Benzovieroitus & ahdistus

Bentzohell

Olen käyttänyt benzoa pääasiallisesti nukahtamiseen jo päälle 4 vuotta ja käyttö on ollut päivittäistä. Nyt olen lopettamassa niitä ja vähennys on loppupuolella. Koen välillä aivan sietämätöntä ahdistusta ja levottomuutta, kuin olisin juonut liikaa kahvia (en juo kahvia joten siitä tämä ei johdu). Nukkuminenkin on välillä huonoa ja joskus herään ihan kamaliin painajaisiin yöllä. Yöt ovat hirveitä. Kerran heräsin kauhukohtaukseen, jossa huusin unissani.

Muiden kokemuksia vieroituksesta?

243

8491

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pauliina-I

      Minulla myös bentsovieroitus loppusuoralla. Puoli vuotta olen vähentänyt ja viineiset lääkkeet lokakuussa ja sitten se on loppu. Minä olen myös ollut levoton. Liikkeet ja tekemiset ova äkkipikaisia, haju ja kuuloaisti virttyneet äärimmilleen eli haistan hajuja joita en ennen haistanut ja pienetkin äänet häiritsevät. Pahimpia vieroitusoireitani on sisäinen tärinä/vapina ja käsien sekä jalkojen nivelkivut ja perestesia tyyppiset tuntemukset. Aikaisemmin minulla oli myös lihasjäykkyyttä ja kipuja mutta ne ovat hävinneet jo aikaisemmin vieroituksen aikana.

      • Bentzohell

        Samanlaista on täälläkin koettu. On kyllä pirullista hommaa nämä pillerit ja niiden purku. Tsemiä loppukoetukseen!


    • ullabulla

      Oireesi ovat aika yleisiä ja normaaleja. Pahimmat vieroitusoireet tuli loppuvaiheessa kun annos pieneni minimiin ja lopulta kokonaan.
      Ensimmäinen kuukausi kokonaan ilman oli painajaismaista. 3-4 kuukautta siitä eteenpäin oli vaihtelevasti oireilua, mutta helpompaa.
      Sinulla on ehkä vähän eri asia, kun otat benzoa nukkumiseen ?
      Joillakin, jotka ottavat ahdistuksiin, paniikkihäiriöön ym. on vaikeampaa,
      sekä vieroitus- että ahdistusoireet hyökkää päälle. Ei kaikilla ja joku tulee taatusti siitä kirjoittamaan, et-tei näin käy, mutta jokaisen vieroitus menee omaa latuaan.
      Toisella helpompaa, toisella vaikeampaa vaikka vierottautuisi juuri ohjeistuksen mukaan.
      Älä anna periksi. Jokainen päivä on eteenpäin. Älä palaa entiseen annostukseen.
      Jos lisäät annosta entiselle tasolle pitkität kärsimystäsi.
      Tsemppiä sulle !

      • Bentzohell

        Kiitos kannustavista sanoistasi!

        Olen myös havainnut, että oireeni ovat pahempia näin loppuvaiheessa vieroitusta... Alku vieroituksesta meni paremmin ja helpommin.

        Vaikka olenkin tottunut käyttämään bentsoa lähinnä nukahtamisen apuna, ahdistus mikä vähentämisen aikana on tullut, on voimakasta ja piinaavaa. En ole tällä tavoin kokenut ahdistusta ennen vähennystä, paitsi kerran kun yritin lopettaa benzot seinään alkuvaiheessa käyttöä, mikä oli erittäin huono päähänpisto. Vieroitusoireet myöskin aiheuttavat minulle ahdistusta. Kun tulee jotenkin kummallinen olo, ahdistun siitä ja kokoajan tulkitsen mikä olossani on vialla. Ja kokoajan on tunne että kaikki ei ole ok. Painajaiset nukkuessa ovat synkkiä, intensiivisiä ja ahdistavia, ja yöt tuppaavat olemaankin monesti aika tuskaisia ja levottomia. Säpsähtelen hereille ahdistuneena. Vaikka päivällä olo saattaisi muuten olla ihan ok, tunnen silti selittämätöntä ahdistuneisuutta ja "tuhon ja turmion" - tunnetta, mikä jäytää taka-alalla, vaikka olisi oikein mukava hetki muuten eikä pitäisi olla syytä ahdistua.

        En toki aiokaan palata entiseen annokseen, vaan sitkutella pienen annokseni kanssa vähentäen sen pieninä muruina, kunnes tulee viimein päivä, jolloin en murusia ota enää. Pelottaa astua se "viimeinen askel", milloin ei ole enää pilleriä ja katsoa mitä sitten tapahtuu. Olen varautunut, että kuukausi pari on vaikeaa. Varmaan sen jälkeenkin voi olla, mutta hiljalleen joskus alkaa helpottaa.


    • ullabulla

      Kun pääset eroon, tulet voimaan paremmin kuin ennen aloitusta ! Se on loppujen lopuksi lyhyt vaihe ihmisen elämästä kun kokee "jäävänsä tyhjän päälle" ilman lääkettä. Se pelottaa, ainakin minua pelotti ja tunsinkin päivittäin, joskus monesti, että "varmaan kuolen seuraavaksi", niin pahoja ahdistuksia oli ja fyysisiä huonoja oloja.
      Psyykkasin itseäni ajattelemaan määrätietoisesti (välillä pakonomaisesti) että e n k u o l e !!!
      Se on vaan lääkkeestä johtuvaa vieroitusoiretta se kaikki !!! Se menee ohi !!!
      Sitten voin hyvin !!!
      Niin kävikin. Meni ohi. Aloin voida paremmin ja paremmin.

      Ataraxia ostin avuksi, koska se on reseptitön ja luin että sitä käytetään laitoksissa ihan virallisesti joihinkin vieroituksiin "rauhoittamaan" oloa. En tiedä oliko se viisasta. Ei se hermoja rauhoittanut kylläkään, mutta vähän väsytti ja torkutti, oli se joku kehno apu yölläkin, kun alkuillalla otti, sen väsyttävä vaikutus oli tehokkaimmillaan yön yli. Yksi pilleri vaikutti minulla lähes 24 tuntia. Jos menee töihin, pitää varautua, että se voi väsyttää liikaakin. Käytin sitä joskus hätäapuna kun olin jo lopettanut itse lääkkeen ja oli tuskaisen vaikeaa. Joitakin ihmisiä se ei väsytä juuri ollenkaan.

      Luin, että mitä kummallisimmat oireet vieroituksen aikana voi pistää vieroituksen piikkiin.
      Voi tulla oloja ja tuntemuksia, joita ei ole koskaan eläessään kokenut. Eikä tule uudestaan kokemaan :D
      Se oli hyvä tietää etukäteen. Voi rauhoittaa itseään. Ei tarvitse koko ajan ajatella, että apua, mikä on vialla !

      Tsemppiä edelleen, kyllä sinä onnistut !

      • jopppe

        Eikös Atarax ole ihan reseptilääke? ei suinkaan ilman reseptiä saatavilla.... .Olen Ataraxia allergiaan liittyvään unettomuuteen käyttänyt ja reseptitavaraa se on.


      • ullabulla
        jopppe kirjoitti:

        Eikös Atarax ole ihan reseptilääke? ei suinkaan ilman reseptiä saatavilla.... .Olen Ataraxia allergiaan liittyvään unettomuuteen käyttänyt ja reseptitavaraa se on.

        Aivan oikein ! Kiitos korjauksesta. Muistin väärin. Se oli Zyrtec, jota ostin ilman reseptiä.
        Samavaikutteinen, ehkä miedompi ?


    • Helpotteleekohan

      Hyvä ketju tämä ja tsemppia lopetuksille! itseäni kiinnostaa sellanen juttu että mistä voi tietää että onko ahdistus,paniikki ,pelko ja epätodellinen olo bentso vieroitus oireita vain muuta psyykkistä ahdistusta? esim PSDT häiriö tms?
      "Taustaa":olen vuosia ottanu pameja epäsäännöllisesti mutta nyt viimeiseiset vuoden ehkä max 5mg 2-3krt viikossa. Ennen on ehkä mennyt 10mg 3-4 krt viikossa.

      Eli diapam poistuu niin hitaasti että sitä on ns:kokoajan elimistössä mutta todella vähän.

      Olisi muilta käyttäjiltä hyvä kuulla mitä ootte mieltä? päivittäin tulee ihme tuntemuksia juuri PANIIKIN-AHDISTUKSEN muodossa ja päähän tulvii ihme ajatuksia ja pelkoja..

