Mistä tiedämme, ettemme liiku

uusitähti

Voiko olla mahdollista, että me liikumme avaruudessa linnunradan mukana ympäri universumia?
Mitä jos koko tunnettu maailmankaikkeus liikkuu koko ajan hurjaa vauhtia eteenpä...siis jonnekin?

30

524

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tilannetta voi tarkastella 2.7K mikroaaltotaustasäteilyyn nähden. Sitä tulee jokaisesta suunnasta ja tänne nyt ehtivä säteily on ollut liikkeella 13.8 miljardia vuotta synnyttyään 380000 vuotta alkuräjähdyksen jälkeen. Liikkeemme tuon säteilyn suhteen on mitattavissa katsomalla säteilyn aallonpituuden Doppler - siirtymää eli säteilyn dipoli - anisotropiaa. Menosuunnassa vastaan tuleva säteily on sinisiirtynyttä, taakse jäävä taas punasiirtynyttä. Tämä säteily syntyi siis nyt havaittavissa olevan maailmankaikkeuden äärireunoilla kauan ennen ensimmäisten tähtien muodostumista.

      Dipoli - anisotropian perusteella liikumme mikroaaltotaustaan nähden noin 627 km/s nopeudella. Suuntanamme on galaktinen longitudi l = 276°±3°, b = 30°±3°. Maapallo kiertää Aurinkoa noin 29.8 km/s nopeudella ja Aurinkokunta kiertää Linnunradan massakeskipistettä noin 230 km/s nopeudella.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Galaktinen_koordinaatisto

      Täältä katsottuna tuo suunta on siis 90 asteen kulmassa galaksin keskustan suuntaan nähden (nolla tai 360 astetta) ja 30 asteen kulmassa galaksin tasoon nähden. Nopeudessa on mukana Aurinkokunnan liikenopeus Linnunradan ympäri ja koko Linnunradan galaksin oma liikenopeus.

    • paskainennauraja

      DDD Ihanko tosissasi tuollaista paskaa väännät??

      Miksi se sitten laajenee...se mikä laajenee myös liikkuu..ei siinä tarvitse mitään vitun matemaattisia paskakaavoja.

      • Liikkuuko ilmapallo, kun siihen puhalletaan ilmaa? Eiköhän pallon sijainti pysy entisellään, vaikka se turpoaa suuremmaksi.


      • trollitonääliöitä

        Ja kaikkein suurin ääliökahjo olet sinä!Voisit painua takaisin lastentarhaan opettelemaan elämänaakkosia pösilö..


      • Occamologi
        agnoskepo kirjoitti:

        Liikkuuko ilmapallo, kun siihen puhalletaan ilmaa? Eiköhän pallon sijainti pysy entisellään, vaikka se turpoaa suuremmaksi.

        a) ..se mikä laajenee myös liikkuu.
        b) "Liikkuuko ilmapallo, kun siihen puhalletaan ilmaa?"

        a) Tämä lähes runollinen lause on myös totta. JOPA: Ei ole laajenemista ilman liikettä, sillä
        elleivät laajenevan järjestelmän pisteet liiku toistensa suhteen, järjestelmä ei laajene.

        b) Jopa keskipiste etenee pallon täyttökohdasta laajenemisen seurauksena.. Muiden pisteiden liikkuminen . . . ks. kohta a).

        Skepo taisi nyt olla "Occamin moodissa" jättäessään oletuksissa todellisuuden huomioimatta.


      • MrNewTime
        agnoskepo kirjoitti:

        Liikkuuko ilmapallo, kun siihen puhalletaan ilmaa? Eiköhän pallon sijainti pysy entisellään, vaikka se turpoaa suuremmaksi.

        Laajeneva ilmapallo liikkuu avaruudessa Maapallon mukana koko ajan.

        Laajenevan ilmapallon erilliset rakenteet liikkuvat avaruudessa suhteessa toisiinsa. Eihän se ilmapallo voisi muuten laajentua.

        Laajenevan ilmapallon sisälle liikkuu / työntyy ilmaa.

        Tai sitten sen ulkoisen paineen / työntävän voiman pitää pienentyä jne.

        MrNewTime


    • varmatieto

      minä en liiku mihinkään

    • Kaikki liikehän on suhteellista.

      Minkä suhteen maailmankaikkeus liikkuisi?

      • SuhteetontaTeoriaa

        Minun! ;)
        Vai mitä?
        Eks avaruudesta voi valita ihan minkä tahansa pisteen ton vertailukohdaksi? :D

        Toisaalt jos puhutaan sit maailmankaikkeudesta kokonaisuutena (ja jota jo itekin koitin tuolla ylempänä pähkäillä) niin: Juuri niin! Kun ei kukaan taida tietää et mitä maailmankaikkeuden "ulkopuolella" (jos sellainenkin on) oikein on!?


