AA
A A A
Opastus ja palaute
liity jäseneksi!

Keskusteluketju on täynnä. Ole hyvä ja aloita uusi keskustelu
 /   /  /  / Suunnittelumokia?

Suunnittelumokia?

500 Vastausta 12 552 Lukukertaa
Vauxhall victorissa oli tuhkakuppi ovessa tuuletussuuttimen edessä, tuhkat naamalla.

Alfasudin tavaratilankannen merkki löi avatessa takaikkunan paskaksi.

Vanhassa Transitissa takapyöriin ei saanut ilmaa kun ulommaiset paripyörät irrottamalla.

Saabin legendaarinen lattialla oleva virtalukko keräsi kaiken paskan ja hajosi.

Nyt ei muista enempää.
nykyautojen tuulilasinpyyhkijät sijaitsee v*ttumaisessa paikassa konepellin ja tuulilasin välisessä kaukalossa, piruko sieltä puhdistaa lumet ja jäät, lisäksi kun vielä kojetaulun lämpösuuttimet sijaitsee ylempänä kuin pyyhkijän sulat, ei pyyhkijöitä voi käyttää kuin kesäisin, talvisin ne on ja pysyy jäässä jollei omista autotallia.
Autot joissa bensaluukku aukeaa vain vivulla sisältä, kun lumi sulaa auton pinnalla valuen vesinorona pitkin kylkeä joka saumaan ja jäätyy, bensaluukku ei aukeakaan enää vivusta vetämällä vaan pitää särkeä jäätä luukun ympäriltä josta voi aiheutua naarmuja maalipintaan. Sama koskee läppämallisia ovenkahvoja, vesi jäätyy koripellin ja kahvan väliin estäen läppää nousemasta jolloin ovi ei aukea. Entisessä autossani ex-omistaja oli saanut särettyäkin ovikahvan varmaankin siitä johtuen.

Ilmeisesti joissain VW Golfeissa vesi valuu jonnekin ovikarmin väliin ja jäätyy sinne jolloin ovea avatessa ovipelti vääntyy paskaksi.

Peugeot 405, taka-akselin laakeroinnin kulumista ei voi korjata kuin vaihtamalla koko kallis taka-akseliasetelma. Saattaa koskea muitakin ranskalaisia, täällähän on paljon muitakin ranskalaisten ratkaisuja kiroiltu monesti, esim. se huohottimen jäätyminen on kyllä paha moka kun siitä aiheutuu kalliita vahinkoja.

FSO Polonez, hattuhylly ei mahtunut muistaakseni aukeamaan kokonaisuudessaan kun se otti kiinni takaluukun aukon reunoihin.

Opel Kadett E ja Corsa B ainakin, kynnyskotelon pohjassa on "tuuletusreikiä" mutta niistä aukoista menee kurakin sisälle jolloin kynnykset lahoavat.

80-luvun Japanilaiset, niin ohutta peltiä että jos laittaa oven kiinni kahvasta pitämällä, tulee lommo, ovet suljettava ikkunasta työntämällä.
Aerodynaamisissa autoissa tuo konepellin jatkaminen tuulilasin alareunan päälle tekee senkin ongelman, että patopainetta ei ole. Kaikki ilma on työnnettävä sisään puhaltimella ja tämä lyhentää puhaltimen käyttöikää. Auton luonnollinen ilmanvaihto on uhrattu aerodynamiikan alttarilla.
GM jenkeissä tuo konepellin takareuna esti pyyhkimien noston lasin pesussa.
Peugeot 406 sama juttu.
Muutenkin nykyautojen muotoilussa paha moka talvikäyttöä ajatellen jos olette huomanneet, TIPPALISTAT/KATTOKOURUT PUUTTUU=menee lumi sisään kun oven avaa sitten kun ajossa lämpenee muuttuu vedeksi tiivisteiden pinnalla niin johan on taas seuraavana aamuna ovet tiukasti kiinni, JOKA IKISESSÄ NYKYVEHKEESSÄ, MIKSI? v....u mua huvita taas oikein mikään.
Jenkeissä ei pyyhkimet ole nousseet pitkään aikaan kuin 15 cm. Syynä on kolariturvallisuus. Sitähän täällä kaikkien alojen maailman parhaassa maassa ei ymmärretä millään.
Bemareitten kaneet hajoavat jonkin ylimääräisen saastelaitteen vuoksi (MOT) ja maahantuoja ilmoittaa poistavansa laitteen, kun sitä ei tarvita. Koskahan autotehtaat ovat ruvenneet asentamaan tarpeettomia osia autoihin. Kaikenlisäksi viranomaiset eivät tajua, että poistamalla yhdenkin päästöihin vaikuttavan laitteen auto ei täytä tehtaan esittämiä päästövaatimuksia ja olisi poistettava liikenteestä.
Peugeot 604:ssä oli taas sellainen möhläys että pyyhkimet jättivät suuren tuulilasin katveen vasemmalle puolelle.
Eikö nykyautojen tyylisuuntaus ole muutenkin tämä>etuviistoon ei tarvitse nähdä, eikä oikeastaan eteenkään jos tulee mitään vettä kylmempää taivaalta kun pyyhkijät on sijoituksensa takia aina täynnä lunta/jäätä
Tuulilasin alareunassa on korkeapainealue, että ilmanpainetta on, jos kanavat ovat vain auki, myös menopuolella.
Golffista jäi mieleen hajoavat muoviosat, kaikki rikki ja ovenkahvat oma lukunsa!
Mitä ihmettä sinä olet sille autolle tehnyt että olet saanut moviosat rikki??? Meinaan olen itse ajanut penkkaan pariin otteeseen ja pakittanut kerran autotallin oveen, enkä saanut golfin puskureihin edes kunnon naarmuja, eikä maali edes lohkeillut mistään.
Pakkanen riittää. Ja kevyt nojaaminen konehuoneen muoveihin, aina meni palasiksi. Muovi ei sovi autoon.
..sisäpuolen osat ainakin täällä hajoilee,tehty tarkoituksella typerästi esim kaasupoljin yhtä muovisoiroa ilman saranaa,kauanko luulee insinööritkään tuollaisen kestävän itellä vaihdettu jo useampi kun kaasu jäänyt pohjaan
..alat puhua nykyautoista ja luettelet 405 pösöä, poloneesia, e-kadettia ja muita ikivanhoja katiskoja, eikait tuollaiaia ole enää edes liikenteessä.
Oli puhe autojen suunnitteluvirheistä yleensä.
Viestiketjun aloittajakin puhui Vauxhal Victorista, josta viimeinen malli tehtiin 1979. Viimeinen Alfasud, josta hän kertoi, valmistettiin 1982. Puhe oli siis pikemminkin juuri vanhoista kuin mistään nykyautoista.
Hei, eihän näillä autoilla ole mitään tekemistä nykyautojen kanssa. Et kenties ole huomannut, että luettelemasi auto ovat 80-luvun autoja, joista 90% on jo poistunut liikenteestä.
ei siinä tartte kahvasta pitää kiinni,heittämällä menee ovet kiinni ja avaimella tai kaukosäätimellä mulla aineskin menee kiinni,nyt tolla tojotalla kohta 500000km lasissa,ja 28 vuotta ikää ruostetta on niin vähän että kymmenessä minutissa korjattu,nytkin meni eka kerralla katsastuksesta läpi.arvo on varmaan 50e-800 euroa.mut kyl se tänbä aamunakin vei töihin.että mikä rupikonna sulla on.
Huohotin jäätyy muissakin merkeissä kuin pösössä. Ja tuo ongelma on ratkaistu muutenkin jo. Huohottimeen on asennettu lämmittimiä.
ei mulla huohoti ole vielä 500000km ajettu jäähän.28 vuotta on kulukenu tietä,että mikä räppänä sulla oikein on.osta tojoota nii loppuu ongelmat.eikä volvossa ole ollut myöskään mitään ongelmia 16 vuotta on tietä juossut ja juoksee varmaan kymmenen vuotta lisää.
d mallin 1.3 litrasesta koneesta jaatyy huohotin myos ja heittaa sen takia oljyt ulos venttiilikopan kannen valista
sulla on -92 vanhempi 405 varmaan, mulla -94.280th ajettu ,ei mitään laakeri tai sähkövikoja koko autossa muutenkaan, normaalia kulumisosien vaihtoa tietenkin on,lieneekö sitten harvinainen yksilö ko. mallissa, mutta tää on jo 5:des Pösö ja akan vaihdan ennekuin automerkkiä.
Amatsonissa löi aina päänsä nokkapellin tuulihakaan !
No aika pitkä täytyy kuskin olla jos siihen tuulihakaan päänsä lyö - Amazonin konepelti nousee nimittäin aivan pystyyn !
Monessa autossa polttoaine loppuu jonkun ajan kuluttua varoitusvalon syttymisestä.

Tavaratila täyttyy monasti kun laittaa sinne kaikenmaailman tavaroita.

Moottori ei lämpene kunnolla ellei laita moottoria käyntiin.

Tuulilasiin tulee sateella vesipisaroita eikä ne häivy ennenkuin pistää pyyhkijät pyyhkimään.

Tässä muutamia omituisuuksia.
Menikö kauankin että keksit noi asiat, tahna-aivo?
Eihän mulla mennyt kuin 40min kun oon kekseliäs jäbä. Katsohan milloin viestiketjun avaus tuli ja mun vastaus. Mutta sulla meni melkein viikko ennen kun keksit noin mukavan vastineen.
HAHHAHAH!!! 40 minuuttia!?!? HOHHOH!!! Sun on pakko olla koomikko. Olet niin huvittava.
Multa meni koko aamu miettiessä aloittajan tarkoitusta !
Mutsis oli!!
Hiema huumoria jos tajusit.

Lisää niitä ihme mokia.

Auto ei pysähdy jos ei paina jarrupoljinta.

Ovi saattaa aueta, kun vetää kahvasta.
ja varmasti auto pysähtyy ilman jarruja jos bensa loppuu tai tie päättyy
Ladassa saattoi loppua ennen valon syttymistä.

Webasto on keksitty.

Aja tarpeeksi lujaa, pisarat häipyy.

Kaikenkaikkiaan paska provo.
Jep, mutta siperian mersu lähti AINA käymään, jos ei ollut yli 50:ntä astetta pakkasta. Tosin sen kääntösäde oli kuorma-auton luokkaa ja neljästä ovesta veti, vaan sisällä silti tarkeni pakkasellakin T-paidassa. -70 luvun lopulla oli kaksikin kaalinlehteä ja kyllä niillä eteenpäin pääsi, kunhan oli erittäin varovainen. Ajo-ominaisuudet esim.talvikeleillä oli olemattomat. Kuitenkaan en muistele pahalla tätä käyttövarmaa idän ihmettä. Oli aikansa airut, eikä niitä juuri enää näekään maanteillä... ja ennenkaikkea kosla oli halpa nuorelle miehelle, kun valuuttaa meni kaikenmaailman naisten metsästykseen ja muihin juominkeihin..
jep, ja kyseisen auton sai ITSE korjattua vaikka toinen silmä sokeutuneena, käsi paketissa, ilman toista sukkaa T-paitasillaan lumipyryssä 45 asteen pakkasessa pajavasaralla ja taltalla. Ei näihin nykyautoihin saa vaihettua ees lamppujen polttimoita puhumattakaan mistään isommasta rempasta. Vaikka taitoa olisi niin hermot ei kestä ja aika ei riitä. Saa syytää satasia merkkikorjaamoille.
Samaa mieltä kuin "jeejeejorma"

Esimerkiksi Citreon C5:n lampunvaihto on tehty niin älyttömän vaikeaksi että auto on vietävä merkkihuoltoon sitä varten. Sitten vne lamput palaa aivan turhan usein. Monta muutakin paikkaa siinä on tehty vaikeimman kautta huollettavaksi/korjattavaksi. Tuohan se tietysti huollolle lisätöitä kun asiakkat ei itse pysty autoaan sorkkimaan. Aikoinani luulin Ladaani huonoksi tai jopa ala-arvoiseksi tuotteeksi. Siinä sentään pystyi vaihtamaan ajovalo- ym lamput heittämällä. Pissapojan pumppukin vaihtui alta aikayksikön. Nokka-akselin kireys säätyi lennossa vain yhtä ruuvia löysäämällä ja uudelleen kiristämällä. Öljyt oli helppo vaihtaa jne..

