Miksi kaikissa resepteissä neuvotaan sekoittamaan korppujauhoja jauhelihan joukkoon? Onko kyseessä joku pula-ajan jäännetraditio vai löytyykö jotain järkevää perustetta? Millä korppujauhon voi korvata jos niitä tosiaan tarvitaan?
Korppujauhoja lihapulliin ja -murekkeeseen?
24
9551
Vastaukset
- Talouskoulu
JAUHELIHAMUREKKEESSA
1 dl korppujauhoja voi korvata:
3 viipaletta vaaleaa leipää tai
2 keskikokoista keitettyä perunaa.
Jos käytät jatkeaineena keitettyä perunaa, raasta se hienoksi.
Nesteen määrää voidaan tällöin vähentää ½-1 dl:lla. - kooppi
Onnistuu vaikka ei laittasi mitään jauhoa sisältävää , pienennä myös nesteen määrää.
- jatkevain
Eikös korppujauhojen tarkoitus ole vain pikkusen kuohkeuttaa taikinaa? Muutenkin niitä käyttämällä saadaan vähän lihapullien kustannuksia alennettua, kun tavallaan osa jauhelihasta korvataan"jauholla".
http://kaksplus.fi/keskustelu/plussalaiset/mitas-nyt/1561247-korppujauhojen-tilalle-lihapullataikinaan-mita/
Toi sipulikeitto unohtakaa =glutamaatti ja säilöntä aineet.
Myös polenta,kuskus,kvinoa lisäävät ravinnon määrää.
http://www.myllynparas.fi/suomi/kuluttajaneuvonta/yleisimmin_kysytyt_kysymykset/aineet_ja_seokset/mita_on_psyllium_ja_mista_sita_voi_ostaa_/ - rautapannu
Ei lihapullataikinaan tarvii laittaa muuta kuin suolaa ja mausteita, mutta vähän tiiviimpiä tulee pihveistä ja hajoavat helpommin paistaessa.
- nointeen
Itseasiassa niitä ei tarvita vaan niin lihapullat, jauhelihapihvit kuin murekkeenkin voi tehdä ilman korppujauhoja tai kananmunia.
Ei muuta kuin mausteet, vähän jauhoja ja vähän mjölöä ja eiku sekoittaen kaikki tasaiseksi massaksi ja siitä sitten muovailemaan massaa haluttuun muotoon.
Jauheliha-pihvit toki kannattaa tehdä ihan vain jauhelihasta ilman jauhoja tai maitoa - ihan vain painamalla jauhettu liha muotoonsa ja paistamalla se kypsäksi pannulla.
Itse teen jauhelihapihvit tuoreesta vähärasvaisesta naudasta, jonka lihan painelen ohueksi levyksi, ripotan vähän suolaa ja pippuria pinnalle, sivelen vähän sinappia ja lisään juustoraastetta, käännän levyn kahdenkertaiseksi, painan reunat tiiviiksi, muotoilen pihviksi, laitan kuumalle pannulle, jossa vähän öljyä ja paistan pari minuuttia per puoli. Tarjoilen pihvit keitettyjen perunoiden kanssa ohessa tuoretta tomaatti/kaali/sipuli-salaattia öljy/etikka-kastikkeineen.
Ja hyvää on. - murenevamureke
Korppujauhojen lisääminen jauhelihaan on tosiaan pula-ajan ilmiö - näin jatkettiin vähää raaka-ainetta ja käytettiin samalla kuivunut vehnäleipä.
Toki korppujauho maitoon kostutettuna lisää myös kuohkeutta ja kosteutta jauhelihapihviin ja -murekkeeseen vaikka mitenkään välttämätön se ei ole.
Kuten aikaisemmin joku kirjoitti niin jauhoista, keitettyä perunaa voi käyttää korvikkeena tai vaikka kaurahiutaleita (hienonna niitä vähän joko tehosekoittimessa tai huhmareessa). - Kökkinelonen
En laita koskaan korppujauhoja jauhelihataikinaan. Laitan aina 1,5 kilon jauhelihataikinaan kourallisen vehnäjauhoja, sitkistää taikinan. Ennen pannuun laittamista "leivitän" pihvit kevyesti vehnäjauhoissa, saa pihviin nätin pinnan valurautapanulla. Välillä kun snoppailen niin teen vanhanajan sipulisia lihapullia eli mausteeksi suolaa ja maustepippuria jauheena, ei mitään muita mausteita.
- Murekeman
Täytyypä kokeilla seuraavaksi tuota vehnäjauhovinkkiä. Kiitokset kaikille vastanneille. Asia oli kuten epäilinkin, pula-ajan peruja jolla jatkettiin taikinaa.
- Vanhakokki
Voihan sen ajatella olevan pula-ajan peruja, mutta voihan se olla myös halu kokeilla eri makuja. Esim. linsdrömin pihveihin laitetaan punajuurta. Minä olen käyttänyt sieniä, yksi osa sieniä, kaksi osaa jauhelihaa. Tulee tosi hyviä. Myös kasvisraaste esim. porkkana antaa oman säväyksen pihveihin. Reippaasti vaan kokeilemaan.
- Murekeman
Sienet sopivat ja käytän niitä itsekin. Toi menee kyllä sitten jo maustamiseksi kuitenkin.
- arghg
Taitaa kaupan korppujauho tänään olla kalliimpaa , kuin jauheliha , joten säästöllä ei voi perustella , toki jos itese älyää säästää kuivat leivän palansa , säästöä taas syntyy .
