Ateismi syynä tieteen/uskonnon välisiin ongelmiin

hjkhps

Näin väittää Kari Kilpiö puheenvuorossaan johon sattumalta törmäsin.

http://karikilpio.puheenvuoro.uusisuomi.fi/214180-mcgrath-ateismi-syyna-tieteen-ja-uskonnon-valisiin-ongelmiin

Ehkä sen voi noinkin sanoa jos tahtoo erityisesti Ateismia mollata, mutta tieteen ja uskonnon välisen sovittamattoman RISTIriidan perimmäinen ja perustavanlaatuinen syy on järjen käytön avulla tapahtuvan todistetun tiedon etsimisen/tieteen, ja uskonnollisten uskomusten ja tarujen varaan rakennettujen epätosien/todistamattomien uskomusjärjestelmien yhteensovittamisen mahdottomuus. Ainakaan niin että kokonaisuus olisi edes jotenkin looginen ja järkevä, järkeen käypä.

Uskovaisethan tätä yhteensovittamista ovat kautta aikain yrittäneet - aina surkeasti epäonnituen. Mutta voihan sitä itseään huijata runttamalla kuution läpi pyöreästä reiästä.

Tiede ei voi perustua uskomuksille, jotka on jo etukäteen määrätty "jumalallisiksi" totuuksiksi, koska niin on vain päätetty, ties miksi - lähinnä kai uskovaisten oman edun nimissä.

Tiede voi tehdä hypoteeseja, oletuksia, ja tutkia niitä avoimesti, ilman ennakkokäsitystä tuloksista. Tulos, josta vahvat näytöt, on vain hyväksyttävä vaikka se olisi yllättävä eikä erityisemmin miellyttäisi.

11

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • TaksinKatolla

      Eiköhän uskonto ole ihan itse tehnyt itsensä syypääksi. Näidenkin palstojen kiivaimmat uskonharhaiset pelkäävät tiedettä ja tietoa sydämensä pohjasta.

    • Taitaa olla reaalitodellisuus syynä uskonnon ja kaiken muun välisiin ongelmiin. Ja uskovaisten kyvyttömyys syyttää omaa ideologiaansa virheellisyydestä todellisuuden suhteen, he etsivät syyllisiä muualta.

    • Uskovat eivät ole valmiita joustamaan edes silloin kun itse uskonto antaisi varaa hyväksyä tieteellinen tieto jos se ei sovi heidän uskonnolliseen tulkintaansa, puhumattakaan siitä kun tieteellinen tieto on ristiriidassa itse uskonnon kanssa.

      Esim. evoluutiohan sinänsä ei ole mitenkään ristiriidassa Raamatun kanssa vaan pelkästään sen kirjaimellisen tulkinnan kanssa. Raamatun luomiskertomusa voi hyvinkin olla myös uskonnollisesti pelkkä vertauskuvallinen kansantaru.

      • " Raamatun luomiskertomusa voi hyvinkin olla myös uskonnollisesti pelkkä vertauskuvallinen kansantaru."
        Niinpä, luomiskertomus on kuin Aisopoksen eläintarina: Kuinka ihminen sai vaatteet.


    • KarriKilpikirva

      Tieteellisen maailmankuvan kehittyessä on uskonnon antama selitys saanut aina väistyä. Uskonto on poikkeuksetta osoittanut suurta haluttomuutta muuttaa vaihtoehtona tarjoamaansa selitystä. Kun ristiriita tieteellisen ja uskonnon tarjoaman selityksen välillä on tullut riittävän suureksi, on järkeen vetoava tieteellinen selitys aina voittanut.
      Ihmisen maailmankatsomus muodostuu aina kahdesta elementistä: tieteellisestä sekä uskontoon perustuvasta "hengellisestä" maailmankuvasta.
      Uskonnon osuus on muodostaa se osa maailmankatsomuksesta, mihin sen hetkinen tieteellinen maailmankuva ei pysty. Tästä seuraa automaattisesti, että tiede ja uskonto ovat toisensa poissulkevia asioita maailmankatsomuksen muodostajina. Uskoa ei tarvita siellä, missä voidaan tarjota tieteellinen todistus.

    • Ottakaa.ensin.selvää

      Näistä kirjoitteluista huomaa usein, että kirjoittaja ei oikein tiedä, mistä puhuu.
      Esim. tuossa Nietzsche-kohdassa annetaan ymmärtää, että Nietzsche olisi ollut nihilisti. Nietzsche päinvastoin syytti kristinuskoa nihilismin aiheuttamisesta. Eikä Nietzsche kannattanut orjamoraalia, hän päinvastoin sanoi, että kristinusko on syyllinen orjamoraaliin ja että (yli)ihmisen pitää luoda itselleen paremmat arvot. Ja tuo Nietzschen ja natsismin yhteyden korostaminen on aina ihmetyttänyt minua, natsithan juuri olivat johtajan perässä juoksijoita, mistä Nietzsche nimenomaan ei pitänyt...

      • Eli Kilpiö onkin T. Torpan veroinen yksityisajattelija. Totisesti on Uusi Suomi-konserni vajonnut pohjamutiin.


      • fda

        "Nietzschen ja natsismin yhteyden korostaminen on aina ihmetyttänyt minua, natsithan juuri olivat johtajan perässä juoksijoita, mistä Nietzsche nimenomaan ei pitänyt... "

        Syy tuohon ihmeelliseen yhdistelmään oli Nietzschen sisko joka oli kristitty nationalisti ja juutalaisvihaaja...

        http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/7018535/Criminal-manipulation-of-Nietzsche-by-sister-to-make-him-look-anti-Semitic.html

        Tästä on suomennettu teos, jossa kuvaillaan näiden pellejen epäonnista yritystä perustaa puhdasrotuinen asutus Paraguayhin.