Nyttemmin näiden hienojen "nykyautojen" kanssa sählätessä on valaistunut vanhan tippakourun merkitys muutenkin kuin kattotelineen kiinnittimenä. Nykyään on lähes turhauttavaa voidella oven tiivisteitä talvisin kun auton katolta lumesta sulava tai muuten valuva vesi valuu ilman esteitä juuri sinne tiivisteen ja oven väliin ja sitten aamulla ovet ovat jäässä.
auton istuin hirvittävän kuuma jos se istuinlämmitin päällä. Kesäisin auringonpaistteella, jos auto ollut parkissa niin julmetun kuuma siellä sisällä. Jos tupakoi autossa niin siellä paha haju. Auton ovet aukeavat eri suuntiin toisella puolen autoa. Bensa on liian kallista
auton istuin hirvittävän kuuma jos se istuinlämmitin päällä. Kesäisin auringonpaistteella, jos auto ollut parkissa niin julmetun kuuma siellä sisällä. Jos tupakoi autossa niin siellä paha haju. Auton ovet aukeavat eri suuntiin toisella puolen autoa. Bensa on liian kallista
jos lasket auton nopeutta 20km tunnissa,kulutus putoaa 30 prosenttia.ajattele mikä määrä polttoainetta säästyy vuodessa,eikä tartte joka liikenne valoihin ehtiä seisomaan seuraavat valot vaihtuu jo vihreäksi,ja kun kyttää valoja niin niihin ei tartte pysähtyä ollenkan.lisäsäästöä 30 prosenttia.
auton istuin hirvittävän kuuma jos se istuinlämmitin päällä. Kesäisin auringonpaistteella, jos auto ollut parkissa niin julmetun kuuma siellä sisällä. Jos tupakoi autossa niin siellä paha haju. Auton ovet aukeavat eri suuntiin toisella puolen autoa. Bensa on liian kallista
jos autosta ottaa yhdestä sylinteristä tulpan pois ja tukkii imusarjan siitä sylinteristä kulutus tippuu yksi neljäs osan kannattaa miettiä miten säästöä syntyy.10 litran kulutus tippuu 2.5 litraa sadalla kilometrillä.6 litran kulutus tippuu 1.5 litraa sadalla,eli 4.5 litraa sadalla kilometrillä.
auton istuin hirvittävän kuuma jos se istuinlämmitin päällä. Kesäisin auringonpaistteella, jos auto ollut parkissa niin julmetun kuuma siellä sisällä. Jos tupakoi autossa niin siellä paha haju. Auton ovet aukeavat eri suuntiin toisella puolen autoa. Bensa on liian kallista
katkaise penkin lämmittimen johdot sivuleikkurilla poikki ongelma ratkeaa penkin kohdalta.ovi kannattaa irrottaa ja laittaa saranat toiseen laitaan tai kattoon saa mieleisesti aukeavan oven.on ihan pikku juttu jos opettelee hitsaamaan,saranoita voi tehdä itse,tai ostaa rautakaupasta itse.tupakat kannattaa polttaa ulkona päätä pitäen.tai jätä tupakat kotiin.yksi mahdollisuus laita imuri suun eteen imemään savut ulos.
mul on 940 volvo eikä siinä ole mitään tollasia vaivoja.olen ajatellut joskus kymmenen vuoden kuluttua hankkia uuden,volvo kestää kuulemma merkkiliikkeen mukaan 600000-750000km ajaa.tiedän sellaisiakin joilla ajettu ammattiajossa 1500000km ja liikkuvat kuulemma vieläkin.hankkikaa auto eikä mitään sardiini purkkia mitä rämähtää oudosti kun lyö eimerkiksi oven kiinni ja entäs takaluukku rämps.
Mulle ei ainakaan kelpaa mitkään perusautot, ruotsalaisräpellykset... V -moottorit kestää muuten vieläkin kauemmin
vai ajelet sinä traktorilla? :DD
V-O-L-V-O:Valitamme ostostanne lähetämme varaosia
minä käyn pyyhkimässä vesipisarat rätillä pois jos ne ei kerkiä karata lasista.ja vot nyt näkyy.
kannattaa tankata auto,niin polttoaine ei lopu.tyhmää ajaa tankki tyhjäksi.seuraavalla keralla kun menet mittarille lorota tankki täyteen.ja suraavan kerran kun näet huoltamon tankki täyteen,niin loppuu tollanen tyhmä juttu kerralla.ajattele nyt järjellä,älä mittarilla.
Tuskin se virtalukko mikään moka oli nimittäin jos olisi ollut se olisi muutettu. Itsellä oli käytössä sukulaisen uutena ostama 900:n. 16 vuotiaana luovuin, eikä virtalukossa mitään ongelmaa.

Mielestäni monissa uudemmissa autoissa on sellainen suunnittelumoka, ettei etupään ajovalojen polttimoita saa vaihdettua kuin puoli autoa purkamalla. Esim. Passatissa joutuu irroittaan mm. puskurin joka on lähes viidennes koko autosta.

Sitten 626 oli sellanen ongelma, että talvella kun avasi peräluukun ja auton päällä oli jääkarpua, se valahti tiivisteuraan ja jos ei huomannut saattoi siinä takaluukun kulmat olla kierossa.
Minkä ikäisessä Passatissa pitää puskuri irroittaa?
mul oli kans paskatti.siitä piti purkaa kanas puoli autoo ku lamppu pimeni,vaihdoin volvoon eikä oo lamput palanu ja minutissa vaihtaa uuden jos palaa.
Ei Passatissa joudu puskuria irroittamaan ensinkään, lamppujen vaihto on tosi helppoa. Toiseltapuolelta joutuu irroittamaan ilmaputken pätkän, joka lähtee helposti ja on helppo laittaa takakaisin. Mikä Passat malli on tuollainen, että puskuri pitää irroittaa vaihtaakseen lampun?
"ettei etupään ajovalojen polttimoita saa vaihdettua kuin puoli autoa purkamalla."

Ja paskanpuhuminen senkun jatkuu.

MISSÄÄN autossa ei tarvitse purkaa puolta (50%) autosta vaihtaakseen lamput, ei edes viittä prosenttia.

kaksi prosenttia saattaa joutua jossain uusissa vaihtamaan, kun pitää purkaa puskurit, akut yms pois tieltä
taidat olla vähän tosikko!
Ainakin on olemassa autoja, joissa lamput vaihdetaan pyöräkotelon sisäpuolelta, kun etupyörä on ensin irrotettu esim. Mazda 6.

1989 Hiluxissa akku otetaan pois konetilasta, jos haluaa apparin puolen etuvalon vaihtaa, ja tämä on vielä helppo.
Fiat Morenossa vm -69 joutuu irroittamaan koko moottorin, että pääsee polttimoihin käsiksi!
miul oli auto lampun vaihdossa kaksituntia velotti töistä ja lamppujen hinnan sanoivat että kannattaa vaihtaa molemmat,nyt paloi toinen lamppu,ja nyt lähtee auto vaihtoon,riittää tollanen kerran vaihto vaihtakoon vaihtoautoliike lamppusa ite.
Ja mikähän tämä sinun riisikuppisin merkki ja malli sattuu olemaan?
Ettei vain olisi Renault Clio siitä joutuu purkamaan etupyörän ja lokarin pois, että pääsaee käsiksi aukkoon, jonka kautta suuri kätisen on erittäin hankala vaihtaa lamppu!
Tekisi mieli ajaa seinään, joka ikinen lampunvaihtoon tuleva Cliio.
no, se on katsojan asia miten tulkitsee, irrotettaanko puskuri autosta vai auto puskurista, jos jälkimmäinen niin jopa 90% joudutaan purkamaan.
"Peugeot 405, taka-akselin laakeroinnin kulumista ei voi korjata kuin vaihtamalla koko kallis taka-akseliasetelma"
Sain vinkin tuosta tutulta katsurilta ja asensin kummallekin puolelle neulalaakereitten väliin rasvanipat (Pösö 205). Pari kertaa vuodessa olen rasvaillut ja kunnossa ovat vielä 23 -vuotiaanakin.

Fiat Unossa oli lattiassa kummallakin reunalla heti kynnyskotelon vieressä kourut joissa johtoniput (ei siis kasattu kaapeliksi). Kourujen pohjalla reikiä joista tuli vesi sisään.
Samaisessa Unossa takajarrujen säätöjousi helisi kiinnikkeissään niin että kuului haitallisesti sisälle. Ei ollut vioittunut vaan suunnittelumoka.
Samassa Unossa virranjakajan sisällä impulssianturin johdot PVC-eristeisiä. PVC ei kestänyt kuumaa, hajaantui mm suolahapoksi joka syövytti kuparin poikki. Oli työläs etsiä kun välillä johdot sai kosketuksen, väliilä ei.

Kaikissa nykyautoissa lähivaloista suuntautuu yläviistoon hajavaloa joka valaisee tehokkaasti satavan lumen ja huonontaa siten näkyvyyttä. Vanhoissa pyöreissä valaisimissa tätä haittaa ei ollut. Vaikka asetuksella olikin kielletty tuollaiset valot, niin silti tyyppikatsastuksessa kaikki kelpasi. Vieläkö lienee kielto voimassa?
kyllä noita pösön taka-akseleja korjataan ihan merkkihuollossakin, mutta melko kallis remontti se on, jos ei selvitä tekiskö joku asentaja omina hommina, kuten itse tiedän muutaman kaverin, jotka noita pajoo vapaa-ajallaan kuntoon
Työläs on korjata. En ole tehnyt mutta korjausoppaassa on hyvät ohjeet. Työlästä silti. Siksi kannattaakin asentaa ne rasvanipat, aikaa menee alle puoli tuntia. Ja rasvaa pari kertaa vuodessa. Ei maksa muutaman rasvatuubin hinta paljoa kun vertaa korjauskuluihin.
Mulla on noita Pösöjä ollut ja tuota 405 malliakin peräti kolme, yhdessäkään ei ollut mitään ongelmaa taka-akselin kanssa, kun HETI laitettiin rasvanipat taka-akselistoon. Kertaakaan en ole missään merkkihuollossa niiden kanssa käynnyt, itse porasin nipoille reiät ja niillä mentiin, pari kertaa vuodessa rasvaa niihin nippoihin. Kieltämättä ne rasvanipat oisi voinnut laittaa jo tehtaalla taikka maahantuojalla valmiiksi sinne taka-akseliin.

Saab 99 ja 900 malleja minulla ehti olemaan lähemmäs kymmenen ja yhdenkään virtalukon kanssa ei ollut mitään ongelmia. Kerran jouduttiin yhdestä Saabista purkaman virtalukko pois paikaltaan avaimien hukkumisen vuoksi, ei liene auton vika sekään.

Vanhoista autoista vielä, kupla-Volkkarissa oli mielestäni laturin korjaukseen ja erityisesti irroitukseen panostettu parhaiten, oikea suunnittelun kukkanen. Laturia korjatessa tuntui siltä, että koko auto on tehty sen laturin ympärille, niin paljon sai aina purkaa.
vanhoissa kuplissa on "hauska juttu" akku takapenkin alla. Sen päällä oleva läppä usein lahosi tai muuten pääsi irti. Joku kerta painavampi kaveri istui takapenkille ja penkit jouset oikosulki akun +navan runkoon. Biltemasta vaikka 5mm kumilevyä siihen päälle.
Saabissa tuo lukko oli ainainen ongelma,(9kpl omistaneena)väljeni ajankanssa ja meni uusiin.(kilsoja oli kyllä jo silloin reilusti yli 300 000.
Sitten kun GM tarttui saabin valmistukseen ei tehnyt mitään koko kotterolla,ja silloin sitä paranikin" saabismista".

Oli joskus tuollainen Vauxhalli,huvitti silloin tuo tuhkis.
20v ajanut saabilla,eikä moisia vikoja ollut....pitäkää auto siistinä=)
Vaihdoin saabin muuhun ,kun meni oppelikis0)
Minullakin oli samanlainen Vauxhall, mutta kun en polta tupakkaa nyt, enkä polttanut silloinkaan, eikä minun autossani sisällä polttanut kukaan muukaan, niin eipä tuota tuhkakuppimokaa edes tiennyt. Kannattaa lopettaa tupakanpoltto, ei ole vaivaa sopimattomasta tukakupista.
Polo volkkarin johtosarjaan upotettu pissapojan letku joka jäätyessään päästää veden umpinaiseen koteloon, ja hapettaa sata onnetonta johtoa ympäriltään. Audin hieno tukivarsirakaisu muovinivelineen joka ei kestä pakkasta. Volkkarin Ate merkkiset jarrut, jossa suojaamaton rautaholkki alumiinisylinterissä hapettuu pilalle alle vuodessa, Mersun cdi koneen suuttimen kiinnitys yhdellä ohuella pultilla, joka aiheuttaa vuodon alle vuodessa. Bemarin jäädytin nesteeseen liukenevat muoviputket ja termostaattikotelot. bemarin imusarjaläpät, jotka eivät kestä egr-venttilin päästöjä.
Fordeissa oli ennen lukkopesän rungot sinkkipainevalua. Syöpyivät nopeasti ja lukot sai auki vaikka kolikolla. Ranskiksissani ovat olleet ruostumatonta terästä ja muovia.

