon niin, että Jumala pitää huolen maasta ja kaikista sen ihmisistä. Ihmisen ei tarvitse alkaa miettiä, että "paljonkohan tänne mahtuu ihmisiä".
      Jos maailmassa olisi esim. 100 kertainen määrä ihmisiä nykyiseen verrattuna, niin olisihan se huomattavasti erilailla rakentunut. Ruoantuotantoon panostettaisiin huomattavasti enemmän kuin nyt. Ei kehitettäisi jotakin turhia popcorni koneita sun muita, joilla ainoastaan kuormitetaan tätä maata.
      Meidän pitäisi tietenkin luopua monesta nykypäivän asiasta ja alkaa kehittämään yhteisiä ja vähemmän maata kuormittavia elämäntapoja.
      Saattaisi olla esim, että talot rakennettaisiin isommiksi ja niissä asuisi useita perheitä ja kaikki käyttäisivät samaa jääkaappia jne.
      Olennaista tässä on jälleen kuitenkin se, että halutaan elää Jumalan sanan mukaan, että säilyttäisiin uskomassa ja kerran päästäisiin taivaaseen.

      "Ei jokainen, joka sanoo minulle: Herra, Herra! pidä tuleman taivaan valtakuntaan; mutta joka tekee minun isäni tahdon, joka on taivaissa." Matt. 7:21

      • etsivä-xx

        Kohtaan G)
        Asia on niin, että väestönksvu ylitää maapallon kantokyvyn eikä esittämäsi asiat sitä ratkaise. Ainoa näkökulma on tässä se, että Suomen väestökasvu on taantuva eli lapsia tänne mahtuu.

        Jos kaikki maailman muut ihmiset lisääntyisivät niin että tulos on 12X12 =144 ihmistä seuraavassa sukupolvessa.

        Onko se sitten Jumalan sallimusta, että muut eivät niin toimi?

        Lisääntykää ja täyttäkää maa. Entä kun se on täynnä?

        Jumalan toiminta EHKÄ väestönkasvun pienetämiseksi "luomu-menetelmällä":
        Mehän emme tiedä milloin seuraava lintuinfluessa tai epola pyyhkäisee maapallon läpi. Antbiootit ovat menettämässä tehonsa, kun niitä käytetään holtittomasti vaikkapa vain karjan kasvun nopeuttamiseen. Rokotuksille immuuneja kantoja on ja malariakin leviää uudestaan. Voi olla että elämme ihmiskunnan historiassa harvinaista onnen aikaa.


      • Epäjohdonmukaista

        "eli jos Jumala on nähnyt hyväksi ottaa joltakin ihmiseltä elämä pois, niin ihminen ei pysty sitä estämään."

        Mutta yrittää ilmeisesti saa sinun mielestäsi? Miksei sitten saa yrittää vaikuttaa lapsilukumärään?


        "Ajattelemme myöskin, että Jumala ohjaa meidän elämäämme täysin."

        Paitsi lasten syntymistä ei oikein pysty ohjaamaan, niinkö?


        "Myöskään lasta ei voi saada, jos Jumala on niin hyväksi nähnyt."

        Mutta jos Jumala näkee hyväksi että saadaan lapsi ja ihminen käyttää ehkäisyä, niin sille ei kaikkivaltias Jumalakaan voi mitään, vai kuinka?


        "Jos maailmassa olisi esim. 100 kertainen määrä ihmisiä nykyiseen verrattuna, niin olisihan se huomattavasti erilailla rakentunut."

        Luultavasti maailma ei pitkän päälle pysty nykyistäkään määrää elättämään. Satakertainen määrä on ihan pois laskuista.


        "Olennaista tässä on jälleen kuitenkin se, että halutaan elää Jumalan sanan mukaan, että säilyttäisiin uskomassa ja kerran päästäisiin taivaaseen."

        Jos ihmisiä olisi satakertaisesti, niin aika pian sinne taivaaseen päästäisiinkin, ta mihin nyt kukin meneekin.


      • Äly hoi!

        "Jos maailmassa olisi esim. 100 kertainen määrä ihmisiä nykyiseen verrattuna, niin olisihan se huomattavasti erilailla rakentunut."

        SIlloin jäisi kullekin ihmiselle tuommoinen vajaa 15 metriä kanttiinsa oleva alue, josta pitäisi elanto tavalla tai toisella löytyä.

        Kuinka arvelet sen onnistuvan?


      • vln-78
        Äly hoi! kirjoitti:

        "Jos maailmassa olisi esim. 100 kertainen määrä ihmisiä nykyiseen verrattuna, niin olisihan se huomattavasti erilailla rakentunut."

        SIlloin jäisi kullekin ihmiselle tuommoinen vajaa 15 metriä kanttiinsa oleva alue, josta pitäisi elanto tavalla tai toisella löytyä.

        Kuinka arvelet sen onnistuvan?

        Onneksi meidän ei tarvitse huolehtia niin suurista asioista, mitä emme millään pysty hallitsemaan. Yhdessä päivässä Jumala voi ottaa 100 000 ihmistä pois, emmekä sillekään voi kerrassaan mitään. Kyllä Jumala hallitsee kaiken, aina pienimmästä solusta äärettömään kokonaisuuteen.


      • Vastaan
        Epäjohdonmukaista kirjoitti:

        "eli jos Jumala on nähnyt hyväksi ottaa joltakin ihmiseltä elämä pois, niin ihminen ei pysty sitä estämään."

        Mutta yrittää ilmeisesti saa sinun mielestäsi? Miksei sitten saa yrittää vaikuttaa lapsilukumärään?


        "Ajattelemme myöskin, että Jumala ohjaa meidän elämäämme täysin."

        Paitsi lasten syntymistä ei oikein pysty ohjaamaan, niinkö?


        "Myöskään lasta ei voi saada, jos Jumala on niin hyväksi nähnyt."

        Mutta jos Jumala näkee hyväksi että saadaan lapsi ja ihminen käyttää ehkäisyä, niin sille ei kaikkivaltias Jumalakaan voi mitään, vai kuinka?


        "Jos maailmassa olisi esim. 100 kertainen määrä ihmisiä nykyiseen verrattuna, niin olisihan se huomattavasti erilailla rakentunut."

        Luultavasti maailma ei pitkän päälle pysty nykyistäkään määrää elättämään. Satakertainen määrä on ihan pois laskuista.


        "Olennaista tässä on jälleen kuitenkin se, että halutaan elää Jumalan sanan mukaan, että säilyttäisiin uskomassa ja kerran päästäisiin taivaaseen."

