Launtaimakkara - näin suomalaista huijataan

Krilleri

Lidlissä myydään Atrian lauantaimakkaraa. Se tuli Lidlin oman tuotteen tilalle viime vuonna. Kilohinta oli kummallakin aika samanlainen. Resepteissä onkin sitten eroa vähän enemmän.

Atria: sianliha, vesi, silava, perunatärkkelys, kamara, suola (1,6 %), stabilointiaineet: tärkkelysasetaatti (E 1420), difosfaatti (E 450), soijaproteiinivalmiste, glukoosi, dextroosi, hapettumisenestoaine erytorbiinihappo (E 315), säilöntäaine natriumnitriitti (E250), mausteet (mm. chili), aromi. Lihapitoisuus 42% (lihaa ja siihen verrattavia ainesosia yhteensä 50%).

Lidlin oma merkki: sianliha, vesi, suola, stabilointiaineet: natriumsitraatti (E331), difosfaatti (E450), mausteet, dekstroosi, hapettumisenestoaine: C-vitamiini. säilöntäaine: natriumnitriitti (E250). Lihapitoisuus 79%.

Ei ole vaikea arvata, kummassa on parempi myyntikate, jos hinta on sama, mutta toisessa vain puolet lihan määrästä. Lihan tilalla sitten aika monta E-koodia, perunajauhoa ja lihaan verrattavia teurasjätteitä.

Noita Atrian ongelmajätteitä voidaan myydä jatkuvasti vain siksi, että suomalaiselle kuluttajalle kelpaa huonokin tavara, mutta silti ollaan valmis maksamaan priima-tavaran hinta. Onkohan niin, että me suomalaiset emme ole ihan niitä penaalin terävimpiä kyniä?

63

5425

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • pikku varpunen

      Lauantaimakkara on vuosikymmenet ollut tuote, mihin pannaan kaikki yli jääneet solkut.
      Kaikki jotka ovat nähneet lauantaimakkaran valmistusta ovat taatusti lopettaneet tuon herkun ostamisen.

      • Marketta P

        Lauantaimakkara oli ennen A-luokan makkara ja sisälsi oikeaa lihaa. Sitten kun HK ja Atria saivat työnnettyä laatua tehneet pienet kilpailijansa pois markkinoilta, muuttui lauantaimakkara ja monet muutkin tuotteet huonompaan suuntaan. Lihan tilalla jauhoa ja teurasjätettä. Hesassa Wotkins tekee vielä kunnon lauantaita, mutta eihän S- ja K-mafiat sellaisia hyllylle ota.


    • hskxjhc

      Lidlin lauantaimakkara oli kuivaa ja sitkeää, en osta toiste.

    • 60-lukua

      Hällä väliä, en ole lauantaimakkaraa ostanut enää 40 vuoteen...

    • Lauantaimakkara

      tehtiin silloin ennen vasikan- 70% ja sianlihasta 20% se oli silloinkun tehtiin makkarat lihanjaloistamoissa eikä leipomoissa.Oikeeita nakkeja ei oikein tee enää kukaan.Aito nakki napsahtaa ,kun nakin päitä käänetään yhteen nykyisistä nakeita tulee ympyrä.

      • Nisu jahu

        Lauantaimakkara on ainakin 50 vuotta ollut jauhomakkaroiden ykkönen, joten kuullostaa vitsiltä, kun joku on kiinnostunut se "lihamäärästä".


    • Tex Ahola

      Ja mitä ihmettä se soijaproteiinivalmiste makkarassa tekee???? Amerikassa soijaa syötetään nautakarjalle ja muille elukoille ja se ei ole edes niiden ruokaa!!
      Nitriitit on myrkkyjä!! Ei tarvitse yhtään kenekään koskaan ihmetellä mistään syystä millään verukkeella että miksi syöpien esiintymistiheys on lisääntynyt räjähdysmäisesti!! Hyvä kun kirjoitit että Lidlistä saa kuitenkin lihaista makkaraa vielä!
      Minä lähen Lidliin nyt heti!
      Klonk! (Ovi kävi)

      • Anonyymi

        Pihvit lihana,makkara vaikka jauhomakkarana,lihamakkaraa en osta!


    • Sinä olet

      -50 luvulla vielä taputellut pirtin lattialla ruskeita piparikakkuja.

    • Tuunaaja1

      Suomessa lihanleikkaajat tienaavat verkkaisella työtahdilla vuorineuvoksen tienisteja, Saksaan leikkaavat tulevat Puolasta ja Baltiasta...... Asuvat teltoissa ja tekevät 16 tuntisia päiviä 1,5 kertaisella teholla... Kumpi sitten on oikein?
      ...ja lopettakaa tuo teurasjätteistä puhuminen.... Eläin on käytettävä hyödyksi lähes kokonaan tai muuten sekä liha vasta maksaakin.
      Liha on muuten nykyään kutakuinkin samanhintaista kun 80 luvun lopussa....ja lihavalmisteet (makkarat) ovat edullisempia, Palkat vaan on yli tuplaantuneet ihmisillä, joten liha on myös edullista verrattuna tuohon aikaan:)

      • jaska taas

        Taatusti laitettu jauhonkin tilalle sitä kamalaa hevosen lihaa.?


      • Ihaa mums
        jaska taas kirjoitti:

        Taatusti laitettu jauhonkin tilalle sitä kamalaa hevosen lihaa.?

        Hevosen liha sopii makkaraan, erityisesti metwursteihin.


      • Viiviann

        Kylläpäs nyt vitsin heitit, lihanleikkaajat muka verkkaisella työtahdilla. melkein naurattas jos ei suututtas tommonen höpinä. Täällä ainakin on vedetty työtahti niin tiukille, että jo laatu kärsii. Liikkuvalla hihnalla leikkaaminen on sekunttipeliä ja tännekkin tulee kesäisin kymmeniä puolalaisia leikkaajia ja osa lähetetään aikapian pois kun eivät pysy työtahdissa. Ammattitaitoinen vuosikausia alalla ollut leikkaaja saa 55000 euroa vuodessa, ei se vielä vuorineuksen palkkaan yllä. Eräs kielten opettaja sanoi että sen hekin saavat.