Fordin V4 ja V6 -moottoreitten termostaateissa ei ollut yhteen aikaan 60-luvulla ilmanpoistoreikää. Jos jäähdytysjärjestelmään jäi vähänkään ilmaa, se jäi termostaatin alle eikä termostaatti auennut vaan kone keitti. Korjattiin poraamalla 2-3 mm:n reikä ohitukseksi.
Eikös näissä vanhoissa foorteissa ollut jotain ohjauslukko-ongelmia?
Oli silloin alussa. Ei Taunuksissa vaan ainakin Escorteissa.
En tarkemmin muista, mutta aika moneen olen vaihtanut uuden ohjauslukon.
Ja tulee myös mieleen Taunus 1,6 vm:75 josta jäi vaihdekeppi kouraan sillä se
holkki jolla se oli kiinni oli muovia aiemmissa malleissa metallia ja muutenkin
ruostumiselle herkkä auto, samoin takapyörän laakerit olivat hepposet.
Mulla jäi keppi käteen cocispullo cortinassa. Niitä mulla oli 2 kpl -72 ja -74 enkä muista kummasta jäi. Loota oli 4 lovinen. Tilalle heitettiin sierran 5 lovinen, joka istui kun nyrkki silmään, eikä sen jälkeen mitään ongelmia. Riesan laatikossa toi muovinen holkki oli jotenkin ruuvilla tai peräti kolmella kiinni, ni ei jäänyt vatkain käteen.
Henry Ford huomasi aikoinaan että kun koneista tehdään heikompia, niitä saadaan myytyä enemmän hyväuskoisille asiakkaille:
http://nocandoo.servebeer.com/temp/Pics/ford_01.jpg
Totta tosiaan 100tkm oli jo melkoinen rajapyykki 1950-70 luvun autojen moottoreille
vielä 80 luvulla vaihdettiin öljyt 5-6tkm välein ja tulpilla pääsi ehkä 20tkm samoin
katkojankärjet piti säätää tai uusia usein kuten termari kesä tai talvi termostaatiksi.

Rättirenkaat kului puolet nopeammin kun nykyiset vyörenkaat että auton pito oli
ennen sellaista alituista huoltamista ja korjaamista, ja koski kaikkia automerkkejä.
toi sun juttus sopis nykyautoihin itellä luvun auto käyttiksenä kun kyllästyin nykyrimpuloihin,ei uusilla autoilla tee mitään
Paljon kauemmin ne sentään kestivät kuin joku VW:n pahnanpuhallin. VW1300:ssa runkolaakerit alkoivat säännöllisesti pyöriä kampiakselin mukana jossakin 20 - 30 tuhatta ajettuna.
Toinen VW:n erikoisuus oli sähköllä lämmitettävä automaattiryyppy. Kunnon pakkasilla ryyppy pysyi aina kiinni ja polttoainetta luluin tasan niin paljon kuin polttoainepumpun kapasiteetti riitti. Tiedän, koska itse laskin...
Kuplan vaihdekaaviona toimi mainiosti seuraava: Vapaa oli O:n muotoinen alue ja muut vaihteet siitä väli-ilmansuuntien mukaan.
Pösö 403 ja taisi olla 404:ssä oli myös omituinen vaihdekaavio. Kaiken lisäksi rattivaihde ja paljon nopeasti väljeneviä niveliä...
Muistan kanssa, kun ajoin Pispalan valtatietä Cortinalla. tarkoitus oli vaihtaa kolmoselta neloselle, mutta jäikin vaihdekeppi käteen. Hissuttelin 50 km kotiin.
Piti vielä sanoa, että kuulin hevosmiesten tietotoimistosta, että IRA sabotoi tahallaan autoja liukuhihnalla. Sehän se syynä.
tuo ilmareikä puuttui muistakin merkeistä ei pelkästään fordin termarista
Mazda 323:n takavalopolttimoa vaihdettaessa joutuu repimään tavaratilan suojamuovit irti jolloin kiinnitysnastat menevät paskaksi, ei mitään järkeä!

Peugeot 305:n akku löytyy konehuoneen alaetunurkasta, koneen ja alahelman välistä, yritä siinä sitten asentaa kaapeleita, tai vaihtaa akkua!
Nosta ja vedä.Kas siinäpä se niksi.Työnnä ja vedä.Pyöräytä käynnistä.Hmm,niin monella 80-luvun japsilla pääsi jopa lähtemään.Hmm,ilman avaimiakin.
Nyt puhut kyllä aivan paskaa, itellä ollut Mazda 323 vm. -88 ja siinä oli ihan luukut, mistä pääsi käsiksi takaumpioihin ja olen silloin jo vasta kortin saaneena vaihtanut kaikki polttimot leikiten ilman mitään ohjekirjoja tms. No, vatipää repii apinan raivolla vaikka kaikki ovet irti, että saa takavalon tai vilkun vaihdettua.

Oikein hyvä esimerkki on tuo VW legenda, että menis ovipellit solmuun, kun jonnekin kertyy vettä, lunta ja jäätä. Oletteko ikinä kuulleet lumiharjasta? Sillä saa oikein mainiosti takaluukunkin saumasta lumet pois ja estää jäätymisiä ja ilman turhia rapsutteluja ja hiustenkuivaajasulatuksia tai muita kusivinkkejänne jäätyneisiin koteloihin. Tuolloin ei tarvitse apinan raivolla runnoa peräluukkua solmuun, kun vähän pitäis dokaamisesta tai aineistanne taukoa.
Mutta -93 mallisessa ei ole.
mazda 323:sessa kyllä mahtuu lamput vaihtamaan siitä siihen tarkoitettuun luukusta,vaikka ahdas se onkin
Vanhojen bemarien vetelä vaihteensiirtäjä järjesti ikävän yllätyksen kun meni vahingossa pakki päälle.
Mini aloitti rappion asentamalla koneen poikittain.
Ja ranskalainen vielä pahensi asiaa suunnittelemalla Pösö 204, 304 ja 305 mallit!

Siinä on moni korjaaja saanut syödä rauhoittavia.
Ainakin 304 ja ensimmäiset 305 mallit omasi hienon patentin, tuulettajanhihna teki 90 asteen mutkan, välipyörän avulla. Tuo hihna kun irtosi niin siinä oli ihmetteleminen miten sen saa paikalleen. Pahimmillaan meni vesiletku puhki kun hihna iskeytyi siihen.

304 mallissa starttimoottorin irroitus tapahtui pyöräkaivon kautta...

Uusissa: 407 pösö ja C5 sitikka, lämmityslaitteen muoviset läpät hajoaa laitteen sisältä. Parin muoviosan tekeminen maksaa varmaan noin kaksi euroa, mutta ne myydään 120 eurolla, vaihtaminen maksaa 1000 - 1500.
Joo, seurasin kun isoisäni vaihtoi 304:seen tuota tuulettajan hihnaa, oli siinä ähellystä! Lisäksi kyseinen ranskis ruostui taka-akselin kohdalta poikki! Sopiva paskakaukalo pohjassa.
Toinen auto mihin tuulettajan hihnan vaihto vaatii ylimaallisia ponnistuksia on Mini. Herkkua pujottaa hihna siipien ja jäähdytinpeltien välistä! Ja sitten se puolan ja jakajan sijoitus heti maskin taakse, kuraveden roiskimaksi!
En tiedä mutta omassa ilmastoidussa b-vectrassa oli ihan rittävän haastavaa apulaitehihnan vaihto, kun pitää konetta tunkata ja tuentaa ruuvata apurungosta irti ja pujotella hihnaa sieltä välistä paikalleen. Esim. 2-osainen moottorin tukijalka olisi helpottanut hommaa huomattavasti.
Tässä sitä taas nähdään, mihin piku tilkka viiniä silloin tällöin päivän mittaan johtaa. :o)
tarkoitatko fd vihtoria? se oli hieno auto
Sitä juuri. Hieno laite tosiaan, chevy pienennettynä:

http://www.bromfieldhall.co.uk/fdfront.jpg
jos nyt oikein muistan niin tuossa oli kyllä keskellä kojelautaakin tuo tuhkakuppi.

Tuosta tuli mieleen, et tässä victorissa pystyi myös laittamaan tuulettimen siivet vesipumpun akselille väärinpäin ja auto keitti sitten, kun ajoi päälle 80km/h, kun siivet puhalti koneesta lämmintä etiäpäin, niin ilmavirta varmaan pysähtyi tuossa syylärillä tuossa nopeudessa
SIis Vauxhall briteissä, Opel Euroopassa ja Holden Ausseisa ovat samoja autoja

tuo Victor näyttää kovasti aikansa Opel Recodilta
niin se on nykyään, mut ei vielä tuolloin 60-luvulla opel oli ihan omalla tekiniikalla..

Victorissa ei ollut muuta yhteistä opelin kanssa, kuin jossain vaiheessa recordissa käytettiin samaa pohjalevyä
Vauxhallissa ei ollut muuta samaa ooppelin kanssa, kuin myyntiverkosto ennen 70-lukua.
Wauksal tehtiin samaan koriin, kuin kadetti luiskalla keulalla siinä ero.
Eri moottorit.
Samaan suuntaan puhaltaa, vaikka kääntäisit siivikon toisinpäin.
Minua ihmetyttää noista moottorin keittämisistä puhuttaessa se, että miten joillain aina moottori kerkiää keittämään?

Eivätkö he seuraa lämpömittaria ollenkaan? Silloin jos lämpömittaria ei ole, on tietysti eri asia, mutta silloin en asiaa ymmärrä jos mittari on. Kyllä lämmön nousu huomata pitäisi.
No eikös se kannentiiviste ole jo entinen kun viisari menee sinne punaiselle ja aika haipakkaa se nousi aikoinaan omassa Civicissä kun jäähyputkiin oli ilmaa jäänyt aloittelevan tampioharrastelijan letkulämmitinoperaation jäljiltä. Tuskin moni viitsii heti iskeä konetta sammuksiin ja rullata johonkin ojaan turvaan kun lämpöviisari sattuu hivenen nousemaan normaalitasosta. Ensin katotaan että "oho, sehän nousee... nousee ja ON JO PUNAASELLA PRRRKL HÄLY HÄLY HÄTÄ HÄTÄ" ja on jo myöhäistä.
Ongelma tietysti jos ei pysäytyspaikkaa ole, muta kyllä se vain pitäisi sammutta heti kun näkee että alkaa punainen alue lähestyä.

Viime talvena -35 pakkasessa jäätyi oman autoni lämppärin kenno. Kun lämpö koneessa nousi, mutta sisään ei tullut mitään, tiesin että matka on ajettava pysäytellen ja konetta sammutellen. Eli heti kun alkaa punainen alue lähestyä, kone sammuksiin ja odottelemaan jäähtymistä, joka tapahtuu nopeasti 30 asteen pakkasessa sekin. Silloin on tosin vaikeaa jos pysähdyspaikkoja ei ole.

Ei mennyt kannentiiviste. Kädet jäätyivät kun ei tullut sisälle lämpöä, se oli pahempi ongelma. Tukos lämmityslaitteessa suli lopulta itsestään.

Muutama vuosi sitten toisessa autossa vuoti kesällä lämmityslaitteen letku konehuoneessa ja mittari nousi tappiin, mutta siltikään kannentiiviste ei mennyt.
Oikein muistat ! Tuhkakuppi oli keskikonsolissa.
Itselläni oli saman korinmallin VX4/90. Autossa oli muuten 6 vaihdetta ja pakki.
-78 vuoden mitsubishi colt lancer ja ajoin sen liian suurella vaihteella huonosti aurattua tietä hitaalla nopeudella pieneen lumikasaan niin moottori sammui ja samantien jäähdytin rikki,sitä ihmettelin siinä ja huomasin että jäähdytin propelli(moottori edessä pitkittäin,vesipumpun akselilla tuuletin propelli) oli asennettu joskus väärinpäin joten se oli sitten lähempänä jäähdytintä ja moottorin tukikumit antaa myöten myös pituus suuntaan niin se pääs liikkumaan kun ajoin lumipenkaan sen verran että tuuletin osui jäähtyttimeen samalla rikkoen sen
""tuulettimen siivet vesipumpun akselille väärinpäin ""

Mieti nyt vielä, ei se puhalluksen suunta siitä miksikään muutu jos ei propellin pyörimissuuntaa muuta eikä se tuossa tapauksessa onnistu.
Tuollaisesta mittasin labrassa tehot takapyöristä. Moottorissa piti olla 112 hv, takapyöristä löytyi 40. Pakoputki punaisena puoliautoon asti eli kävi laihalla. Oli just huollettu isossa GM:n korjaamossa kaikin puolin kuntoon...

Vertailun vuoksi mittasin lähes romukuntoisen Ford Consul 4:n jossa piti olla 65 hv moottorissa. Takapyöristä löytyi 42 hv.
Asiasta oli juttu TM:n keskustelupalstalla loppukesäsästä 1969.
Parhaimman näköinen victoreista, ja samalla yksi parhaimman näköisistä autoista koskaan.
Harmi etteivät tehneet 2-ovista mallia, olisi ollut vielä linjakkaampi. Vauxhall-harrastaja Pätsikältä varmaan tuollaisen tekeminen onnistuisi?

Vauxhallit oli komeita autoja, olisipa ne hehkutetut laaduntarkkailijat olleet silmät auki...http://www.youtube.com/watch?v=EFTBgnCanJo&feature=related
Saabin virtalukon ongelma johtuu kyllä siellä sisällä olevasta jousesta, joka liikuttaa pakkilukkoa ja ajan kanssa se kuluu yhdeltä kohtaa ohueksi jolloin viimein se jousi katkeaa, mutta helppo vaihtaa kumminkin
Vielä tuli mieleen:

Mazda marellan takapenkille pystyi änkeytymään lähinnä anorektinen kääpiö, oli niin kapeat ovet.

Ladan konepellin sai helposti päähänsä tuulisella ilmalla, olematon rautalanka tuki.

