Yhteisövero-osuudesta suoraan valtiontukeen

Valtionkirkkojen saama yhteisövero-osuus poistuu ja tilalle tulee suora vatliontuki. Sen suuruus on esityksen mukaan 114 miljoonaa vuodesta 2016 alkaen.

Tiedote on täällä: http://okm.fi/OPM/Tiedotteet/2014/11/kirkonrahoitus.html?lang=fi

Lisäbonus: "Samalla muiden uskonnollisten yhdyskuntien valtionavustusmäärärahaa on tarkoitus korottaa miljoonalla eurolla, josta ortodoksiselle kirkolle tulisi 87 000 euroa." Tällä hetkellä ortodoksit saavat reippaat 2 miljoonaa ja muut pienuskonnot muistaakseni 200 tuhatta. Muiden pienuskontojen tuki siis vaatimattomasti viisinkertaistetaan.

30

257

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FUCKIFUUU

      Islamofasisteille tulee jakaa rahaa. Että he voivat ostaa heimoveljilleen aseita.

    • HE 250/2014 löytyy nyt Eduskunnan sivulta. Suora linkki http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE 250/2014&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD toimii vain hetken, mutta etsikää tuolla HE-numerolla.

      Hyvää on selvä luettelo siitä, mihin tehtäviin korvaus on tarkoitettu.

      Tämä tulee ajankohtaiseksi joteensakin juuri nyt. Lähetekeskustelu on tiistaina. Koska vaalikausi on loppumassa, asia menee valitettavan kiireisellä aikataululla. Nyt olisi hyvä muistuttaa kansanedustajia mm. siitä, että evlut kirkkoon kuuluvien osuus vajoaa kiihtyvästi ja sen pitäisi näkyä lainsäädännössäkin.

    • Frans II

      Kysymys on hinnasta, jonka Stubb maksattaa veronmaksajilla jotta saa KD:n pysymään hallituksessaan ja hallituksen pysymään pystyssä. Mikä on siitä saatava hyöty valtiontaloudelle ja työllisyydelle?

      • Kyllähän tästä sovittiin jo hallitusneuvotteluissa, ja vastaavaa muutosta esitti työryhmä vuonna 2002. Eli ei ainakaan mikään viime hetken idea KD:ta varten.

        Mutta totta kyllä, että KD on nyt vähän niinkuin vaa'ankieli. Voisi olettaa, että se mieluummin vastustaa tasa-arvoista avioliittolakia. Mutta vaikea sanoa miten hallituksen sisällä pelataan.


    • Mitähän tälle tässä vaiheessa kannattaisi tehdä? Olisi se mukavaa, jos jo lähetekeskustelussa joku ihmettelisi esim. miksi ylimääräinen miljoona on koplattu mukaan esitykseen, johon se ei mitenkään kuulu.

    • Humanisti-vapari

      Liitto voi tehdä jotain noottia vielä, ja sen lisäksi olisi tovottavaa, että itse kullakin olisi joku tai joitakin kansaedustajia, usemmastakin puolueestä yhteensä laskien, joiden puoleen voi kääntyä. Ja jos ei ole, ehkä pitäisi sitten hommata semmoisia ensi vuonna.

      Kansanedustajat ja ehdokkaat kuuntelevat herkemmällä korvalla oman vaalipiirinsä immeisiä.

      • Sofia Vikmanille (Pirkanmaa / Kokoomus) itse kirjoitin. Ei vastannut mutta en oikeastaan edes odottanut sellaista. Jos nyt osaa vähän katsoa tuota HE:tä kriittisinkin silmin.


    • Asia meni odotetusti hallintovaliokuntaan. Lähetekeskustelussa äänessä olivat vain kirkkomyönteiset, muutama puheenvuoro käytettiin. Esim. Eeva-Maria Maijala (KESK): "Yhteisöveroa on käytetty jopa lyömäaseena kirkkoa vastaan - -". http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/ptk_118_2014_ke_p_3.shtml

      Räsänen kommentoi pienuskontojen tukea: "noin miljoonalla eurolla pystyttäisiin kompensoimaan muiden uskonnollisten yhdyskuntien vastaavaa yhteiskunnallista työtä. - - Jos ajatellaan sitten näitä muita uskonnollisia yhdyskuntia, niin niitä koskee lähinnä vain kulttuurihistoriallisten joidenkin arvorakennusten ja irtaimiston ylläpito, koska niillä ei ole taas näitä hautaustoimeen ja väestökirjanpitoon liittyviä velvoitteita niin kuin evankelisluterilaisella kirkolla."