        Jos ihmisiä olisi satakertaisesti, niin aika pian sinne taivaaseen päästäisiinkin, ta mihin nyt kukin meneekin.

        "Epäjohdonmukaista"

        Ei uskovaiset ikinä ole sanoneetkaan, että Jumalan lahjoittamaa uskoa pystyisi selittämään auki kuin matikan kaavaa tai vastaavaa. Se on uskomisen asia ja kaikki uskomassa pysymiseen tarvittavat "ohjeet" löytyvät Raamatusta.

        "Mutta yrittää ilmeisesti saa sinun mielestäsi? Miksei sitten saa yrittää vaikuttaa lapsilukumärään?"

        Jumala on antanut ihmiselle viisautta hoitaa erilaisia sairauksia sun muita. Sanoinkin jo, että siinä ei ole mitään väärää käyttää niitä, kunhan ihminen muistaa, että elämä on loppujen lopuksi Jumalan käsissä. Kun ihminen alkaa miettimään, että montako lasta hän haluaa ottaa vastaan, niin silloinhan hän ei luota Jumalan johdatukseen. Jos sitä lähtee rajoittamaan elämää, niin silloinhan ihminen ei selvästikkään ajattele, että hänen ei niitä asioita tarvitse miettiä, vaan ne kuuluvat Jumalalle, kuten Raamatussa ilmoitetaan.

        "Paitsi lasten syntymistä ei oikein pysty ohjaamaan, niinkö?"

        Tuota en oikein ymmärtänyt? Tarkoitatko sitä, että kun ihminen ei halua ottaa vastaan enempää Jumalan lahjoja eli lapsia, niin ihminen voi ajatella, että "Jumala ei oikein osaa antaa minulle oikeaa määrää lapsia" ?
        Jos tämä ajatus tulee mieleen, niin voi kysyä itseltään, että "olenko minä viisaampi kuin Jumala ja tiedän tarkkaan miten elämän kuuluu mennä".

        "Mutta jos Jumala näkee hyväksi että saadaan lapsi ja ihminen käyttää ehkäisyä, niin sille ei kaikkivaltias Jumalakaan voi mitään, vai kuinka?"

        Jos ihminen ei saa lasta, niin Jumala ei silloin ole nähnyt hyväksi antaa ihmiselle lasta.
        Jeesus syntyi neitseestä ja se on varmasti totta. Jumala antoi Marialle lapsen ja sitä ei mikään estänyt.

        "Luultavasti maailma ei pitkän päälle pysty nykyistäkään määrää elättämään. Satakertainen määrä on ihan pois laskuista."

        Ei pystykään, koska ihminen ahneudessaan haluaa kokoajan lisää ja lisää. Suomessakaan ei ruoan tuotanto olisi kannattavaa ilman EU:n tukea. MIETTIKÄÄ! Samaan aikaan puhutaan, että "saattaa tulla ruokapula" ja ruoan tuotanto on sillä hilkulla, että onko se edes kannattavaa!
        Jos käytettäisiin enemmän voimavaroja ruoan tuotantoon esim. avaruustekniikan tai sota-aseiden tutkimisen sijasta, niin eiköhän ruokaa saataisi tuotettua.

        Tässä "100 kertaisessa" vertauksessa ei ollut olennaista se, että kuinka iso määrä on kyseessä vaan se, että Jumala pitää maailmasta huolta. Kysymys onkin nyt siitä, että uskooko Jumalan pitävän tätä maailmaa pystyssä vai ei.
        Kyllähän sitä järkeilemällä päätyy siihen, ettei maailma voi kestää, mutta silloin saattaa unohtaa Jumalan johdatuksen.

        Tiettyjen laskelmien mukaan koko ihmiskunta mahtuisi Kangasalle:
        http://tieku.fi/kysy-meilta/kangasalle-mahtuu-koko-ihmiskunta

        Ei siellä Kiinassakaan tunnu kovin ahdasta olevan, kun rakentavat useita aavekaupunkejakin.


      • Inhottava realisti
        vln-78 kirjoitti:

        Onneksi meidän ei tarvitse huolehtia niin suurista asioista, mitä emme millään pysty hallitsemaan. Yhdessä päivässä Jumala voi ottaa 100 000 ihmistä pois, emmekä sillekään voi kerrassaan mitään. Kyllä Jumala hallitsee kaiken, aina pienimmästä solusta äärettömään kokonaisuuteen.

        Onko Jumala Sinusta huolehtinut maailman ongelmista hyvin?

        Kuvitelmasi ovat kuin suoraan keskiajalta.

        Maailman TODELLISET ongelmat kuten eriarvoisuus, liikakansoitus ja ruuan & veden puute eivät ratkea uskonnollisilla mietelauseilla. Jokin raja hupatuksellakin saisi olla.


      • vln-78
        Inhottava realisti kirjoitti:

        Onko Jumala Sinusta huolehtinut maailman ongelmista hyvin?

        Kuvitelmasi ovat kuin suoraan keskiajalta.

        Maailman TODELLISET ongelmat kuten eriarvoisuus, liikakansoitus ja ruuan & veden puute eivät ratkea uskonnollisilla mietelauseilla. Jokin raja hupatuksellakin saisi olla.

        Ilman uskontoako nämä ongelmat poistuisivat? Eiköhän ole tärkeintä että vaikka ois kuinka kurjaa maallisesti, niin on sisäinen rauha. Ei tarvitse pelätä kuolemaa.
        Jumala on hoitanut kaiken parhaaksi näkemällään tavalla. Ei ihminen voi ikinä ymmärtää Jumalan aivoituksia. Jumala sallii kärsimyksenkin, mutta usein ihmisen omat valinnat myös aiheuttavat kärsimystä. Pienillä valinnoilla voimme vaikuttaa itseämme koskevaan elinpiiriin.
        Jotenkin kuulostaa, että kritisoit Jumalaa ja nostat itsesi hänen yläpuolelleen. Uskaliasta.


      • vl-mies H:gistä
        vln-78 kirjoitti:

        Ilman uskontoako nämä ongelmat poistuisivat? Eiköhän ole tärkeintä että vaikka ois kuinka kurjaa maallisesti, niin on sisäinen rauha. Ei tarvitse pelätä kuolemaa.
        Jumala on hoitanut kaiken parhaaksi näkemällään tavalla. Ei ihminen voi ikinä ymmärtää Jumalan aivoituksia. Jumala sallii kärsimyksenkin, mutta usein ihmisen omat valinnat myös aiheuttavat kärsimystä. Pienillä valinnoilla voimme vaikuttaa itseämme koskevaan elinpiiriin.
        Jotenkin kuulostaa, että kritisoit Jumalaa ja nostat itsesi hänen yläpuolelleen. Uskaliasta.