      Kun tosiaan tietäs johtuuko liian vähän pamistä elimistössä vai on onko kyse muusta häiriöstä?

      Kiitos

      • nepraska

        Hyvä, että olet voinut vähentää pameja ! Jos otat 2-3 kertaa viikossa 5 mg, vieroitusoireita tulee siinä "nappien" välillä. Ne muistuttaa ahdistusta tai paniikkia, sitä samaa tautia, johon useimmat niitä ottaakin. Voi olla molempiakin päällekkäin ahdistusta, paniikkia, pelkoa sekä lisäksi vieroitusoireita.
        Annostuksesta riippuen viimeisestä pilleristä pitää olla aika monta viikkoa ennenkuin voi tietää mikä oli vieroitusoiretta, mikä omaa psyykkistä tuskaa.
        Toivottavasti alkaisit pärjätä vieläkin harvemmilla pillereillä !
        Puolikas 5mg:sta auttaa myös, jopa neljännes.
        Kokeile seuraavalla kerralla puolikasta !
        Se voisi tasata oloa sen alkaessa poistua elimistöstä, ei tule niin jyrkkää "vuoristorataa", syöksyä alas pelkoihin, kun vaikutus vähenee.
        Koita jaksella !


    • fagir

      Ei ulkopuolinen voi tietää varmuudella, mistä oireesi aiheutuvat, mutta kuulostaa diapamin vähenemisestä elimistössä (keskushermostossa) eli vieroitusoireilta.

    • beenThereToo

      Kun vieroittautuu bentsodiatsepiineista, kannattaa pysyä erossa kaikista stimulanteista kuten kofeiinista, liiasta sokerista jonka aiheuttamat verensokerihypyt voi lisätä ahdistusta sekä natriumglutamaatista. Ongelma on juuri liiallisen glutamaatin kanssa, kun gabareseptorit ei toimi kunnolla vieroituksessa, joten kannattaa välttää liikaa glutamaattia, ainakin keinotekoisessa arominvahvennemuodossa. Glutamaatti on kiihdyttävä vastavälittäjäaine gaballe, kun gaba taas on rauhoittava. Joissakin ruokatuotteissa, kuten soijakastikkeessa on luonnostaan paljon glutamaattia. Tupakka voi lisätä joidenkin ahdistusta ollessaan stimulantti, mutta joillakin kuten kahvinkaan kanssa, ei tupakan kanssa ole ongelmaa. On itsestäänselvää, että alkoholista kannattaa rauhoittavista vieroittautuessa pysyä erossa, koska se vaikuttaa samoihin reseptoreihin, kuin bentsot. Kannattaa varoa kaikkea, mikä pistää virtaa kuten juuri kahvi, koska bentsovieroituksessa ei juurikaan kaipaa olla yhtään levottomampi tai ahdistuneempi, koska itsessäänkin olo voi olla 'säikky.' Ruokavaliolla voi paljon vaikuttaa siihen, millainen olo on. Syömällä mahdollisimman lisäaineetonta terveellistä ruokaa voi ainakin minimoida sen, että huono ruokavalio ei ole se, mikä kurjistaa oloa ja antaa aivoille rakennuspalikoita korjata itseään bentsojen jälkeen. Aivot ja keho tarvii riittävästi ravintoaineita. Verensokerin pitäminen tasaisena voi tehdä yöunista paremman ja ahdistuksesta pienemmän. Liian vähäinen syöminen / liika syöminen voi tehdä myös olosta kurjan ja stressaantuneen olon.

      Erilaiset lisäravinteet ei poista vieroitusoireita ellei sitten vieroitusoireet todellisuudessa ole jonkin vitamiinin puutosta. Kannattaa suhtautua pienellä varauksella erilaisiin lisäravinnekokeiluihin, kun vieroittautuu bentsoista. Ne voivat myös kurjistaa oloa tai ahdistusta, koska keho on monilla paljon herkempi bentsovieroituksessa. Kannattaa kokeilla vain pieniä annoksia ensin mikäli hakee lisäravinteista tukea.

      Jos alkaa kokeilla lääkkeitä auttamaan vieroituksessa, niidenkin kanssa kannattaa olla hiukan varuillaan, jos on herkkä ja ahdistukseen taipuvainen. On hankala myöskin sanoa mikä johtuu mistäkin, jos popsii uusia lääkkeitä ja vieroittautuu toisesta, jos ongelmia tulee.

      Kannattaa kuunnella kehoaan vieroituksessa. Esimerkiksi liikunta liiallisena määränä voi tehdä olon paljon kurjemmaksi vieroitusaikana ja siksi vähempi kevyempi liikunta voi olla parempi idea. Kannattaa olla itselleen armollinen ja levätä riittävästi.

      Päiväkirjan pitäminen oireista voi auttaa huomaamaan miten vieroitus etenee. Jos oireet menee sietämättömäksi, on ehkä syytä stopata annoksen laskeminen joksikin aikaa.

    • fagir

      En huomannut mitään erikoista tapahtuvan vaikka söin mitä normaalistikin ja join kahvia. Tietämättä mistään gaboista mitään.
      Syön tavallista kotiruokaa. Aromattiakin (glutamaattia) sirottelin vähän mausteeksi päälle joskus.
      Ajattelisin niin, että vieroituksessa itsessään on ihan tarpeeksi kestämistä, muun elämän on parempi olla entisellään, samaa ruokaa ja rutiinia, ettei ihan koko ajan ajattelisi vieroitustuskia.
      Toki jos syö epäterveellisesti ruokalistaansa kannattaisi aina tarkistaa.

    • Pamiton

      Ite oon ottanut juuri puolikasta välillä ja jopa yks neljäsosankin,ja helpottaa.. Tosin kyllä Ahdistaa ja tulee muitakin oloja aika miehekkäästi:/ Nyt taitaa olla itellä 8vrk kun olen viimeksi ottanut murusen.. tulee outoja fiiliksiä ja kyllä ahdistaakin aika hyvin:) Ite oo varmaan ottanut noin 15 diapamia 4kk aikana. mutta sitä ennen vuosien epäsäännöllistä käyttöä takana.

    • Pauliina-I

      Hei Benzohell,

      Miten on vieroituksesi edennyt viimepäivinä?

      Itse allekirjoitan aikaisempien kirjoittajien kannanotot! Bentzo kannattaa vähentää hitaasti ihan pieneen annokseen asti ennen lopetusta. Noin tehdessä ei välttämättä tule mitään vieroitusoireita lopetuksen jälkeen. Itse lopetin bentzon kokonaan muutama päivä sitten eikä oikeastaan ainakaan vielä ole tullut mitään lisäoireita pientä yöllistä hikoilua lukuunottamatta. Liitteenä pari linkkiä mielestäni parhaisiin materiaaleihin mihin olen asiassa törmännyt.

      http://www.sosiaalisairaala.fi/koulutusmateriaalia/bentsodiatsepiini_hoitomanuaali.pdf

      https://baylissa.com/symptoms-a-to-z-list/

      • Bentzohell

        Hei Pauliina! Kiitti linkeistä. Lueskelen ne. Ahdistus on aaltoilevaa. Välillä se on sen puolella, että tuntuu suunnilleen, etten kestä enempää ja tekisi mieli ottaa rauhoittava (jota en tee) ja välillä se on helpompana, jolloin en koe oloani sen suuremmin ahdistuneeksi. Yöunet on aika paljon kytköksissä ahdistuksen tasoon. Kun on ollut yö täynnä painajaisia ja huonot unet, seuraavana päivänä olo on usein ahdistunut. Usein seuraan oireitani ja kummallisia oloja niin että ahdistus kohoaa. Se lymyää taka-alalla niinä mukavampinakin hetkinä. Yritän vain hokea itselleni mielessäni, että tämä kummallinen olo on vieroitusoireiden aiheuttamaa, ja menee ohi. Itsensä "harhauttaminen" ajattelemaan muuta vaikka pyykkejä viikkamalla on saanut ahdistuksen unohtumaan hetkeksi. Olen levottomassa olossa saanut paljon kodin juttuja tehtyä, heh heh.

        Mahtava juttu kuulla, että lopetus ei aiheuttanut suurempia ongelmia! Samaa strategiaa vähennyksessä aion noudattaa itsekin, mutta en ihan vielä ole samassa pisteessä kuin sinä vähentämisen kanssa.


    • Pamiton

      Oliks se näin että esim pitkävaikutteinen esim diapami poistuu tai puolittuu todella hitaasti esim 8vrk? eli jos Pauliina on muutaman päivän ollu ilman,niin oisko kuitenkin vielä veressä bentsoa?

