Hyvä proteiinin lähde?

kasvissyöjäksiopetteleva

Mikä toimii hyvänä proteiinin lähteenä silloin kun ei ole tarkoitus laittaa kerralla isompaa satsia ruokaa, vaan syödä yksin vähän jotain yhtenä päivänä? Esim. jotku papupurkit ovat liian isoja.

21

<50

  Vastaukset

  • Liha? Tavallaan se on kasviksista tehty, jos ei syö sikaa, rottaa tai petoeläimiä.

   • Mites kuivana ostettavat pavut, linssit, herneet? Voi ihan itse liottaa, keittää jne.


   • lainaa kirjastosta
    Frantsilan KASVISKEITTOKIRJA


   • kasvisproteiin ilähteet
    https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/raaka-aineet/linssit-herneet-ja-rouheet---tunnetko-kasviproteiinit pähkinät, chia,hirssi,
    kurkkukeitto -aamun airut
    Lämmin kurkkukeitto
    2 isoa kurkkua (4-5 avomaa nyppukurkkua)
    2 pientä salottisipulia
    2 kynttä hyvää valkosipulia
    1 – 1,5 litraa hyvää kasvislientä (ilman natriumglutamaattia)
    2 rkl oliiviöljyä
    1 rkl dijon-sinappia
    (1 dl valkoviiniä)
    (ripaus suolaa ja mustapippuria)
    Päälle
    Paksua turkkilaista jugurttia tai vegaanista majoneesiä ja tuoretta tilliä
    -Hienonna sipuli ja valkosipuli, raasta kurkku. Kuullota sipulit oliiviöljyssä paksupohjaisessa kattilassa notkeiksi. (Lisää valkoviini ja sekoittele viitisen minuuttia). Kaada sekaan kuuma kasvisliemi ja kurkkuraaste, keitä hiljalleen parikymmentä minuuttia. Lisää dijon-sinappi ja soseuta sauvasekoittelemella suurpiirteisesti. Mausta pippurilla ja suolalla, jos tarpeen. Tarjoa paksun jugurtin ja tillin kera.
    Heti herättyuä Tajunnan täräyttävä aamu-smoothie
    1 rkl kookosöljyä (tasaamaan veren glukoosia ja tehostamaan aivojen toimintaa)
    2,5 dl kreikkalaista jogurttia (probiootit auttavat ruoansulatusta palautumaan)
    1 rkl chia-siemeniä (myös hyviä ruoansulatukselle) hirssi, tattari,speltti jos et allerginen
    https://www.allergia.fi/allergia/apua-ja-ohjeita-allergiaan/ruoka-ja-juoma/ruokayliherkkyys/siemenet/
    1 pieni banaani (rauhoittaa vatsaa ja saat tarvittavaa kaliumia)
    1,2 dl jäistä pinaattia (oksaalihappo syö kalsiumia) tai lehtikaalia (auttaa kehon puhdistamisessa)
    1,2 dl tuoreita tai jäisiä mustikoita (tehokas antioksidantti)
    2,5 dl kookosvettä/koivumnmahlaa - (nesteytykseen ja elektrolyyttien palautumiseen)
    Hunajaa ja kanelia (kurkumaa mustapippuria) (veren sokeri +antioksidantti +maku)
    (2-3 jääpalaa) jäsisnä vain kesällä
    ja ei kun masinat hyrisemään ja nieluun
    Mieti tatti tai suppiskeittoa,Tai sosepötkyklöistä kasvis-sose keittoa


  • Itsekin ole koettanut löytään jonkin helpon ja nopean vaihtoehdon aamiaiseksi (ja joka ei edellyttäsi suuria tiskaamisia lopuksi) ja välipalaksikin, joka olisi hyvin proteiinirikas, terveellinen "proteiinipommi" muiden ravinteidensa lisäksi.

