Lapsikasteen takaperoinen teologia

Johnny B

Lapsikaste syntyi alkuseurakunnan jälkeen, kun taikauskoiset ihmiset toivat lapsiaan vahvan kristinuskon Jumalan suojelukseen samaan tapaan kuin tekivät pakanauskonnoissaan. Paavalin jälkeen tulleet sudet kastoivat omien tarkoitusperiensä takia.
Konstantinuksen aikaan tapa vakiintui. Valtaa haluavalle kirkon johdolle sopi jäsenten saaminen lapsikasteella.
Kaste ei enää ollut merkitykseltään samaa evankeliumin kuulleen henkilön pelastuksen vastaanottamista Jeesuksen tunnustamisen kautta kuten alussa.

Lapsikasteen teologiaa on sen jälkeen rakennettu takaperin. Luther teki sitä.
Lähtökohta on ollut, että lapsikaste on oikein, kun se nyt on tapa.
Siitä on täytynyt pitää kiinni ja muu sovittaa siihen.

On katsottu Raamatusta kasteen edellytyksiä ja merkityksiä.
Nehän siis koskevat Raamatussa kastetta, jonka ihminen ottaa kuultuaan evankeliumin ja uskottuaan sen. Eli Jeesukseen tunnustautumiseksi otettua kastetta.

Mutta sehän ei ole haitannut pedobaptisteja.
He ovat nähneet, että kaste ollakseen merkityksellinen edellyttää uskoa.
Siispä todetaan, että totta kai lapsi uskoo tai saa uskon kasteessa. Alussa Luther opetti kummien sijaisuskonkin riittävän.
Isosti on selitetty järjettömiä asioita.

He ovat nähneet, että kasteessa uudestisynnytään.
Siispä todetaan, että vauva uudestisyntyy kasteessa. Ei näytä haittaavan, ettei voi havaita Raamatusta löytyvää uudestisyntyneiden ihmisten muuttunutta elämää.
Paha paikka tulee siinäkin, kun kysytään, miten kastamattomana kuolleen vauvan käy. Usein ei uskalleta ottaa kantaa, vaikka johdonmukaisesti pitäisi opettaa, että "kasteessa uudestisyntymätön" vauva menee kadotukseen.

Jotkut kirkossa toisaalta kieltävät Tunnustuskirjoista löytyvän lapsikasteessa uudestisyntymisen ja liittävät sen uskoontuloon. Jotkut puhuvat kahdesta uudestisyntymisestä, objektiivisesta ja subjektiivisesta. Jotkut jopa jatkuvasta uudestisyntymisestä. Kirkossa on kova opillinen sekamelska

He ovat nähneet myös, että kasteessa saadaan synnit anteeksi.
Siispä on kehitetty perisyntioppi, että olisi joku synti, jonka lapsi saa anteeksi.
Vaikka Raamattu toistaa, että Jumala antaa kullekin hänen tekojensa mukaan, kirkossa sitkeästi pidetään kiinni siitä, että vauva ansaitsee kadotuksen Aadamin ja Eevan tekojen mukaan ja siksi pitää kastettaman.

Ja niin edelleen.

Näin luterilainen kasteoppi kehittynyt. Se on järjetöntä, mutta kun täytyy pitää kiinni lapsikasteesta, niin näin täytyy opettaa.
Jos vaikka joku pappi epäilee asiaa, niin hän pysyy ruodussa, koska tietää saavansa monoa, jos avaa suutaan. Tunnustuskirjoissa täytyy pysyä, kun ollaan pappisvalassa siihen sitouduttu. Fiksummat papit näyttävät täällä onneksi kirjoittavan, että "ev.lut. kirkko opettaa" tai: "meidän tunnustuksemme mukaan" yms. Mutta ymmärtämättömät maallikot uskovat sen olevan Raamatun sanaa..

Uskomatonta, että tuollaista voi olla. Mutta on kai niinkin, että on kauhean vaikea myöntää, että keisarilla ei ole vaatteita, kun niitä on ensin niin kovasti kehuttu.
Ja monet tietysti sokeasti uskovat, kun on paksut suomukset silmillä ja sosiaalinen paine vaikuttaa.

Toisaalta monet ovat senkin havainneet, että voi avoimin mielin lukea Raamatusta, millainen kastemalli siellä on. Ja - yllätys, yllätys - eihän siellä ole mitään vauvojen kastamisesta vaan siellä kastettiin niitä, jotka uskoivat evankeliumin.
Sillä tavalla on helluntai-karismaattisuudesta tullut suurin protestanttisuunta. Tuhansien anabaptistimarttyyrien veri on kantanut hedelmää.

Kun uskovat vaihtavat uskovien kasteeseen ja maallistuneetkaan eivät enää kastata vauvojaan nähdessään sen järjettömyyden, niin mitähän on edessä?

108

229

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Johnny the Wise

      Lapsikaste oli jo alkuseurakunnan käytössä. Jo silloin ymmärrettiin että kastekäsky koskee sekä lapsia että aikuisia. Lapsikaste on ollut seurakunnan käytössä alusta saakka, vasta viime vuosituhannella nämä ns. uudestikastajat muuttivat kasteen sisällön ja näin ollen koko evankeliumin.

      Surullista on lukea tätä aivopestyä Johnny B:tä. Hänellä on aivan oma historiankirjoituksensa, esim. "Paavalin jälkeen tulleet sudet kastoivat omien tarkoitusperiensä takia.
      Konstantinuksen aikaan tapa vakiintui. Valtaa haluavalle kirkon johdolle sopi jäsenten saaminen lapsikasteella." Säälittää miten raamatullinen kastekäytäntö hylätään tällaisten itse keksittyjen historian tarinoiden avulla. Siis oikeasti säälittää!!!!

      Uudestikastajille kaste ei ole enää sitä mitä se on Raamatussa: Jumalan teko ihmiselle. Heille se on ihmisen tunnustautumista, siis ihmisen oma suoritus. Voiko mitään pahempaa olla kuin ottaa Jumalalta pois ja antaa ihmiselle?

      Satuilu jatkuu kun tämä onneton ja luterilaisille katkera satusetä hylkää Raamatun opetuksen uudestisyntymisestä. Ja perustelut ovat naurettavat: "Ei näytä haittaavan, ettei voi havaita Raamatusta löytyvää uudestisyntyneiden ihmisten muuttunutta elämää"
      Ei uudestisyntyminen ole näytelmä jonka ihminen näyttelee vaan se on Jumalan teko, jossa uudestisyntyvä on täysin passiivisessa osassa kuten normaalissakin syntymässä. Jumalan Sanan mukaan kaste uudestisynnyttää ja siihen voidaan luottaa, sillä Sana ei valehtele. Toki uudestisyntyminen ja usko näkyy väistämättä kun yhtään katsoo ymärilleen. Tuhlaajapoika oli isänsä poika vaikka oli hylännyt tämän ja vietti railakasta elämää. Se ei vienyt pois Isän lapsena oloa. Samoin on kasteesa saatu Jumalan lapseus: se ei ikinä häviä ja siihen voi aina palata takaisin uskon kautta. Uutta kastetta ei koskaan tarvita.

      Sitten nämä uudestikastajat ovat keksineet aivan oman syntikäsityksen. Eli synti on vain tekoja, ja jos et tee pahoja tekoja niin et tarvitse Jeesustakaan! Jeesus on vain niille jotka ovat tehneet syntiä. Raamatullisen kristinuskon oppi on täysin toinen: syntiinlankeemuksessa ihmisen ja Jumalan väliin tuli ero! Tätä eroa Jumalasta kutsutaan synniksi. Teemme pahoja tekoja, siis syntiä, koska olemme erossa Jumalasta. Emme tule syntiseksi tekoja tekemällä vaan olemme sitä ihan luonnostaan. Satusedän mukaan kirkko on keksinyt tämän, vaikka Raamatusta tämänkin voi helposti havaita. Olisi kiva tietää milloin Johnny B:stä tuli syntinen jos ei sitä aina ole ollut. Puhuuko Raamattu jotain sellaista että vauva on viaton ja jossakin välillä ihmisestä tulee syntinen kuin simsalabim? Ei kerro, se kertoo jotain aivan toista.

      Satuilu jatkuu pappien osalta. Papit ovat sitoutuneet Raamattuun. Toisin kuin uudestikastajille, meille luterilaisille Raamattu on ainoa opin mitta, ja Raamatun oikea selitys löytyy tunnustuskirjoista. Kirkon oppi on siis Raamatun oppi ja siinä tottavie täytyy pysyä. On selvä oppi jossa pysytään. Uudestikastajilla tilanne on toinen: opetetaan mikä milloinkin tuntuu hyvälle, Raamatusta ei tarvitse välittää, kunhan vain haukutaan luterilainen raamatullinen oppi. Siellä opetetaan näin ja täällä näin ja kuitenkin ollaan samaa lahkoa. Mitään oppia ei uudestikastajilla ole, vain mielivaltaisia Raamatun tulkintoja, joilla ei ole mitään apostolista perää. Kun joku sana ei sovi oppiin (esim. "vedestä ja Hengestä") niin muutetaan Raamattua niin että tuntuu hyvälle.

      Lasten kastaminen perustuu selvään Raamatun opetukseen ihmisen syntisyydestä, kasteen armoluonteesta ja Jumalan hyvästä tahdosta. Lapsikastetapauksia ei Raamatussa ole mutta lapsikaste siellä on. Samoin Raamatussa ei ole naisten ehtoollisellakäyntitapauksia, mutta täysin raamatullista on naistenkin tulla ehtoolliselle. Uudestikastajat väittävät kasteen perustuvat uskoon! Voiko olla mitään naurettavampaa! Eli esim. tuhlaajapojan isä on isä vain jos poika on tottelevainen? Ramaatun ja luterilaisen apostolisen opin mukaan kaste ei perustu uskoon, vaan Kristukseen. Usko Kristukseen, jonka Pyhä Henki synnyttää, perustuu aina Jumalan meille kasteessa antamaan lahjaan, Jeesukeen. Usko siis perustuu kasteelle, ei toisin päin.

      Uskomattomalta tuntuu tuo uudestikastajien meuhkaus kun ei voi myöntää kastetta sellaiseksi kuin Raamattu sen määrittää. Vaikka hellluntailaiset ovat surmanneet luterilaisia ja levittävät itsekeksittyä historiaansa, emme anna periksi ja pysymme Raamatun antamassa kasteopetuksessa. Tuo "Raamatussa ei kastetu lapsia" on täysin tyhjänpäiväinen väite. Ja sen varjolla muutetaan koko kasteopppi. Siis hylätään uudestisyntyminen, pelastus, syntien anteeksianto ja Pyhän Hengen lahja kasteessa!

      Herra Pyhän kasteensa suojelkoon, Aamen!

      • Johnny B

        "Jumalan Sanan mukaan kaste uudestisynnyttää ja siihen voidaan luottaa, sillä Sana ei valehtele."

        Kaste uudestisynnytti Raamatussa, koska se otettiin heti kun oli kuultu evankeliumi ilmaisuksi siitä, että halusi "antaa pelastaa itsensä tästä nurjasta sukupolvesta".

        Vapailla suunnilla on kasteen paikalla nykyään yleensä alttarikutsut ja syntisen rukoukset, jne. Monet luterilaisetkin näkevät uudestisyntymisen tapahtuvan uskoontulossa ja niin se onkin. Jos siinä samassa yhteydessä kastettaisiin Raamatun mallin mukaan, niin voisi sanoa, että kaste uudestisynnyttää.
        Nykyään siis vapaissa suunnissa kastetaan Raamatun malliin verrattuna liian myöhään ja pedobaptistit taas liian aikaisin.

        Ja se liian aikaisin eli vauvana suoritettu kaste ei uudestisynnytä.

        Kaima kirjoitti, että baptistit ovat "keksineet aivan oman syntikäsityksen. Eli synti on vain tekoja, ja jos et tee pahoja tekoja niin et tarvitse Jeesustakaan! Jeesus on vain niille jotka ovat tehneet syntiä."

        Meissä on syntiinlankeemuksen kautta syntinen luonto ja kaikki tekevät lopulta syntiä. Vauvat kuitenkin kelpaavat Jumalalle Jeesuksen sovitustyön nojalla. Kaste on niitä varten, jotka ovat tehneet syntiä. Ei voi kertakaikkiaan sivuuttaa sitä Raamatun tekstiä, että Jumala antaa kullekin tekojensa mukaan. Ei siis Aadamin ja Eevan tekojen mukaan. Se vain jatkuvasti sivuutetaan.
        En siis kiistä kaikkea sanomaasi:
        "Emme tule syntiseksi tekoja tekemällä vaan olemme sitä ihan luonnostaan."
        Kyllä vauvalla on syntinen luonto, mutta hän ei kuollessaan joudu kadotukseen sen tähden, eikä häntä siksi tarvitse kastaa. Augustinus ja Luther näin väittivät ja uskonpuhdistuksen jälkeen sitä on lekalla hakattu ihmisten päähän, mutta ei se niin ole.

        Tunnen useampi pappeja, jotka ovat poistuneet kirkosta, koska eivät ole enää uskoneet lapsikasteeseen, eivätkä sikäli ole voineet sitoutua Tunnustuskirjoihin niin kuin pitäisi. Eräästä kuulin, että hänen piti osana opintojaan tehdä kirjoitus kasteesta. Kun hän huolella väsäsi sitä, niin hän löysikin uskovien kasteen. Opinnot jäivät.

        Paavali kirjoitti susien ja luopumuksen tulevan, Ja ne tulivat.
        Pohjustettiin tietä katolisen kirkon pimeimmälle yölle.
        Kun tiedetään, miten tiukasti toisinajattelijoiden ajatuksia pyritään kansalta salaamaan, voi olettaa, että paljon on hävitetty ja pimitetty esim. omaan oppiin sopimatonta kirjallisuutta. Siksi kirkkoisistä ei voi saada kokonaiskuvaa.

        Luther sai paljon aikaan, mutta "sai Paavilta kasteen" omien sanojensa mukaan.
        Luterilainen Maailmanliitto pyysi uskovien kasteen löytäneiltä mennoniiteiltä anteeksi luterilaisten suorittamia joukkosurmia, mutta laitanpa Mooria Radixin biisin muistutukseksi siitä, mitä se piti sisällään. Helluntailaiset eivät ole surmanneet luterilaisia. Yhtä Mûntzerin ryhmää ryhmää lukuunottamatta anabaptistit olivat pasifisteja. Heitä surmasivat katoliset, reformoidut ja luterilaiset.

        http://youtu.be/kDOdsbbYm7w


      • Johnny B
        Johnny B kirjoitti:

        "Jumalan Sanan mukaan kaste uudestisynnyttää ja siihen voidaan luottaa, sillä Sana ei valehtele."

        Kaste uudestisynnytti Raamatussa, koska se otettiin heti kun oli kuultu evankeliumi ilmaisuksi siitä, että halusi "antaa pelastaa itsensä tästä nurjasta sukupolvesta".

        Vapailla suunnilla on kasteen paikalla nykyään yleensä alttarikutsut ja syntisen rukoukset, jne. Monet luterilaisetkin näkevät uudestisyntymisen tapahtuvan uskoontulossa ja niin se onkin. Jos siinä samassa yhteydessä kastettaisiin Raamatun mallin mukaan, niin voisi sanoa, että kaste uudestisynnyttää.
        Nykyään siis vapaissa suunnissa kastetaan Raamatun malliin verrattuna liian myöhään ja pedobaptistit taas liian aikaisin.

        Ja se liian aikaisin eli vauvana suoritettu kaste ei uudestisynnytä.

        Kaima kirjoitti, että baptistit ovat "keksineet aivan oman syntikäsityksen. Eli synti on vain tekoja, ja jos et tee pahoja tekoja niin et tarvitse Jeesustakaan! Jeesus on vain niille jotka ovat tehneet syntiä."

        Meissä on syntiinlankeemuksen kautta syntinen luonto ja kaikki tekevät lopulta syntiä. Vauvat kuitenkin kelpaavat Jumalalle Jeesuksen sovitustyön nojalla. Kaste on niitä varten, jotka ovat tehneet syntiä. Ei voi kertakaikkiaan sivuuttaa sitä Raamatun tekstiä, että Jumala antaa kullekin tekojensa mukaan. Ei siis Aadamin ja Eevan tekojen mukaan. Se vain jatkuvasti sivuutetaan.
        En siis kiistä kaikkea sanomaasi:
        "Emme tule syntiseksi tekoja tekemällä vaan olemme sitä ihan luonnostaan."
        Kyllä vauvalla on syntinen luonto, mutta hän ei kuollessaan joudu kadotukseen sen tähden, eikä häntä siksi tarvitse kastaa. Augustinus ja Luther näin väittivät ja uskonpuhdistuksen jälkeen sitä on lekalla hakattu ihmisten päähän, mutta ei se niin ole.

        Tunnen useampi pappeja, jotka ovat poistuneet kirkosta, koska eivät ole enää uskoneet lapsikasteeseen, eivätkä sikäli ole voineet sitoutua Tunnustuskirjoihin niin kuin pitäisi. Eräästä kuulin, että hänen piti osana opintojaan tehdä kirjoitus kasteesta. Kun hän huolella väsäsi sitä, niin hän löysikin uskovien kasteen. Opinnot jäivät.

        Paavali kirjoitti susien ja luopumuksen tulevan, Ja ne tulivat.
        Pohjustettiin tietä katolisen kirkon pimeimmälle yölle.
        Kun tiedetään, miten tiukasti toisinajattelijoiden ajatuksia pyritään kansalta salaamaan, voi olettaa, että paljon on hävitetty ja pimitetty esim. omaan oppiin sopimatonta kirjallisuutta. Siksi kirkkoisistä ei voi saada kokonaiskuvaa.