        "Eiköhän ole tärkeintä että vaikka ois kuinka kurjaa maallisesti, niin on sisäinen rauha. Ei tarvitse pelätä kuolemaa."

        Mutta tähän minun täytyy vl-veljenäsi huomauttaa, että emme kuitenkaan ole syntyneet tänne vain kuolemaa odottamaan. Me olemme syntyneet Jumalan rakkaudentyönä, kun Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Meillä on täällä tehtäviä, joita Jumala haluaa meidän ilolla tekevän.


      • vln-78
        vl-mies H:gistä kirjoitti:

        "Eiköhän ole tärkeintä että vaikka ois kuinka kurjaa maallisesti, niin on sisäinen rauha. Ei tarvitse pelätä kuolemaa."

        Mutta tähän minun täytyy vl-veljenäsi huomauttaa, että emme kuitenkaan ole syntyneet tänne vain kuolemaa odottamaan. Me olemme syntyneet Jumalan rakkaudentyönä, kun Jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen. Meillä on täällä tehtäviä, joita Jumala haluaa meidän ilolla tekevän.

        No näin on, elämä on ihanaa. Mutta jos mietitään ihan perimmäisiä syitä uskolle...tässä keskustelussa on otettu esille kauhean vaikeita asioita, niin tulee puhuttua vähän ahtaasta näkökulmasta. Harvat joutuvat kuitenkaan vaikeimpien kysymysten äärelle, jolloin elämä voi käydä rankaksi. Silloin tulevat pelkistetysti vastaan kaikkein tärkeimmät asiat.


      • Entä vastuu?
        vln-78 kirjoitti:

        Onneksi meidän ei tarvitse huolehtia niin suurista asioista, mitä emme millään pysty hallitsemaan. Yhdessä päivässä Jumala voi ottaa 100 000 ihmistä pois, emmekä sillekään voi kerrassaan mitään. Kyllä Jumala hallitsee kaiken, aina pienimmästä solusta äärettömään kokonaisuuteen.

        "Onneksi meidän ei tarvitse huolehtia niin suurista asioista, mitä emme millään pysty hallitsemaan."

        Luomiskertomuksen yhteydessä kerrotaan että Jumala antaa "meren kalat ja taivaan linnut" ym. ihmisen käyttöön vallittaviksi. Ainakin minun simiini siitä paistaa myös se, että ihmisen oletetaan ottavan vastuutakin, sitä se "vallitseminen" mielestäni tarkoittaa. En näe siinä sellaista ajatusta että saamme elää kuin pellossa pelkästään sen tiedon varassa että kyllä Jumala tarvittaessa sotkumme selvittää.


      • Epäjohdonmukaista
        Vastaan kirjoitti:

        "Epäjohdonmukaista"

        Ei uskovaiset ikinä ole sanoneetkaan, että Jumalan lahjoittamaa uskoa pystyisi selittämään auki kuin matikan kaavaa tai vastaavaa. Se on uskomisen asia ja kaikki uskomassa pysymiseen tarvittavat "ohjeet" löytyvät Raamatusta.

        "Mutta yrittää ilmeisesti saa sinun mielestäsi? Miksei sitten saa yrittää vaikuttaa lapsilukumärään?"

        Jumala on antanut ihmiselle viisautta hoitaa erilaisia sairauksia sun muita. Sanoinkin jo, että siinä ei ole mitään väärää käyttää niitä, kunhan ihminen muistaa, että elämä on loppujen lopuksi Jumalan käsissä. Kun ihminen alkaa miettimään, että montako lasta hän haluaa ottaa vastaan, niin silloinhan hän ei luota Jumalan johdatukseen. Jos sitä lähtee rajoittamaan elämää, niin silloinhan ihminen ei selvästikkään ajattele, että hänen ei niitä asioita tarvitse miettiä, vaan ne kuuluvat Jumalalle, kuten Raamatussa ilmoitetaan.

        "Paitsi lasten syntymistä ei oikein pysty ohjaamaan, niinkö?"

        Tuota en oikein ymmärtänyt? Tarkoitatko sitä, että kun ihminen ei halua ottaa vastaan enempää Jumalan lahjoja eli lapsia, niin ihminen voi ajatella, että "Jumala ei oikein osaa antaa minulle oikeaa määrää lapsia" ?
        Jos tämä ajatus tulee mieleen, niin voi kysyä itseltään, että "olenko minä viisaampi kuin Jumala ja tiedän tarkkaan miten elämän kuuluu mennä".

        "Mutta jos Jumala näkee hyväksi että saadaan lapsi ja ihminen käyttää ehkäisyä, niin sille ei kaikkivaltias Jumalakaan voi mitään, vai kuinka?"

        Jos ihminen ei saa lasta, niin Jumala ei silloin ole nähnyt hyväksi antaa ihmiselle lasta.
        Jeesus syntyi neitseestä ja se on varmasti totta. Jumala antoi Marialle lapsen ja sitä ei mikään estänyt.

        "Luultavasti maailma ei pitkän päälle pysty nykyistäkään määrää elättämään. Satakertainen määrä on ihan pois laskuista."

        Ei pystykään, koska ihminen ahneudessaan haluaa kokoajan lisää ja lisää. Suomessakaan ei ruoan tuotanto olisi kannattavaa ilman EU:n tukea. MIETTIKÄÄ! Samaan aikaan puhutaan, että "saattaa tulla ruokapula" ja ruoan tuotanto on sillä hilkulla, että onko se edes kannattavaa!
        Jos käytettäisiin enemmän voimavaroja ruoan tuotantoon esim. avaruustekniikan tai sota-aseiden tutkimisen sijasta, niin eiköhän ruokaa saataisi tuotettua.

        Tässä "100 kertaisessa" vertauksessa ei ollut olennaista se, että kuinka iso määrä on kyseessä vaan se, että Jumala pitää maailmasta huolta. Kysymys onkin nyt siitä, että uskooko Jumalan pitävän tätä maailmaa pystyssä vai ei.
        Kyllähän sitä järkeilemällä päätyy siihen, ettei maailma voi kestää, mutta silloin saattaa unohtaa Jumalan johdatuksen.

        Tiettyjen laskelmien mukaan koko ihmiskunta mahtuisi Kangasalle:
        http://tieku.fi/kysy-meilta/kangasalle-mahtuu-koko-ihmiskunta

        Ei siellä Kiinassakaan tunnu kovin ahdasta olevan, kun rakentavat useita aavekaupunkejakin.