      Muistaakseni tossa sosiaalisairaalan linkissä oli ne puoliintumis ajat yms.. Onko muuten tuosta sosiaalisairaalan linkistä uudempaan versiota? toi taisi olla 2006 kirjoitettu tai käännetty juttu.

    • Vieroitus

      Mulla on takana puolisen vuotta kestänyt bentsovieroitus ja sinä aikana on ollut mitä erikoisempia oireita, sellaisia fyysisiä ja psyykkisiä oloja mitä ei oo aikaisemmin ollut. Tuo epätodellinen olo ainakin on tyypillinen bentsovieroituksessa. Tuntuu että muuttunu niin vaikeaksi tää oleminen, pelkää ettei tästä palaudu enää "normaaliksi".

    • Pauliina-I

      Jep, bentsoa on vielä veressä muutaman päivän jälkeen koska diapam puoliintumisaika on pitkä. Varmaan muutaman viikon kuluttua on poistunut sitten kokonaan. Vieroituoireita voi olla vielä useita kuukausia lääkkeen lopettamisen jälkeen mutta niiden pitäisi pienentyä ajan kanssa. Itse en ole löytänyt sosiaalisairaalan manuaalista uudempaa linkkiä/ versiota eikä sellaista varmaan ole sillä kysymys englanninkielisestä manuaalista käännetty versio. Kyseinen ohje näyttäisi olevan paras mitä asiasta on kirjoitettu ja sitä käytetään ympäri maailmaa.

      Mitä oireita teillä on tai on ollut?

      http://www.benzo.org.uk/manual/

    • abcabc123

      Olen saanut epileptisiä kohtauksia bentsojen lopetuksesta muutaman kerran. Olen aina lopettanut seinään. Pari päivää tuskaa, mut on helpompaa omasta mielestäni kun pitkä lopetus.

      • ei-kannata

        Bentson seinäänlopetukseen voi jopa kuolla.


      • Pauliina-I

        Minulle tuli myös epileptisiä kohtauksia aikanaan kun yritin lopettaa seinään. Nyt käytin lopettamiseen lähes 6kk ja pelkäsin noita kohtauksia mutta niitä ei onneksi nyt tullut eli hidas aikataulu on kannattanut


    • Virratonvirtanen

      Ei tos lopetuksessa mitään ongelmaa olis jos ei tarvis nukkuu ja olla skarppina päivisin. Siis ei valvomiseen kai kuole, vaikka kyllä se tosi kuolleen olon tekee. Mä vetelen tuhtia annosta allergialääkettä ku en saa mistään pameja ja oonkin ollu jo kauan kuin keitetty spagetti päivät pitkät.

    • viinaavaa

      Mömmökoukusta pääsee kun dissuttelee viinaa pari viikkoa. Helppoa.
      Stemiä kaikille.

      • Virratonveltto

        Totta viinasta saa välittömän avun tarvittaessa, ei tarvi odotella vaikutusta seuraavaan päivään, kuten joidenkin lääkkeiden kanssa on, että väsyttävät sitten vasta seuraavana päivänä. Mulla lääkäri päätti lopettaa pamit mahdollisimman huonoon ajankohtaan, jolloin niitä eniten tarvitsisin. Lisännyt tissuttelua, jälkikasvun ja muiden läheisten kärsimystä, enkä raivoltani kykene selvittämään asioita, enkä päihteiden käyttäjäksi leimattuna edes pääse mihinkään terapiaan.


      • jolleeo

        Ärsyttää nämä viinalla lääkkeistä eroon - tyypit oikein suosittelemassa vetämään viinaa bentsojen tilalle. Teidänlaisten takia bentsoja määrätään niin nihkeästi. Kun bentsoista vieroittautuu jotenkuten järkevästi, ei tarvi kiskoa mitään tilalla. Lääkäri kyllä suostuu järkevään purkusuunnitelmaan. Saattaa ahdistuskin helpottaa kun ei ole pirulliset vieroitusoireet jotka voi kestää kuukausia, vuodenkin mihin kuuluu ahdistuneisuus. Kahden viikon viinankäytöllä ei pääse bentsoista eroon ellei halua sitten elämää ranttaliksi ja muita ongelmia ja vielä pirullisemman ahdistuksen


      • 67876556

        "enkä päihteiden käyttäjäksi leimattuna edes pääse mihinkään terapiaan. "

        Onko muka näin?


      • ihanlötkö
        67876556 kirjoitti:

        "enkä päihteiden käyttäjäksi leimattuna edes pääse mihinkään terapiaan. "

        Onko muka näin?

        Kyllä näin on jumittavat ja pitkittävät A- klinikalla jossain "kartoituksessa" ja heittävät psykoterapian mahdollisuutta jonain ehkä mahdollisena porkkanana ehkä jossain joskus tulevana ajankohtana. Nyt sitten jatkosyynäävät kustani jossain laboratoriossa, kun siinä oli havaittu bentsoa, että onko se nyt sitä mitä minulle on viimeksi kirjoitettu eli opamoxia. Kun lääkäri vaihtoi Diapamini siihen aloin käyttää sitä ja muutama vanha lääke jäi varalle. Ne jouduin shokkitilassa käyttämään, kun en enää saanut edes niitä Opamoxeja, joten tietenkin sitä tulee löytymään. Mutta eivät ole kovinkaan tarkkaavaisia kuuntelijoita. Yritin kertoa asiasta käynnillä nro 2 (niitä on nyt 3 ja aikaa kulunut määrittelemättömästi). Pienestä alkoholiannoksesta saa nopean avun, mutta en halua tissutella päivät pitkät, koska se voi alkaa näkyäkin. Alkoholi ui suoraan soluihin eikä sille ole mitään varsinaisia omia reseptoreita.


    • Pauliina-I

      No niin, nyt olen ollut reilun viikon ilman betsoja. Uni meni aika huonoksi ja pahimpina öinä olen nukkunut jotain 4 tuntia, parhaimpina ehkä 6 tuntia. Uusia vieroitusoireita ei ole onneksi tullut ja olo on muutenkin piristynyt nyt viikon mittaan. Edelleen ärsyttää nuo muutamat oireet mutta niille lienee pitää antaa useampi viikko tai jopa kuukausi aikaa poistua. Jos tämä näin jatkuu niin kyllä pahimmat oireet olivat tuossa lääkkeen vähentämisen puolivälissä.

    • Pamiton

      Jaksamista ja onnea Pauliina. ite oon nyt 2vk ollu ilman rauhoittavia.nukun hyvin ja syön mutta epä todellinen ,paniikki ja pelkotilat on aika voimakkaita. Tosin en varmaksi voi sanoa että riippuuko pameista.. Kai se jossain kohtaa helpottaa?

      • Pauliina-I

        Pelkotilat ja paniikki ovat myös tyypillisiä vieoitusoireita, jotka häviävät aikanaan. Itselläni esim. oli ahdistavaa mennä ihmisjoukkoihin, pienetkin asiat kuten kaupassa käynti tuotti tuskaa jne. Ottaa oman aikansa kun nuo poistuvat. Jaksamista ja voimia myös sinulle Pamiton!


    • fagir

      Ottaa oman aikansa että tottuu luottamaan i t s e e n s ä, siihen että pärjää ilman benzoja !
      Ettei tule heti ahdistus ja paniikki päälle jossain tilanteessa kodin ulkopuolella (ja kotonakin, mutta sen kanssa on helpompaa)
      Itsensä hallinta on vaikeinta, aluksi joutuu joskus toistamaan päässään, että en anna hermostukselle valtaa, kyllä minä pärjään.
      Muutamassa kuukaudessa tilanne alkaa rauhoittua.

    • wellobello

      Autonominen hermosto pääsee "vapaalle" kun keskushermosto jää ilman bentsoja.
      Bentsot "puuduttaa" keskushermoston/autonomisen hermoston, se ei pääse "riehumaan", ottamaan vallan ja aiheuttamaan paniikkia.