        Luther sai paljon aikaan, mutta "sai Paavilta kasteen" omien sanojensa mukaan.
        Luterilainen Maailmanliitto pyysi uskovien kasteen löytäneiltä mennoniiteiltä anteeksi luterilaisten suorittamia joukkosurmia, mutta laitanpa Mooria Radixin biisin muistutukseksi siitä, mitä se piti sisällään. Helluntailaiset eivät ole surmanneet luterilaisia. Yhtä Mûntzerin ryhmää ryhmää lukuunottamatta anabaptistit olivat pasifisteja. Heitä surmasivat katoliset, reformoidut ja luterilaiset.

        http://youtu.be/kDOdsbbYm7w

        Lisäänpä, kaima, vielä.
        En tee kuin sanot: "...hylätään uudestisyntyminen, pelastus, syntien anteeksianto ja Pyhän Hengen lahja kasteessa!"

        Kaikki nuo sisältyvät kasteeseen, kun se annetaan/saadaan sillä tavalla, kun se Raamatun mukaan pitää: evankeliumin kuulemisen ja uskomisen jälkeen.
        "Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu."

        Ilman uskoa noita ei tapahdu. Ja vauva ei usko, koska usko tulee kuulemisesta.
        Vauvakaste on siis turha. Keisarilla ei ole vaatteita.


      • jhygtre

        Johnny the Wise kirjoitti:
        " Jo silloin ymmärrettiin että kastekäsky koskee sekä lapsia että aikuisia. "

        Jumalan ja Jeesuksen sekä Pyhän Hengen Nimissä toimiva rikollinen rituaali jota HE eivät ole asettaneet.

        JEESUS siunasi lapsia ja toisin lapsia kohteleville antoi myllykiviopin:
        Matt. 19:14
        Niin Jeesus sanoi: "Antakaa lasten olla, älkääkä estäkö heitä tulemasta minun tyköni, sillä senkaltaisten on taivasten valtakunta".
        Mark. 10:14
        Mutta kun Jeesus sen näki, närkästyi hän ja sanoi heille: "Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta."
        Luuk. 18:16
        Mutta Jeesus kutsui lapset tykönsä ja sanoi: "Sallikaa lasten tulla minun tyköni älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta."

        "SALLIKAA" ei tarkoita, että lapset pitää pitää kastaa lapsia tappaneen rikollisuuden edustajan toimesta joka usein on myös vapaamuurari, lähetystyö rikollisuuden tukija ja kenties vielä pedofiilikin!
        "SALLIKAA" ei tarkoita, että lapset pitää raahata lapsiakin tappavan rikolliSjärjestön jäsenyyteen kastettavaksi!
        "SALLIKAA" ei tarkoita, että lapset pitää raahata lapsiakin seksuaalisesti hyväksi kättävän rikollijärjestön edustajajien kastettaviksi!

        Mark. 10:13-16
        13 Ja he toivat hänen tykönsä lapsia, että hän koskisi heihin; mutta opetuslapset nuhtelivat tuojia.
        14 Mutta kun Jeesus sen näki, närkästyi hän ja sanoi heille: "Sallikaa lasten tulla minun tyköni, älkääkä estäkö heitä, sillä senkaltaisten on Jumalan valtakunta.
        15 Totisesti minä sanon teille: joka ei ota vastaan Jumalan valtakuntaa niinkuin lapsi, se ei pääse sinne sisälle."
        16 Ja hän otti heitä syliinsä, pani kätensä heidän päällensä ja siunasi heitä.

        JA OPETTAKAA HERROILLENNE KREIKKAN KIELTÄ:
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Kaste#Luopuminen_paholaisesta
        "Kreikkalaisessa Uudessa testamentissa käytetään kastamisesta verbiä baptizō, "upottaa", "painaa veden sisään", "pestä", "kastaa", ja kasteesta substantiivia baptisma."

        Johanneksen evankeliumi:
        13:10 Jeesus sanoi hänelle: "Joka on kylpenyt, ei tarvitse muuta, kuin että jalat pestään, ja niin hän on kokonaan puhdas; ja te olette puhtaat, ette kuitenkaan kaikki.
        13:14 Jos siis minä, teidän Herranne ja opettajanne, olen pessyt teidän jalkanne, olette tekin velvolliset pesemään toistenne jalat.
        13:15 Sillä minä annoin teille esikuvan, että myös te niin tekisitte, kuin minä olen teille tehnyt.

        Kaste ja usko ei ole pelastuksen ehto. Ryöväri ei ollut uskossa eikä kastettu mutta on Paratiisissa!
        Luukkaan evankeliumi:
        23:43 Niin Jeesus sanoi hänelle: "Totisesti minä sanon sinulle: tänä päivänä pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa."

        http://www.evl.fi/katekismus/uskontunnustus/uskontunnustus.html
        'Meillä ei ole järkeä. Meillä ei ole ymmärrystä. Me emme kykene noudattamaan ihmisille säädettyä lakia. Olemme syntisiä; Järkemme ei voi käsittää Jumalaa.'

        Matteuksen evankeliumi:23:33 Te käärmeet, te kyykäärmeitten sikiöt, kuinka te pääsisitte helvetin tuomiota pakoon?


      • Johnny the Wise
        Johnny B kirjoitti:

        Lisäänpä, kaima, vielä.
        En tee kuin sanot: "...hylätään uudestisyntyminen, pelastus, syntien anteeksianto ja Pyhän Hengen lahja kasteessa!"

        Kaikki nuo sisältyvät kasteeseen, kun se annetaan/saadaan sillä tavalla, kun se Raamatun mukaan pitää: evankeliumin kuulemisen ja uskomisen jälkeen.
        "Joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu."

        Ilman uskoa noita ei tapahdu. Ja vauva ei usko, koska usko tulee kuulemisesta.
        Vauvakaste on siis turha. Keisarilla ei ole vaatteita.

        "Vapailla suunnilla on kasteen paikalla nykyään yleensä alttarikutsut"

        Kumma väite vai mitä? Vapaat suunnat ovat siis muuttaneet kasteen alkuperäistä tarkoitusta? Miten on mahdollista että vauvana saatu kaste ei uudestisynnytä mutta muu kaste uudestisynnyttää? Aikamoista! Syy on se että uudestikastajille uudestisyntyminen vaatii ihmisen kykyjä. Tämä on juuri se harha mistä luterilaisuus sanoutuu irti. Uudestisyntyminen on vertausta luonnolisen syntymiseen eikä synnytettävä siinäkään mitenkään vaikuta omaan syntymiseensä. Hän ei edes ymmärrä aluksi olevansa syntynyt.

        Raamattu ei anna mallia, että "ensin optus ja sitten kaste", eikä myöskään toisinpäin. Kasteen ja uskon järjestys on asia josta Raamattua ei yksinkertaisesti opeta. Tottakai pakanat ja juutalaiset jotka vaihtoivat uskontoa, kastettiin aikuisena. Mutta uudestikastajat tulkitseväat nämä "uskovien kasteeksi" vaikka ne ovat kaikkea muuta.

        Oppi että vauvat kelpaavat Jumalalle Jeesuken sovitustyön nojalla on vastoin Raamattua. Eikö aikuinen kelpaa Jumalalle Jeesuken sovitustyön nojalla? Mihin uskoa enää tarvii? Jumala toden totta antaa meille tekojemme mukaan. Synti ei ole VAIN tekoja, se on tässä se pointti.

        Minäkin tunnet useampia luterilaisia kristittyjä jotka ovat olleet vapaissa suunnissa ja käyneet uudestikasteella, ja sitten ovat kääntyneet takaisin kristilliseen uskoon, tulleet ev. lut. kirkkoon ja hylännet uudestikasteensa ja sitä sydämessään katuvat.

        Luopumusta katolisessa kirkossa tottavie riitti, mutta Jumalan tekoihin luopumus ei koskaan pääse. Yksi oikea kaste on ollut aina voimassa. Luopumus kasteasiassa näkyy uudestikastajissa jotka ovat kehitelleet uusia kasteita hylänneet Raamatun opettaman kasteen.

        Helluntailaisten joukkosurmat ovat osoitus siitä miten räikeästä harhaopista oli kyse uudestikastajilla. Siitä se kertoo. Millään tunteellisilla biiseillä et Raamattua muuta etkö sitä tosiasiaa että myös luterilaisia tapettiin.

        Ilman Raamatun perusteluja jää väite että usko on edellytys kasteelle. Ilman perusteluja jää myös se että aikuisen Jumala voi kasteessa uudestisynnyttää mutta ei vauvaa. Onpas merkillinen Jumala kun lupaukset koskevat vain kypsyneitä ihmisiä! Kasteesta ja uudestisyntymisestä tulee heti jokin kypsyysasteen merkki jolloin Jumalan tekona siitä tuleekin uudestikastajille ihmisteko. Usko tulee Jumalan Sanasta, ei muualta. Ja Jumalan Sana juuri kasteessa meille uskon lahjoittaa.

        Eli lyhyesti: luterilaisille kaste ja uudestisyntyminen ovat yksin Jumalan tekoja jotka eivät vaadi ihmseltä mitään. Uudestikastajille nämä ovat etappeja, kypsyysasteen merkkejä, jotka voidaan saada vasta kun on terpeeksi ymmärrystä. Tässä on suuri ero!


      • Johnny B
        Johnny the Wise kirjoitti:

        "Vapailla suunnilla on kasteen paikalla nykyään yleensä alttarikutsut"

        Kumma väite vai mitä? Vapaat suunnat ovat siis muuttaneet kasteen alkuperäistä tarkoitusta? Miten on mahdollista että vauvana saatu kaste ei uudestisynnytä mutta muu kaste uudestisynnyttää? Aikamoista! Syy on se että uudestikastajille uudestisyntyminen vaatii ihmisen kykyjä. Tämä on juuri se harha mistä luterilaisuus sanoutuu irti. Uudestisyntyminen on vertausta luonnolisen syntymiseen eikä synnytettävä siinäkään mitenkään vaikuta omaan syntymiseensä. Hän ei edes ymmärrä aluksi olevansa syntynyt.

        Raamattu ei anna mallia, että "ensin optus ja sitten kaste", eikä myöskään toisinpäin. Kasteen ja uskon järjestys on asia josta Raamattua ei yksinkertaisesti opeta. Tottakai pakanat ja juutalaiset jotka vaihtoivat uskontoa, kastettiin aikuisena. Mutta uudestikastajat tulkitseväat nämä "uskovien kasteeksi" vaikka ne ovat kaikkea muuta.

        Oppi että vauvat kelpaavat Jumalalle Jeesuken sovitustyön nojalla on vastoin Raamattua. Eikö aikuinen kelpaa Jumalalle Jeesuken sovitustyön nojalla? Mihin uskoa enää tarvii? Jumala toden totta antaa meille tekojemme mukaan. Synti ei ole VAIN tekoja, se on tässä se pointti.

        Minäkin tunnet useampia luterilaisia kristittyjä jotka ovat olleet vapaissa suunnissa ja käyneet uudestikasteella, ja sitten ovat kääntyneet takaisin kristilliseen uskoon, tulleet ev. lut. kirkkoon ja hylännet uudestikasteensa ja sitä sydämessään katuvat.

        Luopumusta katolisessa kirkossa tottavie riitti, mutta Jumalan tekoihin luopumus ei koskaan pääse. Yksi oikea kaste on ollut aina voimassa. Luopumus kasteasiassa näkyy uudestikastajissa jotka ovat kehitelleet uusia kasteita hylänneet Raamatun opettaman kasteen.

        Helluntailaisten joukkosurmat ovat osoitus siitä miten räikeästä harhaopista oli kyse uudestikastajilla. Siitä se kertoo. Millään tunteellisilla biiseillä et Raamattua muuta etkö sitä tosiasiaa että myös luterilaisia tapettiin.

        Ilman Raamatun perusteluja jää väite että usko on edellytys kasteelle. Ilman perusteluja jää myös se että aikuisen Jumala voi kasteessa uudestisynnyttää mutta ei vauvaa. Onpas merkillinen Jumala kun lupaukset koskevat vain kypsyneitä ihmisiä! Kasteesta ja uudestisyntymisestä tulee heti jokin kypsyysasteen merkki jolloin Jumalan tekona siitä tuleekin uudestikastajille ihmisteko. Usko tulee Jumalan Sanasta, ei muualta. Ja Jumalan Sana juuri kasteessa meille uskon lahjoittaa.

        Eli lyhyesti: luterilaisille kaste ja uudestisyntyminen ovat yksin Jumalan tekoja jotka eivät vaadi ihmseltä mitään. Uudestikastajille nämä ovat etappeja, kypsyysasteen merkkejä, jotka voidaan saada vasta kun on terpeeksi ymmärrystä. Tässä on suuri ero!

        "Miten on mahdollista että vauvana saatu kaste ei uudestisynnytä mutta muu kaste uudestisynnyttää?"

        Et näköjään tajua, mitä on uudestisyntyminen ja miten se tapahtuu.
        Joh.1:12, 13 "kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä, jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta."

        Ne saivat voiman tulla Jumalan lapsiksi, jotka ottivat Jeesuksen vastaan ja jotka uskoivat hänen nimeensä. He uudestisyntyivät.
        Tämä ei mitenkään sovi vauvoihin.

        Lihan ja miehen tahdosta suoritetulla lapsikasteella ei uudestisynnytetä ketään Jumalan lapsiksi.

        Usko hyvällä: lapsikaste on historian suurin huijaus, erehdys, väärintulkinta...
        Rukoilen, että suomukset putoavat joskus silmistäsi ja että rupeat kiivailemaan oikean puolesta.


      • Johnny B
        Johnny the Wise kirjoitti:

        "Vapailla suunnilla on kasteen paikalla nykyään yleensä alttarikutsut"

        Kumma väite vai mitä? Vapaat suunnat ovat siis muuttaneet kasteen alkuperäistä tarkoitusta? Miten on mahdollista että vauvana saatu kaste ei uudestisynnytä mutta muu kaste uudestisynnyttää? Aikamoista! Syy on se että uudestikastajille uudestisyntyminen vaatii ihmisen kykyjä. Tämä on juuri se harha mistä luterilaisuus sanoutuu irti. Uudestisyntyminen on vertausta luonnolisen syntymiseen eikä synnytettävä siinäkään mitenkään vaikuta omaan syntymiseensä. Hän ei edes ymmärrä aluksi olevansa syntynyt.

        Raamattu ei anna mallia, että "ensin optus ja sitten kaste", eikä myöskään toisinpäin. Kasteen ja uskon järjestys on asia josta Raamattua ei yksinkertaisesti opeta. Tottakai pakanat ja juutalaiset jotka vaihtoivat uskontoa, kastettiin aikuisena. Mutta uudestikastajat tulkitseväat nämä "uskovien kasteeksi" vaikka ne ovat kaikkea muuta.

        Oppi että vauvat kelpaavat Jumalalle Jeesuken sovitustyön nojalla on vastoin Raamattua. Eikö aikuinen kelpaa Jumalalle Jeesuken sovitustyön nojalla? Mihin uskoa enää tarvii? Jumala toden totta antaa meille tekojemme mukaan. Synti ei ole VAIN tekoja, se on tässä se pointti.

        Minäkin tunnet useampia luterilaisia kristittyjä jotka ovat olleet vapaissa suunnissa ja käyneet uudestikasteella, ja sitten ovat kääntyneet takaisin kristilliseen uskoon, tulleet ev. lut. kirkkoon ja hylännet uudestikasteensa ja sitä sydämessään katuvat.

        Luopumusta katolisessa kirkossa tottavie riitti, mutta Jumalan tekoihin luopumus ei koskaan pääse. Yksi oikea kaste on ollut aina voimassa. Luopumus kasteasiassa näkyy uudestikastajissa jotka ovat kehitelleet uusia kasteita hylänneet Raamatun opettaman kasteen.

        Helluntailaisten joukkosurmat ovat osoitus siitä miten räikeästä harhaopista oli kyse uudestikastajilla. Siitä se kertoo. Millään tunteellisilla biiseillä et Raamattua muuta etkö sitä tosiasiaa että myös luterilaisia tapettiin.

        Ilman Raamatun perusteluja jää väite että usko on edellytys kasteelle. Ilman perusteluja jää myös se että aikuisen Jumala voi kasteessa uudestisynnyttää mutta ei vauvaa. Onpas merkillinen Jumala kun lupaukset koskevat vain kypsyneitä ihmisiä! Kasteesta ja uudestisyntymisestä tulee heti jokin kypsyysasteen merkki jolloin Jumalan tekona siitä tuleekin uudestikastajille ihmisteko. Usko tulee Jumalan Sanasta, ei muualta. Ja Jumalan Sana juuri kasteessa meille uskon lahjoittaa.

        Eli lyhyesti: luterilaisille kaste ja uudestisyntyminen ovat yksin Jumalan tekoja jotka eivät vaadi ihmseltä mitään. Uudestikastajille nämä ovat etappeja, kypsyysasteen merkkejä, jotka voidaan saada vasta kun on terpeeksi ymmärrystä. Tässä on suuri ero!

        Joku joskus jossain luetteli jakeita, joilla perusteli, että lapsikaste olisi Jumalan teko.
        En jaksa nyt hakea. Mikään niistä ei vakuuttanut, mutten ehtinyt vastaamaan.
        Jos joku viitsisi laittaa ko. väitettä tukevia tekstejä, niin koitan löytää aikaa vastaamiseen.
        Eli tekstejä, joissa sanotaan, että kaste on Jumalan teko.
        1.Piet.3:21 oli niistä. Siitä minulla on matskua. Oliko muita?


      • Johnny B
        Johnny the Wise kirjoitti:

        "Vapailla suunnilla on kasteen paikalla nykyään yleensä alttarikutsut"

        Kumma väite vai mitä? Vapaat suunnat ovat siis muuttaneet kasteen alkuperäistä tarkoitusta? Miten on mahdollista että vauvana saatu kaste ei uudestisynnytä mutta muu kaste uudestisynnyttää? Aikamoista! Syy on se että uudestikastajille uudestisyntyminen vaatii ihmisen kykyjä. Tämä on juuri se harha mistä luterilaisuus sanoutuu irti. Uudestisyntyminen on vertausta luonnolisen syntymiseen eikä synnytettävä siinäkään mitenkään vaikuta omaan syntymiseensä. Hän ei edes ymmärrä aluksi olevansa syntynyt.

        Raamattu ei anna mallia, että "ensin optus ja sitten kaste", eikä myöskään toisinpäin. Kasteen ja uskon järjestys on asia josta Raamattua ei yksinkertaisesti opeta. Tottakai pakanat ja juutalaiset jotka vaihtoivat uskontoa, kastettiin aikuisena. Mutta uudestikastajat tulkitseväat nämä "uskovien kasteeksi" vaikka ne ovat kaikkea muuta.

        Oppi että vauvat kelpaavat Jumalalle Jeesuken sovitustyön nojalla on vastoin Raamattua. Eikö aikuinen kelpaa Jumalalle Jeesuken sovitustyön nojalla? Mihin uskoa enää tarvii? Jumala toden totta antaa meille tekojemme mukaan. Synti ei ole VAIN tekoja, se on tässä se pointti.

        Minäkin tunnet useampia luterilaisia kristittyjä jotka ovat olleet vapaissa suunnissa ja käyneet uudestikasteella, ja sitten ovat kääntyneet takaisin kristilliseen uskoon, tulleet ev. lut. kirkkoon ja hylännet uudestikasteensa ja sitä sydämessään katuvat.

        Luopumusta katolisessa kirkossa tottavie riitti, mutta Jumalan tekoihin luopumus ei koskaan pääse. Yksi oikea kaste on ollut aina voimassa. Luopumus kasteasiassa näkyy uudestikastajissa jotka ovat kehitelleet uusia kasteita hylänneet Raamatun opettaman kasteen.

        Helluntailaisten joukkosurmat ovat osoitus siitä miten räikeästä harhaopista oli kyse uudestikastajilla. Siitä se kertoo. Millään tunteellisilla biiseillä et Raamattua muuta etkö sitä tosiasiaa että myös luterilaisia tapettiin.

        Ilman Raamatun perusteluja jää väite että usko on edellytys kasteelle. Ilman perusteluja jää myös se että aikuisen Jumala voi kasteessa uudestisynnyttää mutta ei vauvaa. Onpas merkillinen Jumala kun lupaukset koskevat vain kypsyneitä ihmisiä! Kasteesta ja uudestisyntymisestä tulee heti jokin kypsyysasteen merkki jolloin Jumalan tekona siitä tuleekin uudestikastajille ihmisteko. Usko tulee Jumalan Sanasta, ei muualta. Ja Jumalan Sana juuri kasteessa meille uskon lahjoittaa.

        Eli lyhyesti: luterilaisille kaste ja uudestisyntyminen ovat yksin Jumalan tekoja jotka eivät vaadi ihmseltä mitään. Uudestikastajille nämä ovat etappeja, kypsyysasteen merkkejä, jotka voidaan saada vasta kun on terpeeksi ymmärrystä. Tässä on suuri ero!

        Vielä tästä, mitä kirjoitit:

        ""Vapailla suunnilla on kasteen paikalla nykyään yleensä alttarikutsut"
        Kumma väite vai mitä? Vapaat suunnat ovat siis muuttaneet kasteen alkuperäistä tarkoitusta?"

        Joo, minä näen näin ja tiedän muita, jotka ajattelevat samalla tavalla.
        (Ja todettakoon, että ne tietyt muutokset, joita pedobaptistisen kulttuurin paineesta on tullut, eivät ole niin pahoja kuin katolisella kirkon ja sen tyttärien tekemät muutokset.)

        Vapaissa suunnissa uskonratkaisuja ei yleensä tehdä ja pelastusta ei siis saada kasteessa, vaan syntisen rukouksissa tai synninpäästöissä - eli syntien anteeksijulistamisella Joh.20:23 mukaan. Niillekin on perusteita, koska suun tunnustuksellakin pelastutaan. Jeesuskin lupasi tunnustaa Isänsä edessä sen, joka tunnustaa hänet ihmisten edessä. Ja kasteen hän asetti tavaksi tunnustautua häneen ja saada pelastus.
        Mutta pelastus saadaan Raamatun mukaan yleensä tunnustuksella, ei siis ainoastaan tunnustamalla Jeesus kasteessa.

        Timoteuskin oli pelastunut tunnustuksella: 1Tim.6:12 sanoo" ...iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu ja johon hyvällä tunnustuksella olet tunnustautunut monen todistajan edessä."
        Ei puhuta kasteesta vaan tunnustuksesta.
        Timppa oli tunnustautunut iankaikkiseen elämään.

        Kun ihminen on pelastunut suun tunnustuksella, syntisen rukouksella, yms,
        ja tapahtui se sitten omassa kammiossa,
        seurakunnan rukousalttarilla,
        äkisti tai ehkä hitaamman kasvun kautta,
        tai miten vain
        niin kaste on sitten mielestäni kaiken vanhurskauden täyttämistä Jeesuksen esimerkin mukaan.
        Kaste on joka tapauksessa säädetty uskovan otettavaksi.

        Nämä tässä ihan lyhyesti vain.
        Voi vaatia sulattelua ja ehkä selventämistä...
        Tunnustuksen ja tunnustautumisen keskeinen teologinen merkitys on valitettavasti ollut laiminlyöty ja liian herkästi sivuutettu asia. Se on luterilaisuudessa torjuttu omavanhurskautena hyvin kyseenalaisin perustein. Sitä ei suinkaan voi lukea niihin lain tekoihin, joilla Paavali varoitti tavoittelemasta vanhurskautta. Se on jotain hyvin keskeistä uskon alkuun ja uskossa elämiseen liittyvää.

        Mutta minulla on tunne, että valo tunnuksen suhteen tulee lisääntymään.


      • Johnny the Wise
        Johnny B kirjoitti:

        "Miten on mahdollista että vauvana saatu kaste ei uudestisynnytä mutta muu kaste uudestisynnyttää?"

        Et näköjään tajua, mitä on uudestisyntyminen ja miten se tapahtuu.
        Joh.1:12, 13 "kaikille, jotka ottivat hänet vastaan, hän antoi voiman tulla Jumalan lapsiksi, niille, jotka uskovat hänen nimeensä, jotka eivät ole syntyneet verestä eikä lihan tahdosta eikä miehen tahdosta, vaan Jumalasta."

        Ne saivat voiman tulla Jumalan lapsiksi, jotka ottivat Jeesuksen vastaan ja jotka uskoivat hänen nimeensä. He uudestisyntyivät.
        Tämä ei mitenkään sovi vauvoihin.

        Lihan ja miehen tahdosta suoritetulla lapsikasteella ei uudestisynnytetä ketään Jumalan lapsiksi.

        Usko hyvällä: lapsikaste on historian suurin huijaus, erehdys, väärintulkinta...
        Rukoilen, että suomukset putoavat joskus silmistäsi ja että rupeat kiivailemaan oikean puolesta.

        Et näköjään tajua, mitä on uudestisyntyminen ja miten se tapahtuu. Uudestisyntyminen on yksin Jumalan teko. Hän synnyttää siinä valtakuntaansa, johon ei ole mitään pääsyvaatimuksia ihmisen kannalta. Kuten luonnollinen syntymäkin, se on täysin synnytettävän kyvyistä riippumaton. Uudestisyntyminen, usko ja Pyhä Henki kuuluvat yhteen. Uskon puute tai katoaminen ei vie tapahtunutta uudestisyntymistä minnekään.

        Sinulle näköjään uudestisyntyminen on ihmisen kypsyyden vaihe. Kun ihminen tekee sitä ja sitä niin sitten hän uudestisyntyy... järkyttävää! Raamatun mukaan yksin Jumala uudestisynnyttää ilman mitään ihmisen omia ansioita tai saavutuksia. Jumalan tahdosta suoritetulla lapsikasteella uudestisynnytetään Jumalan toimesta kaikki kastetut.

        Tuokin on täysin Raamattun vastaista ettei vauva voisi uskoa. Pieni lapsi on Jeesuksen mukaan uskovan aikuisen esimerkki. Pieni lapsi jos kuka voi uskoa. Aikuisen kohdalla uskominen on vaikempaa kun aikuinen luonnostaan vastustaa Jumalaa. Paremmin voisi sanoa ettei uskominen sovi mitenkään aikuisiin ihmisiin. Mutta uskohan on uudestikastajile ihmisen suoritus joka vaati ihmisen kykyjä.

        Usko hyvällä, uudestikaste on täysin turha ja apostolelilta peräisin oleva kaste (niin lapsille kuin aikuisillekin) on yksi ja ainoa ja oikea.

        Jakeita jossa kaste osoitetaan Jumalan teoksi on valtava määrä. Tässä joitakin:

        "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen"

        "Hän (Jeesus) pesi sen puhtaaksi vedellä ja sanalla"

        "Häneen teidät on yhdistänyt ympärileikkaus, jota EI OLE ihmiskäsin tehty, Kristuksen ympärileikkaus, jossa syntinen luonto riisutaan pois."

        "Minä annan teille uuden sydämen ja teidän sisimpäänne uuden hengen. Minä otan teidän rinnastanne kivisydämen pois ja annan tilalle elävän sydämen"

        " Hän (Jeesus) kastaa teidät Pyhällä Hengellä ja tulella"

        Asia on niin selvä kuin voi koskaan olla. Tätä tukee myös täydellisesti alkukirkon kastekäytäntö ja -opetus. Siksihän myös lapsia kastetaan. Jos kaste olisi ihmisen suoritus, joka vaatii ymmärryksen, ei lapsia tietenkään kastettaisi. Koitahan löytää Raamatusta yksikin kohta joko kieltäisi lasten kastamisen tai kertoisi kasteen olevat ihmisen tunnustusteko.

        Sitä odotellessa.... :-)


      • Johnny the Wise
        Johnny B kirjoitti:

        Vielä tästä, mitä kirjoitit:

        ""Vapailla suunnilla on kasteen paikalla nykyään yleensä alttarikutsut"
        Kumma väite vai mitä? Vapaat suunnat ovat siis muuttaneet kasteen alkuperäistä tarkoitusta?"

        Joo, minä näen näin ja tiedän muita, jotka ajattelevat samalla tavalla.
        (Ja todettakoon, että ne tietyt muutokset, joita pedobaptistisen kulttuurin paineesta on tullut, eivät ole niin pahoja kuin katolisella kirkon ja sen tyttärien tekemät muutokset.)

        Vapaissa suunnissa uskonratkaisuja ei yleensä tehdä ja pelastusta ei siis saada kasteessa, vaan syntisen rukouksissa tai synninpäästöissä - eli syntien anteeksijulistamisella Joh.20:23 mukaan. Niillekin on perusteita, koska suun tunnustuksellakin pelastutaan. Jeesuskin lupasi tunnustaa Isänsä edessä sen, joka tunnustaa hänet ihmisten edessä. Ja kasteen hän asetti tavaksi tunnustautua häneen ja saada pelastus.
        Mutta pelastus saadaan Raamatun mukaan yleensä tunnustuksella, ei siis ainoastaan tunnustamalla Jeesus kasteessa.

        Timoteuskin oli pelastunut tunnustuksella: 1Tim.6:12 sanoo" ...iankaikkiseen elämään, johon olet kutsuttu ja johon hyvällä tunnustuksella olet tunnustautunut monen todistajan edessä."
        Ei puhuta kasteesta vaan tunnustuksesta.
        Timppa oli tunnustautunut iankaikkiseen elämään.

        Kun ihminen on pelastunut suun tunnustuksella, syntisen rukouksella, yms,
        ja tapahtui se sitten omassa kammiossa,
        seurakunnan rukousalttarilla,
        äkisti tai ehkä hitaamman kasvun kautta,
        tai miten vain
        niin kaste on sitten mielestäni kaiken vanhurskauden täyttämistä Jeesuksen esimerkin mukaan.
        Kaste on joka tapauksessa säädetty uskovan otettavaksi.

        Nämä tässä ihan lyhyesti vain.
        Voi vaatia sulattelua ja ehkä selventämistä...
        Tunnustuksen ja tunnustautumisen keskeinen teologinen merkitys on valitettavasti ollut laiminlyöty ja liian herkästi sivuutettu asia. Se on luterilaisuudessa torjuttu omavanhurskautena hyvin kyseenalaisin perustein. Sitä ei suinkaan voi lukea niihin lain tekoihin, joilla Paavali varoitti tavoittelemasta vanhurskautta. Se on jotain hyvin keskeistä uskon alkuun ja uskossa elämiseen liittyvää.

        Mutta minulla on tunne, että valo tunnuksen suhteen tulee lisääntymään.

        "Vapaissa suunnissa uskonratkaisuja ei yleensä tehdä ja pelastusta ei siis saada kasteessa"

        Niin tiedän sen. Raamatussa pelastus saadaan aina kasteessa, joten sehän tässä ihmetyttääkin miksi vapaissa suunnissa pelastus saadaan muualta kuin Kristuksessa, joka kasteessa saadaan.

        Sinulta puuttu täydellinen ymmärrys erottaa laki ja evankeliumi toisistaan. Ihminen pelastuu uskosta, armosta, kasteesta, tunnustuksesta, Kristuksesta, Sanasta, uudestisyntymisestä, Pyhästä Hengestä, jne jne. Kaikki pelastavat mutta kyseessä on yksi ja sama asia. Kun erotat kasteen pois tästä Jumalan armotekojen piiristä niin evankeliumi vääristyy.

        Timoteuskin pelastui suun tunnustuksella, mutta eihän se tarkoita sitä ettei hän saanut pelastus kasteessa! Raamattua ei voi lukea niin että valitaan kohdat mitkä otetaan ja hylätään muut. Toinen Raamatun kohta ei kumoa toista. Eikä Raamatun kerronnallisista kohdista voi tehdä opillisia johtopäätöksiä läheskään aina. Joten jo Raamatun selitysperiaatteesi ovat hyvin kyseenalaisia.

        Tässä kirjoitat hyvin: "kaste on sitten mielestäni kaiken vanhurskauden täyttämistä Jeesuksen esimerkin mukaan." Sitä se uudestikastajille nimenomaan on! Vaikea on tähän sovittaa Raamatun läpi kulkevaa ajatusta kasteesta, jossa Jumala toimii ja lahjoittaa meille Henkensä, pelastaa, pesee synnit pois ja uudestisynnyttää lapsekseen. Jo Vanhassa testamentissa tästä puhutaan.

        Tässäkin erehdyt pahasti: "Se on luterilaisuudessa torjuttu omavanhurskautena hyvin kyseenalaisin perustein" Luterilaisessa messussa JOKA AINOA KERTA lausutaan yhten ääneen tunnustus, jossa apostolinen usko tiivistyy. Tätäkään tunnustusta uudestikastajat eivät hyväksy (tarkemmin sen kohtaa "uskomme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi") mikä osoittaa ettei heidän oppinsa ole sitä apostolista uskoa joka on ollut kristillisessä kirkolla 2000 vuotta.


      • arto h.
        Johnny the Wise kirjoitti:

        "Vapaissa suunnissa uskonratkaisuja ei yleensä tehdä ja pelastusta ei siis saada kasteessa"

        Niin tiedän sen. Raamatussa pelastus saadaan aina kasteessa, joten sehän tässä ihmetyttääkin miksi vapaissa suunnissa pelastus saadaan muualta kuin Kristuksessa, joka kasteessa saadaan.

        Sinulta puuttu täydellinen ymmärrys erottaa laki ja evankeliumi toisistaan. Ihminen pelastuu uskosta, armosta, kasteesta, tunnustuksesta, Kristuksesta, Sanasta, uudestisyntymisestä, Pyhästä Hengestä, jne jne. Kaikki pelastavat mutta kyseessä on yksi ja sama asia. Kun erotat kasteen pois tästä Jumalan armotekojen piiristä niin evankeliumi vääristyy.

        Timoteuskin pelastui suun tunnustuksella, mutta eihän se tarkoita sitä ettei hän saanut pelastus kasteessa! Raamattua ei voi lukea niin että valitaan kohdat mitkä otetaan ja hylätään muut. Toinen Raamatun kohta ei kumoa toista. Eikä Raamatun kerronnallisista kohdista voi tehdä opillisia johtopäätöksiä läheskään aina. Joten jo Raamatun selitysperiaatteesi ovat hyvin kyseenalaisia.

        Tässä kirjoitat hyvin: "kaste on sitten mielestäni kaiken vanhurskauden täyttämistä Jeesuksen esimerkin mukaan." Sitä se uudestikastajille nimenomaan on! Vaikea on tähän sovittaa Raamatun läpi kulkevaa ajatusta kasteesta, jossa Jumala toimii ja lahjoittaa meille Henkensä, pelastaa, pesee synnit pois ja uudestisynnyttää lapsekseen. Jo Vanhassa testamentissa tästä puhutaan.

        Tässäkin erehdyt pahasti: "Se on luterilaisuudessa torjuttu omavanhurskautena hyvin kyseenalaisin perustein" Luterilaisessa messussa JOKA AINOA KERTA lausutaan yhten ääneen tunnustus, jossa apostolinen usko tiivistyy. Tätäkään tunnustusta uudestikastajat eivät hyväksy (tarkemmin sen kohtaa "uskomme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi") mikä osoittaa ettei heidän oppinsa ole sitä apostolista uskoa joka on ollut kristillisessä kirkolla 2000 vuotta.

        Kirjoitat erittäin hyvin, Johnny viisas! Uudestikastajille vaan jauhot suuhun. Raamattu on kiistattta meidän puolella kasteasiassa.


      • Johnny B
        Johnny the Wise kirjoitti:

        "Vapaissa suunnissa uskonratkaisuja ei yleensä tehdä ja pelastusta ei siis saada kasteessa"

        Niin tiedän sen. Raamatussa pelastus saadaan aina kasteessa, joten sehän tässä ihmetyttääkin miksi vapaissa suunnissa pelastus saadaan muualta kuin Kristuksessa, joka kasteessa saadaan.

        Sinulta puuttu täydellinen ymmärrys erottaa laki ja evankeliumi toisistaan. Ihminen pelastuu uskosta, armosta, kasteesta, tunnustuksesta, Kristuksesta, Sanasta, uudestisyntymisestä, Pyhästä Hengestä, jne jne. Kaikki pelastavat mutta kyseessä on yksi ja sama asia. Kun erotat kasteen pois tästä Jumalan armotekojen piiristä niin evankeliumi vääristyy.

        Timoteuskin pelastui suun tunnustuksella, mutta eihän se tarkoita sitä ettei hän saanut pelastus kasteessa! Raamattua ei voi lukea niin että valitaan kohdat mitkä otetaan ja hylätään muut. Toinen Raamatun kohta ei kumoa toista. Eikä Raamatun kerronnallisista kohdista voi tehdä opillisia johtopäätöksiä läheskään aina. Joten jo Raamatun selitysperiaatteesi ovat hyvin kyseenalaisia.

        Tässä kirjoitat hyvin: "kaste on sitten mielestäni kaiken vanhurskauden täyttämistä Jeesuksen esimerkin mukaan." Sitä se uudestikastajille nimenomaan on! Vaikea on tähän sovittaa Raamatun läpi kulkevaa ajatusta kasteesta, jossa Jumala toimii ja lahjoittaa meille Henkensä, pelastaa, pesee synnit pois ja uudestisynnyttää lapsekseen. Jo Vanhassa testamentissa tästä puhutaan.

        Tässäkin erehdyt pahasti: "Se on luterilaisuudessa torjuttu omavanhurskautena hyvin kyseenalaisin perustein" Luterilaisessa messussa JOKA AINOA KERTA lausutaan yhten ääneen tunnustus, jossa apostolinen usko tiivistyy. Tätäkään tunnustusta uudestikastajat eivät hyväksy (tarkemmin sen kohtaa "uskomme yhden kasteen syntien anteeksiantamiseksi") mikä osoittaa ettei heidän oppinsa ole sitä apostolista uskoa joka on ollut kristillisessä kirkolla 2000 vuotta.

        Viisas, kirjoitit: "Raamatussa pelastus saadaan aina kasteessa,"
        Sitten kirjoitat:
        "Timoteuskin pelastui suun tunnustuksella, mutta eihän se tarkoita sitä ettei hän saanut pelastus kasteessa!"

        En ymmärrä. Kai oli mielestäsi tuplasti pelastunut?

        No, tunnustukseen liittyen: teologisen käyneen suusta olen kuullut, että kieltäjäkin voisi pelastua, koska tunnustus on teko, ja pelastukseen ei vaadita tekoja vaan se on yksin armosta, yksin uskosta, sola fide. Tunnustuskirjojenkin uskonvanhurskausosiossa tunnustus luetaan hyveeksi ja todetaan, ettei se liity pelastukseen. En jaksa kaivaa tarkkaa sitaattia.
        En tiedä ajatteletko sinä tai ajatteleeko kirkko, että jumalanpalveluksessa luettava uskontunnustuslitania liturgian osana vaikuttaa jotenkin kirkkoväen pelastumiseen?
        Mitenhän sen suhteen on? Mitä ajattelet? Mikä yhteys Jeesuksen tunnustamisella on pelastukseen.
        Olkoon tämä kysymys numero 1.

        Tuo vanhurskauden täyttäminen kasteessa Jeesuksen mallin mukaan liittyy siihen Jaakob kirjoittaa:
        "Eikö Aabraham, meidän isämme, tullut vanhurskaaksi teoista, kun vei poikansa Iisakin uhrialttarille? Sinä näet, että usko vaikutti hänen tekojensa mukana, ja teoista usko tuli täydelliseksi; ja niin toteutui Raamatun sana: "Aabraham uskoi Jumalaa, ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi".

        Voit miettiä sitä, mutta lähestyn asiaa vähän toiselta kannalta.

        Minun edustamassani teologiassani kasteen edellytys on usko ja se, että henkilö haluaa pelastua, ilmaisee sen ja tunnustaa Jeesuksen. Ja riittää, että hänet kastaa joku uskova Jeesuksen nimeen.
        Ei muuta. Hänestä tulee Jeesuksen oma ja hän pelastuu, (jos siis ei ole jo pelastunut suunsa tunnustuksella tai syntien anteeksijulistamisella niin yleensä on.) Hän saa syntinsä anteeksi.

        Kirkon piirissä tuntuu olevan erinäisiä ehtoja kastajalle ja kastetilanteelle.
        Kerronpa aluksi, että kun eräs tuntemani vanha helluntaisaarnaaja sai lapsen, eikä vienyt häntä kasteelle, niin joku naapurin naapurin naisihminen oli hiipinyt heidän asuntoonsa kastamaan sitä lasta. En muista, ehtikö.
        Kysymys 2. Jos ehti, niin oliko se sinun mielestäsi ollut kristillinen kaste? Jos ei niin, niin miksi ei?

        Kirkko hyväksyy maallikon suorittaman kasteen hätäkasteena. Sitä ei uusita, jos lapsi selviää. Lapsi vain siunataan ja liitetään kirkon jäseneksi.

        Mutta jos maallikko haluaisi järjestää kasteen vaivaamatta pappeja, vaikka uskon ystävien kesken, se ei kelpaa kirkolle. Kirkkojärjestys sanoo, että kasteen suorittaa pappi, Sellaisessa tapauksessa kaste suoritettaisiin uudestaan papin toimesta. Olen asian varmistanut. Niin on.

        Kysymys 3. Mitä tykkäät, kun olet viisas, kelpaisiko JUMALALLE sellainen tavallisten uskovien suorittama kaste?

        Äläkä vastaa, että miksi ihmeessä joku haluaisi kastaa itse lapsensa, koska haen tässä teologiaa lapsikasteen taustalla. Jos sellainen kaste ei kelpaa, niin miksi ei?
        Onko kastajalla oltava tietyt ominaisuudet, että kaste on pätevä? Miten ne mahdolliset ominaisuudet perustellaan Raamatulla?
        Luther vastusti sitä, että katoliset papit välittivät pelastusta kuten varmaan tiedät.
        Eikö luterilaisuudessa olla kuitenkin juuri sillä linjalla?

        Tässä oli kolme helppoa kysymystä.
        Kerro, viisas.


      • Johnny the Wise
        Johnny B kirjoitti:

        Viisas, kirjoitit: "Raamatussa pelastus saadaan aina kasteessa,"
        Sitten kirjoitat:
        "Timoteuskin pelastui suun tunnustuksella, mutta eihän se tarkoita sitä ettei hän saanut pelastus kasteessa!"

        En ymmärrä. Kai oli mielestäsi tuplasti pelastunut?

        No, tunnustukseen liittyen: teologisen käyneen suusta olen kuullut, että kieltäjäkin voisi pelastua, koska tunnustus on teko, ja pelastukseen ei vaadita tekoja vaan se on yksin armosta, yksin uskosta, sola fide. Tunnustuskirjojenkin uskonvanhurskausosiossa tunnustus luetaan hyveeksi ja todetaan, ettei se liity pelastukseen. En jaksa kaivaa tarkkaa sitaattia.
        En tiedä ajatteletko sinä tai ajatteleeko kirkko, että jumalanpalveluksessa luettava uskontunnustuslitania liturgian osana vaikuttaa jotenkin kirkkoväen pelastumiseen?
        Mitenhän sen suhteen on? Mitä ajattelet? Mikä yhteys Jeesuksen tunnustamisella on pelastukseen.
        Olkoon tämä kysymys numero 1.

        Tuo vanhurskauden täyttäminen kasteessa Jeesuksen mallin mukaan liittyy siihen Jaakob kirjoittaa:
        "Eikö Aabraham, meidän isämme, tullut vanhurskaaksi teoista, kun vei poikansa Iisakin uhrialttarille? Sinä näet, että usko vaikutti hänen tekojensa mukana, ja teoista usko tuli täydelliseksi; ja niin toteutui Raamatun sana: "Aabraham uskoi Jumalaa, ja se luettiin hänelle vanhurskaudeksi".

        Voit miettiä sitä, mutta lähestyn asiaa vähän toiselta kannalta.

        Minun edustamassani teologiassani kasteen edellytys on usko ja se, että henkilö haluaa pelastua, ilmaisee sen ja tunnustaa Jeesuksen. Ja riittää, että hänet kastaa joku uskova Jeesuksen nimeen.
        Ei muuta. Hänestä tulee Jeesuksen oma ja hän pelastuu, (jos siis ei ole jo pelastunut suunsa tunnustuksella tai syntien anteeksijulistamisella niin yleensä on.) Hän saa syntinsä anteeksi.

        Kirkon piirissä tuntuu olevan erinäisiä ehtoja kastajalle ja kastetilanteelle.
        Kerronpa aluksi, että kun eräs tuntemani vanha helluntaisaarnaaja sai lapsen, eikä vienyt häntä kasteelle, niin joku naapurin naapurin naisihminen oli hiipinyt heidän asuntoonsa kastamaan sitä lasta. En muista, ehtikö.
        Kysymys 2. Jos ehti, niin oliko se sinun mielestäsi ollut kristillinen kaste? Jos ei niin, niin miksi ei?

        Kirkko hyväksyy maallikon suorittaman kasteen hätäkasteena. Sitä ei uusita, jos lapsi selviää. Lapsi vain siunataan ja liitetään kirkon jäseneksi.

        Mutta jos maallikko haluaisi järjestää kasteen vaivaamatta pappeja, vaikka uskon ystävien kesken, se ei kelpaa kirkolle. Kirkkojärjestys sanoo, että kasteen suorittaa pappi, Sellaisessa tapauksessa kaste suoritettaisiin uudestaan papin toimesta. Olen asian varmistanut. Niin on.

        Kysymys 3. Mitä tykkäät, kun olet viisas, kelpaisiko JUMALALLE sellainen tavallisten uskovien suorittama kaste?

        Äläkä vastaa, että miksi ihmeessä joku haluaisi kastaa itse lapsensa, koska haen tässä teologiaa lapsikasteen taustalla. Jos sellainen kaste ei kelpaa, niin miksi ei?
        Onko kastajalla oltava tietyt ominaisuudet, että kaste on pätevä? Miten ne mahdolliset ominaisuudet perustellaan Raamatulla?
        Luther vastusti sitä, että katoliset papit välittivät pelastusta kuten varmaan tiedät.
        Eikö luterilaisuudessa olla kuitenkin juuri sillä linjalla?

        Tässä oli kolme helppoa kysymystä.
        Kerro, viisas.

        Kirjoitit: "En ymmärrä. Kai oli mielestäsi tuplasti pelastunut?" Tiedän ettet ymmärrä raamatullista pelastusta ja sitä miten kaste voi pelastaa ja samalla usko ja suun tunnustus pelastavat. Kysymys on lain ja evankeliumin ymmärtämisestä.

        Mikään ihmisen teko ei meitä pelasta. Pelastus, joka saadaan Jumalalta, on aina armoa. Pelastettuna oleminen tuottaa suun tunnustuksen. Samoin kuin Jaakobin kirjeen usko/teot -kohta. Kaste on eri asia kuin tunnustaminen, kasteessa Jumala toimii, tunnustamisessa ihminen. Kun lausun uskontunnustuksen en ajattele, eikä toivottavasti kukaan ajattele, että tämän lausumalla pelastun tai vaikutan jotekin positiivisesti pelastukseeni.

        Tuo teololgiasi että kastettava pitää olla uskossa on loputon suo, koska a) raamatullisia perusteluja sille ei ole ja b) kukaan ei näe toisen ihmsen uskoa. Silloin koskaan minkään kasteen oikeudellisuudesta ei voitaisi olla varmoja. Jos kaste perustuu meihin, meidän kykyihimme, tietoomme ja taitoihimme, niin silloin ollaan mielestäni tosi kaukana siitä mitä Raamattu kasteesta opettaa. Vaikea on löytää kohtia jotka puhuvat kasteen olevan tunnustus, mutta helppo on löytää Sanasta kohtia, jotka kertovat kasteesta armonvälineenä.

        Kysymys 2: Niin olisiko se naisen suorittama kaste kristillinen kaste... Vastaan suoraan että en tiedä! Kysymys ei ole valtuus- tai henkilökysymys vaan järjestyskysymys. Sitä varten Kristus asetti seurakuntaan eri tehtävät ja järjestyksen jonka mukaan toimitaan.

        Kysymys 3: Ensiksi sanon että olen viisas ainostaan sinuun verrattuna ;D Jumalalle ei kelpaa kaste jota ei ole suoritettu Hänen asettamansa järjestyksen mukaan. Kun toimii niin kuin järjestys vaatii niin ei tarvitse miettiä tällaisia kysymyksiä. Tällaisia löytyy ihan loputtomasti. Tärkeää on tietää mikä on oikea kaste. Silloin ei tarvitse tietää/miettiä kaikkia mahdollisia vääriä kasteita. Muutenkin tuollaiset "mitä jos" -kysymykset ovat spekulointia, jollaista ei normaalioloissa tarvitse tehdä.

        Seurakunnan vanhin välittää pelastusta opetuksen ja kastamisen kautta, mutta tämäkin on ymmärrettävä oikein. Kysymys on, kuten sanoin, järjestyksestä. Sama pätee ehtoolliseen. Seurakunnalla on järjestys ettei Kristuksen verta ja ruumista aleta jakamaan missä ja milloin huvittaa, vaan pääsääntöisesti ehtoollinen on SEURAKUNNAN tilaisuus.

        Siinä oli vastauksia


      • Johnny B
        Johnny the Wise kirjoitti:

        Kirjoitit: "En ymmärrä. Kai oli mielestäsi tuplasti pelastunut?" Tiedän ettet ymmärrä raamatullista pelastusta ja sitä miten kaste voi pelastaa ja samalla usko ja suun tunnustus pelastavat. Kysymys on lain ja evankeliumin ymmärtämisestä.

        Mikään ihmisen teko ei meitä pelasta. Pelastus, joka saadaan Jumalalta, on aina armoa. Pelastettuna oleminen tuottaa suun tunnustuksen. Samoin kuin Jaakobin kirjeen usko/teot -kohta. Kaste on eri asia kuin tunnustaminen, kasteessa Jumala toimii, tunnustamisessa ihminen. Kun lausun uskontunnustuksen en ajattele, eikä toivottavasti kukaan ajattele, että tämän lausumalla pelastun tai vaikutan jotekin positiivisesti pelastukseeni.

        Tuo teololgiasi että kastettava pitää olla uskossa on loputon suo, koska a) raamatullisia perusteluja sille ei ole ja b) kukaan ei näe toisen ihmsen uskoa. Silloin koskaan minkään kasteen oikeudellisuudesta ei voitaisi olla varmoja. Jos kaste perustuu meihin, meidän kykyihimme, tietoomme ja taitoihimme, niin silloin ollaan mielestäni tosi kaukana siitä mitä Raamattu kasteesta opettaa. Vaikea on löytää kohtia jotka puhuvat kasteen olevan tunnustus, mutta helppo on löytää Sanasta kohtia, jotka kertovat kasteesta armonvälineenä.

        Kysymys 2: Niin olisiko se naisen suorittama kaste kristillinen kaste... Vastaan suoraan että en tiedä! Kysymys ei ole valtuus- tai henkilökysymys vaan järjestyskysymys. Sitä varten Kristus asetti seurakuntaan eri tehtävät ja järjestyksen jonka mukaan toimitaan.

        Kysymys 3: Ensiksi sanon että olen viisas ainostaan sinuun verrattuna ;D Jumalalle ei kelpaa kaste jota ei ole suoritettu Hänen asettamansa järjestyksen mukaan. Kun toimii niin kuin järjestys vaatii niin ei tarvitse miettiä tällaisia kysymyksiä. Tällaisia löytyy ihan loputtomasti. Tärkeää on tietää mikä on oikea kaste. Silloin ei tarvitse tietää/miettiä kaikkia mahdollisia vääriä kasteita. Muutenkin tuollaiset "mitä jos" -kysymykset ovat spekulointia, jollaista ei normaalioloissa tarvitse tehdä.

        Seurakunnan vanhin välittää pelastusta opetuksen ja kastamisen kautta, mutta tämäkin on ymmärrettävä oikein. Kysymys on, kuten sanoin, järjestyksestä. Sama pätee ehtoolliseen. Seurakunnalla on järjestys ettei Kristuksen verta ja ruumista aleta jakamaan missä ja milloin huvittaa, vaan pääsääntöisesti ehtoollinen on SEURAKUNNAN tilaisuus.

        Siinä oli vastauksia

        "Mikään ihmisen teko ei meitä pelasta."
        Ok. Usko on Jumalan lahja, eikä "kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä". Jumalalle kunnia.
        Toisaalta Sana sanoo:, että "Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi."
        Miten suhtaudut tuollaiseen synnin tunnustamiseen ja sen liittymiseen pelastukseen? Onko se ihmisen teko, joka ei mitenkään pelasta?

        "Pelastus, joka saadaan Jumalalta, on aina armoa."
        Se on armoa, että hän heittää syntimme meren syvyyksiin, kun menemme Jeesuksen luo synteinemme. Se pelkästään, että Jeesus tuli ja sovitti syntimme, on armoa. Kyllä.

        "Pelastettuna oleminen tuottaa suun tunnustuksen."
        Siis Paavalihan sanoi, että suun tunnustuksella pelastutaan.
        Jeesus lupasi samaa sanoessaan tunnustavansa Isänsä edessä sen, joka tunnustaa hänet ihmisten edessä.
        Pelastus kytketään selvästi tunnustamiseen muuallakin, mutta sanot, ettei mikään ihmisen teko pelasta meitä.
        Sinä ikään kuin käännät tuon nurin päin. Selitä vähän.
        Tuskin ainakaan selität, että kieltäjäkin voi pelastua niin kuin joku teki?
        Eikä varmaan voi olla vielä pelastunut ollessaan kieltäjä?

        No, nuo kulkevat käsi kädessä. Viittasit Jaakobiin. Aivan, Usko ilman tekoja on kuollut. "Ei kaiketi usko voi häntä pelastaa?" Teoista usko tulee täydelliseksi.
        Paavalillakin usko sisälsi myös uskollisuus-elementin. Pitää olla molemmat.

        Luin itse uskontunnustuslitanian monta kertaa, mutta kun sydämessä ei ollut elävää uskoa, se oli minulle sanahelinää. Ja niin on monille, monille... Mutta se siitä.

        Hypätään eteenpäin. Kirjoitit:
        "Tuo teololgiasi että kastettava pitää olla uskossa on loputon suo, koska a) raamatullisia perusteluja sille ei ole ja b) kukaan ei näe toisen ihmsen uskoa. Silloin koskaan minkään kasteen oikeudellisuudesta ei voitaisi olla varmoja. Jos kaste perustuu meihin, meidän kykyihimme, tietoomme ja taitoihimme, niin silloin ollaan mielestäni tosi kaukana siitä mitä Raamattu kasteesta opettaa."

        a) -kohdasta olemme päinvastaista mieltä. Lutherkin katsoi, että ollakseen merkityksellinen kaste edellyttää uskoa. Hän kehitti siksi sen ajatuksen vauvan uskosta.
        Ja b) kohdan suhteen totean, että kasteen mahdollinen väärinkäyttö ei vie pohjaa sen oikealta käytöltä. Ette tekään kirkossa tiedä, kasvattavatko vanhemmat lapsensa kristinuskoon, mutta kastatte silti.
        Enkä ole kirjoittanut kyvyistä, tiedoista ja taidoista. Pitää olla kuullut evankeliumi ja pitää uskoa se, Ei muuta.

        Totesit: "Vaikea on löytää kohtia jotka puhuvat kasteen olevan tunnustus,"
        Kasteella ja tunnustuksella on samanlainen pelastava merkitys jo Jeesuksen suorissa sanoissa. Samoin Paavalilla ja Johanneksella. Ei ole lausetta, että "kaste on tunnustus". Myönnän sen, mutta näille asioille annetuista merkityksistä päättelen, että kaste on Raamatun kontekstissa pelastava tunnustautuminen Jeesukseen.

        Tämä on minusta loogisin ja johdonmukaisin teologia koko Raamatun ilmoituksen valossa. Tunnustautumisena kaste pelastaa. Ihminen on Jeesuksessa ja hänessä me pelastumme. Kasteessa tunnustetaan Jeesuksen herraus, oma syntisyys ja siinä saadaan synnit anteeksi. Siinä uudestisynnytään Jumalan lapsiksi uuteen elämään.

        Kysymyksestä 2.
        Johdonmukaisinta teidän teologianne kanssa olisi sanoa, että naisen suorittama kaste oli pätevä. Vanhemmat tunsivat Jeesuksen, joten opetuskin taattu. (Pojasta tuli muuten maallikkosaarnaaja ja pojanpojasta pastori.)
        Raamattu ei anna kasteen suorittamiselle mitään järjestyksiä.
        Toki, jos olisit myöntänyt, että kaste on pätevä, minulla olisi ollut monta lisäkysymystä .;)

        Kysymys 3: Vastasit: "Jumalalle ei kelpaa kaste jota ei ole suoritettu Hänen asettamansa järjestyksen mukaan."
        Jaa, minä en kyllä löydä Raamatusta tuota kirkon järjestystä.
        Ihme, jos pitää olla teologisen käynyt voidakseen kastaa.
        "Jumalan valtakunta ... annetaan kansalle, joka tekee sen hedelmiä."
        Maallikot saarnasivat ja kastoivat Raamatussa. Onhan seurakunnassa järjestys, mutta ei kasteesta ole asetettu sen kummempaa järjestystä. Vai onko?

        "...tuollaiset "mitä jos" -kysymykset ovat spekulointia, jollaista ei normaalioloissa tarvitse tehdä."
        Minun mielestäni näitä on hyvä pohtia. Voimme toki aina toimia vain tradition mukaan ja sitähän on ja sitä tulee koko ajan lisää.
        Mutta traditio pitää arvioida Sanalla. Hyvä tehdä välillä niin.

        Tarkoititko muuten loppukommenteillasi, ettet tunnusta esim. helluntaiseurakuntien ehtoollista? Ne alkoivat kirkon toiminnan ulkopuolella.
        Hyväksytkö muuten Down by the Laituri -festarilla jaetun ehtoollisen ennemmin kuin helluntai- tai vapaaseurakunnan ehtoollisen? Vastaako se mielestäsi paremmin Raamatun ehtoollista?


      • Johnny the Wise
        Johnny B kirjoitti:

        "Mikään ihmisen teko ei meitä pelasta."
        Ok. Usko on Jumalan lahja, eikä "kukaan voi tulla minun tyköni, ellei Isä, joka on minut lähettänyt, häntä vedä". Jumalalle kunnia.
        Toisaalta Sana sanoo:, että "Jos me tunnustamme syntimme, on hän uskollinen ja vanhurskas, niin että hän antaa meille synnit anteeksi."
        Miten suhtaudut tuollaiseen synnin tunnustamiseen ja sen liittymiseen pelastukseen? Onko se ihmisen teko, joka ei mitenkään pelasta?

        "Pelastus, joka saadaan Jumalalta, on aina armoa."
        Se on armoa, että hän heittää syntimme meren syvyyksiin, kun menemme Jeesuksen luo synteinemme. Se pelkästään, että Jeesus tuli ja sovitti syntimme, on armoa. Kyllä.

        "Pelastettuna oleminen tuottaa suun tunnustuksen."
        Siis Paavalihan sanoi, että suun tunnustuksella pelastutaan.
        Jeesus lupasi samaa sanoessaan tunnustavansa Isänsä edessä sen, joka tunnustaa hänet ihmisten edessä.
        Pelastus kytketään selvästi tunnustamiseen muuallakin, mutta sanot, ettei mikään ihmisen teko pelasta meitä.
        Sinä ikään kuin käännät tuon nurin päin. Selitä vähän.
        Tuskin ainakaan selität, että kieltäjäkin voi pelastua niin kuin joku teki?
        Eikä varmaan voi olla vielä pelastunut ollessaan kieltäjä?

        No, nuo kulkevat käsi kädessä. Viittasit Jaakobiin. Aivan, Usko ilman tekoja on kuollut. "Ei kaiketi usko voi häntä pelastaa?" Teoista usko tulee täydelliseksi.
        Paavalillakin usko sisälsi myös uskollisuus-elementin. Pitää olla molemmat.

        Luin itse uskontunnustuslitanian monta kertaa, mutta kun sydämessä ei ollut elävää uskoa, se oli minulle sanahelinää. Ja niin on monille, monille... Mutta se siitä.

        Hypätään eteenpäin. Kirjoitit:
        "Tuo teololgiasi että kastettava pitää olla uskossa on loputon suo, koska a) raamatullisia perusteluja sille ei ole ja b) kukaan ei näe toisen ihmsen uskoa. Silloin koskaan minkään kasteen oikeudellisuudesta ei voitaisi olla varmoja. Jos kaste perustuu meihin, meidän kykyihimme, tietoomme ja taitoihimme, niin silloin ollaan mielestäni tosi kaukana siitä mitä Raamattu kasteesta opettaa."

        a) -kohdasta olemme päinvastaista mieltä. Lutherkin katsoi, että ollakseen merkityksellinen kaste edellyttää uskoa. Hän kehitti siksi sen ajatuksen vauvan uskosta.
        Ja b) kohdan suhteen totean, että kasteen mahdollinen väärinkäyttö ei vie pohjaa sen oikealta käytöltä. Ette tekään kirkossa tiedä, kasvattavatko vanhemmat lapsensa kristinuskoon, mutta kastatte silti.
        Enkä ole kirjoittanut kyvyistä, tiedoista ja taidoista. Pitää olla kuullut evankeliumi ja pitää uskoa se, Ei muuta.

        Totesit: "Vaikea on löytää kohtia jotka puhuvat kasteen olevan tunnustus,"
        Kasteella ja tunnustuksella on samanlainen pelastava merkitys jo Jeesuksen suorissa sanoissa. Samoin Paavalilla ja Johanneksella. Ei ole lausetta, että "kaste on tunnustus". Myönnän sen, mutta näille asioille annetuista merkityksistä päättelen, että kaste on Raamatun kontekstissa pelastava tunnustautuminen Jeesukseen.

        Tämä on minusta loogisin ja johdonmukaisin teologia koko Raamatun ilmoituksen valossa. Tunnustautumisena kaste pelastaa. Ihminen on Jeesuksessa ja hänessä me pelastumme. Kasteessa tunnustetaan Jeesuksen herraus, oma syntisyys ja siinä saadaan synnit anteeksi. Siinä uudestisynnytään Jumalan lapsiksi uuteen elämään.

        Kysymyksestä 2.
        Johdonmukaisinta teidän teologianne kanssa olisi sanoa, että naisen suorittama kaste oli pätevä. Vanhemmat tunsivat Jeesuksen, joten opetuskin taattu. (Pojasta tuli muuten maallikkosaarnaaja ja pojanpojasta pastori.)
        Raamattu ei anna kasteen suorittamiselle mitään järjestyksiä.
        Toki, jos olisit myöntänyt, että kaste on pätevä, minulla olisi ollut monta lisäkysymystä .;)

        Kysymys 3: Vastasit: "Jumalalle ei kelpaa kaste jota ei ole suoritettu Hänen asettamansa järjestyksen mukaan."
        Jaa, minä en kyllä löydä Raamatusta tuota kirkon järjestystä.
        Ihme, jos pitää olla teologisen käynyt voidakseen kastaa.
        "Jumalan valtakunta ... annetaan kansalle, joka tekee sen hedelmiä."
        Maallikot saarnasivat ja kastoivat Raamatussa. Onhan seurakunnassa järjestys, mutta ei kasteesta ole asetettu sen kummempaa järjestystä. Vai onko?

        "...tuollaiset "mitä jos" -kysymykset ovat spekulointia, jollaista ei normaalioloissa tarvitse tehdä."
        Minun mielestäni näitä on hyvä pohtia. Voimme toki aina toimia vain tradition mukaan ja sitähän on ja sitä tulee koko ajan lisää.
        Mutta traditio pitää arvioida Sanalla. Hyvä tehdä välillä niin.

        Tarkoititko muuten loppukommenteillasi, ettet tunnusta esim. helluntaiseurakuntien ehtoollista? Ne alkoivat kirkon toiminnan ulkopuolella.
        Hyväksytkö muuten Down by the Laituri -festarilla jaetun ehtoollisen ennemmin kuin helluntai- tai vapaaseurakunnan ehtoollisen? Vastaako se mielestäsi paremmin Raamatun ehtoollista?

        Miten suhtaudut tuollaiseen synnin tunnustamiseen ja sen liittymiseen pelastukseen?

        Koko pelastuksen lähtökohta on se, että miksi tarvitsemme pelastusta? Siksi että olemme syntisiä. Jos ei tätä myönnä niin eipä ole Jeesuksellekaan mitään tarvetta. Syntisyyden tunnustaminen ja ymmärtäminen on siis kaiken lähtökohta.

        Tuosta tunnustus asiasta voin vain todeta ettet osaa erottaa lakia ja evankeliumia toisistaan. Tunnustus ei pelasta tehtynä tekona, vaan uskona. Kukaan ei pelastu vaikka kuinka tunnustaisi mutta ei usko. Jos hylkää Kristuksen niin palata voi aina takaisin Hänen luokseen tuhlaajapojan tavoin. Kieltäjä EI pelastu ellei tee parannusta.

        "Lutherkin katsoi, että ollakseen merkityksellinen kaste edellyttää uskoa. Hän kehitti siksi sen ajatuksen vauvan uskosta."
        Luhterin vaiahteli mielipidettään monesakin asiassa, mutta hän oli sitä mieltä että usko ei tee kastetta oikeaksi vaan Jumalan Sana. Tämä on sekä Raamatun että lut. kirkon kanta. Vauvan usko perustuu niin ikään Sanaan. Kenenkään ei tarvitse kehitää vauvan uskoa, kun Jumalan sen lahjoittaa. Kysymys kuuluu: missä vaiheessa uudestikastajat ovat kehittäneet opin jonka mukaan vauva ei voi uskoa? Teksteistäsi tulee mieleen Jehovan todistajat. He sanovat että kolmiyhteinen Jumala on pakanauskonnoista tullut. Raamatusta ei eivät sitä halua löytää niin tällainen vale täytyy kehitellä. Sinä näytät toimivat samoin lapsikasteen ja perisynnin kanssa.

        "Kasteella ja tunnustuksella on samanlainen pelastava merkitys jo Jeesuksen suorissa sanoissa"

        Onko TÄMÄ sinun perustelusi siitä että kaste on tunnstamista? Voisit laittaa selvät Raamatun kohdat. Raamatun tekstejä lukiessa ei voi olla havaitsematta kasteen olevan armonväline. Ei ole Raamatussa lausetta "kaste on tunnustus" mutta "vesi pelastaa kasteena" sieltä löytyy.

        Kysymykseen 2 sanon, että en tiedä oliko pätevä kaste. Jätän se vielä viisaampien pohdittavaksi. Raamatussa Jumala antaa ns. vanhimman viran (jota kirkossa kutsutaan papiksi) joka hoitaa sakramentteja.

        "Maallikot saarnasivat ja kastoivat Raamatussa"

        Kyllä, mutta kukaan ei Raamatussa salaa yrittänyt kastaa perheen vauvaa jota vanhemmat eivät halunneet kastaa. Siksi tarvitaan järjestys.

        Tradiotio pitää aina arvioida Sanalla, olet oikeassa. Luterilaisuus esim. hyväksyy kummiopin tradiotiona. Emme väitä että Raamattusa sitä opettaisi vaan olemme havainneet sen hyväksi traditioksi, jossa ei ole mitään Sanan vastaista. Olemme hylänneet paavi-tradition, koska katsomme että se on Sanan vastainen. Mielestämme kaikki uskovat ovat samalla viivalla, eikä seurakuntaa johda yksi tyranni.

        Eikö helluntailaiset kuulu Kristuksen perustamaan seurakuntaan? Tunnustan helluntailaisten ehtoollisen oikeelliisuuden, mutta samalla tunnustan väärän opetuksen jota he ehtoollisesta opettavat. Ehtoollinen ei ole mikään luterilaisen kirkon yksinoikeius vaan se kuuluu kaikille uskoville. Sääli että monet muut opettavat ehtoolliesta vaan väärin, eivätkä usko tässä Kristuksen sanoja.


    • Johnny B, tämä on Raamattu kysymys, eikä mutujuttujen kysymys. Sieltä nousee vahvana lapsikaste. Vaikka UK väärentävät kohdat kasteen merkityksestä. Luther ei keksinyt lapsikastetta, vaan se tulee Raamatusta. Vanhat kirkkoisät opettivat jo lapsikastetta ennen Lutheriakin, jo ihan Johanneksen oppilaat.

      Tosiaan, Ukastajilla on omakeksimä historiakin, joka lähinnä naurattaa, mutta toisaalta jallitetaan ihmisiä sillä.

      Helluntailaiset ja kaikki muutkin uudestikastajat/ väärähengelliset hylkäävät apostolisen uskontunnustuksen ja
      Luther opettaa Joh.3:5, niinkuin kaikki vanhankirkon kirkkoisät. Nähdäkseni he ovat valheen isän kavereita. Tästä ei ollut erimielisyyksiä, sillä tässä mainitaan myös lihasta syntyminen, joka yhdistetään vauvakasteeseen.

      Kasteesta ovat lausuneet tunnetut varhaiskristityt ja kirkkoisät kirjoituksissaan seuraavasti:
      POLYKARPOS (eli v. 70-156/157)

      Polykarpos oli Smyrnan piispa ja Johanneksen oppilas. Kun Polykarpos tuotiin petojen eteen Roomassa häntä kehotettiin pilkkaamaan Kristusta henkensä säästämiseksi. Tähän Polykarpos vastasi: "Jo kahdeksankymmentä kyysi vuotta olen häntä palvellut, eikä hän ole tehnyt minulle mitään pahaa. Kuinka voisin pilkata kuningastani, joka on minut pelastanut." Tuossa 86 vuotias Polykarpos ilmoittaa siis syntymästään saakka palvelleensa Kristusta, eli hänet oli kastettu siis vauvana v 67/68. Kastamaton oli tuohon aikaan pakana. Kun Johannes kuoli noin v 100, niin Polykarpos ehti olla hänen oppilaanaan yli kaksikymmentä vuotta. Johannesta muuten pidetään piispanviran perustajana.

      BARNABAAN KIRJE (kirj. 117-135)

      "Tutkikaamme nyt onko Herra huolenpidossaan antanut ilmoitusta myös vedestä ja rististä. Vedestä onkin kirjoitettuna Israelia koskeva sana, koska he eivät tule ottamaan vastaan kastetta, joka tuo SYNTIEN ANTEEKSIANTAMISEN, vaan rakentuvat omaan varaansa"

      JUSTINUS MARTTYYRI (100-165)

      Hän kirjoittaa: "Sitten me johdamme heidät paikkaan jossa on vettä ja synnytämme uudestaan samalla uudestisyntymisen tavalla kuin mekin, sillä heidät pestään vedessä. Meidän joukossamme on monia 60-70 vuotiaita miehiä ja naisia, jotka jo lapsena on tehty opetuslapsiksi" Nuo 60-70 vuotiaat olivat siis kastettu vuosien 80-90 välillä, eli aikana jolloin Johannes vielä eli.

      KLEEMENSIN KIRJE

      Kleemens oli Rooman piispa n. vuosina 92-101 (tai 88-97). Hänestä lausutaan: "Matkoillaan Klemens tapasi sellaisia miehiä jotka olivat säilyttäneet oikean perimätiedon autuaallisesta opista, joka oli kulkenut isiltä pojalle aina Pietarin, Jaakobin ja Paavalin ajoista asti." Klemens kehottaa pitämään kasteen puhtaana ja tahrattomana. Kasteella oli siis keskeinen merkitys jo alussa apostolisena aikana.

