Fysiikkaa aikomus opiskella. Neuvoja?

Amisss

Terve!

Elikkä olen hakemassa Helsingin Yliopistoon matemaattis-luonnontieteelliseen tiedekuntaan opiskelemaan fysiikkaa.
Haaveena olisi tähtitieteiden opiskelu.

Mites näin ammattikoulupohjalta mitä minun pitäisi osata pääsykokeisiin?
Löysin netistä 8 kirjaa pääsykokeita varten, mutta pitäisikö niiden lisäksi vielä osata jotain muuta, vai riittääkköhän näiden kirjojen tiedot?

Ammattikoulussa meillä oli fysiikassa vaan perus lämpö, teho, voima ja kiihtyvyys hommia.
Pystynkö näillä tiedoilla siis suoraan hyppäämään näiden pääsykoekirjojen maailmaan?

Kiitos :)

13

303

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tietää_

      "Valintakokeen tehtävät perustuvat matematiikassa lukion pitkään oppimäärään (vähintään 10 kurssia), fysiikassa lukion pakollisiin ja syventäviin kursseihin (vähintään 8 kurssia) ja kemiassa lukion pakollisiin ja syventäviin kursseihin (vähintään 5 kurssia). "

      Eli jos opettelet nuo lukiokurssit, niin homma on selvä. Lisäksi olisi syytä hankkia fysiikan ylioppilastehtävien vastauskirja. Matematiikkaa pitää opetella sen verran, että osaa ratkaista 2. asteen yhtälön, käsitellä kirjainlausekkeita, ratkoa yksinkertaisia yhtälöryhmiä ja logaritmeja. Ammattikoulun ta peruskoulun tiedoilla voi hyvin aloittaa itseopiskelun.


      Varaudu siihen, että motivaatiosi voi romahtaa TÄYSIN.

    • Sir Isaac Newtonin sanotaan olleen toistasataa vuotta aikalaisiaan edellä maailman ja taivaankappaleiden liikkeiden ymmärtämisessä. Toki hänellä oli aikalaisittain paras muodollinen koulutus teorioita muotoillessaan, mutta hän omien sanojensa mukaan koki olevansa jättiläisen harteilla.

      Voit siis toki kilvoitella pääsykokeissa, valmistua vuosien pitkäpiimäisen puurtamisen jälkeen ja saada viran ketään-ei-kiinnosta-laitoksessa hyvillä ison talon eduilla, jossa teet perustutkimusta ja tuot hyvällä onnella maailman tietämykseen pari tarkentavaa desimaalia lisää, joista sinua ei tietenkään muisteta. Nimesi googlettamalla saat vielä vuosienkin jälkeen pääsykokeesi pistemäärän selville ja paikallisessa suunistuskilpailussa saamasi heikohko sijoitus ei tunnu ikinä katoavan mihinkään.

      Toisaalta saatat kaiken mainitun lisäksi löytää itsesi juuri sen jättiläisen harteilta, joka sai Newtonin muuttamaan maailmaa ja käsityksiä kaikesta. Useimmat tosin ottaisivat osalleen mieluummin lottovoiton, joka tilastollisesti osuukin merkittävästi useammin yksilön kohdalle kuin maineen saamisen fysiikan saralla.

      Ajatellaanpa vaikka kuulentoja ja siellä (väitetysti) käyneitä ihmisiä. Ketkäköhän olivat oikeita sankareita? Matkan mahdollistaneet tutkijamatkanjärjestäjä vaiko matkustajat?

      Tietenkin teet kuten intohimosi vaatii sinua tekemään. Pärjäämistä kokeisiin.

      • Kengutar

        Oletkohan lukenut liikaa Nalle Puhia ja samaistunut Ihaa-aasiin?


      • Kengutar kirjoitti:

        Oletkohan lukenut liikaa Nalle Puhia ja samaistunut Ihaa-aasiin?

        Puolen hehtaarin maailmankaikkeudessa niitä tyyppejä sitten riittää mihin samaistua. Kaikki eivät voi olla reippaita Ristoja, eivät iloisia Tiikereitä taikka hunaja-addiktoituneita nalleja. Emme voi kaikki olla edes niitä possuja, joita kaikki kaikki katsovat alaspäin, jopa ne hunajariippuvaiset karhutkin. Jäniksiä muistuttavat kanit jätetään huomiotta.