    • Kävitkö

      TUUNAAJA tarkastamassa suomalaisen ja saksalaisen lihanleikkaajien työtahdin,kun tiedät siitä kirjoitella tuollatavalla.

      • Tuunaaja1

        ...kyllä on tilastoja tullut nähtyä joo ja vähän kokemustakin... ja siellä Saksassa ne on tsekkejä ja puolalaisia suurimmaksi osaksi.
        ...Puolalainen leikkaa kertoimella 1,4 suomalaisen tahtiin verrattuna, ja tienaa puolet vähemmän.


    • ytgfuhi8ok0p+

      Huomenna onkin liiterissä 800 gramman lauantai 1.59 euroa tarjouksessa. Sinne ja heti. Nam.

    • anonyyminä

      on muuten hyvä kirjoitella pa sk aa

    • AperitaAatu

      Nykyajan makkarat.
      Lihan korvikkeita,lattioilta kerättyjä teurastamojätteitä.
      Kamaraa,rustoja,jänteitä,silavaa.Lihaan rinnastettavia aineita.
      Lihapitoisuus 5%

      Broilerin nahkaa.Siipikarjan nahka.
      Perunaa,perunajauhoa,vehnäjauhoa,soijaa,hernettä,porkkanaa.??
      stabilointiainetta,maltodeksiini,säilöntäaine,happamuudensäätöaine,mausteita,suolaa,nitriittiä.
      E450 E301 E250 Bon Apetit.

    • 46uy56y5

      En ymmärrä kuinka joku oikeasti osaa tehdä noin huonoa makkaraa. Katso ohjeet liimalihasta netistä ja herää, siis kotimainen liha/vartaat.

    • Vuan syökkeehän poejjat ja tytöttii makkarata!:D:D

    • Anonyymi

      Lidl myy suomalaisille Ruotsissa Poutun lauantaita, jossa ei ole oikeastaan oikeata lihaa ollenkaan. Vettä ja kamaraa. "Lihapitoisuus" nyt kun on enemmän lihaa, on 26%. Pelkkää paskaa koko Poutun makkara!

      • Anonyymi

        Enemmän lihaa siinä koneellisesti erotellussa on kuin lihaksi laskettavassa ihrassa.


    • Anonyymi

      Voisiko joku naputella Lidlin tuotteen ainesosalistasta energia, hiilihydraatti, proteiini ja rasva -määrät. Atrian lauantaille ne ovat:

      (per 100g)
      Energia : 223,0 kcal
      Hiilihydraatit: 5,2 g
      Proteiini:7,9 g
      Rasva: 19,0 g

      Keskiarvoisessa sianlihassa on tämän https://fineli.fi/fineli/fi/elintarvikkeet/713 mukaan proteiinia 18,9 g/100g. Kun Atrian lauantaimakkarassa sanotaan olevan 7,9 g/100g proteiinia niin laskeskellaan: 7,9/18,9*100 = 41,8% ... juurikin sen verran kuin AP:n viestissään mainitsi.

      Jos Lidlin tuotteessa olisi keskimääräistä sianlihaa 79 g/100g niin siinä pitäisi olla aika paljon proteiinia / 100g.

      • Anonyymi

        Rasvamäärä voi olla suhteessa enemmän tai vähemmän, vaikuttaa silloin proteiiniinkin. Lapsena tykkäsin Lauantaista, mutta samanlaisia tahmaisia ne ovat Lidlissäkin nykyään, joskus olen jotain maistellut, mutta sielläkin ollut monen valmistajan. Varmaankin alle 19% rasvaa oli, en noin rasvaisia osta kuin meetwurstia korkeintaan, mutta ei auta jos maku muuten hirveä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Rasvamäärä voi olla suhteessa enemmän tai vähemmän, vaikuttaa silloin proteiiniinkin. Lapsena tykkäsin Lauantaista, mutta samanlaisia tahmaisia ne ovat Lidlissäkin nykyään, joskus olen jotain maistellut, mutta sielläkin ollut monen valmistajan. Varmaankin alle 19% rasvaa oli, en noin rasvaisia osta kuin meetwurstia korkeintaan, mutta ei auta jos maku muuten hirveä.

        Kunhan nyt löytyy Lidlin tuotteen tiedot niin tiedetään enemmän. Keskimääräisessä valmistamattomassa sianlihassa on vettä 67 %, proteiinia 19 % ja rasvaa 13 %. Jos tuotteessa on rasvaa on enemmän/vähemmän suhteessa proteiiniini niin se ilmenee helposti ainesosalistasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kunhan nyt löytyy Lidlin tuotteen tiedot niin tiedetään enemmän. Keskimääräisessä valmistamattomassa sianlihassa on vettä 67 %, proteiinia 19 % ja rasvaa 13 %. Jos tuotteessa on rasvaa on enemmän/vähemmän suhteessa proteiiniini niin se ilmenee helposti ainesosalistasta.

        Lidlissä tainnut olla enimmäkseen suomalaisia Lauantaimakkaroita, en tiedä onko jatkuvasti mitään. Dulanossa on tuon linkin mukaan peräti 27% rasvaa, mutta monestakin tuotteesta on myös kevytversiot. Poutullakin ollut ainakin joskus 3% versio.
        http://kalorilaskuri.fi/ravintosisalto?filter=lauantaimakkara

        Saksalaiset tuotteet yleensäkin rasvaisia ja suolaisia ja usein kevytversioita ei ole kaupassa ollenkaan, vaikka tarjousten mukaan pitäisi olla, esim mozarella, sulatejuutoviipaleet... Keskimääräisillä ei ole merkitystä, kassler paljion rsvaisempaa kuin kinkku, missä ei ole rasvaa juuri ollenkaan.


      • Anonyymi

        Jos makkarassa olisi oikeata lihaa 79g/100g, sen makkaran hinta olisi kolminkertainen nykyiseen verrattuna...ajatteleminekin on sallittua..


