Uskaltaako hanavettä käyttää ruoanlaitossa?

kotileipoja

Kaverini otti hanasta kuumaa vettä uusille perunoille, kun väitti niistä tulevan vähemmän vetisiä. Minä taas olin ja olen edelleen sitä mieltä, että kuumaa hanavettä ei saa käyttää, koska kuumassa vedessä voi olla bakteereita ja jäämiä putkistosta. Kaveri taas väitti, että vesi lämpenee sitä mukaa kun sitä käyttää, eli olisi mukamas yhtä hyvää kuin kylmäkin vesi, mutta vaan lämpimämpää.

Mitenhän tuo on oikeasti? Olisihan se oikeasti kätevää, jos kädenlämpöistä vettä uskaltaisi ottaa suoraan hanasta.

37

2432

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kotileipoja

      Voi ei, unohtui otsikosta sana "kuuma", eli kysymyksen piti olla tietenkin, että uskaltaisiko kuumaa hanavettä käyttää.

      • Vanhakokki

        Ainakin perunat voit keittää.


    • täystrolli

      noi voi hellamumala, ja pyhä yksinkertaisuus. ei kai näin typeriä ihmisä ole olemassakaan

    • uhkarohkeaa

      Mielellään ei pitäisi hanavettä käyttää edes perunoiden pesuun. Se on tarkoitettu ainoastaan wc-pytyn huuhteluun.

    • kupariputket

      kummavesikraanasta voi tulla Legonalaistauti tms

    • viirus

      Kumma tauti Tanskasta? Legon alais-tauti!

    • kuumavesikraana

      Sankko kyytiin ja hakemaan järvestä vettä. hopi hopi, mitä sinä pentu siinä vielä odotat , ala juosta.

    • siisihanakuistenoikeesti

      No ei tietenkään vaan ruoanlaittoon käytettään aina kylmää, raikasta vettä, jota tulee juoksuttaa riitttävän kauan, että se myös on kylmää - joisitko itse haaleaa vettä.

      Kuuman kraanaveden käyttö voi toki tuntua järkevältä - säästäähän siinä keittoajassa ja sen pitäisi olla puhdasta, mutta hei - kuuma talousvesi maistuu pahalta putkistoista irroittamiensa ainesten takia ja sitä tulee käyttää vain peseytymiseen.

      Eli taas järki käteen ja tehkää asioita oikein - ruoan kanssa ei saa leikkiä.

      • kaukolämmittäjä

        "kuuma talousvesi maistuu pahalta putkistoista irroittamiensa ainesten takia"

        En usko, koska lämmönvaihtimen jälkeen putkistoa ei ole kuin muutama metri. Ei siillä matkalla ehdi mitään makuja tarttua.

        Ja yhtä pitkään joutuu valuttamaan kylmää kuin kuumaakin vettä, jos haluaa rakennuksen ulkopuolelta tulevaa vettä käyttää. Samasta putkesta ne sisälle tulee.


    • saahansitäollatyhmä

      Kaverisi on siinä mielessä oikeassa, että uudet perunat tulee laittaa kuumaan veteen - mutta silti en käyttäisi kuumaa vettä hanasta vaan kiehauttaisin kattilallisen kylmää, raikasta vettä ja lisäisin potut sekaan suolan ja tillin kera.

      • kylhänsenniinpitäisiolla

        Juuri näin - raikas, kylmä vesi kiehauttaen ja suola, potut ja tilli sekaan veden kiehuen noin 10-15 minsaa (joskus jopa kauemmin) potuista riippuen.

        Siis vain kylmää vettä ruoanlaittoon ja kuumaa vettä hanasta peseytymiseen ja astioiden pesuun.


    • joopa..joo

      Siis sitä vettä keitetään kattilassa tai jossain, niin kait siitä mahdolliset pöpöt kuolee. Käytätte te kuumaa hanavettä astioiden huuhteluunkin kaiketi, siinähän voi jäädä pöpöjä niihin.
      http://yle.fi/ylex/uutiset/absoluuttinen_totuus_onko_lampimassa_vesijohtovedessa_kylmaa_enemman_kuparia/3-7604765

      Keittoa tehdessä kyllä otan kylmää vettä, mutta perunoita keittäessä saatan käyttä kuumaa vettä, ei tosin aina.
      Kyllä taas on tieto paikallaan, huh huh. Suomi24:ssa ei koskaan tiedä millaisia neuvoja täällä saa, paitsi somehysteriaa toki voi levittää.

      • kukintehköönkuinhaluaa

        Totuus kuitenkin on, että kuumassa kraanavedessä on enemmän putkistosta irronnutta metalleja ja maku on "samea" kun taas kylmä vesi on raikasta.