Renu 16 käsijarrunkahva oli oikea lumpionmurskaaja.

Allegron järjetön ohjausneliö omaa luokkaansa.

Fiat 128:n tulppien vaihto lähes tilataidetta.
#Allegron järjetön ohjausneliö omaa luokkaansa.#

Minulla oli Allegro 1500cc koneella, imperiumin viimeinen vastaisku.
Kyllä siihen neliöön tottui nopeasti eikä se omistajatasolla mitenkään vaivannut, ja olihan sitäpaitsi Chrysler Newyorkerissakin ihan neliöratti.

Isompi vika Allegrossa oli pyörännavan poodien sorvautuminen sileäksi. Pienellä pilattu hyvä auto.
Volvo 240 sulaketaulu sijaitsi A-pilarin juuressa. Aika märkä paikka sulakkeille suomen vaihtelevissa oloissa.
Paankos paremmaksi. Nissan Sunnyssa se oli myös kojelaudan alla a-pilarin juuressa. Mutta! Antenni oli A-pilarissa. En tiedä oliko vakio vai jälkiasennus, mutta vesi lorisi siitä suoraan sulakerasiaan, ja sateella oli puol nissania pimeänä. Pyyhkijät ensimmäisenä.
"sateella oli puol nissania pimeänä" hyvä juttu :D
fiat unossa sisävaloa ei saanut sammumaan katkaisijan missään asennossa, siis kun ovet oli auki vaikka pesun jälkeen. no eipä se paljon virtaa kuluta pieni polttimo mutta tyhmästi suunniteltu.
ootko aivan varma ettei siinä ollut ajastinta.... itse en ainakaa tuollaista featurea muista
Tuossa alfasutissa oli vielä toinenkin möhläys, nimittäin suojaamaton nokkahihna.
Hihnan ja nokkapyörän väliin kun lensi kivi sattui ihmeitä! Ja se RUOSTE!

Tällainen sontaläjä:

http://www.autogaleria.hu/kl.php?kid=65794-Alfa-Romeo-Alfasud-1971-1977
Dodge Nitron takaripustus, joka kuluu vaihtokuntoon 30 000 km:n välein. Ei mene leimasta läpi ilman vaihtoa.

Lisämaininta kaukovaloista jotka eivät valaise.
eivät valaise...? mut onhan noihin vaihdettu E-merkityt umpiot ennenkun on saatu suomen rekisteriin, täytyyhän niidenvalaista :)
Vauxhall cheveten etuvalosyvennykset olivat varsinaiset lumikaukalot, ei paljon eteensä nähnyt!
Lamborghinin giljotiiniovet katolleenajossa. Oikea loukku.
pelastuslaitoksella on ilmanpaineella toimivat pihdit, jolla saa katonkin irti, joten eiköhän ovetkin irtoa? mutta oikeessa olet, siinä että se ois voitu suunnitella paremminkin
eihän autolla katollaan ajeta? jos olet vielä hengissä kun saat lamborghinin katolleen niin silloin tuskin oletenää kykeneväinen avaamaan minkäänsortin ovea, tai sitten on ollut liian vähänvauhtia.
Ogrish sivustolla oli todiste surmanloukusta. katolleen ajettu palanut gallardo, ruumis osittain sivuikkunasta ulkona, ei ollut päässyt ulos.
Osaa se Göteborginkin insinööri, vaikka Ruotsissa toisinaan lunta sataa. Muuten kelpo talviautossa Volvo 940:ssä on pari raivostuttavaa yksityiskohtaa.

Ovenkahvat ovat syvennyksissä, joihin irtolumi jää kiinni. Kun kahva kohoaa keskeltä tätä lommoa, lunta on erittäin hankala harjata pois sen alta.

Porrasperämallin tavaraluukun kansi on muutaman sentin koholla takalasin alareunasta. Varsinkin sisätilanlämmitintä käyttäessä lasilta sulava lumi jäätyy tähän väliin. Jää on hakattava rikki ennen luukun avaamista ja avatessa murut tietenkin valuvat tavaratilaan. Sama irtolumen kanssa, jonka saa pois vain poikittain harjaamalla, ja ajossa sitä taas ilmestyy rakoon jostakin.
Passatin etupään helat uusiksi 1-3 vuoden välein katsastukseen. Ja maksaa!
Miten oikein ajat Passatilla, jos noin usein pitää vaihtaa, en ole havainnut moista. Tyyppivikahan se on, mutta ne vaihdettiin aikoinaan takuuseen.
Katsastaja on ainakin havainnut kyseisen vian, sillä se esiintyy A-katsastajan tilastossa 3:n yleisimmän vian joukossa Passatissa. Myös Golfilla ongelmia etuakseliston nippeleitten kanssa.
Voi pojat, ette tiedäkään mitä ongelmia volkkarilla on.

Nim. Vw:lla duunissa.
Kyllähän se tyyppivika on, mutta korjattu takuuseen. 13 vuotta vanha ja yli neljännesmiljoonakilometriä ajettu Passattini meni taas katsastuksesta läpi ilman huomautuksia. Auto on säännöllisesti huolto-ohjelman mukaisesti huollettu ja korjattu merkkiliikkeessä ja hyvässä kunnossa. Etupään palikoita ei tarvitse vaihtaa 1-3 vuoden välein normaaliajolla.
Nuo vanhojen autojen lähes hulluudelta vaikuttavat mokat kyllä suurimmaksi osaksi ihan vaan naurattavat, mutta se että nykyautoissa, kuten tuolla edellä tuli jonkun Passatista mainittua, ei saa ajovalopolttimoa vaihdettua autoilija itse, muuten kuin autoa purkamalla, on mielestäni oikeusjutun paikka, ja silkkaa vastuuttomuutta suunnitelijoiden ja autonvalmistajan taholta.

Röyhkyden huippu on sitten vielä ne autot, joiden ajovalon vaihdon yhteydessä on erillisellä laittella nollattava autosta vikatila, jotta vaihdettu valo alkaisi toimia. Kalliilla merkkikorjaamolla tottakai.

Sellainen suunnitelija-tiimi pitäisi laittaa vankilaan.

Sama tilanne on monessa muussakin autossa. Se ei ole vahinko, vaan tahallista. Asiassa yritetään varmaan piiloutua suunnittelun, muotoilun, ja nykytekniikan taakse, mutta oikeasti modernia, turvallista ja käytännöllistä suunnittelua ja tekniikkaa on sellainen ajovalo, jonka voi autoilija itsekin vaihtaa.
Olisin valmis väittelemään aiheesta kenen tahansa insinöörin kanssa. Se on turvallisuuskysymys ja ihan selviö. Mielestäni olisi jopa oltava laki/määräys, joka vaatisi että henkilöauton ajovalo on suunniteltava niin, että sen polttimon voi tarvittaessa vaihtaa ilman huomattavia ongelmia ja erikoistyökaluja. Piste.

Teillä näkyy useampi prosentti autoilijoita, joilla on toinen ajovalo pimeänä, enkä voi oikein moittia heitä, jos auto vaatii pajalla käyntiä sen korjaamiseksi.
Huoltoajan saa tietenkin vasta viikon päähän ja sitten tarvittava varaosa ei olekaan saapunut, joudutaan varaamaan toinen aika jälleen viikon päähän, sitten vaihtotyön aikana ilmenee "yllättävä ongelma" jolla yritetään kaupata kallis sijaisauto käyttöön ainakin päiväksi kun omaa autoa seisotetaan huoltohallissa valohoidossa tahallaan.
Tällainen ei ole enää mitään liiketoimintaa vaan rikollista toimintaa.

Olen aina suhtautunut suurella epäilyksellä kaupallistumiseen ja epäilykseni ovat käyneet toteen jopa niin suuresti etten ole osannut kuvitellakaan, liiketoiminnan ja rikollisen ryöstämisen raja on hyvin häilyvä, miten ihmeessä noita "pikavippi" firmojakaan ei syytetä koronkiskonnasta??!!
Olen täysin samaa mieltä!
Kolme eri mallista Passattia omistaneena en ole ainakaan niissä joutunut puskuria irroittamaan. Vm. 96,01 ja 09.
Nåin juuri, pelkkää tappiota se on verstaallekin tuo lampunvaihto. Siinä olis röyhkeys huipussaan, kun tuntiveloituksella paukauttais laskun asiakkaalle polttimon vaihdosta. Esim. PT Cruseri chrysleriltä, renault megane, a-sarjan mersu onhan näitä. Usein on kuitenkin näitä jotka ovat yrittäneet itse, ja tullut pakko rako etsiä korjaamo, kun se perkeleen jousi on ensin saatu irrotettua sieltä pidikkeestään. Usein kiinnike korva murtunut = uusi lyhty.
Kyllä minä olen vaihtanut PT Cruiseriin ihan helposti polttimot... Sieltä lokasuojan takaa vaan luukku auki ja vaihtoon
Juu, ei ole vaikea, vaikkakin paskaloskakelillä epämieluisa homma. Varsinkin kun sai tehrä parin kuukauden välein.
Mielestäni noista lamppujen vaihdoista onkin jokin direkttivi/laki, että autoilijan pitää pystyä vaihtamaan lamppu kuin lamppu tien päällä. Mutta auton valmistajat eivät lähde tekemään (joissain tapauksissa "suuria" kalliita) rakeenteellisia muutoksia asiaa helpottaakseen, vaan laittaa varapyörän päälle lisää torx tai lenkki-avaimia, joilla on "mahdollista" irroittaa umpio/puskuri/akku/sisälokari... ;D näin on taas kierretty määräyksiä.
Skoda 120:n "lämmityslaitteen" puhallinta ei saa vaihdettua ilman rälläkkää. Joku älykääpiö on keksinyt hitsata vahvikepellin sen päälle!

Mikä idea muuten on siinä että skodan lohko on kevytmetallia ja kansi valurautaa?
varmaan haettu korkeampaa painopistettä:D..eikös se ole tyypilistä noissa itäplokin vehkeissä, että mennään vähän niinkuin vastakarvaan
"Miksi tehdä järkevästi, kun järkivajaastikin voi"

-Ranskalaisen insinöörin sananlasku.
Hieno aforismi, ranskalaisten suunnitelemia autoja karttava.
Totta puhut, ja vuonna 1955 esitelty Citroen ID on vielä tänäkin päivänä aika monelle tojotistille liian moderni.
monessakin autossa kojetaulun avoimista tavaralokeroista puuttuu stoppari ja pohja on liukasta "ämpärimuovia" jolloin kiihdytyksessä kaikki tavarat liukuu esteettä lattialle.
XJ40 Jaguarissa takavalot hajoavat ajan myötä kun takaluukkua pamautellaan kiinni
Aika tuoreissa VAGin autoissa muoviset polkimet jotka hajoavat talvikäytössä
Peugeot 106 ei penkinsäätöä? polvet ratissa
Itselläni myös huonoja kokemuksia noista golffin muovipolkimista, kytkinpoljin putosi lattialle! Fiestassa oli muistaakseni kytkinpolkimessa muovisella hammastuksella toimiva kytkimen säätö, joka kului sileäksi? Muovi sopii vain pesuvateihin ja ämpäreihin!
Toinen hauskuus siinä vanhan Fiestan kytkinvaijerin automaattisäädössä oli, että jos vaijeri vähänkään tahmasi esim pakkasella poljinta nostaessa, niin säätö kiristyi ja kytkin jäi kantamaan. Yhdellä tuttavalla loppui kerran meno tykkänään, kun kytkin alkoi luistamaan ja piti automaattisäätöä löysätä, että pääsi etiäppäin :-D
just ajoin omalla karvalakki 106 ja pystyy penkkiä säätämään vaikka miten, oletko tyhmä!
Ainakin minun 106 -92 ja -96 malleissa on ollunna penkinsäätö ;)
taunuksen vaihdekepin nylonmutteri, josta petti kierteet ennenpitkää ja keppi jäi käteen.. melkein kaikilla taunusmiehilä tuo kokemus takana... korjaus vaati kepin katkaisun ja tilalle alumiinimutteri, jossa ei ollut lukitusta ja piti aina välillä tarkistaa, et on pysyny kiinni
Muistan tilanteen kun yksi sälli suoritti caprilla näyttävän lähdön liikennevaloista, vaihdekeppi jäi käteen. Kyllä nauratti!!
joo tuota vikaa esiintyi myös escoerteissakin olihan niissä myös samaa tekniikkaa käytösssä
Ajoin Escortilla 11 vuotta / yli 200 000 km eikä sattunut mokomaa. Käytin kerran laatikon poissakin, piti pääakselin laakeri uusia. Vaan eipä ole jäänyt mieleen mitä ainetta se mutteri oli. Ehkä alumiinia? Eikä minun aikanani Oulun korjaamolla yhtään uusittu eikä koko viasta mitään tiedetty.
Muistan myös 80-luvulta voorteissa enemmän sääntö kuin poikkeus se tikun mutteri.
Niitä ei kukaan hullu vieny korjaamolle, teräs ja/tai alumiinimuttereita sai mm hajoittamoilta(purkaamo), tikku sahalla poikki ja jousi lukkorenkaan takaa, uusi mutteri ja hitsaten t palat kiinni,varttitunnin homma.

