Lidlin raakamaidosta tehty juusto?

eitietoa

Uskaltaako noita pastoroimattomasta maidosta tehtyjä juustoja syödä? Syöväthän tosin ranskalaiasetkin, mutta Suomessa kaikki meidän maitotuotteet on niin moneen kertaan puhdistettu nykyisin, että bakteerikannat vatsoissamme lienevät erilaiset kuin ranskalaisten.

Toisaalta, 60-luvulla juotiin Suomessakin vielä suoraan lehmän utareesta tullutta maitoa monessa maalaistalossa, joten miksi noita raakamaito/pastoroimattomia juustoja pitää muka nykyisin
varoa? Listeriabakteeriako niissä pitää varoa vai mitä? Miksi Lidl myisi "vaarallista" juustoa?

12

3796

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aitomaito

      ...niinpä niin...
      Suomalaisen on parasta syödä VAIN Valion superprosessoituja tuotteita. Maito käsitellään kaikilla mahdollisilla tavoilla, siitä erotellaan kaikki komponentit ja sitten niistä komponenteista rakennetaan juuston-, maidon-, voin- jne "kaltaisia" tuotteita suomalaiseen makuun....

      • maitoilija

        Valion (kuten myös muiden meijereitten) normaalin kulutusmaidon "superprosessoinnit":
        pastörointi= pidetään normaalina maidon käsittelynä kaikissa kaupan kulutusmaidoissamme.

        Vakiointi= pähkinänkuoressa isoista vastaanotetuista maitoeristä meijerissä separoidaan rasvaa pois/lisätään rasvaa saavuttaaksemme halutun vakiorasvaprosentin kaikkiin myytäviin maitoeriin, lehmät kun ei lypsä kaikki samalla pitoisuudella varustettua maitoa joka on esim. rotu/ruokintaperäinen sekä eläinyksilökohtainen ominaisuus. Ei ole reilua jos naapurin maitopurkissa olisi rasva% 5,6 ja sinun purkissa 3,5!

        Homogenointi=pähkinänkuoressa maidon rasvapalloset pilkotaan sellaiseen muotoon ettei ne voi nousta maidon pinnalle, kuten raakamaidolle käy. Ennen kun tätä alettiin harrastamaan kiukuteltiin mm. ravintsemusliikkeitten ruuanjakelussa siitä kuinka joku saa maitolasiinsa sen oikein kermaisen maidon sieltä pinnasta ja joku toinen taas saa laihaa maitoa. Ravistelisitko itsekin aina maitotölkit tämän tästä ennen kun ottaisit maitoa?

        Maitoon on valtion ravitsemustoimikunnan ideasta lisätty reilu vuosikymmen D-vitamiinia siksi että sitä ei täällä muuten saa aina niin runsaasti kun olisi hyvä. Kyseessä on aivan luonnollinen D-vitamiinilisä ja toisekseen tämä tehdään kansanterveyden parantamiseen suunnattuna toimenpiteenä verrattavissa esim. miksi suolaan lisätään jodia.

        Siihen minä en sitten osaa kommentoida mitä mahtanet tarkoittaa kaikkien komponenttien erottelulla tai mistä olet "tietämyksesi" hankkinut. Voinet myös tarkentaa jos haluat, tuota
        "rakennetaan ---- "kaltaisia" tuotteita". Onko voin tai juustonvalmistus nyt sinusta nykyään jotenkin aivan radikaalisti muuttunut? Jos on, miten?


    • vaaravaaravaara

      Varo varmuuden vuoksi kaikkea. Varoita myös muita välittömästi.
      Varo syömästä juomasta ja ulostamiasta.
      Hengitystä ennen kaikkea pitää varoa. Ranskasta saattaa tulla tuulen mukana bakteeri suuhun..
      joten pidä se turpas kiinni.

      • aitoaasiaa

        Onko sulla joku paha?


    • maitoilija

      Kirjoittelen tässä vielä nyt tuohon aloittajallekin: itse en välttämättä söisi kyseistä juustoa. Toisaalta esimerkiksi juuston valmistuksessa on hyvin tärkeä rooli erilaisilla bakteereilla, ja jos joukossa olisi huono bakteeri menee yleensä koko juusto pilalle. Lidl ei ottaisi luultavasti hirveitä riskejä tuotteittensa kanssa mutta...

