Lidlin raakamaidosta tehty juusto?

eitietoa

Uskaltaako noita pastoroimattomasta maidosta tehtyjä juustoja syödä? Syöväthän tosin ranskalaiasetkin, mutta Suomessa kaikki meidän maitotuotteet on niin moneen kertaan puhdistettu nykyisin, että bakteerikannat vatsoissamme lienevät erilaiset kuin ranskalaisten.

Toisaalta, 60-luvulla juotiin Suomessakin vielä suoraan lehmän utareesta tullutta maitoa monessa maalaistalossa, joten miksi noita raakamaito/pastoroimattomia juustoja pitää muka nykyisin
varoa? Listeriabakteeriako niissä pitää varoa vai mitä? Miksi Lidl myisi "vaarallista" juustoa?

17

4728

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aitomaito

      ...niinpä niin...
      Suomalaisen on parasta syödä VAIN Valion superprosessoituja tuotteita. Maito käsitellään kaikilla mahdollisilla tavoilla, siitä erotellaan kaikki komponentit ja sitten niistä komponenteista rakennetaan juuston-, maidon-, voin- jne "kaltaisia" tuotteita suomalaiseen makuun....

      • maitoilija

        Valion (kuten myös muiden meijereitten) normaalin kulutusmaidon "superprosessoinnit":
        pastörointi= pidetään normaalina maidon käsittelynä kaikissa kaupan kulutusmaidoissamme.

        Vakiointi= pähkinänkuoressa isoista vastaanotetuista maitoeristä meijerissä separoidaan rasvaa pois/lisätään rasvaa saavuttaaksemme halutun vakiorasvaprosentin kaikkiin myytäviin maitoeriin, lehmät kun ei lypsä kaikki samalla pitoisuudella varustettua maitoa joka on esim. rotu/ruokintaperäinen sekä eläinyksilökohtainen ominaisuus. Ei ole reilua jos naapurin maitopurkissa olisi rasva% 5,6 ja sinun purkissa 3,5!

        Homogenointi=pähkinänkuoressa maidon rasvapalloset pilkotaan sellaiseen muotoon ettei ne voi nousta maidon pinnalle, kuten raakamaidolle käy. Ennen kun tätä alettiin harrastamaan kiukuteltiin mm. ravintsemusliikkeitten ruuanjakelussa siitä kuinka joku saa maitolasiinsa sen oikein kermaisen maidon sieltä pinnasta ja joku toinen taas saa laihaa maitoa. Ravistelisitko itsekin aina maitotölkit tämän tästä ennen kun ottaisit maitoa?

        Maitoon on valtion ravitsemustoimikunnan ideasta lisätty reilu vuosikymmen D-vitamiinia siksi että sitä ei täällä muuten saa aina niin runsaasti kun olisi hyvä. Kyseessä on aivan luonnollinen D-vitamiinilisä ja toisekseen tämä tehdään kansanterveyden parantamiseen suunnattuna toimenpiteenä verrattavissa esim. miksi suolaan lisätään jodia.

        Siihen minä en sitten osaa kommentoida mitä mahtanet tarkoittaa kaikkien komponenttien erottelulla tai mistä olet "tietämyksesi" hankkinut. Voinet myös tarkentaa jos haluat, tuota
        "rakennetaan ---- "kaltaisia" tuotteita". Onko voin tai juustonvalmistus nyt sinusta nykyään jotenkin aivan radikaalisti muuttunut? Jos on, miten?


      • Anonyymi
        maitoilija kirjoitti:

        Valion (kuten myös muiden meijereitten) normaalin kulutusmaidon "superprosessoinnit":
        pastörointi= pidetään normaalina maidon käsittelynä kaikissa kaupan kulutusmaidoissamme.

        Vakiointi= pähkinänkuoressa isoista vastaanotetuista maitoeristä meijerissä separoidaan rasvaa pois/lisätään rasvaa saavuttaaksemme halutun vakiorasvaprosentin kaikkiin myytäviin maitoeriin, lehmät kun ei lypsä kaikki samalla pitoisuudella varustettua maitoa joka on esim. rotu/ruokintaperäinen sekä eläinyksilökohtainen ominaisuus. Ei ole reilua jos naapurin maitopurkissa olisi rasva% 5,6 ja sinun purkissa 3,5!

        Homogenointi=pähkinänkuoressa maidon rasvapalloset pilkotaan sellaiseen muotoon ettei ne voi nousta maidon pinnalle, kuten raakamaidolle käy. Ennen kun tätä alettiin harrastamaan kiukuteltiin mm. ravintsemusliikkeitten ruuanjakelussa siitä kuinka joku saa maitolasiinsa sen oikein kermaisen maidon sieltä pinnasta ja joku toinen taas saa laihaa maitoa. Ravistelisitko itsekin aina maitotölkit tämän tästä ennen kun ottaisit maitoa?