      • SuhteetontaTeoriaa kirjoitti:

        Minun! ;)
        Vai mitä?
        Eks avaruudesta voi valita ihan minkä tahansa pisteen ton vertailukohdaksi? :D

        Toisaalt jos puhutaan sit maailmankaikkeudesta kokonaisuutena (ja jota jo itekin koitin tuolla ylempänä pähkäillä) niin: Juuri niin! Kun ei kukaan taida tietää et mitä maailmankaikkeuden "ulkopuolella" (jos sellainenkin on) oikein on!?

        Jos jalkapallopelin dynamiikkaa tutkiessaan asettaa koordinaatiston origon pelipallon sisään, ei pallo liiku lainkaan. Poistetaan pallon ympäriltä kaikki muu, niin pallo ei edes näytä liikkuvan.

        Periaatteessa voitaisiin tarkastella maailmankaikkeuden liikettä itsensä suhteen, eli vaikka pyörimistä painopisteensä ympäri, mutta käytännössähän maailmankaikkeus on niin dynaaminen ja kaikensuuntaista suhteellista liikettä täynnä, että mittaus jäänee utopiaksi.


      • SuhteetontaKolinaa

        Huono vertaus, koska jalkapallokenttähän ei laajene pelin aikana, mutta avaruus sen tekee! ;) Ja sä nyt sit päätit havainnollistaa maailmankaikkeuden liikkumattomuutta poistamalla yhtälöstä koko maailmankaikkeuden, niinkö? Koko maailmankaikkeus on siis vain se piste, jossa mitataan!?

        Ja onko se alkuperänen jalkapallokenttäkin ton maailmankaikkeuden ulkopuolella? Vai ihan muuten vaan sen pallon sisällä olevan mittauspisteen suhteen liikkumaton?

        Mut sähän voisit todistaa ton teorias paikkansapitävyyden vaikka siten, että meet junaradalle seisomaan! Jos sun teorias pitää paikkaansa, koko loppumaailmankaikkeus sun ympärilläs (sinusta itsestäsi mitattaessa) ei liiku mihinkään, joten se on varsin turvallista!


    • airfoiljokaeikirj

      Aikamoisia tolloja nuo Buahuat ja DDDDDDDDDD vastaajat.
      Mutta ei kaikki ymmärräkkään edes itse kysymystä, kuinka he sitten toisten viisaita vastauksiakaan ymmärtäisivät? Ei niin mitenkään Mun vuoro DDDDD ja sille DD

    • BUAHHAAMAUHAAAAAA

      Keharin kyssiä ei ymmärrä kukan koska ne ovat päättömiä.

    • näin-olettaisin

      Onhan se mahdollista, kukaan ei vain ole tämän tapaista "galaktista" kiertoa maailmankaikkeuden mittakaavassa havainnut. Vaikea se varmaan olisikin todetakin kun ei ole reunaa tavoitettu tapahtumahorisontin vuoksi. Sama ongelma tulisi kun etsisimme oletettua keskipistettä. Voipa olla niinkin että meidän tuntemamme "maailmankaikkeus" on vain valtava määrä galakseja liikkeessä samaan suuntaan mutta koko maailmankaikkeudesta tämä ryhmä on vain pieni pläntti universumin laitapuolessa..... mene ja tiedä.

      • OlettaisitHiemanVäärin

        Ei voi. (siis kaikki mennä samaan suuntaan)
        Kyl niillä senverran on nuuskua ainakin sen suhteen, et tuleeks joku galaksi meitä kohti, vai meneekö poispäin, tosta punasiirtymkstä, et: Ei millään mene kaikki samaan suuntaan! Ja sen lisäks, monia galakseja (myös omaamme) kiertää ihan havaittavissa olevia ja useita satelliittigalakseja - jotka siis kiertää isäntägalaksiaan - et ne ei ainakaan o menossa mihinkään samaan suuntaan.

        Ja sen lisäks. Galakseista on tehty ihan suht massiivia karttojakin, et ei ne mikään pläntti ole, vaan ennemminki tollai hunajakennomainen rakennelma.


    • sittenlasketaansiitä
    • MaksoiVainPariSataa

      Auringon etäisyys Maasta on myös mitattu oikein kunnollisella etäisyysmittarilla jonka valonsäde kesti lämmön ja tuli takaisin mitattavaksi.

      • "Auringon etäisyys Maasta on myös mitattu oikein kunnollisella etäisyysmittarilla jonka valonsäde kesti lämmön ja tuli takaisin mitattavaksi."

        Itse asiassa juuri näin on tehty, joskin valon sijaan käytettiin mittauksessa pitkäaaltoisempaa sähkömagneettista säteilyä 38MHz taajuudella. Tutka toimii myös tuolla taajuudella kunhan antenni on tarpeeksi iso. Tämä keskustelu huhtikuussa 2017.