      • kdkkxkkx

        Autonominen hermosto jää "kaaostilaan" siinä missä aivotkin kun bentso katoaa kehosta pitkäaikaisen käytön jälkeen. Ihminen voi kokea pahinta ahdistusta mitä on koskaan kokenut, ja monenlaisia ruumiillisia pelottavia oireita. Bentsot aiheuttaa vahinkoa ja epätasapainoa kehossa mikä ilmenee käytön aikana toleranssin tullessa ja käytön loputtua vieroitusoireina mitkä ilmenee kun kaikki kehossa ei toimi oikein. Se on vauriota ja vahinkoa mitä bentsot aiheuttaa ihmisille pitkässä käytössä, kuten alkoholikin. Heidän aivoilleen, mielelleen ja keholleen. Bentsoja sanotaan hankalammaksi vieroittautua kuin joitakin vaikean vieroittautumisprosessin omaavia katuhuumeita. Koska ne vaikuttaa niin olennaiseen välittäjäaineeseen epätarkasti jolla on niin tärkeä rooli kehon toiminnoissa.


    • Pamitom

      Näin se taitaa mennä! Siis hermosto vähän sellaista vuoristorataa,mut onko täällä ketkä ois jo selvittänyt omat oireet ja päässy elämään normaalia oloa ilman bentsoja?
      Olisi mielenkiintoista kuulla heidän tarinaa myös,että milloin olot jäivät kokonaan pois yms.
      Itsellä toi jatkuva ahdistus helpottanut mutta tulee päähän välillä kauhukuvia yms mitkä sitte laukaisee paniikkia ja ahdistuneisuutta! Kestää 20-120min noin.
      Sitte ne jäävät/unohtuvat

    • Syidensyntymänsyy

      Niin siis onko ne alkuperäiset syyt oireisiin, joihin helpotusta on alettu käyttää selvitetty? Minne ne itsestään olisivat kadonneet.

      • fagir

        Voi ne alkuperäiset oireet vähän vähetä. Bentsojen käytön aikana ihminen voi pystyä ajattelemaan ongelmiaan selkeämmin ja objektiivisemmin.

        Ennen bentsoja ajattelussa vallitsee kaaostila, suhteellisuudentaju häviää ainakin ajoittain, kun ahdistukseltaan ja kauhultaan ei pysty ajattelemaan järkevästi, kun määrittelemättömät pelot hyökkää päälle.

        Vieroitusvaihe oli paha, mutta oli tullut kuitenkin (melko) selkeä kokonaiskuva, että vieroitusta kannattaa yrittää, on paljon mahdollista, että elämä sen jälkeen on parempaa
        kuin bentsoissa oleminen. Ei sekään niin ihanaa ole, omat sivuvaikutuksensa on niilläkin,
        vaikka ne tasaavat elämään.

        Itselläni ei ongelmien aiheuttajatekijät ole hävinneet mihinkään, mutta pärjään ilman bentsoja, koska käyttöaika mahdollisti järjellisen ajattelun, asioiden analysoinnin.
        Lopetuksesta on alle puoli vuotta. Ahdistun vieläkin päivittäin hetkellisesti, mutta yritän kestää sen. Muita outoja fyysisiäkin oireita on, oletan niitten johtuvan edelleen bentsokäytöstä.
        Olen paljon virkeämpi, "läsnä", en missään nimessä halua palata ikinä bentsoturrutukseen.
        Olo tasoittuu koko ajan. Toivon parasta, että takaiskuja ei tulisi ! Mielialat ovat aika herkässä kuitenkin lähes koko ajan.


    • Pamiton

      En pysty sanomaan kuka mistäkin syystä aikoinaan saanu bentsot,mutta lähinnä ajattelin ketkä pidempään on käyttänyt(vuosia) ja sitte lopettaneet,niin milloin alkaneet olot olemaan normaaleja? Tietty niin tapaus kohtaisia ovat,mutta olisi kiva kuulla näitäkin"selvitytyjiä":)

      • fagir

        Käytin 2 vuotta ja suorastaan vihasin sitä, että elämäni on niin vaikeaa ja ristiriitaista, että pääni ei kestä sitä ja joudun tulemaan riippuvaiseksi vielä "laillisista huumeistakin", joita en uskonut joutvani syömään !
        Vaikeudet eivät olleet itse aiheuttamiani. Olin ja olen edelleen (vanhempani) henkisen väkivallan kohteena ja paljon muutakin ahdistavaa.
        Kotoa olen muuttanut yli 20 vuotta sitten. Heti kun pääsin, lähdin vetää.
        Mutta häiriintynyt vainoojani ei jätä minua rauhaan.
        Kahden vuoden käytön jälkeen on mennyt lähes puoli vuotta, eikä helppoa ole vieläkään,
        mutta paljon paljon paremmin.


    • d.i.a.p.a.m

      Eikö autonomiseen hermostoon voi millään itse vaikuttaa ilman lääkkeitä ?

      6 vuotta takana lääkitystä. En pääse eroon. Joudun palaamaan alkuperäiseen annokseeni kun olen vähentänyt minimiin. Minimivaiheessa alan seota ahdistukseeni.

      Kertokaa todellakin miten pitkään käyttänyt voi onnistua.
      Minkälaiset on konkreettiset oireet kun on ottanut viimeisen pillerin ? Jatkuuko se samanlaisena kuin minimiannoksella ja kuinka kauan sitä on kestettävä ?

      • ldldldkdkk

        Miten/millaisella tekniikalla olet lopettanut. Oletko lueskellut järvenpään sosiaalisairaalan bentsovieroitusohjeet?

        6 vuotta käyttänyt voi lopettaa mutta helppoa se ei ole.

        Autonomiseen hermostoon voi vaikuttaa rauhoittavasti hengitysharjoituksilla ja syvähengityksellä. Se on tehokkain tapa vaikuttaa hermostoon ilman lääkkeitä.

        Ja välttämällä kehon stressiin ajoa ja stimuloivia aineita. Ne kiihdyttvät hermostoa. Sekä tietenkin elämällä tasapainoisesti ja terveellisesti.

        Vieroitusoireet voi kestää kuukausia - vuodenkin pitkän käytön jälkeen ja se aika on opettelua hallitsemaan ahdistusta ilman lääkitystä.

        Vaikka nämä olivat ohjeita stressin hallintaan, mielestäni ne sopii myös ahdistukseen.

        https://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/09/13/20-tapaa-helpottaa-akillista-stressia


      • Pauliina-I

        Jostain luin, että sympaattisen hermoston ylivireystilaa voi hillitä aika vaarattomilla verenpainlääkkeillä kuten propral. Nuo verenpainelääkkeet on tosi vaarattomia verrattuna bentsoihin.


      • Pamiton
        Pauliina-I kirjoitti:

        Jostain luin, että sympaattisen hermoston ylivireystilaa voi hillitä aika vaarattomilla verenpainlääkkeillä kuten propral. Nuo verenpainelääkkeet on tosi vaarattomia verrattuna bentsoihin.

        Aik monella on tuo propral käytössä ja ja tosiaan kun beetasalpaaja kyseessä,niin painii eri luokassa "lääkkeissä" kun bentsot yms..


      • nknkn
        Pamiton kirjoitti:

        Aik monella on tuo propral käytössä ja ja tosiaan kun beetasalpaaja kyseessä,niin painii eri luokassa "lääkkeissä" kun bentsot yms..

        Propral rauhoittaa tykytystä, jota tulee mm. paniikkihäirökohtauksessakin. Jos ahdistus on kovaa ja tykytystä on lähes koko ajan päällä jonkinasteisena, Propralilla on "mutkan kautta" rauhoittava vaikutus. Vaikutus voi olla "psykologinen", vaikka se ei ole psyykenlääke.


      • lflfllfkfk

        Pitää kumminkin huomioida että Propral ei suurella todennäköisyydellä auta bentsovieroitusoireisiin ja kun on kyse vieroitusoireista ja herkässä tilassa olevasta keskushermostosta, joka voi senkin takia käydä ylikierroksilla, uudet lääkekokeilut voi tehdä olon kurjemmaksikin varsinkin akuuttien vieroitusoireiden aikana. Vaikka joku lääke ei ole psyykenlääke, sen haitat voi olla psyykkisiä kun siitä voi tulla kummallinen olo. Bentsovieroituksessa voi saada paradoksaalisiakin reaktioita lääkkeisiin, joiden sietämisessä esimerkiksi ennen ei ole ollut ongelmaa ja potea monenlaisia yliherkkyyksiä. Toiset on herkempiä kuin toiset.


