Ylpeys estää uskomasta?

Usein kuulee etenkin kristityiltä toteamuksen että "ylpeys estää uskomasta". Nopeasti tulee intuitio ettei ylpeys ole epäuskon syy kovinkaan monella, jos kellään. Todennäköisesti ajatteluketju kulkee väitteen esittäjillä jotenkin niin, että henkilö joka päättää luottaa arvostelukykyynsä todetessaan kristinuskon epäuskottavaksi, jopa järjettömäksi, ylentää ylpeydessään oman järkensä ja tätä kautta ylpeys koituu uskon esteeksi.

Samalla logiikalla aina kun luotamme oman järkemme päätelmiin ja arviointeihin, sorrumme ylpeyteen. Mielestäni uskonnollisia kirjoituksia kuin elämän muitakin alueita pitäisi arvioida suhteellisen samanlaisilla standardeilla. Emmehän voi toimia siten että toisaalla noudatamme jonkinlaista logiikkaa arvioidessa eri asioiden uskottavuutta mutta uskonnon kohdalla luovumme periaatteesta kokonaan.

Uskovan tulisi ymmärtää että henkilö joka ei usko, lähestyy uskontoa täysin eri tilanteesta käsin. Luultavasti koska uskova itse uskoo ja asia on hänelle tunnepitoinen, hänen on toisinaan vaikea yrittää samaistua esimerkiksi ateistiin. Monasti ateistit näkevät uskonnossa epäjohdonmukaisuutta, epärationaalisuutta tai logiikan puutetta. Puhumattakaan ristiriidoista tai moraalisista kysymyksistä. Mikäli uskova pyytää tällaisia asioita esille tuovaa ateistia esimerkiksi rukoilemaan, hän ei ole mielestäni edes yrittänyt lähestyä asiaa ateistin housuista käsin. Ateistin kun pitäisi saada järkiperusteisia vastauksia hänen kysymyksiinsä, jotta uskolle syntyisi mitään perusteita.

Onko siis niin että ylpeys estää uskomasta? Ei missään nimessä ole. Jos älylliset ongelmat estää uskomasta uskontoon, se ei ole ylpeyttä. Se on ennen kaikkea sitä että ihminen luottaa arviointikykyynsä jolla arvio monia muitakin asioita päivittäin. Ihminen erehtyy arviossaan välillä, mutta keskimäärin on hyödyllisempää luottaa järkeilyynsä kuin luopua siitä kokonaan. Yhtä hyvin kristityltä voisi kysyä estääkö ylpeys häntä ottamasta vastaan Allahia? Eikä ole tavatonta että kristitty esittää vastaavaa järkiperusteista kritiikkiä muita uskontoja kohtaan mitä ateistit esittävät kristinuskoa kohtaan. Jos usko edellyttää järkiperusteista luopumista ja sokeaa luottamusta kirjoituksien jumaliin, lienee selvää ettei usko ole kaikkien juttu.

Hieman avauksen aiheesta eksyneenä, näen niin että usko on itse asiassa itsessään tavallaan Jumalan vastainen argumentti. Niin kauan kuin Jumalasta ei ole mitään havaintoa on uskolla arvoa. Usko on täysin arvotonta sen jälkeen kun Jumala ilmoittaa itsensä meille selvästi.

18

215

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • "ylentää ylpeydessään oman järkensä ja tätä kautta ylpeys koituu uskon esteeksi."

      Toinen versio on se, että ateisti sisimmässään (sydämessään jne. riippuen hihun jargonista) tietää Jumalan (tietysti tässä viitataan kristinuskon Jumalaan vaikkei sitä suoraan sanota) olevan olemassa. Ihminen on kuitenkin niin ylpeä, että ei halua myöntää syntejään ja haluaa rypeä lihallisessa (vs. hengellinen) elämässä.

    • Tosi-uskovalla ei tunnu olevan aavistustakaan siitä, miksi ateisti ei usko kuten hän itse uskoo. Tämän häiritsevän ongelman tosi-kristitty kuittaa joskus omalla selkeän yksinkertaisella logiikalla, missä ratkaisukin on selkeä ja yksinkertainen.

      Lopputuloksena saamme kuulla näiltä tosi-kristityiltä, että ateistit eivät usko Jumalaan, koska

      a) ateistit eivät halua uskoa
      b) ateistit ovat ylpeitä
      c) ateistit eivät ymmärrä yliluonnollisuuksia
      d) ateistit uskovat evoluutioon ja siksi kieltävät jumalan
      e) ateistit palvovat mielummin saatanaa
      f) ateistit ovat tietämättömiä
      g) ateistit vain väittävät etteivät usko Jumalaan, vaikka uskovatkin
      h) ateistit on aivopesty ateismiin
      i) ateistitkin ovat uskovaisia jotka "uskoo" ettei Jumalaa ole
      j) ateistilla on mielenterveyden häiriö
      k) ateisti on lapsellinen

      Jaakob ja samia voi jatkaa listaa.