        Jonkun tulee väkisinkin ottaa se masentuneen oloisen aasin osa, joka katsoo, minne kukaan ei oikeastaan halua nähdä, kurjaakin kurjempaan tulevaisuuteen, joka odottaa meitä kaikkia.

        Saavutuksia ei saada virkatyönä. Käytännössä kaikki mainetta saavuttaneet tiedemiehet ja taiteilijat ovat jollain tavalla pakkomielteiden piiskaamia kurjia kohtaloidensa orjia. Muutama on saanut nimeä ja kuuluisuutta, valtaosa on halveksittuja, syrjittyjä taikka kokonaan yhteisöstään karkotettuja. (Hulluja)

        Huomautettakoon tässä vaiheessa, että en puhu kaikkien rakastamista perustutkimuksen tekijöistä. Heille kukaan ei voi ikinä olla kateellinen.

        Ihaa hukkasi häntänsä. Mikään ei ollut hänelle tärkeämpää kuin takapuolesta riippuva kangassuikale. Moni voi miettiä, oliko Ihaa oikeasti onnellisempi ilman häntää vaiko sen kanssa? Hännättä häntä ajoi tarve ja tahto, jota ei pystynyt selittämään. Hännän kanssa hän vain vietti aikaansa laiduntamalla ja odotti jonkun käyttävän häntä johonkin.

        Hännän katoaminen herätti Ihaan eloon.


    • Amiss

      Kiitosta vastauksista :)

      Fysiikan kirjoja 8kpl nyt haettu ja matematiikka 1.
      Eiköhän näillä alkuun pääse.

      Kyllä vähän jännittää että riittääkö se motivaatio, mutta toisaalta halu päästä kyseiseen kouluun on todella suuri.

      Jos ei ensi vuonna vielä rahkeet riitä niin sitä seuraavalla sitten uudestaa!

      • 19+4

        Varaa aikaa. Lukiolaisilta menee yleensä kolme vuotta noiden kurssien käymiseen, mutta, jos olet ahkera, saat ehkä opiskeltua kaiken vuodessa. Joka tapauksessa, varaa vain reilusti aikaa opiskeluun.


      • Heh !
        19+4 kirjoitti:

        Varaa aikaa. Lukiolaisilta menee yleensä kolme vuotta noiden kurssien käymiseen, mutta, jos olet ahkera, saat ehkä opiskeltua kaiken vuodessa. Joka tapauksessa, varaa vain reilusti aikaa opiskeluun.

        >

        Niin, miksei kannattaisi vaikka ihan suosiolla mennä sinne lukioon (vaikka ilta-) opiskelemaan nuo. Monet asiat vievät huomattavasti enemmän aikaa itsenäisesti opiskeltuna kuin opettajajohtoisesti. Lisäksi lukio antaa yleissivistystä ja eikö joillakin aloilla ole yliopistoon pääsyvaatimuksena ylioppilastodistus (?)


    • kaiken asiantuntija

      Hankkimasi kirjat soveltunevat lähinnä vessapaperiksi, elleivät ole sitten kiiltopaperia? :) Tai voisivat huvittavuudessan soveltua jopa vessalukemiseksi :)

      Vaihtoehtona universaalis-dialektinen maailmankuva erilaisten harhauttavien syksy räsänen, esko valtaoja, kari enqvist tahojen sijaan? Asialukemista voidaan odottaa tulevaisuudessa kun universaalis-dialektista maailmankuvaa käsittelevä kirjani "Totuus ja dialektiikka" ilmestyy. Huomannet silloin ettet enää tarvitse kuin yhden kirjan jossa selitetään ihan kaikki. Ja vessapaperi pysyköön vessapaperina vai mitä? :)

      • å9uyhp8ygo8f

        Älä jaksa urpo.


      • Universaalis-dialektinen maailmankuva tarkoittanee, että mistä tahansa asiasta voi keskustella. Jatkuvaan ja kaikenkattavaan keskusteluun perustuva maailmankuva on epäilemättä pohjaltaan laaja, eikä se rajoitu turhiin nurkkakuntiin kuten tieteellisyyteen tai muuhun rasittavaan johdonmukaisuuteen.

        Tuleva julkaisusi "Totuus ja dialektiikka" on kenties ihmistä eteenpäin vievien mysteerien selittäjänä tyhjentävä, toisin kuin kaikki siihen astiset tekeleet ovat olleet kautta koko ihmiskunnan historian.

