Viimeisen käyttöpäivän kala

helppo kysymys

Jos on viimeisen käyttöpäivän raaka n. kilon lohi jääkaapissa, niin kannattaisko se maun ja säilyvyyden suhteen valmistaa ennen pakastusta, jos syö sen muutaman päivän sisällä, ja lämmittää sit, vai pakastaa osissa raakana ja ottaa sit pakastimesta ja paistaa?

32

22905

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • helppo vastaus

      Otat sen pariksi päivää kuivumaan huoneilmaan, sitten pariksi tunniksi pakkaseen, ja taas tuli viikko lisää käyttöpäiviä.

    • rawfisu

      Jos viimeinen käyttöpäivä on menossa niin älä ainakaan sitä enää raakana säilytä tai pakasta kun kumminkin näemmä syöt sen muutaman päivän sisään. Se fisu on ollut jo ties missä olosuhteissa ainakin viikon.

      Kypsennä se hyvin vaikka uunissa ja syö nyt osa ja laita loput jääkaappiin. Säilyy juuri sen muutaman päivän. Käytä päivän/kahden sisällä vaikka salaattiin tai leivän päällä makusi mukaisten kastikkeiden/ yrttien kera.

      Raaka kala edes pakkasessa ei kuitenkaan parane vanhetessaan vaan se on hyvä kypsentää ja syödä pikaisesti. Näin vältyt mahdolliselta ruokamyrkytykseltä.

      • helppo vastaus

        Syötä siileille tai vie biojäteroskikseen.


    • laadunvaatija

      Viimeisen käyttöpäivän rasvaiset kalat (lohi, kirjolohi...) varmaan haisee kauhealle, kun näyttävät haisevan jo aikaisemminkin.

      Itse en suostu ostamaan rasvaista kalaa, joka on pyydystetty yli kaksi päivää sitten. Vain tuoreena ovat lohet ja kirjolohet hyvää.

      Valitettavasti liian moni marketti myy vanhaa kalaa!

      • kalamestari1

        Et siis ilmeisesti syö ollenkaan kalaa? Norjalainen lohi on aina väh. 4pv aikaisemmin nostettu kuin se on kaupan tiskissä. Suomalainen kirjolohi lähes poikkeuksetta 3pv aikaisemmin. Jos kirjolohi nostetaan tänään ahvenanmaalla (mistä 80% tuotannosta tulee) Huomenna se on kalatukussa (tai ylihuomenna) ja siitä seuraavana (tai sitä seuraavana) päivänä kaupan tiskillä.


      • kalumestari69
        kalamestari1 kirjoitti:

        Et siis ilmeisesti syö ollenkaan kalaa? Norjalainen lohi on aina väh. 4pv aikaisemmin nostettu kuin se on kaupan tiskissä. Suomalainen kirjolohi lähes poikkeuksetta 3pv aikaisemmin. Jos kirjolohi nostetaan tänään ahvenanmaalla (mistä 80% tuotannosta tulee) Huomenna se on kalatukussa (tai ylihuomenna) ja siitä seuraavana (tai sitä seuraavana) päivänä kaupan tiskillä.

        Kalaa saa muualtakin kuin kaupan tiskilta, urpo :D. "Et siis ilmeisesti syö ollenkaan kalaa?" HAHAHA voi herranjumala mikä dimwit.


    • tuorefisu
    • sallinen5

      kokeilen vaan jos selain toimii

    • Anniorvokki2

      Nuuhkaise kalaa. Jos se haisee kalalta, se on vanhahko mutta ei pilalla. Minä laittaisin koko fisun uunivuokaan, päälle suolaa, tilliä ja sitruunapippuria ja jossakin myöhemmässä vaiheessa ehkä lorauksen ruokakermaa, paistaisin kypsäksi, jäähdyttäisin ja söisin , tai söisin osan ja laittaisin loput jääkaappiin ja söisin seuraavana päivänä. On ihan turha tuijottaa päivämääriä. Omaan nenäänkin täytyy uskaltaa luottaa. Ja bakteerit kuolevat takuuvarmasti kuumassa uunissa, kun paistat kalan kypsäksi. Hyvää ruokahalua!