      • a) ateistit eivät halua uskoa
        c) ateistit eivät ymmärrä yliluonnollisuuksia
        d) ateistit uskovat evoluutioon ja siksi kieltävät jumalan

        Noi kolme asiaa pitää mun kohdalla paikkansa.


      • teisti-lista

        a) teistit vain haluavat uskoa
        b) teisteillä ei ole edes ylpeyttä
        c) teistit eivät ymmärrä luonnollisuuksia
        d) teistit eivät edes tiedä mitä evoluutio on ja liittävät siihen jotain tuhkimo-tarinoita
        e) teistit palvovat mielummin saatanaa kuin ovat ateisteja
        f) teistit pitävät epätosia asioita tietona
        g) teistit vain väittävät että uskvovat Jumalaan, vaikka eivät uskokaan
        h) teistit on aivopesty
        i) näin väittävä teisti ei ole edes uskovainen vaan luulee tietävänsä
        j) teistillä on mielenterveyden häiriö
        k) teisti on itse lapsellinen


    • "Se on ennen kaikkea sitä että ihminen luottaa arviointikykyynsä jolla arvio monia muitakin asioita päivittäin. Ihminen erehtyy arviossaan välillä, mutta keskimäärin on hyödyllisempää luottaa järkeilyynsä kuin luopua siitä kokonaan."

      Hyvää pohdintaa. Mutta joskus tulee tunne, että jo se on uskovan ihmisen mielestä väärin, kun "alistaa" uskomisen samalle maalliselle ajattelutavalle kuin muut elämän ratkaisutilanteet. Vaikka sama päähän meillä ihmisillä on kesät talvet, pohdittavasta asiasta riippumatta... Ja toisaalta uskova ihminen saattaa pitää tässä aisassa erehtymistä niin isona mokana, ettei siksi kannata riskeerata maallista arvostelukykyä käyttämällä.

      "usko on itse asiassa itsessään tavallaan Jumalan vastainen argumentti. Niin kauan kuin Jumalasta ei ole mitään havaintoa on uskolla arvoa. Usko on täysin arvotonta sen jälkeen kun Jumala ilmoittaa itsensä meille selvästi."

      Hyvin sanottu. Toisaalta uskova voi nähdä usko-vaatimuksen juuri syyksi sille, miksi Jumala ei näyttäydy: hän pysyttelee piilossa, jotta luotettavuutemme tulisi testatuksi (vaikka toisaalta ristiriitaisesti: Jumalan pitäisi vastata jokaiselle joka kutsuu). Eli tämäkin epäloogisuus on mahdollista selittää järkevästi, kun käyttää sopivaa logiikkaa ja mielikuvitusta.

      • O'ou

        "Mutta joskus tulee tunne, että jo se on uskovan ihmisen mielestä väärin, kun "alistaa" uskomisen samalle maalliselle ajattelutavalle kuin muut elämän ratkaisutilanteet."

        Ainakin lahkolaiskristillisyydessä usein on juuri noin, että ns. uskonasioita ei sovi pohtia lainkaan "ihmisjärjellä" ja ihanteena on lapsenomainen uskominen, puhutaan halveksivaan sävyyn "tämän maailman viisaista" ja sanotaan uskonasioiden ihmisjärjellä pohtimisen johtavan eksytykseen.

        Tottahan se toisaalta onkin, että looginen ajattelu näistä uskonasioista johtaa yleensä ainakin sen fundamentalistisimman uskon menetykseen.


    • Sen olen huomannut keskustellessani uskovaisten kanssa että he eivät voi ymmärtää epäuskoa konseptina.

      He usein näkevät ateistin epäuskon eräänlaisena kannanottona jumalaa vastaan, ikäänkuin olisimme upponiskaisia. Eli uskomme kuitenkin jumalaan mutta tappelemme jumalaa vastaan. Olemme kuten aloittaja kirjoittaa, "liian ylpeitä uskomaan". Ateismimme on valinta, ei siis suhde olemassaolevaan maailmankaikkeuteen.
      Tämä myös vaikeuttaa kaikkea keskustelua koska maailmakatsomukset eroavat niin isosti.