Aikaisemmin samaa vikaa mm. Wauxhall vivassa ja Rover P6.ssa.
Ja Marinassa. Kardaaniooppeleissa oli pirullinen vaihdekepin kiinnitys, O-rengas sokka vaihdekepin SISÄPUOLELLA! Kyllä on Adamilla välähtänyt...
Nissan Micra K10 vaihdekeppi putosi myös kerran pakoputken päälle lepäämään, kepin juuren kiinnikeasetelma oli pettänyt ja merkkikorjaamolla näytti olevan hyvin tunnettu ongelma kun heti osattiin suoraan sanoa mikä on vikana.
Vaihteensiirto toimi kyllä pudonneellakin kepillä joten tielle ei sen takia tarvinnut jäädä.
Putosi minun suzuki altossakin, se kumi jonka varassa kepin paino on, irtosi metallireunuksestaan. Aika lapsellinen kiinnitys. Korjasin ruuvaamalla ruuvit metallireunuksen läpi siihen kumiin, ja sen jälkeen on pysynyt.
Omassanikin on tuo keppi vaihdettu. Siinä mutterissa on hemmetin tiheä kierre. Omani hajosi siksi, koska joku edellinen "asentaja" oli sen väkisin kiertänyt väärille kierteille. Vaihdekepin asentaminen oikeille kierteille tosissaan vaatii aikaa ja hyviä hermoja, pariin kertaan on tullut tehtyä.
takaveto transportterissa katkeaa vaihdekeppi ihan sieltä juuresta :D joutuu ruuvimeisselillä vaihtaa vaihteet tilapäisesti
Eikö paripyörällisiin autoihin laiteta venttiilinjatkeet sisempiin pyöriin ? Kai niitä ennenvanhaankin oli. Itse tilasin lyhyempiä vinkkelijatkeita pieniin mopon sisärenkaisiin Englannista. En tiedä myydäänkö niitä missään Suomessa. Tämä tiedon puute laittaa tilaamaan ulkomailta.
On niitä. Kysäisepä lähimmästä rengasliikkeestä.
Shitikka-fiat-pösö pakujen käsijarru kuljettajan- penkin ja oven välissä.
Suomalainen miehenkäsi ei mahdu sinne väliin kunnolla vetämään
käsijarrua päälle vaan pitää ensin avata ohi ja sitten vasta käsijarru päälle.
Toiseksi kun käsijarru on päällä niin käsijarrunkahvan pää ottaa takareiteen
kiinni autosta poistuttaessa mikä on aika kivuliasta ja siinä on
aika hankala päästä nousemaan niin ettei ottaisi jalkaan kiinni
johtuen että sieltä laskeudutaan alas.

Sekä että tuo on myös turvallisuusriski koska kun jalka ottaa kiinni käsijarrukahvan päähän jossa on myös se vapautusnappi kahvanpäässä niin sepä voi käsijarru siitä aukea kun ottaa jalkaan kiinni ja niin on myös käynyt henkilöautossa joka oli jokin tilauto rellulta jossa sama ratkaisu
käsijarrun sijoituksessa.

Edelleen näissä pakuissa on sivupeilit huonot, tosin muutkin on ottaneet
mallia kuten mersu ainakin ja laittaneet pakuihin nykyään hyvien
entisten mallien sijaan paskat peilit joista näkee huonosti.

Näissä pakuissa oikeastaan ainoa hyvä asia on mukavan kevyt- ja
tunnokas ohjaus, juuri muuta hyvää ei sitten tule mieleen.
Kone on tehokkaimmassa mallissa toki kivassa tehokas tyhjälle
pakulle 160hv.

Kyllä näitä suunnittelumokia tässä pakussa riittää, onneksi ei ole
vakituinen työkalu.
C-Kadetin tankinluukun muovisaranat olivat kertakäyttökamaa. Erityisesti pakkasessa.
Austin maxin vaijerivaihteensiirto.
Tojotalla saivat toimimaan tuonkin systeemin.
>Vauxhall victorissa oli tuhkakuppi ovessa tuuletussuuttimen edessä,
>tuhkat naamalla.

Nykyisistä autoistani vanhempi on 15-vuotias ja tuoreempi 3-vuotias. Eipä ole ollut kummassakaan vielä tuhkaa kupissa eikä naamalla!

Kuka pöljä polttaa vieläkin,käsi ylös!

>Saabin legendaarinen lattialla oleva virtalukko keräsi kaiken paskan ja hajosi.

Saab 900 GLs vm 1984 minulla on ollut aikoinaan 3 vuotta, työsuhdeautona. Virtalukon lisäksi siinä oli liuta muitakin saabidiotismeja (maahantuojan markkinointi unohti mainoksistaan ratkaisevat kirjaimet ja puhui saabismeista).
Suuressa osassa autoista, jotka on varustettu sekä etu- että takasumuvaloilla takasumuvalon saa kytkettyä päälle vasta kun etusumuvalot ovat jo päällä. Toisin sanoen pimeällä takasumuvaloa ei päälle saa, oli keli mikä tahansa. Tai sitten nopeus on moottoritielläkin max 40 km/h.
Jos ei tarvitse etusumareita, ei varmasti tarvitse takasumariakaan.
Takasumarista on hyötyä. Esimerkiksi ajettaessa lumisella moottoritiellä auto nostattaa taakseen sellaisen pilven, ettei sitä ihan heti usko ennen kuin näkee. Pimeällä takaatuleva ei näe tuon läpi normivaloilla varustetun auton perää, joten takasumarista on hyötyä.

Sen sijaan etusumari on hyödytön lukuunottamatta aivan hiljaisia vauhteja hyvin sankassa sumussa tai lumimyräkässä. Silloinkin tietysti selviää ilmankin, johtuen vauhdista...

Jostain syystä jotkut (lähinnä työttömät nuoret ja venäläiset) pitävät etusumuvaloja päällä jatkuvasti. Kai se on jonkinlaista luontaista kapinaa auktoriteetteja vastaan. Sitten kun vanhenevat, alkaa luultavasti nolottamaan tuollainen... Sääli sinänsä. Teiniangsti on hieno asia.
Nykyisessä autossa (Audi A6 3,0 TDI quattro vm. 2012) on sumuvalot samassa linjassa etuvalojen kanssa ja alhaalla on pysäköintitutkan anturit (eli missä yleensä muissa autoissa etusumuvalot) eikä kukaan ole huomauttanut sumuvaloista, jotka on miltei aina pimeällä päällä. Edellisessä autossa (Citroen Xantia Break 1,8 vm. 1998) oli sumuvalot alhaalla ja aina oli joku räpsyttämässä. Niin vaihdoin Audiin, koska Citroenilla ei sopivaa nelivetoa ollut (C-Crosser taitaa olla Mitsubishin tekoja). Korjaamokäyntejä (normaalien huoltojen lisäksi) 2kpl, Citroenilla 14 vuoden aikana 0 kpl.
"Korjaamokäyntejä (normaalien huoltojen lisäksi) 2kpl, Citroenilla 14 vuoden aikana 0 kpl", no sinulla tilat, työkalut ja taito korjata itse sitikkaa..., ittellä ei ollut, eli toinen suhde: varmasti sen 14 kertaa korjaamolla yhden vuoden aikana...no takuujuttuja suuremmaksi osaksi mutta ei enään ranskalaista never, mutta psa on konkurssiin menossa ainakin pösöt ja sitikat pois haitoilta..
99 vaihdeloota ja ensimmäisen mallin brittimoottorissa vinot kansipultit, jotka vielä yleensä hapettuivat niin että katkesivat avatessa.
Kivaa puuhaa sahailla jämiä pienestä raosta että sai kannen pois.

>"victorissa pystyi myös laittamaan tuulettimen siivet vesipumpun akselille väärinpäin ja auto keitti sitten, kun ajoi päälle 80km/h, kun siivet puhalti koneesta lämmintä etiäpäin" ?
-- Enpä oikein usko
>"victorissa pystyi myös laittamaan tuulettimen siivet vesipumpun akselille väärinpäin ja auto keitti sitten, kun ajoi päälle 80km/h, kun siivet puhalti koneesta lämmintä etiäpäin" ?
-- Enpä oikein usko

tosi on! pelti siivet 4lapaa niitattu yhteen ja ei mitään eroareiässä kumminpäin vain laittoi niin istui paikoilleen erona tietysti, et väärinpäin laitettuna puhalti eteenpäin ilmaa.

kokeiltu tosin vahingossa ja myös keitti ajossa
En usko vieläkään.
Samaan suuntaan se puhaltaa, oli kummin päin vaan.
Jos tuuletin alkaa puhaltamaan väärään suuntaan kun sen asentaa väärinpäin, niin silloin mutteritkin pitää asentaa ruuviin oikeaan suuntaan, jotta kierre ei ole väärään suuntaan.
nuo 1.85 saabin kannenpultit lähti nätisti, kun purki kuumana ja näin neuvoivat koneistamossa ja myös merkkikorjaamolla purkamaan, et käyttää koneen kuumaksi ja heti purkaa niin irtoaa ja myös irtosi kokeiltu on
DAF/volvo 66 hammastangon toiseen päähän kiinnitetyt kääntövarret.
Silmiin sattuu!!
Mul oli toi Skoda 110. Kun ei statannut , lapset lähtivät takapenkiltä ,isi koputtaa.Takapenkin takana luukku,josta starttimoottoria jakkarilla kopauttamalla taas starttasi.
Starttimoottorin hiilet oli lopussa. Se kolautus auttoi muutaman kerran, sitten oli jo pakko uusia hiilet.
Tuo Jalta oli kunnon peli, paineltiin kaverin kanssa Raumalta Ruisrokkiin 1971 ja koneen lämmetessä konepelti vaan ylös puukepin varaan. Takamoottorinen kun oli, ilmajäähdytteinen. Helvetillinen meteli autossa oli sisällä. Sikäli samaa maata kuin Ferraritkin ;)
Mazda 323, ainakin BG korimalli, kallistuksenvakaajan "koiranluut" ilmeisesti alimitoitetut, piti vaihtaa omistusaikana kaikkiin nurkkiin ja kerkesivät lähteä vielä uudelle kierroksellekin hajoamaan...
Kyseinen automalli on muutenkin kestävyydeltään japanin häpeäpilkku!
pas*a ja kylmä auto,ruiskumalli vie bensaa paljon talvella
Koiranluut ovat merkki huonosta suunnittelusta. Paremmalla suunnittelulla niitä ei tarvita ja mitä osaa autossa ei ole, niin sen rikkoutuminen ei haittaa yhtään mitään.

Yksi suunnittelumoka on lämmityslaitteen ilmanotto konepellin ja tuulilasin välistä. Auton seistessä talvella lumi ja jää tukkii kyseisen aukon ellei sitä matolla peitä.

Yksi suunnittelumoka on tankin korkki, jonka lukon sisälle pääsee sateella tai pestessä vettä. Ilmaisee itsensä pakkasilla...

Yksi naapuri väitti VW:nsa ovitiivisteiden olevan vaanhtomuovia joka oikein imee vettä itsensä täyteen ja jäätyy kiinni. En ole tarkastanut.

Moottorinlämmittimen roikan autonpuoleisessa päässä ei ole vedenpoistoreikää sille vedelle, mitä sinne valuu liitoksen raosta. Kosee ainakin vanhempia ei-merkkitöpseleitä.
Omassa autossa on antiikkiset lehtijouset, eikä mitään tehostimia. Ainoa millä olisi tarvetta on jarrutehostin. Täytyy vaan tehdä lisää jalkaprässisarjoja.
pösö toi nuo koiranluut, mutta nykyään ne löytyy melkolailla kaikista merkeistä, ja kyllä ne parantavat auton ajo-ominaisuuksia, joka on syy miksi rakenne on semmoinen..

Noita vaahtomuovin tapaisia tiivisteitä on tosiaan joissakin merkeissä, mut ei ne sentään vettä itseensä ime.. ainoastaan se pinta on vähän samalainen kuin vaahtomuovissa
Ei ainakaan minun Pösössäni ole koiranluita. Eikä ollut Sitikaassakaan eikä Fordissa eikä Fiiussa.
On vaikea keksiä, miten ne parantaisivat ajo-ominaisuuksia. Voisitko kertoa, miten?
Mites kuvittelet laittavas vakaajan Perssoniin jossa on geometrinen nyökkäyksen vaimennus ? ?
Mitähän tuokin muka tarkoittaa?
Se tarkoittaa sitä että nyökkäyksen vaimennus on toteutettu niin että sisäänjoustoliikkeen aikana tuenta kiertyy taaksepäin, mikä jarruttaessa vastustaa keulan painumista (tai takavetoisissa perän painumista kiihdytyksessä).
Personeissa yätukipiste on kiinteä, joten joustoliikkeessä pyörän napa myös siirtyy eteenpäin ja tämä liike on huomioitava vakaajan kiinnityksessä ja siksi koiranluut, jotka sallivat pyörännavan pituusliikkeen.
Perssonissa ei pyörän napa siirry kyllä yhtään eteen- eikä taaksepäin. Siitä pitää huolen kallistuksenvakaaja, joka on laakeroitu päistään alatukivarsiin ja keskempää koriin. Kallistuksenvakaajan päätyosat ottavat vastaan pyörästä tulevat pitkittäisvoimat ja siirtävät ne koriin. Jos näin ei ole, kyseessä ei ole aito Perssoni vaan joku muu sen sukuinen viritelmä, jollaista muistaakseni ainakin Fiat Uno käytti. Eikä siinäkään pyörännapa siirtynyt tai kiertynyt mihinkään.
Mitä museoaikaa oikein elät ?
Vilkaise vaihteeksi jonkun uudemman auton ripustuksia ja yritä edes ymmärtää tukien liikesuuntia, kun et näköjään viitsi tutustua muuten asiaan.
Ei se kierry mihinkään, vaan kallistuksenvakaajan kiinnityspiste alatukivarressa liikkuu auton leveyssuunnassa joustoliikkeen aikana.
Katsele ja ihmettele, miksi tukivarsien kiinnitykset ovat vinossa, miksi liikesuunnat muuttavat casteria joustossa jne ? ?
Vaimentajan varsi, jos on vaaka-asennossa kulkusuuntaan, joustaa muihin suuntiin paitsi pituussuuntaan.

