Oppineiden ydinvoimakantoja

stuxnet
15.5.2014 18:14

99 Vastausta 75 Lukukertaa

Ydinvoiman puolesta muistan puhuneen sellaisten Suomessa vaikuttavien professorin kuin
- Martti Tiuri, radiotekniikka
- Esko Valtaoja, avaruustähtitiede

Ydinvoimaan vähintään epäilevästi suhtautuvista professoreista muistan nyt
- Peter Lund, teknillinen fysiikka
- Anni Huhtala, ympäristötiede

Ja nyt uutena Christian Breyer, uusiutuvan energian tulevaisuustutkimus (Lappeenrannan yliopisto)

Kertokaapa lisää vastaavia.

17

163

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valvojat ovat poistaneet tämänkin aiheen ketjuja syytä selittelemättä.

      Koska avausviestin poistoille ei ole ilmoitettu mitään virallisiin keskustelun sääntöihin perustuvaa syytä, enkä itse sellaista näe, joudun kirjoittamaan viestin uudelleen, kunnes valvojat
      - kertovat miksi poistivat viestin ja siten polkivat jalkoihinsa ainakin 100 käyttäjien kirjoittamaa viestiä, tai
      - lopettavat viestin perustelemattomat poistot

      Tiedoksi @Suomi24 @Aller
      _____
      Tämän ketjun url on http://keskustelu.suomi24.fi/t/13897902/oppineiden-ydinvoimakantoja

      • Nosturiprofessori

        Pistä jatkoa tulemaan.


    • Keskustelun aiheeseen liittyvän vahvan kannan esitti TV-ohjelmassa M.O.T. 14.9.2015 yhdeksästä energia-alaa tutkivasta tiedemiehestä koostuva ryhmä, joka pitää "Pyhäjoen ydinvoimalaa yhtenä osoituksena Suomessa harjoitettavasta vanhakantaisesta ja aikansa eläneestä energiapolitiikasta. Suomessa panostetaan edelleen ydinvoimaan ja fossiilisiin polttoaineisiin, kun samanaikaisesti muualla Suomen viiteryhmän maissa satsataan uusiutuvaan energiaan ja hajautettuun energiantuotantoon. Eli kun Suomessa energiantuotanto keskittyy suuriin ja jähmeisiin yksiköihin, kulkee kehitys verrokkimaissa täysin päinvastaiseen suuntaan"
      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/09/14/vaaraa-voimapolitiikkaa-kasikirjoitus

    • Netstux

      "Suomessa panostetaan edelleen ydinvoimaan ja fossiilisiin polttoaineisiin, kun samanaikaisesti muualla Suomen viiteryhmän maissa satsataan uusiutuvaan energiaan ja hajautettuun energiantuotantoon."

      Wikiartikkelissa Energia Suomessa https://fi.wikipedia.org/wiki/Energia_Suomessa esitetään yhteenveto energian kokonaiskulutuksesta Suomessa vuoden 2015 alkupuoliskolla. Jos ei oteta huomioon tuontisähköä, saadaan uusiutuvien energialähteiden osuudeksi noin 33 % ja hiilidioksidineutraalien lähteiden osuudeksi noin 52 %. EUn asettama tavoite uusiutuvien käytölle vuonna 2020 on 38 % mikä saavutetaan helposti lisääntyvän bioenergian ja tuulivoiman ansiosta. Suomen sähköstä tuotettiin uusiutuvilla (lähinnä biomassalla ja vesivoimalla) 39 %, ydinvoimalla 35 % ja fosiilisilla&jätteellä 26 %. Hiilidioksidineutraalisti siis lähes kolme neljäsosaa. Lukemat ovat maailman huippuluokkaa ilmastotavoitteiden kannalta.

      Kansainvälisessä vertailussa Suomen tilanne näyttää varsin hyvältä. Uusiutuvien energioiden käytössä Suomi on EUssa kolmannella sijalla ja hiilidioksidineutraalin energian käyttö on korkealla asteella. Kuluvana syksynä suljettiin Kristiinankaupungin ja Tahkoluodon hiililauhdelaitokset ja jäljellä on vain uusin, Meriporin laitos. Myös yhteistuotannossa kivihiilestä hiljalleen luovutaan, esim. Helsingin Hanasaari suljetaan 10 vuoden kuluessa. Bioperäisten liikennepolttoaineiden käytössä Suomi on kärkimaita.

      Samaan aikaan Saksassa vihitään käyttöön uusia hiililaitoksia, esim. 1600 MW laitos hiljattain Hampurin lähellä. Uusi kaasuputki Venäjältä on myös valmistunut. Uusiutuvan energian käytössä Saksa on EUssa 18. sijalla 12 % osuudella. Vuodelle 2020 asetetut hiilidioksiditavoitteet jäävät Saksassa saavuttamatta siitä huolimatta että loppu ydinvoima suljetaan vasta 2022.

