Saako mistään enää salmiakkijauhetta?

ammoniumkloridi

Kun olin ala-asteella 80-luvun lopussa, ostin luokkaretkelle kaupunkimme karkkikaupasta (jota ei nykyään enää ole, vaan kaikki karkkikaupat on lopetettu ja tilalle on tullut videovuokraamot esanssikarkkeineen) monta putkiloa salmiakkijauhetta.

Salmiakkijauhe oli läpinäkyvässä muoviputkilossa ja se oli väriltään sinapinkeltaista. Sitä oli ihana kaataa suoraan putkilosta kielen päälle. Nam! Muistaakseni yksi putkilo maksoi 25 penniä.

Saako mistään enää salmiakkijauhetta? Saisikohan edes netistä tilattua jostain? Tietäisikö joku?

22

5226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
      • nojoyokkiinsa

        Uunissa marinoitua salmiakkipossupaistia. Haarukalla reikiä possupaistiin, apteekin salmiakkiuutetta päälle, vuokaan ja uuniin 150C/2h. Salmiakki imeytyy mukavasti possun sisään, ja astian pohjalle kertynyt salmiakkiliemi sakeutuu herkulliseksi paistiliemeksi!


      • Katajanokka

        Nyt sitä mustaa maistamaan
        http://www.stadissa.fi/tapahtumat/60525/lakritsi-ja-salmiakkifestivaalit


    • nuusso

      Sahara nimistä löytyy.

    • salmiakkineliö

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/10897342
      Salmiakki
      Salmiakki kuuluu suomalaiseen makumaailmaan siinä missä lakritsikin. Se rinnastetaan usein lakritsiin ja sitä käytetään mausteena lakritsimakeisissa ja monessa muussakin elintarvikkeessa, kuuluisimpana kai tunnetaan nykyisin salmiakkikossu. 1930- ja 1940-luvun pikkulapset ostivat salmiakkijauhetta pienissä paperipusseissa kotikylän kemikaliokaupasta, varistivat sitä vähän kerrallaan kämmenelle ja nuolivat jauheen suuhunsa. Tällainen myyntitapa on kuulemma lopetettu epähygienisenä, ja sitähän se tietysti olikin, sillä harvoinpa lasten kädet olivat niin puhtaita, että kämmeneltä ei olisi saanut bakteereja suuhunsa. Jauheen myynnin loputtua ostettiin salmiakki vajaan sentin pituisina, ohuina mustina vinoneliön muotoisina pastilleina, joita nykyisin saa apteekin/ kaupan makeishyllyltä.

      Puhdas salmiakki on ammoniumkloridia NH4Cl, joka on valkoista, vesiliukoista ja pistävän makuista jauhetta.

      Muissa Pohjoismaissa sekä Hollannissa myydään ns. ”suolapastilleja”, jotka ovat salmiakkia enemmän tai vähemmän sisältäviä lakritsipastilleja. Niiden valmistus alkoi Suomessa ja Norjassa 1930-luvulla.

      Sana salmiakki tulee ammoniumkloridin vanhasta latinalaisesta nimestä sal ammoniacus, ”Ammonin suola”. Sitä muinaiset kreikkalaiset löysivät Amon-jumalan oraakkelin temppelin seudulta Siwan keitaan alueella ja käyttivät sitä todennäköisesti yskänlääkkeenä.

      Lisätietoja yllä kuvatuista aineista löytyy huomattavan paljon netistä, esim. hakusanoilla lakritsi, salmiakki ja ammoniumkloridi.

    • MUSTAKISSAMIISU

      Apteekkarin salmiakkirouhe

    • Mesu2

      Tähän alkuperäiseen kysymykseen ei näemmä ole tullut yhtään järkevää vastausta, vaan jotain ihme salmiakkipossun linkkejä, eikö ihmiset osaa lukea vai eikö ne vaan ymmärrä luettua tekstiä?
      No tässä vastaus alkuperäiseen kysymykseen: Aitoa vanhanajan salmiakkijauhetta saa Helsingistä Runeberginkadun salmiakkikioskista, sieltä saa myös mielettömän hyvänmakuisia vanhanajan salmiakkitikkareita, joita suositteli minulle kioskilla käydessäni noin 80-vuotias töölöläinen herrasmies.

    • xynntr

      K-Kaupasta saa nykyään apteekin salmiakkiruutuja.

    • Mesu2

      Ainakin vanhasta kauppahallista ja Myllypuron k-kaupasta saa vanhanajan salmiakkijauhetta, sitä samaa jota myi salmiakkikioski Runeberginkadulla.

    • karvastus
    • eräs_ulkomaalainen

      Eikös salmiakki on alunperin yhden pensan puusta liotettua uute?

    • Tinfe

      Salmiakkijauhtta sai 70-luvulla ostaa apteekista.Laittoivat pieneen paperipussiin.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 107
      2052
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      55
      1924
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1885
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1667
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      20
      1588
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      12
      1388
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1330
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1316
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      15
      1311
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1252
    Aihe