Pitääkö contour- sokerimittaria kalibroida?

65656565

Mittarini on alkanut antaa ihme tuloksia. Heittoa on esim. eka mittaus 5 ja toinen 6,5. Pitääkö kalibroida kun aloittaa uuden mittaliuskapaketin?

7

9243

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mittauksen luotettav

      Mikä on mittarin valmistaja? Tuo contour lienee mittarin tyyppimerkki. Eikö ohjekirjaa ole enää tallella, sieltähän löytyisi tietoa tarvitseeko mittari kalibrointia. Minulla uudempi mittari on Precision Xceed ja sen irtoliuskapaketissa on mukana kalibrointiliuska joka pitää käyttää mittarissa ensin ennen kuin alkaa käyttää uutta liuskapakkausta. Vanhempi mittarini on Accu-Chek Compact Plus ja siinä käytetään sisään asennettavia liuskarumpuja jotka kalibroituu automaattisesti kun laittaa uuden rummun mittariin.

      Tuosta Xceedistä en pidä lainkaan. Sen mittausliuskat ovat laadultaan hyvin vaihtelevia. Edellinen liuskapakkaus oli sellainen että veri ei imeytynyt kunnolla liuskaan, vaan imeytyminen pysähtyi hetkeksi välillä. Silloin mittausarvoihin tuli juuri noinkin suuria heittoja mitä sinulla on ollut. Pahimmillaan joutui käyttämään viisikin liuskaa peräkkäin samasta sormesta ennen kuin sai järkevän tuloksen. Nyt uuden liuskapakkauksen liuskat toimii taas hyvin. Kunhan lääketesti päättyy, lopetan tuon Xceedin käytön ja palaan vanhan Accu-Chekin käyttöön, siinä ei ole ollut noita ongelmia koskaan.

      Lisäksi Xceed lopettaa kokonaan toiminnan kun liuskan viimeinen käyttöpäivä ylittyy. Accu-Chek mittaa kyllä, mutta muistuttaa että päiväys on ylitetty ja tulos voi olla epävarma. Tämä on turvallisempi vaihtoehto kun näkee edes jonkun mittaustuloksen eikä vain mittarin virhekoodia.

      Mittari voi alkaa valehdella myös vanhuuttaan jolloin se kannattaisi vaihtaa uuteen.

    • ...

      Minulla on myös Contour-mittari, eikä sitä tarvitse tai edes voi kalibroida. En sitten tiedä, onko olemassa erilaisia Contour-mittareita. Ehkä mittarisi vain yksinkertaisesti on viallinen? Kysy diabeteshoitajalta, saisitko uuden. Minulle ainakin tarjottiin heti uutta mittaria, kun valitin että mittari antaa virheilmoituksia. (Vika ei ollut mittarissa, vaan liuskoissa.)

    • Mittaripohdiskelua

      Muistelin että tuo Contour olisi erään Bayerin mittarin tyyppimerkki ja googlaamallahan tuo varmistui. Tuo mittari näkyi olevan käytössä sairaalassa kun viimeksi siellä mittailtiin verensokereitani.

      Itse olen harkinnut jos hankin uuden mittarin niin USB-versio voisi olla näppärä. Mutta jos mittausliuskoissa on ollut ongelmia, pitääkin vielä harkita asiaa. Lisäksi pitää varmistaa että minkä valmistajien liuskoja ja lansettineuloja on saatavissa oman kunnan ilmaisjakelussa.

    • paljon mittaava

      En tiedä tuosta mittarista, mutta itse totean vaan paljon mittaavana, ettei tuollainen heitto vielä kerra mittarin virheellisestä toiminnasta. Yleensähän heitot johtuvat itse mittaustilanteesta. Kaikki vaikuttaa kaikkeen:

      - peräkkäin eka veripisara antaaa eri tulosta kuin toka samasta reiästä
      - onko joutunut puristamaan ei yhtään/vähän/paljon veren saamiseksi
      - oliko sormet varmasti yhtä puhtaat, jos eri sormista
      - ...

      Tuossa siis vain jotain heittojen syitä. Eli todellakaan kaikki hietot eivät johdu mittarista ja toisaalta mittareissakin on se marginaali, jossa tulosten pitäisi pysyä, jos kaikki ulkoiset jutut ok.

      Noista kalibroinneista, itselläni on mittari, jonka liuskapaketissa on aina kalibrointisiru, joka työnnetään uuden paketin käyttöönottovaiheessa mittariin. Liuskassa/purkissa on koodi ja jos tuo koodi on sama, ei uutta koodisirua ole pakko syöttää, mutta helpompi syöttää joka kerta, ettei unohdu. Silloin ei tuloksiin voi luittaa, siis jos koodisiru on eri numerolla kuin mitä liuskapurkissa. Mutta eri mittareissa on eri systeemit, kaiva se ohjekirja esille ja jos olet hukannut, niin löytynee myös valmistajan nettisivuilta.

