Kenttäpiispalta loukkaava allergiavertaus

EsaYlikoski

Kenttäpiispa Pekka Särkiön mielestä ev.lut. hartauksista pois jäävillä, uskonnollisesti tunnustuksettomaan vaihtoehtoon osallistuvilla varusmiehillä on ”uskontoallergia”. Sairauteen vertaaminen on epäasiallista, uskonnottomia ja uskontojen suhteen välinpitämättömiä loukkaavaa, epäkunnioittavaa käytöstä julkisen vallan virkamieheltä.

(Ks. https://www.kotimaa24.fi/uskonnotkin-ovat-monikulttuurisuutta/ (4.8.2015):
"Pidin viime viikolla Kainuun prikaatissa kenttähartauden, jossa nykyisen käytännön mukaisesti annettiin mahdollisuus poistumiseen ennen hartautta. Tämä ei tuonut pitkää katkosta tilaisuuteen. Uskonnonharjoituksesta väistyviä oli alle kymmenen prosentin luokkaa. Sama kokemus on yleensä muistakin joukko-osastoista. Eivät varusmiehet niin uskontoallergisia ole.")

Samalla kenttäpiispa siis ilakoi, että Kainuun prikaatissa noin 90 % varusmiehistä osallistui hänen pitämäänsä hartaustilaisuuteen.

Arkkipiispan kirkollisessa lehdessä uutisoitu esiintulo osoittaa, että Puolustusvoimissa on yhä vallalla uskonnonvapausallergia, johon eduskunnan oikeusasiamies on joutunut kiinnittämään kriittistä huomiota muun muassa vuonna 2010 ja 2013 tekemillään päätöksillä. Jälkimmäisen päätöksen linjauksia on osin vaillinaisesti ja eräin osin täysin epäkelvosti alettu toteuttaa vasta heinäkuussa 2015, siis yli vuoden viiveellä.

Kenttäpiispan tyyli sotilaspapiston johtajana kertoo, että sotilaspapit eivät jäävinä ole oikeita henkilöitä pitämään varusmiehille uskonnonvapaudesta ensimmäistä informaatio-oppituntia. Hehän ovat valalla sitoutuneet ”lähetyskäskyn” noudattamiseen, mistä kertoo kenttäpiispan tunnustus: ”Omaa mieltäni lämmitti, että eturivissä kantoi pataljoonan lippua tummaihoinen varusmies.”

Samoin kotimaa24.fi -median jutussa tulee esiin, että sotilasosaston muodosta poistuminen edellytyksenä uskonnonharjoituksesta välttymiseen eli erään uskonnonvapauden perusasian toteutumiseen on käytössä myös muissakin kuin valtakunnallisissa paraateissa. Armeijan käyttöön ottama menettely on ristiriidassa uskonnonvapauteen kuluvan yksityisyyden suojan kanssa. Asia ei ole loppuun käsitelty.

34

80

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • FUCKIFUUU

      Särkiö on ylimielinen mulkero kuten kaikki kristityt.

    • TaistelevatSotilaspapit

      Sotilasppien taistelu jatkuu elokuussa. He pyrkivät junailemaan heinäkuun alokkailla uskonnollisen sotilasvalan "markkinaosuuden" mahdollisimman suureksi ja minimoimaan katsomuksellisesti tunnustuksettoman (?) - "kunnian ja omantunnon kautta" - sotilasvakuutyuksen osuuden mahdollisimman pieneksi.

    • MitätöntäNillitystä

      Eihän se allergia nyt niin vakava vaiva ole! Eikä papin saarnojen kuunteleminen kouluissa ja armeijassa ole ketään vahingoittanut, vahingoittanut, vahingoittanut...

    • LukijanHuomio

      Miten asiat oikeasti eri puolilla maata varuskunnissa kehittyvät, on vielä täysin auki. Kaikkien armeijan uskonnonvapautta edistävien voimien tulisi nyt toimia sen puolesta, että uudistuksen uudet mahdollisuudet kirkon jäsenten, kirkkoon pienenä liitettyjen alokkaiden ja varusmiessotilaiden, keskuudessa käytetään mahdollisimman hyvin. Hekin saavat nyt valita, osallistuako jumalanpalveluksiin ja hartauksiin vai ei.