   Samalla on haasteena ko. ruokatarvikeiden käyttö, varastointi ja säilyvyys, joka tulee haasteeksi pienemmissä ruokatalouksissa, jossa hyvän tuoreen tuotevariaatin halutessaan se alkaa jo osin pilaantua ennekuin ehtii sen laittaa tuulen suojaan.

   Ongelmana on se, että kaikki (?) nuo "papukaartin" vaihtoehdot ovat vatsan toiminnan kannalta haasteellisia, useinkin varsinaisia pakin sekoittajia ja kaasutehtaita.

   "Ennen kasvissyöjäksi alkamista on tärkeä paneutua siihen, millä ruoilla liha kannattaa korvata ruokalautasella, jotta ruokavaliosta saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet."

   - http://syohyvaa.fi/miten-korvaan-lihan/

   Itselläni ei ole mitään ideologiaa motiivina, mutta punaista lihaa ei ole tullut syötyä vuosiin, paitsi aivan satunnaisesti.

   Ajatuksena olisi panottaa vahvasti terveellisen vihannesruoan suuntaan ja ns. Välimerelliseen ruokavalioon, mutta jatkan edelleen myös kanan ja kalan käyttöä jne.

   • Alla olevaan lisäyksenä. Saattaa olla ainakin osittain kysymys siitäkin miten ateriat oppii koostamaan (?).

    Ongelmana on se, että kaikki (?) nuo "papukaartin" vaihtoehdot ovat vatsan toiminnan kannalta haasteellisia, useinkin varsinaisia pakin sekoittajia ja kaasutehtaita.


   • välimerellinen_rvalio kirjoitti:

    Alla olevaan lisäyksenä. Saattaa olla ainakin osittain kysymys siitäkin miten ateriat oppii koostamaan (?).

    Ongelmana on se, että kaikki (?) nuo "papukaartin" vaihtoehdot ovat vatsan toiminnan kannalta haasteellisia, useinkin varsinaisia pakin sekoittajia ja kaasutehtaita.

    Silloin täytyy käyttää yrttejä kuten kynteliä, joka on saksalaisin papuyrtti eli vähentää kaasunmuodostusta.

    Kunhan vain ihmiset oppisivat yrttien käyttöä ja lisäisivät niitä ruokiinsa - ei se niin vaikeaa ole.

    Nyrkkisääntö on, että tuoreita papuja keiittää noin kymmenen minuuttia ja kuivattuja vuorokauden liotuksen (ja vesi veks ja huuhtelu) jälkeen noin tunti riippuen pavusta - toisille riittää puoli tuntia kun taas toiset vaativat reilun tunnin.

    Oikein käsiteltyinä pavut eivät mitään kaasua suolistoon muodosta vaan väärät valmitustavat - tuntekaa raaka.aineenne ja valmistakaa ne oikein.


   • papupapua kirjoitti:

    Silloin täytyy käyttää yrttejä kuten kynteliä, joka on saksalaisin papuyrtti eli vähentää kaasunmuodostusta.

    Kunhan vain ihmiset oppisivat yrttien käyttöä ja lisäisivät niitä ruokiinsa - ei se niin vaikeaa ole.

    Nyrkkisääntö on, että tuoreita papuja keiittää noin kymmenen minuuttia ja kuivattuja vuorokauden liotuksen (ja vesi veks ja huuhtelu) jälkeen noin tunti riippuen pavusta - toisille riittää puoli tuntia kun taas toiset vaativat reilun tunnin.

    Oikein käsiteltyinä pavut eivät mitään kaasua suolistoon muodosta vaan väärät valmitustavat - tuntekaa raaka.aineenne ja valmistakaa ne oikein.

    Muiden puolesta en voi kommentoida, mutta itse koen melko haasteellisena koota terveellinen ja riittävän monipuolinen vrk- ja viikkomenu tuotekiertoineen ilman pilaantumisen vuoksi poisheittoa (1-2:n hengen talouksissa lisähaasteena) ja tämä jo ilman tiukempaa kasvisruokavaliotakin.

