Lidlin raakamaidosta tehty juusto?

eitietoa

Uskaltaako noita pastoroimattomasta maidosta tehtyjä juustoja syödä? Syöväthän tosin ranskalaiasetkin, mutta Suomessa kaikki meidän maitotuotteet on niin moneen kertaan puhdistettu nykyisin, että bakteerikannat vatsoissamme lienevät erilaiset kuin ranskalaisten.

Toisaalta, 60-luvulla juotiin Suomessakin vielä suoraan lehmän utareesta tullutta maitoa monessa maalaistalossa, joten miksi noita raakamaito/pastoroimattomia juustoja pitää muka nykyisin
varoa? Listeriabakteeriako niissä pitää varoa vai mitä? Miksi Lidl myisi "vaarallista" juustoa?

17

4895

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • aitomaito

      ...niinpä niin...
      Suomalaisen on parasta syödä VAIN Valion superprosessoituja tuotteita. Maito käsitellään kaikilla mahdollisilla tavoilla, siitä erotellaan kaikki komponentit ja sitten niistä komponenteista rakennetaan juuston-, maidon-, voin- jne "kaltaisia" tuotteita suomalaiseen makuun....

      • maitoilija

        Valion (kuten myös muiden meijereitten) normaalin kulutusmaidon "superprosessoinnit":
        pastörointi= pidetään normaalina maidon käsittelynä kaikissa kaupan kulutusmaidoissamme.

        Vakiointi= pähkinänkuoressa isoista vastaanotetuista maitoeristä meijerissä separoidaan rasvaa pois/lisätään rasvaa saavuttaaksemme halutun vakiorasvaprosentin kaikkiin myytäviin maitoeriin, lehmät kun ei lypsä kaikki samalla pitoisuudella varustettua maitoa joka on esim. rotu/ruokintaperäinen sekä eläinyksilökohtainen ominaisuus. Ei ole reilua jos naapurin maitopurkissa olisi rasva% 5,6 ja sinun purkissa 3,5!

        Homogenointi=pähkinänkuoressa maidon rasvapalloset pilkotaan sellaiseen muotoon ettei ne voi nousta maidon pinnalle, kuten raakamaidolle käy. Ennen kun tätä alettiin harrastamaan kiukuteltiin mm. ravintsemusliikkeitten ruuanjakelussa siitä kuinka joku saa maitolasiinsa sen oikein kermaisen maidon sieltä pinnasta ja joku toinen taas saa laihaa maitoa. Ravistelisitko itsekin aina maitotölkit tämän tästä ennen kun ottaisit maitoa?

        Maitoon on valtion ravitsemustoimikunnan ideasta lisätty reilu vuosikymmen D-vitamiinia siksi että sitä ei täällä muuten saa aina niin runsaasti kun olisi hyvä. Kyseessä on aivan luonnollinen D-vitamiinilisä ja toisekseen tämä tehdään kansanterveyden parantamiseen suunnattuna toimenpiteenä verrattavissa esim. miksi suolaan lisätään jodia.

        Siihen minä en sitten osaa kommentoida mitä mahtanet tarkoittaa kaikkien komponenttien erottelulla tai mistä olet "tietämyksesi" hankkinut. Voinet myös tarkentaa jos haluat, tuota
        "rakennetaan ---- "kaltaisia" tuotteita". Onko voin tai juustonvalmistus nyt sinusta nykyään jotenkin aivan radikaalisti muuttunut? Jos on, miten?


      • Anonyymi
        maitoilija kirjoitti:

        Valion (kuten myös muiden meijereitten) normaalin kulutusmaidon "superprosessoinnit":
        pastörointi= pidetään normaalina maidon käsittelynä kaikissa kaupan kulutusmaidoissamme.

        Vakiointi= pähkinänkuoressa isoista vastaanotetuista maitoeristä meijerissä separoidaan rasvaa pois/lisätään rasvaa saavuttaaksemme halutun vakiorasvaprosentin kaikkiin myytäviin maitoeriin, lehmät kun ei lypsä kaikki samalla pitoisuudella varustettua maitoa joka on esim. rotu/ruokintaperäinen sekä eläinyksilökohtainen ominaisuus. Ei ole reilua jos naapurin maitopurkissa olisi rasva% 5,6 ja sinun purkissa 3,5!

        Homogenointi=pähkinänkuoressa maidon rasvapalloset pilkotaan sellaiseen muotoon ettei ne voi nousta maidon pinnalle, kuten raakamaidolle käy. Ennen kun tätä alettiin harrastamaan kiukuteltiin mm. ravintsemusliikkeitten ruuanjakelussa siitä kuinka joku saa maitolasiinsa sen oikein kermaisen maidon sieltä pinnasta ja joku toinen taas saa laihaa maitoa. Ravistelisitko itsekin aina maitotölkit tämän tästä ennen kun ottaisit maitoa?