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14801023/auringon-etaisyys-maasta-#comment-89435209


    • enosaisiveikata

      Hih hih vai kohti avaruuden tiiliseinää.! . Mutta siis tuossa välissä oli joku tähtitieilijä joka tiesi tuon punasiirtymän ja sinisiirtymän avaruudessa suhteessa valoon joka tulee jompaan kumpaan suuntaan verrattuna meihin eli jotenkin on tuon valon suuntaa pystytty mittaamaan meihin verrattuna. Ehkä niiden avulla ja joidenkin muiden avaruuden pisteiden avulla oli saatu nuo lukemat miten kovaa liikumme eli aika huimaa jos se on noin 600km/s mutta eihän se ole tietenkään valon nopeuteen verrattuna mikään määrä. Avaruus on myös tajuttoman kylmä paikka, muistaakseni monta sataa astetta pakkasta on keskimääräinen yleisin lämpötila, tosin suurin osa tai iso osa auringoista eli tähdistä on ihan tajuttoman kuumia ja on vaikea kuvitella miten jotkut auringot sinkauttelevat jotain tajuttomia gammasäde ja rötgensäde ja ties mitä pulsseja hirvittävällä voimalla tajuttoman suuria pitkiä matkoja avaruuteen. On ehkä jonkun näköinen etu että olemme aika linnunradan reunalla joten voimakkaammat ja epätavallisimmat avaruuden hirviömäiset ääri ilmiöt eivät ainakaan vielä ole suoraan tänne saakka ulottuneet. Tosin joku on laskenut että linnunradan keskustassa on hirvittävän iso musta aukko joka kai sitten joskus mahdollisesti syö koko linnunradan joskus parin miljardin vuoden päästä? että siinäpähän on ihmettelyä että nielaiseeko laajentunut aurinko maapallon ensin vai linnunradan keskustan musta aukko, ja onko nuo uhat miljardeissa vuosissa etäisyydeltään vai vain miljoonien vuosien päässä.

    • IteoppinutTähtitietäjä

      Juuu, Aurinko laajentuu ensin ties kuinka suureksi ja sitten se pusertuu rusinan kokoiseksi mustaksi hirviömäiseksi aukoksi joka nielaisee ei vielä oikein tiedetä kenet mutta meidät ainakin ja kyllä kai nyt sitten Marsinkin että sinne on aivan turhaa mennä karkuun sitten.

      • kjhkjhkjhkj

        Aurinko on aivan liian pieni muuttuakseen mustaksi aukoksi.


      • Rillihiilijämät
        kjhkjhkjhkj kirjoitti:

        Aurinko on aivan liian pieni muuttuakseen mustaksi aukoksi.

        Kun Aurinko on polttanut hiilivarastonsa loppuun niin jäähän siitä sitten jonkilnlaista tuhkaa?


      • ExB
        Rillihiilijämät kirjoitti:

        Kun Aurinko on polttanut hiilivarastonsa loppuun niin jäähän siitä sitten jonkilnlaista tuhkaa?

        Lue URSAn kirjasta "Tähtitieteen perusteet" yksityiskohdat siitä, miten Auringon kokoinen eli alemman pääsarjan tähti käyttäytyy heliumin syttymisen jälkeen (heliumleimahdus). Näin pieni tähti ei päädy polttamaan heliumista syntynyttä hiiltä fuusioreaktiossa ollenkaan vaan jäähtyy jättiläisvaiheen jälkeen valkoiseksi kääpiöksi, jota ympäröi avaruuteen purkautunut kaasupilvi.

        Auringon heliumin palamisen tuhka on hiiltä. Aurinkoa hieman raskaamman tähden tuhka olisi happea ja/tai piitä.


    • NäinNeHommatEtenevät
      • NäinNeHommatTakautuvat

        Miksi mennyt aikamuoto jaaritteli?
        Kyllä "Steve" on jaarittelemassa vieläkin!


    • TulipahanVastattua

      Olishan se varsin suotavaa, että me liikuttais linnunradan mukana pitkin avaruutta universumin ympäri (tai no tohon en ota kantaa, et liikkuuks linnunrata universumin ympäri, tai menee liian vaikeeks!) sillä jos ei liikuttais, me oltais alta aikayksikön avaruudessa, ja kuoltais!?

      Koko maailmankaikkeuden liikkuminen "jossain" "johonkin" suuntaan taas menee jo nii heviks metafysiikaks, et siihen ei taida maailmasta montaa ihmistä vastaamaan löytyä? Ellei sit ehkä joiltain psykiatrisilta osastoilta?

    Ketjusta on poistettu 9 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1515
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1035
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      990
    Aihe