      • veltto jorma

        Hyvä resepti, itse teen samoin. Kuoleehan ne bakteerit, mutta pahempi on aineenvaihduntatuotteet jotka ei katoa kypsennettäessäkään.

        Päivämäärät on ohjeellisia, viimeisen käyttöpäivän ratkaisee onko se pilaantunut vai ei. Joskus on pilalla jo ennen viimeistä käyttöpäivää ja joskus kestää vaikka viikon päälle.

        Haju ja miltä tuntuu kädessä kertoo paljon.


    • hermomyrkkyänapaan

      Bakteerit kyllä kuolee, mutta niiden toksiinit eivät tuhoudu. Esimerkiksi botoxia ei haista, maista tai näe, mutta sen kyllä tuntee sitten muutaman tunnin jälkeen. Jos on vähäänkään epävarma ruoan laadusta kannattaa jättää se syömättä.

      Äsken tuli YLEltä svedu-ohjelma, jossa vilosohvi-idiootit puhuivat viimeisen käyttöpäivämäärän orjuuttavasta vaikutuksesta ihmisiin, mutta samalla lahjakkaasti unohtivat sen todellisen merkityksen - tuoteturvallisuuden ja tuotteen tuoreuden tiedon.

      Saahan sitä ihminen syödä mitä paskaa tahansa, mutta ihan terveyden vuoksi kannattaa silti suosia mahdollisimman tuoretta ruokaa ja valmistaa se oikein.

      • antibee

        Kannattaa myös kiertää kaukaa ja jättää edes pitkällä tikulla koskematta *botoxilla* kyllästetyt idiootit tai jos on vähänkään epävarma niiden iästä....Seuraukset tuntee (näkee) sitten muutaman kuukauden päästä, kun aineen vaikutus lakkaa.


      • äit-sy

        Mitä se Botox kalassa tekee, vai onko tehnyt kasvojenkohotuksen.


      • bakteerien tuottamaa
        äit-sy kirjoitti:

        Mitä se Botox kalassa tekee, vai onko tehnyt kasvojenkohotuksen.

        Botox (Botulinum toxin) on bakteerien tuottamaa myrkkyä jota esiintyy pilaantuneessa ruuassa. Sitä käytetään myös lääketieteellisiin tarkoituksiin (ja "kauneus"puoskaroinnissa).

        http://en.wikipedia.org/wiki/Botulinum_toxin


      • Anniorvokki3
        bakteerien tuottamaa kirjoitti:

        Botox (Botulinum toxin) on bakteerien tuottamaa myrkkyä jota esiintyy pilaantuneessa ruuassa. Sitä käytetään myös lääketieteellisiin tarkoituksiin (ja "kauneus"puoskaroinnissa).

        http://en.wikipedia.org/wiki/Botulinum_toxin

        Botulismi, jota tässä on nimitelty botoxiksi, on vaarallinen ruokamyrkytysbakteeri, joka lisääntyy hapettomassa tilassa, eli esim. tyhjiöpakatussa kalassa tai lihassa, jos kylmäketju katkeaa. Tietysti edellytys on, että pakkauksessa on botulismia, ei se sinne tyhjästä tule. Jos kala ei ole ilmatiiviisti pakattua, tätä vaaraa ei ole, vaan lihaa ja kalaa pilaavat ihan tavelliset bakteerit kuten stafylokokoit, jotka eivät myrkyllisiä aineita jätä jälkeensä, pistävätpä mahan kuralle, jos niitä liikaa tulee nautittua. Ja ihan ensimmäinen bakteeri, joka tuo vanhan lihan tai kalan pintaan tympeän hajun, on itse asiassa maitohappobakteeri.
        Botulismi ja sen tuottama bakteerimyrkky hajoavat 70 asteen lämmössä. Eli vaikka tyhjiöpakatussa kalassa olisi botulismi, se on hyvin kypsennettynä vaaratonta syödä. Niin että uskotaan vaan nenäämme, kypsennetään ruoka kunnolla ja ruvetaan syömään


      • Anonyymi
        Anniorvokki3 kirjoitti:

        Botulismi, jota tässä on nimitelty botoxiksi, on vaarallinen ruokamyrkytysbakteeri, joka lisääntyy hapettomassa tilassa, eli esim. tyhjiöpakatussa kalassa tai lihassa, jos kylmäketju katkeaa. Tietysti edellytys on, että pakkauksessa on botulismia, ei se sinne tyhjästä tule. Jos kala ei ole ilmatiiviisti pakattua, tätä vaaraa ei ole, vaan lihaa ja kalaa pilaavat ihan tavelliset bakteerit kuten stafylokokoit, jotka eivät myrkyllisiä aineita jätä jälkeensä, pistävätpä mahan kuralle, jos niitä liikaa tulee nautittua. Ja ihan ensimmäinen bakteeri, joka tuo vanhan lihan tai kalan pintaan tympeän hajun, on itse asiassa maitohappobakteeri.
        Botulismi ja sen tuottama bakteerimyrkky hajoavat 70 asteen lämmössä. Eli vaikka tyhjiöpakatussa kalassa olisi botulismi, se on hyvin kypsennettynä vaaratonta syödä. Niin että uskotaan vaan nenäämme, kypsennetään ruoka kunnolla ja ruvetaan syömään

        Lainattu wikipediasta:
        "Clostridium botulinum on grampositiivinen bakteeri, joka kasvaa hapettomassa ympäristössä ja pystyy tuottamaan itiöitä. Bakteeri on sauvanmuotoinen ja sitä esiintyy maaperässä, vesistöjen pohjissa ja kalojen suolistoissa."


      • Anonyymi
        Anniorvokki3 kirjoitti:

        Botulismi, jota tässä on nimitelty botoxiksi, on vaarallinen ruokamyrkytysbakteeri, joka lisääntyy hapettomassa tilassa, eli esim. tyhjiöpakatussa kalassa tai lihassa, jos kylmäketju katkeaa. Tietysti edellytys on, että pakkauksessa on botulismia, ei se sinne tyhjästä tule. Jos kala ei ole ilmatiiviisti pakattua, tätä vaaraa ei ole, vaan lihaa ja kalaa pilaavat ihan tavelliset bakteerit kuten stafylokokoit, jotka eivät myrkyllisiä aineita jätä jälkeensä, pistävätpä mahan kuralle, jos niitä liikaa tulee nautittua. Ja ihan ensimmäinen bakteeri, joka tuo vanhan lihan tai kalan pintaan tympeän hajun, on itse asiassa maitohappobakteeri.
        Botulismi ja sen tuottama bakteerimyrkky hajoavat 70 asteen lämmössä. Eli vaikka tyhjiöpakatussa kalassa olisi botulismi, se on hyvin kypsennettynä vaaratonta syödä. Niin että uskotaan vaan nenäämme, kypsennetään ruoka kunnolla ja ruvetaan syömään

        Lainattu wikipediasta:
        "Botuliinit denaturoituvat ja menettävät myrkyllisyytensä altistettaessa ne vähintään 5 min ajan 85 °C:lle tai vähintään 20 min ajan 80 °C:lle. "


      • Anonyymi kirjoitti:

        Lainattu wikipediasta:
        "Botuliinit denaturoituvat ja menettävät myrkyllisyytensä altistettaessa ne vähintään 5 min ajan 85 °C:lle tai vähintään 20 min ajan 80 °C:lle. "

        Ei botulismi ole raa’an kalan ongelma. Riskikohde on vakuumipakattu lämminsavukala. Savustuksessa lämpötila ei nouse tarpeeksi korkeaksi tappamaan bakteereja vaan päinvastoin luo otolliset olosuhteet bakteerin lisääntymiselle ja kun se vielä vakuumipakataan savustuksen jälkeen niin anaerobiset olosuhteet on taas turvattu.


    • örkkiEsa

      Itse tullut siihen tulokseen, että kun kala alkaa olemaan vanhaa tai ollut kauan pakastimessa. Se kannatta savustaa.

    • Loheton

      Ja vanhuksen ja lapsen ei pidä syödä vanhaa kalaa laisinkaan,se on lähtö lähellä silloin,kuinkahan moni vanhus on ruoka myrkytykseen kuolut,mutta siitä nyt ei meteliä kannata pitää ?