    • 65656565

      Löysin netistä ohjeet. Ei tarvitse kalibroida. Tuo ei ollut ainut mittavirhe, niitä on ollut n. 20. Joskus näyttää puristetusta pisarasta isomman luvun kuin vapaasti vuotavasta. Täytynee pyytää uusi mittari.

    • T2D

      Mittarit ja/tai liuskat katsotaan viallisiksi vasta silloin, kun heitto on yli 20 % oikeasta arvosta. Yleensä ovat alkujaan selvästi tarkempia. Nuo sinun ilmoittamat tulokset mahtuisivat vielä haarukkaan hyvin olettaen, että oikea arvo on jossakin välissä.

      Joidenkin valmistajien liuskoissa on enemmän hajontaa kuin toisten. Lisäksi jotkut mittarit antavat keskimäärin korkeampia tai alempia arvoja kuin toisen valmistajan.

      Eri mittareihin on saatavissa ko. mittarille sopivia testiliuoksia, joiden avulla voi testata, onko mittari liuskoineen valmistajan sallimassa haarukassa.

      Jotta liuskojen antamia lukemia voi kunnolla vertailla, täytyisi liuskoihin imaista samasta verenpisarasta näyte.

      Vasen käsi ja oikea käsi voivat antaa erilasia lukemia, koska verensokeri voi olla eri. Lisäksi eri sormista mitatut arvot poikkeavat keskenään. Ilmiö korostuu varsinkin silloin, kun verensokeri on muutostilassa eli siis laskemassa tai nousemassa.

      Kun laboratoriossa otetaan kyynärtaipeen laskimosta verensokerin määrittämistä varten näyte, kannattaa tilanne hyödyntää oman mittarin tarkkuuden testaukseen. Ennenkuin reikä umpeutuu, imaistaan siitä omalle mittarille. Verrataan lukemia, kun laboratorion antama tulos on tiedossa. Voi tietysti tehdä parikin kertaa, jotta selviää, miten isoa heittoa on keskenään. Samoin voi vielä mitata saman käden sormenpäästäkin, niin näkee paljonko heittää sormenpään hetkellinen arvo laskimonäytteen verensokeriin.

      • Onko perää

        Minulle on jäänyt jostain mielikuva että jos mittaa laskimonäytteestä kotimittarilla verensokerin, siitä tulisi väärä lukema. Kotimittarit olisivat kalibroitu sormenpäänäytteelle. Mutta voihan sen oman mittauksen vertailun vuoksi ottaa sormenpäästä vaikkapa labran odotushuoneessa heti näytteenannon jälkeen jolloin tulos pitäisi olla aika lähellä samaa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olet minua

      vanhempi, mutta se ei vaikuta tunteisiini. Tunnen enemmän kuin ystävyyttä. Olo on avuton. Ikävöin koko ajan. Yhtäkkiä va
      Ikävä
      121
      2642
    2. Jos tapaisimme uudelleen?

      niin luuletko että mikään muuttuisi vai toistuuko meidän historia? Ehkä vähän eri tavalla mutta samoin tuloksin J
      Ikävä
      69
      1094
    3. Mies pyysi rahaa

      Jälkikäteen kun tarjosi kyydin yhteisestä harrastuksesta kotiini. Mitä vi**... Ei ihastunut mies noin toimi?
      Ikävä
      210
      1054
    4. Mitä piirteitä rakastat

      Eniten kaivatussasi?
      Ikävä
      39
      982
    5. Mites nyt suu pannaan

      Kitkiöjoki ja Järvinen solmivat Attendon/Terveystalon kanssa sopimuksen, jonka mukaan sopimuksen irtisanomisoikeus on va
      Sysmä
      38
      931
    6. Hän on niin

      Hyvännäköinen. Vaikea vastustaa
      Ikävä
      47
      894
    7. 36
      876
    8. Taas Lieksassa tyritty

      Suomalaisten kansallismaisemaa juntit pilaamassa. Nuori tyttö kaupunginjohtajana ei ole sen viisaampi. *S-ryhmän hanke
      Lieksa
      123
      853
    9. Ruumis ojassa

      Kukahan lie ollu, mistä lie löydetty. No ikävä tataus.
      Oulainen
      4
      829
    10. Nähdäänkö ensi viikolla

      paikassa joka alkaa samalla kirjaimella kuin etunimesi? Ikävä on sinua. Fyysistä läsnäoloasi.
      Ikävä
      35
      812
    Aihe