      • MieleKiinnost

        Olisi mielenkiintoista saada kuulumisia "eturintamasta".


    • dghgh

      Siedätyshoito ei ainakaan näytä tuohon allergiaan tepsivän. Siedätystä, tuputusta tulee koko ajan, mutta allergia ei vain lievene.

    • FUCKIFUUU

      Pitää muistaa myös että allergia voi olla peruste vapautumiselle asevelvollisuudesta esim. nokkosallergia talvella on riittävä syy suomenruotsalaisen vapautumiseen sekä asepalveluksesta että siviilipalveluksesta.

    • VaatimatonHuomio

      Vaparivastaisille kampanjoijilla ei ole näköjään mitään sanottavaa kenttäpiiskan sopimattomasta käytöksestä.

      • JohtoPäätös

        Eivät he todellisuudella ole kiinnostuneita muusta kuin vapaa-ajattelijoiden toiminnan häiritsemisestä.


    • jumalatonsuomirulaa

      O se niin kamalaa kun ei saa JUmalaa olla omassa eikä muidenkaan elämässä.
      hallituskysymys se on.

    • millibeast

      Samalla kun vapaa-ajattelijoilta vaaditaan suvaitsevaisuutta, tulee muistuttaa ja korostaa sitä, että kirkko on suurimpia uskonnonvapauden rajoittajia tässä maassa. kirkko ei ole sallivainen eikä tarjoa aitoa valinnanvapautta. Luterilaisen uskonnon kunnioitusta kyllä odotetaan, kun samaan aikaan itseltä ei sitä liikene muille katsomuksille tai katsomusten puutteelle. Kirkko katsoo oikeudekseen loukata toisinajattelijoita "suuremman hyvän" vuoksi, joka oikeuttaa polkemaan "väärinajattalijoita".
      Itselleni ei ole oikein valjennut se, miksi uskovainen on ylpeä uskostaan johonkin, jolle ei löydy kestäviä perusteita.

      • Tätä voisi oikeastaan luonnehtia samoilla diagnooseilla toteamalla kirkon olevan allerginen uskonnottomille ja ja muille uskonnoille. Kirkon allergiaan liittyy lisäksi ärtyneisyys, asiaton käytös ja agressiivisuus. Kirkko tarvitsee kipeästi antihistamiinia, siedätyshoitoa ja linimenttejä oireidensa hoitamiseen. Itse tauti on parantumaton.


    • ValitettavaaTotta

      Kyllähän myös monien kouujen rehtoreilla on ollut asenne, joka on kielteinen koulutyöhön ympätyistä jumalanpalveluksista pois jääviä kohtaan. Tai ainakin vaihtoehtoisen, ei-uskonnollisen ohjelman järjestämistä kohtaan.

      Suurin osa koulukanteluista liittyy tunnustukselliseen uskononharjoitukseen, koska yhdenvertaisuuden khtelun rikkomisesta väitämättä syntyy uskonnonvapausongelmia.

    • LukijanHuomio

      Loukkamisesa puheen ollen, voisi kysyä, loukkaako Kaartin jääkärirykmentin sotilasvalan ja -vakuutuksen antotilaisuuden 14.8. uutisointi Nurmijärven kunnan sivuilla näin sotilasvakuutuksen antajia ja heidän omaisiaan
      http://www.nurmijarvi.fi/ajankohtaista/5431/sotilasvalatilaisuus_nurmijarven_kirkonkylassa_perjantaina_14_8_-_tietoa_jarjestelyista

      ks. myös
      http://www.puolustusvoimat.fi/portal/puolustusvoimat.fi/!ut/p/c5/vZHLkqJAEEW_xQ_QSt7UsoASCkWEAlQ2BLa2rcjDwQfy9dMRvZxoVw55lzdunsibKEXfqvL78ZBfj3WVn9EapWpmi6ruuCBgf-YZwPw5JNp8KZiBiFZoDXLGT8-G9UUfnvrQjeL66Z28h2dRWAD2eHGBhRV3PJoJES2AR64bWYkHOhaSaUCJ3fVmWYy-d6WvaDa89kH48VWJzujClgV7acrAuBXjKNYkO1Zf5v1Q-_HhlyGANijVfsuLMxFFb2zjNUsYjmXCgKwBOzSH7FB6P8sIksimkg_2PMHAqOlYmEYKkwb8F4f_eJduMQWIbjqxpXEisPd26KL0uC0nj49yAhNVxiqoOuiaJGFZUdBqu2kV2rKHRcxM_goubbLuacGqj9pY7jlTunHmBu71thM_VzjXsstiozHfFLe7PGu_QCZjWZkGdmvKY8KeVRPzT3LYXP1wJ_WGdlMNlUDc3Sr32hRpil1t3y9x7p7rP7phlHKn1-I0XFbA52G98jpwKuV6cAO5uB-e7eNcJEUDQtKpOwxr7yxsORmN0MKpyz1qyntDQ6df_6M9-QvV3L8X/dl3/d3/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/?pcid=4ebb26004177abba9544b59da4b4ae1f

    • LukijanHuomio
    • LukijanHuomio

      Nyt on heinäkuun saapumiserän alokaskausi takana, ja vanhat aloittavat harkinnan, osallistuisivatko tarjottuun jumalanpalvellukseen vaiko sille vaihtoehtoiseen ei-uskonnolliseen tilaisuueen.

      Iltahartaudet, jos niitä on, ovat kaikille vapaaehtoisia ja niistä voi "vain" olla pois. Eli ei se niin "vain" ole, kun aiemmin kirkon jäsenille ne olivat pakollisia... Hyvä muutos!

      Kirkko käytää pakkoa missä se vain voi, koskaa uskoo siten.... Mitä?

    • HerkistääReaktioon

      Sama kouluissa. Rehtori kuuluttaisi: nyt uskontoallergiset pois tilaisuudesta!

    • IhmettelenKovin

      Tunnustuksellisesta luterilaisesta hartaustilaisuudesta pois jäävien varusmiesten luonnehtiminen uskontoallergisiksi armeijan palveluksessa olevan kenttäpiispan toimesta on ihmisi halventava ja loukkaava ilmaus. Allergiahan on sairaus. Niitä, jotka eivät halunneet kuulla kenttäpiispan hartausta, voi luonnehtia kärsivän jostain sairaudesta...

      • Hyhhyhhuijaaa

        Sairasta uhoa tuollainen sairauteen rinnastaminen.


    • SanonVaan

      Sääli on sairautta, sotilaspappien hartaustilaisuuksien skippaaminen on tervettä. Ei mitään sääliä kenttäpappien asiakashankintaongelmiin.

    • SanonVaan

      Ehkä eräiden koulujenkin rehtorien mielestä aamuhartauksista ja jumalanpalveluksista pois olevat oppilaat ja heidän perheensä ovat "uskontoallergisia"? Asenneilmasto joissakin kouluissa on kuulemma sitä luokkaa... Tsemppiä kaikille!

      • Et-opelta

        Ikävä kyllä tällaisesta asenneilmastosta monissa kouluissa on tullut tietoja enemmänkin... Tai ainakin rehtorien tai opettajakunnan osan puolesta.


    • UskontoAllerginen

      Katsoiko joku itsenäisyyspäivvään sotilasparaatin järjestelyjä? Sama menettely?

    • ResAlik

      Uusi saapumiserä varusmiehiä aloittaa tammikuun alussa 2016. Evästetään tulevia taistelijoita - alussa alokkaita - pärjäämään entistä paremmin piruntorjujien paineen alla.

      • HyväIdea

        Tsemppiä ja tsemppausta alokkaille!


      • KuriaPapeille
        HyväIdea kirjoitti:

        Tsemppiä ja tsemppausta alokkaille!

        Uskonnoton sotilasvakuutus on parempi kuin tunnustuksellinen uskonnollinen "sotilasvala". Armeijan koneiston pitäisi lopettaa valan suosimisen vakuutyuksen kustannuksella. Sotilaspapit kuriin asiakashankinnastaan.


      • VakuutusVala
        KuriaPapeille kirjoitti:

        Uskonnoton sotilasvakuutus on parempi kuin tunnustuksellinen uskonnollinen "sotilasvala". Armeijan koneiston pitäisi lopettaa valan suosimisen vakuutyuksen kustannuksella. Sotilaspapit kuriin asiakashankinnastaan.

