Aloite vihmikisoikeuksista maistraatille

Tampereen vapaa-ajattelijat ry on tehnyt seuraavan aloitteen Sisä-Suomen maistraatille:

Avioliittolain 17 a § mukaan maistraatti voi myöntää tietyt kriteerit täyttävälle henkilölle vihkimisoikeuden, jos se on tarpeen siviilivihkijöiden riittävän määrän turvaamiseksi maistraatin toimialueella.

Koko maan avioliitosta noin 55 prosenttia solmitaan siviilivihkimisenä. Osuus on kasvanut viime vuosina tasaisesti ja paljon. Maallistuminen etenee hieman eri tahtia maan eri osissa, ja Tampereella siviilivihkimisten osuus on muuta maata suurempi.

Ei-kirkollista vihkijää, joka haluaisi tulla vihkipaikalle, kysytään ainakin juhlapuhujia välittävältä Pro-Seremioilta säännöllisesti. Myös Tampereen vapaa-ajattelijoiden jäsenet ovat kertoneet vaikeuksista saada vihkijää: maistraatista on kehotettu kääntymään käräjäoikeuden puoleen ja sieltä palautettu asia maistraatille.

Esitämme, että Sisä-Suomen maistraatti myöntää avioliittolain mukaisia vihkimisoikeuksia. Voimme tarvittaessa ehdottaa tähän ainakin yhtä sopivaa henkilöä.

13

181

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • JuristiaKehiin

      Samanlainen tai suurempikin tarve on pääkaupunkiseudulla.

      • Toki.

        Voihan Helsingin VA tehdä ihan samanlaisen aloitteen jos haluaa. Toisaalta yhtä hyvin voi odottaa mitä Tampereen mti vastaa.


      • JuristiaKehiin
        jori.mantysalo kirjoitti:

        Toki.

        Voihan Helsingin VA tehdä ihan samanlaisen aloitteen jos haluaa. Toisaalta yhtä hyvin voi odottaa mitä Tampereen mti vastaa.

        Pään avaus on hyvä saada aikaa yhdessä paikassa. Ja kyse on myös tehtävään halukkaista juristeista. Mieluiten samalla myös kiinnostuneista yhteistyöhön Pro-Seremonioiden kanssa.


    • reinik21

      Tosiaan vihkijän pitää olla lakia lukenut. Minusta säädöksen ei tarvitsisi olla näin tiukka.

      "Kysymys vihkimisoikeuden myöntämisestä 17 a §:n 2 momentin nojalla tulee vireille maistraatin aloitteesta. Vihkimisoikeus voidaan myöntää sille, joka on suorittanut oikeustieteen ylemmän korkeakoulututkinnon ja jonka voidaan työkokemuksensa tai muiden seikkojen perusteella olettaa toimivan tehtävässään moitteettomasti. Tällainen oikeus merkitään vihkimisoikeusrekisteriin siten kuin vihkimisoikeudesta annetun lain 9 §:ssä säädetään.

      Sen, jolle on myönnetty vihkimisoikeus (vihkijä), on hoidettava tehtävänsä huolellisesti ja asianmukaisesti. Maistraatin, joka on myöntänyt vihkimisoikeuden, tulee valvoa vihkijän toimintaa. Vihkijän vastuusta ja valvonnasta sekä vihkimisoikeuden peruuttamisesta on voimassa, mitä vihkimisoikeudesta annetun lain 5 §:n 2 momentissa, 6 §:ssä, 7 §:n 1–3 momentissa sekä 8 ja 12 §:ssä säädetään. Vihkimisoikeus on aina peruutettava, jos vihkijän toimintakelpoisuutta rajoitetaan.

      Vihkijään ja julkisyhteisöön sovelletaan, mitä vahingonkorvauslain (412/1974) 3 ja 4 luvussa säädetään julkisyhteisön sekä virkamiehen vahingonkorvausvastuusta.

      Vihkijällä on oikeus saada toimittamastaan vihkimisestä kohtuullinen palkkio ja matkakustannusten korvaus valtion varoista siten kuin valtiovarainministeriön päätöksellä määrätään."

    • Kiittäen

      Hyvä veto!

