Induktio vs keraaminen liesi

kotiammattilainen

Täällä suomi24:lläkin on välillä vaikka mitä osittain valheellistakin tietoa keraamisista liesistä ja hehkutetaan vain induktion ylivertaisuuteen. Pakko siis kaikkia liedenhankkijoita valottaa nyt faktoilla. En kerro nyt perinteisistä rautaliesistä, joissa niissäkin omat hyvät puolensa.

Induktiollahan hyvä ominaisuus on se että lieden pinta ei kuumene, vain keitto-astia. Huonona puolena todellakin on se ettei kaikki perinteiset astian siihen käy, vaan pitää hommata induktioliedelle sopivaa tavaraa. Ammattilaiset ei käytäkään induktioliesiä, sillä ammattilaiset käyttää usein kupari- tai alumiinikattiloita.

Jos itse hommaisin induktiolieden, hommaisin mallin missä olisi 2 induktiolla ja 2 perinteisellä vastuksella olevaa liettä, jotta voisin käyttää kaikkia tarvitsemiani työvälineitä.

Valitettavasti nykyään näkee liian usein liesissä hipaisukytkimiä, jotka ei todellakaan toimi hyvin kosteilla käsillä ja muutenkin niiden tökkiminen on hitaampaa kuin perinteisen nupin kääntäminen. Unohtakaa laite kauppaan heti mikäli siinä hipaisukytkimet.

Keraamisesta kuulee usein valheellista tietoa että siihen kun joku palaa, niin ei puhtaaksi saa tai että valurautaa ei voi käyttää kun se naarmuttaa.

Keraamista liettä on helpompi pitää puhtaana kuin perinteistä rautaliettä. Mikäli keraamiselle palaa ruokaa, se rapsutetaan lastalla pois(usein lasta tulee lieden mukana). Mikäli jotain likaa jää niin patapataa voi käyttää puhdistamiseen, se ei naarmuta niin kauan kun se vaahtoaa. Teräsvillaa sen sijaan ei saa käyttää. Alumiinikattilasta saattaa jäädä lieden pintaan hopeanväristä jälkeä, joka lähtee patapadalla. Ei siis mitään ongelmaa pitää puhtaana.

Valurautakattiloita nykyisille keraamiselle liesille voi laittaa, ehkä alkuaikojen mallit naarmuuntuivat, siitä tämä kielteinen suhtautumisen legenda valurautapatoihin keraamisella taitaa olla peräisin.

Tavallisen keraamisen lieden paremmuus induktiolieteen tulee siinä vaiheessa kun ruokaa tehdään ammattimaisesti.Toki induktioliesi kiehuttaa nopeammin veden, mutta väite että se olisi tarkempi lämpötilan suhteen, niin en sellaisenaan allekirjoita.
Kun laitan omasta keraamisesta liedestä tietyn lämpötason, niin lopulta kattila on tietyn lämpöinen, siihen menee vain kauemin aikaa kuin induktiolla. Tässä tullaankin kattilamateriaaleihin, eli nopeiten perinteisellä teräs- ja keraamisella liedellä lämpiää kuparikattilat, mutta itse pidän myös alumiinista sen loistavien ominaisuuksien ansiosta(joka sekin lämpenee ja jäähtyy myös nopeasti).

Teräskattiloita käytän myös, sillä usein ei ole kiire saada mitään mahdollisimman nopeasti kuumaksi, sillä samalla kun esimerkiksi perunat tms.kiehuu, teen samaan aikaan muuta. Eli ainakaan omassa ruoanlaitossa induktioliesi ei pääsisi edes oikeuksiinsa. Mutta ehkä heille jotka lämmittävät valmis hernekeittoa ruoakseen, niin heille oiva valintakriteeri on nopeus saada neste kiuhuvan kuumaksi mahd. nopeasti.

Useissa uusissa keraamisissa liesissä on muutettavia keittoalueita, joita voi säätää haluaman muotoisiksi(esim saman pyöreän keittoalustan voi lämmittää myös ovaalin muotoisena). Tällöin tiettyihin ruokiin voin käyttää haluamaani ovaalin muotoista saviastiaa. Tälläisessa teen esim. tiettyä kalaruokaa, jota haudutan osittain liedellä uunin sijasta. Tämä ruokalaji ei onnistu rautaliedellä, eikä induktioliedellä.