        Sotilasvalaa on joukko-osastoissa suosittu sotilasvakuutuksen kustannuksella muun mussa käyttämällä tiedotuksessa vain ilmaisua valajuhla tai valatilaisuus...
        Asiaan on reagoitu ja pyydetty myös eduskunnan oikeusasiamiehen kantaa.
        Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on kirjeessään todennut asiasta mm. seuraavaa:
        ”Kysymys on ollut tiedottamisessa tapahtuneesta epäonnistuneesta otsikoinnista” (johon on objektiivisesti arvioituna saattanut vaikuttaa ns. puhekielen vaikutus). (Tiedotetta täydennettiin palautteenne johdosta.)
        ”Olette sinänsä oikeassa, että yksipuolisen ja syrjivän termistön vakiinnuttamispyrkimys virallisessa tiedottamisessa olisi sopimatonta.”

        Tämä kanta on toimitettu myös ao. viranomaiselle, joten on odotettavissa, että tiedotus kehittyy tasapainoisemmaksi sotilasvakuutuksen ja -valan suhteen. Seuraavat tilaisuudet oat helmikuussa.


    • LukijanHuomio
      • Lukijan.huomio

        Heinäkuussa alokkaiksi astuvilla on kaksi kuukautta varustautua... Pieni briiffaus etukäteen on paikallaan. siinä vaiheessa kun ollaan alokaskoulutuksen pyörteissä, ei ole aikaa "valistuksen" vastaanottamiseen...


    • TuleeMieleen

      Sivumennen sanoen tätä foorumia terrorisoi antivaparitrolli, jonka tavoitteena on muun muassa tuhota vapaa-ajattelu -foorumin käytettävyys varsinaisen aiheensa mukaiseen keskusteluun.. Tuo trolli nostelee kulloinkin 20-30 vaparivastaista ketjuaan päivittäin, jopa monta kertaa päivässä, viikosta ja kuukaudesta toiseen pitääkseen trolliketjunsa foorumin etusivulla ja työntääkseen muita viestejä alas.

      Yksi tapa ilmaista vastalauseensa vaparifoorumin häirinnälle on liittyä vapaa-ajatteljoihin: http://vapaa-ajattelijat.fi/liity-jaseneksi/

    • Sekulaaristi

      Kenttäpiikalle on elintärkeää, että varusmiehet jäävät kuuntelemaan pappien sanaan. Siinä vedotaan pitkiin perinteisiin, toisen uskon kunnioittamiseen sun muuhun. Ei-uskonnolisten mielipiteen kunnioittaminen sen sijaan ei kuulu tähän soppaan.

      • Sanon.vaaan

        Sietäminen-suvaitseminen-kunnioittaminen -akselilla Puolustusvoimilla on uskonnottomien suhteen iso kasvun paikka. Kenraalit antavat kenttäpiispalle liikaa siimaa.


    • Lukijan.kommentti

      Kenttäpiispalla on ihmisoikeuksien toteuttamisen näkökulmasta asenneongelma. Armeija on pakkokoneisto, ja nuorten alokkaiden painostus uskonnonharjoitukseen rikkoo uskonnonvapautta.
      Asenneongelman taustalla kirkon suosikin ja suosijan Juha Sepon esiin tuoma ajattelu: "Mutta miten esimerkiksi luterilaiseen kirkkoon kuuluva, siis kirkon jäsen, voi omantunnon syihin vedoten vetäytyä luterilaisesta uskonnonharjoituksesta vaikkapa oppilaitoksessa tai puolustusvoimissa? " https://www.kotimaa24.fi/artikkeli/juha-seppo-eurosekularistien-ei-pida-yksin-sanella-uskonnonvapauden-sisaltoa/?katselukoodi=12d700ab96677283779c96dad19adc24ef4e337c1044dd5e4884a37f1c0bed56
      Itkee pakkokirkotuksen perään..!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2710
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      208
      1738
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1454
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1211
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      236
      1081
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1012
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      49
      932
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      72
      816
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      730
    Aihe