Koontia kolmivuotiskaudelta

EsaYlikoskelt

"Yhteiskunnan maallistuminen eli sekularisaatio on edennyt. Sen edistäminen on toimintamme yhtenä painopisteenä. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomia on jo yli 25 prosenttia suomalaisista. Siviilivihkimisten osuus nousi yli puoleen avioliittoon vihkimisistä, ja useimmat parit asuivat yhdessä ennen avioliittoa tai parisuhteen rekisteröintiä.

Julkisoikeudellisesta valtiokirkollisesta erityisasemastaan nauttiva Evankelis-luterilainen kirkko on menettänyt jäsenosuuttaan, joka on jo alle 73 prosenttia, ja myös sen seremoniapalvelujen kysyntä väheni toimikaudella selvästi. Valtaosa eroajista käytti eroakirkosta.fi -nettipalvelua, jota on kaikkiaan käyttänyt yli 585 000 henkilöä. Palvelulla on historiallinen merkitys kehityksen vauhdittajana.

Kun 10 vuotta siten 84 prosenttia lapsista kastettiin ev.-lut. kirkon jäsenyyteen, vuonna 2016 osuus oli pudonnut alle 70 prosentin. Kuitenkin 10-15 vuotta sitten kastetuista lapsista vain harva on erotettu kirkosta, vaikka heidän vanhempansa tai toinen heistä ovat eronneet. Rippikoulun kävi vuonna 2016 yhä 85 prosenttia nuorista, kun lukema vuonna 2006 oli 88 prosenttia. Uskonnonopetuksen piirissä kouluissa on yli 90 prosenttia lapsista ja nuorista; elämänkatsomustietoa opiskelevien osuus on noussut, mutta toistaiseksi melko hitaasti.
Vainajien kirkollisen siunaamisen osuus laski vuonna 2016 alle 89 prosenttiin, kun osuus vuonna 2011 oli vielä 95 prosentin luokkaa. Kehitystä hidastaa, kun kaikkien hautausmaiden ja krematorioiden kappeleita ei myönnetä uskonnottomiin saattotilaisuuksiin, mutta pappi tarjotaan siunaamaan ilmaiseksi. Kuitenkin Pro-seremonioiden ja muiden uskonnottomien hautapuhujien kysyntä kasvaa. Samoin kasvaa nimiäisiin liittyvien palvelujen tarve. Sekularisaatio jatkuu tuellamme.

Uskonnottomien ihmisoikeuksien ja yhdenvertaisen, syrjimättömän kohtelun edistämisessä toimintamme painopisteenä ovat olleet erityisesti lapset ja nuoret. Lainsäädäntöön onkin saatu edistysaskelia, vaikka ev.-lut. valtiokirkollinen erityisasema jatkuu ja seurakunnat toimivat kouluissa ja päiväkodeissa aktiivisesti säädösmuutoksista huolimatta.

Varhaiskasvatuslain uudistuksessa tärkeä tulos oli vanhassa päivähoitolaissa mainitun uskontokasvatuksen poistuminen. Uusissa kuntien toimintaa ohjaavissa varhaiskasvatussuunnitelmien samoin kuin perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmien valtakunnallisissa perusteissa säädetään nyt toiminnan olevan ”uskonnollisesti ja poliittisesti sitouttamatonta”.

Käytännössä monet koulut kuitenkin yhä sisällyttävät lukuvuoden ja koulupäivän ohjelmaan tunnustuksellista ev.-lut. uskonnonharjoitusta, kuten aamuhartauksia päivänavauksen paikalle sekä jumalanpalveluksia kirkossa. Myös monissa päiväkodeissa seurakuntien edustajat saavat järjestää uskonnollista ohjelmaa.