Itse ostin kotiini keraamisen lattialieden ihan vaan siitä syystä että tällä kertaa keraaminen oli tarkoituksiini ja keittiön yleisilmeeseen oikea verrattune rauta- tai induktioliesiin.

32

23438

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kotikokki nro 574

      Aika outo kirjoitus kotiammattilaiselta.

      Induktiossa kaikki muut ominaisuudet on parempia kuin keraamisessa, miinuspuoli on hinta ja se, että jos haluaa käyttää alumiinikattiloita. Alumiinikattiloita induktiollekin on, ovat kalliimpia kuin tavalliset.

      Ravintolakeittiöissä käytetään rautalevyä, se on päällä aamusta iltaan joten hitaudella ei väliä.

      • kotiammattilainen

        Halusin siis tuoda ilmi esimerkiksi sitä että monet väittää keraamisen olevan vaikea pitää puhtaana, että kun siihen tippuu ruokaa, niin ikinä ei saa puhtaaksi. Se on väärä väite.

        Ja induktioliedelle sopivia kattiloita/pannuja jne ei aina löydy semmoisia kuin itse haluaisin(etenkään alumiinisia), joutuu siis enemmän etsimään tai tilaamaan netistä. En siis käytä mitään markettitavaraa kuten ehkä sinä.

        Ja miten saviruukkua lämmität induktiolla? Kerro se? Tarvitsen kuumaa levyä, siksi en hommannut induktiota. Ei ne induktiot ole merkittävästi kalliimpia kuin perinteiset, muutama satanen sinne tänne ei vissiin kenenkään taloutta notkauta.


        Tiedän hyvin että ravintolakeittiöissä käytetään kaasua ja/tai että siellä on rautalevy päällä aamusta iltaan, jossa ei edes ole monesti kuin päälle/pois kytkin ja silti ruoka onnistuu jos vain osaa kokata.

        Ainoa missä pystyn omaa erikoisbravuuriani tehdä on joko keraaminen liesi, jossa soikea paistoalue, tai sitten ravintolan keittiössä jossa rautaliesi, johon mahtuu iso savikaukalo. Tosin kikkailemaanhan siinä joutuu jos se rautaliesi porottaa täysillä, joutuu saviruukun tällöin pistää palojen päälle ettei kuumene liikaa.


        Ja tiedätkös että kun käyttää kuparikattiloita/pannuja, niin ne lämpeää keraamisella melkein yhtä nopeasti kuin induktiolla. Ero on niin pieni ettei enää sillä ole merkitystä edes niille ketkä sekunttikellolla odottavat hernekeiton lämpiämistä.


      • kotikokki nro 574
        kotiammattilainen kirjoitti:

        Halusin siis tuoda ilmi esimerkiksi sitä että monet väittää keraamisen olevan vaikea pitää puhtaana, että kun siihen tippuu ruokaa, niin ikinä ei saa puhtaaksi. Se on väärä väite.

        Ja induktioliedelle sopivia kattiloita/pannuja jne ei aina löydy semmoisia kuin itse haluaisin(etenkään alumiinisia), joutuu siis enemmän etsimään tai tilaamaan netistä. En siis käytä mitään markettitavaraa kuten ehkä sinä.

        Ja miten saviruukkua lämmität induktiolla? Kerro se? Tarvitsen kuumaa levyä, siksi en hommannut induktiota. Ei ne induktiot ole merkittävästi kalliimpia kuin perinteiset, muutama satanen sinne tänne ei vissiin kenenkään taloutta notkauta.


        Tiedän hyvin että ravintolakeittiöissä käytetään kaasua ja/tai että siellä on rautalevy päällä aamusta iltaan, jossa ei edes ole monesti kuin päälle/pois kytkin ja silti ruoka onnistuu jos vain osaa kokata.

        Ainoa missä pystyn omaa erikoisbravuuriani tehdä on joko keraaminen liesi, jossa soikea paistoalue, tai sitten ravintolan keittiössä jossa rautaliesi, johon mahtuu iso savikaukalo. Tosin kikkailemaanhan siinä joutuu jos se rautaliesi porottaa täysillä, joutuu saviruukun tällöin pistää palojen päälle ettei kuumene liikaa.


        Ja tiedätkös että kun käyttää kuparikattiloita/pannuja, niin ne lämpeää keraamisella melkein yhtä nopeasti kuin induktiolla. Ero on niin pieni ettei enää sillä ole merkitystä edes niille ketkä sekunttikellolla odottavat hernekeiton lämpiämistä.

