Ruispuuro, miksi pitää hauduttaa niin kauan?

Puuronkeittäjä

MInä teen ruispuolukkapuuroni näin:
Jauhan jyvät omassa myllyssä ja vispaan kiehuvaan veteen. Sitten kun koostumus näyttää hetken kuluttua sopivalta, laitan puolukkasurvoksen sekaan. Tämän jälkeen annan hautua vielä muutaman minuutin ja syön puuroni.

Suhteen ovat tällaiset:
1 l vettä
2 dl jyviä (En ole mitannut paljonko olisi jauhoina, ja vaikka mittaisinkin, ei se olisi kuitenkaan sama mitta kuin kaupan jauhoissa, jotka ovat jo kuljetuksen ja säilytyksen aikana painuneet kasaan. Mutta alle kolme desiä varmaankin.)
ripaus suolaa
1,5 dl sokeria
2 dl puolukkasurvosta

Puuro maistuu minusta loistavalta. En tosin osaa verrata puolen tunnin tai tunnin hauduttamiseen, kun en ole sitä tehnyt.

En ole saanut mitään vatsavaivoja tästä lyhyestä haudutustavasta.

Mitä haittoja lyhyestä haudutuksesta voisi olla? Tai mitä haittoja pitkästä haudutuksesta, esim. vitamiinikato? Ei mitään käsitystä...

5

3643

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puuroparta
      • vasta jauhettu vilja

      • Anonyymi
        vasta jauhettu vilja kirjoitti:

        Onneksi joissain terveyskaupoissa jauhetaan paikanpäällä viljaa
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/2057758
        Harakka huttua keittää,
        hännällänsä hämmentää
        käyttää suurta kämmentään !

        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/puurot/vaihtelua_puuroihin/ruispuolukkapuuro/

        Ruis imeltyy hauduttaessa http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/119583/Imelletty puolukka-ruispuuro Pirkanmaa Tampere /

        Ruis ja moni muukin vilja imeltyy alle 75 asteen lämpötilassa. Osa viljatuotteista eli jauhoista ja suurimoista ja varsinkin hiutaleista lämpökäsitellään niin että niistä tuhoutuu imeltävä entsyymi. Kaikissa jauhoissakaan ei ole yleensä pakkauksissa mitään mainintaa siitä että onko niissä imeltävä entsyymi tallella vai onko entsyymi mahdollisesti tuhoutunut lämpökäsittelyssä.

        Veteen valmistettu ruisjauhopuuro imeltyy yleensä aika hyvin:

        1. Kuumenna vesi noin 70 asteiseksi.
        2. Vispaa jauhot vähitellen tehokkaasti vispaamalla 70 asteiseen veteen, niin että saat sakeahkon puuron.
        3. Laita puuro imeltymään 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita puuroa imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
        4. Ota puurokattila uunista. Lisää suola. Jos puuro tuntuu liian sakealta, niin notkista kuumalla vedellä.
        HUOMIO! Jos valimistat esimerkiksi puolukkapuuroa, niin ne lisäät tässä vaiheessa.
        5. Jos haudutat puuron uunissa, niin laita puuro uunivuokaan ja hauduta kypsäksi noin 120 asteisessa uunissa. Anna hautua 2-3 tuntia.


    • Englannin asuja

      Eli ruis imeltyy pitkään haudutattaessa - sinä olet korvannut tuon luonnollisen makeuden aika kovalla määrällä sokeria.

    • Anonyymi

      Hiutaleista saa nopeasti., sekaan voi laittaa vaikka liian hapokkaat omenat. Makeutukseen sopii hyvin mustikkamehutiiviste, voi laittaa kylmänäkin lautaselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      107
      2675
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2365
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      20
      2245
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      100
      1797
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1590
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      166
      1318
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      275
      1130
    8. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1014
    9. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      984
    10. Omalääkäri hallituksen utopia?

      Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha
      Maailman menoa
      178
      920
    Aihe