Miksi on niin vaikeata ?
vitusti liikaa liikkuvia osia!
Otetaanpas nyt alusta. Mcphersonin kolmion muotoinen alatukivarsi on laakeroitu yhdestä sivustaan auton pituussuuntaisella (kuvitteellisella) akselilla auton alustaan. Olka-akseli on kiinnitetty pallonivelellä kolmion akselin vastaiseen kärkeen. Olka-akseli on yläpäästään kiinnitetty coil-overiin joka on yläpäästään taasen auton korissa.
Tämä lienee se, mistä nykyään puhutaan mcphersonina.
Mulla oli 127 fiatissa muistaakseni se vanhempi (alkuperäinen)versio jossa pitkittäistuki toimi myös kallistuksenvaimentimena. Tätä käyttivät fiatin lisäksi muutkin edistyksen jarrut vielä vuosikymmeniä.
Nyky multilink-virityksissä kaksi alatukivartta markkeeraavat kolmiotuen sivuja, ja ovat kai pallonivelillä olka-akselissa kiinni. Nämä sallivat vinon kiinnityksen alustaan.

Tarkennetaankos ensin mistä versiosta tai mallista puhutaan? Notta emme kinaa eri asioista. Itse elin tuossa ensimmäisessä versiossa kommentissani.
Olet oikeassa niiden vanhojen ja pienien (halpojen) suhteen.

Nykyisin jo Golf-kokoluokassa ja siitä ylöspäin jousitusta muutettu enemmän niiausta vastustavaksi.
Tämä tarkoittaa kuvaamasi Phersonin kohdalla sitä, että kolmiotuen kiinnitystä on muutettu niin että se on enemmän tai vähemmän vinossa alaspäin, siis tehostaa casterin muutosta ja pyörän eteenpäin siirtymistä.
Tupla kolniotuki-ripustuksissa on helpompi nähdä jo kun ottaa pyörän pois, kuinka tuet on eri suuntiin "vinksallaan" tai kuten joissain eurooppalaisissa ylätuki on käännetty jopa 45 astetta pystyakselin suhteen.
No näihin voi toki laittaa vaimentajan ilman koiranluitakin, mutta varsi pitäisi olla likimain kohtisuorassa liikesuuntaan joka taas rajaisi vakaajan sijaintia, kun koiranluilla vakaaja saadaan parhaaksi sopivaan kohtaan.

Luulisin että aiheesta löytyy artikkeleita myös netistä esim - front suspension anti dive geometry- tai vastaavalla haulla.
Nyt puhutaan! Ja fossiileillekin tiedoksi, että koiranluu, eli tanko jonka molemmissa päissä on pallonivel, toinen tukivarressa, ja toinen vakaajassa pystyy liikkumaan kolmen akselin suuntaisesti pienemmällä kitkalla, kuin poikkitanko joka kihnuttaa jonkun kumireiän läpi. Ja väljistyy heti. Loppujen lopuksi tuskin ratin takaa huomaa kumpi on käytössä, vaikka koiranluumalli ainakin teoriassa on parempi. Noissa koiranluissa muuta vikaa suunnittelupuolelta yleensä ole, kuin että järjestäin lähes joka merkissä alimitoitettuja.
Voi rakas ystäväni! Siinä Perssonissa kun kertakaikkiaan EI OLE niitä kolmionmuotoisia alatukivarsia! Se perssoni on vähän karrikoiden sanottuna systeemi, millä ratas saadaan rautalangoilla koriin kiinni.
Ja toisekseen ne kallistuksenvaimentimen ja alatukivarren väliset kumipuslat eivät ole minun autoissani (ajettu yhteensä yli 900 000 km) KOSKAAN vioittuneet mitenkään. Jossain vaiheessa joustintuen alapalloniveleen on päässyt vettä ja nivel on väljentynyt jolloin koko alatukivarsi on pitänyt uusia. Aina on kallistuksenvaimentimen kumit olleet ehjät. Samoin aikanani korjaamolla: ei koskaan tullut tuollaista vikaa kohdalle.
Ja edelleen: sellaisen osan rikkoutuminen jota autossa ei ole, ei haittaa yhtään mitään!
Pitää vain osata suunnitella sellainen systeemi, joka TOIMII ilman turhia, rikkoutuvia osia.
Suunnittelun puutteellisuudesta kertovat esimerkiksi kaikenlaiset monivipuviritelmät pyöränripustuksessa. Melko kauan sitten koeajoissa moitittiin Mersun moniviputaka-akseliston toimintaa liukkaalla. Tehtaan vastaus oli, ettei autoa ole suunniteltukaan ajettavaksi pienemmällä kuin 0,2 kitkakertoimen tiellä... Eli ei talviliukkailla ollenkaan; silti oli rikkoutuvaa risukasaa saatu rakennettua taka-akselille, TURHAN takia!
Alkaa vahvasti vaikuttaa että olet lisäksi hiukan "hidas"

Jos vanhassa pikkukotterossasi on joku versio personista (laita googleen kuvahaku, niin saat valita erilaisia sovelluksia, joita kaikkia kutsutaan McPhersoneiksi), se ei varmasti ole juuri se oikea ja ainoa, olitpa mitä mieltä tahansa, vai perustatko kapean tietosi wikin epäonnistuneeseen artikkeliin.
Omistamasi pikkuautossa ei edes ole anti dive jousitusta vaan joustosuunta on lähes tuen suuntainen, ja jos autossasi ei ole koiranluita, ei se taaskaan tarkoita että ei niitä tarvita muissakaan autoissa, tai että ominaisuudet, jotka riittävät sinulle , ovat riittäviä muillekin..

Kuten todettu, joillekin aita on tosiaan liian korkea.
Ja mitä sitten jos hivenen liikkuukin? Mihin se vaikuttaa? Ei yhtään mihinkään!

Ja tuolle joka ihmetteli tukivarsien kiinnitysten vinoutta, niin enpä kyllä ymmärtänyt mitä yritti kertoa. Ja jos ei ymmärrä miksi caster pikkuisen muuttuu joustoliikkeen aikana, niin tuskin ymmärtää muutakaan. Ilmeisesti on tosiaan jo Perssonissakin liikaa liikkuvia osia muista systeemeistä puhumattakaan.
Siltikään sen osan rikkoutuminen jota autossa ei ole, ei haittaa yhtään mitään!
Fossiiliystävämme jaksaa väittää että " se mitä en tiedä, ei ole olemassakaan " ja autotehtaat asentelee kolmiotukia vinoon vain kiusallaan.
Toisille näyttää jossain olevan aita, minkä yli ei pääse auttamallakaan.
Lumi ja jää haittaa aika paljon autoilua.

Aika monesta autosta -90 luvulta lähtien, taitaa löytyä jopa joistakin moderneista 80-luvun malleistakin seuraava moka:

Avaat kuskin oven ja lumet tai vedet putoaa suoraan kuskin penkille.

No ite tulee ainakin lumet pyyhkäistyä hanskalla syrjään, sen verran on jo opittu...

En kaipaa noita kouruja, mutta suunnitteluun voisi panostaa?

Siiten on joukko sähköisiä varusteita jotka ovat toki mukavia, mutta eivät toimi aina toivotulla tavalla suomen talvessa:
Sähköantenni, autom. parkkiasentoon kääntyvät sähköpeilit, parkkitutkat häiriintyy lumesta ja jopa vesilätäköistä. Ja lisääkin varmaan esimerkkejä löytyy...miten mahtaa nämä ihan viimeisimmät innovaatiot toimia suomen talvessa? Led valot ei esim. sulata lunta jne. Mites kaistavahdit yms assistentit . ?

Omassa autossa ottaa pattiin, jos ei muista ajaa pyyhkijöitä huoltoasentoon, niitä saa kaivella lumen ja jään seasta, samoin ilmanottoon menee aina jonkin verran lunta, joka höyrystää ikkunat heti liikkeellelähdön jälkeen.
noista led valoista sen verran, et ainakin raskaankaluston vehkeisiin ovat laittaneet erillisiä vastuksia, et pysyy valot näkyvissä. Se vähän mietityttää, et jos tarkoitus on säästää virtaa niin eihän se onnistu, kun tarvii vastukset sulana pysymiseen
.

Ajatuksena lienee pikemminkin ledien pitkä elinikä eli niitä ei tarvitse olla vaihtamassa

.
Sähkövarusteista mainittava niinkin tavanomainen laitos kuin automaattisen pyyhkijänsulat.

Talvella jos auto on kylmä + luminen ja pitäisi lähteä liikkeelle, pistän ensin auton käyntiin ja lähden sitten putsailemaan lumia. Jos pyyhkijänsulat ovat unohtuneet automaattiasentoon (jossa ne minulla yleensä ovat), niin suunnaksi voi ottaa lähimmän tarvikeliikkeen ja kaivaa lompakon esiin jo valmiiksi. Kovin montaa kertaa eivät hyvätkään sulat kestä kiinnijäätyneinä pyyhkimisen aloittamista.

Tietysti jos muistaa nostaa sulat ylös, niin tuostakin pääsee. Aina ei muista, varsinkin jos on vain "nopeasti käymässä" jossakin.
Autotehtaiden korjaamot taitavat keskittyä vain tuotantokoneiden huoltoon ja korjauksiin, ei ihme jos tulee rakenneratkaisuja autoihin joissa esim. hammashihnan vaihtoa varten on moottoria laskettava alaspäin tms.
Liimattu tuulilasi tuntuu olevan kulutustavaraa? Kaikista vanhoista härveleistäni kumitiivisteellinen tuulilasi on pysynyt ehjänä.
Sehän on osa kantava rakennetta ja kiveniskun tullessa joskus riittää, kun ajaa kynnyksen yli niin halkeaa, kun tulee vääntöä koriin
Juuri noin ajattelin.
Kyllä se tuulilasi on osa kantavaa rakennetta kumitiivisteellisissäkin tuulilasiratkaisuissa.
no eihän se kyllä mitään kanna juuri siksi liimalasit ovat tulleet
80-alkupuolen Sunnyssa tuli vaihteistoöljyt varpaille. Nopeusmittarin vaijeri pyöri niin päin/vaijerin "jenga" oli niinpäin, että se nosti öljyt ylöspäin.
Volvo 343 kytkinvaijerin muoviliitos polkimeen oli räjähdysaltis. Varsinkin pakkasella. Muovi ei sovi tuollaiseen käyttöön!
Bmw 316 taka-akselissa oli joku suunnitteluvirhe kun sladittaessa se ikäänkuin pomppasi yllättäen vastakkaiseen suuntaan!
ainakin skodassa on m kytkipoljinkin muovia.. miten lie kestää autossa, jolla ajetaan jatkuvasti kaupungissa..

Itse olin vaihtamassa skodaa, mutta kyllä tuon huomaaminen sai kyllä toisiin ajtuksiin ja saattoi myös osaltaan vaikuttaa siihen, et valitsin lopulta toisen merkin
Ei ainakaan golffissa kestänyt käytössä.
HATTAAKS SE?
Skeidan muoviset pölkimet!
takasumarista .
paljon pahemmin se silmiin käy, kuin etusumarit. yhtä paljon tuntuu kumpiakin käytettävän väärin.
Corollan muoviset ovenkahvat, nykymalli kasvonkohotuksineen...
Opel on ruostumisessaan ihan legendaarinen. Opel - Suomen teille levinnein auto.

Vanhassa 80-luvun Opel Kadetissa saattoi tulla läpiruostetta keskelle kattoa ilman mitään näkyvää syytä, kuten kiveniskemää.

Opel Manta + vinyylikatto + sivukourut olivat vihoviimeinen yhdistelmä. Katto ruostui vinyylin alla puhki ja vesi valui autoon sisään ja lattialle.

Mantassa etuoven ikkunoissa ei ollut karmeja, vaan ikkuna pelkkää tiivistettä vasten. Osien kuluessa viima ja vesi tuli ajon aikana läpi ja lattialle maton alle.

Mantassa akku oli tasolla, joka keräsi ja piti kaiken veden, mitä sattui saamaan. Varma yhdistelmä saada kaikki paikat läpiruosteeseen.