        "Tuota en oikein ymmärtänyt? Tarkoitatko sitä, että kun ihminen ei halua ottaa vastaan enempää Jumalan lahjoja eli lapsia, niin ihminen voi ajatella, että "Jumala ei oikein osaa antaa minulle oikeaa määrää lapsia" ?"

        Tarkoitin seuraavaa: Kertomasi mukaan on sallittua esim. yrittää lääketieteen keinoin pitkittää elämää, vaikkakin sen pitäisi olla turhaa koska Jumala sen kumminkin viime kädessä määrää.

        Edelleen kertomasi mukaan ei kuitenkaan ole sallittua yrittää estää elämää syntymästä, vaikka Jumalalla kaikkivaltiudessaan kaiken järjen mukaan pitäisi olla tässäkin viimeinen sana. Jos luottaisitte täysin Jumalan kykyyn huolehtia lasten lukumäärästä riippumatta ihmisten ehkäisy-yrityksistä, koko tätä ehkäisykysymystä ei olisi olemassakaan. Ei sitä kieltää tarvitsisi kun tiedettäisiin että ei se kumminkaan mitään vaikuta, olisipahan vain joidenkin omituinen harrastus.


      • Vastaan
        Epäjohdonmukaista kirjoitti:

        "Tuota en oikein ymmärtänyt? Tarkoitatko sitä, että kun ihminen ei halua ottaa vastaan enempää Jumalan lahjoja eli lapsia, niin ihminen voi ajatella, että "Jumala ei oikein osaa antaa minulle oikeaa määrää lapsia" ?"

        Tarkoitin seuraavaa: Kertomasi mukaan on sallittua esim. yrittää lääketieteen keinoin pitkittää elämää, vaikkakin sen pitäisi olla turhaa koska Jumala sen kumminkin viime kädessä määrää.

        Edelleen kertomasi mukaan ei kuitenkaan ole sallittua yrittää estää elämää syntymästä, vaikka Jumalalla kaikkivaltiudessaan kaiken järjen mukaan pitäisi olla tässäkin viimeinen sana. Jos luottaisitte täysin Jumalan kykyyn huolehtia lasten lukumäärästä riippumatta ihmisten ehkäisy-yrityksistä, koko tätä ehkäisykysymystä ei olisi olemassakaan. Ei sitä kieltää tarvitsisi kun tiedettäisiin että ei se kumminkaan mitään vaikuta, olisipahan vain joidenkin omituinen harrastus.

        "Tarkoitin seuraavaa: Kertomasi mukaan on sallittua esim. yrittää lääketieteen keinoin pitkittää elämää, vaikkakin sen pitäisi olla turhaa koska Jumala sen kumminkin viime kädessä määrää."

        Jumalalta tämä lääketiedekin on, eli Jumala on siunannut ihmisiä niin, että he ovat osanneet luoda näitä lääkkeitä erilaisiin sairauksiin.
        Kyllä asia on myös noinkin miten sanoit, eli viimekädessä lääkkeiden käyttäminenkin on turhaa, jos Jumala on nähnyt hyväksi ottaa ihmiseltä elämän pois.

        Jos ihminen haluaa tietoisesti pyrkiä ehkäisemään elämän tuloa, niin Jumala voi sallia sen tapahtua. Silloin ihminen tietoisesti tekee syntiä ja synti vie ihmistä kauemmaksi Jumalasta.
        Lutherin mukaan Jumalan viha on silloin suurimmillaan ihmistä kohtaan, kun Jumala ei lainkaan ole suutuksissa ihmiselle. Toisin sanoen Jumala ei tällöin nuhtele ihmistä vaan antaa hänen mennä omia syntisiä teitään kauemmaksi Jumalasta.


        Et muuten kommentoinut noihin muihin kirjoittamiini teksteihin vielä mitään. :)


    • a) Jumala ei antanut ensimmäisille luoduilleen, eli enkeleille mahdollisuutta lisäännytä, maalle se mahdollisuus annettiin, 1 Moos 1; 24 Jumala sanoi: "Tuottakoon maa kaikenlaisia eläviä olentoja, kaikki karjaeläinten, pikkueläinten ja villieläinten lajit." Ja niin tapahtui.
      Hieman myöhemmin Jumala loi ihmisen, ja sanoi, - Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ja ottakaa se valtaanne.
      Hän antoi mahdollisuuden lisääntyä ja levittäytyä.
      Mutta kuka sen jälkeläisen tulon määrää? Raamattu sanoo, että mies. Mies sen päättä, luettavissa kolmannessa ”luomiskertomuksessa” Johanneksen evankeliumissa, missä mainitaan Jeesuksen syntyvän AINOANA Jumalan tahdosta, muut miehen. Joh 1; 13 He eivät ole syntyneet verestä, eivät ruumiin halusta, eivät MIEHEN TAHDOSTA( normaalisti syntyvät lapset ), VAAN JUMALAN ( Jeesus ).
      Paavali ei pitänyt parempana avioliittoa, mutta ei hyväksynyt PAKKO AVIOLIITTOJA, joten mahdollisti vapauden naiselle valita. Sama ongelma on VL piireissä, katsotaan, kuka pari on????
      b )Raamatussa ei ole tartuntapintaa lapsen syntymisen järkeistämiseen, jopa kerrotaan, että miehen pitää kunnioittaa ja rakastaa puolisoaan, mikään kanisysteemi ei ole Raamatusta.
      VL on lahko, jota hallitsee liha ja ihmiset, ei Jumala. He poimivat raamatusta sen, mikä takaa jäsenmaksut.
      c) Lihan, eli saatanan tuote. Jumala on Totuus, saatana valhe. Mieti, kumpaa he edustavat.
      Heidän päälliköt saavat tehdä mitä haluaa, perheluvun suhteen ja naiset pitävät itsensä alle 40 kiloisina, etteivät tule täyteen.
      Hyvin naivia, ja lapsellista, tyhmää ja jopa syntiä, vääristelyä. On myös huomioitava, että ehkäisykielto ei tullut Raamatusta, vaan puhujakokouksesta -60 luvulla.
      Osa jopa tappaa nainnilla vaimonsa, että saa kodinhoitajan.
      d) Ei Jumala anna, mutta SRK sen antaa. Heiltä uupuu yksi asia, Kristuksen sisäinen tuntemus, ja sitä kautta kaikki, joista ensimmäinen on VAPAUS Jeesuksessa.
      Osalle VL:iä lapsi on vain numero, kuten kommunismissa. Se mahdollistaa suuret avustukset ja paikan RY;llä etupenkissä.
      Kannattaa etsiä vika itsestä, roikkuu mukana.
      D) Synti on sydämen luopumista Jumalasta. Miten ehkäisy liittyy tähän jos välillä jumalan kaikkivoipaisuuteen luotetaan ja välillä ei (hedelmöityshoidot, vl-äitien sterilisaatiot)** Siksi kun Jumalaa ei ole ennekuin löytyy Jeesus, siinä se synti on.