- pussukka
Puolenkilon pussi korppujauhoja maksaa 0.85 centtiä.
- ghjsh
Onpa halpaa , täällä 200g lähes 2euroa!!!
- tommi_j
Elämässä on pakko vain kuolla, kaikki muu on vapaaehtoista... noin periaateessa. Kukaan ei pakota laittamaan mitään jauhelihan joukkoon. Senkun paistat vain sellaisenaan jos se mielestäsi hyvää on. Perusresepti taitaa muuten olla jotain tähän malliin.
1 1/2 dl maitoa (tai kermaviili, kerma)
1 dl korppujauhoja
1 sipuli (tao sipulijauhe, sipulirouhe)
1 kananmuna
1 tl suolaa
2 tl aromisuolaa
1 tl pippuriseosta
400 g jauhelihaa
Oman maun mukaan voi sitten kokeilla muitakin mausteita (basilikaa, oregaanoa jne.)
Sekoita korppujauho maitoon ja anna imeytyä. Kuori ja hienonna sipuli. (paistamalla voi halutessa pehmentää sipulin tai läyttää rouhetta/jauhetta.) Lisää sipuli, muna, mausteet ja jauheliha korppujauhoihin. Sekoia tasaiseksi tahnaksi. Kostuta kädet vedellä ja pyörittele seos lihapulliksi. Paista lihapullat uunissa 200 asteessa 20 minuuttia tai paistinpannulla vähässä rasvassa kypsiksi.- helluvahei
Kiinnitti huomiota toi aromisuola - eiköhän parempaa olisi käyttää ihan tuoretta yrttiä - näin saa paistoksen paremmalle maulle ilman lisäsuolaa (joka tietysti tulee olla jodioitua puutosten ehkäisemiseksi).
Ja pippurinkin jauhaisin itse mustapippurin kokonaisista marjoista - näin saat enemmän makua.
Kaikki mikä on valmiiksi jauhettu on samalla myös menettänyt makuaan prosesissa eli mausteet kokonaisena ja hienonnus vasta juuri ennen ruoan valmistusta vaikka vähän enemmän duunia se teettää. - Mummonmuisto
ei mitään yrttisuolaa vaan yrttiä ja suolaa
http://www.maku.fi/reseptit/yrttiset-jauhelihapihvit
http://mimminkeittio.vuodatus.net/lue/2013/07/yrttiset-jauhelihapihvit-pyorykat
a la Mummo paistettiin voissa!
http://www.kodinkuvalehti.fi/artikkeli/ruoka/reseptit/suomalaiset_lihapullat
voihan sitä laittaa vaikka kepää jatkeeksi,vaan ei kunnon liha tarvitte kun kananmunaa sitomaan
- kokeilkaaedes
Ei muuten tarvitse - sen verran monta jauhelihapihviä ja lihapullaa on tullut tehdyksi - tärkeintä on jauhelihan alustus ja eiku kourat kulhoon vaivaamaan hyvä taikina, joka muotoillaan halutun muotoiseksi ja kuumalle pannulle pari minuuttia per puoli.
Toki jauheliha maustetaan haluamalla tavalla - sekaan siis vähän suolaa, peppaa - sen voi antaa olla näinkin, mutta sekoittamalla siihen erilaisia yrttejä, chiliä, valkosipulia jne...hienonnnettuna siiheen lihaan saa uusia makuja vanhan sijaan.
- Eemelix
Itse teen arkiruokana :
ranskalainen sipulikeittoainekset
kananmuna
kermaviili
ruiskorppujauhoja
Ja takuuvarmasti hyvää tulee.
Tuo ruiskorppujauho tekee lihapullista täyteläisen maukasta.- kokeili_ja
sipulikeitto pussi kts tuoteseloste
Jos jauhoja tarvitsee kemäviiliin https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/keliaakikolle_soveltuvaa/
Lisäsin kerrn hernejauhetta ja /oilentaa ja tulipas metkaa, - anteek_si
po polenta
- kylsekäypäälle
anteek_si kirjoitti:
po polenta
Ihmettelen usein ihmisten tarvetta lisätä kaikenlaista valmistetta sekaan kun hyvin vaivattu jauheliha muutamalla mausteella riittää enemmän kuin hyvin eli hyvää naudan vähärasvaista jauhelihaa, vähän suolaa ja pippuria, vaivaten mausteet sekaan, muotoile ja eiku pannulle paistuen pari minsaa per puoli kunnes pinta on kauniin ruskea.
Ette vain ymmärrä simppelin täydellisyyttä vaan lisäätte vaikka mitä huomaten ettei ne olleetkaan tarpeellisia kunhan oli ties kenen reseptin mukaisia.
Tehkää ruokaa kuten näpit kertovat eikä kuten joku svedu-alex kertoo Sukulasta puhumattakaan.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Useita puukotettu Tampereella
Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht1482814Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava3632017- 401757
Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?
Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii351678Meneeköhän sulla
oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua311393Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa
Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em941213- 541173
Muutama kysymys ja huomio hindulaisesta kulttuurista.
Vedakirjoituksia pidetään historiallisina teksteinä, ei siis "julistuksena" kuten esimerkiksi Raamattua, vaan kuten koul327949Jumala puhui minulle
Hän kertoi sinusta asioita, joiden takia jaksan, uskon ja luotan. Hän kuvaili sinua minulle ja pakahduin onnesta kuulles110938Annan meille mahdollisuuden
Olen avoimin mielin ja katson miten asiat etenevät. Mutta tällä kertaa sun on tehtävä eka siirto.Sen jälkeen olen täysil53782