      • nknkn
        lflfllfkfk kirjoitti:

        Pitää kumminkin huomioida että Propral ei suurella todennäköisyydellä auta bentsovieroitusoireisiin ja kun on kyse vieroitusoireista ja herkässä tilassa olevasta keskushermostosta, joka voi senkin takia käydä ylikierroksilla, uudet lääkekokeilut voi tehdä olon kurjemmaksikin varsinkin akuuttien vieroitusoireiden aikana. Vaikka joku lääke ei ole psyykenlääke, sen haitat voi olla psyykkisiä kun siitä voi tulla kummallinen olo. Bentsovieroituksessa voi saada paradoksaalisiakin reaktioita lääkkeisiin, joiden sietämisessä esimerkiksi ennen ei ole ollut ongelmaa ja potea monenlaisia yliherkkyyksiä. Toiset on herkempiä kuin toiset.

        En kellekään suositellut Propralia vieroituksen yhtedessä otettavaksi.
        Olen vierottunut kauan aikaa sitten. Oireistoa jäi jonkun verran "haamuilemaan" taustalle. Stressi saa sydämeni hakkaamaan ja on aiheuttanut muitakin sydänoireita.
        Lääkäri kirjoitti Propralia otettavaksi "tarvittaessa" tykytykseen ja se helpottaakin oloa fyysisesti ja psyykkisesti. Tykytys saa pelkäämään, että saa sydärin. Mieli rauhoittuu kun Propral-murusella saa tykytyksen rauhoittumaan.


      • Käsien_vapina
        nknkn kirjoitti:

        En kellekään suositellut Propralia vieroituksen yhtedessä otettavaksi.
        Olen vierottunut kauan aikaa sitten. Oireistoa jäi jonkun verran "haamuilemaan" taustalle. Stressi saa sydämeni hakkaamaan ja on aiheuttanut muitakin sydänoireita.
        Lääkäri kirjoitti Propralia otettavaksi "tarvittaessa" tykytykseen ja se helpottaakin oloa fyysisesti ja psyykkisesti. Tykytys saa pelkäämään, että saa sydärin. Mieli rauhoittuu kun Propral-murusella saa tykytyksen rauhoittumaan.

        Propral auttaa vain vapinaan , joka taas johtuu adrenaliinin liian nopeasta purkautumisesta eikä se esimerkiksi auta paniikin eli niin sanotun ajo - pakotilan tuntemuksiin mutta saattaa estää nuo näkyvät fyysiset oireet. Laskee verenpainetta ja on kuulemma kielletty tarkka- ammunnassa.


    • Pamiton

      Hyvin tarinoita ja jotenkin rauhoittaa lukea kun löytää omille oireille samanlaisia juttuja. Mulla alkoholi on aika minimissä:pari lasia viiniä ehkä vkl,en polta,kahvia aamuisin 2kuppia ja siis en käytä muita kun verenpaine lääkettä EXFORGE HTC.
      Oon saanu päivittäisestä urheilusta ehkä eniten apua! se nollaa mun nupin aika kivasti,mutta se ei katso aikaa eikä paikkaa kun tulee joku pelottava ajatus mieleen ja sitte se ahdistaa ehkä sen tunnin-pari.
      Alku kesästä rintaa puristi reilun viikon vasemmalta ja sen jälkeen laukaisi pahan paniikin mikä on tavallaan jäänyt"päälle" ja olin silloin ollut n.2,5kk ilman bentsoja. sen jälkeen oon ottanut muruja ehkä muutaman 5mg verran.

      Nyt reilu 2vk ilman mitään ja välillä tulee kerran pari päivässä aika paha pelko/paniikki kohtaus mut se menee ohi ja ehkä sekin kun tiedän että se helpottaa.. Tosin sitä aattelee että onko sekoamassa tms::::)

      Miten Pauliinalla?

    • horror

      Itsensä tarkkailu menee sairaaksi vierotusaikana. Tuntuu että jokainen oire johtaa sekoamiseen tai kuolemaan kun sellaisia oireita ei ole aikaisemmin elämässä ollut.

      • Bentzoohell

        Osuvasti sanottu!

        Liialliseksihan se menee, mutta toisaalta jos ei ennen ole kokenut tämmöistä niin ei ole kyllä ihmekään. Ne tietää ketkä tämän läpi eläneet.


    • Pauliina-I

      Bentsojen tehtävä on rauhoittaa ja sen ne tekevät ja näin bentsojen käytön aikana myös alkuperäiset oireet/syyt joihin bentsoa on määrätty saattavat kadota, pienentyä tms. rauhoittavan lääkkeen käytön seurauksena - tämähän lienee koko bentsojen käytön idea. Omalla kohdalla lääke auttoi juuri noin eli alkuperäisiä oireita/syitä tunnistan mutta paljon pienempinä kun ennen lääkettä.

      Pari viikkoa ilman bentsoja tulee kohta täyteen eikä olo ole kummoisemmin muuttunut. Uni on ehkä muutamina viime öinä ollut hieman parempaa, päivällä olo aika virkeä mutta muutamat fyysiset vieroitusoireet kyllä ovat inhottavia ja henkisestikin raskaita kun miettii onko ne vieroituksesta johtuvia vai jotain vakavampaa.

    • Pamiton

      Paliina:

      Sama itsellä kuten edellä kirjoitinkin että kun ei tiedä ett johtuuko vieroituksesta vai onko joku paniikki tai ahdituneisuus häiriö... Se epätietoisuus on aika inhottava myös,ois ehkä helpompaa kun tietäisi että viekkareita ja helpottaa kyllä jossain kohtaa..

    • hallloota

      Rauhoittukaa ! Ottakaa rauhallisesti ! Suurin osa oireista johtuu lääkkeestä, siis lääkkeestä vierottumisesta.

    • Pauliina-I

      Hyvä neuvo! Minua auttoi rauhoittumaan taas kerran sosiaalisairaalan kääntämä Ashton manuaali. Aikaisemmin kerroin, että nukkumiseni meni bentsojen lopetttamisen jälkeen huonoksi ja herään 3-4 kertaa yössä ja olen muutenkin levoton. Siellähän tuo luki Ashton manuaalissa, että yksi merkki paranemisen alkamisesta on huono uni ja sen pitäisi alkaa parantumaan 4-6 viikon päästä bentsojen lopetuksesta.

      Pitäisi vaan uskoa, että kaikki oudot tuntemukset on vieroitukseen liittyviä eikä pohtia, että on joku alkava vakava sairaus tms.

    • Nukkumaan_vain

      Naurettavaa kehottaa ihmisiä vain rauhoittumaan. Akuutissa vaiheessa se on mahdotonta. Itse vieroitin itseni nukahtamislääkkeestä noin viikossa. Aluksi en nukkunut yöllä lainkaan, sitten pari tuntia ja vähitellen koko yön. Ei pidä ahdistua yhden tai kahden yön unettomuudesta. Uni tulee sitten, kun sen aika on. Alkuun se on vain pari tuntia, mutta vähitellen normalisoituu.

    • Pauliina-I

      3 viikkoa alkaa olla takana ilman bentsoja. Ei ole olo muuttunut paremmaksi mutta ei huonommaksikaan, aikaa tämä näyttää ottavan.

    • Pamiton

      Pauliina:
      Jokaisella eri tavalla,mut itsellä tuli ja tulee sillain että tulee hyviä päiviä silloin tällöin,ja sitte taas vähän voiko sanoa vaikeempia.. Mut sehän taisi siinä j-pään ohjeessakin olla että päivä päivältä huomaa että on parempaa. Siis pikkuhiljaa.

      Kerro vaan jatkossakin miten alkaa sujumaan,eiks just muutaman viikon kohdilla tietyt oireet ala helpottamaan.
      Onko sulla tullu 3vk aikana mieleen ottaa Bentsoa? mikä sulla vaikein/ärsyttävin juttu tossa?

    • Pauliina-I

      Tervehdys Pamiton ja muutkin,

      Aika ajoin olen miettinyt pitäisikö ottaa bentsoa mutta en ole sortunut enkä ole ajatellut sortuakkaan. Jostain luin, että on aika paha mennä ottamaan benzoa vieroituksen jälkeen koska voi tulla todella paha olo eikä lääke välttämättä auta samalla tavalla kun aikaisemmin.

      Minulta on tosi moni vieroitusoire jo kadonnut ja näihin voisin listat lihaskivut, nivelkivut, lihasjännityksen, voimattomuuden tunteen ja semmoiset parestesia tuntemukset, joita riitti koko kesän ja alkusyksyn. Nyt on oikeastaan jäljellä sellainen inhottava sisäinen vapina tai tärinä, jota on yleensä aamuisin ja välillä muutoinkin. Lisäksi on tiettu unettomuus mutta se on jo parantunut hieman eli kun aluksi nukuin noin 1.5 - 2 tuntia ja heräsin 3-4 kertaa yössä niin nyt nukun jo noin 5 tuntia ennen ensimmäistä heräämistä.