      e) Elämää ja terveyttä pitää vaalia, ne ovat Herran lahjoja. Tähän sopii huonosti se, että ollaan jatkuvasti raskaana ja sekin, että tutkimusten mukaan mammuttiperheet (>10 lasta)lisäävät riskiä lasten masennukselle ja ahdistuneisuudelle. ** Se on synti, pilata terveys. Jos on kristitty, elää Jeesuksen ruumissa ja sen saastuttaminen ja sitä ei VL tajua, He eivät tunne Herraa.

      f) Eläimiä ei saa astuttaa joka vuosi. ** Siinä jo näkee tyhmyyden. Samoin kun päivähoidossa saa yksi hoitaja hoitaa vain neljää, mutta VL äiti yli kymmentä.
      g) Lisääntykää ja täyttäkää maa. Maa on ääriään myöten täynnä eikä mene kauan, niin ihmiset tappelevat puhtaasta vedestä ja ruuasta. ** Amen

      h)Lapsi on Herran lahja, ja sitä pitäisi kohdella lahjana niin että antaa aikaa, kasvattaa ja rakastaa. ** kannattaa miettiä sitä ahdistusta, missä he elävät. Lähes kymmenen VL nuorta tappanut itsensä kahden vuoden sisällä Oulun alueella.
      Tämäkö kristillinen liike?
      Kes.

      • vln-78

        Mikä ihme tämä itemurhajuttukin on? Missä sinun todellisuudentaju? Vanhoillislestadiolaiset nuoret tekevät itsemurhan paljon harvemmin kuin valtaväestöön kuuluvat. Ymmärrätkö mitä soopaa puhut? Ymmärrätkö että se on pelkkä uskomus mitä täällä totena väität? Pilkka sattuu niin omaan nilkkaan.


      • vln-78 kirjoitti:

        Mikä ihme tämä itemurhajuttukin on? Missä sinun todellisuudentaju? Vanhoillislestadiolaiset nuoret tekevät itsemurhan paljon harvemmin kuin valtaväestöön kuuluvat. Ymmärrätkö mitä soopaa puhut? Ymmärrätkö että se on pelkkä uskomus mitä täällä totena väität? Pilkka sattuu niin omaan nilkkaan.

        Älä viitsi.

        Satun vielä olemaan yhden hautajaisissa.


      • vln-78

        Ei kai ehkäisykieltoa tarvittu ennen kuin se edes keksittiin? Ennen kuin ihmisistä tuli itsekkäitä oman edun tavoittelijoita? VL naiset itse haluavat elää raamatun ohjeiden mukaan. Yksi lähetystyön muoto on pitää huolta lapsista ja antaa heille mahdollisuus uskomiseen. Jos VL äiti hoitaa kymmentä lasta, hän hoitaa niitä kuten aina äidit ovat perheitään hoitaneet läpi ammoisien aikojen. Nykyaikana se on helppoa siinä mielessä, että ajat ovat hyvät ainakin täällä Suomessa. Ja täällähän uskovaisia eniten onkin. Jos on 10 lasta, niistä vanhimmat eivät enää ole hoidettavia, vaan he voivat jo osallistua pienempiensä hoitamiseen. Se oli minun lempihommia ollessani 10v. Opin vastuuta, empatiaa, sosiaalisuutta ja toisista välittämistä. Kaikilla uskovaisilla ei ole isoja perheitä ja kaikilla ei ole perhettä vaikka kuinka sitä toivoo. Kaikki on niin suhteellista.


      • niin tyypillistä taa
        vln-78 kirjoitti:

        Mikä ihme tämä itemurhajuttukin on? Missä sinun todellisuudentaju? Vanhoillislestadiolaiset nuoret tekevät itsemurhan paljon harvemmin kuin valtaväestöön kuuluvat. Ymmärrätkö mitä soopaa puhut? Ymmärrätkö että se on pelkkä uskomus mitä täällä totena väität? Pilkka sattuu niin omaan nilkkaan.

        hmm.
        Annatko linkin tutkimustuloksiin jossa näin yksiselitteisesti todetaan että harvemmin itsemurhia vl:ät tekevät? Ettei olis vaan kyse samanlaisista tutkimuksista mitä Voittonen on suorittanut päässään musta tuntuu menetelmällä pedofiili skandaalissa. Hyökkäät päälle ku yleinen syyttäjä antamatta itsekkään minkäänlaista faktaa puheitesi tueksi.


      • ajatteleppas
        Kesitas kirjoitti:

        Älä viitsi.

        Satun vielä olemaan yhden hautajaisissa.

        Niin..yhden.


    • vln-78

      Kiitos. Olin yksin ja pelkäsin kuin peura nuolten alla :)

      • Vastaan

        Heh, joo ei täällä ole hyvä olla, mutta itselläni toisinaan kova kiusaus käydä katsomassa, että mitä parjausta täällä taas on kirjoitettu. Tämä keskustelu oli kuitenkin sen verran asiallinen että päätin vastata kysymykseen.


    • vln-78

      Ehkä olisi hyvä jos kävisit useamminkin, kun joukossa voi olla myös etsiviä ihmisiä. Täällä oleva vihan määrä uuvuttaa minut.

      • Vastaan

        Saattaa olla, mutta tuntuu siltä että täällä ei kyllä ole koskaan ollut otollista maaperää. Tänne saattaa jäädä koukkuun helposti ja ei ole hyvä olla siellä "missä pilkkaajat istuvat".
        Jeesuskin lähti useassa raamatunkohdassa pois ja ymmärtäisin sen siten, että Jeesus näki ettei ole vastaanottavaista sydäntä.

        Tässä yksi esimerkki:
        "Tämä häijy ja huorintekijä sukukunta etsii merkkiä, ja ei hänelle pidä merkkiä annettaman, vaan Jonan prophetan merkki. Ja hän jätti heidät, ja meni pois." Matt. 16:4

        Itse olen huomannut juurikin tuon, että se viha saattaa uuvuttaa helposti. Siksi on hyvä olla varovainen tämän sivun kanssa.


      • etsivä-xx
        Vastaan kirjoitti:

        Saattaa olla, mutta tuntuu siltä että täällä ei kyllä ole koskaan ollut otollista maaperää. Tänne saattaa jäädä koukkuun helposti ja ei ole hyvä olla siellä "missä pilkkaajat istuvat".
        Jeesuskin lähti useassa raamatunkohdassa pois ja ymmärtäisin sen siten, että Jeesus näki ettei ole vastaanottavaista sydäntä.

