Eilisessä avauksessani (Puoluekannatukset normalisoituvat) ihmettelin, ettei kepun kannatus ole vielä pudonnut, vaikka puolueen johtama hallitus ei ole tehnyt vielä yhtään mitään. No, kun ei tee mitään, ei tee virheitäkään. Sekö selittää kepun kannatuksen korkeana pysymisen?
Niin tai näin, mutta vain soutamista ja huopaamista on ollut hallituksen taival, puheiden tasolle sen tekemiset ovat jääneet, onneksi niin ne pakkolaitkin. Kaksi kätilöä käänsi pääministerin pään sunnuntai- ja ylityökorvausten alentamisaikomuksessa. Hallitus on tehnyt esityksiä ja sitten perunut niitä, mm. hallintarekisteriasiassa ja verotussuunnitelmissa ”tehokkaasta katumisesta” niin, että oppositio on ilkkunut hallituksen katuvan tehokkaasti omia esityksiään.
Silti siis puolueen kannatus on pysynyt korkeana. Ihmeellistä! Mutta pysyykö enää kauan? Kepun kannattajissa ilmeisesti on enemmän kuin muiden puolueiden kannattajissa sellaisia, joille varsin kauan riittävät puheet; aikomukset ja lupaukset, ilman tekoja, mutta lopulta heidänkin pitkä pinnansa katkeaa. Vuoteen 2011 viitaten tämänkin totesin eilisessä avauksessani.
Kepulaisten pitkän pinnan murtumista ennakoivia merkkejä on jo olemassa. Niitä on kirjannut Marko Junkkari kolumniinsa tänäisessä Hesarissa. Kepun Suomenmaa-lehdessä näkemäänsä Junkkari mielipiteensä perustaa. Yhä useammin siellä vedotaan Alkioon.
Kepun oma mamu Abdirahim ”Husu” Hussein uskoo, että Alkio haluaisi muistuttaa nykyisiä kepupoliitikkoja ”köyhän asiasta”, eli arvoista, joille puolue hänen mielestään on rakennettu. Katja Asikaisen mielestä Juha Sipilän hallituksen politiikassa eivät näy hyvinvointi- ja sivistysarvot tai eriarvoisuuden torjuminen. ”Keskustan johtaman oikeistohallituksen hallitusohjelma on alkiolaisen ihmisyysaatteen hautaus”, sanoo hän.
Oikein näkee Katja Asikainen, sillä selvästi oikeistolaisiahan tämän hallituksen poliittiset pyrkimykset ja vähät tekemiset ovat olleet. Ei siis ihme, että kokoomus on jopa pystynyt hieman kohottamaan kannatustaan. Työnantaja-työntekijä-asetelmassa hallitus on asettunut niin selvästi työnantajan puolelle, että Juha Sipilän on nähty tekevän tarpeettomaksi Jyri Häkämiehen tehtävän EK:n toimitusjohtajana.
Noin siis on, mutta onko tuossa sittenkään mitään ihmeteltävää? Kepusta kun on niin moneksi! Junkkari kertoo Seppo Kääriäisen väitöskirjassaan tuoneen esille kepun johtavia ideologioita, joita on alkiolaisuus (ihmisyys ja sen kehitystarve), kalliolaisuus (kompromissihakuinen yhteistyöpolitiikka), sunilalaisuus (maatalouspoliittinen edunvalvonta) ja pykäläisyys (herraviha ja yhteiskunnan eliitin toimien kritiikki). Nuo ideologiathan on nimetty maalaisliittovaikuttajien Santeri Alkion, Kyösti Kallion, J.E.Sunilan ja K.K.Pykälän mukaan.
Pykäläisyys lienee siirtynyt maalaisliitto-kepusta smp-persuihin, mutta ristivetoa puolueessa silti riittää. Jatkossa yhä enemmän, kun tästä alkaen kepun johtaviin ideologioihin kai lisätään sipiläläisyys, joka lienee jokseenkin vastakohta pykäläisyydelle. Mutta silti puolue pysyy koossa ja kannatus vahvana, kun kepun sekatavarakaupasta jokainen löytää haluamaansa, vaikka nuo erilaiset ideologiat mitätöivätkin toisensa. Kepu on siis suuri paradoksi. Tämä todetaan tuon Junkkarin jutun väliotsikkonakin.
Kepuhan ilmoittaa olevansa arvopuolue. Sitä se varmaan on. Kainosti se jättää painottamatta keskeisintä arvoaan, joka on valta. Sitä Sipilä nyt haluaa käyttää kun ilmoittaa olevansa valmis jopa hajottamaan hallituksen, jos kokoomus ei taivu kepun esittämään 18 sote-alueen malliin. Alun perin viiden-kuuden sote-alueen kannalla ollut kokoomus on jo myöntynyt 12 alueeseen, mutta se ei riitä kepulle. Pitää saada kepulaisille enemmän virkapaikkoja, eli valtaa.
Jos hallituksen politiikka on tähän asti ollut kokoomuslaista, nytkö siitä aletaan tehdä kepulaista? Harmi, en voi muuta sanoa. No, tuottaahan sekin varmaan ajan oloon myös sitä samaa hyvää, jota tuotti kepujohtoinen kokoomuspolitiikka v. 2011 ek-vaaleissa;))
Kepu on suuri paradoksi
48
219
Vastaukset
- Vatulointi.loppumaan
Eiköhän nyt kokoomus anna periksi Sote-alueissa.
Vaikka kapi ilmeisesti toivoisi vihreitä ja vasemmistoliittoa hallitukseen.
Että sittten räpsähtäsi. - Läheltä.liippaa
Kokoomus vaihtumassa demareihin ?
- Agraarihallintoja
Maalaisliitto-kepu ymmärtää rakenteiden merkityksen. Vaikka hallitukset vaihtuvat, maakuntasatraapit istuvat maakuntahallinnoissaan jakaen kaupunkilaisten rahaa hulvattomiin tukiaisiin. Maakuntahallinnoista ei kukaan ota selvää eli ne ovat kepulaisten kähmyreiden toiveuni. Miniatyyri-makunnissa ei myöskään kriittistä massaa ajattelua tai suunnitteluvoimaa. Tämäkin on kähmäreiden etu.
