Ruispuuro, miksi pitää hauduttaa niin kauan?

Puuronkeittäjä

MInä teen ruispuolukkapuuroni näin:
Jauhan jyvät omassa myllyssä ja vispaan kiehuvaan veteen. Sitten kun koostumus näyttää hetken kuluttua sopivalta, laitan puolukkasurvoksen sekaan. Tämän jälkeen annan hautua vielä muutaman minuutin ja syön puuroni.

Suhteen ovat tällaiset:
1 l vettä
2 dl jyviä (En ole mitannut paljonko olisi jauhoina, ja vaikka mittaisinkin, ei se olisi kuitenkaan sama mitta kuin kaupan jauhoissa, jotka ovat jo kuljetuksen ja säilytyksen aikana painuneet kasaan. Mutta alle kolme desiä varmaankin.)
ripaus suolaa
1,5 dl sokeria
2 dl puolukkasurvosta

Puuro maistuu minusta loistavalta. En tosin osaa verrata puolen tunnin tai tunnin hauduttamiseen, kun en ole sitä tehnyt.

En ole saanut mitään vatsavaivoja tästä lyhyestä haudutustavasta.

Mitä haittoja lyhyestä haudutuksesta voisi olla? Tai mitä haittoja pitkästä haudutuksesta, esim. vitamiinikato? Ei mitään käsitystä...

5

3877

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puuroparta
      • vasta jauhettu vilja

      • Anonyymi
        vasta jauhettu vilja kirjoitti:

        Onneksi joissain terveyskaupoissa jauhetaan paikanpäällä viljaa
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/2057758
        Harakka huttua keittää,
        hännällänsä hämmentää
        käyttää suurta kämmentään !

        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/puurot/vaihtelua_puuroihin/ruispuolukkapuuro/

        Ruis imeltyy hauduttaessa http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/119583/Imelletty puolukka-ruispuuro Pirkanmaa Tampere /

        Ruis ja moni muukin vilja imeltyy alle 75 asteen lämpötilassa. Osa viljatuotteista eli jauhoista ja suurimoista ja varsinkin hiutaleista lämpökäsitellään niin että niistä tuhoutuu imeltävä entsyymi. Kaikissa jauhoissakaan ei ole yleensä pakkauksissa mitään mainintaa siitä että onko niissä imeltävä entsyymi tallella vai onko entsyymi mahdollisesti tuhoutunut lämpökäsittelyssä.

        Veteen valmistettu ruisjauhopuuro imeltyy yleensä aika hyvin:

        1. Kuumenna vesi noin 70 asteiseksi.
        2. Vispaa jauhot vähitellen tehokkaasti vispaamalla 70 asteiseen veteen, niin että saat sakeahkon puuron.
        3. Laita puuro imeltymään 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita puuroa imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
        4. Ota puurokattila uunista. Lisää suola. Jos puuro tuntuu liian sakealta, niin notkista kuumalla vedellä.
        HUOMIO! Jos valimistat esimerkiksi puolukkapuuroa, niin ne lisäät tässä vaiheessa.
        5. Jos haudutat puuron uunissa, niin laita puuro uunivuokaan ja hauduta kypsäksi noin 120 asteisessa uunissa. Anna hautua 2-3 tuntia.


    • Englannin asuja

      Eli ruis imeltyy pitkään haudutattaessa - sinä olet korvannut tuon luonnollisen makeuden aika kovalla määrällä sokeria.

    • Anonyymi

      Hiutaleista saa nopeasti., sekaan voi laittaa vaikka liian hapokkaat omenat. Makeutukseen sopii hyvin mustikkamehutiiviste, voi laittaa kylmänäkin lautaselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Arvaa miten paljon

      Haluan sua?
      Ikävä
      94
      1739
    2. Kolme miestä joukkoraiskasi nuoren naisen metsässä Helsingissä.

      https://www.hs.fi/helsinki/art-2000011193871.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=pr
      Maailman menoa
      240
      1533
    3. Mitä toiveita ja ajatuksia sulla

      On kaivattusi suhteen?
      Ikävä
      89
      1346
    4. Sunnuntai terveiset kaivatulle

      Maa on vielä valkoinen vaikka vappu lähestyy, otetaan pitkästä aikaa pyhä terveiset kaivatullesi tähän ketjuun !!
      Ikävä
      65
      1015
    5. Aika usein mietin sitä

      Että miksi juuri minä olen se jonka kanssa haluaisit vakavampaa? Mikä minusta voi tehdä sellaisen että koet niin syviä t
      Ikävä
      46
      921
    6. Rakastan sinua ja

      Tiedät sen.
      Ikävä
      47
      908
    7. Miksei voitaisi vaan puhua asiat selväksi?

      Minulla on ollut niin kova ikävä sinua, etten oikein edes löydä sanoja kuvaamaan sitä. Tuntuu kuin jokainen hetki ilman
      Ikävä
      38
      898
    8. Eräästä kalastuksenvalvojasta leviää video !

      Ennemmin tai myöhemmin tänne palstalle tulee videonpätkä, jossa kerrotaan paikallisesta "kalastuksen valvojasta". Ei si
      Suomussalmi
      9
      884
    9. On ikävä sua

      Rakas ❤️.
      Ikävä
      46
      852
    10. IS Viikonloppu 26.-27.4.2025

      Koviksen ovat laatineet Eki Vuokila ja piirrospuolista vastaa Lavonius, jolloin 2,5 vaikeusasteen ristikko on saatu aika
      Sanaristikot
      35
      829
    Aihe