      Pienuskonnoilla on hautausmaita. Avainsana lienee "velvoite", jonka takia niitä ei tueta. Sama koskee va-yhdistysten hautausmaita.

      Suomessa on vanhoja ort kirkkoja. Kuitenkin esityksen mukaan ort kirkon tukea ei nosteta käytännössä yhtään. Eli mitä kulttuurihistoriallisesti arvokasta omistavat esimerkiksi Vapaakirkko, Metodistikirkko, Karhun kansa, islam-seurakunnat, juutalaisten seurakunnat...?

      Tämä kysymys on aivan aivan aito, en tosiaan tiedä.

    • Hallintovaliokunta aloittaa käsittelyn huomenna. Kuultavina:

      - vanhempi hallitussihteeri Joni Hiitola, opetus- ja kulttuuriministeriö
      - finanssineuvos Elina Pylkkänen, valtiovarainministeriö
      - kansliapäällikkö Jukka Keskitalo, Kirkkohallitus
      - kirkkoneuvos Pirjo Pihlaja, Kirkkohallitus

    • Humanisti-vapari

      Tämmöistä on liiton piirissä kehitelty Jorin ansiokkaalla myötävaikautuksella

      Yleistä
      Nykytilanteeseen verrattuna esitys on muutos parempaan. On hyvä, että esitys luettelee tyhjentävästi ne kohteet, joihin rahoitus osoitetaan. Esitetty ”könttätuki” ei ole kuitenkaan perusteltu. Jokainen tukikohde on syytä päättää erikseen.
      Kirkon maksamaan korvausta jäsenmaksun perimisestä kirkollisverolla ei ole oikein vähentää 6 miljoonalla eurolla, ja koko kirkollisverojärjestelmä on syytä ottaa tarkasteluun ihmisten yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta. Pienuskontojen tuen viisinkertaistaminen ei ole tarpeen.

      Hautaustoimi
      Erityisesti haluamme kiinnittää valiokunnan huomion hautaustoimen pääomakuluihin. Tämä summa, joka kirkon omassa kirjanpidossa kulkee sisäisen korkomenon nimellä, on esityksen mukaan suuruudeltaan 17,4 miljoonaa euroa.
      Tämän osuuden korvaaminen tarkoittaisi, että valtio maksaisi kirkolle korkoa sen omistamista hautausmaista. Kirkon maaomaisuus on historiallisesti pääosin perua kirkon julkisoikeudellisesta asemasta (PeVL 71/2002). Osuuden korvaaminen ei ole perustelua.

      Kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kirkot
      Rakennusperinnön säilyttäminen on sinänsä arvokasta ja tukemisen arvoista. Yksinkertaisinta olisi muuttaa rakennusperintölakia siten, että vanhat kirkot saisivat korjausavustuksia samoilla pykälillä kuin muutkin rakennukset.
      Vanhat kirkot ovat pääosin edelleen käytössä; ellei niitä olisi, seurakunnat pitäisivät jumalanpalveluksia jossain muualla. Mielekästä on korvata se osuus, joka syntyy ylimääräisenä kuluna nimenomaan vanhan rakennuksen ylläpidosta verrattuna uudempaan rakennuskantaan.