Elämme keskustan kannatuksen kannalta tärkeitä päiviä. Jos Sipilä luopuu 18 sotealueen vaatimuksesta, hän hylkää maakunnallisen demokratian. Sitä keskustan kannattajat eivät tule hyväksymään.
- näöinpänäinnytkin
Hupaisaa seurata kun huru-ukot höperehtii politiikasta ja ovat muka ymmärtävinäänkin siitä jotain.
Kepukaunanarsistikin on taas oikein innostunut, kun demurosvopuolueensa on typeryksien takia hieman nostanut gallupkannatustaan.
Tuohan se hupaisaa onkin, kun ne jotka ovat persuja tukiessaan luokiteltu aivan typeriksi ihmisiksi, ja sitten kun nuo samat pölhöt siirtyvätkin demuilemaan, niin demut olettavat heidän joukkonsa saaneen oikenki järkeviä kannattajia. Samat rupusakit juoksevat pääkolmantena jalkana valheiden perässä, ja sekös se huvittavaa onkin.
Ensin kapikin räkätti, että Sipilä tekee liian hätäisiä päätöksiä, ja nyt väittää sitä, ettei Sipilä ole muka tehnyt mitään....
No kapimmehan on kepuvammainen, joten mitäpä tuon jutuista, jonka vaikuttimena on ainoastaan päänsisäinen sairas pakkomielle. - jorma.k.korhonen
Oho, tuli kirjoitusvirhe, piti olla: Kapi on suuri paradoksi.
Pidin tuota kepun ja kokoomuksen kinaa sote-alueiden määrästä pikkujuttuna, jolla uskoin lähinnä olevan tarkoituksena vain kyseisten puolueiden profiilin terävöittämisen. En todellakaan ymmärtänyt, että kyseessä olisi ihan oikeasti noiden kahden puolueen välinen niin jyrkkä periaatteellinen erimielisyys, että se voi johtaa jopa hallituksen kaatumiseen. En ole ainoa tyhmä, joka ei asian vakavuutta ole ymmärtänyt. Uskomattomana sitä näkyy pitävän mm. kaikki nähnyt kokoomuksen konkarikansanedustaja Ben Zyskowicz.
Mutta nyt tuon Juha Sipilän tv-esiintymisen nähtyäni ymmärrän, että asia - siis tuo 18 sote-alueen malli - on kepulle niin tärkeä, että jos kokoomus ei siihen suostu, hallitus jättää eronpyyntönsä. Tuon näkyy ymmärtäneen Pystyyn_kuollut, joten en tuon edellisen avaukseni loppuviestissäni tänä iltana aiheetta nimennyt hänen kuuluvan palstan jo kovin pieneksi supistuneeseen ajattelukykyiseen, tietorikkaaseen ja sanakäyttötaitoiseen eliittiin. Siihen eliittiin ei taida siis kuuluakaan se, jonka sinne kuuluvaksi vihjailin;))
Sipilä siis kertoi, että kepu ei tule luopumaan 18 sote-alueen mallistaan. Yön hän vielä sanoi yrittävänsä saada kokoomuksen siihen malliin taipumaan, ja jos se ei taivu, hän kävelee huomenna presidentin luo jättämään sille hallituksensa eronpyynnön. Toisaalta ymmärrän Sipilän perusteita, ja kyllä sillä 18 alueen mallillakin etunsa saattaisivat olla. Mutta silti en toivo kokoomuksen taipuvan. Jos taipuu, osoittaa siten, että ministerinpaikat sillekin ovat tärkeämpiä kuin ne asiantuntijoiden näkemykset, joihin puolue sanoo kantansa perustavan. Silloin minuakin harmittaa, että tulin äänestäneeksi puoluetta taas viime vaaleissa.
Hikinen yö lienee Sipilälle, Stubbille ja eräille muille tulossa. Ihan ilman erillisiä yötyökorvauksia. Kyllä minuakin hieman jännittää heidän yötyönsä tulokset, mutta en toki sen vuoksi yöuniani menetä. Mutta mielenkiinnolla avaan aamulla television, sillä tuloksista ei liene vielä varmaa tietoa aamun lehdessä. Näissä tunnelmissa
Hyvää Yötä!- Jombenrakasjoht
Miksi HHMkvaV:ni homottelet ja nostelet nimeä? Kannattaa katsoa YLE Fem: Kuulostanko homolta? Alastonkuva antoi viitteitä.
>>Toisaalta ymmärrän Sipilän perusteita, ja kyllä sillä 18 alueen mallillakin etunsa saattaisivat olla.<<
Paras peruste on, että nuo 18 ovat nykyisiä sairaanhoitopiirejä, joilla kaikilla on oma keskussairaalansa, ja ovat tottuneet vanhastaan tekemään sairaanhoitoyhteistyötä. Siksi ne ovat tehokkaampia ja nopeampia käynnistämään yhteistyön myös sosiaaliasioissa kuin toisilleen vieraat, yhteen ympätyt sairaanhoitopiirit.
Itse asiassa sairaanhoitopiirejä on nykyisin 21. Muistaakseni Etelä-Savossa sijaitsevat Mikkelin ja Savonlinnan piirit on tarkoitus yhdistää, samoin Lapissa sijaitsevat Rovaniemen ja Kemin piirit. En tiedä, mikä se kolmas on. Otaksun kuitenkin, että Ahvenanmaa on ollut tämän lukumääräkeskustelun ulkopuolella koko ajan.Perusjuttu tässä riidassa on se, ettei Kepu halua keskittyä vain soten ratkaisemiseen. Kokoomus vetoaa asiantuntijoihin ja ihan oikein tekee. Mitä pienempi on sote-alueiden luku sitä helpompi on saada myös taloutta kuntoon. Kokoomus on valmis äärimmäiseen kompromissiin eli 12 alueeseen. Kepu on tässä se joka on haluton kompromissiin.
Kepun haluttomuus johtuu siitä, että se haluaa tässä samalla luoda vahvan maakuntien Suomen. Eli jälleen kerran aluepolitiikka edellä viis veisaten ihmisten palveluista.
Toivottavasti Kokoomuksesta löytyy selkärankaa ja se torppaa tämän typerän kepulaisen unelman.