        "En siis käytä mitään markettitavaraa kuten ehkä sinä.

        Ja miten saviruukkua lämmität induktiolla?"

        Erikoiskattilat ei ole markettitavaraa.
        Saviruukun saa kuumaksi induktioadapterilla, 50€ ja voilá, voit keittää vaikka kuksassa sen päällä.

        Induktio on ylivoimaisesti helpoin pitää puhtaana kun se ei kuumene, siksi se on minun valinta. (muita hyviä syitä: turvallinen, säästää sähköä)

        Sitäpaitsi en edes tiedä miten olen pärjännyt ilman saviruukkuja tähän asti..


    • vain parasta

      Pitkät oli selitykset mutta tärkein jäi puuttumaan, meillä on keraaminen induktioliesi, on lähes Koti-Liettä vastaava, ei vaan tarvitse laittaa puita uuniin.
      Siinä ei kuumene edes keittoastiatkaan, silloin säästää pannulapuissakin.

    • Unohdit listastasi lämpötilan. Induktiolla päästään melkein kaasun lämpötiloihin, keraamisella liedellä ei... Ja kaikki induktion huonot puolet (hintaa lukuunottamatta) loppuvat kun hankit sen adapterin. Varmaan ihan tavallinen raudanpalakin kelpaa.

      Mitä naarmuuntumiseen sun muuhun tulee, en vielä ole nähnyt induktioliettä, jonka pinta ei olisi sitä samaa keramiikkaa kuin keraamisessa liedessäkin. Ei ehkä kannattaisi sen pinnoitteen hyvistä ja huonoista puolista puhella silloin, kun pinnoite on sama.

      Olin jo unohtanut nuo palaneiden ruokatarvikkeiden jynssäykset. Kiva kun muistutit. On taas mukava pistää Saarioisten purkkihernekeitto kiehumaan puhtaalle induktiotasolle (ai niin, vinkkinä, älä pistä induktiotasoa täysille. Palaa hernekeitto pohjaan).

    • on åouåoijå äio jå¨0

      Yksiselitteisesti, kaasu. Jostain syystä ammattikeittiöissä on useimmiten kaasuliedet, syy selviää kun laittaa ruokaakin liedellään, eikä keskity jauhamaan netin huuhaakeskustelupalstoilla typeryyksiä.

    • kokkelistavaan

      Moni ammattikeittiö on jo vaihtanut induktiolieteen. Syy on yksinkertaisesti lämmöntuotanto. Keittiö, jossa on kaasu- tai valurautatasot, on kuuma kuin pätsi.

      Induktiolieden kanssa EI TULE käyttää adapteria. Jostakin syystä adapteri aiheuttaa liesien rikkoontumisia, siis induktiotekniikan rikkoontumisia. Ja meneehän ne induktiotason edut ihan romukoppaan tuota adapteria käytettäessä. Sehän se kuumuu tiettyyn rajaan asti ilman kattilaakin.

      Eikä ne induktiolle sopivat kattilat ole mitään ihmeellisiä, niitä saa Prismasta, Citymarketista, Halpatavarataloista jne ja ovat ihan samoja kuin aina ennenkin. Vaaditaan teräspohja johon magneetti tarttuu. Ihan kevyet alumiiniset paistinpannut ja tyypillisimmillään vanha mehumaija ei käy.

      Veikkaan, että joka talosta löytyy 70% keittoastioista (mukaan lukien paistinpannut) sellaisia, jota induktiolle sopii.

      • P1illkka

        No eiköhän tuon aloittajan viesti ollut tyyliin Veikonkoneesta ja niille on joulumyynneistä jäänyt varastoon kauhia määrä keraamisia liesiä..

        Induktion jälkeen en palaa enää keraamiseen. Kaasu olisi hyvä lisä.


      • kotiammattilainen
        P1illkka kirjoitti:

        No eiköhän tuon aloittajan viesti ollut tyyliin Veikonkoneesta ja niille on joulumyynneistä jäänyt varastoon kauhia määrä keraamisia liesiä..

        Induktion jälkeen en palaa enää keraamiseen. Kaasu olisi hyvä lisä.

        Teidät induktioliesien kannattajat on aivopesty. Se että liesi ei kuumene yhtä paljoa kuin keraaminen, ei tee siitä parempaa. Mutta kyllä se induktioliesikin kuumenee, onhan joissakin malleissa oikein valot osoittamassa että kuuma on pinta. Kyllä kattilasta lämpö siihen keraamisen lasin pintaan siirtyy vaikka muuta täällä väitattekin.