      Väestökirjanpito
      Väestökirjanpidon vastuu siirtyi lopullisesti valtiolle jo noin kymmenen vuotta sitten.
      Evankelis-luterilainen kirkko voi nyt tarjota palveluna jäsenilleen esimerkiksi vihkimisiä sekä kastettujen lasten merkitsemistä väestörekisterissä kirkon jäseniksi. Tämä on etu eikä valtion auttamista. On syytä kysyä paljonko valtionkirkkojen tulee tästä edusta maksaa, ei suinkaan, mitä valtion tulee maksaa kirkolle.
      Valtion pitäisi selvittää, miten ja millä kustannuksilla kaikki lakisääteisiin tarkoituksiin tarvittavat kirkonkirjatiedot saataisiin siirretyksi väestötietojärjestelmään. Tältä osin olisi hyvä, jos mahdollisen tuen määrä päätettäisiin vuosittain.

      Pienuskontojen tuki
      Esityksen mukaa muiden uskonnollisten yhdyskuntien saamaa tukea lisätään miljoonalla eurolla. Esitys ei millään tavoin perustele tätä. Olisi toivottavaa, että valiokunta estäisi lain myöhemmän tulkinnan niin, että se velvoittaa tukemaan pienuskontoja.
      Muiden pienuskontojen kuin pienemmän valtionkirkon kannalta esitys tarkoittaisi tuen viisinkertaistumista. Tämä on kyseenalaista varsinkin nykyisessä taloustilanteessa.

      Kirkollisveron perintäkorvaus
      Kirkollisveron perintäkorvauksen laskeminen 6 miljoonalla eurolla ei ole oikein, sillä yhteisöveron jako-osuuden maksamisesta luopuminen ja budjettirahoitukseen siirtyminen ei vähennä verohallinnon työtä olennaisesti. Samalla koko kirkollisverojärjestelmä on syytä ottaa kriittiseen tarkasteluun, sillä näin ”positiivinen erityiskohtelu” rikkoo ihmisten yhdenvertaista kohtelua uskonnosta tai vakaumuksesta riippumatta julkisen vallan toiminnassa.

      Pidemmän aikavälin näkymät
      Ehdotus voi näyttää järkevältä vielä vuonna 2016, mutta jo 2026 tilanne on toinen. Evankelis-luterilaiseen kirkkoon kuuluvien osuus supistuu nyt prosenttiyksikön vuodessa lähinnä kirkosta eroamisen vuoksi. Tulevaisuudessa yhä enemmän myös lapsia jätetään kastamatta - osuus on jo alittanut kirkkoon kuuluvuuden. Lasku tulee kiihtymään.
      Jo nyt tulee valmistautua hautaustoimen järjestämiseen kokonaan toisella tavalla. Yksinkertaisin tapa on siirtää hautaustoimi kunnille. Viittaamme tässä perustuslakivaliokunnan lausuntoon 71/2002: "Kirkon julkisoikeudellinen luonne merkitsee sitä, että omaisuudensuoja perusoikeutena ei ole tällaisessa yhteydessä merkityksellinen seikka."


      • Humanisti-vapari
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Linkki edelliseen: http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2014/12/04/2033/

        Mediatiedote lähti tässä muodossa:

        Valtion tuki ev.lut. kirkolle syyniin

        Vapaa-ajattelijain mielestä evankelis-luterilaiselle kirkolle esitetty 120 miljoonan euron ”könttätuki” suoraan valtion budjetista ei ole perusteltu. Jokainen tukikohde on sen sijaan syytä tarkasti harkita, käsitellä ja päättää erikseen, todetaan liiton lausunnossa eduskunnan hallintovaliokunnalle. Niin ikään pienuskontojen valtion tuen viisinkertaistamista pidetään epäsopivana taloustilanteeseen.

        Lausunnossa on hautaustoimea, kulttuurihistoriallisia rakennuksia ja väestökirjanpitoa koskevia ehdotuksia. Kirkollisveron perintäkorvauksen alentamista 6 miljoonalla eurolla paheksutaan. Vapaa-ajattelijat esittävät koko kirkollisverojärjestelmän tarkastelua ihmisten yhdenvertaisen kohtelun näkökulmasta.

        Nykyiseen yhteisöveron jako-osuusmenettelyyn verrattuna esitys on muutos parempaan. On hyvä, että esitys luettelee tyhjentävästi ne kohteet, joihin rahoitus osoitetaan, kiitetään Vapaa-ajattelijain lausunnossa.

        Esim:
        http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/vapaa ajattelijat kirkko tuki valtio-28980


    • Ei ei ei

      Ei mitään valtion rahallista tukea millekään uskonnonmuodolle eikä -suunnalle!!

      • Tässä on se ongelma, että hautausmaat on jotenkin järjestettävä. Ne pitäisi siirtää kunnalle, jos haluttaisiin vastaava summa siirtää kirkolta pois.


      • Ei ei ei
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Tässä on se ongelma, että hautausmaat on jotenkin järjestettävä. Ne pitäisi siirtää kunnalle, jos haluttaisiin vastaava summa siirtää kirkolta pois.

        Siirtykööt kunnille siis!


    • Rahahanat kiinni

      Kirkko saa valtiolta tukea niihin tehtäviin, jotka se hoitaa valtion puolesta.

      Vapaa-ajattelijat saavat valtiolta tukea omaan keskinäiseen kerhotoimintaan (= järjestöeliitin keskitys hotelleissa, ulkomaanmatkoilla yms.).

      Vapaa-ajattelijoiden saama taloudellinen tuki on täysin perusteeton ja tulisi lakkauttaa mahdollisimman nopeasti. Ajatukselle on kannatusta jopa vapaa-ajattelijoiden omassa keskuudessa, mikäli Jori puhuu totta.

      Miksi vapaa-ajattelijat yhä tuhlaavat valtion rahaa omiin harrastuksiinsa? Mikseivät vaparit voi kuluttaa järjestötoimintaansa omia rahojaan? Tätähän he ovat vaatimassa muiltakin

      • Oletko sinä käynyt läpi tuon hallituksen esityksen ajatuksen kanssa? Jos, niin mitä mieltä sinä olet esitetystä sisäisestä korkomenosta?


      • JohnnyBlaze

        Ai, kuten tv-tuotannot ja pappien mersut? Sekö on tuota toimintaa?


    • VA-liiton lausunnolla ei ollut mitään merkitystä. Valiokunta lienee käyttänyt vain minuutteja asian pohtimiseen, ja tässä tulos:
      http://www.eduskunta.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/havm_37_2014_p.shtml

      Ei niin minkäänlaista pohdintaa, vaan evlut kirkon laskelma evlut kirkon tarvitsemasta rahamäärästä hyväksyttiin sellaisenaan.

      • anti-piispa

        Surullista valtion rahojen kritiikitöntä jakelua kirkolle ihan niin paljon kuin kehtaavat pyytää. Tästä kun joku jaksaisi tehdä kunnollisen analyysin millaiset nuo kulut todellisuudessa ovat, ja mitä kaikkea kirkon omiin laskelmiin sisältyy...


      • anti-piispa kirjoitti:

        Surullista valtion rahojen kritiikitöntä jakelua kirkolle ihan niin paljon kuin kehtaavat pyytää. Tästä kun joku jaksaisi tehdä kunnollisen analyysin millaiset nuo kulut todellisuudessa ovat, ja mitä kaikkea kirkon omiin laskelmiin sisältyy...

        Mitäpä se auttaisi, jos valiokunta ja sitä ennen työryhmät eivät analyysiä lue. Tai jos lukevat, eivät ainakaan anna sen vaikuttaa mihinkään.


      • Humanisti-vapari

        Onneksi saimme lain valmisteluvaiheessa työryhmälle esittämiemme kommenttien myötä poistettua kirkon lapsi- ja nuoriostyön sekä diakoniatoiminnan mainitsemisen lain perusteluissa kirkolle annettavan tuen perusteluina ja kohteina.

        Olisi olllut todella törkeätä, jos nekin olisi vielä "siunattu" tässä yhteydessä valtiovallan taholta. Nyt rajattiin tiettyihin kohteisiin, joihin voidaan kohdistaa kriittistä keskustelua jatkossa.


    • Tänään oli 1. käsittely, joka on tämän osalta vain muodollisuus. Kaksi PS:n edustajaa äänessä, lähinnä varmistelemassa että kai tätä nyt sitten varmasti korotetaan tulevaisuudessa. Pöytäkirja on eduskunnan www-sivulla.

      • Huomenna toinen käsittely. Se on siinä kello 14:15 paikkeilla sitten selvä tämä asia. (Tai no, Tasavallan presidentin allekirjoitus vielä sitten.)


      • jori.mantysalo kirjoitti:

        Huomenna toinen käsittely. Se on siinä kello 14:15 paikkeilla sitten selvä tämä asia. (Tai no, Tasavallan presidentin allekirjoitus vielä sitten.)

        Jaha, Lea Mäkipää (PS) päätti vielä laittaa puumerkin pöytäkirjaan tästä. Eli ilmoitti kannattavansa lakiesitystä, vaikka ei sitä kukaan vastustanutkaan.


      • Hyhhyhhuijaaa
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Jaha, Lea Mäkipää (PS) päätti vielä laittaa puumerkin pöytäkirjaan tästä. Eli ilmoitti kannattavansa lakiesitystä, vaikka ei sitä kukaan vastustanutkaan.

        Perussuomalaisten kristillisyyttä siis haluttiin alleviivata. No, alleviivataan sitten mekin! Reilua.


      • Hyhhyhhuijaaa kirjoitti:

        Perussuomalaisten kristillisyyttä siis haluttiin alleviivata. No, alleviivataan sitten mekin! Reilua.

        Sievässä sovussa tuo laki kyllä meni läpi myös valiokunnassa, jossa istuivat kaikkien puolueiden edustajat. Eikä esimerkiksi lähetekeskustelussa kukaan esittänyt poikkipuolista sanaa.

        Toisaalta, on tämäkin jonkinlaista edistystä tosiaan.


    • Esityshän vaatii jatkoksi lakiteknisen esityksen, jolla poistetaan yhteisövero-osuus. Sellainen on annettu, ja evlut kirkko on antanut siitä lausunnon, ks. http://kappeli2.evl.fi/KKHAsha.nsf/wwwlausunnotaikajarjestys? . Tämän mukaan kulttuurihistoriallisesti merkittävät rakennukset veivät 21,9 miljoonaa vuonna 2012. Vuosi 2012 oli vertailu, kun tuen suuruus päätettiin.

      Vuonna 2013 summa oli 14,1 miljoonaa. Kaikkiaan tuon mukaan yhteiskunnalliset tehtävät maksoivat 125,3 miljoonaa. Tästä 17,4 miljoonaa oli hautaustoimen laskennallisia sisäisiä korkoja. Tämä vähennettynä summa on 107,9 miljoonaa.

      Tuen suuruus on 114 miljoonaa, jonka lisäksi veronkannon korvauksia alennettiin 6 miljoonaa.

    • Kritiikkiä

      Päätös on tehty, mutta sitä on aihetta kritisoida.

      • Huhhuhhhhh

        Yli 110 miljoonaa, budjetista...


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Oletko tyytyväinen viime tapaamiseemme?

      Vai toivoitko sen menevän toisella tavalla? Miten?
      Ikävä
      71
      2973
    2. Nyt se sit loppuu

      Et ei enää nähdä ja yhteyttä pidetä.
      Ikävä
      46
      2574
    3. Kuoleman pelko katosi

      Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä
      Hindulaisuus
      432
      2235
    4. Viikonloppu terveiset kaivatulle

      tähän alas ⬇️⬇️⬇️
      Ikävä
      79
      2138
    5. Jos sitä keittelis teetä

      Ja miettis mitä mies siellä jossain touhuilee... ☕️
      Ikävä
      95
      1956
    6. Myötähäpeä kun näkee sut,

      tekisit jotain ittelles. Ihan hyvällä tämä!
      Ikävä
      32
      1712
    7. Huomenta ........

      Huomenta 💗 Tiedän, että tuntuisit hyvälle.
      Ikävä
      12
      1536
    8. Kuhmolainen on selvästi kepun lehti

      Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan
      Kuhmo
      17
      1487
    9. Mitä nämä palautteet palstalla ovat?

      Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?
      Ikävä
      27
      1302
    10. Ei mun tunteet

      ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil
      Ikävä
      20
      1222
    Aihe