Epilepsia pilasi elämän..

susihukka47

Olen 21 vuotias poika. Sain epilepsia kohtauksen noin 5pv sitten koulussa ja olin sairaalassa 4 päivää. Opiskelin kuorma-auto/rekkakuskiksi noin 4 vuotta ja tuli "hieman" järkytyksenä, että saan unohtaa ammattiliikenteen kokonaan...nyt olin ilman ammattia, unelmia ja tulevaisuutta.
En voi koskaan esim saada lentolupakirjaa tai harrastaa laskuvarjohyppyjä. En tiedä voinko edes kuntoilla enään, kuten ajaa pyörällä, juosta taikka käydä salilla.
Rauhanturvaajaksi en enään pääse, en ole enään A-luokkaa armeijassa..
Elämä menetti tarkoituksensa.
Millainen ammatti sopisi minulle ja miten tästä eteenpäin?
Voinko edes käydä 1kk thaimaan reppumatkalla vai olenko tuomittu olemaan kotona yksin koko loppu ikäni?
Onko kohtalotovereita?

45

3560

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Minnies

      Kuntoilua ja liikuntaa nimenomaan tarvitaan, jotta pääkin voi hyvin. Epilepsian kanssa on monia asioita joita pitää ottaa huomioon, mutta itse en ole joutunut luopumaan mistään, vaan elän ihan kuten kaverinikin (olen 31, epilepsia-elämää takana 9v). Olen käynyt reissaamassa maassa jos toisessa, mutta ehkä yksin en lähtisi.

      Ajatus epilepsiasta voi alkuun olla pieni shokki, mutta hyvin harvalla epilepsia on pilannut elämän täysin ja estänyt normaalin elämisen. Nyt vaan tsemppiä ja päivä kerrallaan. Käy tällä palstalla aina kun ottaa päähän, ja tuntuu ettei muut ymmärrä. Täällä kohtalotovereita riittää.

    • Et sillein

      Ajokortille voi heittää hyvästit ammattikorttia et koskaan saa henkilö autokorttiin vuos muistaakseni kohtauksetta.Armeijan tarpeellisuuden voi kyseenalaistaa muuten kuin itsetunnon takia.Ei epileptikko ole tuomittu sisälle vaikka ei ajokorttia saakkaan eikä armeijaan tarvitse mennä.Armeijaan ehkä pääsee jos haluaa.Itse pyysin lääkäriltä lausunnon ei kiitos armeijaan.Hyviä jatkoja vaan.

    • been there etc.

      Olet kuitenkin vasta 21-vuotias.
      Kunhan ehdit toipua shokista ja masentua asiasta ja pelätä tulevaisuutta, jossain kohtaa huomaat, että tulevaisuus näyttääkin taas ihan mukavalta. :)

    • pikku pantteri

      Moikka. Olen nuori nainen ja sain ite ekan kohtauksen kun olin 21 ja sillon tehtiin vaan varmuustestit että ei ole epilepsiaa mutta eeg sit näytti että sitähän se on ja vuos seurailtiin ilman lääkkeitä ja vuoden päästä alko iso rumpa sairaalareissuja ja lääkkeet hoidoksi joiden kanssa oon taistellu kuitenki jo vuoden ilman tulosta. ite oon ainaki huomannu että eipä sillä ole väliä vaikka ei mitään kauheita äxön pläjäyksiä voi tehdä. oon vuoden sisällä reissannu ulkomailla avomiehen kanssa, ollu töissä ja eläny elämää kaikin puolin muuten samalla lailla paitsi että en saa autoa ajaa. iteki olin ennen metsäkoneenkuljettajana mutta eipä tarvii miettiä että sinne hetkeen tarttis mennä takas. Nyt teen lähihoitajan työtä ja rakastan sitä työtä. Jos aattelet että heität kirveen kaivoon ja luovutat niin näin tulee käymään, sun tulee vaan miettiä uus suunta elämään ja miten saada se sulle itelle sopivaksi :) Tsemppiä :)

    • Minun CV

      Sain 17-vuotiaana epikohtauksen ja 6 kk myöhemmin suoritin jo autokoulun inssiajon ja sain B-kortin.

      Armeijasta sain lykkäystä pari vuotta, koska kohtauksetonta aikaa oli kutsuntahetkellä vasta n. 6 kk. Menin korkeakouluun heti ammattikoulusta ja jouduin sen takia hakemaan vielä toiset pari vuotta lykkäystä, koska epilepsian takia en enää sitä saanut.