      IRENEUS (140-202)

      Hän oli Polykarpoksen oppilas, joka taasen oli Johanneksen oppilas. Ireneus kirjoittaa: "Kristus tuli pelastamaan kaikkia itsensä kautta, kaikkia jotka hänen kauttaan uudestisyntyvät Jumalalle. Rintalapsia, pieniä lapsia, lapsia, nuorukaisia ja vanhempia" Hän viittaa kastekäskyyn Mt 28:18-20. Ireneus oli arvostettu teologi- lähetyssaarnaaja ja opettaja. Hän puhuu lapsikasteesta täysin luonnollisena asiana, eikä tiedä mitään lapsikasteen vastustamisesta.

      TERTULLIANUS (160-225)

      Tertullianuksen kasteenuusijatkin hyväksyvät, sillä hän ainoa kirkkoisä, joka vastusti silloin yleistä lapsikastetta. Miksi muuten olisi vastustanut ellei lapsikaste olisi ollut yleinen tapa? On huomattava, että Tertullianus hyväksyi kyllä aivan pienten lasten kasteen tapauksessa jossa pelättiin lapsen kuolevan, silloin hänen mukaansa rintalapsikin oli kastettava.

      Jos lapsikastetta ei siis tuolloin olisi pidetty apostolisena tapana, niin Tertullianuksen olisi ollut helppo vedota siihen, että se ei olisi ollut apostolinen tapa. Apostolista tapaa kastaa lapsia hän ei kuitenkaan epäillyt eikä kumonnut. Huomattavaa on, että Tertullianus opetti, että kasteessa saadaan synnit anteeksi. Hän opetti myöskin, että lapsi on kastehetkeen saakka Aadamissa, perisynnin saastuttama. Siksi hengenvaarassa oleva lapsi oli hänen mukaansa kastettava välittömästi.

      ORIGENES (185-254)

      Origenes kastettiin vauvana v 185. Myöskin Origeneksen äiti ja isoisä oli kastettu lapsena. Origeneksen isoisä oli siis elänyt aikana jolloin Johannes eli. Origenes lausuu: "Kirkko on saanut apostoleilta perimätavan kastaa myös pienet lapset.

      AUGUSTINUS (354-430)

      Augustinus on kirjoittanut: "Kirkko on aina pitänyt kiinni lapsikasteesta. Lapsikaste ei olisi uskottava ellei se olisi apostolien tapa." Sekä Augustinus että hänen vastustajansa Pelagius ovat sanoneet, etteivät ole kuulleet yhdestäkään, joka olisi niin harhaoppinen, että hylkäisi pikkulasten kasteen.

      • voi pimeyttä

        Weha puolustaa taas harhaisia näkemyksiään kirkko-isien opeilla.
        KAIKKI NÄMÄ KIRKKO-ISÄT OLI KASTETTU AIKUISIÄLLÄ.
        Vaikka monet heistä olivat syntyneet kristittyyn perheeseen, ei heitä oltu kastettu
        vauvana.

        Augustinuskin, vaikka oli syntynyt kristittyyn perheeseen, kastettiin vasta aikuisena, omasta tahdostaan.

        Tertullianus taisteli voimakkaasti silloin käyttöön otettua lapsikastetta vastaan.
        Origenes antoi kastroida itsensä kun kuvitteli siten tulevansa pyhemmäksi.

        Nämä samaiset kirkko-isät keksivät kaikenlaisia muitakin harha-oppeja, kuten
        pappien ja paavin valta ja tämän erehtymättömyys, aneet, Neitsyt Marian palvonta,
        kiirastuli. viimeinen voitelu, suitsutukset jne.

        Miksihän luterilainen kirkko ei ottanut näitä toisia harha-oppeja käyttöönsä?

        Johnny the Wise todistaa, miten turvaudutaan VALHEESEEN, kun puolustetaan
        harha-oppia:
        " Vaikka hellluntailaiset ovat surmanneet luterilaisia ..."

        Missähän näin on tapahtunut???


      • ksxryksr
        voi pimeyttä kirjoitti:

        Weha puolustaa taas harhaisia näkemyksiään kirkko-isien opeilla.
        KAIKKI NÄMÄ KIRKKO-ISÄT OLI KASTETTU AIKUISIÄLLÄ.
        Vaikka monet heistä olivat syntyneet kristittyyn perheeseen, ei heitä oltu kastettu
        vauvana.

        Augustinuskin, vaikka oli syntynyt kristittyyn perheeseen, kastettiin vasta aikuisena, omasta tahdostaan.

        Tertullianus taisteli voimakkaasti silloin käyttöön otettua lapsikastetta vastaan.
        Origenes antoi kastroida itsensä kun kuvitteli siten tulevansa pyhemmäksi.

        Nämä samaiset kirkko-isät keksivät kaikenlaisia muitakin harha-oppeja, kuten
        pappien ja paavin valta ja tämän erehtymättömyys, aneet, Neitsyt Marian palvonta,
        kiirastuli. viimeinen voitelu, suitsutukset jne.

        Miksihän luterilainen kirkko ei ottanut näitä toisia harha-oppeja käyttöönsä?

        Johnny the Wise todistaa, miten turvaudutaan VALHEESEEN, kun puolustetaan
        harha-oppia:
        " Vaikka hellluntailaiset ovat surmanneet luterilaisia ..."

        Missähän näin on tapahtunut???

        Taas tämä voi pimeyttä eli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatusa, joka Maianpalvontaorgioita harrastaa, puhuu taas ihan mitä sattuu.

        Kirkkoisistä monet ovat kastettu aikuisäillä, mutta silti he olivat lapsikasteen kannalla. Miksihän? Tertullianus oli AINOA joka vastusti kaikkien muiden hyväksymää lapsikastetta.

        Luterilainen kirkko pysyy apostolisessa opissa joihin eivät aneet ym. kuulu. Mutta miksi herra uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä itse palvoo Mariaa ja näissä rituaaleissa harrastaa pedofiliaa?? Sairasta!

        Johnny Wisen väite pitää paikkaansa. Tappamista on ollut molemmin puolin. Tätäkään ei uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa myönnä. Sairasta.


      • kjhgfd
        ksxryksr kirjoitti:

        Taas tämä voi pimeyttä eli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatusa, joka Maianpalvontaorgioita harrastaa, puhuu taas ihan mitä sattuu.

        Kirkkoisistä monet ovat kastettu aikuisäillä, mutta silti he olivat lapsikasteen kannalla. Miksihän? Tertullianus oli AINOA joka vastusti kaikkien muiden hyväksymää lapsikastetta.

        Luterilainen kirkko pysyy apostolisessa opissa joihin eivät aneet ym. kuulu. Mutta miksi herra uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä itse palvoo Mariaa ja näissä rituaaleissa harrastaa pedofiliaa?? Sairasta!

        Johnny Wisen väite pitää paikkaansa. Tappamista on ollut molemmin puolin. Tätäkään ei uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa myönnä. Sairasta.

        Jättäkää lapset rauhaan.

        Historia todistaa rikollisuutta...
        Lainattua tekstiä:
        "Lars Leevi Lestadio oli ruotsalaisen luterilaisen kirkon lähettämä saarnamies joka pakkokäänsi "pakanalliset suomalaiset sivistykseen ja kristinuskoon". Sen opin tulos ja summa näkyy tänään kun satoja, mahdollisesti tuhansia lapsia on raiskattu henkisesti ja/tai ruumiillisesti. Lasten raiskaaminen ruumiillisesti ja/tai henkisesti ei ole koskaan ollut eikä ole suomalaista kansanperinnettä. Moni on tehnyt ruumiillisen ja/tai psyykkisen väkivallan jälkeen itsemurhan, eli, kyseessä ei ole itsemurha vaan psyykkisen trauman joka johti itsemurhaan on aiheuttanut uhrin pahoinpitelijä. Puhumme siis lapsi/ihmisvihasta ja joukkomurhasta. " (IL)'

        Ja "tämän ajan rikollisuus" jotka tulee todistamaan rikollisuutta:
        http://freepathways.wordpress.com/maijan-tarina/
        http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012042615499590_uu.shtml
        YLLÄ LIITTYVÄÄN LAINATTUA TEKSTIÄ:
        "Kyseessä on vl-poliisi Juhani Tokola Kokkolasta.
        ***(KP)
        Kokkolan kihlakunnan poliisilaitoksen järjestysosaston päällikön virkaan on 1.2. 2002 lukien nimitetty komisario Jaakko Juhani Tokola, 56. Hän on vuodesta 1997 lähtien tähän asti työskennellyt Kaustisen kihlakunnan komisariona. Sitä ennen hän työskenteli pitkään Kokkolan poliisilaitoksen komisariona.*** "


      • arto h.
        ksxryksr kirjoitti:

        Taas tämä voi pimeyttä eli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatusa, joka Maianpalvontaorgioita harrastaa, puhuu taas ihan mitä sattuu.

        Kirkkoisistä monet ovat kastettu aikuisäillä, mutta silti he olivat lapsikasteen kannalla. Miksihän? Tertullianus oli AINOA joka vastusti kaikkien muiden hyväksymää lapsikastetta.

        Luterilainen kirkko pysyy apostolisessa opissa joihin eivät aneet ym. kuulu. Mutta miksi herra uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä itse palvoo Mariaa ja näissä rituaaleissa harrastaa pedofiliaa?? Sairasta!

        Johnny Wisen väite pitää paikkaansa. Tappamista on ollut molemmin puolin. Tätäkään ei uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa myönnä. Sairasta.

        Joo, olen havainnut että tämä yksi uudestikastaja on pilaa kaikki palstat


      • arto h. kirjoitti:

        Joo, olen havainnut että tämä yksi uudestikastaja on pilaa kaikki palstat

        "Origenes antoi kastroida itsensä kun kuvitteli siten tulevansa pyhemmäksi"

        weha: Origenes halusi varmaan laittaa pois syntiä vilpittömästi. Hän perusti tämän Raamatun kohtaa:
        Matt.19:12 "Sillä on niitä, jotka syntymästään, äitinsä kohdusta saakka, ovat avioon kelpaamattomia, ja on niitä, jotka ihmiset ovat tehneet avioon kelpaamattomiksi, ja niitä, jotka taivasten valtakunnan tähden ovat tehneet itsensä avioon kelpaamattomiksi. Joka voi sen itseensä sovittaa, se sovittakoon."

        Minusta on ihan tuollaisten hurmoksellisten uudelleenkastajien ihan turha arvostella kirkkoisiä, kun heidän opetukset tiedän/me. Nytkin eräs nuori tyttö oli nähnyt talon kokosen enkelin keskellä tietä . Tätä samaa tiedän olevan myös Buddhalaisuudessa.


      • Johhnny B

        Weha, aloitit pitkän juttusi sanoilla: tämä on Raamattukysymys.
        Ja sitten rupesit kirjoittamaan kirkkoisistä.

        Hmmm. Mielenkiintoista...

        Tämä ON Raamattu-kysymys. Traditiolla ei voi perustella teologiaa ja käytäntöjä.
        Niin on kyllä tehty tietyissä piireissä iankaiken.
        On vedottu isiltä perittyihin tapoihin.
        Siinä juuri on menty pieleen.
        Traditio pitää arvioida Sanalla.


      • Johhnny B kirjoitti:

        Weha, aloitit pitkän juttusi sanoilla: tämä on Raamattukysymys.
        Ja sitten rupesit kirjoittamaan kirkkoisistä.

        Hmmm. Mielenkiintoista...

        Tämä ON Raamattu-kysymys. Traditiolla ei voi perustella teologiaa ja käytäntöjä.
        Niin on kyllä tehty tietyissä piireissä iankaiken.
        On vedottu isiltä perittyihin tapoihin.
        Siinä juuri on menty pieleen.
        Traditio pitää arvioida Sanalla.

        En ole niin tarkoittanutkaan. Raamattukysymys oli tuossa kirjoituksessani erillinen toteamus. Ennemmin uskon Raamattua kuin Helluntaioppia... Ennemmin uskon Lutheria kuin uudesti kastajia.


      • valheita, valheita
        ksxryksr kirjoitti:

        Taas tämä voi pimeyttä eli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatusa, joka Maianpalvontaorgioita harrastaa, puhuu taas ihan mitä sattuu.

        Kirkkoisistä monet ovat kastettu aikuisäillä, mutta silti he olivat lapsikasteen kannalla. Miksihän? Tertullianus oli AINOA joka vastusti kaikkien muiden hyväksymää lapsikastetta.

        Luterilainen kirkko pysyy apostolisessa opissa joihin eivät aneet ym. kuulu. Mutta miksi herra uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä itse palvoo Mariaa ja näissä rituaaleissa harrastaa pedofiliaa?? Sairasta!

        Johnny Wisen väite pitää paikkaansa. Tappamista on ollut molemmin puolin. Tätäkään ei uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa myönnä. Sairasta.

        Miksihän vauvakastetta pitää puolustaa VALHEELLA???

        "Johnny the Wise:
        " Vaikka hellluntailaiset ovat surmanneet luterilaisia ..."

        Tuossa pätee se sama raamatullinen totuus, että "joka on vähässä väärä, on sitä paljossakin."

        Sama pätee varmaan tuohon väitteeseen, että joku palvoo Mariaa! Vai tarkoittaako
        Johnny tällä katolista kirkkoa?
        No, ainakin papit siellä ovat harrastaneet pedofiliaa.


      • luterilaista oppia
        weha kirjoitti:

        En ole niin tarkoittanutkaan. Raamattukysymys oli tuossa kirjoituksessani erillinen toteamus. Ennemmin uskon Raamattua kuin Helluntaioppia... Ennemmin uskon Lutheria kuin uudesti kastajia.

        Sanonpa vaan, että aikanaan sinunkin silmäsi avautuu, mutta silloin ei enää ole mahdollisuutta muutokseen. Mutta niin kauan, kuin elät tätä aikaa, sinulla on mahdollisuus parannuken tekoon. ( ai niin, mutta eihän luterilainen saa itse tehdä mitään sillä ihmisen oma parannuksen teko onkin omavanhurskautta, pitää vaan olla tekemättä mitään´ja odotella jospa joskus.....)


      • negjnzae
        valheita, valheita kirjoitti:

        Miksihän vauvakastetta pitää puolustaa VALHEELLA???

        "Johnny the Wise:
        " Vaikka hellluntailaiset ovat surmanneet luterilaisia ..."

        Tuossa pätee se sama raamatullinen totuus, että "joka on vähässä väärä, on sitä paljossakin."

        Sama pätee varmaan tuohon väitteeseen, että joku palvoo Mariaa! Vai tarkoittaako
        Johnny tällä katolista kirkkoa?
        No, ainakin papit siellä ovat harrastaneet pedofiliaa.

        Sairas kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa taas pölöttää mitä sattuu.

        Uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä itse on väärässä hyvin, hyvin paljossa, eikä hän ole mikään kristitty. Mariaa palvoo ja pedofiliaa harrastaa ja yrittää tunkea tänne palstalle muka kristittynä. Sairasta!

        Onkohan Maria kumonnut senkin ettei mitään luterilaisten surmaamista tapahtunutkaan? Maria on antanut tälle sairaalle pellelle muitakin ihmeellisiä ilmoituksia, mm. että Luther eli 300-luvulla

        Edelleen, sairasta!


      • tosi sairasta
        negjnzae kirjoitti:

        Sairas kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa taas pölöttää mitä sattuu.

        Uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä itse on väärässä hyvin, hyvin paljossa, eikä hän ole mikään kristitty. Mariaa palvoo ja pedofiliaa harrastaa ja yrittää tunkea tänne palstalle muka kristittynä. Sairasta!

        Onkohan Maria kumonnut senkin ettei mitään luterilaisten surmaamista tapahtunutkaan? Maria on antanut tälle sairaalle pellelle muitakin ihmeellisiä ilmoituksia, mm. että Luther eli 300-luvulla

        Edelleen, sairasta!

        Sama sairas trolli kopioi noita samoja valheita.
        Missähän on surmattu luterilaisia???

        No, ehkä hän tarkoittaa maailmansotia, jonka aloitti "oerinteiseen kristillisyyteen
        kuuluva " kansa.

        Ovatkohan kaikki innokkaat vauvakasteen puolustajat yhtä lapsellisia?


      • negjnzae
        tosi sairasta kirjoitti:

        Sama sairas trolli kopioi noita samoja valheita.
        Missähän on surmattu luterilaisia???

        No, ehkä hän tarkoittaa maailmansotia, jonka aloitti "oerinteiseen kristillisyyteen
        kuuluva " kansa.

        Ovatkohan kaikki innokkaat vauvakasteen puolustajat yhtä lapsellisia?

        Nimimerkki "tosi sairasta" kuvaa hyvin ylläolevan viestin kirjoittajan, joka on uudestikastaja-inttäjä-yttäjä näin Raamatussa, mielentilaa. Hän on erittäin katkera ja sairas. Hänen Marianpalvontahimonsa ei ole meidän vika!

        Luterilaisia on surmattu vainoissa siinä missä uudestikastajiakin. Ovatkohan kaikki uudestikastajat yhtä innokkaita kiistämään tosiasioita?


      • kasteesta

        Eikös apostoli Johannes ollut vielä elossa kun Didakhee-kasteopas julkaistiin?

        Olisivathan apostolit vastustaneet lapsikastetta, jos se olisi ollut väärä


      • todiste!
        kasteesta kirjoitti:

        Eikös apostoli Johannes ollut vielä elossa kun Didakhee-kasteopas julkaistiin?

        Olisivathan apostolit vastustaneet lapsikastetta, jos se olisi ollut väärä

        Tuo Didakhee on paras todiste siitä, että vauvoja ei kastettu vielä 110-luvulla jKr.
        Siinähän kastettavaa kehoitetaan PAASTOAMAAN pari päivää ennen kastettaan ja
        hänelle annetaan opetusta.

        Miksihän siinäkään ei ole pienintäkään vihjettä vauvojen kastamiseksi?