Opeleissa käytettiin käytettiin takakonteissa pohjatulppia. Olivat varma paikka ruosteelle, jota kautta vesi myös lopulta tuli sisälle.

Mutta Manta on edelleen kyllä kaunis katseltava.
Samoja kokemuksia ooppelista:

C kadetista putosi kuopassa penkki läpi lattian ja alapallonivel repesi irti jarrutuksessa. A-mallin ascona oli käytännössä ruostunut poikko etulattian kohdalta. Ei koskaan enää ooppelia!
Näin siinä käy muillekin merkeille kun ei huolla autoaan ollenkaan. Tuskin Opelisi oli edes katsastettu? Ei ainakaan katsastuskuntoinen, mikä lienee ollut teinien peltoauto.
Ei ole suunnittelumoka vaan käyttömoka.
Skodan sisällä on aina köyhiä.
Tutkimuksen mukaan Suomessa ylempi keskiluokka ajaa juuri Skodalla.
minkä tutkimuksen?
Eli ne köyhät
Volkkari, golf ja polo ainakin, ovet eivät aukea pakkasella. Jos aukeavatkin et saa enää kiinni ja joutuu ajamaan ovi auki kunnes sisätila lämpiää ja lukko sulaa. Tai kahva jää käteen jäätynyttä ovea kiskoessa. Japsien ei-portaaton selkänojan säätö penkeissä. Sitä en ole ikinä ymmärtänyt, kunnon ajoasentoa ei löydy. Audin 2.5 dieselissä ei kestä nokat koska voitelu ei toimi. Nissaneista hajoo laatikko parhaillaan 30tkm kohdalla. Ranskalaisissa vilkkuvat kaikki takavalot kun laittaa vilkun päälle. Kun laittaa paljon rahaa saa hirmu vanhanaikaista tekniikkaa= Mersu!
Sama homma mazda 323 F mallissa. Ei auta öljyämiset, aina ovet vittuilevat talvella!!
mazda 323 bg:ssä jäätyy oven tiivisteet,lukko,ja lukkomekanismi ovipahvien sisällä,joutuu purkaa pahvit ja voitelee purkillisella aseöljyllä koko lukkomekanismin ....niin ja ikkunakiskot pitää voidella myös jos ei halua kaksin käsin vääntää ikkunaa alas kammesta :D
selvästikään suksi oikein luista. Ei voi mitään.
Kaikki tekniset laitteet hajoavat käsiini. vituttaa. Pitäisi alkaa insinööriksi.
Et sitten näköjään osaa käyttää niitä.
Jospa se insinööriksi opiskelu tosiaan auttaisi?
Mun Polo vm. -96 ovet aukee aina pakkasella ja kiinnikin vielä menevät. Ei oo vanha juhta jättäny koskaan pulaan.
Nissan King capin vm.2002-2005 moottorin kiertokangen laakerit voi hirttää kiinni uudessakin autossa. Laakerien toinen liuska on alumiinia ja voi pyörähtää toisen liukskan päälle ja täys moottoriremontti edessä.
Näyttivät paperilla paremmalta:

-Austin maxin vaijerivaihteensiirto
-Nsu Ro 80 wankel-moottori
-Chevrolet corvairin erillisripustus
-GM 350cid V8 diesel moottori
-Reliantin kolmepyöräinen ratkaisu
-Panhardin pakoputki-moottorintuenta
-Lancian rattivaide taka-akselin yhteydessä olevaan vaihteistoon
-Datsun 100A:n moninivelinen vaihteensiirto
-Jaltan ilmajäähdytteinen V4
jne.
Muutamia idiotismeja omalta autoilu-saralta vuosien varrelta:

Vanhat 80-luvun Polot yms Volkkarit kastelivat hanskalokeron ja siellä olevat tavarat sateella, jos konehuoneen puolella oleva vedenpoistoreikä meni tukkoon vaikkapa koivun urvuista.

Fiat Stilossa kuljettajanpenkin korkeusäätövipu liikahtaa aina autosta poistuttaessa ja lopulta penkin säätö on aivan lattiassa, jos ei välillä veivaa ylöspäin.

Automattinen takalasin pyyhintä peruutusvaihdetta kytkiessä. Jos ei muistanut kopauttaa talvella irti jäätynyttä takapyyhintä, saattoi jotain mennä jopa rikki.

Joidenkin vanhojen japanilaisautojen tööttinapit olivat kohollaan ratista ja lähellä ulkokehää niin, että esim. pysäköitäessä autoa aina painoi vahingossa tööttiä.

Tuulilasiin liimattu taustapeili kerran irrotessaan ei pysynyt enään millään konstilla kiinni.

Alipaineella toimivat keskuslukot. Vanhemmiten aina jotain häikkää letkujen hapristuessa ja pumpun reistaillessa. Oli käytössä mm. v.a.g konsernin autoissa.

Vaimentamattomat bensamittarinneulat. Ladoissa mittari näytti aivan eri lukemia laidasta laitaan, ajoiko tasaisella vai ylämäkeen.

Auton alle sijoitettu varapyörä. Tämä oli etenkin ranskalaisten perisynti. Mukava ottaa käyttöön pimeällä, kuraisella hiekkatienpätkällä. Kiinnitysmutteri oli sentään onneksi usein auton sisäpuolella. Nykyään nuo on korvattu usein paikka-ainepullolla ja kompuralla. Paikka-aineessa rajallinen säilyvyys. Aivan älytön keksintö sekin.

Miksi etuturvatyynyn poiskytkentä on usein autoissa niin, että sitä ei voi käyttää kuin virta-avaimella ja repsikan ovi auki? Ärsyttävää kun huomaa liikkeelle lähtiessä tyynyn olevan poiskäytöstä ja apukuski on sillä kertaa aikuinen, eikä turvaistuin-lapsi?

Mikähän päähänpisto volkkarisuunnittelijoilla oli joskus merkitä joissain malleissa pitkät valot kirkkaan oranssilla merkkivalolla tutun himmeänsinisen sijaan??

Penkinlämmittimien nappi piilossa tuolin alaosassa. Yleinen käsittämätön idiotismi. Toyotissa ei saanut erikseen kuljettajalle ja repsikalle lämmitystä, vaan aina oli kummankin penkit kuumina jos apukuski halus lämpöä!

Monissa nykyautoissa turvavyöt kelautuvat jostain syystä huonosti sisään ja jäävät helposti ovet ja karmin väliin. Ja aina tulee lommo.

Farmari Escortissa oli takapuskuri muotoiltu niin, että se keräsi lunta päälleen syvänteeseen ja jäätyessään esti kontin avaamisen.

Fordin lukot ylipäätään, ne pyöreäpäiset. Aivan surkea keksintö ja aina limppana tai rikki. Lisäksi useissa Fordeissa aukeaa konepelti samasta vivusta josta toisissa saa säätää rattia!!

Laajennusmahdollisuus, joissa joutuu irroittamaan takapääntuet. Onneksi nykyään harvinaisempi ratkaisu.

Etenkin monissa japseissa sai aikanaan ovet lukkoon niin, että avaimet jäivät vahingossa auton sisään.

Onhan noita, mietitään lisää. Hauska aihe.
Peugeot 504:n niskatuki jätti yläasennossa mukavan kolon lapaluiden kohdalle, mitä lie Pininfarina kännissä ajatellut? Samassa autossa varapyörä pohjan alla kuramujussa lillumassa.
"Tuulilasiin liimattu taustapeili kerran irrotessaan ei pysynyt enään millään konstilla kiinni."

Ei ole mokaa muussa kuin liimavalinnassasi. Oikealla lasiliimalla pysyy, ei muilla. Kokemusta on muutamista.
Farmarina ollut sekä Escort 3-ovisena (!) ja Focus vm. 2008. Escort oli muuten hyvä, mutta penkinlämmitin poltti siskoni hanurin poliklinikkakuntoon.

Focuksen takaluukun alla oli myös tuo em. kolo, josta vesien olisi pitänyt valua poistoreikien kautta veks. Eipä valunut, kun alimitoitetut reiät oli aina tukossa. Paineilmalla aukesi...

Aiemmissa focus-farmareissa oli takaikkunan tiivisteessä reikä, jota kautta valumavedet kulkeutuivat takaluukun sisään. Niidenkin vesien olisi pitänyt päästä poistumaan luukun alareunassa olevista rei'istä, mutta eipä toiminut systeemi.
.

"Fiat Stilossa kuljettajanpenkin korkeusäätövipu liikahtaa aina autosta poistuttaessa ja lopulta penkin säätö on aivan lattiassa, jos ei välillä veivaa ylöspäin."

Tämä sama vika tai ominaisuus on myös ensimmäisen sukupolven skoda octaviassa, kankku osuu aina siihen säätövipuun ja penkki putoaa pykälän alas

Myös tuulilasin ilmansuuntaus on hanurista, kostealla saa vääntää heti kaikki ilmat tuulilasille ja jättää asetuksen siihen muuten alkaa huurtua liikaa

.
Vaakatasoon asennettu kärjellinen virranjakaja!!!
No problems. Jakaja irti, huollot ja säädöt haluamassasi asennossa ja takaisin kiinni. Sytytyksen ajoituksen joudut kuitenkin tekemään huolsitpa miten huolsit.
toyotas semmoinen ,nimittäin ae80:sessä mut siihen pysty vaihtaa/säätää kärjet,otti vaikka jakajan irti kun sen sytkä säädettiin muutenkin "korvakuulolla" eli ei ollu kovin tarkka ajotuksesta
Entäs Itä-Saksan seisoja, Wartburg 353 W? Kolmet kärjet kampuran päässä, joihin

käsiksi päästäkseen piti repiä puskuri ja keulapellit valoineen helvettiin! Kärjettömällä sytkällä olisi korjattu.

80-luvun alun Nissan Cherryt ruostuivat puhki parissa vuodessa, ei ollut käytetty ollenkaan pohjamaalia maalauksessa.
Erityisen arka paikka Cherryissä oli takaripustuksen kiinnityspisteet. Loppuun ruostuneesta Cherrystä saattoi yksinkertaisesti takapyörä alkaa kääntymään auton alle vaikkapa kovassa mutkassa.
Heh, ihmettelinkin vähän kun duunissa yhden häiskän cherryssä oli toisessa pyörässä reippaammin camberia.
Tuttu juttu tuokin. Kaverin cherryllä olisi kantannut toiseen suuntaan äkäisesti.
ja warressa pyyhkijän sulkien varret heilui hanskalokerossa hauskasti.
jeps mun emänällä oli Warre kauppakassina, ja muutoin pelas kivasti, mutta kolmet kärjet ja sytyspuolat, niitä ei saanut ajoitettua edes maahantuojan korjaamo paikalle. Sitten oli saabbi ja Triumphin kone ja vaihdeloota, vesipumppu,jos hajos piti irroitaa kansi, virranjakaja oli mielenkiintoisessa paikassa niinkun starttimottori.
Seuraavaan nää oli korjattu. Mutta mikään korjaus tai huolto ei onnitunut ilman erikoistyökaluja. Sitten kaikki ruostu, kun vasta 82 mallin jälkeen, kun tuli upotusmaalaus. Sitten oli subaru, sillä olis kai voinut ajaa maalman tappiin tekniikan puolesta, mutta kori alko häviimään pois. Ja nokkahihnan vaihto siis 60t välein, no helppo homma mutta kumman vähän kilometrejä.
Minulla on ollut kaikenmaailman autoja ja ite huoltanut ja korjannut, niin ylivoimasen paras oli pösö 309 sillä vaan ajettiin ja ventiilin ohjurit siinä oli heikko paikka, ja takalasi, eikä ruostunut. Nyt on renun megane ja jos en olis sähköalalla töissä, niin vaikee olis saada pöriseen.
Höpö höpö kyllä se katkojaloota mahtuu välistä kun vaan ottaa ne 3 ruuvia irti ja kolistelee aikansa kapineen johonkin asentoon jossa se sitten mahtuu ulos. Etumaski on kiinni neljällä mutterilla ja irtoaa minuutissa jakoavaimellakin. Puskuria ei tarvitse irroittaa missään korjauksessa kun se ei ole koskaan töiden tiellä. Kärjetön olis ollut parempi kun ne ei juuri koskaan hajoa ja ei mene säädöt hukkaan.
80-luvun Kadeteissa sisävalokatkaisija oli yhdysrakenteinen ajovalojen katkaisijan kanssa. Eli sisävaloa pystyi käyttämään vain kuljettajan paikalta. Usein myös kyseinen katkaisija hajosi, kun sitä milloin kierrettiin ja milloin vedettiin tarpeen mukaan.
Näin on uudemmissakin Ooppeleissa, ja mielestäni todella hyvä ratkaisu. Vittumainen arpoa pimeästä katosta katkaisijaa.
Toinen hyvä Ooppelismi oli/on se että keskimmäisistä puhaltimen suulakkeista saa kylmää ulkoilmaa samalla kun muut puhaltaa lämmintä.
keskellä pimeää metsätietä E kadetista :D oli pieni tilanne päällä sen jalkeen ,siinähän on sama valokatkaisija kuin muissakin D ja E kadeteissa ja se jotenkin ei saanut kontaktia valoille niin että piti pitää kiinni ja vääntää katkaisjaa valojen suuntaan että ne pysy päällä,ei vittu miten vaarallinen systeemi,ei ole insinööri paljon testannut opelilla,paskoja ne muutenkin oli kaikki opelit
Volkkarin moottorit: suunnittelu virhe jakopäänhihna katkea ennen aikoja, moottorin sijoittaminen niin ettei jakohinna pääse vaihtamaan ennen kun moottori on puoliksi irti tai auton keula on konaan purettuna..
3B mallin Passatissa ainakin keula irti vartissa. Ja sen jälkeen esteetön pääsy jakopäähän. Missä poikittaismoottorisessa yhtä helppo? Joskus muuten turasin Hiacen 4D4-koneeseen jakoremmin välistä vetämällä. Oisko siinäkin saanu keulan irti?
Siis ei ollut uittilua tuo hiace-kysymys, tuli vaan mieleen, että raavinko silloin rystyseni turhaan? Ja siltä varalta, että joskus vielä tulee tilanne eteen.
autojen suunnitelu moka???