Sipilä laskee, että homma hoidetaan kristillisten ja RKPn avulla. Suuri mutka siinä matkassa on kysymys siitä, suostuu RKP samaan hallitukseen persujen kanssa. Ainakin pakkoruotsipuheet pitäisi silloin lopettaa ja se voi olla persuille hankalaa. Ja Persut ovat edelleen se kriittisin puolue hallituksessa. Sipilä ei luovu työelämän uudistuksista eli pakolaista ja Persut nousevat siinä yhä näkyvämpään rooliin. Se on persuille poliittinen haitta, kun vasemmat suorat osuvat ihan keskelle pläsiä.Sipilä kylläkin sanoi haastattelussa soten olevan kokonaisuus ja alueiden määrän olevan vain pieni osa siitä. Valmiit sairaanhoitopiirit ovat hyvä lähtökohta.
Aina kun sotepakettia on purettu on kokoomus tuonut samat yksityis sektorin suosimis ehdotuksensa pöytään.
Sipilää on helppo ymmärtää tässä asiassa. Vuosikaudet on asiaa valmistelu, joskus on tehtävä päätös. Jos hallitus ei pysty tekemään päätöksiä niin ei sillä ole mitään virkaakaan. Jos sotesta ei pystytä päättämään, miten muistakaan vaikeista päätöksistä.Mielipidepankki kirjoitti:
Perusjuttu tässä riidassa on se, ettei Kepu halua keskittyä vain soten ratkaisemiseen. Kokoomus vetoaa asiantuntijoihin ja ihan oikein tekee. Mitä pienempi on sote-alueiden luku sitä helpompi on saada myös taloutta kuntoon. Kokoomus on valmis äärimmäiseen kompromissiin eli 12 alueeseen. Kepu on tässä se joka on haluton kompromissiin.
Kepun haluttomuus johtuu siitä, että se haluaa tässä samalla luoda vahvan maakuntien Suomen. Eli jälleen kerran aluepolitiikka edellä viis veisaten ihmisten palveluista.
Toivottavasti Kokoomuksesta löytyy selkärankaa ja se torppaa tämän typerän kepulaisen unelman.
Sipilä laskee, että homma hoidetaan kristillisten ja RKPn avulla. Suuri mutka siinä matkassa on kysymys siitä, suostuu RKP samaan hallitukseen persujen kanssa. Ainakin pakkoruotsipuheet pitäisi silloin lopettaa ja se voi olla persuille hankalaa. Ja Persut ovat edelleen se kriittisin puolue hallituksessa. Sipilä ei luovu työelämän uudistuksista eli pakolaista ja Persut nousevat siinä yhä näkyvämpään rooliin. Se on persuille poliittinen haitta, kun vasemmat suorat osuvat ihan keskelle pläsiä.>>Mitä pienempi on sote-alueiden luku sitä helpompi on saada myös taloutta kuntoon.<<
Mutta perustuslakivaliokuntahan piti viime keväänä kokoomuksen havittelemaa viittä sote-aluetta perustuslain vastaisena.
Kompromissi 12 ei ole ainakaan perustuslaillisempi. Siinäkin siirtyy kuntien aikoinaan tiettyyn tarkoitukseen ja tietylle alueelle rahoittamaa omaisuutta ulkopuolisiin käsiin. Tuossa viidessä sote-alueessa todellinen päätösvalta olisi sentään voinut jäädä "lautakuntien" hallitsemiin sairaanhoitopiireihin.
- Wertyui
Kapin pippeli.
- SilkMerchant
Arvostettu herra kapteenimmekin on harhautunut demokratia-ajatuksessaan. Hallitukset ovat monina vaalikausina alistaneet eduskunnan käsiteltäviksi lakeja, joita olen pitänyt huonoina, ja eduskunnat ovat pääsääntöisesti ne hyväksyneet. Siltikään en ole ryhtynyt kailottamaan pakkolaeista, sillä demokratiassa on hyväksyttävä myös lakeja, joita itse pitää huonoina.
Sallinette, arvoisa herra kapteeni, sen, että pidän Teitä periaattellisella kannalta sosialidemokraattina, sillä niin sosialidemokraateille kuin Teillekin kelpaa mainiosti isäntävalta, kunhan isäntänä on sosialidemokraatti. Loistava isäntämalli on Paavo Lipponen, jonka ihannevaltiomuoto - yllätys, yllätys - on osakeyhtiö. Hänhän kaavaili käynnistäessään komissaarien komissaari -kampanjaansa, että EU-parlamentin tehtävä on taata legitiimisyys. Sen olisi siis tullut hyväksyä kaikki komission esitykset pureksimatta.
Eero Heinäluoma esiintyi tunti sitten A-Talkissa. Hänen mielestään mikään hallitus ei kaadu sote-alueiden lukumäärään. Selkeästi on huomattavissa, mitä kautta hän on edennyt asemiinsa. Kokeneena ay-aktiivina hän tietää menetelmät, joilla työnantajilta voi iltalypsää kerta kerran jälkeen lisää. Tehdyt virheet on korjattu inflaatioilla ja devalvaatioilla. Mutta nyt elämme toisenlaisessa maailmassa, ja Sipilä on selvästi uuden sukupolven mies.
Sipilä ei aseta omaa asemaansa etusijalle, vaan on valmis siirtymään asemastaan syrjään, mikäli hän ei saa tuloksia aikaan. Hänhän kertoi keväällä, varmaankin ennen vaaleja, että hän ei ole neljän vuoden päästä "tässä", mikäli maan tilanne ei muutu selvästi parempaan suuntaan.
Tässä tilanteessa on kysymys juuri siitä, mitä Eero Heinäluoma pitää mahdottomana. Pääministeri pitää huolta siitä, että hallitus kykenee tekemään päätöksiä, ja hän samalla hyväksyy, että halltus saa mennä, mikäli hän epäonnistuu.
Kaikkien iltalehtien ja seiskojen, hesareiden ja suomen kuvalehtien tulisi aamulla kirkua: loistavaa, pääministeri, loistavaa! Meillä on nyt näet paras pääministeri vuosikymmeniin. Näin sen pitää mennäkin: ne, jotka eivät osaa tehdä päätöksiä, siirtykööt syrjään.Kyllä minäkin arvostan sitä, että Sipilä on vihdoin jämäköitynyt niin, että alkaa vaikuttaa uskottavalta niissä pyrkimyksissään, joita hallitusneuvotteluvaiheissa toi tärkeinä esiin. Alkaa siis muistuttaa jo hieman Paavo Lipposta, tosin ihan hieman vain, sillä pysyihän Lipponen koko ajan tiukasti aikomuksissaan, eikä hänen tarvinnut niistä Sipilän lailla lipsua eikä harjoittaa tehokasta katumista. Näin sanon aikoinaan Lipposta kannattaneena mutta hänen jälkeensä jo hyvin monissa vaaleissa vain kokoomusta äänestäneenä.