    • Anonyymi

      Aloittaja ei hoksaa että vertailunsa tuotteiden lihapitoisuus ilmoitetaan eri tavoin. Lillin tuotteen lihapitoisuuteen sisältyvät "siihen verrattavat ainesosat" jolloin tietysti "lihaa" vaikuttaisi olevan enemmän...
      Lienee selvää että makkaroihin tungetaan mukaan esim. sikojen nahat ja esim. kana- ja kalkkunanakkeihin tms. lintujen nahat tms. Koska itselläni on kihtioireita ja em. nahkojen kerrotaan olevan yksiä eniten altistavia elintarvikkeita, selvitin ihan valmistajan kautta erityisesti kalkkunanakkien valmistusta ja vaikka tuoteselosteet eivät kerro, kyllä tehdas myönsi että sinne menevät nahkoineen kaikkineen ne linnut. Nahka on tuoteselosteessa sisällytetty kalkkunanrasva- nimityksen alle.
      Tätä ettei nahkaa mainita tuoteselosteessa, voisi jo pitää harhaanjohtamisena ja ilkeänäkin sellaisena koska tässä kuluttaja voi ymmärtämättään syödä terveydelleen haitallista ainesosaa mutta lakiahan tuossa ei rikota sillä laki ei vaadi nahkaa mainittavan!

      • Anonyymi

        Nahkaa tai kamaraa ei lasketa lihaan verrattaviin, vaan koneellisesti eroteltu liha. Rasva sen sijaan lasketaan lihaksi ja mitä enemmän niin kaikki pois oikeasta lihasta.

        Olen ostanut Lidlistä Kevyt lauantaita juuri siksi että rasvaa vain 9.5% ja suuri osa lihasta broileria. Eikä minua haittaa että mukana perunatärkkelystä, ennemin sitä kuin rasvaa. Makukin ok kun kinkut alkaneet kyllästyttää, kalliimmat kinkut taas liian kalliita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nahkaa tai kamaraa ei lasketa lihaan verrattaviin, vaan koneellisesti eroteltu liha. Rasva sen sijaan lasketaan lihaksi ja mitä enemmän niin kaikki pois oikeasta lihasta.

        Olen ostanut Lidlistä Kevyt lauantaita juuri siksi että rasvaa vain 9.5% ja suuri osa lihasta broileria. Eikä minua haittaa että mukana perunatärkkelystä, ennemin sitä kuin rasvaa. Makukin ok kun kinkut alkaneet kyllästyttää, kalliimmat kinkut taas liian kalliita.

        Mitäköhän selität? Koneellisesti eroteltu liha lasketaan lihaan verrattaviin...
        Esim. kalkkunanakeissa kerrotaan olevan kalkkunanrasvaa ja isolta kotimaiselta valmistajalta asiaa varta vasten tiedustellessani minulle kerrottiin että siihen sisältyy kalkkunannahka.
        Jokseenkin kaikkiin makkaravalmisteisiin käytetään myös eläimen tai siipikarjan nahat yms. ruhon osat, miksi kuvittelisit että joku halpa lauantaimakkara olisi poikkeus?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitäköhän selität? Koneellisesti eroteltu liha lasketaan lihaan verrattaviin...
        Esim. kalkkunanakeissa kerrotaan olevan kalkkunanrasvaa ja isolta kotimaiselta valmistajalta asiaa varta vasten tiedustellessani minulle kerrottiin että siihen sisältyy kalkkunannahka.
        Jokseenkin kaikkiin makkaravalmisteisiin käytetään myös eläimen tai siipikarjan nahat yms. ruhon osat, miksi kuvittelisit että joku halpa lauantaimakkara olisi poikkeus?

        Mitäköhän selität? Kamara eli nahka on merkattu erikseen jos sitä laitetaan, koneellisesti eroteltu liha on lihaa. Nahkahan on otettu pois kun koneellisesti erotellaan lihat luista.

        Kyllä sitä kamaraa käytetään kalliimmissakin makkaroissa rakenteen takia ja miksi heitettäisiin hukkaan, ennemin sitä kuin rasvaa mikä joutaisi käyttää biopolttoaineisiin. Hiukan tietysti voi olla rasvaakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitäköhän selität? Kamara eli nahka on merkattu erikseen jos sitä laitetaan, koneellisesti eroteltu liha on lihaa. Nahkahan on otettu pois kun koneellisesti erotellaan lihat luista.

        Kyllä sitä kamaraa käytetään kalliimmissakin makkaroissa rakenteen takia ja miksi heitettäisiin hukkaan, ennemin sitä kuin rasvaa mikä joutaisi käyttää biopolttoaineisiin. Hiukan tietysti voi olla rasvaakin.

        Voi tosiaan olla kamaraa vaikkei olisi merkattu, vain ylimääräinen pitää merkata. Aika outoa että kamaran ja rasvan voi laskea lihaksi tiettyyn rajaan asti, sillä sitten saa korkeitakin lihapitoisuuksia vaikka totuus aivan muuta.


    • Anonyymi

      Aloitukseen toteaisin että jos Lilli väittää lauantaimakkaransa sisältävän lihaa 79 % niin sopii kysyä kuka huijaa...

    • Jännää kuinka moni luulee vaaleita, tasaisen tekstuurin makkaroita jauhomakkaroiksi. Vaalea väri ei johdu suinkaan jauhoista vaan makkaran tekotavasta. Lauantaimakkara, lenkkkimakkara, nakit ja useimmat grillimakkarat ovat lihan, rasvan, veden ja pienen jauhomäärän tasainen emulsio. Juuri sen vuoksi se on tasainen, vaalea, hyvin koossa pysyvä eikä rasva erotu siitä pois.

      Tietyllä tavalla vastakohta on esimerkiksi chorizo, jossa jauhatus on karkea, liha ja rasva ovat selvästi erottuvina rakeina eikä muodosta emulsiota. Chorizot ovat periaatteessa ihan hyviä, sisältäen rasvaa sen 30-40%, mutta siitä ei ole mitään hyötyä kun se kaikki rasva on kypsässä makkarassa valunut pitkin uunipeltiä.