      Lääkityksellä kohtauksettomat epileptikot ovat palveluskelpoisuudeltaan B-luokkaa eli velvollisia astumaan palvelukseen. Sodanajan lääkehuolto voidaan järjestää jo ihan siitä syystä, että sodassa tarvitsevat muutkin hoitoa.

      Mulla oli Trileptalit filimipurkissa mukana metsäreissuilla.

      Minut käskettiin johtajakoulutukseen ja kotiuduin reservin johtajana. Sain armeijassa myös B-ajoluvan, jota varten oli kaikille erillinen terveystarkastus. Kyseltiin myös työhaastatteluun sotilasinsinöörin virkaan, mutta en mennyt.

      Ei ole elämää haitannut.

      Nimim. "onnekas"

      PS. Kohta olet viisaampi

    • Et sillein

      Ei muuten ole automaattisesti kohtaukseton epi B luokassa ! yksikään puolustusvoimien lääkäri ei astu oman neurologin lausunnon yli jos hän puoltaa vapautusta.

    • fraktus

      JEPS.. eli melekeempä aivan samanlainen tarina ku mulla.. eli ite oon puoli vuotta sinua nuorempi ja sain eilen kouluun mennessäni kohtauksen kaupasa.. siittä sitte ouluun-yöksi kotia ja nyt sitten sairaalassa yö ja tutkimuksia tehdään.. ite halunnu 10vuotta metsäkoneenkuljettajaksi mutta se homma jäi tähän.. sanottiin että jos ei 10vuoteen tule kohtauksia niin sillon ehkä voi jatkaa koulun loppuun.. ja tuo rauhanturvaaja homma tuli vasta nyt kun luin tuon sinun tekstin niin mieleen että se vielä pahentaa tilannetta kun ei aikasemmin käyny mielessä että seki jää sitten nyt välistä... mutta uskosin että voit kyllä kuntoilla etc jos olet ennenki voinu.. ite ainaki jatkan hautaan asti sitä sama vaikka se päivä on jo huomena.. en ala rajottaan lyhyttä elämää sillä että tekisin siittä tylsän pitkän ja yksinäisen.. ainakin itse olen hakemassa nyt syksyksi varmaan metsähoito insinööriksi tms metsään liittyvää tai sitten autopuolelle koneistajaksi tai maalariksi.. johan nuita kouluja ja ammatteja on vaikka kuinka.. toimistotyötäki voi tehä kuka haluaa.. pahinta tässä on minun mielestä että lääkityksen kun saa niin loppu se juominen.. ei pysty hukuttaan murheita tilkkaan viinaa..

      • Et sillein

        Luulisi viinanjuonnin väheneminen loppuminen olisi murheista pienimpiä.Viinahan on ongelma pääosalle suomalaisista jos 15 l tilastollisesti jokainen juo.Osa ei juo juurikaan tai olenkaan luku juovien osalta on tosi iso.


    • vittusaa tana

      Kyllä tuntuu pahalta tämä epilepsia homma..en tiedä miten tästä selviää, vaikka en periksi annakkaa..
      Ei mitään hajua, mitä ammattia rupeaisin tekemään ja millä alan liikkumaan koulussa tai töissä jos en saa vuoteen ajaa..kuula päähän tekisi terää..

      • minous

        vähän liiankin tuttu tunne. otan osaa.


      • RiksraksU2

        Ala siihen alaanliittyvää jatko-opiskelemaan. Esim. Teoria opettaja tai kuljetus firman pomoksi.


    • fraktus

      itsehän kuljen pyörällä kouluun kunhan keli sallii.. on tullut myös monesti juostuakin koulusta kotio eikä matkaa ole kuin reilu 20km.. ja se on kyllä sen verran vapauttava tunne että en anna yhden epilepsian haitata.. tulipa haettua ammattikorkeaankin ;) insinööriksi jos pääsis

    • pikku pantteri

      kyllä tämä on itellä sisua kasvattanu eikä jaksa turhista narista. sairaalareissujen jälkeen jo halunnu heti normaalielämää elää ja liikkumaan on ollu pakko päästä. kaikki läheisetki auttanut niin paljon kun vaan pystyneet. ite meen pyörällä kans töihin kun en todellakaan kotiin ole halunnu jäädä ja neurologikin sanonut että normaalin elämän täytyy jatkua :) joskus tietty vituttaa ihan älyttömästi mutta onneksi on ihana avomies joka jaksaa ymmärtää ja tietää että jos pyydän apua niin en turhasta sitä pyydä. jospa uskaltais vielä vertaistukeen joskus lähtiä, sitä ite jännitän.