Vastineeksi viestiisi muilta osin saa riittää tuo, jonka totesin vastineessani avauksella ”Tämä Kepun Sote-sekoilu” (katso sieltä myös Pystyyn_kuolleen ja Mielipidepankin mielipiteet):
Toki minä olin toivonut kokoomuksen kannan pääsevän asiassa voitolle, mutta niin ei näy tapahtuvan. Oman avaukseni (Kepu on suuri paradoksi) jatkoviestissäni totean toisaalta ymmärtäväni myös Sipilän perusteita, ja myönnyn tunnustamaan, että 18 alueen mallillakin saattaisi olla omat etunsa. Tuolloin tarkoitan niitä asioita, joita Pystyyn_kuollut tarkemmin valaisee.
Mutta perimmäinen totuus on kuitenkin se, jonka Mielipidepankki sanoo. Eli kepun pyrkimys on kepulle tärkeistäkin tärkeintä aluepolitiikkaa, kepun hellimän maakuntien Suomen vahvistamista. Ja se aluepolitiikka on silkkaa valtapolitiikkaa. Sen tekee kepulle tärkeistä tärkeimmäksi puolueen vallanhimo: On selvää, että puolueiden nykyisillä kannatusluvuilla ja kannatuksien alueellisilla painottumisilla kepu saisi sitä enemmän valtaa, mitä useampia itsehallintoalueita tulisi. Mutta maan etu se ei olisi, eikä suomalaisten valtaenemmistön etu, kun valtaenemmistön asuttamat alueet eivät saisi sen enempää vaikutusvaltaa kuin pienten vähemmistöjen kepuvaltaiset alueet.
- KOKONAISUUS
Sipinen näkee hallituksensa tekemät päätökset niin väärinä, että varmasti heittää pyyhkeen kehään. Jo yksistään Fennovoima riittä tähän syyksi. Puhumattakaan "KOKONAISUUDESTA".
- onpasirkusta
Onpa pääministerillä hirveä pyrky diktaattoriksi!! Kivahan se on jakaa määräyksiä, mutta jos hakee historian hämäristä diktaattoria, jota vieläkin ihailtaisiin niin tulokseksi jää nolla. Pitäisi muistaa, että kyseessä ei ole tällä kertaa oma yritys jossa voi pelottelulla johtaa, eikä myöskään ole kyse lestadiolaisjengistä jossa joku äijä sanelee mikä on oikein ja mikä väärin eikä kukaan uskalla kyseenalaistaa, nyökytellään vain.
Pelottava ajatus että taas tuo Räsänenkin olisi hallituksessa - jos tässä nyt niin käy että diktaattori päättää kaataa hallituksen.- Käärme
Näytti uskonnon varjoon kietoutunut käärme Räsäsen asussa kovasti nyökyttelevän Sipilän puheille. Luuli jo tilaisuutensa tulleen ja viimekertaisen katkeran pettymyksen korvattavan hänelle. Totuus tulee olemaan kuitenkin aivan toisenlainen ja liehittelyä voi joutua jatkamaan aivan eri henkilöille.
Sipilän ja kumppaneiden yötyö ei siis ole tuottanut tulosta. Mutta vastoin Sipilän eilen illalla ilmoittamaa neuvotteluja jatketaan vielä tänään. Sipilä joutui jälleen kerran perääntymään, lipsumaan lupauksestaan. Alkaakohan hän kohta harjoittaa tuossakin asiassa tehokasta katumista?
No, ei kai Sipilällä kerta kaikkiaan liene enää varaa perääntyä 18 sote-alueen vaatimuksestaan. Viestissäni eilen illalla minäkin totesin toisaalta ymmärtäväni myös Sipilän perusteita, ja myönnyn tunnustamaan, että 18 alueen mallillakin saattaisi olla omat etunsa. Tarkoitin niitä seikkoja, joita Pystyyn_kuollut tuo esille viestissään eilen illalla klo 22.46.
Mutta suuremmat, suurempia joukkoja koskevia olisivat edut, jotka toteutuisivat kokoomuksen pyrkimyksellä, ehkä parhaiten sillä alkuperäisellä pyrkimyksellä 5-6 sote-alueeseen päätymisessä. Kepun pyrkimyksessä ei todellakaan ajatella suomalaisten suuren enemmistön etua, vaan kepun etua.
Perimmäinen totuus on se, jonka Mielipidepankki sanoo viestissään eilen illalla klo 22.53. Eli kepun pyrkimys on kepulle tärkeistäkin tärkeintä aluepolitiikkaa, kepun hellimän maakuntien Suomen vahvistamista. Ja se aluepolitiikka on silkkaa valtapolitiikkaa. Sen tekee kepulle tärkeistä tärkeimmäksi puolueen vallanhimo: On selvää, että puolueiden nykyisillä kannatusluvuilla ja kannatuksien alueellisilla painottumisilla kepu saisi sitä enemmän valtaa, mitä useampia itsehallintoalueita tulisi. Mutta maan etu se ei olisi, eikä suomalaisten valtaenemmistön etu, kun valtaenemmistön asuttamat alueet eivät saisi sen enempää vaikutusvaltaa kuin pienten vähemmistöjen kepuvaltaiset alueet.
Mutta kai se kepun pyrkimys kuitenkin toteutuu, joko kokoomuksen siihen myöntymisenä tai nykyhallituksen hajoamisena ja täydentämisenä pikkupuolueilla. Jos kokoomus siihen myöntyy, minäkin joudun etsimään uuden puolueen äänestettäväkseni, ja samoin luulen monen muun kokoomusta äänestäneen tekevän. Mutta jos kokoomus ei tuohon myönny, seuraavien vaalien suurin puolue onkin todennäköisesti kokoomus eikä sdp.