      • Anonyymi

        Joo, ja siitä rasvasta huomattava osa on eläimen nahkaa.


      • Anonyymi

        Jos kokolihan hinta on luokkaa 20 €/kg ja kaikkien valmistuskustannustenkin jälkeen makkaroita myydään alle kympillä kilo niin mitä sopii olettaa makkaroiden lihasisällöstä..?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jos kokolihan hinta on luokkaa 20 €/kg ja kaikkien valmistuskustannustenkin jälkeen makkaroita myydään alle kympillä kilo niin mitä sopii olettaa makkaroiden lihasisällöstä..?

        ”Jos kokolihan hinta on luokkaa 20 €/kg…”

        Ei kai sianlihassa mikään pala maksa 20€/kg? Sisä- ja ulkofileet ovat luokkaa 10€/kg ja ei kai sitä laiteta makkaroihin vaan sellaisia lihapaloja ja ruhon osia, joita ei syödä sellaisenaan, mutta ovat ihan kelpo ravinnonlähde makkarana.


      • Anonyymi
        Grillaava_rouva kirjoitti:

        ”Jos kokolihan hinta on luokkaa 20 €/kg…”

        Ei kai sianlihassa mikään pala maksa 20€/kg? Sisä- ja ulkofileet ovat luokkaa 10€/kg ja ei kai sitä laiteta makkaroihin vaan sellaisia lihapaloja ja ruhon osia, joita ei syödä sellaisenaan, mutta ovat ihan kelpo ravinnonlähde makkarana.

        Eli makkaran liha on kamaraa ja nahkaa, nam nam.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Eli makkaran liha on kamaraa ja nahkaa, nam nam.

        Mitä vikaa kamarassa on? Sisältää paljon proteiinia ja parantaa makkaran koostumusta.

        PS. Ei anna kovin vakuuttavaa kuvaa puhuessasi kamarasta ja nahasta kuin ne olisi eri asioita. Kamara on synonyymi nahalle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo, ja siitä rasvasta huomattava osa on eläimen nahkaa.

        Ei nahka ole rasvaa, eikä tarvitse edes salaa laittaa kun rasvan saa laskea lihaksi jostain kumman syystä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eli makkaran liha on kamaraa ja nahkaa, nam nam.

        Eli makkaran liha on lihaa ja rasvaa lihaksi laskettuna, lisäksi kamaraa, tärkkelystä jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei nahka ole rasvaa, eikä tarvitse edes salaa laittaa kun rasvan saa laskea lihaksi jostain kumman syystä.

        Esim. kalkkunanakkien tuoteselosteessa lukee että sisältää myös kalkkunanrasvaa. Koska lintujen nahkaa pidetään yhtenä tiettyyn sairauteen altistavana elintarvikkeena, päätin selvittää asiaa ottamalla yhteyttä isoon kotimaiseen lihajalostamoon ja siellä sitten selvittivät paikallisesti asiaa ihan siellä tehtaalla, palasivat jonkin ajan kuluttua asiaan soittamalla ja kertoivat että kyllä vain sinne nakkitaikinaan menevät mukaan myös kalkkunoiden nahat mutta sitä ei erikseen mainita vaan se nahka sisällytetään tuoteselosteesta löytyvään ainesosaan nimeltä kalkkunanrasva.
        Nahkaa ei tarvitse ilmoittaa nimellä nahka koska laki ei sitä vaadi, voidaan myös olettaa ettei se olisi varsinainen myyntivaltti...
        On aika mahdoton löytää makkaravalmisteita joissa ei tehtäisi samoin...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esim. kalkkunanakkien tuoteselosteessa lukee että sisältää myös kalkkunanrasvaa. Koska lintujen nahkaa pidetään yhtenä tiettyyn sairauteen altistavana elintarvikkeena, päätin selvittää asiaa ottamalla yhteyttä isoon kotimaiseen lihajalostamoon ja siellä sitten selvittivät paikallisesti asiaa ihan siellä tehtaalla, palasivat jonkin ajan kuluttua asiaan soittamalla ja kertoivat että kyllä vain sinne nakkitaikinaan menevät mukaan myös kalkkunoiden nahat mutta sitä ei erikseen mainita vaan se nahka sisällytetään tuoteselosteesta löytyvään ainesosaan nimeltä kalkkunanrasva.
        Nahkaa ei tarvitse ilmoittaa nimellä nahka koska laki ei sitä vaadi, voidaan myös olettaa ettei se olisi varsinainen myyntivaltti...
        On aika mahdoton löytää makkaravalmisteita joissa ei tehtäisi samoin...

        En syö muutenkaan nakkeja, mutta jos minulla olisi kihti niin viimeistään silloin jättäisin makkarat ja nakit kokonaan pois ruokavaliosta ja siirtyisin laihduttavaan vegaaniseen ruokavalioon.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esim. kalkkunanakkien tuoteselosteessa lukee että sisältää myös kalkkunanrasvaa. Koska lintujen nahkaa pidetään yhtenä tiettyyn sairauteen altistavana elintarvikkeena, päätin selvittää asiaa ottamalla yhteyttä isoon kotimaiseen lihajalostamoon ja siellä sitten selvittivät paikallisesti asiaa ihan siellä tehtaalla, palasivat jonkin ajan kuluttua asiaan soittamalla ja kertoivat että kyllä vain sinne nakkitaikinaan menevät mukaan myös kalkkunoiden nahat mutta sitä ei erikseen mainita vaan se nahka sisällytetään tuoteselosteesta löytyvään ainesosaan nimeltä kalkkunanrasva.
        Nahkaa ei tarvitse ilmoittaa nimellä nahka koska laki ei sitä vaadi, voidaan myös olettaa ettei se olisi varsinainen myyntivaltti...
        On aika mahdoton löytää makkaravalmisteita joissa ei tehtäisi samoin...