    • 10 vuotta sitten.... Sain ensimmäisen kohtaukseni, 19-vuotiaana. Siitä alkoi parin vuoden lääkäri-lääke-kohtaus-masennus-piehtarointi, ja itseni tappaminen oli mielessä päivittäin. En muista niistä ajoista juuri mitään. En tiedä, haluanko edes muistaa. Ja onko siinä mitään muistettavaa? Kaksi vuotta elin kaivossa ja tuijotin ylös kirkkauteen, mutta istuin silti pohjalla enkä päässyt ylös... En jaksaut edes yrittää. Silloin tuntui, että elämäni oli ohi ennenkö se oli edes alkanutkaan....

      Kaiken kaikkiaan siinä meni useampi vuosi lääkerumbaa, ennenkö kohtaukset edes helpottivat, ja lopulta loppuivat.

      10 vuotta myöhemmin... olen suorittanut sairastumiseni jälkeen metallian ammattitutkinnon (käsi-ja taideteollisuusalan perustutkinto) ja käynyt kaupassa töissä samaan aikaan, opiskelujen jälkeen olin jopa kaupan vuoropäällikkönä. Muutin paikkakunnalta uuteen kaupunkiin, ja sain oman alan töitä, menin naimisiin, sain kaksi lasta, ostin oman asunnon, palasin oman alan töihin, ja nyt olisi edessä muutto Englantiin mieheni töiden perässä.

      Itkin yksin koko aamun, sinä päivänä kun sain 25-vuotiaana ammattitutkinnon paperit käteeni. Se oli ihan mieletön fiilis. Kun muutamaa vuotta aiemmin olin varma, että elämäni oli ohi.

      En voi sanoa, kuinka kauan kestää päästä jaloilleen, ja koska tulette olemaan sinut tautinne kanssa... Itse en aina vieläkään ole, henkisesti. Mutta aivan mielettömän paljon voimia, ja USKOA TULEVAAN! Se ei ole mikään sinetti elämälle!! Haaveet elää, ja pysyy, ja varmasti tulee uusiakin!! TSemppiä ihan hirmu paljon. Tämä palsta oli minulle henkireikä siihen aikaan kun olin sairas ja masentunut.

      :)

    • el

      Voi tiedän tunteen! Itselleni tuli myös 21-vuotiaana kohtaus ja samalla sairaalareissulla epilepsia diagnoosi magneettikuvan perusteella.

      Olin itse täysin hukassa, niinkuin sinäkin, ja monet muutkin jotka varsinkin nuorena aikuisena saa diagnoosin. Itsellä oli myös ammattikoulu menossa ja mietin et jatkaakko vai ei. Jatkoin ja valmistuin ajallaan ja nyt olen oman alan töissä :) Itselläni myös ne pari ekaa vuotta on muistissa melko hämärästi. Kai sitä on ollu masentunut ja elänyt kohtauspelossa ja lääketokkurassa(Keppra). Mutta periksi ei kannata antaa ja jäädä vain kotia makaamaan, koska se ei ainakaan hyväksi oo!

      Ajokortti mulla oli jo, joten vuoden ajokieltoa tuli. "Ryyppääminen" jäi vähemmälle(ja samalla erottui tosi ystävät näistä "ryyppykavereista") ja nykyään kyllä juon 1-4kertaa kuukaudessa muutaman kaljan. Baarissa kulen niinkuin muutkin.

      Eli voin sanoa vain että aika sen näyttää millainen epilepsia ja kohtaustilanne sulla on. Itsellä kun tuli 3vuos täytee ilman tajunnanmenetyskohtausta niin aloin jo huokaseen helpotuksesta, vaikka aura oireita aina kausittain tuleekin mut tärkeintä mulle on se, että taju ei lähde!
      Tiedän että se on hirveää aikaa ja paniikkia puskee kun pelotti yksin olla esim. kaupassa et "mitä jos nyt saan kohtaukse!". Pitää vain ajatella et jos kohtaus tulee, niin sit se tulee. Ei pidä kohtauspelon vuoksi sulkeutua neljän seinän sisään missään nimessä! Siinä kärsii mielenterveys ja sosiaaliset suhteet.

