Mitä kalalle tapahtuu 3 kk jälkeen pakkasessa?

vakuumissa

Jos kala säilyy ainoastaan 3 kk pakkasessa, mitä sille tapahtuu sen jälkeen?

http://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokaketju-ruuan-matka-pellolta-poytaan/keittio/raaka-aineiden-sailytys-kotona/sailyvyystaulukko

http://www.evira.fi/portal/fi/elintarvikkeet/tietoa elintarvikkeista/kasittely ja sailyttaminen/lampotila/tietoa sailytysajoista

Voiko tämän sivuston lukemiin luottaa, vai kuolenko heti sen jälkeen kun olen maistanut kypsennettyä kalaa:
http://www.vakuumi.fi/pages.php?page=sailyvyystaulukko

10

21525

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • näin.siinä.käy

      Rasvainen kala kuten lohi säilyy 3 kk. Yleensä vaalealihaiset kalat säilyvät 6-12 kk. Mitä kauemmin pidät pakkasessa, niin maku "eltaantuu".

      • kalankinsyöjä

        No jaa - olen huomannut, että jo 2 kk pakkasessa saa rasvaisen kalan (lohi, kirjolohi yms.) laadun huononemaan - sen huomaa sulatettuaan kalan.


      • kunnollinenkypsennys
        kalankinsyöjä kirjoitti:

        No jaa - olen huomannut, että jo 2 kk pakkasessa saa rasvaisen kalan (lohi, kirjolohi yms.) laadun huononemaan - sen huomaa sulatettuaan kalan.

        Pakastaminen yleensä tekee ruoka-aineille huonoa ja siksi ne olisi syötävä mahdollisimman tuoreina.

        Jäätyminen rikkoo solukalvot ja sulatettaessa tuote ei enää ole tuoreenveroinen - toki bakterialogisesti syöntikelpoinen, mutta ei enää tuoreenveroinen.

        Ruoka on parhaimmillaan tuoreena nautittuna - pakkasessa säilyy korkeintaan joku pasta-kastike kuukauden - ehkä kaksi, mutta varsinkin fisu on parasta tuoreena valmistettuna ja nautittuna.

        Ja samalla tulee huomauttaa, että graavilohi on syytä pakastaa 24 tuntia ja sulattaa jääkaapissa ennen valmistusta, jotta voi olla varma loisten poissaolosta - sama koskee myös muita tuoreita kaloja, joista nykyään tehdään niin innokkaasti esim. gevicheä tai sushia. Miettikää hetki keskenänne - raaka liha (oli se sitten punaista tai valkeaa) voi sisältää ylläreitä ja siksi sen valmistaminen oikein on tärkeää.

        Ihmiset vain tekevät näitä tseffien "herkkupaloja" ajattelematta asiaa tarkemmin.


      • hi-lo
        kunnollinenkypsennys kirjoitti:

        Pakastaminen yleensä tekee ruoka-aineille huonoa ja siksi ne olisi syötävä mahdollisimman tuoreina.

        Jäätyminen rikkoo solukalvot ja sulatettaessa tuote ei enää ole tuoreenveroinen - toki bakterialogisesti syöntikelpoinen, mutta ei enää tuoreenveroinen.

        Ruoka on parhaimmillaan tuoreena nautittuna - pakkasessa säilyy korkeintaan joku pasta-kastike kuukauden - ehkä kaksi, mutta varsinkin fisu on parasta tuoreena valmistettuna ja nautittuna.

        Ja samalla tulee huomauttaa, että graavilohi on syytä pakastaa 24 tuntia ja sulattaa jääkaapissa ennen valmistusta, jotta voi olla varma loisten poissaolosta - sama koskee myös muita tuoreita kaloja, joista nykyään tehdään niin innokkaasti esim. gevicheä tai sushia. Miettikää hetki keskenänne - raaka liha (oli se sitten punaista tai valkeaa) voi sisältää ylläreitä ja siksi sen valmistaminen oikein on tärkeää.

        Ihmiset vain tekevät näitä tseffien "herkkupaloja" ajattelematta asiaa tarkemmin.

        Eipä lohta tarvitse suotta pakastaa, varsinkaan erinomaisen laatumaukasta norjalaista tehotuotettua kassilohta. Tenolta pyydetty lohi nyt pitää pakastaa muutenkin, koska ei se etelään asti härskiintymättä säily.

        http://www.kaleva.fi/teemat/hyva-elama/voiko-sushista-saada-lapamadon/157985/


      • tollonbongaaja
        kunnollinenkypsennys kirjoitti:

        Pakastaminen yleensä tekee ruoka-aineille huonoa ja siksi ne olisi syötävä mahdollisimman tuoreina.

        Jäätyminen rikkoo solukalvot ja sulatettaessa tuote ei enää ole tuoreenveroinen - toki bakterialogisesti syöntikelpoinen, mutta ei enää tuoreenveroinen.

        Ruoka on parhaimmillaan tuoreena nautittuna - pakkasessa säilyy korkeintaan joku pasta-kastike kuukauden - ehkä kaksi, mutta varsinkin fisu on parasta tuoreena valmistettuna ja nautittuna.