        Ja tuolle "kokkelistavaan"-nimimerkille sanoisin että käytä ihan rauhassa niitä markettien pilipalipannuja. Itse en niitä käytä. EIhän ne induktiolla toimivat pannut paljoa maksa(Tarjoustalostakin saa made in kiina "laatupeltiä"), mutta jos haluaa oikeaa laatua, niin ei välttämättä edes löydy induktiossa toimivaa laatupannua semmoista mitä minä haluaisin.

        Oikea ammattilainen ja oikea ammattikeittiö käyttää kaasua. Induktioliesiä ostetaan ammattikeittiöön vain sen takia kun ei kuumenna keittiötä niin paljoa, muuta syytä sille ei ole.

        Olen kokannut kaikilla mahdollisilla tavoilla, nuotiosta induktiolieteen ja tiedän mikä minusta on paras. Olkaa te muut onnellisia induktiosta, minä en olisi kun tietäisi ettei siihen kaikki työvälineeni sovi.


      • kotikokki nro 574
        kotiammattilainen kirjoitti:

        Teidät induktioliesien kannattajat on aivopesty. Se että liesi ei kuumene yhtä paljoa kuin keraaminen, ei tee siitä parempaa. Mutta kyllä se induktioliesikin kuumenee, onhan joissakin malleissa oikein valot osoittamassa että kuuma on pinta. Kyllä kattilasta lämpö siihen keraamisen lasin pintaan siirtyy vaikka muuta täällä väitattekin.

        Ja tuolle "kokkelistavaan"-nimimerkille sanoisin että käytä ihan rauhassa niitä markettien pilipalipannuja. Itse en niitä käytä. EIhän ne induktiolla toimivat pannut paljoa maksa(Tarjoustalostakin saa made in kiina "laatupeltiä"), mutta jos haluaa oikeaa laatua, niin ei välttämättä edes löydy induktiossa toimivaa laatupannua semmoista mitä minä haluaisin.

        Oikea ammattilainen ja oikea ammattikeittiö käyttää kaasua. Induktioliesiä ostetaan ammattikeittiöön vain sen takia kun ei kuumenna keittiötä niin paljoa, muuta syytä sille ei ole.

        Olen kokannut kaikilla mahdollisilla tavoilla, nuotiosta induktiolieteen ja tiedän mikä minusta on paras. Olkaa te muut onnellisia induktiosta, minä en olisi kun tietäisi ettei siihen kaikki työvälineeni sovi.

        No m
        kerroppa miksi yleensä kirjoitat tänne, suurin osa näistä lukijoista on marketista kattilansa ostaneita..

        Pidä se paloriski keraamiliesi vaan itselläs ja osta niin kalliita kattiloita kuin haluat.

        Induktio ei palljoa yli sadan asteen kuumene --> turvallinen, eikä pala myöskään mikään kiinni.
        Nopea.


      • vai niin...
        kotiammattilainen kirjoitti:

        Teidät induktioliesien kannattajat on aivopesty. Se että liesi ei kuumene yhtä paljoa kuin keraaminen, ei tee siitä parempaa. Mutta kyllä se induktioliesikin kuumenee, onhan joissakin malleissa oikein valot osoittamassa että kuuma on pinta. Kyllä kattilasta lämpö siihen keraamisen lasin pintaan siirtyy vaikka muuta täällä väitattekin.

        Ja tuolle "kokkelistavaan"-nimimerkille sanoisin että käytä ihan rauhassa niitä markettien pilipalipannuja. Itse en niitä käytä. EIhän ne induktiolla toimivat pannut paljoa maksa(Tarjoustalostakin saa made in kiina "laatupeltiä"), mutta jos haluaa oikeaa laatua, niin ei välttämättä edes löydy induktiossa toimivaa laatupannua semmoista mitä minä haluaisin.

        Oikea ammattilainen ja oikea ammattikeittiö käyttää kaasua. Induktioliesiä ostetaan ammattikeittiöön vain sen takia kun ei kuumenna keittiötä niin paljoa, muuta syytä sille ei ole.

        Olen kokannut kaikilla mahdollisilla tavoilla, nuotiosta induktiolieteen ja tiedän mikä minusta on paras. Olkaa te muut onnellisia induktiosta, minä en olisi kun tietäisi ettei siihen kaikki työvälineeni sovi.