      Olin/olen edelleen itse tosi yksin tän sairauden kans, koska kukaan ei ymmärtänyt mua. Eihän sitä "outoa oloa"(aura) voi kukaan ymmärtää, joka sitä ei ole kokenut. Kuitenkin normaalia elämää tässä vietellään, tietyt asiat vain pitää muistaa ja huomioida(alkoholi, uni, ruoka, lääkkeet ym.).

      Jos olet kiinnostunut autoista, niin mikset vaihtais linjaa ja menis sille puolen missä korjataan autoja, ja vaikka autokauppaan töihin...?

      Usko itseesi ja annan ajan kulua. Ajattele positiivisesti ja suunnittele tulevaisuutta. Kyllä sinä, ja te muutkin jotka diagnoosin vasta ootte saanu, selviätte ja olette sinut sairauden kanssa.. Mutta siihen voi mennä vuosiakin aikaa, mut uskokaa itseenne :) Voimia!

    • Hugo.

      Kun ikää kertyy niin epilepsia on pieni ongelma ja kaikki ongelmathan on periaatteessa pieniä. Itse sain 11-vuotiaana vakavan epilepsian ja elinikää noin kolme vuotta lääkärin mukaan. Lienee ollut shokki vanhemmilleni tai helpotus:D. Olin sentään viides lapsi. Maailmassa on hirveesti asioita mitä voi tehdä, vaikka on kuinka vammainen. Selvästi osaat kirjoittaakin! Itse olen nyt reilusti yli 40 vuotta ja tuntuu, että ei tämä henki lähde väkisilläkään. Elämä on mennyt välillä pilalle rakkausasioissa, mutta se on lähinnnä naisten ongelma, jos eivät halua minua komiaa ja viisasta urosta:).

      T. vammanen ja silleen saa ihmeen paljon rahaa yhteiskunnalta.

      • Jotenkin muistini mukaan huomaan, että Sinulla on tänään hyvä päivä - vai
        olenko täysin väärässä?

        Viestissäsi on vaan jotain huumoripitoista.


      • Hugo.
        Pärre kirjoitti:

        Jotenkin muistini mukaan huomaan, että Sinulla on tänään hyvä päivä - vai
        olenko täysin väärässä?

        Viestissäsi on vaan jotain huumoripitoista.

        Ainahan minä oma itseni olen ollut, vai onkohan jäänyt nyt aamulääkkeet taas ottamatta, kun huumorituulella?;) Tosin mielestäni viesti oli täyttä asiaa. Toivottavasti Pärre pääset siitä kivusta pois tai edes jotain.

        T. Rima pysyy ylhäällä, kun riman alittaa.


    • kohtalo tovereita on. monia mm minä
      olen 22 vuotias tyttö/nainen ja jos haluat niin minun puolestani voimme jutella paremin es. facebookissa. olen sairastanut 7 vuotta epiä eli minusta voi olla apua. Olen 100 % käytettävissäsi. Muistan kuin eilisen päivän jolloin sairastun, se oli elämäni hämmentävin päivä. aluksi en edes ymmärtänyt mitä on tapahtunuut. mutta siitä se alkoi ja nyt elämä luistaa olen matkustanut thaimassa ja turkissa ja mökeillä ja liikun ihan normaalisti ja nautin elämästä. Ota yhteyttä jos haluat jutella ja tutustua enemmä! saara vuorinen on oikea nimi. voimia kyllä se aurinko alkaa paistaa, tuo on rankka vaihe, mutta kyllä se paranee. Mutta aikaa ja voimia siihen voi mennä.

    • jaksaminen kovilla

      Itse olen 30-vuotias, sairastanut ohimolohkoepilepsiaa kymmenisen vuotta. Minua ei voi leikata, kohtaukset eivät lopu millään, olen masentunut ja väsynyt koko ajan. Epilepsia on vaikuttanut sosiaaliseen elämääni, suoritus- ja keskittymiskykyyni, muistiini ja elämänhaluuni. En ole koskaan hyväksynyt tätä sairautta. Huonosti menee ja yliopistosta pitäisi valmistua.

    • ap

      voiko mahdollista saada ajokortti aikasemmin kuin vuoden odottelun jälkeen? En voi saada töitä, mistään firmasta jos en omista ajokorttia ja se johtaa masenukseen ja syrjätymiseen.

      Vituttaa syntyä tämmöisenä.

      • Et sillein

        Ei ja sittenkin ajokortti kyseenalaistetaan pelkästään lääkärin taholtakin.


      • Asenta nykyään

        Tota ikävä toi sairaus kun noinki nuorena ilmeni minä 30.v ex palomies/sairaankuljettaja opiskelin uuden ammatin ny olen autonasentaja sinä nuori epiä sairastava pää pystyyn ja kohti uutta ja elämää kyl se muakin otti "päähän" kun toive ammattini palomies/sairaankuljettajana jouduin jättämään keskustele työnvälityksen psykolookin kanssa minä sain uuden ammatin suunnan häneltä ja niinkuin eräs kirjoittaja mainitsi meitä on satoja kohtalo tovereita suomessa tsempiä sinulle terveisin TONI


    • Vaikeahoitoinen

      Paljon huonommin voisi asiat olla :) Itse olen reilu parikymppinen ja eläkkeellä erittäin vaikeahoitoisen epilepsian takia. Kävin amkk:n ja valmistuin, mutta siihen se sitte jäikin... Yhdeksän vuotta maailmaa tältä kantilta katsoen olen toisaalta todennut olevani "terveitä" kavereitani ja tuttujani rikkaampi kokemusten ja joidenkin ajattelutapojen suhteen. Onhan niitä huonojakin päiviä, mutta onneksi silloin kohtalotoverit vaikka täällä ymmärtävät. Kaikkea hyvää :)
      ...ja järkevästi itsensä/terveyden kannalta on tietenkin ajateltava asioitava, mutta esimerkiksi mahdollisia matkoja ja kokemuksia ei kannata välistä jättää tämän takia!

      • vaikea?

        Toivottavasti epilepsiasi on ihan todellisuudessa vaikeahoitoinen, ettei lääkäri valehdellut sinulle. Nimittäin minulle Porissa "erikoistumassa oleva (Tampereen hoitolinja)" antoi vaikean epilepsian diagnoosin, vaikka ei edes ole epilepsian häiriöpesäkettä! Näin ollen sain väärän diagnoosin Porissa, kun myöhemmin olen keskustellut epikriisistä professorin kanssa.

        Koulutuksesi menivät aivan turhaan, koska lääkärisi ei hyväksy olemassaoloasi "väärän ammatin" takia.


      • Hugo.

        Totta! Jos ei muka saisi tehdä, niin varmasti keksii muuta. Kukin omissa rajoissaan.


    • suis

      Kesä tulee ja haluaisi palata harrastusten pariin..vaan empä saa..Harrastin laskuvarjohyppyä ja monta hyppyä takana..ei saa hypätä enään koskaan...olen puolikuollut.

    • Centipede~ female

      Itse oon sairastanut epilepsiaa 9v. asti. Nyt ikää 21v. Elämä on pilalla. Tunnen tuskasi.

    • vuttyet

      Siinä voi olla pikkuinen ero, että jos on sairastanut puolet elämästä epilepsiaa ja ehtinyt totutella siihen ja eikä ole hakenut sellaisiin koulutuksiin, mitä ei voi käydä.

      Aikuisiän epilepsia on pahin ku ammatti on käyty ja suunitelmat valmiina ja sitten joku vitun epilepsia pilaa nekin. saatana,

    • lulaa

      KYllähän se niin on , että vielä nykypäivänäkin epilepsia on ISO MÖRKÖ monille. En tarkoita epilepsiaan sairastuneelle, vaan ns. terveelle. Itselläni tätä"kummajaista" ei ole, mutta olen seurannut todella läheltä. Kohtelu melkein kaikissa virastoissa, kouluissa ja sairaaloissa täysin ala arvoista. Puhutaan, että voit elää täysin normaalia elämää, opiskella, harrastaa. Ei vaan näin ole. Millä esim. opiskelet, kun kaikki maksaa.

      • näipääi

        Viestisi on asiaton. Taidat itse olla se, jolle tämä sairaus on iso mörkö ja mahdollisesti pelkäät itse siihen sairastuvasi. En tiedä ketä olet "seurannut läheltä" mut viestistäsi saa kuvan et itse pidät tätä henkilöä "mörkönä".

        Miten voit väittää ettei voi elää normaalia elämää? Totta kai voi. Ja kohtelu ala-arvoista? Sinulla itselläsi on oudot pinttymät ja ennakkoluulot.

        "Millä esim. opiskelet, kun kaikki maksaa."
        Tämä viimeistään kertoo sen, ettet tiedä tästä yhteiskunnasta mitään.


        Toivon, että tätä viesti oli provo. Sen verran mustaa maalaat asiasta, josta todellisuudessa et tiedä mitää.


      • lulaa

        En todellakaan halua loukata ketään. Kerronpa tarinan. 18v, suuri halu elää omaa elämää. Ensimmäinen kohtaus jota sairaalassa kommentoitiin "vain" viina krapiksi. Vuosia hoidettiin määritttelemättönä epilepsiana. Pillereitä lisää. Jossain vaiheessa sai työpaikan, mutta kun kertoi sairastavansa, tuli irtisanominen. Pääsi opiskelemaan. Kaikki meni tosi hyvin. Sai jatko opiskelu paikan. puolitoista vuotta koko päiväistä opiskelua. Koulun johtoporras päättikin, ettei sovikaan alalle sairauden takia. Stessi laukaisi kohtauksia. Keskussairaala juoksutti osastolta toiselle. Kukaan ei tiennyt, missä mennään. Lopulta sai lähetteen mieli sairaalaan, jossa todettiin että ei kuulu heidän hoidettavakseen.


      • arvaappasvaankuarsyttaa

        Miksi ihmeessä joutui sitten mielisairaalaan? Järkyttävää.. somaattinen sairaus josta vain erikoislääkäreillä tietoa. Pompottelua ja ns koekaniinina olemista vuodesta toiseen. Ei mitään selkeää hoitpolkua niinkin normaalista sairaudesta. Suorastaan ihan paskaa.. joka sairaalassa omat kokeilunsa ja kyllä neurollakin osataan olla niin epämotivoituneita. Olen 2v sairastanut ja lääkityksenä levetricetam 1500mg. Kohtaukset pienimuotoista mutta viikottaisia.


      • Lääkäriin

        No mikset kokeile toisia ja useampia lääkkeitä kerralla 2 v ole vielä montakaan lääkettä testattu sinulle ?


      • vastaussinulle22

        On kokeiltu neljää lääkettä ja tämä paras. Olen työelämässä ja ei ihan nappaa jatkuva lääkearsenaalin uusiminen tai jonkin lääkkeen lopetus.ja olen pahoillani tuo oma kommenttini hieman ylempänä oli tarkoitettu tosiaan lulaalle, mulla ei oo hoidosta sinällään vaöittamista mutta mitä on kuullut,tuotahan se on. Luukulta toiselle ellet ole esh tai yliop sairaanhoidon piirissä


      • Lääkäriin

        Vain 1 lääkettäkö käytät kerralla ? Yleensä on käytössä useampikin lääke samanaikaisesti 2-4.


      • jatkoajalla

        Yhtä joo. No pitää varmaan kysyä yhdistelmä lääkitystä. Mitä sinulla sitte on? Millainen epi sulla on? Saan itse vain lieviä kohtauksia jotka eivät mun elämää rajota. Pesäke otsalohkossa. Ja kuten sanoin ei ole sillä tavalla valitusta mutta olen kuullut paljon tuota että hoito ois retuperällä. Enemmän kaupungit säästäisi jos laitettaisiin vaikka suoraan sinne Kuopioon.


      • Lääkäriin

        Minulla diagnoosina vaikeahoitoinen epilepsia. kohtaukset pysyvät hyvin pois silloin kuin lääketasapaino on kohdallaan nyt ei ole. Tällä hetkellä lääkityksenä deprakine ja tegretol olen vuosien saatossa syönyt useita eri epilepsialääkkeitä 2 aina samanaikaisesti. Tulin juuri kuopiosta epilepsialääkäristä lääkitystä nostetaan ja odotetaan et hydantin tulee 100% kelakorvattavaksi jolloin sitä kokeillaan minulle.


      • näipääi

        Epilepsia nyt vaan on este tietyille aloille ja siksi opiskelu voidaan evätä. Ei siinä sen kummempaa ole. Mitä järkee käyttää aikaa esim. siihen ensihoidon opiskeluun ku et sitä työtä voi kuiteskaan tehdä(ammattiautoilu kielto). Ei sitten yhtään mitään. Itse pyysin aikanaan neurologilta lausunnon koululle, että OLEN kykenevä työskenteleen kyseisessä ammatissa eikä epilepsia ole este.

        Harmi, jos todella tuo on totta mitä kirjoitit. Itse en ole kokenut syrjintää. En kylläään vaihtuvissa työpaikoissa oo tästä kertonut, koska en saa kohtauksia, joten ei ole oleellinen tieto.


      • ajolupa
        näipääi kirjoitti:

        Epilepsia nyt vaan on este tietyille aloille ja siksi opiskelu voidaan evätä. Ei siinä sen kummempaa ole. Mitä järkee käyttää aikaa esim. siihen ensihoidon opiskeluun ku et sitä työtä voi kuiteskaan tehdä(ammattiautoilu kielto). Ei sitten yhtään mitään. Itse pyysin aikanaan neurologilta lausunnon koululle, että OLEN kykenevä työskenteleen kyseisessä ammatissa eikä epilepsia ole este.

        Harmi, jos todella tuo on totta mitä kirjoitit. Itse en ole kokenut syrjintää. En kylläään vaihtuvissa työpaikoissa oo tästä kertonut, koska en saa kohtauksia, joten ei ole oleellinen tieto.

        "Mitä järkee käyttää aikaa esim. siihen ensihoidon opiskeluun ku et sitä työtä voi kuiteskaan tehdä(ammattiautoilu kielto)."
        Ensihoidossa ei vaadita ammattiajolupaa. Ambulanssia voi kuljettaa, jos sen paino on alle 3500. Taksinkuljettaja tarvitsee ammattiajoluvan.
        Tämä on astunut voimaan vuoden alusta ja voi tarkistaa trafilta, mahdollisesti epilepsialiiton sivuiltakin.
        Eli teoriassa voi kouluttautua ensihoitoon, mutta jokaisen on hyvä pohtia asiaa omalta kantiltaan huolellisesti.


      • näipääi

        Riippuu onko kyse 2. Vai 3. Asteen ensihoidosta.

        2.asteen on yhtä ku lähihoitaja ja heille kuuluu se autolla ajo yleensä, joko ihan näissä hätätilanteissa ja/tai kiireettömissä potilas siirroissa.

        3.asteen on vrt.sairaanhoitaja, joka sit enemmän antaa hoitoa(=ei aja). Näin summittaisesti se menee nykyään. Ennen vanhaa ollut erilailla ja heissä saattaa olla perushoitajia, jotka tekee nykypäivän shoitajan hommat.

        En kyllä usko et epilepsia ei olisi este ambulanssikuskille. Annappa fakta linkkiä tästä. Vaikka ei tarvis erikoislupaa lanssin ajoon, niin kyllä se ambulanssin ajaminen on liian iso riski, jos on epilepsia diagnoosi. Jos saat kohtauksen niin siinä sit selittelet pomolles. Vakuutukset ei varmana korvaa mitään ku syy tulee ilmi.

        Mutta joka tapauksessa epilepsiaa sairastavalle ei ensihoito ole ehkä se paras ammattivalinta. Koulu kyllä pystyy eväämään, jos katsovat sen tarpeelliseksi. Ja näin tässä tapauksessa on käynyt. Itsekin jouduin todistuksen pyytään, kylläkään kyse ei ollut ensihoidosta.


      • ajolupa

    • Engeliin

      Hyvin tänne oli jo tullut erilaisia tarinoita ym, mutta ajattelin nyt itsekkin tuoda oman tarinan esille...
      Sain siis pari vuotta takaperin ensimäisen epi-kohtauksen, joka tuli ihan puskista.. Itseasiassa en alkanut surra sitä silloin milläänlailla, koska en saanut diagnoosia tai muita kieltoja, eli kaikki fine. Lääkäri tokaisi silloin vain, että tämä saattaa olla vain nuoruusiän kerta kohtaus. Jos vuoden sisällä tulee kohtaus, noin sitten vasta saan diagnoosin, kerrankun mitkään tutkimukset eivät sitä paljastaneet. Elämä jatkuu ja hain opiskelemaan ensihoitajaksi (unelma-ammattiani).

      Voi että viihdyin sillä alalla ja kaikki meni vuoden sisällä todella hyvin. Ei kohtauksia, ei murheita. MUTTA puolitoista vuotta 1. kohtauksesta tuli toinen... Ei minkäänlaisia ennakko tuntemuksia tai mitään.. Se oli paha laatuinen... Magneettikuvissa ei ollut poikkeamaa!(HUH, ei ole kasvaimesta ym johtuva) Itselleni ei tullut taaskaan paniikkia siitä, että voisim saada diagnoosin, koska 1. kohtauksesta oli niin pitkä aika ja silloinkaan ei löytynyt yhtään mitään. Eeg tutkimusten tulokset tuli ja sain selville, että minut tuomitaan ikuiseen epilepsiaan.. Tulen kantamaan sitä ikuisesti ja joudun luopumaan opiskeluistani, joudun aloittamaan lääkkeiden syönnin, joudun laukkauttamaan rakkaan harrastuksen, joudun luopumaan melkein kaikesta, vaikka kaikki väittää että saan elää normaalia elämää, mutta kun en saa... En tiedä syytä miksi saan kohtauksia, joka ahdistaa minua suuresti! En voi asialle yhtään mitään, joten miksi surea.. En todellakaan tiedä!

      Jouduin useasti vaihtamaan lääkettä, kun ne todettiin ettei ne sovinneet minulle... Se otti minua tosi kovin päähän, koska ne muuttivat minua todella paljon! Olen aina ollut hoikka ja urheilullinem, mutta yksi lääkkeistä alkoi nostamaan painoani, vaikka kuinka yritin taistella vastaan.. Onneksi sain lopettaa sen lääkkeen syönnin, joten olen palannut taas painon kannalta takaisin normaaliksi.. Ne lääkkeet saivat aivoni sekaisin tai oikeastaan mielenterveyteni... Olen ollut suht positiivinen aina ja elänyt mukavasti perus arkea, mutta noi lääkkeet saivat minut jopa harkitsemaan itsemurhaa... Todella pienestä ne aivot menevät sekaisin. En todellakaan pystyisi tappamaan itseäni, miettien vielä kun opiskelin ensihoitajaksi ja psykologiset testit olivat ihan puhtaat ja tiedän muutenkim olevani tasapainossa!! Mutta silloin aloit vetämään jopa hieman ylimääräisiä lääkkeitä päähän..(En todellakaan osaa selittää syytä) Se oli ihan järkyttävää aikaa

      En oikeastaa tiedä miten nykyään minulla menee.. En pysty juur yhtään nukkumaan, joten olen todella väsynyt.. Muuten menee ihan kivasti, kai... En ole sinut diagnoosin kanssa, mutta pakko sen kanssa on elää..

      Tsemppiä jokaiselle ja en viitsi laittaa loppuun mitään kliseistä fraasia joten tää loppu o vähä outo..

      • kohtaukseton

        Mitä ylimääräisiä lääkkeitä olet epi lääkkeiden lisäksi syönyt? Epi lääkkeet ovat jo itsessään hurjia, joten vitamiinien lisäksi ei ominpäin ole suotavaa nappailla muuta.
        Älkää alistuko epilepsialle. Yrittäkää pitää elämänne tasapainossa, hoitakaa itseänne, olkaa lempeitä itseänne kohtaan.


    • Anonyymi

      Hei.

      Se olen minä tässä eli ketjun aloittaja vähän viisaampana yli 10 vuotta myöhemmin.
      En ole saannut uusia kohtauksia siten tämän mitä tänne kirjoitin ja ne pysyy trileptalilla kurissa.
      Hakeuduin muihin hommiin ja olen mielestäni hyvä palkkaisessa työssä ja omistan jopa sähköauton nykyään.
      Mitä tulee tuohon armeijaan niin olen rampannut siellä kohta 10 vuotta erillaisisa koulutuksissa ja jopa tällä viikollakin on kolme käyntiä eli ilmeisesti olen viellä ihan hyvä sotilas.

      Kiitos kaikille niille jotka lohdutitte minua silloin synkimmällä hetkellä. Kyllä se elämä koettelee mutta lisää paskaa housuun.

      kiitos.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      59
      2090
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      57
      1783
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1654
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      7
      1586
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1545
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1475
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1336
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1301
    9. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      95
      1283
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1193
    Aihe