    • Lyhyet jäljet

      Kyllähän se on ihan normaali terve järki joka estää uskomasta sokeasti johonkin, mikä vaikuttaa äärimmäisen epäuskottavalta.

      Mistään jumalista ei ole olemassa mitään todisteita. Ja se mitä uskovat esittävät "todisteina" osoittaa vain sen, ettei heillä ole mitään tajua edes siitä mitä sanalla tarkoitetaan. Muutenkin ne sadut ja ainaisesti kierrätetyt samat ikivanhat valheet herättävät vain surkuhupaisaa sääliä.

      Myöskään uskovien oma käytös ei puhu tippaakaan heidän asiansa puolesta, pikemminkin päin vastoin. Väittävät muka edustavansa rakkauden sanomaa ja parempaa, tai ainoaa oikeaa absoluuttista moraalia. Mutta tarjoavat vain vihaa, sortoa ja syrjintää ja vielä valehtelevat törkeästi siihen päälle. Todella, siis Todella kaukana mistään rakkauden sanomasta tai paremmasta moraalista.

      Summa summarum: Ei mitään todisteita, tarinat äärimmäisen epäuskottavia tai selkeitä valheita ja uskovien oma käytöskin vastakohta kaikelle mitä väittävät uskonsa edustavan. Kannattaako siis ihmetellä miksei kiinnosta.

    • Toisaalta usko ei suinkaan estä ylpeyttä. Esimerkiksi Jaakob, *JC ja miikanaahum tietävät Jumalasta ja tämän teoista ja tahtomisista paljon sellaista, mistä Raamattu ei puhu eikä pukahda.

      • Totta. Osa näistä aktiiviuskovista tuntuu olevan paremmin perillä Jumalansa ajatuksista kuin tuo Jumala itse.

        Pari uskovaa selitti olevansa jotenkin "aikuismaisen_valaistunut" näissä uskonasioissa ja siksi heidän uskonsa poikkesi muiden, tavallisten uskovien jutuista.


      • qwertyilija kirjoitti:

        Totta. Osa näistä aktiiviuskovista tuntuu olevan paremmin perillä Jumalansa ajatuksista kuin tuo Jumala itse.

        Pari uskovaa selitti olevansa jotenkin "aikuismaisen_valaistunut" näissä uskonasioissa ja siksi heidän uskonsa poikkesi muiden, tavallisten uskovien jutuista.

        Yksi tieto heiltä kuitenkin puuttuu tai sitten he eivät halua kertoa sitä kenellekään - tieto siitä, mitkä Raamatun kohdat pitää ottaa kirjaimellisesti ja mitkä ovat vertauskuvallisia.


      • marsunkiillottaja kirjoitti:

        Yksi tieto heiltä kuitenkin puuttuu tai sitten he eivät halua kertoa sitä kenellekään - tieto siitä, mitkä Raamatun kohdat pitää ottaa kirjaimellisesti ja mitkä ovat vertauskuvallisia.

        Eikö sen pitäisi olla niin että joko ottavat koko raamattunsa kirjaimellisesti tai sitten revidoivat kirjansa.

        Niinkuin esim herra Smith teki mormonien kirjan kanssa. Sehän on ihan typerää vetkutella eestaas siitä että mikä tarkoittaa mitäkin.

        Se on aika mielenkiitoista huomata että ne sitaatit jotka uskovaiset käyttävät argumenteissaan on käypiä mutta ne mitkä ateistit käyttävät osoittaakseen uskontojen ristariitoja, ne pitää ottaa vertauksina.


      • marsunkiillottaja kirjoitti:

        Yksi tieto heiltä kuitenkin puuttuu tai sitten he eivät halua kertoa sitä kenellekään - tieto siitä, mitkä Raamatun kohdat pitää ottaa kirjaimellisesti ja mitkä ovat vertauskuvallisia.

        Kun tosi-uskova kahlaa raamattuaan läpi, niin ne lauseiden tarkoitukset muuttuu aina tilanteen mukaan niin, että ne ovat täydellisessä sopusoinnussa tosi-uskovan senhetkiseen intuitioon tuosta raamatun kohdasta.

        Sama lause voi olla suora opetus, varoitus, ansaittu rangaistus, vertauskuvallinen kertomus tai melkein mitä tahansa ihan sen mukaan, mitä tosi-uskovan oma alitajunta vihjaa sen silläkertaa tarkoittavan.


    • Se ylpeys uskovaisessa on aika ironista kun ajattelee että se on yksi kuolemansynneistä.