        Opettele kokkaamaan niin ei tavi elvistellä kattiloilla ja pannuilla.

        Itsellä on keraaminen liesi ja kyllä tuossa pinnassa on 11 vuoden käytön jäljiltä naarmuja ja tarhroja joita ei saa enää pois.

        Keraamisiahan ne induktioliedetkin ovat ja yleensä vain osa levyyistä on induktiolevyjä.

        Induktiolevy on fiksu juttu, en oikein ymmärrätä tätä hyökkäystäsi niitä vastaan.

        Ihan selvä asia että seuraavassa keittotasossani on vähintään yksi induktiolevy.

        Saisikohan sellaisen keittotason jossa olisi yksi rautalevy, yksi perinteinen keraaminen levy ja yksi induktiolevy ja yksi kaasulevy... pitäisikö viellä olla yksi kiinteällä polttoaineella lämpiävä puuhellan levy?


    • Kattila

      Siis kuka keittää vielä alumiinikattiloissa ruokansa?? Nehän on terveydelle vaarallisia, ruostumatonta terästä se olla pitää!!

      • kotiammattilainen

        Viittaat tähän parin vuoden takaiseen kohuun että alumiinikattiloista irtoaa alumiinia ja aiheuttaa jotain muistiheikkutta tms. Alumiinikattilasta ei irtoa alumiinia normaalissa ruoanlaitossa, mutta happamia ruokia en niissä itsekään tee, silloin siitä irtoaa pieniä pitoisuuksia alumiinia. Yhteyttä muistiheukkoudelle (dementialle) ei ole pystytty tieteellisesti edes yhdistämään alumiinikattoloiden käyttöön.

        Olihan tässä mutama vuos sitten juttu että friteerattu ruoka aiheuttaa syöpää jne. Aina ne keksii kaikenlaista, mutta varmaa on että elämä tappaa lopulta kuitenkin.


      • Just just joo!
        kotiammattilainen kirjoitti:

        Viittaat tähän parin vuoden takaiseen kohuun että alumiinikattiloista irtoaa alumiinia ja aiheuttaa jotain muistiheikkutta tms. Alumiinikattilasta ei irtoa alumiinia normaalissa ruoanlaitossa, mutta happamia ruokia en niissä itsekään tee, silloin siitä irtoaa pieniä pitoisuuksia alumiinia. Yhteyttä muistiheukkoudelle (dementialle) ei ole pystytty tieteellisesti edes yhdistämään alumiinikattoloiden käyttöön.

        Olihan tässä mutama vuos sitten juttu että friteerattu ruoka aiheuttaa syöpää jne. Aina ne keksii kaikenlaista, mutta varmaa on että elämä tappaa lopulta kuitenkin.

        Alumiinimehumaija on loistva esimerkki. Mitkään marjathan eivät ole happamia, eihän?


    • uusi aika

      induktio on nykypäivää . pois en vaihda.kaikki kattilat toimii ja tosi nopeesti adapteri vain väliin ,sillä hyvä.

    • Puuhellaako kaipaat

      Huh huh mitä soopaa joku uutta tekniikkaa vieroksuva (tai vain persaukinen) höpäjää ja yrittää puolustella jotain todella onnetonta normi keraamista liettä itselleen ja muillekin. Tulee mieleen mantran hokeminen.

      Kannattaisi ensin hieman käyttää sitä induktioliettä ennen kuin arpoo noita mutu-väittämiä. Itsellä taitaa olla kahdeksas tai yhdeksäs vuosi menossa induktion kanssa kotosalla. Viime asuntoonkin vaihdoin likimain uuden keraamisen liesitason samantien induktioon. Rakentaja kun sitä halvinta kuraa syytää asuntoihin. Vanhan myin huutonetissä. Mökillä olevaa vanhaa rauttaliettäkään en sillä halunnut korvata. Sekin paljon parempi kuin punaisena helottava keraaminen.

      Kunnolliset keittoastiat ovat jo vuosia olleet induktiolle sopivia. Toki alle 10 euron alumiininen paistinpannun näköinen lärpäke ei sovi, mutta ei se sovi millekään muullekaan keittotasolle.
      Jos alumiinia haluat välttämättä käyttää hanki sitten ammattikokin laatua, joka kyllä monikerrospohjaisena sopii induktiolle vallan mainiosti. Halvemmista irtoaa sitä alumiinia vääjäämättä ruokiin ja ainakin minulla on sellainen maha, joka monen ruokalankin aluminiiastioista saa pikaisen tyhjennystarpeen, kun mahani ei siedä pientäkään alumiinimäärää.

      http://keskustelu.suomi24.fi/node/6189718 sivulla joku nähnyt vertailuissa vaivaa eri liesien kesken ilman paatoksellisuutta. Kokeile ½ vuotta induktiota ja huomaat, että vertailuon paikkansa pitävä.

    • kowanaamaaaa

      Muuttuuko se Hackmanin kovanaama jotenkin paremmaksi jos sen ostaa Stockmanilta eikä Prismasta?

    • lieden pinta

      Olen neljä vuotta käyttänyt tosi tyytyväisenä induktioliettä. Ainoa ongelma on nyt se että kaikesta huolimatta olen saanut jäljen sen pintaan. Ilmeisesti joku palanut ruoka kattilan ja lieden välillä jättänyt jäljen. Millähän sen nyt sitten saisi pois? Kokemuksia.

    • En ota kantaa

      muuten kun ton kuumuuden suhteen. Kummia nää väitteet ettei induktioliesi kuumene??? Tostahan äkkiä vetää johtopäätöksen ettei se kattilan pohjakaan kuumene. Vaaii??? Jos kattilassa vesi kiehuu niin en suosittele mennä nojailemaan heti siihen keittoalueelle. Kyllä se polttaa ja pahasti. Sen kattilan kun täytyy olla > 100 astetta että vesi kiehuisi ja se kuumentaa myös levyn.

    • tutustu aiheeseen

      Induktioliedellä ei saa käyttää invertteriä. Osa liesivalmistajista kieltää sen (takuu menee).

      • mitä-häh

        Mitä ihmeen invertteriä? Siis lieden päällä vai?

        Vai tarkoitatko ettei invertterillä saa syöttää virtaa Induktioliedelle?


    • Kuumat paikat

      Induktioliesi ollut pari vuotta käytössä. Hyvin on taso pysynyt puhtaana. Haitat paistinpannuissa kuitenkin. Lämpö on niin suuri, ettei emaloitu valurauta sitä kestä, samoin valualumiininen teflon pannu vääntyy pohjasta kuperaksi.
      Mitä kokemuksia muilla on ruoanlaittoastioista induktioliedellä? Onko hiiliteräspannu paras?

      • hankintalistalla

        Kylläpä nuo pannut tuntuu ajan kanssa vääntyyilevän keraamisellakin levyllä. Iduktioliedessä tai kaasulla se ei vaan haittaa niin paljon vaika pohja olisikin vähän lenko, kun tiivistä kosketuta ei välttämättä tarvita.

        Induktiolevyjä saa myös irtotasoina, eli sellaisia joka nostetaan pöydälle.

        http://appliances.pricedekho.com/cheap-kitchen-appliances induction-cooktop-price-list.html

        eikä ole älyttömän kalliiita, 3000 rupia on noin 40€.

        Tuollainen olisi kätevä kun pitää kokota enemmän, niin voisi laittaa jonku kattilan hautumaan vähän syrjempään, kun liesi on kovassa käytössä.


      • Ronab

        Käyttövirheitä kaikki tyystin.

        Induktion kanssa paistinpannua ei saa jättää hetkeksikään ilman ruokaa, koska pannu kuumenee muutamassa sekunnissa liian kuumaksi. Eikä sitä isoimmallla teholla tarvitse posottaa minuuttikaupalla.

        Oikealla käytöllä teflonpannukin kestänyt kauemmin kuin valurautalieden kanssa.

        Valurauta toki paras pannuna.


      • näinhän se on
        Ronab kirjoitti:

        Käyttövirheitä kaikki tyystin.

        Induktion kanssa paistinpannua ei saa jättää hetkeksikään ilman ruokaa, koska pannu kuumenee muutamassa sekunnissa liian kuumaksi. Eikä sitä isoimmallla teholla tarvitse posottaa minuuttikaupalla.

        Oikealla käytöllä teflonpannukin kestänyt kauemmin kuin valurautalieden kanssa.

        Valurauta toki paras pannuna.

        Aivan, kun on oppinut jonku käyttötavan, kuten sen että pannua täytyy pitää levyllä minuuttitolkulla täydellä teholla ennen kuin se on kuuma, niin uuden tekniikan kanssa näillä vanhoilla tavoilla voi pilata välineensä.


      • Induktioteho
        Ronab kirjoitti:

        Käyttövirheitä kaikki tyystin.

        Induktion kanssa paistinpannua ei saa jättää hetkeksikään ilman ruokaa, koska pannu kuumenee muutamassa sekunnissa liian kuumaksi. Eikä sitä isoimmallla teholla tarvitse posottaa minuuttikaupalla.

        Oikealla käytöllä teflonpannukin kestänyt kauemmin kuin valurautalieden kanssa.

        Valurauta toki paras pannuna.

        >Induktion kanssa paistinpannua ei saa jättää hetkeksikään ilman ruokaa, koska pannu kuumenee muutamassa sekunnissa liian kuumaksi.

        Käytetyn energian määrästähän tämä on kiinni. Jos lämmittimen nupit on väännetty "kaakkoon" on ihan sama mikä lämmitysjärjestelmä on käytössä. Induktio on toki nopeutensa takia erikoisasemassa koska välissä ei lämmitetä mitään energian välivarastoa kuten valurautalevyä. Joten jos pannussa ei ole vaikkapa vettä niin vain paistinpannun oma koko ja energian varauskyky on pelissä.
        En ole perehtynyt myynnissä olevien Induktioliesien max. tehoihin tai rakenteeseen mutta lopultahan seinässä olevat sulakkeet rajaa Induktion käytössä olevan maksimi tehon. Esim. 16A*230V = 3680W ? Oletan, ettei yhdessä kelassa ja ainakaan näissä kotiliesissä käytetä 3-vaihe sähköä jolloin teho olisi peräti n. 11kW?
        Tuolla energiamäärällä alkaisi nimittäin punoittamaan jo tuhdinpikin rautapannu lettujen pohjaan palamisesta puhumattakaan.


    • Keraaminen on histor

      No jo on höpinät.

      Kattiloita ja muita astioita, jotka sopivat induktioliesille on marketit ja ammattilaiskeittiötarvikeliikkeet pullollaan ja tuossa välissäkin olevat kaupat. Jos niistä ei löydä itselleen mieluisia kooltaan, malliltaan ja ulkonäöltää ja hinnaltaankin, niin ei voi kuin ihmetellä.

      Asiantuntevimman kirjoitelman induktioliesistä löysin joku vuosi sitten keittiö-puolen palstalta:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/6189718#comment-0

      Mutta asenteistahan tämä on kiinni, eli jos asenne on sellainen, että induktio ei ole hyvä, niin eihän se ole. Mutta jos ilman ennakkoasenteita on käytttänyt kaikkia olemassa olevia liesityyppejä, niin ehdottomasti induktiota suosittelee kaikille.

    • liesinoviisi

      Olen liesinoviisi enkä ole liesiä ostellut muutenkuin asunnon mukana joten en tiedä induktio- tai keraamisista liesistä juuri mittään joten kyselen.

      Yllä jo joku ilmoitti tietävänsä että sekä induktioliesissä että varsinaisissa "keraamisessa liesissä" lieden pinta olisivat sitä samaa keramiikkaa. Onko keramiikka ainut pintamateriaalivaihtoehto induktioliesissä? Tiedän että keramiikkaa tehdään nykyään jo monenlaista laatua ja liesivalmistajillakin saattaa olla jo parempia (lue: kovempia, naarmuuntumattomampia) laatuja käytössä mutta onko ne sellaisia? Ollaanko jo päästy huolimattoman petterin keramiikkapintoihin mitä ei tarvitse silkkihanskojen kanssa käsitellä? Eikö ole muita vaihtoehtoja?
      Vaihtoehtoisen materiaalin pitäisi olla mielellään sähköä ja lämpöä johtamatonta ainetta (eikä ferromagneettinen) ja tietysti siis naarmuuntumisen kestävää?

      Luin myös yo. "No jo on höpinät" mielipiteestä löytyneen pointterin jutut (Mr. Magnete) eri liesien eroista. Lähinnä käyttökokemuseroista. Yksi kohta kiinnitti huomiota
      "Keitto- ja paistoastiat: Induktio:
      Vaatii osin magnetisoidusta aineesta tehdyn monikerrospohjan. Ts. magneetin tulee tarttua voimakkaasti koko pohjan alalle induktioliedelle sopivaan astiaan."