        Bakteereja tuskin kuuma-vedessä on sen enempää kuin kylmässä vedessä - sen takia kuuma vesi pidetään yli 55 asteen ja tavallisesti noin 60 asteessa ja kylmä vesi noin 10 asteessa ihan vain bakteerien kasvun estämiseksi vaikka alhaisempiakin arvoja on kuten http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/elintarvikevalvonta-ja-ymparistoterveys/terveydensuojelu/talousvesi/lampo.


      • lukutaitohukassa
        kukintehköönkuinhaluaa kirjoitti:

        Totuus kuitenkin on, että kuumassa kraanavedessä on enemmän putkistosta irronnutta metalleja ja maku on "samea" kun taas kylmä vesi on raikasta.

        Bakteereja tuskin kuuma-vedessä on sen enempää kuin kylmässä vedessä - sen takia kuuma vesi pidetään yli 55 asteen ja tavallisesti noin 60 asteessa ja kylmä vesi noin 10 asteessa ihan vain bakteerien kasvun estämiseksi vaikka alhaisempiakin arvoja on kuten http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/elintarvikevalvonta-ja-ymparistoterveys/terveydensuojelu/talousvesi/lampo.

        Tota, sulla on lukutaito hukassa. Laitetaans koko teksti tähän:

        "Talousveden lämpötila

        Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut vesijohtovedelle laatuvaatimuksia, joissa ohjeistetaan mm. talousveden lämpötila. Lämpimän vesijohtoveden vähimmäislämpötila on välttävällä tasolla, kun se on 50 ºC. Tyydyttävä taso on 55 ºC.

        Lämminvesikalusteista tulee saada sopivan lämpöistä vettä kohtuullisen odotusajan puitteissa. Kylmälle vedelle ei varsinaisesti ole lämpötilan ohjearvoa. Suosituksena voidaan kuitenkin pitää 25 ºC, jota kylmän veden lämpötilan ei tulisi ylittää.

        Mikäli asukas havaitsee muutoksia veden lämpötilassa, on hyvä ottaa yhteyttä taloyhtiön isännöitsijään. Isännöitsijän kuuluu selvittää syy lämpötilaongelmiin ja ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin kiinteistön kunnosta ja laitteiden toimivuudesta vastaavana henkilönä.

        Lämmintä käyttövettä koskevia ohjeistuksia löytyy mm. sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeesta sekä ympäristöministeriön julkaisusta Suomen rakentamismääräyskokoelma, D 1 Kiinteistöjen vesi- ja viemärilaitteistot, määräykset ja ohjeet ."

        http://www.hel.fi/www/helsinki/fi/asuminen-ja-ymparisto/elintarvikevalvonta-ja-ymparistoterveys/terveydensuojelu/talousvesi/lampo


    • hyiolkoon

      En käytä lämmintä tai kuumaa vettä hanasta mihinkään ruuanlaittoon tai leivontaan. Lämmitän kattilassa aina. Tietenkin mikrossakin voi lämmittää tai vedenkeittimellä jos tarvii kuumaa vettä. Tai vaikka pitää leivontaan olla nesteenä lämmintä vettä kuivahiivaa varten.

    • näinmulla

      Käytän kuumaa hanavettä perunoiden keittämiseen, mutta en juuri muuhun ruoanlaittoon.

    • Hölmöt

      Perunoita keitettäessä veteen ei mätetä suolaa hyi vittu.

    • kotipolttoista

      Kemian tohtorit käyvät taas kerran väittelyä miljoonasosien vaikutuksesta ihmisten terveyteen. Suomessa asioiden vouhotuksella ei ole mitään rajaa. Täällä ihmiseltä häviää vastustuskyky niin, että ulkomailla käydessään suomalainen saa vatsa- ym. tauteja alinomaa. Kohta ei uskalleta mennä uloskaan ilman ilman avaruuspukua jossa on kaikki mahdolliset suodattimet. Juodaan tästä lähtien vain tislattua vettä, se on turvallisinta.

    • afGrann_

      Minä otan vettä hanasta vain täydenkuun aikaan. Silloin laneetat on suosituimmissa kulmissa kuukkeliin nähden.

    • aquaaaa

      Kyllä hanavesi tulee tislata, muuta ei voi käyttää. Mut ei sit pirtua kuiteskaan

    • rtjfuhlik
    • sosiaalivirasto

      Kuuma hanavesi on järjestetty ihmisten kiusaksi. Älä käytä. Edes ulkoisesti, siitähän voi tulla sairauksia, saivareita ja hyppykuppaa.
      Älä usko mitään vastaväitteitä vaan teippaa hanat umpeen. Kiireellä !