      On tämä aika rankkaa mutta jotenkin vaan uskottava, ettei tämä kestä ikuisesti ja noista lopuistakin oireista pääsee eroon ajan kanssa.

      Mites sulla on mennyt Pamiton?

    • Pamiton

      Kiva kuulla Pauliina että parempaan päin:) Joo siihen on itsenkin uskottava että kyl tää sumu tästä hälvenee! ite saan nukuttua kyllä sen 8h mutta herään aamuisin heti ahdistukseen ja pelkoihin..

      Tosin sitte joku päivä on taas toistaan parempi. En oo ottanut nyt rauhoittavaa moneen viikkoon vaikka jossain kohtaa ois ollu tarpeenkin. myöskään alkoa en juuri käytä nyt.

      • Pauliina-I

        Sama juttu, alkoa ei kannata käyttää, sillä siitä voi tulla tosi huono olo. Itse olen ollut ilman pisaraakaan koko tämän vuoden ja joskun ensi kesänä ajattelin kokeilla ekan kerran. Toivottavasti sumusi hälvenee pian!


    • Pauliina-I

      4 viikkoa ilman bentsoja tulee täyteen. Olo ei missään nimessä ole mennyt huonommaksi vaan paremmaksi nyt viikon aikana. Vieroitusoireet ovat muuttuneet lievemmiksi vaikka ne edelleen tunnistankin. Uni on hieman palautunut eli nyt pystyn jo nukkumaan lähes 7 tuntia vaikkakin uneni on rikkinäistä. Kaikista lääkkeistä olen lupunut eli en yritä tasailla oireita tai unta esim propraalilla tai melatoniinilla. Nyt tuntuu, että eiköhän tämä tästä...

      • Bentzohell

        Onneksi olkoon Pauliina!

        Kunpa itsekin joskus olisin tuossa pisteessä. Sitä päivää odotellessa. Vieläkään en ole päässyt pienestä annoksestani eroon.


      • Pauliina-I

        Tervehdys Benzohell,

        Hidas benzon vähennys on hyvä asia ja mahdollistaa nopeamman toipumisen kun lääke on lopetettu verrattuna nopeaan vieroitukseen. Huomasin, että pitää kuitenkin olla aika määrätietoinen ja vähentää lääkettä esim. Ashton menetelmää mukaillen vaikkaikin olisi vieroitusoireita sillä toisaalta liian hidan vähentäminen vain pitkittää kärsimystä. Saatko jostain apua vieroitukseen? ...itselläni oli tosi hyvä kokemus kunnallisesta vieroituksesta kun sain apua osaavan lääkärin opastuksessa ja oli ilmainen palvelu. Toki riippuu kunnasta/kaupungista...


    • Pamiton

      Onnittelut Pauliina ja tietty muillekin vieroittujile. Itse olen joutunut murusen ottamaan parina päivänä kovaan ahdistukseen,epätodelliseen oloon sekä pelkotiloihin. Mut muuten oon nukkunut ja elänyt tervellisesti ilman alkoa yms..
      Aamuisin kun herään niin alkaa heti ajatukset laukkaamaan peloista ja ahdisteleen. Päivät duunissa aika vittumaisia

    • Pamiton

      Unohtui vielä tosta mainita että mun tapauksessa en ole edes varma onko nää mun oireet Bentsoista(syönyt todella vähän) viimeisen vuoden aikana,vai onko yleinen ahdistuneisuus häiriö mikä mulla on.
      Tottakai se murunen pamia helpottaa heti mutta kun en haluaisi sitäkään ottaa! siis 5mg 1/4osaa otan jos tarve

      • Pauliina-I

        Moi Pamiton, oleko kokeillut saada apua psykoterapiasta ahdistuneisuuteen ja ajatusten laukkaamiseen? Voisi ajatella, että sopivan/kivan terapeutin kanssa voisi käydä läpi laukkaavia ajatuksia ja saisit jäsennettyä niitä niin, etteivät ne tuntuisi niin ahdistavilta. Itse käytin tuollaista apua aikaisemmin kesällä ja syksyllä ja helpotti oloa kummasti sekä helpotti bentsoista eroon pääsyä. Mielestäni bentsot ikään kuin häivyttävät ahdistuksen hetkeksi mutta se helposti palaa ilman, että sitä hoitaa muilla keinoin.

        Tsemppiä!


    • Pamiton

      Tuo on nyt seuraava juttu nimenomaa TERAPIA! Mitä oon lukenut ahdistuneisuus häiriöstä,niin oireeni sopii siihen täydellisesti ja nimenomaan psykoterapia pitäisi auttaa sekä masennuslääke.Tosin ne lääkkeet jätän suosiolla pois.
      Moni vaan sanonut että ei ole kovin helppoa löytää hyvää terapeuttia siis nimenomaan psykoterapiaan.

      Ja sekin omalla tavallaan ahdistaa kun ei tiedä johtuuko nää oireet kummasta:bentsoista vai sitte vaan siitä ahdistuneisuus häiriöstä? vaiko molempia? Tosin noi mun bentsot on niin vähäisiä olleet että en tiedä voiko ne pitää yllä jatkuvaa oloa tms.. Mulla on respa 30kpl 5mg pameja/vuosi

    • Pauliina-I

      Reilu kuukausi nyt ilan bentsoja. Energia palaa vähitellen ja monia vieroittumiseen liittyviä oireita on tullut koettua. Mm. Lihasnykäyksiä, tärinää, lihasheikkoutta, faskikulaatiota, lihasjännitystä ja sähkön tuntua koko kehossa. Nuo ovat nyt hieman vähentyneet ja unen laatu on parantunut myös hieman. Pitäisi vaan jaksaa uskoa ettei ole mitään vakavaa sairautta vaan että kaikki nuo oireet johtuu bentsojen lopettamisesta.

      • beatha

        Vieroituksesta ne oireet tulee ! Tsemppiä jatkossakin ! Olette voiton puolella !
        Kaikki mitä kummallisimmat oireet voi laittaaa vieroituksen tiliin.
        Esimerkkinä: itse heräsin yhtenä yönä toisen jalkapöydän "polttoon", tuntui että koipi tulessa.
        Iskin Ice Poweria ensihätään helpottamaan. Se meni ohi, niinkuin muutkin ihmeelliset oireet.


    • Pamiton

      Onnittelut Pauliina!! joo sehän se onkin kun usko on itse kullakin koetuksella.. Kauan oot muutes syöny käyttänyt Bentsoja?

    • Pauliina-I

      Tervehdys Pamiton,

      Itse käytin benzoja noin vuoden eli en nyt kovin pitkää aikaa mutta en kyllä lyhyttäkään. Mitä nyt olen noista vieroituksista lukenut niin myös pidempään käyttäneet selviävät kyllä kuiville vieroituksesta. Kuinka kauan se sitten kestää on yksilöllistä mutta näyttäisi olevan niin, että ennemmin tai myöhemmin kaikki vieroitusoireet loppuvat. Jos tuota terapiaa harkitset niin kannattaa tavata kerran 2-4 terapeuttia, joista sitten valitsee sellaisen, jonka kanssa tulee juttuun ja jonka kanssa on kiva jutella. Googlaamalla kyllä löytyy paljon terapeutteja ainakin isommista kaupungeista. Terapia on sinällään kannatettava vaikka ahdistushäiriö ei johtuisikaan bentsoista sillä terapia auttaa kyllä ahdistushäiriöstä paranemiseen. Itse olen samaa mieltä, eli lääkkeisiin ei kannata koskea...kokemusta on ja kiville meni ja olo on vaan koko ajan parantunut kun olen jättänyt myös muut lääkkeet pois.

      Kiitos kun jaksatte onnitella, piristää päivää oikein kivasti.

    • Pamiton

      No kyllä vuodessakin varmaan oireita tulee lopetuksen johdosta.. Itellä ollu pamit ns kuvioissa sen 20v mutta olen käyttänyt niitä silloin tällöin ja ikinä en isoja määriä.Varmaan sen 20mg vrk on maksimi mitä oon ottanut joskus.
      Terapia on mun tapauksessa menossa oli oireet sitte napeista johtuvaa tai ahdistuneisuus häiriöstä johtuvaa.Mun mahdolliset oireet ovat olleen vaan paniikki,pelkotilat ja ahdistus jotain pieniä fyysisiä kutinoita tms.