Aamulla lehden postilaatikosta noutaessani luulin jo hallituksen hajonneen. Vastapäisessä talossa kadun toisella puolella nimittäin liehui lippu salossa. Mutta sehän johtuikin tänään olevan ruotsalaisuuden päivän juhlistamisesta. Suomenkielisenkin suomalaisen sopii tänä päivänä onnitella ruotsinkielisiä suomalaisia siksi, että eduskuntaan tuotu kansalaisaloite ruotsin kielen tekemisestä vapaaehtoiseksi aineeksi kouluissamme kaatui siellä selvin numeroin. Siten aloite tuotti päinvastaisen tuloksen sillä pyrittyyn: se vahvisti Suomen olevan kaksikielinen maa.Tuo viiden sote-alueen mallihan jo käsiteltiin viime keväänä eduskunnassa. Siellä perustuslakivaliokunta hylkäsi sen epädemokraattisena. En ymmärrä, miksi kokoomus nosti sen silti uudelleen esille.
Tätä kirjoittaessani juuri radiossa joku totesi, että 12 alueen malli on kaikkein huonoin, koska siinä kuluu aikaa monta vuotta siihen, että itse alueet saadaan ajettua läpi. Vasta sen jälkeen päästäisiin kiinni itse asiaan.- Sotesotkuista
Ei tässä sotealue vatuloinnissa ole mitään tolkkua.
Olipa alueita 5, 12 tai 18, niin jokatapauksessa ollaan vaan luomassa uusia hallintohimmeleitä poliitikkojen hiekkalaatikkoleikeille. Eikä kyse ole Kepun vallanhimosta, vaan kaikilla puolueilla on sama halu maksimoida omat vaikutusmahdollisuutensa. SDP tunnetusti vesitti edellisen hallituksen yrityksen saada soteratkaisu aikaiseksi, nyt näyttää Kepu tekevän saman. Kokoomus isona kaupunkipuolueena taas maksimoisi valtaansa harvemmalla aluejaolla. Vihreät puolestaan vastustavat kaikkia palveluita joita tuotetaan Helsingin ulkopuolella. Persut lähinnä katsovat huuli pyöreänä.
Ainoa toimiva malli on siirtää koko terveyden- ja sairaanhoito valtiolle ja muut sosiaalietuudet Kelalle. Kunnille voidaan jättää sosiaalipalveluista päivähoito.
Valtiomalli ei tietenkään sovi yhdellekään poliitikolle, sen enempää hallituspuolueissa kuin oppositiossakaan, poliitikoilta kun menisi mahdollisuudet avautuviin hallinnon virkapaikkoihin ja muuhun mukavaan, jota hallinnon mutkikkuus heille mahdollistaa. Kansalaisten etuahan yksikään puoluepoliitikko ei ajattele.
Kapin pohdinnat ovat taas kerran tyhjää kumisevaa pitkäpiimäistä huuhaata, jossa on yhtä vähän tolkkua kuin aina ennenkin. Teksti poukkoilee kuin pakeneva jänis vähän joka suuntaan. Milloinkahan ressukka oppisit esittämään asiasi niin, että myös sanomasi selkeytyisi? Lienee turha toivo. - Eikepukammoa
Kenenkähän valta kasvaisi merkittävästi jos SOTE-alueita tulisikin vain 5?
Kumpi on tasapuolisempi vakkankäyttäjä Kepu vai Kokoomus? Eikepukammoa kirjoitti:
Kenenkähän valta kasvaisi merkittävästi jos SOTE-alueita tulisikin vain 5?
Kumpi on tasapuolisempi vakkankäyttäjä Kepu vai Kokoomus?Virkamiesten.
Viiden sote-alueen mallissa päätöksiä jouduttaisiin tekemään niin paljon, että päätöksenteko joudutaan jättämään käytännössä ammattijohtajille.Eikepukammoa kirjoitti:
Kenenkähän valta kasvaisi merkittävästi jos SOTE-alueita tulisikin vain 5?
Kumpi on tasapuolisempi vakkankäyttäjä Kepu vai Kokoomus?Ei sote-uudistusta voi tehdä ottamatta alueellista ulottuvuutta huomioon. Sitä miten valtakuntaa kokonaisuutena hallitaan. Mitä vähemmän hallinnollisia kokonaisuuksia tehtävineen sitä enemmän asioista päätetään keskitetysti.
Ihme, ettei Kokoomus tai Perussuomalaiset ole esittänyt keisarimallia Suomen valtiojärjestykseksi. Perussuomalaisista löytyisi varmaan keisarikin. Siinä määrin omalaatuinen demokratiakäsitys puolueessa vallitsee, että keisarius sopisi puolueen imagoon kuin nyrkki silmään.
- Wertyui
Kapin kakkapylly.
Tuskinpa tässä "Kepu" on niinkään paradoksi kuin Kokoomus ja Perussuomalaiset. Sipilän virheeksi voi tosin katsoa "Työreformin" tai "Yhteiskuntasopimuksen" kaivamisen esiin menneisyyden raunioista tai mistä nyt sitten kaivettu onkin.
Ilmeisesti kuitenkin porvareiden ja "metsäsuomalaisten" paine on laittanut Keskustan kaivamaan esiin noita historian reliikkejä. Porvarillinen media on myös saanut kansalaiset uskomaan kapitalististen suuryritysten propagandan kilpailukyvyttömyydestään nimenomaan palkkojen osalta.
Yritysten ongelmat ovat kuitenkin täysin johdon osaamattomuudesta ja rahan ahneudesta johtuvia ongelmia, jotka eivät luultavasti korjaudu muuten kuin johtamisfilosofiaa ja palkitsemisjärjestelmiä muuttamalla. Eiväthän suomalaisfirmat ole investoineet kotimaahan vuosikymmeniin. Sen sijaan rahaa on kiskottu ulos suokuokalla niin että jo rusinoiksi kuivahtaneita yrityksiä on jouduttu lopettamaankin.
Sote-uudistuksessa puolestaan ollaan perimmäisten kysymysten äärellä sikäli, että kysymys on siitä, onko Suomi jatkossa Suomi vai Helsingistä johdettu porvarillinen diktatuuri.- Jombenrakasjohdoltasi
Olet ihan oikeassa. Huonosta johtamisesta ja itsekkäästä ahneudesta johtuen täällä kipuillaan.
