Lidlin raakamaidosta tehty juusto?

eitietoa

Uskaltaako noita pastoroimattomasta maidosta tehtyjä juustoja syödä? Syöväthän tosin ranskalaiasetkin, mutta Suomessa kaikki meidän maitotuotteet on niin moneen kertaan puhdistettu nykyisin, että bakteerikannat vatsoissamme lienevät erilaiset kuin ranskalaisten.

Toisaalta, 60-luvulla juotiin Suomessakin vielä suoraan lehmän utareesta tullutta maitoa monessa maalaistalossa, joten miksi noita raakamaito/pastoroimattomia juustoja pitää muka nykyisin
varoa? Listeriabakteeriako niissä pitää varoa vai mitä? Miksi Lidl myisi "vaarallista" juustoa?

12

2224

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • aitomaito

   ...niinpä niin...
   Suomalaisen on parasta syödä VAIN Valion superprosessoituja tuotteita. Maito käsitellään kaikilla mahdollisilla tavoilla, siitä erotellaan kaikki komponentit ja sitten niistä komponenteista rakennetaan juuston-, maidon-, voin- jne "kaltaisia" tuotteita suomalaiseen makuun....

   • maitoilija

    Valion (kuten myös muiden meijereitten) normaalin kulutusmaidon "superprosessoinnit":
    pastörointi= pidetään normaalina maidon käsittelynä kaikissa kaupan kulutusmaidoissamme.

    Vakiointi= pähkinänkuoressa isoista vastaanotetuista maitoeristä meijerissä separoidaan rasvaa pois/lisätään rasvaa saavuttaaksemme halutun vakiorasvaprosentin kaikkiin myytäviin maitoeriin, lehmät kun ei lypsä kaikki samalla pitoisuudella varustettua maitoa joka on esim. rotu/ruokintaperäinen sekä eläinyksilökohtainen ominaisuus. Ei ole reilua jos naapurin maitopurkissa olisi rasva% 5,6 ja sinun purkissa 3,5!

    Homogenointi=pähkinänkuoressa maidon rasvapalloset pilkotaan sellaiseen muotoon ettei ne voi nousta maidon pinnalle, kuten raakamaidolle käy. Ennen kun tätä alettiin harrastamaan kiukuteltiin mm. ravintsemusliikkeitten ruuanjakelussa siitä kuinka joku saa maitolasiinsa sen oikein kermaisen maidon sieltä pinnasta ja joku toinen taas saa laihaa maitoa. Ravistelisitko itsekin aina maitotölkit tämän tästä ennen kun ottaisit maitoa?

    Maitoon on valtion ravitsemustoimikunnan ideasta lisätty reilu vuosikymmen D-vitamiinia siksi että sitä ei täällä muuten saa aina niin runsaasti kun olisi hyvä. Kyseessä on aivan luonnollinen D-vitamiinilisä ja toisekseen tämä tehdään kansanterveyden parantamiseen suunnattuna toimenpiteenä verrattavissa esim. miksi suolaan lisätään jodia.

    Siihen minä en sitten osaa kommentoida mitä mahtanet tarkoittaa kaikkien komponenttien erottelulla tai mistä olet "tietämyksesi" hankkinut. Voinet myös tarkentaa jos haluat, tuota
    "rakennetaan ---- "kaltaisia" tuotteita". Onko voin tai juustonvalmistus nyt sinusta nykyään jotenkin aivan radikaalisti muuttunut? Jos on, miten?


  • vaaravaaravaara

   Varo varmuuden vuoksi kaikkea. Varoita myös muita välittömästi.
   Varo syömästä juomasta ja ulostamiasta.
   Hengitystä ennen kaikkea pitää varoa. Ranskasta saattaa tulla tuulen mukana bakteeri suuhun..
   joten pidä se turpas kiinni.

   • aitoaasiaa

    Onko sulla joku paha?