    • Pauliina-I

      Moi taas,

      Pamiton, kommenttina tuohon käyttöaikaan se, että itse luin useammasta lähteestä, että bentsojen käyttöaika ei ole este helpohkolle vieroitukselle eli mm tuon Ashtonin tutkimuksissa selvisi, että pitkänkin käyttöajan jälkeen voi vieroittua jopa helpommin kunlyhyen jälkeen eli asia on täysin yksilöllinen. Jokiasen kroppa reagoi erilailla. Hyvillä mielin siis vaan eteenpäin asiassa. Kiva, että sulla on terapia menossa, toivottvasti saat siitä apua.

      Bentsohell, vieläkö seuraat tätä ketjua? Miten on mennyt?

      Itselläni taas yksi viikko takana ilman bentsoja Tuttuja oireita, vähän nykäyksiä, elohiiriä, lihaksissa jännitystä ja pientä tärinää/vapinaa silloin tällöin, joka ei näy ulospäin mutta jonka tuntee. Noihin alkaa tottua ja välillä ajattelee että vieroitustahan tämä on ja loppuu sitten joskus aikanaan. Välillä pelko ottaa valtaa ja miettii, loppuuko tämä ikinä. Onneksi lähes kaikki oireet vähentyneet ja sitä myötä voi olla luottavainen. Jotkun oireet on onneksi loppuneet kokonaan eli enään ei ole esim. lihaskipuja eikä sähköiskumaisia tuntemuksia. Uni on parantunut hieman viime viikosta ja päiväunien ottaminen onnistui ensimmäisen kerran pitkään aikaan viikonloppuna. Tällä viikolla aloitan pitkästä aikaa uimahallilla käymisen.

    • Pamiton

      Moi Pauliina ja kiva kuulla sunkin fiiliksiä taas:)

      Joo näin mä itsekin olen lukenut että ei se niinkään kuinka kauan on käyttänyt vaan enempi kai mitä ja millaisia annoksia..
      Kiva myös kuulla että Pauliinan olot helpottunut osittain ja päikkäritkin onnistunut,Unihan on todella tärkeä osa sitä.
      Ite oon saanu onneksi helpotusta urheilusta esim salista nyt näillä ilmoilla.Tosin kunnon treenin aikana ja jälkeen vähän meinaa jopa hymyilyttää kun otsalta lähtee KYLMÄÄ hikeä:D

      muuten itsellä ollu aika ns"normaalia ahdistusta/pelkoa mut on parempiakin päiviä ja saas nähdä kun nyt tuo terapia tuohon jatkuu niin mitä se tuo tullessaan..

      Kirjoitelkaa ihmeessä kuka näiden kanssa painii tai on paininut? kaikki tieto on erittäin tervetullutta.

    • Bentzohell

      Hei Pauliina, täällä satunnaisesti käyn. :) Lisää toiveikkuuttani päästä eroon tästä pirullisesta pilleristä, että sinäkin olet päässyt. Vieläkin otan pientä annosta, luopuminen siitä kun on niin vaikeaa. En ota hoppua tästä, lääkärikin on sillä linjalla, mutta nollaa kohti mennään. Nostoa en ole tehnyt, sille tielle en lähde.
      Jonkin aikaa sujui hyvin, paniikit oli tipotiessään ja uni maitti 8-9 tuntia yössä. Leikkasin pilleristä pikku osan ja kappas vaan taas iski ahdistukset, kuin olisi ruvennut taas käymään ylikierroksilla, kuin olisi juonut liikaa kahvia. Yöt on levotonta pyörimistä, hyvä kun viisi tuntia saa katkottaista unta palloon ja aamulla on ollut aika koomainen olo ja väsynyt mies. Psykologista vai vähennyksestä johtuvaa vai kumpaakin, en tiedä. Mistä kummasta tämä unen lisääntynyt katkonaisuus ja levoton nukkuminen vähennysvaiheessa johtuu? Haluaisin vaan tajun kankaalle muutamaksi tunniksi, mutta jostain syystä herään ahdistuneisiin oloihin parin tunnin välein.

      Kiinnitän huomiota inhoittaviin tuntemuksiin kehossa - kihelmöintiä, levottomuutta, pistelevää tunnetta pitkin hermostoa. Ne saavat ahdistuksen kohoamaan.

    • Pauliina-I

      Tuttu tunne tuo ihon kihelmöinti ja pistelevät tuntemukset pitkin hermostoa. Minulla käsien ja jalkojen hermot suorastaan sähköttävät silloin tällöin. Useimmin se tapahtuu yöllä tai muuten nukkumisen yhteydessä. Välillä ajattelen, että hermot on jotenkin vioittuneet tai aivoissa jokin, joka saa tuon aikaan mutta toivottavasti on vaan vieroitusoireita.

      Tuo nukkumisasia ja katkonainen uni on tosi hyvin selitetty Ashton manuaalissa, jonka Järvenpään sosiaalisairaala on kääntänyt. Alussa uni on tosi katkonaista ja Bentsohell tapauksessasi varmaan syynä lääkkeen vähentäminen. Uni palautuu pikkuhiljaa luonnostaan. Manuaalissa puhutaan 4-6 viikosta lääkkeen lopettamisen jälkeen mutta voi viedä pidempään. Puhuin asiasta lääkärin kanssa ja hän sanoi, että voi viedä kuukausiakin. Onneksi asiaa on tutkittu ja on näyttöä siitä, että luonnollinen uni palaa lopulta.

      Tsemppiä kaikille vieroittujille!

    • Pamiton

      Toi univaje on varmasti tosi inhottava! ite oon ihme kyllä nukkunut suht hyvin mutta päikk'äreitä en enää osaa ottaa. Se epätodellinen olo ja pelot vaivaa mua..

    • vierottautuja

      Lueskelin viestiketjua ja ajattelin kirjoittaa myös omaa tarinaani.
      Mulle määrättiin bentsoja nukahtamisvaikeuksiin ensimmäisen kerran kun olin 19-vuotias.
      Söin niitä aluksi ehkä vuoden, sitten oli reilun vuoden tauko jolloin en syönyt mitään lääkkeitä.
      Sen jälkeen en tullut enää toimeen, Unettomuus oli jatkuvaa, nukahtaminen oli se vaikein juttu. Monesti valvoin aamu kuuteen ennen kuin pääsin uneen. Luonnollisesti työnteko on ollut aina katkonaista, osa-aikatyötä sekä yötyötä joka sopi mulle jossain vaiheessa oikein hyvin. Nukuin sitten bentsojen avulla päivällä.
      21 vuotta olen syönyt putkeen bentsoja lähes päivittäin, aluksi opamoxia ja myöhemmin yli kymmenen vuoden ajan rivatrilia. Määrät ei ehkä olleet koskaan mitään isoja, esim tuo riva meni 0,5mg vahvuisena.
      Pari vuotta sitten unettomuus meni todella pahaksi, nukuin vain joka toinen yö noin kaksi tuntia.
      Jouduin osastolle pariksi viikoksi ja lääkitykseksi muutettiin Olanzapin 10mg. Sehän kyllä jossain vaiheessa antoi unta jopa 10h putkeen, mutta olo oli todella kummallinen kellon ympäri, esim. sängyssä asennon vaihtaminen aiheutti huimauskohtauksen. Ja ruokahalun myötä ylipainoa kertyi n.15kg.
      Lopetin tuon myrkyn syönnin kuin seinään.
      Siinä rinnalla olen saanut tarvittaessa käyttää Rivatrilejä. Niitä menee ehkä 3kpl nyt viikossa. Useimmiten otan vain neljäsosan siitä 0,5mg tabletista. Rivatril on ollut paras lääke mulla nukahtamiseen, mutta sitä päivätokkuraisuutta olen aivan viimeaikoina ruvennut inhoamaan ja tavoitteeni on päästä siitä kokonaan eroon.
      Propralia olen nyt käyttänyt tarvittaessa sydämen tykytykseen ja hieman kohonneeseen verenpaineeseen.
      Mulla helpottaa tällä hetkellä se että voin nukkua mihin aikaan haluan, useimmiten päivisin. Ajattelin myös kokeilla pitkästä aikaa luontaistuotteita tuohon nukahtamisvaivaan.

    • Pamiton

      Uni on kyllä niin tärkeä juttu oli asia mikä tahansa,niin unta pitää saada.Tuo sosiaalisairaalan oppaassa kerrottu(uni ottaa kuitenkin jossain kohtaa vallan) niin on jääny hyvin mieleen,mut kyl varmaan on raskasta jos joutuu öisin valvomaan ja silloin ainakin itellä ajatukset vasta lentääkin:/

      Ite en oo huomannu oikein eroja unenlaadussa bentsoilla tai ilman..