        Näköjään saa olla luonnollinen määrä nahkaa lihaan laskettuna, tuossa vaan ei kerrota paljonko se on, ylimääräiset pitää ilmoittaa erikseen.

        "Elintarvikkeeseen käytetyn lihan määrää ilmoitettaessa on otettava huomioon pak-
        kausmerkintäasetuksen 18 §:n säännös, jossa määritellään ainesosana käytettävä li-
        ha sekä sen rasva- ja sidekudosproteiinipitoisuuksien enimmäismäärät. Tämä lihan
        määritelmä sisältyy myös kauppa- ja teollisuusministeriön makkaran koostumuksesta
        ja pakkausmerkinnöistä antamaan päätökseen (139/1996 2 §, muutos 987/2002).

        Pakkausmerkintäasetuksen 18 §:n mukaan lihalla tarkoitetaan ihmisravinnoksi hy-
        väksyttyjä nisäkkäiden ja lintujen luurankolihaksia, pallealihaa ja puremalihaksia.
        Myös näihin lihaksiin luonnostaan liittyvä rasva ja sidekudosproteiini (esimerkiksi sila-
        va, sian kamara ja siipikarjan nahka) lasketaan lihaan kuuluvaksi, kunhan niiden
        osuudet eivät ylitä säädettyjä enimmäismääriä.

        Jos lihaan luonnostaan liittyvä rasvan ja sidekudosproteiinin kokonaispitoisuudet ylit-
        tävät säädetyt enimmäismäärät, ilmoitettavaa lihapitoisuutta on vastaavasti pienen-
        nettävä, ja ylittävä rasva ja/tai sidekudosproteiini on ilmoitettava ainesosaluettelossa
        erikseen omilla nimillään kuten silava tai sian kamara.

        Koneellisesti erotettua lihaa, sisäelimiä (kuten maksaa, sydäntä ja kieltä) ja muita li-
        han määritelmän ulkopuolelle jääviä eläimestä peräisin olevia ainesosia (kuten pään
        liha lukuun ottamatta puremalihaksia, etupolven sekä kinnernivelen ja hännän lihak-
        set) ei saa laskea mukaan lihapitoisuuteen. Ne on aina ilmoitettava erikseen omilla
        nimillään ainesosaluettelossa. Tällöin on ilmoitettava eläinlaji, josta ainesosa on pe-
        räisin. Eläinlajia ei tarvitse ilmoittaa, jos ainesosan nimi yleisesti liitetään tiettyyn eläin-
        lajiin.

        Koneellisesti erotetulla lihalla tarkoitetaan sellaista lihaa, joka saadaan poistamalla li-
        ha luista luuttomaksi leikkaamisen jälkeen tai siipikarjan ruhoista käyttämällä mekaa-
        nisia keinoja, joiden seurauksena lihassyyn rakenne häviää tai muuttuu."
        https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-oppaat/ainesosan_maaran_ilmoittaminen.pdf

        Hankalaa tosiaan jos kihdin takia ei voi syödä nahkaa, parempi sitten ostaa kokolihaa tai tehdä itse makkarat.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En syö muutenkaan nakkeja, mutta jos minulla olisi kihti niin viimeistään silloin jättäisin makkarat ja nakit kokonaan pois ruokavaliosta ja siirtyisin laihduttavaan vegaaniseen ruokavalioon.

        Ei ainakaan lihankorvikkeisiin kannata siirtyä.

        Muu kasvisnakit
        Vesi, rypsi- ja rapsiöljy, perunatärkkelys, herneproteiini (EU) fermentoitu härkäpapu (EU), stabilointiaineet (metyyliselluloosa, selluloosa, karrageeni, agar, kalsiumkarbonaatti), sitruskuitu, auringonkukkaöljy, sokeri, sakeuttamisaineet (ksantaanikumi, konjac, pektiini), punajuurijauhe, aromit (mm. savu), sipuli, psyllium, hiivauute, maltodekstriini, merisuola, suola, väri (sokerikulööri), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), valkosipuli.

        Energiaa 191 kcal / 795 kJ
        Rasvaa 13,5 G
        josta tyydyttyneitä rasvahappoja 1,1 G
        Hiilihydraatteja 8,2 G
        josta sokeria 1,4 G
        Ravintokuitua 6,6 G
        Proteiinia 5,9 G
        Suolaa 1,2 G
        https://meeat.co/tuotteet/muu-kasvinakki/

        Aika myrkkyä. Ravintoaineista tulee yhteensä vain 36.5%, loput sitten vettä ja lisäaaineita.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En syö muutenkaan nakkeja, mutta jos minulla olisi kihti niin viimeistään silloin jättäisin makkarat ja nakit kokonaan pois ruokavaliosta ja siirtyisin laihduttavaan vegaaniseen ruokavalioon.

        Olen tuo 15.9 Klo 19:10 kalkkunanakeista kirjoittanut. Makkaratuotteita olen aina käyttänyt varsin vähän ihan jo niiden runsaan rasvan välttämiseksi, ok- talollani ei ole siksi koskaan ollut grilliäkään ettei ole tullut houkutusta grillimakkaraan. Tuo kalkkunanakki olisi ollut melko vähäisen rasvapitoisuutensa (5%) takia mahdollista syödä vaikka perunan kaverina mutta eipä sitäkään nyt halua ostaa.
        Taiteiluksihan se menee ruokavalion kanssa kun ne sopivimmat tuotteet kuten pähkinät ovat monet myös kaikkein energiapitoisempia. Puoli kiloa pähkinää päivässä antaa aika pian pähkinävartalon...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei ainakaan lihankorvikkeisiin kannata siirtyä.

        Muu kasvisnakit
        Vesi, rypsi- ja rapsiöljy, perunatärkkelys, herneproteiini (EU) fermentoitu härkäpapu (EU), stabilointiaineet (metyyliselluloosa, selluloosa, karrageeni, agar, kalsiumkarbonaatti), sitruskuitu, auringonkukkaöljy, sokeri, sakeuttamisaineet (ksantaanikumi, konjac, pektiini), punajuurijauhe, aromit (mm. savu), sipuli, psyllium, hiivauute, maltodekstriini, merisuola, suola, väri (sokerikulööri), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), valkosipuli.