        Maitoon on valtion ravitsemustoimikunnan ideasta lisätty reilu vuosikymmen D-vitamiinia siksi että sitä ei täällä muuten saa aina niin runsaasti kun olisi hyvä. Kyseessä on aivan luonnollinen D-vitamiinilisä ja toisekseen tämä tehdään kansanterveyden parantamiseen suunnattuna toimenpiteenä verrattavissa esim. miksi suolaan lisätään jodia.

        Siihen minä en sitten osaa kommentoida mitä mahtanet tarkoittaa kaikkien komponenttien erottelulla tai mistä olet "tietämyksesi" hankkinut. Voinet myös tarkentaa jos haluat, tuota
        "rakennetaan ---- "kaltaisia" tuotteita". Onko voin tai juustonvalmistus nyt sinusta nykyään jotenkin aivan radikaalisti muuttunut? Jos on, miten?

        Paljon mieluummin ravistelisin kuin että ne pilkotut rasvat aiheuttaa tulehduksia suolistoon ja verisuoniin, pahimmillaan veritulppia. Onneksi rasvattomassa maidossa ei ole tuota ongelmaa.


    • vaaravaaravaara

      Varo varmuuden vuoksi kaikkea. Varoita myös muita välittömästi.
      Varo syömästä juomasta ja ulostamiasta.
      Hengitystä ennen kaikkea pitää varoa. Ranskasta saattaa tulla tuulen mukana bakteeri suuhun..
      joten pidä se turpas kiinni.

      • aitoaasiaa

        Onko sulla joku paha?


    • maitoilija

      Kirjoittelen tässä vielä nyt tuohon aloittajallekin: itse en välttämättä söisi kyseistä juustoa. Toisaalta esimerkiksi juuston valmistuksessa on hyvin tärkeä rooli erilaisilla bakteereilla, ja jos joukossa olisi huono bakteeri menee yleensä koko juusto pilalle. Lidl ei ottaisi luultavasti hirveitä riskejä tuotteittensa kanssa mutta...

      Keski-Euroopassa ei lypsy- ja navettahygienia tai maidon laatu ole läheskään itsestäänselvyytenä niin hyvällä tolalla kuin meillä. Monissa ulkomaissa maito hinnoiteillaan tuottajalle määrän, ei laadun mukaan. Laadulle voi olla kenties olemassa meikäläisittäin katsoen korkeat esimerkiksi bakteerien ja somaattisten solujen maksimiarvot eli maidon luokitusjärjestelmä. Meillä Suomessa luokittelu ei tosin ala muualla tyypilliseen tapaan 1. luokasta vaan meillä on ollut jo pitkät ajat Suomalaista keksintöä oleva hyvin paljon tiukempi E-luokka mitä ainakaan minun tietojeni mukaan ei ole muissa valtioissa käytössä. Ja tätä E-luokan raakamaitoa on meillä lähes 100% kaikista tuottajatalouksista, vain muutama prosentti jää 1.luokkaan ja 2 luokkaista ei vastaanoteta. Yleisissä vertailuissa vain Norja ja Sveitsi ovat päässeet maidon laadussa lähemmäs meidän tasoa.

      Ennen meidän Suomalaistenkin vatsat kesti paljon paremmin mahdollisia haitallisia bakteereja ruuassa. Ei vain maidossa. Nykyään koko arkielämä on hyvin paljon steriilimpää kun ennen, kaikki ruoka myös. Ennen ei ollut joka talossa jääkaappeja, sitä hyvinkin puutteelisesti säilytettyä makaronilaatikkoa syötiin 3-4 päivääkin ilman mitään ongelmaa. Ja vielä 60-70 luvulla tuottajatalouksien maidon laatu laski säännöllisesti kuumina kesinä lähes koko maassa puutteellisen jäähdytyksen vuoksi. Eikä joka tönön kantturan tissit tai tilan käyttövesikään aina olleet niin puhtaita kun nykyään täytyy olla, ja hyvin pärjättiin ja maitoa juotiin.
      Mutta tämä nykyvastustuskyvyn kestämättöömyys aiheuttaa ongelman tälle raakamaidon myynnille/käytölle isossa mittakaavassa nykyään. Voi olla, että huolellisimmassakin työskentelyssä sattuu jokin virhe ja maito saastuu tilalla vaikka vähäisestikin esim. Ehec-bakteerista. Heti syntyisi epidemia, kuten kävikin Turussa takavuosina. Tämä on syy miksi pastörointi on minun ja monen muunkin asiaa miettineen mielestä edelleen perusteltua .

      • eitietoa

        Kiitos "maitoilija" asiallisesta vastauksesta. Ostin kyllä tuota raakamaidosta tehtyä juustoa Lidlistä ja maistoin yhden kerran. Loput meni kyllä haaskuuseen, en sitten uskaltanut syödä koko palaa vaikka tuosta kokeilumaistiaisesta ei mitään kamalaa seurannut.

        Ap. eitietoinen


      • Anonyymi
        eitietoa kirjoitti:

        Kiitos "maitoilija" asiallisesta vastauksesta. Ostin kyllä tuota raakamaidosta tehtyä juustoa Lidlistä ja maistoin yhden kerran. Loput meni kyllä haaskuuseen, en sitten uskaltanut syödä koko palaa vaikka tuosta kokeilumaistiaisesta ei mitään kamalaa seurannut.

        Ap. eitietoinen

        🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️


    • jokaisellameistä

      vatsoissamme on 2kg möykky bakteereja.

    • pastori33

      Yleensähän sanotaan, että nimenomaan pastöroimattomasta maidosta tehtyä juustoa kannattaisi syödä, koska se monipuolistuttaa suoliston bakteerikantaa.

      • Anonyymi

        Wc käynnin jälkeen ei kannata pestä käsiä koska se monipuolistaa suoliston bakteerikantaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Wc käynnin jälkeen ei kannata pestä käsiä koska se monipuolistaa suoliston bakteerikantaa.

        Muut käyttää sentään vessapaperia, kokeile sinäkin!


    • Anonyymi

      Netistä ohjetta
      https://uusi.keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=7660.0:
      //www.maitohygienialiitto.fi/suomalainen-maito/raakamaito
      Virossa joka ruokakaupassa saa raakamaitoa /toorpiim ja lapset terveitä.

      https://www.selver.ee/mahe-toorpiim-pajumae-talu-500-ml://www.selver.ee/toorpiim-pastoriseerimata-nopri-1-l
      Oli aika jolloin toin omaan kannuun Kesktur piimkojda 2 lt ja maksoi euron.
      https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g274958-d2705980-Reviews-Central_Market_Keskturg-Tallinn_Harju_County.html

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ricottajuuston valmistus kotikonstein on aivan helppoa.
      Tarvitset maitoa, sitruunamehua ja suolaa sekä hieman kärsivällisyyttä.
      Ja pian sinulla on upean samettista ricottaa, jota voit käyttä siltään tai sekoittaa vaikka pastakastikkeen joukkoon.
      Juuston nimi, ricotta, on kyllä vähän huijausta. Itse tehty ricottajuusto nimittäin tarkoittaa uudelleen keitettyä, mikä ei tämän juuston kohdalla ole totta. Juusto on keitetty vain kerran.
      Aivan oikea ricotta tehdään maidon herasta, joka on se osa maidosta, joka perinteisesti tehdyissä juustoissa jää jäljelle. Ja jotta ricotasta saadaan houkuttelevan valkoista, siihen lisätään usein kermaa.
      Kuulostaa monimutkaiselta. Onneksi kotitekoisen ricottajuuston valmistus on aivan yksinkertaista.
      Vaikka juusto olisikin epäaito, on ricotta kuvaavin nimitys tälle kotijuustolle, sillä rakenne ja maku vastaa pehmeää ja hieman makeaa ricottajuustoa.

    • Anonyymi

      Tenttumamma ei ole ikinä kuullut sitäkään että raakamaidosta voidaan valmistaa juustoa!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mikä kaivatussasi

      Oikein häiritsee?
      Ikävä
      140
      1767
    2. Stubb kävi pelaamassa golfia Trumpin kanssa Floridassa

      Presidentit tapasivat aamiaisella, pelasivat kierroksen golfia ja lounastivat yhdessä. Vierailu oli luonteeltaan epävir
      Maailman menoa
      270
      907
    3. Minä tiedän sen

      Sinun ei tarvitse nainen sitä sanoa, minä tiedän jo sen.
      Ikävä
      34
      789
    4. Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?

      Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.
      Ikävä
      65
      687
    5. Minkä kultakimpaleen

      Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik
      Ikävä
      29
      661
    6. Joustoasuminen , kyykyttämistä vai ihan vaan mielenvikaisuutta?

      https://yle.fi/a/74-20149669 Kun asumistukia leikataan joittenkin sääntöjen mukaan,olis pakko muuttaa halvempaan. Mutta
      Maailman menoa
      5
      654
    7. Onko kaivattusi

      Työelämässä vai ei? Jo on niin mitä ajattelet hänen ammatistaan? Jos ei ole niin haittaako se sinua?
      Ikävä
      44
      651
    8. Helppo selvittää onko oma täällä

      Laittaa yhden selvän kysymyksen ja jos kukaan ei osaa vastata, niin oikea ei ole täällä. Saa käyttää vapaasti hyödykse
      Ikävä
      48
      636
    9. Mun veikkaus

      On se, että jos/kun tavataan ja aletaan juttelemaan, tajutaan, että ollaan jotain muuta kuin kuviteltiin. Ja kupla puhke
      Ikävä
      53
      602
    10. Hitto että tekis

      Mieli saada sua
      Ikävä
      43
      600
    Aihe