      Siksi on ihmeellistä voimakas ja tosiasioiden vastainen kritiikki Suomen energiapolitiikasta jota erityisesti Lund et kumppanit esittävät ja johon mediakin on suurelta osin yhtynyt (erityisesti ns. vihertoimittajat). Pääargumentti näyttää olevan että Suomen energiapolitiikka on "vanhakantaista". Lund et kumppanit eivät näytä tunnustavan vesi- ja biomassaa edes uusiutuvaksi energiaksi vaan ainoastaan tuuli- ja aurinkovoima edustavat sitä heidän mielestään. Taustalla on varmaan proffien edustamien korkeakoulujen ja firmojen intressejä eli veronmaksajien rahojen saaminen tuuli- ja aurinkovoimahankkeisiin. Ja osaa proffista varmaan elähdyttää vihreä aate eli heitä närästää varsinkin ydinvoima Suomen energiapaletissa.

    • JärkiVoittaa

      Tuo stuxnetin mainitsema MOT-ohjelma taisi tulla vielä "vanhasta muistista", kaikuja Fennovoiman vastaisesta mediakampanjasta. Viime aikoina on mediassa ollut artikkeleita jotka kritisoivat veromaksajien varoin raskaasti tuettua uusiutuvaa energiaa. Se romauttaa sähkön markkinahinan ajoittain niin alas ettei investointi vakaatehoiseen tai säötökelpoiseen sähköntuotantoon ole kannattavaa. Energiaministeri Rehnkin on joutunut tunnustamman tosiasiat esitettyään aluksi aika vihreitä mielipiteitä. Lundin porukka on jäämässä aika lailla paitsioon, paitsi että YLEssä on vihertoimittajia jotka säännöllisin väliajoin kutsuvat heidät estradille.

    • K.Late

      " Se romauttaa sähkön markkinahinan ajoittain niin alas ettei investointi vakaatehoiseen tai säötökelpoiseen sähköntuotantoon ole kannattavaa. "

      Tässä on jonkinlainen ongelma, joka näkyy nyt Suomessakin heikentyneenä huoltovarmuutena. Maailman energiaremontti kuitenkin tullaan tekemään uusiutuvilla, joten niiden tuki on ihan perusteltu,. ainakin vielä toistaiseksi.

      Markkinaehtoinen voimantuotanto olisi myös syytä säilyttää, mutta se ei ole mikään itsetarkoitus. Muuta energiatuotantoa voidaan tarvittaessa tukea, mutta tämä tuki taitaa olla kirosana ainakin ydinvoimaleirissä.

      Varavoima on kuitenkin turvattava ja vaikka hiilipannuja pidettäisiinkin valmiudessa, niin se ei merkittävästi vaikuttaisi hiilidioksiisditaseeseen. Varavoiman tarvetta nostaa erityisesti OL3, joka suurimpana yksikkönä vaatii Pohjoismaiden pelisääntöjen mukaan nopeaa reserviä 1300MW.

      • Netstux

        Nykyisten sopimusten mukaan Suomeen rakennetaan tuulivoimaa nimellisteholtaan 2500 MW. Se tarkoittaa että tuulivoiman tuotanto putoaa pari kertaa kuussa vuorokauden sisällä noin 1500 MW (esim. Pohjoismaisessa verkossa olen nähnyt pari kertaa tuulivoiman väheneminen vuorokauden sisällä 8000 MW) eli suunnilleen yhtä paljon kuin Olkikolmosen teho. Se on tietysti ennustettavaa esim. vuorokausi etukäteen mutta harvemmin ydinvoimalaitoskaan menee korjausseisokkiin ihan yllättäen. Eli kyllä se tuulivoiman aiheuttama tarve varavoimalle (tai miksi sitä sitten kutsutaankaan) on suurempi kuin ydinvoimasta aiheutuva.


    • 10000

      " Eli kyllä se tuulivoiman aiheuttama tarve varavoimalle (tai miksi sitä sitten kutsutaankaan) on suurempi kuin ydinvoimasta aiheutuva."

      Tuulivoiman aiheuttama tarve varavoimalle on paljon suurempi kuin varavoiman tarve ydinvoimalle sähkön tuotantomäärään suhteutettuna Tuulivoiman varavoiman tarve lisäksi vaihtelee jatkuvasti ja satunnaisesti.
      Vtt on selvittänyt tuulivoiman toteutuneita käyttökertoimia sähkönkulutuksen vuoden huipputunnin aikana. Tuulisähkön kokonaistuotanto vaihteli muistaakseni välillä 2- 56% nimellistehosta.
      Kysymys tietäjille, jos tuulisähköntuotanto kasvatetaan merkittäväksi, miten varavoimalat käytännössä toimivat tilanteessa, jossa (tuuli)sähköntuotanto koko ajan vaihtelee suuresti?

    • Martti Tiuri, juuri edesmennyt /1/ tekniikan tohtori ja emeritusprofessori oli mies, jonka väitetään tokaisseen jotain tällaista: "Parinsadan vuoden kuluttua ydinjätettä voi vaikka lusikalla syödä", ihan tarkkaan en tuota enää muista. Oli muutenkin aika erikoinen ihminen, ja tiesi ydinvoimasta paljon. Täälläkin hänen lausumistaan on keskusteltu, mm. /2/. Laajemmin hänen ydinva-asiantuntemustaan voi etsiä googlella, hakemalla esimerkiksi näin:
      "tiuri" "ydinvoima"

      /1/ http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/kotimaa/entinen-kansanedustaja-martti-tiuri-kuollut/
      _____
      Viesti on 1. kerran kirjoitettu 6.4.2016 8:04 ketjuun http://keskustelu.suomi24.fi/t/14222051/55-jussit-tuli--

      • "6.4.2016 18:49
        Ydinmuro kirjoitti:

        "Alkuperä Tiurin Lusikallinen ydinjätettä jutuille taitaa olla tässä:
        http://uusi.voima.fi/blog/arkisto-voima/lusikallinen-ydinjatetta/
        Se oli vasta 1000 vuoden päästä popsittavissa. "
        — Näytä lisää
        "Olen kyllä nähnyt tuon artikkelin. On siis kaksi versioita Tiurin kertoman ydinjätelusikallisen syöntikelpoisuuden ajasta: 200 vuotta ja 1000 vuotta. Eli perillisemme viimeistään 40 sukupolven kuluttua voisivat käydä hakemassa aamumuronsa ydinjätteen loppusijoitustilasta :)"

        Viite:
        "Ydinmuro
        6.4.2016 12:20
        Alkuperä Tiurin Lusikallinen ydinjätettä jutuille taitaa olla tässä:
        http://uusi.voima.fi/blog/arkisto-voima/lusikallinen-ydinjatetta/
        Se oli vasta 1000 vuoden päästä popsittavissa."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14222051/55-jussit-tuli--#comment-84071775


      • Omaketju

      • Tässä ketjussa kartoitetaan oppineiden ydinvoimakantoja. Menestystä ketjullenne, ehkä minäkin viittaan siellä joskus tähän ketjuun :)


    • AihettaOn
    • ProffaL

      Professori Lundin ydinvoimamutinoista sopii ottaa kantaa tässä ketjussa. Säästetään muut ketjut asiallisempaan käyttöön.

    • FaktaaKehiin
    • Esko Valtaoja, avaruusprofessori: "Elänkö samassa todellisuudessa kuin etelän media ja vihreät?"
      http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/valtaoja nalkamaa-57948

      Kysymys näyttäisi olevan hänelle hyvinkin aiheellinen.

      Lisäksi professorille ei nähtävästi ihan ole valjennut talouskasvun vaikutus saasteiden määrään:

      "Esko Valtaojan mukaan "ilman talouskasvua emme voi luoda yhä parempaa, inhimillisempää ja oikeudenmukaisempaa maailmaa. Samalla meidän on vähennettävä luonnolle aiheuttamaamme rasitusta".

      – On riemastuttavaa, että pitkän ja vaikean taipaleen jälkeen Kainuussakin ollaan nyt oikealla tiellä molempien tavoitteiden saavuttamisessa."

      Talvivaaran nykytilanteesta keskustelu: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14562537/uraani-halkeaa-ja-tuottaa-lamppuun-valkeaa

      • Suomi24 -systeemivirheen vuoksi (ääkköset katkoo linkin) maalatkaa linkki kokonaan ja kopioikaa leikepöytään.

        Tuo virhe on ollut luvattoman pitkään korjaamatta.

        Tiedoksi @Suomi24


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      3
      1083
    2. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      18
      966
    3. En koskaan

      Aliarvoinut, nauranut/pitänyt pilkkana, tai ajatellut mitään negatiivista sinusta. Jos nämä asiat uskot ja luotat sen v
      Ikävä
      49
      850
    4. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      751
    5. Mitä teet mies

      Tälleen vappuaattona? Mietityttää, että onkohan sulla joku nainen, jonka kanssa vietät vapun? 😔
      Ikävä
      20
      750
    6. Nainen, olet kaipaillut seuraani

      Tiedän sen, kuulen sen. Sinulla ei ole muita joiden kanssa voisit niistä asioista keskustella joista keskustelet kanssan
      Ikävä
      77
      748
    7. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      12
      744
    8. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      15
      740
    9. Kirjoitit joskus minulle tietäen

      Että se olin minä.
      Ikävä
      47
      728
    10. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      4
      714
    Aihe