Kylmäsavustin talveen ja helteeseen - aito maku

Savuxpertti

Useimmat ei tiedä että kaupassa myytävä ns. kylmäsavulohi ei ole savua nähnytkään. Savun maku saadaan savuaromista.Tälläinen lohi lilluu vakuumipaketissaankin nesteessä, maksat siis paljon pelkästä vedestä! Kaupassa ei saa edes lainmukaan savustaa, joka osaltaan on syy. Pääsyy kuitenkin on se että savustaminen vie hyvin paljon aikaa ja se on kallista valmistaa(työvoima maksaa). Aitoa kylmäsavulohta on toki saatavilla joistakin paikoista, kilohinta noin 50eur.

Koska pidän kylmäsavusta, olkoon lihaa, kanaa tai kanaa. olen itse rakentanut kylmäsavuvermeen. Laitteisto on niinkin yksinkertainen, kun vanha pakastin, jonka olen virittänyt viimeisen päälle ja itse asiassa se näyttää kun olisi tehdasvalmisteinen. Tämä soveltuu jopa parvekkeelle, jos naapurit ei valita. Itselläni tämä luonnollisesti terassillani grillin vieressä.

Tällä tekemälläni laitteistolla voin kylmäsavustaa -30 - 35 asteen lämpötiloissa mitä suomessa siis on ulkosalla. Kalassahan lämpötila pitää olla hyvin matala, lihaa voi kylmäsavustaa jopa yli 30 asteessa. Talvea varten kaappiin olen rakentranut lämpövastukset ja kesällä kompura pyörittää elektronisen termarin avulla kylmää. Kaapin ovessa on ulkopuolelle näkyvä lämpömittari ja siistit, säädetttävät ilmanottoaukot. Ilman määrän säädettävyys on tärkeää koska mitä enemmän sisällä on tavaraa, sitä enemmän ilmanottoa tarvitsee.

Savugeneraattoriksi käy mikä tahansa kylmäsavugeneraattori, sähköä käyttävä tai esim Pro Q, joka ei tarvitse erillistä sähköä.

Voin sanoa että HYVÄÄ tulee..jos olet syönyt kaupan kylmäsavulohta, olet vain luullut syöväsi, itse tekemällä saa AITOA, ja aivan eri makuista ja koostumus on esim kalassa paljon kiinteämpi.

Kylmäsavulaitteistostani sen verran, ettei esim markkinoilla ole yhtään savustuslaitetta joka kykenisi samaan kuin tämä minkä itse tein. Nimeltä mainitsematon suuri merkkikin ei kykenisi tekemään kylmäsavua suomen olosuhteissa 365 päivänä vuodessa, lisäksi se tulisi hyvin kalliiksi käyttää, koska käyttää valmiita brikettejä. Tällä omatekemälläni voin savustaa todella paljon halvemmin! Pro Q savuttaa purua käytännössä ainakin 8h kerrallaan, eli sen laite voi olla valvomattakin.Jos hommaat laitteen joka polttaa puukiekkoja, niin silloin niitä joutuu parin tunnin välein aihtamaan. Kylmäsavulohihan valmistuu 8-15h(riippuen kuinka tujua savua haluaa) ja lihat sitten 20h ylöspäin, riippuen lihasta ja lihakimpaleen paksuudesta.

4

227

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • savuapiisaa

      ei näistä makkaranpaistajista kukaan tiedä mistä edes kirjoitit. toisaalla ne kyseli että miten makkaraa voi lämmittää kiukaalla....
      että sellaisia kaupunkilaishönöjä...
      mutta kiitos, hyvä kirjoitus, mä olen rakennellut samantapaiset laitteet kuin sullakin, paitsi jääkaappi pakastimen sijaan.

    • Savuakehiin

      Oikeassa olet, savustettu liha ja kala ovat ihan erilaisia, kuin keinosavujutut. Ja siis parempia. Itse ostin aina nuorempana jouluksi savustetun kalkkunan. Yleensä se jäi muilta syömättä, kun oli niin ruma joulupöydässä. Jäipähän enemmän minulle. Ja Lapin eräretkelle ostin aikanaa sipoolaisesta savustamosta savuluita, jotka he ystävällisesti pakkasivat vakuumiin. Oli kavereilla ihmettelemistä, kun meikälainen nappasi keskellä erämaata oikeata lihaa, eikä mitään avaruusruokakuivalihaperunamuhennoslaatikko -herkkua. Mutta nuo savustetut jutut olivat siis lämminsavujuttuja. Nytkin on lämminsavusampi jääkaapissa, uskoisin, että oikeasti savustettu, ainakin väristä päätellen. Ostin tukusta halvennuksesta lohen hinnalla. Syy sama, kuin joulupöydässämmekin: on niin ruma, kun on savustettu!

    • Suomenmieli

      ??????? hoh hoijaa, mistä näitä (teitä) riittää?

    • MiusrA

      Entäs laulukokeet musiikkitunnilla?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      113
      2943
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      23
      2369
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      2006
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1368
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      1057
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1044
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    Aihe