    Tuotevalikimat ovat laajat ja niistä tulisi koota itselleen ravitsemuksellisesti harmoninen kombinaatio.

    Sitten vielä tavoitteena valmistuksen suhteellinen helppous ja nopeus ettei tarvitsisi liian paljon käyttää aikaa kokkailuun, ellei sitten ajoittain kokkailuhalu iske.

    Sitten kun ja jos haluaa painottaa vahvemmin terveelliseen kasviruokavalioon, niin haaste vain kasvaa. Tietty siinä vaiheessa kun progressiivisesti on saanut ravintopalettinsa hiottua kuntoon, niin asiat alakavat mennä rutiinilla.

    "Oikein käsiteltyinä pavut eivät mitään kaasua suolistoon muodosta vaan väärät valmitustavat - tuntekaa raaka.aineenne ja valmistakaa ne oikein."

    Yes, kaikki vinkit ovat aina tervetulleita. Eikös linssitkin ole hyvä vaihoehto.

    Kvinoa-jyviä riisin tapaan on tullut viimeaikoina käytettyä, mutta kvinoa-hiutaleita en ole löytänyt (oleilen toisessa EU-maassa jossa mm. hamppu & Co ovat hieman vaikeasti löydettävissä) kokeillakseni keittää niistä aamupuuron.

    Viime viikolla kokeilin ensi kertaa _Quorn-pihvejä_ (100g per paketti) joissa on kaikki aminohapot ja ovat melko proteiinipitoisia.

    Tuossa koetin hieman arvioida omaa vrk-proteiinin saantia ja lopputulmena se mitä ilmeisemmin on jopa huomattavasti (?) liian alhainen. Pitäisi tehdä joitakin pysyviä perusmuutoksia.

    Alla aiheeseen liittyen kiinnostava artkkeli, joskin tuo mainittu liikkumattomien senioreiden korkeampi proteiinin tarve liikkuviin nähden hieman yllättää.

    "Yksi ikääntymisen merkeistä on lihasmassan kato. Päinvastoin kuin oletetaan, ikääntyessä proteiinin tarve lisääntyy. Nuoren aikuisen tarve on noin 0,5-0,8 grammaa painokiloa kohti, seniori-ihmisen tarve 1 grammaa painokiloa kohden päivittäin. Ja liikkumattomien vanhusten jopa lähes 2 grammaa."

    "Hyvin yleisesti varsinkin yksin elävät tai hoitokodeissa asuvat ikääntyneet eivät saa tarvitsemaansa proteiinin määrää. – Eivätkä myöskään vuodehoidossa olevat pitkäaikaispotilaat!"

    - http://seniorinfo.fi/kolumnit/ikaantyva-ihminen-tarvitsee-proteiineja/


   • vilja_siemen kirjoitti:

    Ylläpito on poistanut tästä viestin sääntöjen vastaisena.

    Vaikutan tällä hetkellä eräässä toisessa EU-maassa ja täällä valikoimat ovat varsin suppeita ja pääsääntöisesti ei lainkaan markettien valikoimissa, eri erikoiliikkeiden usein 'erikoishinnoilla.' Mutta ehkä tuo Quinoa vielä jauhona täälläkin jostakin löytyy.


  • Itse syön arkisin aamiaisella ja lounaalla leivät, joissa päällä maustamatonta tofua ja sitten jotain kasviksia tms makua tuomassa. Tofu vaatii hieman totuttelua, mutta toimii hyvin kun alkuun vaan pääsee. En itse tykkää muista maustetuista tofuista kuin kylmäsavutofusta, joka maistuu myös paistettuna. Välillä syön vaihtelun vuoksi leipiä joihin laitan maapähkinävoita ja hilloa. Silloin kun jaksan, teen hummusta kikherneistä, toimii myös leivän päällä hyvin. Eväissä hyvä proteiininlähde on myös kaikenlaiset pähkinät, esim mantelit. Suosin täysjyväviljaa, siitäkin saa proteiineja aika hyvin. Mitäs muita: quorn, qvinoa, linssit, pavut, harvemmin juustot ja kala.