    • sapuska1

      Hohhoijaa et ihmiset on oikeesti nykyisin uusavuttomia ei osata omia silmiä ja nenäänsä käyttää.... Tuijotetaan ku piru raamattua viim. käyttöpv. ja viskataan roskiin täysin syötävää ruokaa:((

    • Oyutta

      Helppoa kuin heinänteko. Savustat kalan. Niinhän ne tekee kaupassakin tuollaiselle kalalle =)

    • Kyllä kelpaa

      Ripottele pintaan ja sisälle suolaa,kääri folioon ja vie portinpielessä päivystävälle Sulolle.

    • seudrtink'möl,

      kalassa on vanhetessaan histamiinia joka aiheutaa ruokamyrkytyksen.vekkaan että se kannattaa ensin kypsentää sitten pakastaa. ruoka voi olla pilalla jo ennen viimeistä käyttöpäivämäärää jos sitä on esim säilytetty liian lämpimässä

      • edellinen

        siis veikkaan


    • kyllä oli helppo

      Se on oivallista madonruokaa. Kala on nautittava tuoreena.

    • kalakaaleppi

      Se kalaan mahdollisesti tuleva, ruokamyrkytystä aiheuttava pöpö on botuliini, ei botox. Viimeisen käyttöpäivän kala on ruuaksi kelpaava, jos se on koko ajan säilytetty oikein, eikä päässyt esim, kaupasta kotiin tuodessa lämpenemään välillä. Hieman vanhahkkosta kalasta tulee ihan kelpoa ruokaa, esim. savustamalla, tai uunikalana sipulin, pippurin ja kerman kera. vanhaa kalaa ei kannata pakastaa lainkaan säilymisen vuoksi, vaan jos tänään laitat vaikka sitä savukalaa, niin kyllä se säilyy ihan hyvin jääkaapissa ylihuomiseen. Vaikka kalalla on tosiaan tuo viimeinen käyttöpäivä, ei parasta ennen-päiväys, niin omaa järkeä ja nenää käyttäen kyllä tietä, milloin kala on vielä kelvollista. Juuri lohta tms, isompaa kalaa voi hyvin käyttää vähän vanhempanakin, muikut ja muut pikkukalat ob kaukana tuoreesta jo pari oäivää ostamisen jälkeen.

      • tuore kala

        Äitini neuvo kalan tuoreudesta oli, kun kala tuoksuu/haisee kalalle, se on jo vanhaa. Tuore kala ei haise millekään. Kaupunkilainen ja kauppojen armoilla oleva kalan ostaja saa nykyisin enää harvoin ihan tuoretta kalaa. Myös kissallani oli hyvä hajuaisti, kun kelpuutti ravinnokseen vain tuoreen kalan ei enää parin päivän vanhaa kalaa.


    • Helppo vastaus

      Ei pakastusta missään nimessä, vaan kypsennys ja sen jälkeen mahdollinen pakastus, mutta syödä voi kypsennettynä ilman pakastustakin vaikka seuraavana päivänä.
      Kala on helposti pilaantuva ja aina pitää yrittää aistinvaraisesti tarkastella, että voiko kalaa enään syödä. Jos kylmäketju on katkennut, voi pakkauksen viimeisen käyttöpäivän unohtaa ja viisainta heittää kala biojätteen joukkoon.
      Vanha sanonta; kalat ja vieraat alkavat haisemaan kolmessa päivässä, pitää edelleen paikkansa. Kala aina mahdollisimman tuoreena!

      • eki6

        Paiston lohen päivää ennen viimeista pivämäärää ja leikkasin pään irti
        Seuraavana yönä pää loisti valoa pimeässä Uskoltaako lohta syödä


      • Kyösti kakkanen
        eki6 kirjoitti:

        Paiston lohen päivää ennen viimeista pivämäärää ja leikkasin pään irti
        Seuraavana yönä pää loisti valoa pimeässä Uskoltaako lohta syödä

        Ihan normaalit säteily- ja saasteannokset siinä vain on.


    • Anonyymi

      Mirrin ja mustin nappulat on varmempia liotettuina. Raks raks.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      115
      9124
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2678
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      140
      2450
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2009
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1766
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1560
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1517
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      10
      1448
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1306
    10. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      6
      1295
    Aihe