- LaVerdad
Eipä johdu ongelmat yritysjohdon osaamaatomuudesta. Ne johtuvat hallitusten aikaansaamattomuudesta vakaan yritysilmapiirin luomisessa. Tämä on johtanut kilpailukyvyn kehittämiseen yksipuolisesti tuomintoja tehostamalla, ilman investointeja laitteisiin ja henkilöstöön. Kuka hömö investoisi maahan jossa poliitikot tappelevat soteolkihimmeleitten kassan eivätkä kehitä investointeihin kannustavaa tomintaympäristöä yrityksille. Omasta firmastani tällä hetkellä nostan mieluummin osinkoja kuin investoin.
Kun ei oikein mitään oleellista löydy, täytyy sitten sepittää "asiaa" vaikka tikusta. Suomi nyt vain on maailman vakain maa, täällä ei järise edes maan pinta. Sen sijaan suomalaisfirmat hilluvat rahoineen maailmalla, jossa ei vakautta ole juuri ollenkaan. Kyllä tässä on sanojen ja tekojen välillä vähintäänkin ammottava aukko. Suorastaan läpi.
Vastuullisen sijoittamisen ja kotimaahan investoimisen sijasta suomalaisfirmat etsivät mahdollisuuksia maailmalta riiston määrän maksimoimiseksi. Eikä tässä vielä kaikki, myös kotimaa pitäisi luoda riistoparatiisiksi. EK:nkin "punaniskainen" johto häärää hallituksessa kuin yksi ministeriöistä.- Jombenrakasjohdoltasi
LaVerdad kirjoitti:
Eipä johdu ongelmat yritysjohdon osaamaatomuudesta. Ne johtuvat hallitusten aikaansaamattomuudesta vakaan yritysilmapiirin luomisessa. Tämä on johtanut kilpailukyvyn kehittämiseen yksipuolisesti tuomintoja tehostamalla, ilman investointeja laitteisiin ja henkilöstöön. Kuka hömö investoisi maahan jossa poliitikot tappelevat soteolkihimmeleitten kassan eivätkä kehitä investointeihin kannustavaa tomintaympäristöä yrityksille. Omasta firmastani tällä hetkellä nostan mieluummin osinkoja kuin investoin.
Olen kymmeniä vuosia seurannut suomalaista johtamista ja allekirjoitan edelleen huonosta johtamisesta ja itsekkäästä ahneudesta johtuvan passiivisen olotilan, jossa nyt elämme.
Toki parempaan suuntaan ollaan menossa.
- PSHPsta
Sillähän Kepu sai vaalivoittonsakin, etteivät sanoneet yhtään mitään. Parasta siis hallituksessakin olla tekemättä yhtään mitään?
Moni Rinne-demarien ja Stubb-kokkarien riitelyyn kyllästynyt kaupunkilainen erehtyi äänestämään kepua. Kuvitteli kai, että kepu olisi järkevämpi ja ihmisläheisempi vaihtoehto. Sipiläkin vaikutti niin luotettavalta. Odotan mielenkiinnolla, miten tässä Sote-väännössä käy. Jos Kepu saa tahtonsa läpi ja jos kaupunkilaisille äänestäjille alkaa selvitä, mitä tämä tulee maksamaan, voi kurssi kääntyä. Ei taida tulla valmista tuosta Sipilän yrityksestä. Moneen kertaan muutetut takarajat ylittyvät kerta toisensa jälkeen. Nyt viimeistään voin rehellisesti sanoa olevani hyvin pettynyt Sipilään, jonka uskoin olevan paljon parempi johtaja ja päättäjä hänen reippaasti ja määrätietoisesti aloittamastaan toiminnastaan hallitusta muodostaessaan. Taitaa osoittautuakin huonoimmaksi pääministeriksemme aikoihin. Toivottavasti hänessä on kuitenkin miestä hajottamaan hallituksensa, jolla ei näy olevan toimintakykyä.
En silti ole morkannut Sipilää yhdelläkään niillä viesteillä, joita tuo sekopää näkyy pitävän lähettäminäni. Saattaahan tuo olla häneltä vain pelleilyä, mutta sairasta se on sellaisenakin. Kuten tuo hänen jatkuva hölötyksensä nimen nostelusta. Hän itse nostelee tiettyä nimeä jo nikissään, ei toki omaa nimeään, vaan merkittävämpänä pitämänsä nimeä. Mutta minä en ole kertaakaan nostanut ainakaan sitä Ossi-nimeä, jota hän tarkoittanee. Itse hän on toistuvasti antanut vinkkejä, joiden mukaan hän se Ossi olisi, mutta en millään voi uskoa, että hän se olisi. Kyseinen Ossi on sentään ollut toimiupseeri, jollainen tuo sekopää ei ole voinut olla. Ellei ole seonnut uransa jälkeen siksi, kun ei sillä saanut arvostusta niin, että olisi päässyt vaativampiin tehtäviin.
Enpä viitsi enempää pohtia moista asiaa, mutta täytyihän minun siitä kerran mainita, kun on sadat kerrat kärttänyt huomiotaan noilla viesteillään, jotka ovat pelleilynäkin kovin lapsellisia, ellei siis kyseessä ole jotakin vakavampaa. Eikä tuo Sipilänkään vatulointi tätä enempää aihetta nyt anna. Ja vaikka hän lopulta pääsisi vatuloinnissaan jonkinlaiseen ratkaisuun, en tule enää sitäkään komemntoimaan, kun ohjelmassani on muuta mukavampaa ja tärkeämpää.
Minusta on muuten tullut asuntosäästäjä, eli säästän omaa kotiani kulutukselta. Viime viikonlopun olin naisystäväni hoivissa Tampereella, jossa oli ohjelmassa mm. hänen lapsenlapsensa synttärit. Synttärit ovat ohjelmassani huomennakin, eli nuorimpien lastenlapsieni yhteiset synttärit Länsi-Uudellamaalla. Viivyn reissussa sunnuntainkin yli, kun sunnuntaina vietämme yhdessä isänpäiviä. Loppukuusta minulla on pitempi asuntosäästöprojekti, kun lähden naisystäväni kanssa pariksi viikoksi lämpöhoitoon etelänmaille. Toivottavasti tuo Sipilän projekti saa ratkaisunsa sitä ennen. Se voisi olla seuraavan avaukseni aihe. Etelänmailta palattuani varmaan pian tulee uusi gallup puolueiden kannatuksesta, joka viimeistään antanee aihetta avaukselleni. Nyt ei kuitenkaan ole aihetta enempään.
