Jatkuvuus ja derivoituvuus

19+15

Sanotaan aina, että funktio on derivoituva avoimella välillä blaablaa ja jatkuva suljetulla välillä blaablaa. Mistä tämän tietää? Etenkin jos ei ole annettu mitään rajoituksia vaan jokin tietty väli. Oletetaanko aina, että kyseinen funktio on jatkuva ja derivoituva näin ja näin?

6

1045

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • matikisti

      Ei näin sanota aina. Jos sanotaan, niin se on oletus. Monet lauseet eivät päde yleisesti, mutta pätevät jatkuville tai derivoituville funktioille.

    • Xenia Onatop

      Jatkuvuus on funktioon liittyvä topologinen peruskäsite. Intuitiivisesti funktio on jatkuva, jos sen arvot eivät muutu äkillisesti minkään pisteen ympäristössä. Tällaisen funktion kuvaaja on silloin sileä ja kaareva eikä se katkea missään kohdassa.

      Yhden reaalimuuttujan tapauksessa funktio f: R -> R on jatkuva pisteessä a , jos ja vain jos sen raja-arvo tässä pisteessä on olemassa ja on yhtä suuri funktion arvon kanssa tässä kohdassa. Jotta raja-arvo olisi olemassa pisteessä a , on vasemman- ja oikeanpuoleisten raja-arvojen oltava yhtä suuret tässä pisteessä.

      Funktio on jatkuva, jos se on jatkuva jokaisessa määrittelyjoukkonsa pisteessä, eli siinä ei ole epäjatkuvuuskohtia. Funktion jatkuvuus on välttämätön, mutta ei riittävä ehto funktion derivoituvuudelle. Toisin sanoen derivoituva funktio on aina jatkuva, mutta jatkuva funktio ei ole aina derivoituva.

      Mikäli funktiolla f on derivaatta, eli erotusosamäärän raja-arvo pisteessä x0, sanotaan että f on derivoituva pisteessä x0. Jos derivaatta on olemassa kaikissa f:n määrittelyjoukon pisteissä, niin sanotaan, että f on derivoituva.

      Oletan, että nämä asiat on selvitetty/selvitetään lukion pitkässä matematiikassa, ainakin kysyttäessä.

    • Laskee

      Matematiikassa kun on oltava täsmällinen, niin pieni korjaus ylläolevaan

      >Tällaisen (jatkuvan) funktion kuvaaja on silloin sileä ja kaareva eikä se katkea missään kohdassa.

      Jatkuvan funktion kuvaaja ei katkea missään kohdassa. Kuvaaja ei tarvitse olla kaareva, se voi olla suora, ja siinä voi olla teräviä kulmia. Harjoitus: tarkastele itseisarvo funktion y = | x | kuvaaja

      En tiedä onko funktion kuvaaja sileys jossain määtitelty. Tätä ei kuitenkaan pidä sekoittaa sileään funktioon. Edes kertaalleen derivoituva funktio ei välttämättä ole sileä.

      Tavallaan yllättävä tulos on että on olemassa funktioita, jotaka ovat määtrittelyalueellaan kaikkialla jatkuvia, mutta evät ole derivoituvia missään pisteessä.

      • Kalmari-Unionisti

        Kaarevuus tarkoittaa ylimalkaisesti ilmaistuna poikkeamaa suoruudesta. Yksinkertainen esimerkki kaarevuudesta on ympyrä, jonka kaarevuus on kääntäen verrannollinen säteeseen. Mitä pienempi säde on sitä tiukemmin kehä kaartaa ja päinvastoin. Tällöin y=|x| on erittäin kaareva kohdassa x=0.

        Matematiikassa kaarevuus voidaan määritellä juuri ympyrään käyttäen tai sitten Riemannin monistojen (manifold) avulla, ja jos jotain lahjakasta lukiolaista tämä kiinnostaa, voi tutustua englanninkieliseen artikkeliin Wikipediassa hakusanalla "Curvature".


    • Laskee,

      Anteeksi kirjoitusvirheet yllä-

    • Matemaattisessa analyysissä ja luonnontieteissä yleisesti ollaan kiinnostuneita vain jatkuvista funktioista, sillä luonto yleisesti on jatkuva (luonnon prosesseissa tehdään yleensä jatkuvuusoletus, esim. energian ja aineen virtaus. Lisäksi fyysinen etäisyys on jatkuva suure ainakin Planckin mittakaavaan saakka).

      Funktion jatkuvuudelle on olemassa yksinkertainen määritelmä, ja monet funktiot sekä niiden summat, erotukset ja yhdisteet tiedetään jatkuviksi, esim. polynomit, eksponettifunktiot, sinifunktio jne.

      Kun reaaliarvoinen funktio määritellään jollakin välillä, niin tuo väli on mielekästä valita suljetuksi, sillä näin funktio myös saavuttaa arvonsa välin päätepisteissä, ja nuo arvot voivat hyvinkin olla ääriarvoja. Esim. aidosti monotoninen funktio ei saavuta minimiä tai maksimia avoimella välillä, mutta suljetulla se saavuttaa molemmat. Topologinen tulos on myös se, että jokainen jatkuva funktio saavuttaa ääriarvonsa suljetulla ja rajoitetulla välillä.

      Derivoituvuus taas on jatkuvan funktion lisäominaisuus, joka ilmaisee, että funktion kuvaaja (x, f(x)) on sileä käyrä, eikä siinä ole mitään "teräviä" kohtia. Derivaattaa voidaan soveltaa funktion ääriarvojen tarkasteluussa, mutta tämä tarkastelu voidaan tehdä VAIN avoimella välillä, sillä suljetun välin päätepisteessä toispuolista raja-arvoa ei ole määritelty. Derivoituvuus jossain pisteessä vaatii aina toispuolisten derivaattojen olemassaolon.

      Tärkein syy miksi aina hoetaan mantraa "tarkastellaan suljetulla välillä jatkuvaa ja avoimella välillä derivoituvaa funktiota..." on se, että silloin saadaan käyttöön Fermantin lause, jonka mukaan suljetulla välillä jatkuva funktio saavuttaa ääriarvonsa 1.) välin päätepisteissä, tai 2.) derivaatan nollakohdissa tai 3.) pisteissä, joissa funktio ei ole derivoituva.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      150
      2531
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1980
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1968
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      89
      1776
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      67
      1530
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1296
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      37
      1202
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      36
      1188
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1188
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1167
    Aihe