      • kenen vika?
        negjnzae kirjoitti:

        Nimimerkki "tosi sairasta" kuvaa hyvin ylläolevan viestin kirjoittajan, joka on uudestikastaja-inttäjä-yttäjä näin Raamatussa, mielentilaa. Hän on erittäin katkera ja sairas. Hänen Marianpalvontahimonsa ei ole meidän vika!

        Luterilaisia on surmattu vainoissa siinä missä uudestikastajiakin. Ovatkohan kaikki uudestikastajat yhtä innokkaita kiistämään tosiasioita?

        "neginzae" tarkoittaa varmaan sitä, että luterilaiset ovat juovuspäissään surmanneet toisaan.
        Muistamme hyvin puukkojunkkarit ja muut vauvana kastetut jotka riehuivat aseiden
        kanssa. Ja onhan meidänkin päivinämme luterilaiset tappaneet toisiaan, mm koulusurmat ym.

        Mutta nuo, jotka kirkko tappoi sen tähden, että kieltäytyivät kasteen armosta,
        eivät vielä olleet luterilaisia siinä vaiheessa.


      • negjnzae
        kenen vika? kirjoitti:

        "neginzae" tarkoittaa varmaan sitä, että luterilaiset ovat juovuspäissään surmanneet toisaan.
        Muistamme hyvin puukkojunkkarit ja muut vauvana kastetut jotka riehuivat aseiden
        kanssa. Ja onhan meidänkin päivinämme luterilaiset tappaneet toisiaan, mm koulusurmat ym.

        Mutta nuo, jotka kirkko tappoi sen tähden, että kieltäytyivät kasteen armosta,
        eivät vielä olleet luterilaisia siinä vaiheessa.

        Tarkoitan että uudestikastajat ovat juovuspäissään tappaneet kristittyjä luterilaisia, uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin Raamatussa.


    • Luonnollinen ihminen siis vastustaa Jumalaa, Raamatun mukaan. "Se on Pyhän Hengen teko kun sydän synnistä hätääntyy ja etsii armoa". Tekojen tiellä ei pääse taivaaseen, sanoo Raamattu.

      • mitä pitää tehdä?

        No sitten kun sydän on synnistä hätääntynyt, mitä ihmisen sitten tulee tehdä? Odotellako vain josko Jumala suostuisi antamaan parannuksen armon?


      • yksinkertaista
        mitä pitää tehdä? kirjoitti:

        No sitten kun sydän on synnistä hätääntynyt, mitä ihmisen sitten tulee tehdä? Odotellako vain josko Jumala suostuisi antamaan parannuksen armon?

        No tietysti pitää odottaa, että kummit kantavat kastettavaksi. Itse ei saa kävellä.


      • mitä pitää tehdä? kirjoitti:

        No sitten kun sydän on synnistä hätääntynyt, mitä ihmisen sitten tulee tehdä? Odotellako vain josko Jumala suostuisi antamaan parannuksen armon?

        Uskoa, jonka Pyhä Henki vaikuttaa...


      • Joo joo
        weha kirjoitti:

        Uskoa, jonka Pyhä Henki vaikuttaa...

        "Miehet, veljet, mitä meidän pitää tekemän?
        - Odottakaa sitä uskoa, jonka Pyhä Henki vaikuttaa."

        Näinkö?


    • voi suomen kalevalak

      Juu noin, se on Jumalan teko turhaan te papin kalenteria menette kurkkimaan, Jumalan teko ei tarvi lipereitä eikä puolijumalatonta palkkapappia eihän.

      Se on JUmalan teko!

      Jumala saapuu ryyppää kaffit ja toimittaa rituaalit heiluttaa kättään ja kas, siinä se tulikinjo kaikki taivaan tavarat että jysähti olohuoneen lattialle !

    • Voi uudelleen kastaja parka, sinua laki uskossasi- Ennemmin haluan sanoa: "Auta Jumala minua epäuskostani".

      "Henki on se, joka eläväksi tekee; ei liha mitään hyödytä. Ne sanat, jotka minä olen teille puhunut, ovat henki ja ovat elämä."

      weha: "Kun liha ei mitään auta, niin se ei auta".

      Jeesus vastasi ja sanoi heille: "Se on Jumalan teko, että te uskotte häneen, jonka Jumala on lähettänyt". (Joh.6:29)

      • liha ei auta!

        Sen näkee hyvin Wehan kirjoituksista, että liha ei auta mitään, sillä hän ei ymmärrä
        raamatullista kastetta.
        Hän koettaan lihan voimalla saada vauvakastetta sopimaan Raamattuun. Mutta koska häneltä
        puuttuu Pyhä Henki, niin siksi hän ei tajua Raamatun yksinkertaista ilmoitusta:
        "Ottakoon KUKIN TEISTÄ KASTEEN..."

        Vauvoista ei ole mitään havaintoa.

        "Henki on se, joka eläväksi tekee, " eikä vesi!!!


      • wnmpbg
        liha ei auta! kirjoitti:

        Sen näkee hyvin Wehan kirjoituksista, että liha ei auta mitään, sillä hän ei ymmärrä
        raamatullista kastetta.
        Hän koettaan lihan voimalla saada vauvakastetta sopimaan Raamattuun. Mutta koska häneltä
        puuttuu Pyhä Henki, niin siksi hän ei tajua Raamatun yksinkertaista ilmoitusta:
        "Ottakoon KUKIN TEISTÄ KASTEEN..."

        Vauvoista ei ole mitään havaintoa.

        "Henki on se, joka eläväksi tekee, " eikä vesi!!!

        Tämä "liha ei auta" on sairas lapsia raiskaava, saatanaa palvova kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttjä-eksyttäjä näin Raamatussa. Hänen kommenttinsa ovat entistä katkerampia. Wehaa tämä sairas trolli haukkuu vaikka weha opettaa Sanan mukaan.

        "Ottakoon KUKIN TEISTÄ KASTEEN..." kattaa myös lapset. Kohdassa on passiivimuoto. Mikään ei rajaa lapsia pois näiden pietarin sanojen kohdalla. Vesi tekee eläväksi Jumalan Sanan kautta. Ja tekeehän vesi eläväksi kasvitkin...

        Sairasta, niin sairasta on tämän uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjän viha!


      • liha ei auta
        wnmpbg kirjoitti:

        Tämä "liha ei auta" on sairas lapsia raiskaava, saatanaa palvova kristittyjä vihaava miekkalähetystrolli uudestikastaja-inttjä-eksyttäjä näin Raamatussa. Hänen kommenttinsa ovat entistä katkerampia. Wehaa tämä sairas trolli haukkuu vaikka weha opettaa Sanan mukaan.

        "Ottakoon KUKIN TEISTÄ KASTEEN..." kattaa myös lapset. Kohdassa on passiivimuoto. Mikään ei rajaa lapsia pois näiden pietarin sanojen kohdalla. Vesi tekee eläväksi Jumalan Sanan kautta. Ja tekeehän vesi eläväksi kasvitkin...

        Sairasta, niin sairasta on tämän uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjän viha!

        Kyllähän vesi tekee kasvit ja puut eläväksi mutta puupäihin se ei vaikuta himpun vertaa.
        wnmpbg se vain projisoi vihaansa ja katkeruuttaan.


      • wnmpbg
        liha ei auta kirjoitti:

        Kyllähän vesi tekee kasvit ja puut eläväksi mutta puupäihin se ei vaikuta himpun vertaa.
        wnmpbg se vain projisoi vihaansa ja katkeruuttaan.

        Puupäihin se ei vaikutakaan, mutta kaste vaikuttaa Jumalan Sanan lupausken mukaan niissä jotka eivät Häntä vasustusta

        Miksi uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin katkera?


    • kasteesta

      Kun luen tekstisi : siellä kastettiin niitä, jotka uskoivat evankeliumin , mikset siis kastaisi sylilasta?

      Mihin Raamatun kohtaan vetoat, että et kastaisi sylilasta ?

    • ei saa ei

      Niin, missä on sanottu ettei pyörää saa keksiä joka päivä uudelleen, missä !?

    • Anonyymi

      Meet
      Uusi kokous
      Liity kokoukseen
      Hangouts

      1/854
      KASTEEN KÄSITE KREIKAN KIELESSÄ
      Postilaatikko




      HEI MARKKU, TÄSSÄ ON VÄHÄSEN KIELELLISTÄ SELITYSTÄ KASTEESTA. LÄHETIN ÄSKEN KAKSI MUUTA SÄHKÖPOSTIA, JOISSA ON KUVAT NIISTÄ VÄISÄSEN KIRJAN SIVUISTA, JOTKA KÄSITTELEVÄT SITÄ, MISTÄ PUHUIMME PUHELIMESSA.

      Paavali osoittaa ensiksikin, että kaste merkitsee ihmiselle kuolemantuomiota.

      Yksi suurimpia ongelmia kasteen ymmärtämisessä eri tavalla on sen sisällössä. Uudestisyntyminen ymmärretään eri tavoin. Uudestisyntymä käsitetään väärin. Raamatun mukaan ole kysymys siitä, että me olemme nyt jo koettavalla tavalla olemukseltaan uusia luomuksia, vaan kysymys on paljon suuremmasta: Jumala lukee meidät uusiksi ihmisiksi, pyhiksi, uuden ihmiskunnan jäseniksi.

      Kun siis joku viedään kastettavaksi tai joku menee kastettavaksi, se tarkoittaa, että hänen tunnustetaan ansaitsevan kuoleman. Hän on niin syntinen, että hänelle kuuluu kuolema ei vain ajallisessa vaan ennen kaikkea iankaikkisessa merkityksessä. Hän ansaitsee sen. Kun pieninet vastasyntyneetkin kuolevat, se on meille Jumalan puhetta heidän synninalaisuudestaan. Kun vastasyntynytkin viedään kasteelle, hänelle annetaan kuolemantuomio toisaalta siitä Adamin synnistä, joka hänenkin synnikseen luetaan ja toisaalta siitä synnynnäisestä syntisyydestä, jonka hän on vanhemmiltaan saanut osakseen.

      Kaste on toimitettava myös lapsille, sillä Raamatussa ei ole ilmoitettu lapsille erilaista pelastustietä kuin aikuisille, vaan pelastustie on sama kaikille: kasteen ja uskon kautta

      Vanhassa Testamentissa käskettiin sekä opettaa että ympärileikata, ja aikuisia opetettiin ensin ja sitten ympärileikattiin (1 Moos. 17), mutta lapset ympärileikattiin ensin (1 Moos. 17:12) ja heitä opetettiin myöhemmin, sitten kun he olivat kyllin vanhoja ymmärtämään ja tekemään kysymyksiä (5 Moos. 6:20; 2 Moos. 12:26), niin myös koko Uuden Testamentin virka on sana ja sakramentit. Aikuisten kääntyessä opetus edeltää ja kaste seuraa (Ap. t. 2:41; 8:12,35-38; 10:44-48).

      Kristittyjen lasten suhteen noudatetaan samaa opetuksen ja kastamisen järjestystä kuin mitä Vanhassa testamentissa noudatettiin opetuksessa ja ympärileikkauksessa. Sillä mitä ympärileikkaus oli Vanhassa Testamentissa sitä on nyt kaste Uudessa Testamentissa (Kol. 2:11-12).

      Ja-konnektiivi ei kuitenkaan suomen eikä kreikan kielessä (UT:n alkukieli) merkitse koskaan järjestystä vaan rinnastusta. Kieliopillisesti ja-konnektiivi on kommutatiivinen eli vaihdannainen. Totuusarvo A & B = C on yhtenevä totuusarvon B & A = C kanssa. Tämä näkyy kielitieteen lisäksi erityisesti matematiikassa. Siellä pätee yhtäläisesti 2 3 = 5 yhtä hyvin kuin 3 2 = 5. On siis yhtä pätevää sanoa ""kastetaan ja uskoo"" kuin ""uskoo ja kastetaan"". Ja-konnektiivi ei ota kantaa järjestykseen vaan on rinnasteinen. Toiseksi, jos ajateltaisiin, että ""uskoo ja kastetaan"" merkitsisi kasteen järjestystä suhteessa uskoon, olisi Raamattu ristiriidassa itsensä kanssa, nimittäin Matteuksen evankeliumin lähetyskäskyssä järjestys on päinvastainen: ""kastamalla ja opettamalla"". Eli kaste on ja-sanan vasemmalla puolella ja Jeesuksesta opettaminen oikalla puolella. Helluntailaisen logiikan mukaan siis ensin tunnetaan Jeesus ja sitten vasta kastetaan tuntemaan Jeesus. Toinen esimerkki vastaavasta: Kol. 2:12-13. Tässä kohdassa kaste on jälleen ja-sanan vasemmalla puolella eli helluntailaisten logiikan mukaan ""ennen uskoa"". Paavali kirjoittaa: 1) kasteeessa teidän haudattiin ja 2) uskossa herätettiin eloon. Sama järjestys näkyy kohdaas Room. 6:4. Jälleen kaste on ""ensin"" ja usko ""sitten"". Paavali kirjoittaa: 1) meidät kasteessa annettiin kuolemaan, 2) jotta uudestisyntyisimme (uuden elämän alkaminen). Eli helluntailaisten logiikan mukaan ensin uudestisynnytään ja vasta sitten kastetaan. Ja otetaan vielä yksi esimerkki: Apt. 8 - Filippos Samariassa. Room. 8:9 mukaan kukaan ei voi olla Kristuksen oma ilman Pyhää Henkeä! Kuitenkin samarialaisista selvästi sanotaan: ""Henki näet ei ollut vielä laskeutunut kehenkään heistä; heidät oli ainoastaan kastettu Herran Jeesuksen nimeen."" (Apt. 8:16) Samarialaiset oli siis kastettu ennen kuin olivat Kristuksen omia.

      Kun siis Raamattu toisaalta sanoo, että "joka uskoo ja kastetaan, se pelastuu", ja toisaalta "joka uskoo Herraan Jeesukseen, pelastuu", nämä lauseet eivät ole vähääkään ristiriidassa keskenään. Kasteenhan sisältö on juuri Jeesuksen uhri ja Hänen voittonsa kuolemasta. Jos siis uskot Jeesukseen, uskot oman kasteesi sisältöön. Ne, joita ei vielä ole kastettu, mutta jotka kuitenkin jo uskovat Jeesukseen, uskovat siis tulevan kasteensa sisältöön. Ne, jotka on jo kastettu ja jotka sitten uskovat Jeesukseen, he uskovat oman kasteensa sisältöön, Herran Jeesuksen pelastustekoihin.

      Selkeätä Raamatussa on se, että kaste liitetään pelastukseen. "Joka uskoo ja kastetaan pelastuu; mutta joka ei usko, se tuomitaan kadotukseen.

      • Anonyymi

        Selitykset senkun pitenevät mutta vieläkään Raamatusta ei löydy yhtäkään vauvakastetapausta. Ei se ilmesty sinne selittämällä.

        Mikähän siinä on, että vauvakastefanaatikot kelaavat vain tuota yhtä kohtaa, jossa kaste liitetään pelastukseen, mutta eivät muita kohtia, joissa ei puhuta kasteesta mitään.
        Esim: "Sydänen uskolla tullaan vanhurskaaksi, mutta suun tunnustuksella pelastutaan."

        "Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, samoin sinun perhekuntasi"!
        Ei sanaakaan kasteesta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Selitykset senkun pitenevät mutta vieläkään Raamatusta ei löydy yhtäkään vauvakastetapausta. Ei se ilmesty sinne selittämällä.

        Mikähän siinä on, että vauvakastefanaatikot kelaavat vain tuota yhtä kohtaa, jossa kaste liitetään pelastukseen, mutta eivät muita kohtia, joissa ei puhuta kasteesta mitään.
        Esim: "Sydänen uskolla tullaan vanhurskaaksi, mutta suun tunnustuksella pelastutaan."

        "Usko Herraan Jeesukseen, niin sinä pelastut, samoin sinun perhekuntasi"!
        Ei sanaakaan kasteesta.

        Vaikka kuinka selittelet niin uudestikastetapauksia ei löydy Raamatusta.

        Kaste liitetään pelastukseen ja kaste palstalla tietysti tarkastellaan asioita kasteen näkökulmasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vaikka kuinka selittelet niin uudestikastetapauksia ei löydy Raamatusta.

        Kaste liitetään pelastukseen ja kaste palstalla tietysti tarkastellaan asioita kasteen näkökulmasta.

        Kyllä. Pronomini "ja" ei ole aikasidonnainen


    • Anonyymi

      > Kaste ei enää ollut merkitykseltään samaa evankeliumin kuulleen henkilön pelastuksen vastaanottamista Jeesuksen tunnustamisen kautta kuten alussa.

      Kaste alunperin tarkoitti ihmisen tekemistä Jeesuksen opetuslapseksi.

      "Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni, kastamalla heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja opettamalla heitä pitämään kaikki, mitä minä olen käskenyt teidän pitää. Ja katso, minä olen teidän kanssanne joka päivä maailman loppuun asti."
      Mat.28:19-20

      Valitettavasti nykyään asialle on annettu uusia ihmisten omia merkityksiä.

      • Anonyymi

        Kasteessa ihmiseen painetaan Pyhän Hengen sinetti. (vrt.verensively VT:n aikaan)
        Kasteen Pyhä Henki on liiton merkki ja sinetti Raamatussa.

        "ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.. Sillä teille ja teidän LAPSILLE tämä lupaus on annettu"


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kasteessa ihmiseen painetaan Pyhän Hengen sinetti. (vrt.verensively VT:n aikaan)
        Kasteen Pyhä Henki on liiton merkki ja sinetti Raamatussa.

        "ottakoon kukin teistä kasteen Jeesuksen Kristuksen nimeen syntienne anteeksisaamiseksi, niin te saatte Pyhän Hengen lahjan.. Sillä teille ja teidän LAPSILLE tämä lupaus on annettu"

        Kyllähän luterilainen kirkko on yrittänyt tuota veren sivelyä, joka ei jäänyt pelkäksi sivelyksi,kun siveltävä kuoli tuon käsittelyn seurauksena.
        Tämäkö on se raamatullien kaste, jota keihään avulla levitettiin?