      • uskonpohjatontyhmyys

        Tuo kilpiön vuodatus on suunnilleen typerintä mitä olen koskaan lukenut. Siihen oli kerätty kaikki äärikristittyjen kierrättämät valheet, olkiukot ja perusteettomat väitteet natsikorttia myöten ja tietenkin vielä raamatunlauseilla höystettyinä. Äärimmäisen säälittävää typeryyttä, mutta eiväthän uskovat muuhun kykene.

        Ja paljon enemmän kuin Nietzsche oli Hitlerin oppi-isä Luther. Tuo hilpeä veikko joka lupsakkaasti kirjoitti natsien juutalaisohjelman valmiiksi jo kauan ennen natseja. Natsit sitten vain laittoivat nuo Lutherin kirjaamat teesit käytäntöön ja valitettavasti saksalaisella tehokkuudella. Synagogat tuleen, omaisuudet takavarikkoon ja juutalaiset leireille. Noinhan Luther teeseissään kirjoitti ja juuri noin sitten myöskin myöhemmin tehtiin.

        Ja olihan Hitler itsekin koko ikänsä kirkkoon kuulunut kristitty. Hän ei koskaan eronnut kirkosta, eikä koskaan tehnyt mitään sellaista, joka olisi ollut syy kirkosta erottamiseen..


      • SAKDDa

        Hitler myös tuntui olevan jopa turhankin tarkka kaikesta 3. valtakuntaan kuuluvasta, niin tekniikasta kuin taiteestakin, koskien uniformuja yms. Aiheuttaen jopa ongelmia sotkemalla nenääsä asioihin ja päätöksiin jotka olisivat varmasti selvinneet ilman herran mielipiteitäkin.

        Niin se Gott mit Uns (Jumala kanssamme) komeili saksalaistenkin sotilaiden vyönsoljissa. http://www.warrelics.eu/forum/attachments/heer-buckles/544196d1374783470t-1941-german-gott-mit-uns-belt-buckle-capturegbb3.jpg

        Se että HItler olisi tällaisen "pienen" seikan päästä läpi jos hän muka uskontoja vastusti, olisi kyllä ollut jokseenkin ihme.

        Natsit ehkä sotkivat Germaanista mytologiaa juttuihinsa, mutta eipä mikään erityisesti puhu uskontojen (muiden kuin judaismin) vainoamisen puolesta.

        Esim Venäjä oli jo selkeämpi tapaus uskontovainoineen. Joskin mitä se teki ei ollut uskonnon hävittäminen Venäjältä, uskonto vain painui maan alle. Se että puheenaihe on kielletty ei sitä poista, kiellettyä sitä olivat neuvostovastaiset sanat ja ajatuksetkin ja siellä ne elivät omalla tasollaan mielissä ja sydämissä.


      • fda

        Tässä vielä sitaatti mitä Nietzschen sisko teki tehdessään veljestään natseille kelpaavaa:

        "In her edition of the famous book, The Will to Power, Förster-Nietzsche included only 270 of the 374 aphorisms her brother wrote – and most of them were incorrect.

        She cut out the maxim in which her brother condemned anti-Semitism with the words: "Have nothing to do with a person who takes part in the dishonest race swindle." "

        Tekaistuja aforismeja ja Nietzschen sanat rotuhuijauksesta sensuuriin... Elizabeth taisi vihata veljeään uskonnollisella antaumuksellaan kun pilasi tämän muistoa kuin jurrissa oleva pappi veteraanin hautajaisissa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jumala rankaisi; nainen kuoli Suviseuroissa

      Eihän näissä joukkohysteriatapahtumissa ole mitään tolkkua. Aina pitää hajauttaa. Toivottavasti lestatkin tulevat nyt
      Maailman menoa
      383
      8609
    2. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      58
      2364
    3. Missä hiton pippaloissa

      Sä käyt kun sua ei näy missään..tahtosin vaan varmistua et kaikki ok.
      Ikävä
      34
      1722
    4. Olen miettinyt sinua tänään

      Se mitä teit oli oikeasti vähän tylyä. En voi ottaa sitä muuna kuin mitä se konkreettisesti on. Esitän itsellenikin että
      Tunteet
      27
      1599
    5. IS Viikonloppu 29.-30.6.2024

      Melko hyvä 3- -tasoiseksi merkitty Kovis Jari Keräseltä. Pääkuvan merkitys on varsin vähäinen rajoittuen alakulman aukio
      Sanaristikot
      84
      1355
    6. Kysymystä pukkaa

      Mitä aiot tehdä kun näet hänet seuraavan kerran? Vai oletko kuin ei mitään....
      Ikävä
      120
      1322
    7. Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia.

      Kuolemanraja kokemukset ovat kulttuurisidonnaisia. Kristilliset ääriainekset pelottelevat ihmisiä edelleen IKUISELLA hel
      Hindulaisuus
      356
      1173
    8. Suviseurat

      Kamala onnettomuus tapahtunut subiseuroissa
      Hyrynsalmi
      16
      1045
    9. Tässä viimeinen mahdollisuutesi nainen

      Kysyä tai sanoa minulle, jos jotain jäi vuosien takaisista. Sen verran meillä oli kuitenkin jotain, että välillä mietin
      Ikävä
      54
      1012
    10. Kuvaile kaivattuasi kolmella

      Emojilla. Oma vastaus 💨🚮💣
      Ikävä
      121
      1004
    Aihe