      Keski-Euroopassa ei lypsy- ja navettahygienia tai maidon laatu ole läheskään itsestäänselvyytenä niin hyvällä tolalla kuin meillä. Monissa ulkomaissa maito hinnoiteillaan tuottajalle määrän, ei laadun mukaan. Laadulle voi olla kenties olemassa meikäläisittäin katsoen korkeat esimerkiksi bakteerien ja somaattisten solujen maksimiarvot eli maidon luokitusjärjestelmä. Meillä Suomessa luokittelu ei tosin ala muualla tyypilliseen tapaan 1. luokasta vaan meillä on ollut jo pitkät ajat Suomalaista keksintöä oleva hyvin paljon tiukempi E-luokka mitä ainakaan minun tietojeni mukaan ei ole muissa valtioissa käytössä. Ja tätä E-luokan raakamaitoa on meillä lähes 100% kaikista tuottajatalouksista, vain muutama prosentti jää 1.luokkaan ja 2 luokkaista ei vastaanoteta. Yleisissä vertailuissa vain Norja ja Sveitsi ovat päässeet maidon laadussa lähemmäs meidän tasoa.

      Ennen meidän Suomalaistenkin vatsat kesti paljon paremmin mahdollisia haitallisia bakteereja ruuassa. Ei vain maidossa. Nykyään koko arkielämä on hyvin paljon steriilimpää kun ennen, kaikki ruoka myös. Ennen ei ollut joka talossa jääkaappeja, sitä hyvinkin puutteelisesti säilytettyä makaronilaatikkoa syötiin 3-4 päivääkin ilman mitään ongelmaa. Ja vielä 60-70 luvulla tuottajatalouksien maidon laatu laski säännöllisesti kuumina kesinä lähes koko maassa puutteellisen jäähdytyksen vuoksi. Eikä joka tönön kantturan tissit tai tilan käyttövesikään aina olleet niin puhtaita kun nykyään täytyy olla, ja hyvin pärjättiin ja maitoa juotiin.
      Mutta tämä nykyvastustuskyvyn kestämättöömyys aiheuttaa ongelman tälle raakamaidon myynnille/käytölle isossa mittakaavassa nykyään. Voi olla, että huolellisimmassakin työskentelyssä sattuu jokin virhe ja maito saastuu tilalla vaikka vähäisestikin esim. Ehec-bakteerista. Heti syntyisi epidemia, kuten kävikin Turussa takavuosina. Tämä on syy miksi pastörointi on minun ja monen muunkin asiaa miettineen mielestä edelleen perusteltua .

      • eitietoa

        Kiitos "maitoilija" asiallisesta vastauksesta. Ostin kyllä tuota raakamaidosta tehtyä juustoa Lidlistä ja maistoin yhden kerran. Loput meni kyllä haaskuuseen, en sitten uskaltanut syödä koko palaa vaikka tuosta kokeilumaistiaisesta ei mitään kamalaa seurannut.

        Ap. eitietoinen


    • jokaisellameistä

      vatsoissamme on 2kg möykky bakteereja.

    • pastori33

      Yleensähän sanotaan, että nimenomaan pastöroimattomasta maidosta tehtyä juustoa kannattaisi syödä, koska se monipuolistuttaa suoliston bakteerikantaa.

    • Anonyymi

      Netistä ohjetta
      https://uusi.keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=7660.0:
      //www.maitohygienialiitto.fi/suomalainen-maito/raakamaito
      Virossa joka ruokakaupassa saa raakamaitoa /toorpiim ja lapset terveitä.

      https://www.selver.ee/mahe-toorpiim-pajumae-talu-500-ml://www.selver.ee/toorpiim-pastoriseerimata-nopri-1-l
      Oli aika jolloin toin omaan kannuun Kesktur piimkojda 2 lt ja maksoi euron.
      https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g274958-d2705980-Reviews-Central_Market_Keskturg-Tallinn_Harju_County.html

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ricottajuuston valmistus kotikonstein on aivan helppoa.
      Tarvitset maitoa, sitruunamehua ja suolaa sekä hieman kärsivällisyyttä.
      Ja pian sinulla on upean samettista ricottaa, jota voit käyttä siltään tai sekoittaa vaikka pastakastikkeen joukkoon.
      Juuston nimi, ricotta, on kyllä vähän huijausta. Itse tehty ricottajuusto nimittäin tarkoittaa uudelleen keitettyä, mikä ei tämän juuston kohdalla ole totta. Juusto on keitetty vain kerran.
      Aivan oikea ricotta tehdään maidon herasta, joka on se osa maidosta, joka perinteisesti tehdyissä juustoissa jää jäljelle. Ja jotta ricotasta saadaan houkuttelevan valkoista, siihen lisätään usein kermaa.
      Kuulostaa monimutkaiselta. Onneksi kotitekoisen ricottajuuston valmistus on aivan yksinkertaista.
      Vaikka juusto olisikin epäaito, on ricotta kuvaavin nimitys tälle kotijuustolle, sillä rakenne ja maku vastaa pehmeää ja hieman makeaa ricottajuustoa.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6233
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3986
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      262
      2397
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1940
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1403
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1087
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1050
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      996
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      971
    Aihe