Näkemiin!- Jombenrakasjohtaj
Sinä, HHMkvaV:ni olet kieroudessasi ja pahansuvuudessasi ihmiskunnan pohjasakkaa.
Et vain taida olla ihan järjissäsi, ymmärtääksesi sen. Eipänän sinulla ole asiaa taaskaan ollut.
Sinusta on tullut pehmeä huru-ukko, jonka kepukaunakin näyttää laantuneen ja muuttuneen fb päivityksiksi tekemisistäsi. Ne kiinnostanevat vain tuota bestis kaveriasi. Vaitakaa sähköposteja niin voitte kirjoitella suoraan toisillenne.- Jombenrakasbestisjoht
DV8_HellRaiser kirjoitti:
Eipänän sinulla ole asiaa taaskaan ollut.
Sinusta on tullut pehmeä huru-ukko, jonka kepukaunakin näyttää laantuneen ja muuttuneen fb päivityksiksi tekemisistäsi. Ne kiinnostanevat vain tuota bestis kaveriasi. Vaitakaa sähköposteja niin voitte kirjoitella suoraan toisillenne.Sinähän et näytä itse asiasta ymmärtävän yhtään mitään. Kyllä senkin tajuan.
DV8_HellRaiser kirjoitti:
Eipänän sinulla ole asiaa taaskaan ollut.
Sinusta on tullut pehmeä huru-ukko, jonka kepukaunakin näyttää laantuneen ja muuttuneen fb päivityksiksi tekemisistäsi. Ne kiinnostanevat vain tuota bestis kaveriasi. Vaitakaa sähköposteja niin voitte kirjoitella suoraan toisillenne.Jk. Älä välitä kapi, useat ihmiset tulevat vanhuuden höperöksi, jos tarpeeksi kauan saavat elää
Tulinpa nuo tv-uutiset katsottuani vielä vilkaisemaan palstaa ja avaukseni tuottamaa. Ei ole siis tullut valmista Sipilän hommista. Kuinkahan monet ilmoittamansa ehdottomat takarajat hän lieneekään jo ylittänyt. Sääliksi alkaa mies jo käydä, vaikka en ole kepulainenkaan. Sääliksi alkanee jo kohta käydä tämän isänmaan tilakin, jos pääministerimme jatkaa vain vatulointejaan eikä tapahdu mitään muuta ja paremmin eteenpäin vievää. Kuten esim. hallituksen hajoaminen ja uudet vaalit.
Pystyyn_kuolleelle on tainnut tulla lipsahdus, kun hän muistuttelee päivämäärästä 19.11. Tarkoittanee jatkosodan päättänyttä Moskovan välirauhan päivää 19.09, jota päivää ”Imelä-Eikka” Uusitalo ehdotti Suomen toiseksi itsenäisyyspäiväksi;)) Jaa, mutta hän taitaa tarkoittaa ”taivaallista kuuta”, joka lienee ensimmäisessä neljänneksessään eli puolikuussa 19.11. Silloin olen jo muilla mailla, jossa varmaan on ohjelmassa yhtä ja toista muuta niin, että en tänne kirjoittele.
DV8_HellRaiser näkyy olevan sitä mieltä, että eipä minulla taaskaan asiaa ollut. Eihän minun tarvitse sellaisesta huolehtia, se on hänen tehtävänsä, jossa tinkimättömästi aina pysyy. Kuten nytkin valistaessaan minua vanhuudenhöperyydestäni. Nytpä sain selityksen sille, että nimimuistini on huonontunut. Esim. noissa evp- ja rauhanturvaajatilaisuuksissamme juttusilleni tulee aina ihmisiä, jotka tervehtivät minua nimelläni, mutta minä en muista heidän jokaisen nimeä. Saattaahan tuo johtua siitäkin, että kaikki tuntevat apinan, vaikka apina ei tuntisi ketään.
Mutta huono on tuo neuvonsa, että minä ja tuo yksipuolisesti bestikseni ilmoittautunut alkaisimme kirjeenvaihtoon sähköpostini kautta. Sähköpostini ruuhkautuisi hänen viesteistään - tosin ne ohjautuisivat suoraan roskapostiin - sillä kyllä häneltä kai sata viestiä minulle täälläkin tulee minun hänelle osoittamaani yhtä viestiä vastaan.
Annanpa vielä lisätunnustusta DV8_HellRaiserille: Ihan hyvä on hänen nikkinsä. Minustakin on paljon järkevämpää käyttää nikkinään keilapallon nimeä kuin ottaa siihen tärkein osio jonkun toisen nimestä, vaikka sen hellittelymuodossa esittäisikin;))
Nyt en jatka enempää, enkä ainakaan muutamaan päivään. Nyt vielä katson tuon alkavan A-studion ja ehkä vielä jotain muutakin tv:sta ennen kuin lähden iltatoimiin ja yöpuulle - tietysti ensin kirjan kanssa vuoteeseen;))
Hyvää yötä!- MitesSanotaankaan
Sanonta kai kuuluu Ei kahta ilman kolmannetta. Kaksi kertaa olet tänä iltana ja hyvästellyt, hyvästeleppäs vielä kolmaskin kerta.
- sinut-kyllä-tunnetaan
"Esim. noissa evp- ja rauhanturvaajatilaisuuksissamme juttusilleni tulee aina ihmisiä, jotka tervehtivät minua nimelläni, mutta minä en muista heidän jokaisen nimeä"
Eri asia miksi ja millä tavalla tunnetaan. Loukkaat apinaa kun vertaat itsesi siihen.
- Wertyui
Kapin pippelinpää.
- MitesKokoomus
Eikö se ole vielä suurempi paradoksi kuin kepu? Järjesti teatteria sotesta vaikka tiesi joutuvan keskustelle taipumaan. Tervemenos siis taas demareihin, aikomuksesi mukaan.
- Kokkelismukkelismakkelis
Eihän Kokoomus mitä taipunut: Sai vaihtokauppana kiihkeästi ajamansa asiakkaan valinnanvapauden. Lisää liksaa yksityisille sote-yrittäjille! Joista isoimmat eivät edes maksa verojaan Suomeen.
Kokkelismukkelismakkelis kirjoitti:
Eihän Kokoomus mitä taipunut: Sai vaihtokauppana kiihkeästi ajamansa asiakkaan valinnanvapauden. Lisää liksaa yksityisille sote-yrittäjille! Joista isoimmat eivät edes maksa verojaan Suomeen.
