Ruispuuro, miksi pitää hauduttaa niin kauan?

Puuronkeittäjä

MInä teen ruispuolukkapuuroni näin:
Jauhan jyvät omassa myllyssä ja vispaan kiehuvaan veteen. Sitten kun koostumus näyttää hetken kuluttua sopivalta, laitan puolukkasurvoksen sekaan. Tämän jälkeen annan hautua vielä muutaman minuutin ja syön puuroni.

Suhteen ovat tällaiset:
1 l vettä
2 dl jyviä (En ole mitannut paljonko olisi jauhoina, ja vaikka mittaisinkin, ei se olisi kuitenkaan sama mitta kuin kaupan jauhoissa, jotka ovat jo kuljetuksen ja säilytyksen aikana painuneet kasaan. Mutta alle kolme desiä varmaankin.)
ripaus suolaa
1,5 dl sokeria
2 dl puolukkasurvosta

Puuro maistuu minusta loistavalta. En tosin osaa verrata puolen tunnin tai tunnin hauduttamiseen, kun en ole sitä tehnyt.

En ole saanut mitään vatsavaivoja tästä lyhyestä haudutustavasta.

Mitä haittoja lyhyestä haudutuksesta voisi olla? Tai mitä haittoja pitkästä haudutuksesta, esim. vitamiinikato? Ei mitään käsitystä...

5

3905

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • puuroparta
      • vasta jauhettu vilja

      • Anonyymi
        vasta jauhettu vilja kirjoitti:

        Onneksi joissain terveyskaupoissa jauhetaan paikanpäällä viljaa
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/2057758
        Harakka huttua keittää,
        hännällänsä hämmentää
        käyttää suurta kämmentään !

        http://www.myllynparas.fi/portal/suomi/kuluttajat/reseptit/puurot/vaihtelua_puuroihin/ruispuolukkapuuro/

        Ruis imeltyy hauduttaessa http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/119583/Imelletty puolukka-ruispuuro Pirkanmaa Tampere /

        Ruis ja moni muukin vilja imeltyy alle 75 asteen lämpötilassa. Osa viljatuotteista eli jauhoista ja suurimoista ja varsinkin hiutaleista lämpökäsitellään niin että niistä tuhoutuu imeltävä entsyymi. Kaikissa jauhoissakaan ei ole yleensä pakkauksissa mitään mainintaa siitä että onko niissä imeltävä entsyymi tallella vai onko entsyymi mahdollisesti tuhoutunut lämpökäsittelyssä.

        Veteen valmistettu ruisjauhopuuro imeltyy yleensä aika hyvin:

        1. Kuumenna vesi noin 70 asteiseksi.
        2. Vispaa jauhot vähitellen tehokkaasti vispaamalla 70 asteiseen veteen, niin että saat sakeahkon puuron.
        3. Laita puuro imeltymään 70 asteiseen uuniin. Anna imeltyä noin 3 tuntia. Sekoita puuroa imeltymisen aikana noin 3 kertaa.
        4. Ota puurokattila uunista. Lisää suola. Jos puuro tuntuu liian sakealta, niin notkista kuumalla vedellä.
        HUOMIO! Jos valimistat esimerkiksi puolukkapuuroa, niin ne lisäät tässä vaiheessa.
        5. Jos haudutat puuron uunissa, niin laita puuro uunivuokaan ja hauduta kypsäksi noin 120 asteisessa uunissa. Anna hautua 2-3 tuntia.


    • Englannin asuja

      Eli ruis imeltyy pitkään haudutattaessa - sinä olet korvannut tuon luonnollisen makeuden aika kovalla määrällä sokeria.

    • Anonyymi

      Hiutaleista saa nopeasti., sekaan voi laittaa vaikka liian hapokkaat omenat. Makeutukseen sopii hyvin mustikkamehutiiviste, voi laittaa kylmänäkin lautaselle.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      106
      6852
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      95
      4341
    3. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      46
      3606
    4. Kyllä se taitaa olla nyt näin

      Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee
      Ikävä
      48
      3462
    5. Paljon niitä puheita

      susta liikkuu. 🤮
      Tunteet
      50
      3379
    6. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      183
      3360
    7. Odotan että sanot

      Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san
      Ikävä
      24
      2889
    8. Nainen vinkkinä sulle!

      Jos laitat selvän tunnisteen niin kutsun sinut n*ssittavaksi.
      Tunteet
      67
      2534
    9. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      42
      2414
    10. Hei seksikäs

      Upottava katse sinulla ja tiedät sen.
      Ikävä
      13
      1784
    Aihe