        Tässä yksi esimerkki:
        "Tämä häijy ja huorintekijä sukukunta etsii merkkiä, ja ei hänelle pidä merkkiä annettaman, vaan Jonan prophetan merkki. Ja hän jätti heidät, ja meni pois." Matt. 16:4

        Itse olen huomannut juurikin tuon, että se viha saattaa uuvuttaa helposti. Siksi on hyvä olla varovainen tämän sivun kanssa.

        Täällä on varmasti elpompi olla jos ei ole syntyjään vl ja on ylipäätään näiden sivujen kautta omaa uskoaan "kehitellyt" ja "kypsytellyt". Totuushan on se, että kukaan ei seuroissa puhu tuntemattomien kanssa mistään uskon asioista kuitenkaan. Silloin kun minä tulein tänne täällä oli vielä aitoa vl keskusteluakin eli 2009-2010. Jos en olis löytänyt sellaista täältä olisin ihmetellyt minkälainen yhteisö on sellainen, missä kaikki on auvoista oloa ja yksimielisyyttä. Silloin on todellakin syytä huolestua jos niin on. Nyt täällä on niin agressiivinen suhtautminen kaikkeen mitä joku vanhoillislestadiolaiseksi tunnustautuva kirjoittaa että ei täällä enää sellaista voi tavoittaa mitä vielä 2010 oli. Sääliski käy niitä jotka tänä päivänä haluasivat samaa kuin minä, tutustua siihen miten vanhoillislestadiolaiset ajattelevat ja selventää itselleen mihin oikeastaan uskoo ja onko yksin niiden kysymystensä kanssa.


      • Vastaan kirjoitti:

        Saattaa olla, mutta tuntuu siltä että täällä ei kyllä ole koskaan ollut otollista maaperää. Tänne saattaa jäädä koukkuun helposti ja ei ole hyvä olla siellä "missä pilkkaajat istuvat".
        Jeesuskin lähti useassa raamatunkohdassa pois ja ymmärtäisin sen siten, että Jeesus näki ettei ole vastaanottavaista sydäntä.

        Tässä yksi esimerkki:
        "Tämä häijy ja huorintekijä sukukunta etsii merkkiä, ja ei hänelle pidä merkkiä annettaman, vaan Jonan prophetan merkki. Ja hän jätti heidät, ja meni pois." Matt. 16:4

        Itse olen huomannut juurikin tuon, että se viha saattaa uuvuttaa helposti. Siksi on hyvä olla varovainen tämän sivun kanssa.

        Kerrotko mikä se Joonan merkki mielestäsi on.

        Kes


    • vln-78

      Niin...olen sanonut sanottavani ja yritän pysyä pois. Alan tuntea itseni rakkikoiraksi joka yrittää puolustautua joka suuntaan. :) Eihän siitä mitään tule yksin keskellä maailmaa. Puolustautuvaan asemaan joutuu, kun kokee epäoikeudenmukaisuutta ja näkee suoranaista panettelua sekä valehtelua. Tulee vastustamaton halu poistaa vääryyttä. Tämä on upottava, loputon suo. Onneksi ei tarvitse huolehtia koko maailman murheista, koska Jumala kyllä huolehtii, eikä muiden uskosta tai uskomattomuudesta. Tärkeintä on säilyttää oma usko ja ensisijaisesti keskittyä siihen.

      • etsivä-xx

        Mitenkäs on se lähetyskäskyn, jos vain omasta uskosta pitää huolehtia?
        No on siitä seuroissa puhuttu viimeksi tänäänkin sivuttu. Jumala kutsuu. ihminen pitää sanaa esillä ja omalla persoonallaankin.
        Etsikonajat oli viikon teema.


      • Hau hau

        ^^Alan tuntea itseni rakkikoiraksi joka yrittää puolustautua joka suuntaan.^^

        Sitä kaikki vl-valehtelijat ovatkin.


    • benedi

      Jos jumala olisi säätänyt ihmiseen syntyvyyden rajat, ihminen olisi orja ,ei vapaa.
      Jumala teki ihmisen omaksi kuvakseen,ja siksi vapaaksi,
      Jumalakin on vapaa.

      Kellä ymmärrys on, se laskekoon vaimonsa kanssa lapsilukunsa, ja jos se täyttyy, niin kiitä Jumalaa, ja jos ei täyty ano, Jumalalta lisää, joka antaa soimaamatta.

      Jos vaimo on raskaana, niin mies voi rakastella vaimoaan vaikka 3 kertaa päivässä, ja silti tulossa on vain yksi vauva 9 kk päästä.

      Hieno systeemi. Ja eikähän suomen kansaa ole synnytetty yhden päivän kivulla

      Ihmiset laativat lakeja, että ymmärtämättömät naiset surmaisivat lapsiaan eri maissa, ennen kuin ne ehtivät kohdun suulle..siksi että maapallon väkiluku pysyisi alempana.

      Suomestakin puuttuu yli miljoona suomalaista, 30 v periodilla
      naisten tekemien raskausten keskeytysten vuoksi.

      Tyhmyys on siis nainen.
      Tyhmyys, ja synti ei ole Jumalan tahto!

      Jos lestadiol. synnyttävät tiheään lapsia, niin seurakunta kasvaa, ja kasvaa.
      Kuka heistä on se nainen, joka antaisi yhdenkään lapsen kadota?

      Ja jos joku ei kykene lapsestaan huolehtimaan, niin käsiä on tuhansittain ojossa: " Anna, meille, Anna meille..tahi Anna vielä, Anna vielä" Fakta

      Suomessa on kyllä ruokaa ja vettä kaikille lapsille...On hieno asia että lestadiolaiset synnyttävät lapsia, kun taas luterilaiset
      niitä surmaavat kohtuun ja kohdun ulkopuolelle n. 14.000 lasta vuosittain.!

      Maa ei ole ääriään myöten täynnä ollenkaan, ainut ongelma on kuivuus ja autiomaat,...aseitten hinnalla ne saadaan kyllä paratiisiksi, ja asutuksi.

      Käskyt sanoo Älä tapa...yhtään lasta äläkä aikuista.

      Jos lapsi tuntuu taakalta, niin ne muut lapset ja isä hoitaa lapset, ja äiti lentää etelään, lomalle keventämään taakkoja.
      Sellainen äiti ei tee huorin etelänrannoilla, koska sillä on jo taakkoja kotonaan!

      Kun 2 viikoa on kulunut, äiti ei koe enää taakaksi lastensa hoitoa, vaan halaa kaikkia kun saapuu kotiin.

      No, ei oo vaikeeta! Mutta jos jättä yksin äidin niskaan kaikki, niin on vaikeaa!
      Potkikoon seurakunta isää, eikä äitiä, niin olot korjaantuu.

      • Täynnä on

        "Maa ei ole ääriään myöten täynnä ollenkaan"

        Keskitiheys on 47 asukasta neliökilometriä kohti, mukaan lukien napamantereen, autiomaat ja muut asumattomiksi kelpaamattomat. Kyllä se siis jo varsin täynnä on. Pitkän päälle pitäisi saada väkiluku laskemaan jotta oltaisiin kestävän kehityksen tiellä.


        "Käskyt sanoo Älä tapa...yhtään lasta äläkä aikuista."

        Tässä keskusteluhaarassa ei nähdäkseni ollut kyse abortista vaan ehkäisystä. Ne ovat eri asioita.


      • benedi
        Täynnä on kirjoitti:

        "Maa ei ole ääriään myöten täynnä ollenkaan"

        Keskitiheys on 47 asukasta neliökilometriä kohti, mukaan lukien napamantereen, autiomaat ja muut asumattomiksi kelpaamattomat. Kyllä se siis jo varsin täynnä on. Pitkän päälle pitäisi saada väkiluku laskemaan jotta oltaisiin kestävän kehityksen tiellä.


        "Käskyt sanoo Älä tapa...yhtään lasta äläkä aikuista."

        Tässä keskusteluhaarassa ei nähdäkseni ollut kyse abortista vaan ehkäisystä. Ne ovat eri asioita.

        Väkilukuhan saadaan laskemaan yksinkertaisella tavalla.
        Ja sitä tapaahan teistä useat harrastatte!

        "Jos et tahdo päästä elämään sisälle, riko käskyt..eli kun Jumala sanoo: " Älä tapa",...niin sinä menet ja tapat,
        kun voisit porata autiomaahan kaivon, ja rakentaa sen ympärille kylän, ja seurakuntasalin, jota voi käyttää opinahjona.

        Koulussa olisi pääoppiaineena " Miten välttyä tappamasta maan kansoja"
        Oletkohan typerys?


    • 5

      Ei ole vieläkään oikein valjennut että miksi se maa pitää saada ääriään myöten täyteen? Ei siis kerta kaikkiaan mene jakeluun. Vastuutonta touhua lisääntyä niin että koko maapallo peittyy saasteisiin ja ihmisten jälkiin. Pitäisikö jälkipolvillekin jättää jotakin?

    • Inhottava realisti

      Millähän IHMEELLÄ joku sen todistaa, että sen oman ryhmän tulkinnat Raamatusta ovat oikeat?

      Raamatun jakeet, joilla vl-liike perustelee ehkäisemättömyyttä, ovat moniselitteiset. Ne voi ymmärtää toisinkin. Millä se todistetaan, että joku tulkitsee NE kohdat oikein?

    • ?

      Ei kai sitä voikaan todistaa, se on vain uskottava tai sitten ei! :)

      Mutta vl-liike ei ole ainoa, joka näin opettaa. Olen hyvin hämmentynyt näistä ainoista oikeista seurakunnista, koska niitä ei ole vain yksi vaan ainakin kaksi - tai sitten vielä paljon enemmän todennäköisesti. Eikä mikään uskominen eikä tekeminen auta, jos et satu kuulumaan juuri sinne seurakuntaan (tällä palstalla se on vl). Vaikka synnyttäisit kuinka monta lasta se ei auta - eikä edes se, jos uskot uskovasi "oikein".

      Olet näes väärässä porukassa tai et ole porukassa ollenkaan.

    • Inhottava realisti

      Kristinusko on jakautunut lukemattomiin alaryhmiin, joista jokainen kuvittelee olevansa vähintäänkin enemmän oikeassa kuin muut. Välit ryhmillä ovat ajoittain todella huonot, kuten täälläkin huomaa.

      Sitten ovat nämä joukkiot, jotka ovat "Ainoita Oikeita Uskovia".

      Järkevä ihminen kuittaa tuon tyyppiset hupatukset olan kohautuksella. Järjestelmään syntynyt ihminen ei näe asiaa kuin yhdestä näkökulmasta.

      Ajatus siitä, että lestadiolaiset olisivat maailman ainoita oikeita uskovia on absurdi ja se, että joku todellakin niin uskoo, on lähinnä traagista. Jos asia ei olisi niin ikävä niin monien ihmisten kannalta, käyttäisin jopa sanaa tragikoominen.

    • Vastaan

      Raamatussa puhutaankin piskuisesta laumasta.

      "Älä pelkää, piskuinen lauma; sillä teidän Isällänne on hyvä tahto antaa teille valtakunnan." Luuk. 12:32

      Usein on myös otettu esille ettei "tuossa ei ole mitään järkeä". Raamattukin sanoo asiasta, että usko on hulluutta maailman edessä.

      "Vaan ne, jotka maailman edessä hullut ovat, on Jumala valinnut, että hän viisaat häpiään saattais; ja ne, jotka heikot ovat maailman edessä, on Jumala valinnut, että hän väkevät häpiään saattais;" 1. Kor. 1:27

    • Inhottava realisti

      Pah.

      Maailma on tulvillaan niitä "piskuisia joukkoja". Onko mieleesi ikinä tullut, että Jeesuksen seuraajia aluksi OLI pieni joukko?

      Raamattu sanoo uskosta kaikenlaista. Tuo on vain yksi lainaus, ei muuta. Kirje on suunnattu yhdelle alkuseurakunnista TUKEMAAN ihmisten uskossa pysymistä. Tarkoitushakuinen Raamatun kohtien liittäminen omaan oppiin on ihan sitä tuttua toimintaa kristillisiltä yhteisöiltä. Erillisiä kohtia otetaan ja niistä rakennetaan sitten kokonaisuus, joka tukee omia oppirakenteita.

    • 35

      Lopettakaa lisääntyminen tai tapatte meidät ruuan ja veden puutteeseen. Maailmasta pitää kieltää yli 2 lapsiset perheet jotta turvataan seuraavien sukupolvien tulevaisuus. Ette voi olla vastuussa vain noille houreillenne vaan täällä pallolla on muitakin ihmisiä....Jos sen jumalan merkkiä odotatte niin eikö tuo afrikan nälänhätä ole riittävä?????? Vai minkälainen merkki sieltä tulee?