   • "Itse syön arkisin aamiaisella ja lounaalla leivät, joissa päällä maustamatonta tofua ja sitten jotain kasviksia tms makua tuomassa."

    Tuo maustamaton tofu on nyt ollu titselläkin jonkin aikaa vastaavalal tavalla käytössä, kalkkunaleikettä, tomaattia, Edamia jossa K-vitamiinia luonnostaan, kannamuna viipaleina, paprikan siivuja, slaatin lehti jne, tosin Wasa näkkäreiden kanssa ;-)

    Tuota maapähkinä-levitettä voisi kokeilla.


  • Sitkeässä näkyy elävän tuo myytti, jonka mukaan ihmisen pitäisi varta vasten haalia proteiinia ravintoonsa.

   Kuitenkin ihminen saa kyllä riittävästi proteiinia jos syö muutakin kuin hedelmiä.

  • Munia ja pekonia.

  • Siis papu-purkki on liian iso - silloinhan uusavuton rynnii tuoretiskiä kohden ja kappas - sieltä löytyy tuoretta papua, jos vielä osaisi valmistaa sen.

   No netti on täynnä ohjeita enkä enempää sano kuin tuore papu keittäen 10 minuuttia tseffien kauhuksi - no mitä nekään tietävät ja kuivatut pavut taas liottaen yön yli, vedet pois, huuhtoen ja keittäen noin puolesta tunnista reiluun tuntiin riippuen pavusta, että saadaan lektiinit kukistettua.

   Sinänsä ihmetyttää, että papu-purkki olisi liian iso, sillä sehän on perus-britin vakio-annos eli tölkki Heinzin valkoisia papuja tomaattikastikkeessa muutaman paahtoleipä-viipaleen päällä.

   Toki voi syödä myös suoraan tölkistä.

   • En tiedä mitä henkiseksi ravinnokseen "kaikkeenehihhulitkeksii" mahtanee ahmia ja jolle on ilmeisen addiktoitunut, mutta kerrassaan paljon saa henkisesti sairasta vi****lua upotettua aivan neutraaliin aihepiiriin.

    Aivan sama kirjoitustyyli ja v***lu toistuu aktiivisesti muissakin ketjuissa.

    Olet ilmeisesti sama julistaja, joka toisessa ketjussa osasi tuon hyvin saman kroonisoituneen v***lun säestämänä kertoa, että mustikoissa on noin 60%:a sokeria .... on siinä meillä todellinen 'tiedon' lähde ...

    Tuossa taudinkuvassa ei edes paras mahdollinen ruokavalio ole avuksi ;-)

    Henkilö ei voi harrastaa tuollaisen profiilin, henkisesti aivan epäterveen kroonista toisille v***lua olematta itse elämässään hyvin v****tuuntunut henkiseltä profiililtaan. Oman pahan olon toisiin projisointia.

    - ->

    "V*tutukseen kuolee - lyhentää elämää yli 15 vuotta"

    - http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012030715294326_uu.shtml


   • välimerellinen_rvalio kirjoitti:

    En tiedä mitä henkiseksi ravinnokseen "kaikkeenehihhulitkeksii" mahtanee ahmia ja jolle on ilmeisen addiktoitunut, mutta kerrassaan paljon saa henkisesti sairasta vi****lua upotettua aivan neutraaliin aihepiiriin.

    Aivan sama kirjoitustyyli ja v***lu toistuu aktiivisesti muissakin ketjuissa.

    Olet ilmeisesti sama julistaja, joka toisessa ketjussa osasi tuon hyvin saman kroonisoituneen v***lun säestämänä kertoa, että mustikoissa on noin 60%:a sokeria .... on siinä meillä todellinen 'tiedon' lähde ...

    Tuossa taudinkuvassa ei edes paras mahdollinen ruokavalio ole avuksi ;-)

    Henkilö ei voi harrastaa tuollaisen profiilin, henkisesti aivan epäterveen kroonista toisille v***lua olematta itse elämässään hyvin v****tuuntunut henkiseltä profiililtaan. Oman pahan olon toisiin projisointia.

    - ->

    "V*tutukseen kuolee - lyhentää elämää yli 15 vuotta"

    - http://www.iltalehti.fi/uutiset/2012030715294326_uu.shtml

    Ja sinä siis kuolet hyvin nuorena.


   • Ilmeisesti kirjoittajalla on ollut kirotusvire tai lukijalla lukihäiriö ja desimaalit ovat unohtuneet pois.


  • Osta kuivattuja papuja, linssejä ja vaikka quinoaa, jota kutsutaan proteiinipitoiseksi - olihan aikansa supperfuudia.

   Kuivatut säilyvät hyvin ja voit annostella pussista juuri tarvitsemasi määrän eikä tarvitse heittää pois mitään.

   Toki niiden valmistaminen vie aikaa ja aamiaisella tähän ei ole aikaa. Aamiaiseksi voit nauttia vaikka hummustahnaa hyvän, paahdetun leivän päällä jollain hyvän vihanneksen/hedelmän oheen kupposen teen kanssa.

  • Olen yhtä mieltä Liika on liikaa kanssa. Monipuolisesta- ja tarkoitan monipuolisesta ravinnosta saa kyllä tarvittavan proteiinin päivän mittaan.
   Lisätietoa: fineli.fi

   Mut mä en ymmärrä mitä nuo muna-pekoni yrveltjät tekevät kasvisruokafoorumilla!

  • Markettien -itsepalveluperiaatteella toimiva salaattibaari, joka sijaitsee kaupan kierron sisällä. Siitä vaan nappaamana sopivat 'https://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/ammattikeittiot/aterian_myontamisperustepavut, herneet ja linssit. Punainen linssi s kidneypapu ,hirssi, quorm, kvinoa Pähkinät ja siemenet. ...
   kotiin tai ahjon ääreen..
   Jyviä ja apapanoita

   itsepalveluperiaatteella toimiva salaattibaari, joka sijaitsee kaupan kierron sisällä. Siitä vaan nappaamana sopivat 'https://ammattilaiset.sydanmerkki.fi/ammattikeittiot/aterian_myontamisperustepavut, herneet ja linssit. Punainen linssi s kidneypapu ,hirssi, quorm, kvinoa Pähkinät ja siemenet. ...

  suomi24-logo

  Osallistu keskusteluun

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Ohisalo: paperittomille työlupa jonon ohi

   https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/1883695a-f66c-488e-a622-ac181f96a0ff Miten on mahdollista, kaikki uutisointi mikä liittyy Ohisaloon on negatiiv
   Maailman menoa
   337
   6629
  2. Hallitus halveksii Suomen nuoria

   Suomessa on kymmeniä tuhansia suomalaissyntyisiä nuoria, joilla ei ole koulutusta. Nyt pitäisi tehdä kaikki mahdollinen, jotta nämä nuoret saataisiin
   Maailman menoa
   189
   3273
  3. Ei näin Lidl! Ei! Ei! Ei!

   Voi ei. Älkää lähtekö tähän leikkiin! Ei mitään sovelluskorttipeliä! // Lidl aikoo tuoda asiakkailleen etukortin – bonuksista ei vielä tietoa // http
   Maailman menoa
   123
   2951
  4. Voi myötähäpeän määrää

   Joku tämän kylän Tollo mukana nelosen roskasarjassa
   Suomussalmi
   18
   875