    • bbbbbbbbbbbbbbbbbbbb

      Miten vesi voi lämmetä sitä mukaa kun sitä käyttää? Kannattaa sitten tuhlata vettä ja laskea ensin seisoneet ruostevedet pois. Toki uusissa ja hyväkuntoisissa järjestelmissä ei mainittavaa ongelmaa ole, mutta enemmistö kai asuu remontti-ikäisissä taloissa joissa on jo vanhat varaajat ja putket.b

      • näinmeillätehdään

        Itseasiassa on kuten Assemblinin asennuksissa eli kylmää vettä saadakseen joutuu ensin juoksuttamaan hanaa minuutin ennenkuin kylmää vettä saa ja tämä vain asennuksen takia eli kylmävesitulo on kiedottu lämminvesitulon ympärille ja lämminvesitulo lämmitää kylmävesituloa kuin myös samassa kanavassa olevia sähköjohtoja.

        Idiootiaa parhaimmillaan, mutta näin Assemblin on parhaaksi katsonut.

        Toki kaikki ruoanlaittoon liittyvä tulee tehdä kylmällä vedellä niin kasvisten huuhtelu kuin keittäminen.


    • einiinylisittenkään

      Aina kylmää vettä ruoanlaittoon - elintarvikehygienia kunniaan.

      Ja mikä tahansa maata vasten ollut tulee huuhdella hyvin kylmällä vedellä riippumatta siitä keitetäänkö se vai ei.

      Myös kaikki valmiit salaattisekoitukset tulisi huuhdella hyvin lävikössä ihan vain varmistaakseen ettei listeria- ja yersiania-bakteerit jyllää - kai jokaisella on lävikkö eli siivilä keittiönsä varustuksissa - käyttäkää niitä.

      • varokaa.bakteeria

        Ja ulos ei pidä mennä kuin ilmastoidussa avaruuspuvussa.


    • kuuma.kylmä.kuuma.kylmä

      Kyllä minullakin päässä heittää.

    • yleensä.ei.ole

      Nykyään pitoisuudet pystytään mittaamaan aina vain tarkemmin. Voidaan sanoa että mistä tahansa saadaan jotain pitoisuuksia esille. Pitäisi olla joku Matti (niin kuin hälmöläistarinoissa) joka ilmoittaisi onko niillä miloonasosilla mitään merkitystä ihmiselle.

    • Makuasioita

      Ystäväsi on oikeassa, potut voi keittää kuumassa hanavedessä, mutta ei oo pakko, jos ei haluu tai jos se jotenkin yököttää.
      Kuumassa hanavedessä on yhtä vähän bakteereja kuin kylmässä, koska varaajassa vesi on 55-60 asteista, eikä siinä lämpötilassabakteerit lisäänny. Putket on yhtä kaikki samanlaisia, oli sit kyseessä kylmä tai kuuma vesi. :D
      Itse en pysty esim. spagettia huuhtomaan kuumalla hanavedellä, vaikka yksi kokki niin tekeekin. Se mua vaan jotenkin yököttää.

      • Italian.moskaa

        En syö koskaan spagettia koska se mähjä mua vaan jotenkin yököttää.


      • jljljlöjkl

        Eihän spagettia tarvi huuhdella. Se on vanhentunut suomalainen tieto. Ja jos ennen käskettiinkin huuhdella, niin kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu. Mikä kokki toi sun tuttus oikein on?


    • se.yököttää

      Nyt päästiin asiaan. En koskaan käytä hanasta tulevaa spagettia.

    • jfldjlsfjldsj

      Joo, kyllä siinä perunat voi keittää :D

    • SiisVesi

      Aika kloorattuja noi vedet nykyään ku paljon bakteereja kuumassa vedessä muovin värimyrkkyjä jos vesi 35 Celsius...

      • mistä.kiikastaa

        Luulisi että et olisi enää hengissä.


    • akselitappi

      varmaan jo sanottu mutta kuumassa vedessä on putkistobakteereita ja ötököitä. Näin on sanottu monelta taholta. Kuumavesi vain peseytymiseen, astiatkin kannattaa huuhdella kylmällä raikkaalla vetellä.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      25
      1461
    2. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      61
      1291
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      9
      1265
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      29
      1205
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      29
      1184
    6. Pelastakaa Lapset: Netti ei ole turvallinen paikka lapsille - Erätauko-tilaisuus to 25.4.2024

      Netti ei ole turvallinen paikka lapsille, mutta mitä asialle voi vanhempana tehdä? Torstaina 25.4.2024 keskustellaan ne
      Suomi24 Blogi ★
      13
      1083
    7. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      64
      1077
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1064
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      7
      1063
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1052
    Aihe