      • 55

        "Maailmasta pitää kieltää yli 2 lapsiset perheet jotta turvataan seuraavien sukupolvien tulevaisuus"

        Kolmilapsiset perheetkin voitaisiin kai joillakin ehdoilla sallia, koska lapsettomiakin perheitä on ja tulee aina olemaan. Neljännestä ja seuraavista kuuluisi jo tulla lujat sanktiot, sellainen voisi olla vaikkapa lapsen huostaanotto ja adoptointi lapsettomaan perheeseen.


    • A:n & E:n jälkeläine

      En tiedä teistä, mutta itse olen ajatellut luomiskertomusta. Siis Jumala loi Aatamin sekä Eevan - ei tässä mitään, mutta nyt pääsen siihen mitä ihmettelen pienessä päässäni...

      Aatami ja Eeva olivat sukupuoliyhteydessä ja saivat jälkeläisiä - poikia ja tyttöjä. Nämä olivat myöhemmin keskenään sukupuolisessa kanssa käymisessä jne.

      Nyt minun mielestäni Aatamin ja Eevan jälkeläiset harrastivat sukurutsautta!!!

    • t3n1kö2
    • Foodd

      Mä en ole ite kristitty mutta yritän kuitenkin oman uskontoni kautta (Islamin)


      a)

      V:Jeesus Marian lapsi syntyi ilman isää Jumalan tahdolla. Ihmisellä on päätösvalta uskoa ja olla uskomatta syödä ja olla syömättä olla juomatta tai juoda olla kävelemättä tai kävellä - Vaikka sie et sitä huomaa Jumalan tahdolla se syntyvä lapsi tulee maailmaan tai kuolee synnytyksessä. Tai kesken raskauden. Syntyy maailmaan jalattomana tai terveenä - Kun kysyit miksi raskaus tulee välillä ihmisen tahdosta kysyitkö itseltäsi miksi syöt kun tahdot ? Jumala on antanut meille päätösvallan pieniin asioihin mutta silti hän silti tietää mitä tulee tapahtumaan tämä on yksi asia jota et voi järjellä ymmärtää.

      b)

      V: En rehellisesti sanottuna oikeasti muista mitä Raamatussa luki. Mutta sen tiedän että omassa uskonnossani saa parantaa sairaita ja ihmisiä joita PYSTYY pelastamaan. Luonnollinen tai tapaturma ovat asioita joihin ihminen ei voi vaikuttaa. Jumala on kaikkivaltias hän toki tietää milloin kuolet ja milloin hänen edessään seisot naama kirkkaana tai naama likaisena. Islam EI hyväksy aborttia ja elämällä leikkimistä sekä noita kummallisia vempaimia joilla tutkitaan siittiöitä ja muita. Abortti on murha lapselle voi antaa toisen perheen esim. Adoptoimalla jos ei kerran sitä pysty elättämään.

      c)

      V:Ehkäisy on aina synti.

      d)

      V: Jumala antaa jokaiselle ihmiselle oman taakkansa joko raskaan tai kevyemmän riippuu ihmisen kohtalosta jonka Jumala on hänelle suonut. Lapsia voi hankkia omasta halustaan Jumala ei ole koskaan pakottanut hankkimaan kymmeniä tyttöjä ja poikia silloin puhumme siitä päätösvallasta jonka Jumala on sinulle suonut. Syyttääkö Äiti Jumalaa siitä että hän hankki 13 lasta eikö enää jaksa heitä hoivata ? Onko hänellä siihen oikeus ? Minun mielestäni lapsilla on oikeus syyttää siitä Äitiä kun hän hankki heille liikaa veljiä ja siskoja.

      D)

      V: Synti on määräyksen ja Jumalan lain rikkominen. Ehkäisy on synti avoliitot koeputki jotakin - Jos haluaa lapsen joko adoptoi tai hankkii oman Avioliitossa ei Avo eikä yhden yön jutuissa.

      e)

      V: Tätä kysymystä en rehellisesti tajunnut - Miten ne lapset liittyvät terveyteen ?

      F)

      V: Jumalan tahto

      g) Lisääntykää ja täyttäkää maa. Maa on ääriään myöten täynnä eikä mene kauan, niin ihmiset tappelevat puhtaasta vedestä ja ruuasta.

      V: lisääntyminen taitaa haitata sua ? ;)

      h)

      V: Se on ihmisen päätös hankkiiko 10 hengen perheen vai 4 hengen perheen. Eikö se olisi toisten elämään tunkeutumista jos kiellettäisiin hankkimasta 4 lasta enempää ? Vaikka isä ja äiti haluaisivat lisää veljiä ja siskoja Marialle ja Petterille ? Syntyvyyttä ei minun mielestäni saisi säännöstellä mutta järjen kanssa se pitäisi tehdä. Ja on se Jumalan tahto.

      • etsivä-xx

        Kiitos asiallisesta mielipiteestä tällä palstalla.


      • Mekka & Medina

        Islam on saatanan juoni ihmisten eksyttämiseksi pois totuudesta. Islamin perusti hullu pedofiili Muhammed.


    • -

      Ehkäisy on varmasti monen vanhoillislestadiolaisen mielessä tänä päivänä.
      Tiiä sitten,mutta epäilen näin. Onkohan näissä vl-pedofilia-tapauksissa taustalla isot perheet...väsynyt äiti,mahdottomuus seurata lasten henkistä hyvinvointia ja näin jää huomaamatta oireet joita nämä rikoksen tekijät ovat aiheuttaneet. vaikkakin pedofilia-juttuja on tässä maailmassa varmasti myös esim.yksilapsisissa aivan yhtä lailla. omat lapseni ovat kasvaneet leikki-ikään ja olen seurannut heitä,heidän henkistä kasvuaan jne. olen aika järkyttynyt kun olen tämän myötä seurannut tuttujen isojen perheiden samanikäisiä lapsia... en voi olla kehumatta itseä että olen vielä pystynyt vastaamaan lasteni tarpeisiin!!
      monista vieraiden lapsista huomaa OIKEASTI että eivät ole saaneet huomiota, äidit ja isät eivät ehdi keskustella lastensa kanssa ja tätä keskustelua on käytävä jo pienestä pitäen!antaa huomiota ja rakkautta. monet uskovaiset kaverit puhuu lastensa oireista ikään kuin nen olisivat normaaleja. minusta ne ovat vain henkisen pahoinvoinnin merkkejä. esim.ylivilkkaus-ei totella tai yökastelu alkaa yhtäkkiä uudestaan. ei voi vain sanoa että okei,tiettyyn ikään asti se on normaalia. uudelleen alkaneessa kastelussa on stressiä tms. ja siihen pitää puuttua!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      75
      5634
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2496
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1977
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      59
      1725
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1601
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1398
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1307
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      10
      1281
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1239
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1193
    Aihe