  • maitoilija

   Kirjoittelen tässä vielä nyt tuohon aloittajallekin: itse en välttämättä söisi kyseistä juustoa. Toisaalta esimerkiksi juuston valmistuksessa on hyvin tärkeä rooli erilaisilla bakteereilla, ja jos joukossa olisi huono bakteeri menee yleensä koko juusto pilalle. Lidl ei ottaisi luultavasti hirveitä riskejä tuotteittensa kanssa mutta...

   Keski-Euroopassa ei lypsy- ja navettahygienia tai maidon laatu ole läheskään itsestäänselvyytenä niin hyvällä tolalla kuin meillä. Monissa ulkomaissa maito hinnoiteillaan tuottajalle määrän, ei laadun mukaan. Laadulle voi olla kenties olemassa meikäläisittäin katsoen korkeat esimerkiksi bakteerien ja somaattisten solujen maksimiarvot eli maidon luokitusjärjestelmä. Meillä Suomessa luokittelu ei tosin ala muualla tyypilliseen tapaan 1. luokasta vaan meillä on ollut jo pitkät ajat Suomalaista keksintöä oleva hyvin paljon tiukempi E-luokka mitä ainakaan minun tietojeni mukaan ei ole muissa valtioissa käytössä. Ja tätä E-luokan raakamaitoa on meillä lähes 100% kaikista tuottajatalouksista, vain muutama prosentti jää 1.luokkaan ja 2 luokkaista ei vastaanoteta. Yleisissä vertailuissa vain Norja ja Sveitsi ovat päässeet maidon laadussa lähemmäs meidän tasoa.

   Ennen meidän Suomalaistenkin vatsat kesti paljon paremmin mahdollisia haitallisia bakteereja ruuassa. Ei vain maidossa. Nykyään koko arkielämä on hyvin paljon steriilimpää kun ennen, kaikki ruoka myös. Ennen ei ollut joka talossa jääkaappeja, sitä hyvinkin puutteelisesti säilytettyä makaronilaatikkoa syötiin 3-4 päivääkin ilman mitään ongelmaa. Ja vielä 60-70 luvulla tuottajatalouksien maidon laatu laski säännöllisesti kuumina kesinä lähes koko maassa puutteellisen jäähdytyksen vuoksi. Eikä joka tönön kantturan tissit tai tilan käyttövesikään aina olleet niin puhtaita kun nykyään täytyy olla, ja hyvin pärjättiin ja maitoa juotiin.
   Mutta tämä nykyvastustuskyvyn kestämättöömyys aiheuttaa ongelman tälle raakamaidon myynnille/käytölle isossa mittakaavassa nykyään. Voi olla, että huolellisimmassakin työskentelyssä sattuu jokin virhe ja maito saastuu tilalla vaikka vähäisestikin esim. Ehec-bakteerista. Heti syntyisi epidemia, kuten kävikin Turussa takavuosina. Tämä on syy miksi pastörointi on minun ja monen muunkin asiaa miettineen mielestä edelleen perusteltua .

   • eitietoa

    Kiitos "maitoilija" asiallisesta vastauksesta. Ostin kyllä tuota raakamaidosta tehtyä juustoa Lidlistä ja maistoin yhden kerran. Loput meni kyllä haaskuuseen, en sitten uskaltanut syödä koko palaa vaikka tuosta kokeilumaistiaisesta ei mitään kamalaa seurannut.

    Ap. eitietoinen


  • jokaisellameistä

   vatsoissamme on 2kg möykky bakteereja.

  • pastori33

   Yleensähän sanotaan, että nimenomaan pastöroimattomasta maidosta tehtyä juustoa kannattaisi syödä, koska se monipuolistuttaa suoliston bakteerikantaa.

  • Anonyymi

   Netistä ohjetta
   https://uusi.keskustelukanava.agronet.fi/agronet/index.php?topic=7660.0:
   //www.maitohygienialiitto.fi/suomalainen-maito/raakamaito
   Virossa joka ruokakaupassa saa raakamaitoa /toorpiim ja lapset terveitä.

   https://www.selver.ee/mahe-toorpiim-pajumae-talu-500-ml://www.selver.ee/toorpiim-pastoriseerimata-nopri-1-l
   Oli aika jolloin toin omaan kannuun Kesktur piimkojda 2 lt ja maksoi euron.
   https://www.tripadvisor.fi/Attraction_Review-g274958-d2705980-Reviews-Central_Market_Keskturg-Tallinn_Harju_County.html

  • Anonyymi
  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Ricottajuuston valmistus kotikonstein on aivan helppoa.
   Tarvitset maitoa, sitruunamehua ja suolaa sekä hieman kärsivällisyyttä.
   Ja pian sinulla on upean samettista ricottaa, jota voit käyttä siltään tai sekoittaa vaikka pastakastikkeen joukkoon.
   Juuston nimi, ricotta, on kyllä vähän huijausta. Itse tehty ricottajuusto nimittäin tarkoittaa uudelleen keitettyä, mikä ei tämän juuston kohdalla ole totta. Juusto on keitetty vain kerran.
   Aivan oikea ricotta tehdään maidon herasta, joka on se osa maidosta, joka perinteisesti tehdyissä juustoissa jää jäljelle. Ja jotta ricotasta saadaan houkuttelevan valkoista, siihen lisätään usein kermaa.
   Kuulostaa monimutkaiselta. Onneksi kotitekoisen ricottajuuston valmistus on aivan yksinkertaista.
   Vaikka juusto olisikin epäaito, on ricotta kuvaavin nimitys tälle kotijuustolle, sillä rakenne ja maku vastaa pehmeää ja hieman makeaa ricottajuustoa.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Seiska: Sofia Belorf haki terapeutilta apua - Avautuu Stefan Thermanista: "Räjähdysherkkä ilotulite"

   Sofia Belórf avautuu miesystäviensä Stefan Thermanin ja Niko Ranta-ahon yhteisistä piirteistä Seiskalle. Therman heitti Sofian tavarat ulos ikkunasta
   Kotimaiset julkkisjuorut
   80
   3962
  2. Raju tilitys Stefan T, nyt aloitti Sofia haukkumiset ja käy terapiassa.

   Siitä nähtiin taas, Sofia alkoi heti syyttelyt ja kaikki kertonut Seiskassa,ei osannut tätäkään nainen pitää suutaan kiinni erosta.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   381
   2886
  3. Sofia ilmestyi eilen illalla instaansa, on silmät surulliset ja koko kasvojen olemus .

   Ei ole koskaan helppoa eroa olemassa, vaikka kuinka sitä toisin jotkut väittävät.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   69
   1924
  4. Voitko kertoa rakas

   mikä sen muutoksen sinussa aiheutti?
   Ikävä
   146
   1536
  5. Marin jälleen poliittisia irtopisteitä keräämässä, matkusti Ukrainaan

   Saamme varmasti kuvasarjoja liikuttuneesta Marinista itkemässä ja surkuttelemasta ukrainalaisia. Loistava tilaisuus taas kerätä itselleen
   Maailman menoa
   370
   1076
  6. Tampereen sanna lähti lomalle Ukrainaan

   Suomessakin olisi asioita hoidettavana, ja siellä vaan ulkomailla patsastelee. Milloin on seuraavat eduskuntavaalit? Valtion velkaantumisen on loputt
   Tampere
   374
   1051
  7. Varoituksen sana

   Älkää satuttako sitä ihmistä ketä rakastatte. Jos niin teette, edessä on katumuksen täyteinen pitkä yksinäisyys. Itsellä se varmaan jatkuu koko loppue
   Ikävä
   71
   949
  8. Mies eikä me voitas nähdä

   viikonloppuna? :) ai niin ootko muuten varattu?
   Ikävä
   108
   864
  9. Tekis mieli kertoa

   Miten pahalta tää on tuntunut ja mitä mietin mut en uskalla ottaa riskiä että sattuu vaan yhä enemmän. Ei näille tunteille voi mitään. Olisin vaan toi
   Ikävä
   28
   862
  Aihe