        Energiaa 191 kcal / 795 kJ
        Rasvaa 13,5 G
        josta tyydyttyneitä rasvahappoja 1,1 G
        Hiilihydraatteja 8,2 G
        josta sokeria 1,4 G
        Ravintokuitua 6,6 G
        Proteiinia 5,9 G
        Suolaa 1,2 G
        https://meeat.co/tuotteet/muu-kasvinakki/

        Aika myrkkyä. Ravintoaineista tulee yhteensä vain 36.5%, loput sitten vettä ja lisäaaineita.

        Kerrotko vielä mikä ainesosa tuossa on myrkkyä`?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerrotko vielä mikä ainesosa tuossa on myrkkyä`?

        Esim agar voi viedä hengen suolistotautiin sairastuneelta ja sairastuttaa ties kuinka paljon, muitakin lisäaineita paljon, hyödyllisiä aineita hyvin vähän..


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Näköjään saa olla luonnollinen määrä nahkaa lihaan laskettuna, tuossa vaan ei kerrota paljonko se on, ylimääräiset pitää ilmoittaa erikseen.

        "Elintarvikkeeseen käytetyn lihan määrää ilmoitettaessa on otettava huomioon pak-
        kausmerkintäasetuksen 18 §:n säännös, jossa määritellään ainesosana käytettävä li-
        ha sekä sen rasva- ja sidekudosproteiinipitoisuuksien enimmäismäärät. Tämä lihan
        määritelmä sisältyy myös kauppa- ja teollisuusministeriön makkaran koostumuksesta
        ja pakkausmerkinnöistä antamaan päätökseen (139/1996 2 §, muutos 987/2002).

        Pakkausmerkintäasetuksen 18 §:n mukaan lihalla tarkoitetaan ihmisravinnoksi hy-
        väksyttyjä nisäkkäiden ja lintujen luurankolihaksia, pallealihaa ja puremalihaksia.
        Myös näihin lihaksiin luonnostaan liittyvä rasva ja sidekudosproteiini (esimerkiksi sila-
        va, sian kamara ja siipikarjan nahka) lasketaan lihaan kuuluvaksi, kunhan niiden
        osuudet eivät ylitä säädettyjä enimmäismääriä.

        Jos lihaan luonnostaan liittyvä rasvan ja sidekudosproteiinin kokonaispitoisuudet ylit-
        tävät säädetyt enimmäismäärät, ilmoitettavaa lihapitoisuutta on vastaavasti pienen-
        nettävä, ja ylittävä rasva ja/tai sidekudosproteiini on ilmoitettava ainesosaluettelossa
        erikseen omilla nimillään kuten silava tai sian kamara.

        Koneellisesti erotettua lihaa, sisäelimiä (kuten maksaa, sydäntä ja kieltä) ja muita li-
        han määritelmän ulkopuolelle jääviä eläimestä peräisin olevia ainesosia (kuten pään
        liha lukuun ottamatta puremalihaksia, etupolven sekä kinnernivelen ja hännän lihak-
        set) ei saa laskea mukaan lihapitoisuuteen. Ne on aina ilmoitettava erikseen omilla
        nimillään ainesosaluettelossa. Tällöin on ilmoitettava eläinlaji, josta ainesosa on pe-
        räisin. Eläinlajia ei tarvitse ilmoittaa, jos ainesosan nimi yleisesti liitetään tiettyyn eläin-
        lajiin.

        Koneellisesti erotetulla lihalla tarkoitetaan sellaista lihaa, joka saadaan poistamalla li-
        ha luista luuttomaksi leikkaamisen jälkeen tai siipikarjan ruhoista käyttämällä mekaa-
        nisia keinoja, joiden seurauksena lihassyyn rakenne häviää tai muuttuu."
        https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/asiointi/oppaat-ja-lomakkeet/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-oppaat/ainesosan_maaran_ilmoittaminen.pdf

        Hankalaa tosiaan jos kihdin takia ei voi syödä nahkaa, parempi sitten ostaa kokolihaa tai tehdä itse makkarat.

        Kummallisesti tavuttaa pdf:stä kopioidun ja vasta kun lähettää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Esim agar voi viedä hengen suolistotautiin sairastuneelta ja sairastuttaa ties kuinka paljon, muitakin lisäaineita paljon, hyödyllisiä aineita hyvin vähän..

        Monikin tuote voi viedä hengen jos sitä ei siedä mutta kysyinkin että mikä ainesosa tuossa on myrkkyä, siis myrkkyä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Monikin tuote voi viedä hengen jos sitä ei siedä mutta kysyinkin että mikä ainesosa tuossa on myrkkyä, siis myrkkyä?

        Mikään ei ole myrkkyä jos annos riittävän pieni tai jos sietää hyvin. Tuossa agar on monelle myrkkyä, siis myrkkyä!

        "Myrkky on aine, jolle altistuminen haittaa eliön elintoimintoja tai tappaa eliön. Periaatteessa mikä tahansa kemiallinen aine voi olla myrkky. Tämän toi ensimmäisenä esille Paracelsus todeten, että ”Ei ole myrkytöntä ainetta. Vain annos ratkaisee, että aine ei ole myrkky.”[1][2] Jopa vesi on todella suurena määränä myrkky. Liiallinen veden juonti voi aiheuttaa vesimyrkytyksen, joka on aiheuttanut kuolemantapauksiakin."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkky


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään ei ole myrkkyä jos annos riittävän pieni tai jos sietää hyvin. Tuossa agar on monelle myrkkyä, siis myrkkyä!