    • Selvisi, että maistraatti oli jo tehnyt päätöksen tällaisen myöntämisestä. Pro-Seremoniat ottaa häneen yhteyttä ja kyselee tarkemmin.

      Nyt voisi Helsingin VA tehdä vastaavan kyselyn omalle maistraatilleen.

      • Sekulaarist

        Hyvä päänavaus.


    • Lukija.huom

      On kait hyvä, että pienellä Karhun kansa -yhdyskunnallakin on kolme avioliittoon vihkijää, kun 60 muullakin uskonnollisella yhdyskunnalla on vihkijöitä, mutta ihmisten yhdenvertaisuuden toteuttamiseksi tarvittaisiin myös vapaita, maistraatin vahvistamia siviilivihkijöitä, jotka maistraattien viranhaltijoita paremmin ehtisivät vihkimään virka-ajan ulkopuolisiin uskonnottomiin siviiliseremonioihin.
      (Toinen vaihtoehto on, että kaikkien avioliittojen juridinen puoli hoidettaisiin maistraateissa ja yhteisöllinen juhlinta olisi yksityinen ja yhteisöllinen asia.)

      Nyt yli puolet aviopareista valitsee siviilivihkimisen. Tämä ilmentää yhteiskunnan sekulaaristumista eli maallistumista, johon voi kuulua myös juhlaa ja hääseremonioita ilman uskontoa. Avioon toki pääsee myös kahden kesken, ilman laajempaa häähumua, mutta monet parit haluavat juhlistaa tapahtumaa hääseremonialla ja julkijuhlalla.
      Siviilivihkimisen voi ainakin periaatteessa saada myös maistraatin toimitilojen ja virka-ajan ulkopuolella. Siitä on säädetty kohtuullinen maksutaksakin. Vihkijä tulee tällöin häähuoneeseen tai vaikka järven rantaan, ja virallinen vihkiminen suoritetaan silloin hääjuhlien ohjelmassa.
      Näistä virka-ajan ulkopuolella vihkijöistä on kuitenkin pulaa, aikoja esim. kesälauantaille ei saa jonottamatta, minkä vuoksi mm. uskonnottomien edunvalvonta-, ihmisoikeus- ja kulttuurijärjestä Vapaa-ajattelijat on tehnyt esityksiä siviilivihkimisoikeuden omaavien vihkijöiden nimittämistä virkakunnan ulkopuolelta.
      Laki antaa mahdollisuuden tällaisten siviilivihkijöiden nimeämiseen muuallakin kuin Lapissa, ja tiettävästi Hämeen maistraatti onkin avannut pään. Tarve on ilmeinen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla. Niinpä vaatimusliikettä kehiin!

      Uskonnottomiin perhejuhliin neuvontaa sekä puhe- ja ohjelmapalveluja tarjoava Pro-Seremoniat omaa kokemusta myös hääjuhlapuhujatoiminnasta (nimiäis- ja hautajaispuheiden lisäksi), mutta puhujilla ei ole vihkioikeutta. Olisi hienoa, jos vapaat siviilivihkijät ja Pro-Seremoniat voisivat tehdä yhteistyötä.

      Ps. Luonnollisesti on mahdollista, että hääparit hoitavat virallisen vihkimisen maistraatissa ja varsinainen hääjuhla on sitten heti tai myöhemmin vihkimisen jälkeen. Useimmiten hääpuhujia löytyy ystävien ja suvun toimesta, mutta on toki hyvä, että myös em. puhujapalvelua löytyy uskonnottomiin hääjuhliin.

    • Ville-pappi

      Oma kantani - sopii hyvin. Ei haittaa ketään.

      • LisääVihkijöitä

        Lakimuutosta odottaessa maistraatit voivat nimetä vapaita vihkijöitä. Sisä-Suomen maistraatissa Pirkanmaalla sellainen jo onkin.


    • Tästä on tulossa juttu vuoden viimeiseen VA-lehteen.

    • Täytyy jatkaa tätä Hämeen mtin suuntaan.

      • Luk.lis

        Ja muuallakin maassa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3154
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2121
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2044
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1895
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe