Kristinuskon suhde tietoon

Järkeisoppi

Kristittyjen pyrkiessä todistelemaan uskontojaan rationaalisesti, onnistumatta vakuuttamaan ketään olisi hyvä käsitellä mikä on kristinuskon suhde tietoon ja paras keino ottaa siitä selvää Raamatun vilkaisu.

Raamatun alussa on kertomus luomisesta, siihen sisältyy hyvän ja pahan tiedon puu, josta ihminen ei Jumalan mukaan saa syödä. Näin jo alusta alkaen Jumala osoittaa pelkonsa tietoa kohtaan. 1. Mo 3:5 "sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan." Ilmeisesti Jumala ei tykkää etiikasta eikä moraalifilosofiasta.

Korinttilaiskirjeessä kerrotaan, että kristinusko on hengellistä eikä sitä pysty ilmeisesti ymmärtämään ilman "henkeä", koska muuten se on "hullutus". Tässä on toinen esimerkki kristinuskon suhteesta tietoon: kristillinen "tieto" on tutkimuksen yläpuolella joten miksi kukaan, vaikkapa kreationistit ja muut huuhaamiehet, edes ajattelee voivansa todistaa sen järjellä?

1. kor 2:13 ja siitä me myös puhumme, emme inhimillisen viisauden opettamilla sanoilla, vaan Hengen opettamilla, selittäen hengelliset hengellisesti.
2:14 Mutta luonnollinen ihminen ei ota vastaan sitä, mikä Jumalan Hengen on; sillä se on hänelle hullutus, eikä hän voi sitä ymmärtää, koska se on tutkisteltava hengellisesti

Kolossalaiskirje vastustaa järkeisoppia/philosophiaa, josta tuli osa kristinuskoa vasta katolisten omaksuttua kreikkalaista filosofiaa osaksi uskontoaan mm. apologeettojen aikana.

(vuoden 38-käännös) Kolossalaiskirje:
2:8 Katsokaa, ettei kukaan saa teitä saaliikseen järkeisopilla ja tyhjällä petoksella, pitäytyen ihmisten perinnäissääntöihin ja maailman alkeisvoimiin eikä Kristukseen.

(vuoden 1776 käännös) Kol. 2:8. Katsokaat, ettei joku teitä viettele philosophian ja turhain jaaritusten kautta, ihmisten opin ja maailmallisten säätyin jälkeen*, ja ei Kristuksen jälkeen.

Kuten äskeisistä esimerkeistä voi päätellä kristinuskon suhde tietoon on erittäin kielteinen. Kristinuskon elinehto on, että ihmiset elävät tietämättöminä toivoen pääsevänsä taivaaseen pelkän uskon voimalla. Toinen mihin kristinusko perustuu on pelko, kohdistui se sitten Jumalaan tai helvettiin.

”Uskon, koska se on järjetöntä” - Tertullianus

"Järki on uskon pahin vihollinen." - Martti Luther

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 12_13

      Olet ymmärtänyt väärin. Jumala halusi säästää ihmisen siltä, että tietää kuten Jumala hyvän ja pahan. Jumala kuitenkin antoi siihen mahdollisuuden. Valitettavasti se tarkoittaa, että olemme tässä maailmassa oppimassa todella mitä myös paha tarkoittaa (Jumalattomuutta). Tässä maailmassa voimme kokea kaiken sen mitä ilman Jumalaa seuraa, sairauksia, sotia, valheita, murhia, varkautta jne. Ilman Jumalaa elämä on yhtä kärsimystä. Olisi ollut helpompaa kysyä suoraan Jumalalta, sen sijaan, että lähdetään kokoilemaan mitä pahuus on.

      Ei Jumala kiellä tietoa ja viisautta. Tiedon ja viisauden olisi voinut kuitenkin saada helpomminkin kuin hylkäämällä Jumalan.

      Mutta jos joltakin teistä puuttuu viisautta, anokoon sitä Jumalalta, joka antaa kaikille alttiisti ja soimaamatta, niin se hänelle annetaan.
      Jaak. 1:5

      • "Jumala halusi säästää ihmisen siltä, että tietää kuten Jumala hyvän ja pahan."

        Ja sinä tiedät tämän ... mistä? Eikö ole tärkeää erottaa hyvä ja paha, jotta voi pysyä erossa pahasta, kuten kuuluisasta puhuvasta kärmeestä?

        "Ei Jumala kiellä tietoa ja viisautta."

        Sanopas tuo uskonveljillesi Mark5-Jaakobille ja JC:lle...


      • 12_13

        Ne taliaivot eivät tajua!


      • 12_13
        salmiakkisaluki kirjoitti:

        "Jumala halusi säästää ihmisen siltä, että tietää kuten Jumala hyvän ja pahan."

        Ja sinä tiedät tämän ... mistä? Eikö ole tärkeää erottaa hyvä ja paha, jotta voi pysyä erossa pahasta, kuten kuuluisasta puhuvasta kärmeestä?

        "Ei Jumala kiellä tietoa ja viisautta."

        Sanopas tuo uskonveljillesi Mark5-Jaakobille ja JC:lle...

        "Ja sinä tiedät tämän ... mistä? "

        Tiedän sen siitä mitä Raamattu kertoo.

        "Eikö ole tärkeää erottaa hyvä ja paha, jotta voi pysyä erossa pahasta, kuten kuuluisasta puhuvasta kärmeestä?"

        Riittää, että on järki päässä ja ymmärtää kysyä, jos tulee ristiriitaista informaatiota.

        A&E olisivat voineet kysyä suoraan Jumalalta kaikesta, mutta hedelmä oli houkuttelevampi ja hylkäsivät Jumalan.

        Myös hyvästä ja pahasta olisi voinut kysyä suoraan Jumalalta, ettei tarvitse oppia tuntemaan hyvää ja pahaa tällä tavalla kuin me nyt voimme ne oppia.


    • satukirjahanse

      14 Herra Jumala sanoi käärmeelle:
      -- Koska tämän teit, olet kirottu.
      Toisin kuin muut eläimet,
      karja ja pedot,
      sinun on madeltava vatsallasi
      ja syötävä maan tomua
      niin kauan kuin elät.

      Valitettavasti tämä raamatun jumalaolento ei näytä edes tietävän mitä käärme syö. Jokainen tosin ymmärtää että takapajuinen paimentolainen kun näki käärmeen luikertelevan hiekalla luuli sen myös syövän hiekkaa. Huvittavaa tosin miten joku lahopää ottaa nämä sadut todesta :)

    • ei-hämmästytä

      "1. Mo 3:5 "sinä päivänä, jona te siitä syötte, aukenevat teidän silmänne, ja te tulette niinkuin Jumala tietämään hyvän ja pahan." Ilmeisesti Jumala ei tykkää etiikasta eikä moraalifilosofiasta."
      No ei ole kyllä ihmekään, ettei tykkää siitä, että ihminenkin ymmärtää hyvän ja pahan päälle. Kyseisen olennon moraalittomat toilailut huomioon ottaen.

      • uskontyhmyys

        Loogisesti ajatellen (uskovien kauhistus) paratiisin ihmiset eivät siis ennen hedelmän syöntiä tienneet hyvästä eivätkä pahasta. He eivät siis voineet tietää tekevänsä pahaa syödessään hedelmän. Eivätkä myöskään voineet tietää että jokin kavala valehtelisi heille, koska eivät vielä voineet ymmärtää sellaistakaan pahuutta.

        Joten oliko oikein rangaista näitä ihmisiä teosta jota he eivät voineet käsittää pahaksi? Teosta johon nämä viattomat valheellisesti houkuteltiin, vastoin heidän kykyään ymmärtää mitä tapahtuu? Ja miksi jumalan luomassa täydellisessä paratiisissa ylipäänsä edes oli se kavala käärme ja se taikapuu? Eikö kaikkitietävä kaikkivaltias todellakaan millään arvannut mitä siitä seuraa? Eikö sillä joka kaiken suunnitteli alun alkaenkin täysin päin helvettiä ja näköjään ilman minkäänlaista laadunvalvontaa ole mitään vastuuta tekemisistään? Paratiisit ihan ilman käärmeitä, kiitoksia.

        En yhtään ihmettele että raamatussa varoitetaan järjen ja logiikan käyttämisestä. Ne kun niin ikävästi paljastavat raamatun järjettömät idioottimaisuudet ja törkeät epäoikeudenmukaisuudet.


    • filosofi_nyökyttelee_nyt

      PHILOSOPHIA on muuten lähtöisin kreikkalaisilta, jotka "DEMOKRAATTISESTI"
      valitsivat ihmisuhreja jumalilleen, asian voi tarkataa esimerkisi hakemalla: human sacrifice greek, ehkä grece, ehkäpä vielä ancient......

      Englanniksi, luulisin

      No, eihän ihmisen uhraamisessa ole mitään järkeä vastaan.

      • Eivät olisi uhranneet, elleivät olisi olleet uskovaisia, sillä vain uskovaiset voivat uhrata ihmisiä jumalolennoille.


      • Järkeisoppi

        Huvittavaa, että kaveri joka uskoo oman Jumalansa uhranneen ainoan poikansa ihmishahmossa ihmiskunnan vuoksi pitää muinaiskreikkalaisten toimintaa moraalittomana.

        Tässä on sinulle tietoa englanniksi ihmisuhreista vielä lisää, jos kiinnostaa:
        http://skepticsannotatedbible.com/contra/human_sacrifice.html


    • Järkeä on olemassa kahdenlaista: Ihmisen järki ja Jumalalta tuleva järki. Se järki, joka tulee Jumalalta on todellista järkeä. Ihminen ei voi sitä käsittää omalla järjellään.
      Ateistit tarkastelevat Raamattu ihmisen järjellä ja siksi he menevät harhaan ja näkevät Raamatun ristiriitaisena, epäjohdonmukaisena ja epäoikeudenmukaisena. Heiltä puuttuu hengelliset silmät ja Jumalalta saatu järki ja viisaus sen tutkimiseen. Kaikki se juuri todistaa, että Raamattu ei ole ihmisen kirjoittama. Jos se olisi ihmisen kirjoittama, se olisi ihmisen mielen mukainen ja vastaisi ihmisen näkemyksiä ja käsityksiä.
      Apostoli Paavali kirjoittaakin: "Sillä minä teen teille tiettäväksi, veljet, että minun julistamani evankeliumi ei ole ihmisten mukaista; enkä minä olekaan sitä ihmisiltä saanut. Jeesus Kristus on sen minulle ilmoittanut." (Gal.1:11-12)
      Ateistit vaativat, että Jumalan pitäisi todistaa olemassaolonsa siten kuin heidän järkensä sanoo. Jumala ei kuitenkaan toimi ihmisjärjen ehdoilla. Ihmisen tulee hyväksyä Jumala sellaisena kuin Hän on, vaikka se ei vastaisikaan ihmisen käsityksiä "oikeasta" Jumalasta.

      • Mites olisi pieni juttutuokio Raamatun käärmeestä. Siis siitä puhuvasta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      78
      3248
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      1972
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      25
      1851
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1538
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1395
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1375
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1099
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      97
      1038
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      844
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      830
    Aihe