        "Myrkky on aine, jolle altistuminen haittaa eliön elintoimintoja tai tappaa eliön. Periaatteessa mikä tahansa kemiallinen aine voi olla myrkky. Tämän toi ensimmäisenä esille Paracelsus todeten, että ”Ei ole myrkytöntä ainetta. Vain annos ratkaisee, että aine ei ole myrkky.”[1][2] Jopa vesi on todella suurena määränä myrkky. Liiallinen veden juonti voi aiheuttaa vesimyrkytyksen, joka on aiheuttanut kuolemantapauksiakin."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkky

        Onko agar- myrkyn kuolematapauksia miten paljon vuosittain Suomessa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikään ei ole myrkkyä jos annos riittävän pieni tai jos sietää hyvin. Tuossa agar on monelle myrkkyä, siis myrkkyä!

        "Myrkky on aine, jolle altistuminen haittaa eliön elintoimintoja tai tappaa eliön. Periaatteessa mikä tahansa kemiallinen aine voi olla myrkky. Tämän toi ensimmäisenä esille Paracelsus todeten, että ”Ei ole myrkytöntä ainetta. Vain annos ratkaisee, että aine ei ole myrkky.”[1][2] Jopa vesi on todella suurena määränä myrkky. Liiallinen veden juonti voi aiheuttaa vesimyrkytyksen, joka on aiheuttanut kuolemantapauksiakin."
        https://fi.wikipedia.org/wiki/Myrkky

        ”Tuossa agar on monelle myrkkyä, siis myrkkyä!”

        Höpö höpö. Tässä on bakteerien kasvatusalustana käytettävän agar agarin käyttöturvallisuustiedote. Ei mitään mainintaa myrkyllisyydestä. Ja tosiaan tuossa on paljon suuremmat pitoisuudet kuin elintarvikeagarissa.

        https://www.carlroth.com/medias/SDB-2266-FI-FI.pdf?context=bWFzdGVyfHNlY3VyaXR5RGF0YXNoZWV0c3wyMjgwMDh8YXBwbGljYXRpb24vcGRmfGhjZi9oMjcvOTE0NDA4NDU2MTk1MC9TREJfMjI2Nl9GSV9GSS5wZGZ8MmYxOTQzOGMzOWJiYmU0ODA2MmMxNDkxZDIxZDlmYzJkZjQ4MjU1NzViMzdjMTJlOGU1ZmJiM2U2MjAzYzg4Nw


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”Tuossa agar on monelle myrkkyä, siis myrkkyä!”

        Höpö höpö. Tässä on bakteerien kasvatusalustana käytettävän agar agarin käyttöturvallisuustiedote. Ei mitään mainintaa myrkyllisyydestä. Ja tosiaan tuossa on paljon suuremmat pitoisuudet kuin elintarvikeagarissa.

        https://www.carlroth.com/medias/SDB-2266-FI-FI.pdf?context=bWFzdGVyfHNlY3VyaXR5RGF0YXNoZWV0c3wyMjgwMDh8YXBwbGljYXRpb24vcGRmfGhjZi9oMjcvOTE0NDA4NDU2MTk1MC9TREJfMjI2Nl9GSV9GSS5wZGZ8MmYxOTQzOGMzOWJiYmU0ODA2MmMxNDkxZDIxZDlmYzJkZjQ4MjU1NzViMzdjMTJlOGU1ZmJiM2U2MjAzYzg4Nw

        Levistä peräisin molemmat, garrageenin haittavaikutuksista kuitenkin enemmän tietoa kuin agarin. Yksi linkki täällä jo olikin aikaisemmin, tässä pari muuta.

        "Tuore tutkimus on löytänyt jälleen näyttöä sille, että karrageenille ja natriumkarboksimetyyliselluloosalle eli CMC:lle altistuminen aiheuttavat elimistössä tulehdusta.
        Karrageeni ja natriumkarboksimetyyliselluloosa ovat lisäaineita, joita elintarvikevalmistajat käyttävät muun muassa parantamaan tuotteidensa koostumusta.

        Lisäaineiden aiheuttama tulehdus ilmenee tutkimusten mukaan suoliston solujen vahingoittumisena. Seurauksena voi esiintyä vatsanväänteitä ja ripulia.
        Jatkuva altistuminen saattaa suoliston solujen vahingoittumisen myötä aiheuttaa suurempaakin päänvaivaa.

        Karrageeni (E407) on yleinen aine, jota lisätään moniin elintarvikkeisiin. Yleisimpiä näistä ovat maitotuotteet ja valmisruoka.
        Karrageeni heikentää tutkimusten mukaan glukoosinsietokykyä ja edistää insuliiniresistenssiä.
        Toisin sanoen karrageeni tuottaa ongelmia verensokerin säätelyyn. Seurauksena voi olla suolisto-ongelmien eteneminen suolistosairaukseen, tai esimerkiksi 2. tyypin diabetes."
        https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/8505c16b-e56b-4b9d-93b4-ce2f48fa37dc

        Huono käämnnös.
        "Agar-agar-sivuvaikutukset"
        https://fi.hugestonespa.com/news/agar-agar-side-effects-14426075.html

        Suolistosairaudet lisääntyneet paljon ja varmasti nuo sairastuttaa enemmän kuin puhdas vesi, joka sekin myrkyllistä liikaa juotuna.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Levistä peräisin molemmat, garrageenin haittavaikutuksista kuitenkin enemmän tietoa kuin agarin. Yksi linkki täällä jo olikin aikaisemmin, tässä pari muuta.

        "Tuore tutkimus on löytänyt jälleen näyttöä sille, että karrageenille ja natriumkarboksimetyyliselluloosalle eli CMC:lle altistuminen aiheuttavat elimistössä tulehdusta.
        Karrageeni ja natriumkarboksimetyyliselluloosa ovat lisäaineita, joita elintarvikevalmistajat käyttävät muun muassa parantamaan tuotteidensa koostumusta.

        Lisäaineiden aiheuttama tulehdus ilmenee tutkimusten mukaan suoliston solujen vahingoittumisena. Seurauksena voi esiintyä vatsanväänteitä ja ripulia.
        Jatkuva altistuminen saattaa suoliston solujen vahingoittumisen myötä aiheuttaa suurempaakin päänvaivaa.