        Mielestäni ihminen, maailma ja ainakin minä olen valmis kaiken-teorialle. Saatan vaikuttaa tyypilliseltä erektion kutistajalta, kun edellytän teorialta jotain uskottavuutta.

        Omasta puolestani maailmankaikkeus voi pyöriä maapallon ympärillä, avaruus voi olla eetteriä ja liekki syntyä, kun flogiston poistuu materiasta. Kaltaisilleni kadunkuluttajille on pitkälti sama, onko maailmankaikkeus ainoa laatuaan vai onko niitä ääretttömästi.

        Ihmisen aivot käsittelevät liian paljon asioita pelkästään hengissä säilymisen tarpeisiin. Ihminen miettii tarkoituksia ja alkuperiä. Tarkoitukset ja alkuperät muodostavat kansan ja kulttuurin. Tarkoituksen ja alkuperän luomiseksi tarvitaan tarina. Ihmisen elämä on arkea ja arkensa ratoksi ihminen tarvitsee tarinoita.

        Tarinat opettavat. Tarinat ovat auttaneet ihmistä ymmärtämään itseään ja ympäristöään kautta aikojen. Kuulijat ovat kenties aina vaatineet tositarinoita. Kenelläkään ei vain ole ollut keinoja tutkia niiden todenperäisyyttä. Nykyään asioita tutkitaan ja tarinoille tuodaan uskottavuutta tieteellisyydellä. Uskottavuudella kilpaillaan. Uskottavimmat tarinat, parhaiten todistetut ovat totta ja muut hylätään. Totuus paranee ja kehittyy koko ajan.

        Kenties "Totuus ja dialektiikka" selittää vihdoin talven liukkauden, kesän helteet, syyssateiden koleuden ja kaiken elämisen epämukavuuden. Jos julkaisusi ei tarjoa parempaa ja uskottavampaa tarinaa ihmiselle ja maailmankaikkeudelle kuin entiset, löytää kansa kyllä julkaisullesi käytännön sovelluksia. Haiseva vastalause tullaan pyyhkäisemään julkaisusi joka ainoan painoksen jokaiselle irtolehdelle.


      • päin tulta

        "Huomannet silloin ettet enää tarvitse kuin yhden kirjan jossa selitetään ihan kaikki. "

        Se on jo kirjoitettu. Ja moneen kertaan.

        D. Adamsin viisiosaisen trilogian kolmas osa: "Elämä, maailmankaikkeus ...ja kaikki" selittää kyseisen aihepiirin jäännöksettömästi.
        Myös parjaamasi Valtaoja on ehtinyt edellesi kirjoittaessaan teoksen: "Kaiken käsikirja"
        Lisäksi kaikkien aikojen terävimmäksi ajattelijaksi ja filosofiksi (oman kirjansa takakannessa) ylistetty Ken Wilber on kirjoittanut kirjan: "Kaiken lyhyt historia", joka on (kirjan takakannen mukaan) ensimäinen aito maailmanfilosofia.
        Kun julkaiset kirjasi, ostan sen ja sijoitan sen kirjahyllyssäni samaan osioon Wilberin, Luukasen ja Bachin "Lokki Joonatanin" jälkeisen tuotannon kanssa.


    • piruharakka

      Suosittelen hankkimaan käsiisi muutaman edellisen vuoden pääsykokeet vastauksineen, niistä saat pientä tuntumaa siihen minkälaisia kysymyksiä ja minkälaista matematiikkaa voi tulla eteen pääsykokeissa.
      Lisäksi suosittelen lukion pitkän fysiikan oppimäärän lukemista. (Hanki jostakin vanhat lukion pitkän fyssan koulukirjat). Suosittelen myös lämpimästi lukion pitkän matematiikan oppikirjoja.

    • Amisss

      Joo pitkän fysiikan kirjat siis hommattu, muutama pitkää matikkaa ja kuuden viime vuoden pääsykokeet.

      Haha hyvät naurut kyllä sain osasta vastauksista :)

      Ja joku puhu siitä ylioppilastodistuksesta, niin kyllä pystyy amiksen käyneenä hakea myös.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      383
      4540
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      284
      2524
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      144
      1813
    4. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      103
      1554
    5. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1463
    6. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      61
      1307
    7. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      60
      1305
    8. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      58
      1226
    9. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      46
      1214
    10. Rakkauden riemuvoitto

      Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
      Hindulaisuus
      346
      1063
    Aihe