Puolustusvoimissa jumalanpalvelusten pakollisuus ev.-lut. kirkon jäsenille saatiin poistettua vuoden 2015 uudistuksessa, ja niille tulee järjestää vaihtoehtoista ei-uskonnollista ohjelmaa. Mahdolliset iltahartaudet eivät ole enää palvelusta, vaan rinnastetaan harrastustoimintaan. Eettiseen opetukseen ei saa enää liittää uskonnollista julistuksellista osuutta. Kuitenkin julkisten sotilasparaatien edellä on paraatikatselmuksissa edelleen kenttäjumalanpalvelus, ja sen välttäminen edellyttää rivistä poistumista yleisön ja televisiokameroiden edessä tavalla, jossa ei kunnioiteta varusmiesten ja sotilaiden yksityisyyden suojaa.

Kansalaisaloitteen pohjalta eduskunta hyväksyi vuonna 2016 tasa-arvoisen avioliittolain, vaikka muiden uskonnollisten piirien lisäksi myös Ev.-lut. kirkko sitä lausunnossaan eduskunnalle vastusti. Liitännäislakimuutoksella lapsen kirkkoon liittämiseen tarvitaan nyt molempien vanhempien suostumus. Uskonnollisiin yhdyskuntiin kuulumattomuus onkin luonnollinen perustilanne.

Oikeuden todistajien uskonnollinen vala poistui vuonna 2016 ja siirryttiin neutraaliin todistajan vakuutukseen. Perusteluissa viitattiin yksityisyyden suojan tarpeisiin. Tuomarin vala poistui vuoden 2017 alusta, ja perusteluna todettiin toiminnan maallinen luonne. Nuo perustelut sopivat myös liiton vaatimaan uskonnollisen virkavalan ja sotilasvalan poistamiseen."

(Vapaa Ajattelija -lehdestä 2/2017, pääsihteerin palsta)

18

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EsaYlikoskelt

      Jatkoa avaukseen:
      "Liitto on kolmivuotiskauden aikana ollut aktiivinen pyydettyjen lausuntojen, omaehtoisten lausuntojen, ennakoivien ehdotusten ja kannanottojen antajana sekä niistä tiedottajana. Lisäksi on tehty ajankohtaisia asioita kommentoivia tiedotteita. Tiedotteista monet ovat saaneet julkisuutta mediassa, ja edustajiamme on myös haastateltu. Nettisivuilla (http://vapaa-ajattelijat.fi/lausunnot/) julkaistuja kannanottoja ja lausuntoja on yli 40, ja niiden lisäksi tiedotteita. Samalla perustavoitetta, Ev.-lut. kirkon julkisoikeudellisen erityisaseman purkamista eli kirkon ja valtion erottamista on pidetty esillä.

      Oppilaitostyötä sekä kanteluiden tai valitusten tekemistä on hoidettu myös Kantelupukki-palvelussa, jossa ovat perustajina ja toimijoina myös Helsingin seudun ja Tampereen vapaa-ajattelijat. Liitto on yhdessä Humanistiliiton kanssa tehnyt aloitteita ja ollut yhteydessä kansanedustajiin ja opetusviranomaisiin elämänkatsomustiedon aseman vahvistamiseksi sekä aineen avaamiseksi kaikille valittavaksi katsomusaineeksi. Humanistiliiton kanssa järjestettiin ensimmäistä kertaa tunnustukseton juhlatilaisuus ennen vuoden 2017 valtiopäivien avajaisia helmikuussa. Samoin teimme kansalaisjärjestön kannanoton YK:n ihmisoikeusneuvoston Suomea koskevaan määräaikaistarkasteluun.

      Liitto on tehnyt yhteistyötä uskonnottomien oikeuksien ja sekulaarin kulttuurin edistämiseksi. Liitto on Prometheus-leirin tuki ry:n jäsenenä ja tekee osaltaan tunnetuksi Protu-leirien toimintaa. Protun leiritoiminta onkin kehittynyt toimikauden aikana myönteisesti. Pro-Seremonioiden eli Prometheus-seremoniat Oy:n osakkaana olemme olleet tukemassa siviiliseremoniapalvelujen kehittämistä. Toimikauden aikana on järjestetty sekulaarijärjestöjen yhteistyötapaaminen, johon osallistui myös Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n edustaja.