        Ja samalla tulee huomauttaa, että graavilohi on syytä pakastaa 24 tuntia ja sulattaa jääkaapissa ennen valmistusta, jotta voi olla varma loisten poissaolosta - sama koskee myös muita tuoreita kaloja, joista nykyään tehdään niin innokkaasti esim. gevicheä tai sushia. Miettikää hetki keskenänne - raaka liha (oli se sitten punaista tai valkeaa) voi sisältää ylläreitä ja siksi sen valmistaminen oikein on tärkeää.

        Ihmiset vain tekevät näitä tseffien "herkkupaloja" ajattelematta asiaa tarkemmin.

        Höpö, höpö - lohessa ei ole sellaisia loisia, joiden vuoksi se pitäisi pakastaa ennen graavaamista.

        Se on aivan omaa harhaista kuvitelmaasi - kukaan kokki tai ruoka-asiantuntija ei koskaan ole suositellut lohella pakastamista ennen graavaamista kuin ainoastaan yksi tällä palstalla asiasta meuhkaava huuhaa-"asiantuntija"!


    • Kyrsärasva

      Lohen loiset ovat tosi juttu, mutta haitallisia vain lohelle ei ihmiselle. Lapamatoa ei Norjan kassilohissa ole, ei viihdy suolaisessa vedessä....eikä yleensä ole rasvaisten kalojen ongelma...tästä huolimatta syön muitakin kaloja raakana kevyesti suolattuna. Herkkua eikä ole lapamatoja tai muita illiäsiä tullut...

    • Anonyymi

      Pistin just pannuun 2 vuotta pakastimessa olleita muikkuja. Hyviä ovat ja katotaan pihiseekö henki vielä huomenna.

    • Avauksen linkistä ei pääse enää taulukkoon, tässä uusi linkki. Minä vakumoin aina kalan ja lihan, jos teen hyviä löytöjä tulevaisuutta varten enkä tiedä milloin valmistan ruuaksi. Oman kokemuksen mukaan vakuumikaupan taulukko pakasteiden osalta on oikea. Olen tehnyt monesti pari vuotta pakasteessa vakuumiin pakattuna olleita rasvaisia lihoja kuten briskettiä, porsaan, naudan ja lampaan ribsejä, karitsan karetta, naudan entrecote, hanhen rinta jne. Hyviä ovat olleet.

      Sama pätee kalaan. Savustimeen on saattanut mennä yli vuoden pakasteessa olleita vakumoituja lohifileitä ja hyviä ovat olleet. Eri asia on sitten ilman lämpöä kypsytetty tai tuore kala kuten sashimi, graavikala tai ceviche. Siihen on hyvä olla sopivan tuore. Samoin veteen tai liemeen pakastetuilla merenelävillä kuten hummereilla on pitkä säilyvyys enkä ole huomannut pahaa makua, vaikka hummeri on pötkötellyt jäätuubissa parikin vuotta pakastearkun pohjalla.

      Jos maku jätetään sikseen ja puhutaan elintarviturvallisuudesta niin ihan kevyesti pystyy syömään kolme vuotta vanhaa kalaa, jos se on asiallisesti vakumoitu ja lämpötila on ollut aina alle -18C.

      https://www.vakuumi.fi/pages.php?page=sailyvyys

    • Anonyymi

      Grillaava rouva on oikeassa. Kala kuivuu pakastaessa ja vakumointi hieman auttaa , mutta kuivuu se vakuumissakin. Kalan pakastekuivuminen ei vaikuta terveyteen mitenkään, olen kaikki syönyt. Toki esim kuivunut ja paistettu file ei enään ole syödessä mikään suuri nautinto, mutta nälän vie.

      Pitäisikin sanoa `parasta ennen`pakastusaikoja ilmoitellessa. Minulla on ollut pakasteessa kaloja ilman vakuumia vuosia ja olen niistä tehnyt kalamassaa, vaikka on ollut silmin nähden pakastekuivumista. Kalamassasta pihvejä ja herkullisia ovat olleet.

      Tähän kaivoin kaikki vanhat kalat pakasteesta, kuha, 2x siika ,muutama made ja jokunen kirjolohi pala.
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17990722/sekakala-pihvit-uunissa

    • Anonyymi

      Niin, lisään vielä ylläolevaan..... Yritin tehdä madesoppaa ja ei se onnistunut millään. Ruotoja oli aina täynnä ja makukaan ei oikein miellyttänyt. Niinpä pakasteeseen unohtui nyljetyt ja paloitellut madepalat. Jos jatkossa mateita saan teen suoraan haukimassan kaveriksi ja keittoni teen Lidl pakastekalasta :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka pistetty kylmäksi

      Ketähän joutunu puukkohipan uhriksi? Tietääkö kukkaan?
      Kajaani
      35
      3307
    2. Mietin että

      Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
      Ikävä
      97
      1674
    3. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      136
      1575
    4. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

      HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      44
      1443
    5. Oletko samaa mieltä

      Että on parempi olla erillään?
      Ikävä
      91
      1280
    6. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      28
      1176
    7. Kirjallinen varoitus

      On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
      Äänekoski
      57
      1075
    8. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
      Kajaani
      240
      1019
    9. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

      On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
      Sinkut
      125
      990
    10. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

      Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
      Sinkut
      270
      981
    Aihe