    • Rapanhapakko

      En katsonut tarkkaan, jäikö vielä sanomatta netin hihhuleilla yleiset (ja nämä omaa muotoiluani asiastaan, ei suora sitaatti):
      :
      "Ateistit eivät halua tulla uskoon koska haluavat jatkaa syntielämäänsä. Jota joutuisivat häpeämään Jumalan edessä"

      Samaa käyttävät myös evoluutiosta:
      "Evoluutioon uskotaan koska halutaan jatkaa syntiä ja turmelusta koska ollaan mukamas vain eläimiä."

      Tuollaiset minussa herättävät kysymyksen, että mitenkähän törkyelämää noin sanovat hihhulit ovat viettäneet? Ja ovatko kasvaneet junttilassa, joissa vaihtoehtoina olivat vain sikailu tai uskoon tulo? Ja miten kummmassa kuulemme yhtenään monista kaikkien suuntien uskoontulleista sun muista "uudestisyntyneistä" että heidän rötöstelynsä jatkuu vielä ja jopa pahenee? Ja eikö sitä voisi elää ihmisiksi ilman kipeisiin kultteihin hurahtamistakin niinkuin meidän muidenkin täytyy?

      • >>>mitenkähän törkyelämää noin sanovat hihhulit ovat viettäneet?


      • qwertyilija kirjoitti:

        >>>mitenkähän törkyelämää noin sanovat hihhulit ovat viettäneet?

        Asia voi olla myös niin, että mitä huonompaa elämää (muka) on viettänyt "entisessä elämässään" ennen uskoontuloa, sen suurempi sulka hatussa uskossa ollessa. Mielelläänhän herätyskokouksessa tuodaan esiin entisiä rikollisia ja juoppoja, joista on tullut uskoontulon myötä mallikristityjä.


      • agnoskepo kirjoitti:

        Asia voi olla myös niin, että mitä huonompaa elämää (muka) on viettänyt "entisessä elämässään" ennen uskoontuloa, sen suurempi sulka hatussa uskossa ollessa. Mielelläänhän herätyskokouksessa tuodaan esiin entisiä rikollisia ja juoppoja, joista on tullut uskoontulon myötä mallikristityjä.

        Näin varmaankin on.

        Itse luin toiseuttamisesta eli uskontojen tapauksessa esim joiden lahkojen tarpeesta kaivaa mahdollisimman syvä aatteellinen vallihauta omien eli oikeauskoisten ympärille erotukseksi muista, syntisistä.

        Tuon entisen ja syntisen elämän syntisyyden korostamisella halvennetaan niitä toisia, syntisiä, ja samalla nostetaan omaa itsetuntoa omissa silmissään.
        Oletan lisäksi, että uskova itse ei huomaisi vaikka sortuisikin tuohon kaulaansa myöten.

        "Sys­te­maat­tista ero­jen teke­mistä suh­teessa toi­seen, vähem­piar­voi­seen sano­taan toi­seut­ta­mi­seksi. Lii­oi­tel­lussa toi­seut­ta­mi­sessa ympä­ris­töstä saa­ta­vat virik­keet vah­vis­ta­vat ja tuke­vat intui­tii­vi­sia ole­tuk­siamme. Ste­reo­ty­piat yleis­ty­vät ja auto­ma­ti­soi­tu­vat, ja maa­gi­nen ajat­telu rikas­tuu. Kun toi­seut­ta­mi­seen liit­tyy... inhon tun­teita ja moraa­li­sia intui­tioita pahuu­desta, toi­seut­ta­mi­nen muut­tuu vaa­ral­li­seksi."

        http://uskonnontutkija.fi/2014/06/06/oma-oikea-usko-toisten-vaara-taikausko-maagisen-ajattelun-rikastuminen-ja-liioiteltu-toiseuttaminen/


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nykynuoret puhuu nolosti englantia suomen sekaan, hävetkää!

      Kamalan kuuloista touhua. Oltiin ravintolassa ja viereen tuli 4 semmosta 20-25v lasta. Kaikki puhui samaan tyyliin. Nolo
      Maailman menoa
      206
      5004
    2. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      294
      3105
    3. 134
      1807
    4. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      231
      1673
    5. Luovutetaanko nainen?

      En taida olla sinulle edes hyvän päivän tuttu. Nauratkin pilkallisesti jo selän takana.
      Ikävä
      67
      1451
    6. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1233
    7. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      76
      1183
    8. Miten olette lähestyneet kiinnostuksen kohdettanne?

      Keskusteluita seuranneena tilanne tuntuu usein olevan sellainen, että palstan anonyymit kaipaajat eivät ole koskaan suor
      Ikävä
      64
      1174
    9. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      78
      1129
    10. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1128
    Aihe