        Karrageeni (E407) on yleinen aine, jota lisätään moniin elintarvikkeisiin. Yleisimpiä näistä ovat maitotuotteet ja valmisruoka.
        Karrageeni heikentää tutkimusten mukaan glukoosinsietokykyä ja edistää insuliiniresistenssiä.
        Toisin sanoen karrageeni tuottaa ongelmia verensokerin säätelyyn. Seurauksena voi olla suolisto-ongelmien eteneminen suolistosairaukseen, tai esimerkiksi 2. tyypin diabetes."
        https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/8505c16b-e56b-4b9d-93b4-ce2f48fa37dc

        Huono käämnnös.
        "Agar-agar-sivuvaikutukset"
        https://fi.hugestonespa.com/news/agar-agar-side-effects-14426075.html

        Suolistosairaudet lisääntyneet paljon ja varmasti nuo sairastuttaa enemmän kuin puhdas vesi, joka sekin myrkyllistä liikaa juotuna.

        Eikä ainoat myrkyt.

        "Natriumkarboksimetyyliselluloosa, eli E466
        Useampaan otteeseen turvalliseksi esitetty natriumkarboskimetyyliselluloosa nousee tutkimuksissa myös esiin. Natriumkarboskimetyyliselluloosa on haittavaikutustutkimuksissa karrageenia kiistellympi lisäaine.

        Syksyllä 2020 Norjalainen ruoansulatussairauksista kärsivien yhdistys (Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer, LMF) käynnisti kampanjan tiettyjä elintarvikelisäaineita vastaan. Natriumkarboksimetyyliselluloosa oli yksi niistä.

        Useat tutkimukset viittasivat jo tuolloin siihen, että sekä karrageeni että natriumkarboksimetyyliselluloosa voivat aiheuttaa suolistotulehdusta.
        Viime syksynä valmistuneessa tutkimuksessa natriumkarboksimetyyliselluloosasta löytyi viitteitä myös sydän- ja verisuonitauteihin."

        Vesi ja öljy vaatii paljon sakeuttamisaineita ja muita lisäaineita että pieni määrä hernettä saataisiin muistuttamaan lihamakkaraa. Mutta siitä vaan popsimaan :)


    • Anonyymi

      Välttelen aika paljon ultraprosesoituja ruokia ja veriarvot kiittää.
      Lauantaina makkaraperunat pöhöttimessä ( makkaraa 6 x vuodessa) paha paha.
      Sunnuntaina kaalikääryleitä aterialla 35g 10% lihaa + soija rouhetta.
      Maanantaina hernekeitto annoksessa 4g lihaa
      Tänään kirjolohikiusaus uunissa 0g lihaa
      Leikkeleitä päivittäin 3x 10g leikkeleistä puolet on kanaa/ kalkkunaa ja yleensä toinen puoli 9% Gotleria. Olen laskeskellut syöväni n 70-80 g lihaa päivittäin. Keskimäärin Suomessa syödään n 220g lihaa päivittäin. Toki joskus teen pihvit ja nautin , mutta iso osa proteiineista tulee pavuista , herneistä ja kaurasta.
      Täällä juttujani>https://keskustelu.suomi24.fi/t/17491962/jauhelihapullat-saasta-4-50-valmistuskerralta

      • Anonyymi
        UUSI

        Lihaton kirjolohi, pelkän nahanko kalasta syöt?


    • Anonyymi

      Jahtimakkara - siinä parempi.

      • Anonyymi

        Moderneissa jahtimakkaroissa on mukana koodi josta ostaja voi lukea missä ja milloin hänen syömänsä eläin metsästettiin, pilkottiin lihoiksi, kuljetettiin, jatkokäsiteltiin makkaroiksi jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Moderneissa jahtimakkaroissa on mukana koodi josta ostaja voi lukea missä ja milloin hänen syömänsä eläin metsästettiin, pilkottiin lihoiksi, kuljetettiin, jatkokäsiteltiin makkaroiksi jne.

        Tuskin kuitenkaan metsästää tarvinnut.


    • Anonyymi

      Lauantaimakkara on siis puoliksi kasvis.
      Jos jättää puolet syömättä, voiko sanoa olevansa kasvissyöjä?

    • Anonyymi

      duck://player/b24-bxIVhfs

      Tuossa makkaraa pötköllään

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Haluaisitko nähdä

      Hänet alastomana?
      Ikävä
      79
      4127
    2. Nainen lopeta pakoon luikkiminen?

      Elämä ei oo peli 😔😟
      Ikävä
      29
      3104
    3. Hilirimpsistä

      Hyvää huomenta ja kivaa päivää. Ilmat viilenee. Niin myös tunteet. 🧊☕✨🍁❤️
      Ikävä
      201
      3082
    4. Älä elättele

      Toiveita enää. Ihan turhaa. Sotku mikä sotku.
      Ikävä
      51
      2897
    5. Olet täällä. Mutta ei minulle.

      Nyt olen tästä 100% varma. Satuttaa. T: V
      Ikävä
      24
      2834
    6. Kuule rakas...

      Kerrohan minulle lempivärisi niin osaan jatkaa yhtä projektia? Arvaan jo melkein kyllä toki. Olethan sinä aina niin tyyl
      Ikävä
      42
      2563
    7. Miten hitsissä ulosoton asiakas?

      On tää maailma kumma, tässä haisee suuri kusetus ja ennennäkemättömän törkeä *huijaus*! Miten to.monen kieroilu on edez
      Kotimaiset julkkisjuorut
      316
      2533
    8. Kela valvoo lasten tilejä.

      Tämä isoveli Kela kyttää jopa lasten yli 200,- euron rahat jotka on melko varmasti lahjaksi saatu. Se vaikuttaa perheen
      Yhteiskunta
      229
      2204
    9. Törmättiin tänään

      enkä taaskaan osannut reagoida fiksusti. Menen aina lukkoon. Yksi asia on varma: tunteeni sinua kohtaan ovat edelleen v
      Ikävä
      25
      2056
    10. Vieläkö sä

      Rakastat mua?❤️😔
      Ikävä
      45
      2017
    Aihe