    • Anonyymi

      Minkähän takia kukaan Apostoli ei noudata tuot a ns kastekäskyä luterilaisittain väänneltynä?

      • Anonyymi

        Heiltä varmaan puuttui nuo pronomiinit ja vitamiinejakaan tuskin paljoa oli tarjolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heiltä varmaan puuttui nuo pronomiinit ja vitamiinejakaan tuskin paljoa oli tarjolla.

        ja mikä pahinta, väisäsen vauvakastetiilikivikirjaakaan ei ollut heidän kirjastoissaan!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ja mikä pahinta, väisäsen vauvakastetiilikivikirjaakaan ei ollut heidän kirjastoissaan!

        Kyllä apostolit noudattivat tuota käskyä
        Miksi te vääntelette tuota käskyä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä apostolit noudattivat tuota käskyä
        Miksi te vääntelette tuota käskyä?

        Varmaan koska Mannisen kastekirjaa on luettu, hehe. Luulisi ettei kukaan täysjärkinen väitä ettei apostolit toteuttanut Jeesuksen antamaa käskyä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan koska Mannisen kastekirjaa on luettu, hehe. Luulisi ettei kukaan täysjärkinen väitä ettei apostolit toteuttanut Jeesuksen antamaa käskyä

        Ei ole mitään käskyä "luterilaisittain"


    • Anonyymi

      Parhamilaiset sodomiakasteet olisi saaneet jäädä Amerikan puolelle.

      • Anonyymi

        Amerikkalaiset lahkoparoonit kehittivät lahkoilleen ihan omat kasteopit ja tavat (jehovat,hellarit,mormonit)


      • Anonyymi

        Luuletko, että tuo kirkkovaltuutettu joka syyllistyi vakavaan lapsen hyväksikäyttöön , olisi ottanut oppia Amerikasta? Miksihän noita pahoinpitelyitä on kuitenkin ollut runsaasti lut kirkon piirissä lestadiolaisten parissa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Luuletko, että tuo kirkkovaltuutettu joka syyllistyi vakavaan lapsen hyväksikäyttöön , olisi ottanut oppia Amerikasta? Miksihän noita pahoinpitelyitä on kuitenkin ollut runsaasti lut kirkon piirissä lestadiolaisten parissa?

        Hyvä kysymys
        Ja miksi niitä on myös ollut hellarien piirissä?


    • Anonyymi

      Sulla on sitten ihan oma käännös ja teologia . Taikauskoa se on ympärileikkauskin.

      • Anonyymi

        Tunnustat siis, että vauvojen kastaminen on taikauskoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tunnustat siis, että vauvojen kastaminen on taikauskoa.

        Ja aikuisten myös.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja aikuisten myös.

        Totta, mutta uskovien kaste on Jumalan säätämys.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta, mutta uskovien kaste on Jumalan säätämys.

        Totta???? Siis kastaminen on sinusta taikuutta? Raamattu ei tunne termiä "uskovien kaste'. Kasteen se tuntee


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta???? Siis kastaminen on sinusta taikuutta? Raamattu ei tunne termiä "uskovien kaste'. Kasteen se tuntee

        Onko kysymyksessä järjen köyhyys vai tietoinen väärentäminen?.
        Minun Raamatussani ei muusta puhutakkaan, kuin uskovien kasteesta: "Joka uskoo ja katetaan, pelastuu"!!!

        Mutta tuo vauvojen otsan sively on kyllä taikuutta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko kysymyksessä järjen köyhyys vai tietoinen väärentäminen?.
        Minun Raamatussani ei muusta puhutakkaan, kuin uskovien kasteesta: "Joka uskoo ja katetaan, pelastuu"!!!

        Mutta tuo vauvojen otsan sively on kyllä taikuutta.

        Onkohan kyseessä taas täydelinen ymmärryksen puute????

        Tuossa väitettiin että aikuisten kaste on taikuutta ja vatasut että "totta"

        Näin ollen Raamatun kasteet ovat mielestäsi taikuutta.

        Raamatussa ei puhuta mistään "uskovien kasteesta" vaikka kuinka himoitset noita vauvoja!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onkohan kyseessä taas täydelinen ymmärryksen puute????

        Tuossa väitettiin että aikuisten kaste on taikuutta ja vatasut että "totta"

        Näin ollen Raamatun kasteet ovat mielestäsi taikuutta.

        Raamatussa ei puhuta mistään "uskovien kasteesta" vaikka kuinka himoitset noita vauvoja!

        Varmaa nsinun sivelysi taikuutta onkin mutta kaste ei ole sitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onkohan kyseessä taas täydelinen ymmärryksen puute????

        Tuossa väitettiin että aikuisten kaste on taikuutta ja vatasut että "totta"

        Näin ollen Raamatun kasteet ovat mielestäsi taikuutta.

        Raamatussa ei puhuta mistään "uskovien kasteesta" vaikka kuinka himoitset noita vauvoja!

        Jahaa.Taasko tuo sleyn pedofiiliringin johtaja alkaa puhumaan noista vauvojen himoitemisistaan? On se himo hänessä syvällä.

        Ketähän tuossa kehoitetaan kastamaan: "Joka uskoo ja kastetaan, pelastuu"???

        Vauvojako?

        Mitä yritit sanoa: " vatasut että "totta""??


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jahaa.Taasko tuo sleyn pedofiiliringin johtaja alkaa puhumaan noista vauvojen himoitemisistaan? On se himo hänessä syvällä.

        Ketähän tuossa kehoitetaan kastamaan: "Joka uskoo ja kastetaan, pelastuu"???

        Vauvojako?

        Mitä yritit sanoa: " vatasut että "totta""??

        Jaaha, lastenraiskaajaatrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin raamatussa al,koi taas puhua mielijuttujaan eli pedofiliaa

        "Ketähän tuossa kehoitetaan kastamaan:"

        EI KETÄÄN! Ei siinä kehoiteta tekemään mitään vaan siinä on LUPAUS.

        Sen sijaan Jeesus käski tekemään opetuslapsia kastamalla ja opettamalla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jaaha, lastenraiskaajaatrolli uudestikastaja-inttäjä-eksyttäjä näin raamatussa al,koi taas puhua mielijuttujaan eli pedofiliaa

        "Ketähän tuossa kehoitetaan kastamaan:"

        EI KETÄÄN! Ei siinä kehoiteta tekemään mitään vaan siinä on LUPAUS.

        Sen sijaan Jeesus käski tekemään opetuslapsia kastamalla ja opettamalla.

        Joo, helluntaikirkon pedofiilikatraan johtaja eli inttäjäeksyttäjä jankkaa taas himonsa kohteista. Ei osaa edes Raamattua lukea. Osais edes erottaa kehotuksen ja lupauksen mutta ei!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Joo, helluntaikirkon pedofiilikatraan johtaja eli inttäjäeksyttäjä jankkaa taas himonsa kohteista. Ei osaa edes Raamattua lukea. Osais edes erottaa kehotuksen ja lupauksen mutta ei!

        Totta.
        Hänellä on hahmottamisen ja ymmärtämisen lisäksi vaikeuksia tuottaa selvää tekstiä: "vauvojen himoitemisistaan"??


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta.
        Hänellä on hahmottamisen ja ymmärtämisen lisäksi vaikeuksia tuottaa selvää tekstiä: "vauvojen himoitemisistaan"??

        Tarkoitatko tuota sley:n pedofiiliringin johtajan, jonglöörin kirjoitusta:
        " vatasut että "totta""??

        Onko tuo teille lupaus noiden lasten hyväksikäyttöön?
        Perin outoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkoitatko tuota sley:n pedofiiliringin johtajan, jonglöörin kirjoitusta:
        " vatasut että "totta""??

        Onko tuo teille lupaus noiden lasten hyväksikäyttöön?
        Perin outoa.

        Tarkoitatko etä kuulut helluntaikirkon pedofiilirinkiin? Rohkea tunustus

        "vauvojen himoitemisistaan" tarkoittaa varmaan sitä mitä te siellä ringissä himoitsette. Perin sairasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkoitatko etä kuulut helluntaikirkon pedofiilirinkiin? Rohkea tunustus

        "vauvojen himoitemisistaan" tarkoittaa varmaan sitä mitä te siellä ringissä himoitsette. Perin sairasta.

        Eikö tuo sley:n pedofiiliringin vetäjä millään pysty olemaan ilman että himoitsee niitä vauvoja? Eikö se kaste enää riitäkkään heille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö tuo sley:n pedofiiliringin vetäjä millään pysty olemaan ilman että himoitsee niitä vauvoja? Eikö se kaste enää riitäkkään heille?

        Taasko tuo lastenraiskaaja kertoo himostaan vaivoihin. Ei enää tervaaminen riitä. Sairasta


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Taasko tuo lastenraiskaaja kertoo himostaan vaivoihin. Ei enää tervaaminen riitä. Sairasta

        Eikö siellä sley:ssä tai Luthersäätiössä ole mitään terapiaohjelmaa teille pedofiileille?

        Mihin vaivaan sinun himosi viittaa:
        "Taasko tuo lastenraiskaaja kertoo himostaan vaivoihin."???


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikö siellä sley:ssä tai Luthersäätiössä ole mitään terapiaohjelmaa teille pedofiileille?

        Mihin vaivaan sinun himosi viittaa:
        "Taasko tuo lastenraiskaaja kertoo himostaan vaivoihin."???

        Eikös tuota vauvoja himoitsevaa pedofiilia saada hoitoon? Ilmeisesti hän johtaa Helluntaikirkko pedofiilirinkiä


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eikös tuota vauvoja himoitsevaa pedofiilia saada hoitoon? Ilmeisesti hän johtaa Helluntaikirkko pedofiilirinkiä

        Toivotaan että tuo helluntailaisten rinki paljastuu ja saadan tuollaiset pedot vankilaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Toivotaan että tuo helluntailaisten rinki paljastuu ja saadan tuollaiset pedot vankilaan.

        Vieläköhän he tervaavatkin tuon kaiken muun ohelle?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Vieläköhän he tervaavatkin tuon kaiken muun ohelle?

        Kumman te tervaatte. Sen himonne kohteena olevan vauvan tai itsenne?
        Saatteko te tervankin sley:n puolesta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kumman te tervaatte. Sen himonne kohteena olevan vauvan tai itsenne?
        Saatteko te tervankin sley:n puolesta?

        Ohhoh, olipa rohkea tunnustus! Tervaatte siis lapsia
        Sairasta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ohhoh, olipa rohkea tunnustus! Tervaatte siis lapsia
        Sairasta!

        Totta! Varmaan sley:n nokkamiehet kauhistelevat teidän himojanne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Totta! Varmaan sley:n nokkamiehet kauhistelevat teidän himojanne.

        Varmaan he kauhistelevat himojasi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Varmaan he kauhistelevat himojasi.

        Tuskin. He ovat jo tottuneet sinun sairaisiin tekoihisi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuskin. He ovat jo tottuneet sinun sairaisiin tekoihisi.

        Tarkoitatko että helluntaikirkko on tottunut sairaisiin tekoihisi?


    • Anonyymi

      Sairaita ovat nuo kommenttinne, niissä näkyy parhaiten se "opettamalla ja kastamalla" saatu tulos eili ei minkäänlaista kristillisyyttä ole näkyvissä.

      selatkaa medioita, missä näkyy se kastamalla tehtyjen opetulasten oleminen, onhan koko suomi niitä täynnä !=?

      Jumalan lapseuteen synnytään, ja se ei tapahdu millään temputtamalla eikä naureskelevista rippilapsista tule koskaan opetuslapsia.

      • Anonyymi

        Jep, inttäjäeksyttäjässä ei ole kristitty. Opetuslapsia tehdään kastamalla ja opettamalla kuten Jeesus käski


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jep, inttäjäeksyttäjässä ei ole kristitty. Opetuslapsia tehdään kastamalla ja opettamalla kuten Jeesus käski

        luetun perusteella niitä tehdään jankuttamalla !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        luetun perusteella niitä tehdään jankuttamalla !

        Ai sun raamatussako Jeesus sanoo niin??


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai sun raamatussako Jeesus sanoo niin??

        Yksi kaste, yksi usko, yksi seurakunta. Pyhän hengen kaste riittää. Lapsikaste ja aikuisten kastaminen vedellä eivät merkitse mitään. Johannes kastoi vedellä, Jeesus kastaa Pyhällä Hengellä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Yksi kaste, yksi usko, yksi seurakunta. Pyhän hengen kaste riittää. Lapsikaste ja aikuisten kastaminen vedellä eivät merkitse mitään. Johannes kastoi vedellä, Jeesus kastaa Pyhällä Hengellä.

        Täh?
        Nytkö vesikasteella ei ole mitään merkitsytä? Miksi sitten kiivailette siitä jos sillä ei ole merkitystä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ai sun raamatussako Jeesus sanoo niin??

        Ei kun sinun foorumijankkauksissasi !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Täh?
        Nytkö vesikasteella ei ole mitään merkitsytä? Miksi sitten kiivailette siitä jos sillä ei ole merkitystä?

        Ei siitä kukaan kiivailekkaan paitsi vauvakastajat!

        toiset vain kertovat miten asia on Raamatussa.

        kukaan ei ole vielä millään kasteella tullut pelastuneeksi, eikä tule.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jep, inttäjäeksyttäjässä ei ole kristitty. Opetuslapsia tehdään kastamalla ja opettamalla kuten Jeesus käski

        Jep, niitähän on koko suomi ihan täynnä, hedelmiä voi lukea sama mistä mediasta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jep, niitähän on koko suomi ihan täynnä, hedelmiä voi lukea sama mistä mediasta.

        Kasteesta kiivailee lähinn tuo säälittävä uudestikastajavanhus


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kasteesta kiivailee lähinn tuo säälittävä uudestikastajavanhus

        Olkiukkokääkkänne ei tajua Raamtusta tai kasteista mitään koittakaa se siellä sakastissa painaa mieleenne kun niitä vauvoja kastatte !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olkiukkokääkkänne ei tajua Raamtusta tai kasteista mitään koittakaa se siellä sakastissa painaa mieleenne kun niitä vauvoja kastatte !

        eli suomeksi ?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        eli suomeksi ?

        Jep, tiedämme kyllä ettei kääkkä tajua mitään Raamatusta. Hyvä että myönnät asian.


    • Anonyymi

      suomi on tosiaan niitä vauvakastettuja täynnä, ja hedemistä voi lukea sama mistä tuutista, joka paikassa sama meno päällä, eli ei hajuakaan kristillisestä olemuksesta.

      onko siellä sakastissa ketään jolla olisi minkäänlaista kykyä tehdä minkäänlaista johtopäätöstä!??!

      • Anonyymi

        Mikähän sama meno sen on päällä? Suomen uskovista suurin osa on kastettu vauvana joten minkähän johtopäätöksen voi tehdä?

        Monella aikuisena kastetullakaan ei ole hajuakan kristillisestäolemuksesta, minkä johtopäätösksen voi siitä tehtä?

        Onko siellä lahjokellarissa mitään tietoa johtopäätöksistä? Jos joki kuolee nälkään niin onko lahkokellarissa syy sitten srn syntymän vai sen ettei ruuan puutteen? Siinäpä sitä miettimistä sinne lahkokellariin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikähän sama meno sen on päällä? Suomen uskovista suurin osa on kastettu vauvana joten minkähän johtopäätöksen voi tehdä?

        Monella aikuisena kastetullakaan ei ole hajuakan kristillisestäolemuksesta, minkä johtopäätösksen voi siitä tehtä?

        Onko siellä lahjokellarissa mitään tietoa johtopäätöksistä? Jos joki kuolee nälkään niin onko lahkokellarissa syy sitten srn syntymän vai sen ettei ruuan puutteen? Siinäpä sitä miettimistä sinne lahkokellariin.

        Kun katsoo tuota kääkkä juoppojuttuineen ja Raamatun vastaisine oppeineen niin ei ole kyylplä siellä mitään hajua mistään kristillisestä. Muotojumalisuutta, sanoisin, kuten monella suomalaisella.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikähän sama meno sen on päällä? Suomen uskovista suurin osa on kastettu vauvana joten minkähän johtopäätöksen voi tehdä?

        Monella aikuisena kastetullakaan ei ole hajuakan kristillisestäolemuksesta, minkä johtopäätösksen voi siitä tehtä?

        Onko siellä lahjokellarissa mitään tietoa johtopäätöksistä? Jos joki kuolee nälkään niin onko lahkokellarissa syy sitten srn syntymän vai sen ettei ruuan puutteen? Siinäpä sitä miettimistä sinne lahkokellariin.

        huomenna käyn apteekissa luettamassa, heillä voi olla lutterin enigma käytössään !


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        huomenna käyn apteekissa luettamassa, heillä voi olla lutterin enigma käytössään !

        Lopeta juominen se auttaa, älä parhamin enigmaa käytä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Lopeta juominen se auttaa, älä parhamin enigmaa käytä.

        Olihan niitä jo yli sata mekostaan luopunutta tällekkin päivälle yksin netin kautta !

        ei ihme jos hienoilla leirikeskuspaikoilla kasvaa pitkää horsmaa, ei kiinnosta edes siistinä pitäminen. heikkotehoinen on vauvakaste ja ripitys.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olihan niitä jo yli sata mekostaan luopunutta tällekkin päivälle yksin netin kautta !

        ei ihme jos hienoilla leirikeskuspaikoilla kasvaa pitkää horsmaa, ei kiinnosta edes siistinä pitäminen. heikkotehoinen on vauvakaste ja ripitys.

        Oletko loputunut mekostasi? Se olisi hieno uutinen! Noloa jos vanha mies käyttää mekkoa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1418
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      942
    3. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      731
    4. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      667
    5. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      32
      645
    6. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      641
    7. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      110
      624
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      36
      614
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      64
      588
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      303
      587
    Aihe