Kaikki eivät anna kokoomuksen vaihtikselle suurtakaan arvoa:
http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1446862034033.html
Lopetin perjantai-iltana turhautuneena siihen, että Sipilän hommista ei näyttänyt tulevan valmista. Mutta tulihan sitten valmista, ja kun viikonloppuni olin tiiviisti muissa tilanteissa - joista mainitsin - tulen nyt vielä lyhyesti kommentoimaan tuota Sipilän ja eräiden muiden uurastuksen lopputulosta:
Sipilä ja kepu voivat pitää itseään voittajina, kun maa sai kepun vaatimat 18 itsehallinnollista aluetta, eli jokainen maakunta sellaiseksi tuli. Sote-alueita tuli hieman vähemmän, siis 15, kun kolme väestöltään pienintä maakuntaa (Etelä-Karjala, Kainuu ja Keski-Pohjanmaa yhdistetään suurempiin naapureihinsa.
Kokoomuksen luulisi kokeneen rökäletappion, kun se alun perin tavoitteli maahan vain 5-6 itsehallintoaluetta, jotka samalla olisivat olleet sote-alueita. Mutta kokoomus taisi saada suuren voiton, kun sille tärkeimmässä asiassa tapahtui se, jota kokoomus on jo 15 vuotta tavoitellut: kansalaisille tuli valinnanvapaus julkisen tai yksityisen terveysaseman suhteen. Tuo 5-6 hallinto- ja sote-alueen tavoittelu taisi olla kokoomukselta vain ovelaa taktiikkaa, jolla se hämäsi kepua niin, että pääsi tavoitteeseensa tärkeimmässä!
Kansanterveyslaitoksen pitkäaikainen pääjohtaja, professori Jussi Huttunen sanoo tuosta valinnanvapaudesta eilisessä Hesarissa näin:
”Valinnanvapaus muuttaa koko palvelujärjestelmän. Se on poliittisesti, taloudellisesti sekä toiminnallisesti monta kertaa suurempi päätös kuin sote-alueiden määrä. Tämän rinnalla on samantekevää, onko sote-alueita 12 tai 15. Valinnanvapaus on valtavan iso päätös!”
Eli väärässä taitaa olla valinnanvapautta väheksynyt Ilta-Sanomien Timo Paunonen, jota Pystyyn_kuollut näkyy kompanneen täällä lauantaina.
Sote-uudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti näkyy tosin sanovan, että 15 sote-aluetta ei ole alueiden kantokyvyn näkökulmasta niin hyvä, kuin olisi ollut korkeintaan 12 alueen malli. Tätä puutetta korjaa valtiovarainministeriön vaatimuksesta valtionohjaus. Sote-alueet tekevät viiden vuoden välein järjestämispäätöksen, jossa linjataan palvelujen järjestämisen keskeiset asiat, ja päätös pitää hyväksyttää valtioneuvostossa. Eli sote-alueet eivät siis ole ihan täysin itsenäisiä.
Mutta ovatko itsenäisiä ne maakuntien mukaan syntyvät itsehallintoalueet, jotka ovat kepulle tärkeimmät mm. siksi, että noin syntyvään välibyrokratiaan tulee runsaasti hyväpalkkaisia byrokraatteja. Toivottavasti nuo maakunnat tulevat olemaan todella itsenäisiä niin, että niillä olisi oma verotusoikeuskin, ja sillä oikeudellaan saamillaan veroilla joutuisivat kustantamaan kaikki hallintopalvelunsa alueellaan. Kohtuutonta olisi, jos niihin jouduttaisiin kärräämään rahaa muilta alueita, esim. tältä yli 1,6 miljoonan asukkaan Uudeltamaalta jonnekin, jossa omin avuin ei pärjätä. Noin kuitenkin luulen valitettavasti tapahtuvan.
Miksi sitten tuollaiset muka-itsenäiset maakunnat piti saada? Tietenkin siksi, että noista uusista hallintobyrokraateista ylivoimaisesti suurin osa tulee olemaan kepulaisia, kun kepu niissä maakunnissa jyllää. Eli kyllä tuo maakuntahallinnon syntyminen oli kiistatta suuri voitto kepulle, mutta siitä hyötyjien määrä taitaa jäädä vain uusiin virkoihin pääsevän kepusatraappikunnan suuruiseksi.
Mukavastihan on taas syntynyt keskustelua tälle avaukselleni, ja syntyköön toki edelleen, mutta itse en siihen enää osallistu, kun lienen jo sanonut sanottavani tästä asiasta. Kepun paradoksaalisesta luonteestahan avaukseni tein, mutta tunnetuista syistä, suurista tapahtumista johtuen keskustelu sitten kääntyi noihin sote- ja itsehallintomaakunta-asioihin. No, joillekin kyllä näkyy eräs muu aihe olleen tärkeämpi, ja siitä taidan vielä tekaista oman avauksensa;))- VoiSinuaKapi
Luinpa koko jorinasi. Olipa taas tyhjäpäistä lässynlässyä.
Mitähän nyt taas oikeastaan haluat sanoa? Kovasti muiden sanomisia referoit, mutta mikä onkaan J Korhosen sanoma tuossa viestissä? Tyhjäpäisyytesi osoittaminen, kenties?
Kieliasullisestihan teksti oli lähes yhtä ala-arvoista kuin sisällöllisesti, johtuneeko siitä sitten ettei lukijat ymmärrä kirjoittamaasi.
- Kauna_Kapihan
löysi taas voittajat ja häviäjät heittämällä. On se tomppeliksi tosi viisas ;))
Näytä vielä se munakarvakuva, niin homma saa kliimaksinsa. - pitkällekköhän_niillä
Ei tuomosta suoltamista jaksa pitkään lukea Erkkikään !
Vihervasemmistossa katkeruus ja kateus on kantava voima.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 763432
Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa
Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t302071Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan
Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä681939Tiedän, että emme yritä mitään
Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian191500- 281411
Mitä, kuka, hä .....
Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja261348Näin pitkästä aikaa unta sinusta
Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni61316Noh joko sä nainen oot lopettanut sen
miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu671267Taisit sä sit kuiteski
Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik101207Kerro nainen
Milloin huomasit, että kyse ei ole ihastumisesta vaan jostain selvästi vakavammasta.531035