        Maitoon on valtion ravitsemustoimikunnan ideasta lisätty reilu vuosikymmen D-vitamiinia siksi että sitä ei täällä muuten saa aina niin runsaasti kun olisi hyvä. Kyseessä on aivan luonnollinen D-vitamiinilisä ja toisekseen tämä tehdään kansanterveyden parantamiseen suunnattuna toimenpiteenä verrattavissa esim. miksi suolaan lisätään jodia.

        Siihen minä en sitten osaa kommentoida mitä mahtanet tarkoittaa kaikkien komponenttien erottelulla tai mistä olet "tietämyksesi" hankkinut. Voinet myös tarkentaa jos haluat, tuota
        "rakennetaan ---- "kaltaisia" tuotteita". Onko voin tai juustonvalmistus nyt sinusta nykyään jotenkin aivan radikaalisti muuttunut? Jos on, miten?

        Paljon mieluummin ravistelisin kuin että ne pilkotut rasvat aiheuttaa tulehduksia suolistoon ja verisuoniin, pahimmillaan veritulppia. Onneksi rasvattomassa maidossa ei ole tuota ongelmaa.


    • vaaravaaravaara

      Varo varmuuden vuoksi kaikkea. Varoita myös muita välittömästi.
      Varo syömästä juomasta ja ulostamiasta.
      Hengitystä ennen kaikkea pitää varoa. Ranskasta saattaa tulla tuulen mukana bakteeri suuhun..
      joten pidä se turpas kiinni.

      • aitoaasiaa

        Onko sulla joku paha?


    • maitoilija

      Kirjoittelen tässä vielä nyt tuohon aloittajallekin: itse en välttämättä söisi kyseistä juustoa. Toisaalta esimerkiksi juuston valmistuksessa on hyvin tärkeä rooli erilaisilla bakteereilla, ja jos joukossa olisi huono bakteeri menee yleensä koko juusto pilalle. Lidl ei ottaisi luultavasti hirveitä riskejä tuotteittensa kanssa mutta...

      Keski-Euroopassa ei lypsy- ja navettahygienia tai maidon laatu ole läheskään itsestäänselvyytenä niin hyvällä tolalla kuin meillä. Monissa ulkomaissa maito hinnoiteillaan tuottajalle määrän, ei laadun mukaan. Laadulle voi olla kenties olemassa meikäläisittäin katsoen korkeat esimerkiksi bakteerien ja somaattisten solujen maksimiarvot eli maidon luokitusjärjestelmä. Meillä Suomessa luokittelu ei tosin ala muualla tyypilliseen tapaan 1. luokasta vaan meillä on ollut jo pitkät ajat Suomalaista keksintöä oleva hyvin paljon tiukempi E-luokka mitä ainakaan minun tietojeni mukaan ei ole muissa valtioissa käytössä. Ja tätä E-luokan raakamaitoa on meillä lähes 100% kaikista tuottajatalouksista, vain muutama prosentti jää 1.luokkaan ja 2 luokkaista ei vastaanoteta. Yleisissä vertailuissa vain Norja ja Sveitsi ovat päässeet maidon laadussa lähemmäs meidän tasoa.

      Ennen meidän Suomalaistenkin vatsat kesti paljon paremmin mahdollisia haitallisia bakteereja ruuassa. Ei vain maidossa. Nykyään koko arkielämä on hyvin paljon steriilimpää kun ennen, kaikki ruoka myös. Ennen ei ollut joka talossa jääkaappeja, sitä hyvinkin puutteelisesti säilytettyä makaronilaatikkoa syötiin 3-4 päivääkin ilman mitään ongelmaa. Ja vielä 60-70 luvulla tuottajatalouksien maidon laatu laski säännöllisesti kuumina kesinä lähes koko maassa puutteellisen jäähdytyksen vuoksi. Eikä joka tönön kantturan tissit tai tilan käyttövesikään aina olleet niin puhtaita kun nykyään täytyy olla, ja hyvin pärjättiin ja maitoa juotiin.
      Mutta tämä nykyvastustuskyvyn kestämättöömyys aiheuttaa ongelman tälle raakamaidon myynnille/käytölle isossa mittakaavassa nykyään. Voi olla, että huolellisimmassakin työskentelyssä sattuu jokin virhe ja maito saastuu tilalla vaikka vähäisestikin esim. Ehec-bakteerista. Heti syntyisi epidemia, kuten kävikin Turussa takavuosina. Tämä on syy miksi pastörointi on minun ja monen muunkin asiaa miettineen mielestä edelleen perusteltua .

      • eitietoa

        Kiitos "maitoilija" asiallisesta vastauksesta. Ostin kyllä tuota raakamaidosta tehtyä juustoa Lidlistä ja maistoin yhden kerran. Loput meni kyllä haaskuuseen, en sitten uskaltanut syödä koko palaa vaikka tuosta kokeilumaistiaisesta ei mitään kamalaa seurannut.