tehäänkö edes nykyään autoja?

saabin konkurssi johti tähän ettei autoja enään valmisteta!
VAG dieselit ei kestä pakkasta (tästä juttua viimevuoden kuningaskuluttajassa)
transportterin ohjekirjaan ei ole listattu minkälaisia polttimoita auto käyttää tai miten ne voi vaihtaa
407 pösön sisäilmasuodatin menee paikalleen vain jos sitä taittaa, tällöin suodatus ja tiiviys kärsivät. Myös saab 9-5 ja mazda 3/5 sisäilmasuodattimen vaihto on naurettava vitsi
Octavian ja fabian vesikaukalon poistoreiät tukkiutuvat - octavia vuotaa sisään, fabiassa johdot hapettuvat
Volkkarimies puhuu puuta heinää, Passatissa tosin pitää purkaa keulaa, etupuskurin osalta.
Megane 2 alapallonivelen pääsee vaihtamaan vain jos irrottaa moottoritilan alla kiertävän alumiinisen apurungon.
TSI saattaa katkaista jakoketjun, samassa moottorssa on myös liian alhainen öljynpaine, tuskin tulevat pitkään kestämään JOS pääsee 30000km / 2 vuoden hultoväliin, todellisuudessa taitaa olla lähempänä 20000km ja 1,5v
Subaru sallii uudelle foresterille 2000kg massan perävaunulle, mutta kytkin ei sitä kestä.
Alteassa takavalojen kannat hapettuvat nopeammin kuin kerkeät sanoa kissa, ja kun tuo tapahtuu on sen puolen ajo- ja jarruvalot pimeänä. Samassa autossa on myös ovien johtosarjat huonosti suunniteltu, johtoja säännöllisesti poikki
Alumiinikorinen Audi A6 nosturilla: ovet auki yön yli kuivumassa, aamulla ei mene enään ovet kiinni!
Tästä pari, kyllähän näitä riittäisi vielä pitkäksi listaksi
Pikku mersu 190 mallissa takakontin luukun koteloihin kertyy vettä sateen jäljiltä ja ne sitten kätevästi tyhjentyvät luukua avatessa takakontin sisälle?...

Samaisessa mersussa on sulakerasia laitettu konepellin alle ja oikein miettimällä mietitty miten sen saisi vaikeaan paikkaan kuitenkin näkösälle?

Polttimoiden vaihtohan pitäisi käydä yhden pysähddyksen taktiikalla ja edullisesti, mutta näin ei asia aina olekkaan?
Pikku mersussa h4 polttimot vaihtuvat minuutissa, mutta Audin valoihin joutuu ajan kera panostamaan ja rahaa myös palaa jotta lappu palaa!...

H4 poltinpaketti (2kpl) n. 3.50€ , mutta Audin poltinsarja 1kpl n. 800€ joka sisältää koko paketin mikä vaihdettava kun ajovalo pimenee?....

Paljonko tulee maksamaan vanhojen airbäkien uusiminen? No enemmän kuin itse auto maksaa?
Joku ihmetteli selkänojien portaattoman säädön puuttumista japsivehkeissä. Kato Tokiossa kun useimmiten seisotaan ruuhkissa, niin vivusta vetämällä saa hetkessä selkänojan lepoasentoon. Portaattomassa säädössä joutuu hankalassa paikassa olevaa rullaa vääntämään ikuisen kauan, ei ehdi ottaa torkkuja....
Joka autossa on jotain hyvää ,jotain huonoa,jotain tyhmästi tehtyä ja monet kuitenkin toimivat ongelmitta kun ne huoltaa,korjaa ja pitää kunnossa,siltikin noita edellä mainittuja haittapuolia on ja tulee olemaan uusimmissa enemmältikin.
Olen itse vanhemman kannalla ja pysynkin noissa ,helppo korjata kun hajoo ja osaa löytyy tai tehdään itte...
Noissa uusissa autoissa olen ihmetellyt noita takavaloja kun ne ei enään tarvi toimia ajovalojen kanssa samaan aikaan se minusta tosi tyhmää.
Tietääkö kukaan sen toiminta periaatetta,onko niissä joku tunnistin yms,pimeellä toimii heh..Nyky lakihan sallii ajaa ilman takavaloja päivällä ennen ei kyl mennyt edes leimasta läpi jos ei toimi .Mut kai se on tätä nykyaikaa kun kaikki kuulemma menee paremmaksi ja maailma pelastuu ,tosi syvältä.En ole vielä autoo korjannut mistä ei ajovaloja sais vaihdettua ilman mitään purettavaa ,joistakin koko valo pois,mut mitään puskuri juttuja yms,vanhoissa ei niitä ongelmia ole. ...vauxhall viva,vx.,skoda oktavia,moskovitsh skandinavia,taunus,saab,opelit,hyndai,toyota,nissan ,seat,vw,audi volvo,fiat,ford,mersu,useita korjanneena.Opel omegassa ainakin lähti hihnat irti ja meni paikalleen ilman suurempaa ongelmaa siis 2,5 i 24valve v6 ,ilmast.,tyyppi vika siinä mallissa on aina vuotavat venttiilikopat,koska ovat muovia ja vääntyvät,eivät kauaa pidä öljyä...saatavana alumiinikopat ,maksavat vaan melkosesti ...katellaan mitä eteen tulee ja sit puretaan vaikka keula jos ei muuten sormet ylety.
Moottori puolella on se että se on suuniteltu päin... nesteelle, bensalle jne. No nyt sekin on korjattu maailman ensimmäinen sähköauto on tullut!
Nissan leaf.
1890-luvulla suurin osa autoista yhdysvalloissa toimi sähköllä. Mummoankan auto on sähköauto, joka on mallia 1916 Detroit Electric.

http://www.autobild.fi/artikkeli/2862/oikea-mummo-ankan-auto-ei-voi-olla-totta-katso-hupaisa-video/
Automaailman suurin munaus?

Austin allegro:

-Umpisurkea työnlaatu
-Vetelä kori
-Hydrogas jousitus
-Olematon maavara
-Patalaiska
-Vaijerivaihteet
-Ohjausneliö
-Lucasin sähköt
-Uskomaton ruostumisnopeus
-Valtava meteli
-Suururuokainen
-Maailman epäluotettavin kulkuneuvoSiis oikea paskakasa.
tuo Hydrogas jousitus oli käytössä myös minissä ja paljon mielyttävämpi, kuin kumijousi mini
Tuo paskakasa nimeltä Allegro oli mieleenpainuva auto. Vaikka etu-ja takajousitus olikin eriparia niin auto oli mukava ajettava ja siinä oli luonnetta.

Monta tylsää rimpulaa on painunut unhoon mutta Allegron aina muistaa.
Uudessa Opel Astrassa 2011 syksyllä käyttöönotettu, olen huomannut puutteita mm. Ovenkahvat jäätyvät kiinni jos vähänkin kostean päivän jälkeen tulee pakkasyö. Olen kuivannut mahdollisimman hyvin ovenkahvojen tyvet, ei auta. Oikea suunnittelun kukkanen on sivulasien paksut saumat jotka estävät näkyvyyden sivuikkunoiden etuosaan. Auton sisäpuolen oven kun aukaisee niin usein sähköikkunat aukeavat koska käsi osuu väkisinkin niihin nappuloihin, siis ovat väärässä kohdassa.
Kokomusta on useista automerkeistä, nämä luetellut puutteet ovat harmillisia, edellisissä autoissa en ole näihin ongelmiin törmännyt.
Kokemusta on italialaisista, ranskalaisista, japanilaisista merkeistä.
Toitoja pitää purkaa osiksi jos meinaa ajovalonpolttimen vaihtaa
Tänne kun kurkaa niin pösö 405 johtaa varamasti, monta sivua siis.
Ja sitten noi ajovalojen ja parkkien vaihto, aika vaikeeksi on mennyt kaikilla.
Yksi legendaarinen vika pösö 309 takalaatikkoon tuli vettä, yks ukko meni sinne sateella taskulampun kanssa ja eipä selvinnyt. heheh no sitten kun paiskas takaluukun kiinni, niin takalasi meni heti, jos välissä sattu olemaan jotain, niissä viimeisissä se luukku oli vahvistettu, että joatin noi autonvalmistajatkin ottavat onkeensa.
Renault Scênic vm 2000, tuulilasin suuttimet hapettuivat. Korjaamolla sanottiin että ei sais käyttää lasinpesunestettä, se kuulemma hapettaa suuttimet tukkoon.
Volvo 240 "koko auto" on rakennettu lämppärin puhaltimen ympärille. Pikku homma vaihtaa, tarvikepuhallin on halpa eikä orkkiskaan ole kovin kallis, mutta hirveä homma purkaa rekvisiitta ympäriltä ennen kuin pääsee vaihtamaan flektin. SItten rakentaa kaikki takaisin päinvastaisessa järjestyksessä...
Ja tuntuu, että jokaikinen 240 omistaja on tämän saanut omakohtaisesti kerran kokea.

Sitten ne 240 vanhanaikaiset pyöreät sulakkeet jalkatilassa. Oli antoisaa ajossa alkaa näitä sulakkeita pyörittelemään, kun esim. tuulilasin pyyhkimet tai lämppärin puhallin lopetti toimintansa.

Entäs sitten -80 alkuvuosien D6 diesel 240:ssa. Lämpötilan laskiessa lähelle pakkasta alkoi jatkuva lämmityksessä pito ja arvailu, jos auto ehkä käynnnistyisi. Hehkutulppia sai myös olla jatkuvasti uusimassa.

80-luvun loppuvuosina kyseinen kone oli jo aivan toista maata, että kehitystä tapahtui.
Tässä vähän omia kokemuksia:
-DAF 66 ei lämminnyt sitten millään ellei vauhtia saanut 120:n , onnistui vaan jyrkässä alamäessä. Tosin autolla pääsi takaperin yhtä lujaa kuin eteenpäinkin.
-Escort -73 koko valojärjestelmän maadoitus tapahtui apukuskin puolen umpion säätöruuvin kautta (valot sammu satasen vauhdissa pimeällä metsätaipaleella), Vikaa sitten etittiinkin fikkarinvalossa pitkään ennenkuin polvi osui ko. lamppuun ja valot palas. Takapyörien laakerit vaihdettiin useamman kertaa.
-Vauxhall Victory keitti aina n.150km:n päästä. Syy oli alkujaankin epäkelpo vesipumppu. Asia ei kuitenkaan isommin haitannut kun sain ostettua siihen alumiinilla pinnoitetun kansipahvin joka kesti kaiken keittämisen.
-Tilhi ,. Escortin farmari ruostui tavaratilan kohdalta poikki.
-Taunuksen lukot vain rehellisille.
-Vectran virranjakajan pyörijän akselilta suli jotain muovimassaa moottoritieajossa ja auto alkoi nyökkäileen sillointällöin kovassa vauhdissa ja hitaassa jo vähänväliä.
saman kulkineen sisätilanlämmitintä yritettiin korjata kymmenkunta kertaa ja lopuksi uusittiin kokonaan mutta ei sekään saanut autoa lämpiämään talvella ajettavaksi. Lisäksi ensimmäinen pölykapseli hävi autosta alle viikon ikäisenä ja sama jatkui vaihtelevaan tahtiin koko ajan minkä auto minulla oli.
-Sierra virranjakajan osia kaivettiin jo korjauspäällikön kompostin altaakin kun niitä tarvittiin niin usein/ei kyllä selvinnyt miten ne sinne oli joutuneet).
-Avensis polttoainepumppuun jätetty kasausvaiheessa työstö jätteitä -> pumppu uusiksi, sitten oli se takalasinpyyhkjän moottori, se oli kuin kiinalaisesta paristokäyttöisestä purkinavaajasta vaikka varaosan hinta olikin 350€ joka tuli maksettavaksi kun japsi ekonomi oli sanonut suunnittelijalle että säästetään sen O-renkaan hinta 2centtiä joka olisi estänyt sadeveden pääsyn moottorin vaihteeseen ja ohjauskortille.
Näin vanhemmissa, mutta uudemmissa insinöörit osaa suunnitella autoja, jossa yhden "remmin" katkeaminen tekee autosta entisen.
Opel Kadett E:n jouset. On vissiin tehty valuraudasta.