      Liitto on myöntänyt vapaa-ajattelijayhdistysten paikalliseen ja alueelliseen toimintaan taloudellista tukea. Myös yhdistysten hautausmaiden toiminnan kehittämiseen on myönnetty tukea, samoin hautapuhujatoimintaan. Jäsenyhdistysten ja yhteistyökumppanien piirissä toimivia projekteja ja nettisivuja on tuettu. Liitto järjesti 2015 Kotkassa ja 2016 Helsingissä toimintaseminaarit yhdistysten ja liiton aktiiveille. Liitto on hankkinut messu- ja tapahtumatoimintaa varten teltan, viirejä ja roll-upit. Yhdistykset saavat niitä sekä esitteitä ja lehtiä paikallisia tapahtumia varten.

      Vahvistimme osallistumistamme Kansainvälisen humanistisen ja eettisen federaation (IHEU) sekä Euroopan humanistisen federaation (EHF) toimintaan. Tuotimme aineistoa Kansainvälisen humanistisen ja eettisen unionin IHEU:n Ajatuksen vapaus -raporttiin. Vuosina 2015 ja 2016 elvytettiin pohjoismaisten liittojen yhteistyö ja aloitettiin säännölliset vuotuiset tapaamiset. Tukholman tapaamisessa alkuvuonna 2016 sovittiin, että vuoden 2017 tapaaminen pidetään Helsingissä. Vuoden 2016 lopulla julkaistiin Pohjoismainen humanistimanifesti, jonka allekirjoittivat Suomesta Vapaa-ajattelijain liitto ja Humanistiliitto sekä Islannin, Norjan, Ruotsin, Tanskan liitot. "

      • Lukija.lis

        Kolmivuotiskertomuksessa on lisätietoja lliiotn omasta toiminnasta.


      • luk.kys
        Lukija.lis kirjoitti:

        Kolmivuotiskertomuksessa on lisätietoja lliiotn omasta toiminnasta.

        Ja liiton vai?


    • Koskap

      Virallinen versio nettisivuille?

    • Tätä lukiessa on vaikea uskoa kenenkään tosissaan väittävän, että vapaa-ajattelulla menee huonosti.

      Ei ole mitään syytä olettaa, että nyt käynnistynyt kolmivuotiskausi olisi yhtään huonompi. Päinvastoin kehityksen voi olettaa jopa kiihtyvän.

    • Lukija.huom
      • Kiitttäen

        Mukavaa meininkiä.


      • Sanonp

        Trendiä jatkaen ja tiukentaen.


    • Antivapari

      En tykkää.

      • Sanonp

        Olet koukussa


      • Kysynp
        Sanonp kirjoitti:

        Olet koukussa

        Ei tähän ketjuun?


    • Ehdottemisiin

      Tuki vaparien työlle! Jäseniä lisää.

    • Lukija.lis

      Yhteistyökyky plussana.

    • Kuudes

      Ihmisoikeusperusteisuus vahva pohja.

    • LuttaContinue

      Kokonaiskatsaus!

    • Meingott

      Hmm. Onko vielä hyvä suunnata neutraalimpaan yhteiskuntaan, jossa esim. uskonnonopetus kouluissa on lopetettu ja kaikilla yhteinen elämänkatsomusaine ilman uskonnonopetusta; sairaalapappien korvaaminen katsomusneutraaleilla psykologian asiantuntijoilla; uskonnonharjoituksen siirtäminen yksityisasiaksi ja yksityistilaisuuksiksi; valtiollisten jumalanpalvelusten lakkauttaminen kokonaisuudessaan; sotilaspappien korvaaminen psykologian ja etiikan alan ammattisotilailla; vankilapappien korvaaminen ammattipsykologeilla; katsomuspohjaisen syrjinnän loppuminen uskontokuntien työhaussa; uskonnonharjoittamisen suoja pois lainsäädännöstä ja siltä osin laki uskontoneutraaliksi.

    • Kysynp

      Faktapohjaa keskusteluun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1157
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      2
      1062
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1029
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      950
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      816
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      731
    Aihe