        Ap. eitietoinen


      • Anonyymi
        eitietoa kirjoitti:

        Kiitos "maitoilija" asiallisesta vastauksesta. Ostin kyllä tuota raakamaidosta tehtyä juustoa Lidlistä ja maistoin yhden kerran. Loput meni kyllä haaskuuseen, en sitten uskaltanut syödä koko palaa vaikka tuosta kokeilumaistiaisesta ei mitään kamalaa seurannut.

        Ap. eitietoinen

        🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️


    • jokaisellameistä

      vatsoissamme on 2kg möykky bakteereja.

    • pastori33

      Yleensähän sanotaan, että nimenomaan pastöroimattomasta maidosta tehtyä juustoa kannattaisi syödä, koska se monipuolistuttaa suoliston bakteerikantaa.

      • Anonyymi

        Wc käynnin jälkeen ei kannata pestä käsiä koska se monipuolistaa suoliston bakteerikantaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Wc käynnin jälkeen ei kannata pestä käsiä koska se monipuolistaa suoliston bakteerikantaa.

        Muut käyttää sentään vessapaperia, kokeile sinäkin!


    • Anonyymi

      Netistä ohjetta
      https://uusi.keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=7660.0:
      //www.maitohygienialiitto.fi/suomalainen-maito/raakamaito
      Virossa joka ruokakaupassa saa raakamaitoa /toorpiim ja lapset terveitä.

      https://www.selver.ee/mahe-toorpiim-pajumae-talu-500-ml://www.selver.ee/toorpiim-pastoriseerimata-nopri-1-l
      Oli aika jolloin toin omaan kannuun Kesktur piimkojda 2 lt ja maksoi euron.
      https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g274958-d2705980-Reviews-Central_Market_Keskturg-Tallinn_Harju_County.html

    • Anonyymi
    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Ricottajuuston valmistus kotikonstein on aivan helppoa.
      Tarvitset maitoa, sitruunamehua ja suolaa sekä hieman kärsivällisyyttä.
      Ja pian sinulla on upean samettista ricottaa, jota voit käyttä siltään tai sekoittaa vaikka pastakastikkeen joukkoon.
      Juuston nimi, ricotta, on kyllä vähän huijausta. Itse tehty ricottajuusto nimittäin tarkoittaa uudelleen keitettyä, mikä ei tämän juuston kohdalla ole totta. Juusto on keitetty vain kerran.
      Aivan oikea ricotta tehdään maidon herasta, joka on se osa maidosta, joka perinteisesti tehdyissä juustoissa jää jäljelle. Ja jotta ricotasta saadaan houkuttelevan valkoista, siihen lisätään usein kermaa.
      Kuulostaa monimutkaiselta. Onneksi kotitekoisen ricottajuuston valmistus on aivan yksinkertaista.
      Vaikka juusto olisikin epäaito, on ricotta kuvaavin nimitys tälle kotijuustolle, sillä rakenne ja maku vastaa pehmeää ja hieman makeaa ricottajuustoa.

    • Anonyymi

      Tenttumamma ei ole ikinä kuullut sitäkään että raakamaidosta voidaan valmistaa juustoa!

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Raimo laamanen

      Onko Raimo siirtynyt yläkerran orkesteriin ? Jos on niin jaksamista Seijalle.
      Puolanka
      15
      2226
    2. Ulosotossa olevan tulisi saada itse päättää

      Maksetaanko hänen ulosotossa olevia velkoja takaisin yksi kerrallaan vai ripotellen pikku summia sinne tänne, kuten ulos
      172
      2202
    3. Aloitko pelätä siis

      Että otan suhun oikeasti yhteyttä
      Ikävä
      105
      1077
    4. Sanna Marin veti posket lommolla röökiä Ruisrockissa

      Tai ainakin röökin näköistä, liekö itse käärittyä 🫢
      Kotimaiset julkkisjuorut
      114
      929
    5. Olet ollut aika törkeä minua kohtaan

      Sillä tavalla ovelasti, ettei mitään "todisteita" ole mistään. Eli niin kuin, että mitään et ole tehnyt, mutta toisaalta
      Ikävä
      46
      857
    6. Antin piti riuhtoa Sofia irti pojankIopista

      Oli festivaaleilla Iiimautunut johonkin jätkään, niin Antin piti käydä irroittamassa täti ja pelastamassa poikanen. Pah
      Maailman menoa
      167
      856
    7. Nainen rakkaus sinua kohtaan ei kuole koskaan

      Ihastunut olen moniin vuosien varrella mutta vain sinä jäit sydämeen enkä vaan osaa unohtaa. Olit silloin parasta elämäs
      Ikävä
      35
      806
    8. Saisipa sitä palata ajassa taaksepäin

      maailmaan jossa oli vielä edes joku järki tallella ja ajatus takana. Sain myös suunnatonta iloa erään henkilön näkemises
      Ikävä
      30
      756
    9. Maskuliininen herrasmies

      Tekee aloitteen. 🌸
      Ikävä
      131
      755
    10. Voi ei kuvitteletkohan sä

      Nyt etten ookaan susta kiinnostunut 😿😿 ethän ajattele niin 🥺
      Ikävä
      43
      724
    Aihe