      Kysymys: Miksi magneetin tulee tarttua voimakkaasti koko pohjan alalle? induktiohan itsessään ei vaadi magneettista ainetta vaan sähköä johtavaa ainetta, yleensä metallia. Ymmärtääkseni magneettista ainetta eli rautaa tarvitaan kokoamaan magneettikenttä keittoastiaan jottei se leviä tarpeettomasti muualle? Niin saadaan teho paremmin talteen. Eli miksi magneetin tulee tarttua voimakkaasti? Mikä on riittävän voimakkaasti?
      Vai yritetäänkö tässä korostaa että sen pitää olla tasaisen magneettinen ettei se ohjaa magneettikenttää esim. pistemäisinä läntteinä yksittäisiin paikkoihin pohjassa joihin suurin tehokin keskittyisi magneettisen aineen magneettivuota suuntavan ilmiön takia? Aiheuttaen että näissä hotspoteissa ruoka palaa samalla kun muualla astiassa se on kylmää?

      Toinen kysymys melkein samasta aiheesta. Yllä on mainittu että lähes kaikki astiat saadaan induktioliesille yhteensopiviksi jos käytetään astian ja tason välillä erillistä levyä - induktioliesiadapteria.
      Onko se tavallinen teräslevy? Eli kerääkö se kaikki magneettivuot itseensä ja lämpenee itse kuten perinteinen terästasoliesi? Ja siitä se sitten johtuu ja lämpösäteilee astiaan. Sähköä johtamattomille aineille tämähän on tietystikin pakollinen.
      Entäs alumiiniastioille, onko olemassa induktioliesiadapteria mikä ei itse kuumene mutta ohjaa magneettivuon alumiiniastian kautta jolloin saadaan se induktiolieden yksi etu eli ei lämmitetä mitään tai niin vähän kuin mahdollista mitään muuta kuin pelkkää ruokaa?

    • liesinoviisi

      Tuli vielä yksi asia mieleen noista induktioliesien keramiikkapinnoista...

      Koska jotkut ovat onnistuneet naarmuttamaan induktiolietensä keramiikkapintaa ajattelin että onko myynnissä erityisiä liinoja lieden ja astian välissä käytettäväksi? Tai onko joku kokeillut jotain suojaliinaa omin päin? Mistä aineesta se oli tehty?

      Liesitasonhan ei itse pitäisi lämmitä juurikaan ja jos astiassa on esim. vettä riittävästi niin astiakaan ei ehkä lämpene paljoakaan yli kiehumispisteen? Tällöin liesitason ja astian välissä voisi pitää periaatteessa vaikka puuvillaliinaa? Tai mitä tahansa liinaa mikä kestää pannulapuissakin ja ei johda sähkövirtaa?
      No, vesi astiassa on hiukan erikoistapaus ja paloturvallisuuden vuoksi liinan tulisi olla palamatonta kaikissa lämpötiloissa minkä lieden termostaatti saallii. Ja hiukan ylikin koska liina välissä eristäisi termostaatin astiasta.
      Ja tämä toimisi siis vain induktiolieden kanssa.

      Ajatuksena oli että jos on muuten käypänen kattila, pata tai muu teräksinen ruokakuppi mutta sen ulkopohja on niin epätasainen ja naarmuttava ettei sitä sellaisenaan uskalla pistää keraamiselle induktioliesipinnalle niin miksei käytetä jotain suojaliinaa?
      Koska astian pitää kuitenkin olla mahdollisimman lähellä induktiolieden pintaa niin välikappaleen pitäisi olla ohut liina tai levy.
      Onhan tietysti tämä induktioliesiadapteri mutta se on kuitenkin ylimääräinen rautamöykky mikä vie tarpeettomasti energiaa lämmetessään.

      • joupssdf

        Leivinpaperia kattilan ja induktiotason väliin, ni taso pysyy puhtaana..


    • Lyhyesti.

      Liesitaso on karkaistua lasia. Älkää käyttäkö adapteria. Induktio on nopein ja säästää energiaa ja aikaakin menee vähemmän kun ei tarvi odotella kattilan tai pannun kuumenemista. Tasoja saa jo alle 400 euron.

      Myynnissä on myös kahden keittoalueen tasoja, niitä voi laittaa useamman vierekkäin eli esim keraamitason ja induktion rinnakkain, väliin tulee koristelista. Esim gorenje.fi.

    • JASmies

      Alumiini on kylläkin hitaasti vaikuttavaa myrkkyä, eikä sitä kannata käyttää ruuan laitossa. Eli alumiinikattilat joutavat kierrätykseen, ellei halua alzheimerin, vaimikäseolikaan tautia.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6955
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1239
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1042
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe