kerrostalo on vaikein mahdollinen selvittävä

survival instinct

Maailmanlopun kaltaisessa, ainakin vakavuudeltaan hyvin pahassa tilanteessa kerrostalo on kaikkein vaarallisin mahdollinen paikka olla. Ensinnäkin kerrostalot on suunniteltu olemaan täysin yhteiskunnan armoilla, eli kerrostalossa voi elää niin kauan kuin kaukolämpö kulkee, vesijohtoverkko on olemassa ja toimii ja sähköverkot ovat pystyssä. Kun yksikin poistetaan, alkavat ongelmat nopeasti.

Kerrostalossa asuvalla ihmisellä ei tyypillisesti ole minkäänlaisia edellytyksiä selvitä edes muutaman päivän vesikatkoksesta eikä useiden päivien sähkökatkoksesta. Talvitilanteessa kaukolämmön menetys tekee asunnosta usein hyvin nopeasti tappavan haudan.

Siksi myös ovelta ovelle tapahtuva avun pyytäminen alkaa nopeasti kerrostalossa kun ns. "normaali"-ihmisten omat kaapit alkavat ihan parissa päivässä olla tyhjiä kun kriisi on alkanut. Oma ratkaisuni on linnoittaa sellaisessa tilanteessa ovet ja ikkunat ja olla hiljaa asunnossani enkä avaa ovea kenellekään.

Itse olen varautunut kerrostaloasujana pahimpaan mahdolliseen. Olen varastoinut ja varastoin jatkuvasti lisää vettä kaappeihin 5 ja 10 litran pöniköissä sekä suuremmissa 14-25l hanallisissa säiliöissä.
Varastoin myös kuivaruokaa, säilykkeitä ja pakastekuivattuja aterioita kotiini. Tavoite on 2 vuoden vakaa varasto tarvikkeita, vettä ja ruokaa poikkeustilan varalta säilöttynä.

Lämmöntuotantoon olen varautunut tilanteesta riippuen sähkötoimisella lämmittimellä, mutta myös kaasutoimisella lämmittimellä, joka ei tarvitse kuin patterit kipinän tekemiseen sytytyksessä. Sähköä en pysty paljoa itse tuottamaan, mutta aikomukseni on tuottaa aurinkopaneelilla ja pienellä veneen tuulivoimalalla sähköä jääkaapille ja lisäksi aion käyttää dieselaggregaattia sähkön tuottamiseen. Kysymys vain kuuluu paljonko saan säilöttyä löpöä ja minne? Kaappeihin menee rajoitetusti dieseliä. Parvekkeelle saisi isomman säiliön.

Näillä keinoilla selviää kerrostalossa poikkeustilanteessa vuoden, kenties kaksi, mutta sitten tulee pakko jättää kerrostalo ja irrottautua kaupunkielämästä. Varastojen ehtyminen ajaa väkisinkin ulos jossakin vaiheessa, silloin on tehtävä bug out-ratkaisu.

Kerrostalo on selviytymisen kannalta heikoin mahdollinen lähtökohta yrittää selvitä kun joku ihmisen luoma kriisi tai luonnon aikaansaama shit hit the fan-tilanne sattuu. Monilla survivalisteilla on paremmat lähtökohdat (mm. asunto valmiiksi maaseudulla ja omakotitalossa), mutta minulle lähtökohta selviytymistaistelulle on kerrostaloasunto.

Kaikki on pitänyt aloittaa nollasta ja suunnitella miten selviää ilman kerrostalon kaukolämpöä, vesijohtoverkkoa, sähköverkkoa ja vessaa. Kerrostalo ei tarjoa mitään edellytyksiä selviytymiselle kun kunnallinen infastruktuuri ei enää toimi.

Totuus on se, että kerrostaloja ei ole suunniteltu kuin väliaikaiseen asumiskäyttöön. Kriisin iskiessä kerrostaloja ei ole yritettykään suunnitella olemaan enää asuttavissa mitenkään. Jos kriisin keskellä aikoo asua kerrostalossa niin sitten se asunto täytyy olla prepattu toimimaan myös sen jälkeen kun lämpöverkkoa, sähköjä ja vesijohtoverkkoa ei enää ole.

Näen kerrostalon sellaisessa asuvana ihmisenä lohduttomana paikkana, joka muuttuu asukkailleen nopeasti haudaksi. Kerrostalo ei tarjoa minkäänlaisia edellytyksiä selvitä niille, jotka eivät ole tehneet mitään valmistautuakseen poikkeusoloihin. Prepperillekin kerrostalo on haastava paikka rakentaa selviytymistä, koska kerrostaloa ei ole suunniteltu kestämään useiden päivien poikkeustilanteissa asuttavana,

Sanon suoraan, että asun pahimmassa mahdollisisessa paikassa selviytymisen kannalta. Kerrostalo on uhka jo itsessään siksi, että asukkaat lähtevät liikkeelle nopeasti kaappiensa tyhjennyttyä. Väkivalta siis alkaa kerrostalossa nopeasti kun ihmiset käyvät epätoivoisiksi.

Olisi mielenkiintoista kuulla muiden mietteitä kerrostalossa selviytymisestä tilanteessa, jossa normaali yhteiskunta ei enää toimi syystä tai toisesta. Miten te muut olette aikoneet selvitä kerrostalossa näissä tilanteissa?

15

372

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Me Again

      "Oma ratkaisuni on linnoittaa sellaisessa tilanteessa ovet ja ikkunat ja olla hiljaa asunnossani enkä avaa ovea kenellekään."

      Sitä suurempi syy niillä suuresti pelkäämilläsi ihmisillä on päästä sisään. Lukittu eikä ketään kotona - sisään vain, koska siellä voi olla tarpeellista tavaraa.

      "Itse olen varautunut kerrostaloasujana pahimpaan mahdolliseen. Olen varastoinut ja varastoin jatkuvasti lisää vettä kaappeihin 5 ja 10 litran pöniköissä sekä suuremmissa 14-25l hanallisissa säiliöissä..."

      Mikäli todella varaudut tuossa skaalassa niin silloin on järkeä varata muitakin ajatellen. Hankkimalla liittolaisia sinulla on myös enemmän väkeä puolustamassa omaakin varastoasi, mikäli todella joku yrittää yökylään. Lisäksi on vielä paremmat mahdollisuudet lisätä ryhmän resursseja tarpeen mukaan, eikä pelkästään väkivallan keinoin. Ryhmällä on näet todennäköisesti myös enemmän resursseja vaihdantaan toisten ryhmien kanssa.

      "Kysymys vain kuuluu paljonko saan säilöttyä löpöä ja minne?"

      Vastaus: et mihinkään. Koko aggregaattijuttu on hyvin kyseenalainen alkujaankin ja jopa edullisissa olosuhteissa polttoainetta on lähes mahdoton varastoida sellaisessa mittakaavassa, että se tukisi asumustasi missään pitkässä piiritystilanteessa.

    • survival instinct

      Me again, selitätkö hieman ryhmän dynamiikkaa? Kerrostalossa asuu yleensä suhteellisen sekalainen joukko hyvin erilaisista elämäntilanteista tulevia ihmisiä. Tässä talossa on pahasti alkoholisoituneita, sitten löytyy ihan huumerikollista sakkia, ja eläkeläisiä köyhimmästä päästä ja ulkomaalaisia sekä pari ns. "normaalia" pariskuntaa. Millainen ryhmä tässä talossa on mahdollista koota ja kenen pitäisi päästä selviytyneisiin mukaan?

      Millaisen ryhmän sinä kokoaisit ja millä pitäisit ryhmän toimivana tuntien ryhmän hankalat lähtökohdat?

      Tämä koko lähiö muuten on yksi suomalaisista ongelmalähiöistä, eli asujaimisto on samanlaista sekalaista porukkaa. Hyvin harvoista on tekemään mitään järkevää ja rakentavaa, suurin osa on syrjäytyneitä ja moniongelmaisia juoppoja ja narkkeja.

      Normaali pariskunnista saisi minunkin mielestäni liittolaisen, jos heihin pääsisi tutustumaan ja saisi puhuttua kotivaraston keräämisen tärkeyden heille sisään. Olisi lähtökohta jollekin ryhmässä selviämiselle.

      Talon alkoholisteilla ei ole toivoakaan, eikä narkomaaneilla jotka ovat itse kohtalonsa valinneet. Narkkaus ei ole kenenkään muun kuin narkkarin itsensä vika, samoin jokapäiväinen ryyppääminen jota talon tenunenät harrastavat.

      Olen täsmälleen tullut siihen samaan tulokseen, että löpön varastointi on käytännön mahdottomuus. Kellariin sijoitettu isompi säiliö tuottaisi lain kanssa ongelmia, samoin parvekkeelle laitettu isohko tynnyri. Kaappeihin ei mene kuin muutama pieni kanisteri dieseliä.

      • Me Again

        Niinkuin olen sanonut samasta aiheesta jo aiemmin; koko homman pointti on vastuun jakautumisessa ja paikallisten resurssien yhdistämisessä siinä tapauksessa, että perinteinen yhteiskuntarakenne joskus todella sattuisi romahtamaan. Se on tehtävä ensisijaisesti niiden ihmisten kanssa, jotka ovat todennäköisesti lähimpänä mainitun skenaarion tapahtuessa. Vanha ja muistamisen arvoinen hyvä sanonta kuuluu: "Parempi naapuri lähellä kuin veli kaukana."

        Vähintä on kuitenkin, että henkilöllä tulee olla lähialueella jokin ryhmä, jolla on valmisteltuna simppeli toimintasuunnitelma esmes tapaamispaikoista ja muista perusasioista tuollaisen tapahtuman varalla. Taajama-alueella sellaisen ryhmän hankkiminen ei pitäisi olla yletön haaste. Riskitekijät sellaisessa suunnitelmassa ovat automaattisesti sitä isommat, mitä monisävyisempi se on.

        "Normaali pariskunnista saisi minunkin mielestäni liittolaisen, jos heihin pääsisi tutustumaan ja saisi puhuttua kotivaraston keräämisen tärkeyden heille sisään. Olisi lähtökohta jollekin ryhmässä selviämiselle."

        No, siinähän sinulla sitten on jo sitä tarvittavaa potentiaalia. Ainoa mitä tarvitaan on ottaa asioita esille hienovaraisesti small-talkin yhteydessä ja välttää turhan radikaalia lähestymistä. On oma asiasi miten täsmällisesti valitset menetellä.


    • Ylöstempausta odottelevan uskovaisenkaan tuskin kannattaa asustella kerrostalon alimmassa kerroksessa ainakaan.

      Tempautuessa voi muuten pää kolista pahasti laipioihin, ja se varmaan käy kipeää...

    • -o-o-

      Enpä usko että monikaan Suomessa linnoittautuisi asuntoonsa. Kyllä sitä edelleen pitäisi liikkeellä olla ja työtä tehdä ja ruokaa hankkia. Venäläiset osaavat muuten kerrostalon lämmittämisen talvellakin: ne tekevät kahdesta peltiämpäristä kamiinan ja savuhormin ikkunasta ulos.

    • muutapoies

      Aloittaja voisi muuttaa omakotitaloon.... Ei kukaan järkevä jää kerrostaloon tms. asumaan, jos tuommosia ajattelee.

    • mietippäs

      "Itse olen varautunut kerrostaloasujana pahimpaan mahdolliseen. Olen varastoinut ja varastoin jatkuvasti lisää vettä kaappeihin 5 ja 10 litran pöniköissä sekä suuremmissa 14-25l hanallisissa säiliöissä. "

      Tuosta vedestä ei juuri ole hyötyä,sitä et voi juoda ja se on limottunut ja haisee.

      Joutuisit ostamaan juomat kaupasta ja se olisi hirveä määrä,samoin kun piilottelu ei onnistu.

      Elämisen äänet kyllä tulisi selväksi ja kun joudut poistumaan väkisinkin ja viranomaiset kyllä tai joku taho poistaa kerrostalon tyhjäksi.

      Myös varkaudet räjähtäisi käsiin,käytännössä ei kerrostalossa ole mahdollista elää poikkeustilanteessa kun jokin katkaistaan.

      Olet varastoinut väärään paikaan,mahdollisuutta ei ole elää kuin muutamapäivä,mikäli ovenläpi ei tulla.

      Ainut mahdollisuus olisi maaseutu ja sielä oleva kellari maakellari kätkettynä(sijainnin oltava syrjäinen).

      Ostamaa alue jossa on tuolainen eli rakennat sinne omia kuvioita,maakellarissa riittää lämpökin läpi talven ilman lämmitystä.

      Joudut oikeasti ostamaan kohteen,kerrostalossa ei ole mitään jakoja,poikkeusolosuhteissa taajama asutus ja keskustat on pahaa aluetta joihin suurin osa kuolee armotta.

      Pahinta on kaupungit,kun tuolainen sattuu alkaa kilpajuoksu,monien kodit joutuvat muiden valtaamiksi,tämän takia olisi kohteen oltava syrjäinen ja hyvin harvalla tietoa kyseisestä paikasta.(mielummin ei kenelläkään.)

      Lähinaapuria ei voi olla lähipiirissä tai olisi tilanne arveluttava.

      Tästä mistä nyt kerroin noita voi saada tosi halvalla tonnilla parilla maalta.Samalla voi saada muutakin 5000e saa yhtä jos toistakin.

      • survival instinct

        Olen tuskallisen tietoinen siitä, että kerrostaloasunto on kuolemantuomio. Muutan syrjään maalle tai asuntoautossa metsään niin pian kuin pystyn. Tässä talossa ei voi selviytyä kovin pitkään.


      • Lähdönpaikka
        survival instinct kirjoitti:

        Olen tuskallisen tietoinen siitä, että kerrostaloasunto on kuolemantuomio. Muutan syrjään maalle tai asuntoautossa metsään niin pian kuin pystyn. Tässä talossa ei voi selviytyä kovin pitkään.

        Jos ja kun ns.maailmanloppu kerran tulee, niin eikö se sitten ole loppu kaikelle, mitä halvattu sitä yrittää esim. ydin talven tullessa sinnitellä jonkun kuukauden hengissä, pelko persiessä koko ajan Ydintalvi voi kestää satoja vuosia, eväät loppuu kun mikään ei kasva eläimet kuolee, raadot on syöty ajat sitten. Kun ihmiset alkaa syödä toisiaan, on kyseessä todella olemassa olosta. Parempi kun miettii mukavimman keinon irtautua tästä h.lvetistä mahdollisimman äkkiä, pääsee valkaan parhaat paikat tuonpuoleisessa.


    • Anonyymi

      Dieseliä kerrostaloasunnossa... just... Taloyhtiö ja paloturvallisuustarkastajat varmaan tykkää tuosta. Entäs, jos tulee tulipalo ja se varastoimasi diesel jne räjähtää?

    • Anonyymi

      Kun zombihyökkäys alkaa ja zombivirus leviää niin kannattaa heti aluksi tappaa napurit, siitä voi sitten yyttää zombeja. Naapurit kannattaa tapaa siinä vaiheessa kun ne on lihavia ja niissä on paljon syötävää. Kun napureista on päästy eroon niin koko talon kaikkien asuntojen sisältö tarvikkeineen ja ruokineen on käytettävissä. Jos on talvi niin naapurit voi varastoida parvekkeeille. Kun muu ruoka loppuu voi syödä naapurit. Naapurien asuntojen huonekaluja jne voi sitten myös käyttää polttoaineena.

    • Anonyymi

      Niin ja naapurien päät kannattaa ottaa talteen, niitä voi sitten laittaa rappukäytävän oven eteen ja rappukäytävään varoitukseksi kutsumattomille vieraille.

    • Anonyymi

      Niin ja kaikesta hyödyllisestä tyhjennettyä naapurin asuntoa voi käyttää sitten huussina. Kun yksi asunto alkaa olla epäterveellinen niin siirretään huussi seuraavaan.

    • Anonyymi

      Siis onko nyt mikä uhka tulossa sitten tälle kerrostaloja pelkäävälle ?

      Todennäköisimmät "maailmanloput" 2030-luvulla :

      Ydinsota=kaikki kuolee riippumatta siitä missä ja miten asut..

      Jääkausi=kaikki kuolee riippumatta siitä missä ja miten asut..

      Yli 60-70 asteen helle=kaikki kuolee riippumatta siitä missä ja miten asut..

      Eikö kannattaisi jokainen päivä elää täysillä ja joka hetkestä nauttien, koska kuolema voi tosiaan tulla ihan milloin vain. Liukastut kaupassa, oksa tippuu päälle, verisuoni katkeaa päästä, liikennekolari, sydänkohtaus, joku puukottaa jne.

      Mielestäni hysteerisesti pelkäävän kannattaa hakea apua ja rauhoittava lääkitys, sillä kerrostalot tai oman asuntosi katto voi myös romahtaa minä hetkenä hyvänsä jonkun rakennusvirheen takia tai maanjäristys. Sodassa ne kerrostalot pudotetaan maanpinnalle ihan ensimmäisenä.

      Karkuun pääsee tosiaan vain maaseudulle tai korpeen eli varmaankin Lappiin erämaahan muutto, jossa elää paljon sähköttömiä mökkiläisiä, sieltä joku kokenut kaveri, joka neuvoo ja ohjaa kaikessa. Lopulta sinäkin voit elää täysin omavaraisesti, vaikka yhteiskunta noin muuten olisi jo kaatunut.

      • Anonyymi

        Lappi tulee olemaan kuulemma Venäjän. Myös osa Itä-Suomea.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      136
      5778
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3535
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1903
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1895
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1730
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      74
      1576
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1483
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1378
    9. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1366
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      24
      1317
    Aihe