    • Pauliina-I

      Joo, kyllä uni on tärkeä! Itsellä on viime öinä unen määrä vaihdellut. Hyvinä öinä nukun lähes 6 tuntia yhteen menoon ja sen jälkeen ehkä vielä tunnin pätkän. Huonoina öinä herään ensimmäisen kerran jo parin tunnin kuluttua ja sen jälkeen nukun toisen ehkä 3 tunnin pätkän. Aamulla ei kuitenkaan väsytä mikä on ihmeellistä. Melatooni ja propral näyttäisi auttavan sekä se, että menee illalla nukkumaan vasta kun väsyttää mutta heti kun alkaa väsyttämään eli ei siis kellon mukaan. Nyt olen välillä tehnyt niin, etten yöllä välitä vaikkei nukuttaisi vaan esim katson jotain tylsää yö-ohjelmaa tv:stä ja painut takaisin nukkumaan heti kun alkaa väsyttämään. Päiväunia en pysty ottamaan nykyisin, mikä sekin tuntuu olevan tuttu vaiva bentsoista.

    • Pamiton

      Mua harmittaa toisaalta kun en osaa/pysty ottaa päikkäreitä enää.. ennen nukuin aina tirsat. Mut onneksi pääsääntöisesti yö unet on 8h luokkaa..

      • Bentzo.hell

        Minulla päikkärit on tulleet takaisin. Nukahdan yliväsyneenä noin puoleksi tunniksi. Monesti en pääse kylläkään uneen. Ja uni on monesti semmoista sekavaa, ettei tiedä edes nukkuiko.


    • qytta

      Itse joudun syömään Rivatril 4-6mg pv. ja 300mg Lyricaa. Olen yli kahdeksan vuotta jo syönyt noita enkä aio koskaan lopettaa. Kokeilin kerran ja huomasin että paniikkioireeni eivät olleet kadonneet mihinkään. Vieläkin annoskoko on liian pieni, mutta lääkäri ei suostu tuosta enään nostamaan. Aloitusannos oli siis aluksi Xanor 6mgx2 eikä meinannut tehota. Sitten vaihdettiin 5 tuntia pitempivaikutteisempaan rivatriliin. Oikea annos olisi 4mgx4mg mutta lääkäri ei suostu sitä kirjoittamaan.

      • sairausonhankala

        Just aloitus annos Xanor 6mgx2/vrk ei varmana ollut sellaista 6mg pilleriä ei edes ole ja muutenkin maximi on 3x2mg/vrk 2mg on vahvin tabletti. Se on totta vieroitus on hankalaa.Itellä menee depot 0,5mgx2/vrk.


    • kp45

      Moni erehtyy lääkettä lopettaessaan vetämään väärät johtopäätökset. Paniikkihäiriö on kyllä kadonnut, mutta vieroitus tekee paniikkihäiriöitä muistuttavat oireet. Jos pystyy vieroituksen kestämään alkaa voida paljon paljon paremmin kuin ennen lääkitystä ja ennen paniikkihäiriön alkamista.
      Kärvistelin noin 5-6 kuukautta. Parissa kuukaudessa pahin oli jo ohi.
      Kannustan yrittämään. Kannattaa yrittää.
      Teidän omasta kokemuskesta, että se on helvettiä, mutta se on ihmisen elämästä vain lyhyt jakso ja sen jälkeen on normaali hyvä olo ilman lääketurrutusta sivuoireineen.

    • Pamiton

      Hyvä ja kannustava kirjoitus kp45!! haluutko kertoa sun taustoja esim kuinka pitkään käytit ja millaisia sun viekkarit olivat? Mä oon ite kanssa samaa mieltä että ehdottomasti kannattaa yrittää eroon lääkkeistä..

    • Pauliina-I

      Minulla on nukkumisen osalta samanlainen tilanne kun benzohellillä eli joskus jos yritän torkahtaa niin en osaa jälkeenpäin sanoa nukuinko vai en eli se on sellaista unen ja valvomisen rajamailla oloa. Nyt tarkistan aina ajan kellosta kun yritän nukahaa ja niin jälkeenpäin osaan avioida olenko nukkunut vai en. Pamittoman kanssa olen samaa mielä, eli eroon lääkkeestä jos vain suinkin onnistuu viekkareista huolimatta.

      • Bentzohell

        Bentsot on aikalailla turmelleet ja romuttaneet nukkumiseni. Päiväunien nukkuminen katosi pitkiksi aikaa. Kuten sanoin, päiväunien nukkuminen tuntuu sangen kummalliselta. Kuin ei pääsisi vaipumaan semmoiseen kunnon uneen vaan se on hyvin keveää, ei syvää unta. Hankala sanoa tosiaan edes nukkuiko ja kellosta voi päätellä tuliko nukuttua. Toki se semmoinen sekava horteessa olokin mitä päikkärit on olleet virkistää jonkun verran, jos väsyttää. Minulla on joka päivä tapana hetken lepäillä päivällä, nukun tai en.

        Pienikin häiriö tuntuu haittaavan nukahtamista, vaikka aikanaan ennen bentsoja nukuin missä vaan ja milloin vaan enkä herännyt oikein mihinkään vaikka miltei pommi olisi räjähtänyt korvan vieressä, eh heh. Minullakin uni on päänsääntöisesti pätkissä tapahtuvaa, hyvin katkonaista heräilyä. Yleensä kolmen tunnin kuluttua nukahtamisesta herään, sitten siitä kolmen tunnin päästä ja sitten vielä joskus saan "rutistettua" vielä vähän unta. Olo on sitä parempi, mitä pidemmät unet tulee. Nyt on mennyt vielä huonommaksi, kun unijakso ei ole kestänyt edes kolmea tuntia. Satunnaisesti, jos väsymys on hyvin suurta, saatan nukkua 6-7 tuntia putkeen, mutta tätä on hyvin harvoin. Joskus harvoin saatan nukkua pätkittäin jopa 9 tuntia ja voi että siitä tulee hyvä olo. Mutta tämmöisiä unia ei ole aikoihin koettu.

        Kun herään yöllä, syvään hengittäminen ja kehon rentouttaminen vuorotellen jännittäen lihaksia ja rentouttaen ne auttaa vaipumaan takaisin uneen. Samaten joku pieni hiilaripitoinen snäksi, jonka käyn syömässä, jos ei millään meinaa uudelleen päästä uneen. Päivärytmissä pysyminen ja pikku määrän melatoniinin otto auttaa jonkin verran unettomuuden kanssa.

        Joskus ei uni jatku kolmen tunnin jälkeen ja ne päivät on suoraansanottuna hirveitä ja tuppaa väsymys menemään ylikierroksen puolelle, ja nukahtaminen on entistä vaikeampaa. Onneksi näitä on harvoin. Toivon eniten bentsoista eroon pääsyn myötä, että uni paranisi.

        Sille joka sanoi että paniikkihäiriöstä pääsee eroon kun jaksaa odotella bentsojen jälkeen. Uskon siihen myös. Ainakin jos on havainnut, että ahdistus ja paniikit on olleet pahempia bentsojen ja vieroituksen myötä. Minun ahdistukseni ennen näitä ei ole ollut samaa kaliiberia kuin nykyinen. Ja oppiihan sen ahdistuksen kanssa hiljalleen elämään. Kun on kokenut kamalimmat ahdistukset niin jollain tavoin sitten, kun ei enää ota pilleriä siihen, tottuu elämään ilman lääkettä. En sano, että se kaikilla menee näin, mutta uskoisin itselläni menevän. Koen bentsosumussa elämisen paljon huonommaksi kuin sen niiden antaman avun.


    • Pamiton

      Pauliina,

      Miten oot nyt pärjännyt ilman murusia? ja sulla on kai jo useempi viikko takana...? Ja oli pakko tarkistaa siitä sos sairaalan manuaalista toi uni juttu.Eli unet ottavat kyllä ns vallan kun sen aika on ja siihen on kai pakko meidän uskoa.

      Toi on kyllä totta että välillä itsekin "herään" siihen että nukuinkohan mä ja miten pitkään:) mut kello on siinä aika pettämätön jos muistaa vaan katsoa vähän monelta kävi unille..

    • Pamiton

      Unohtui ed viestistä,Tähän ketjuun voisi myös listata viekkareiden lisäksi ne HYVÄT ASIAT/PUOLET mitä ootte huomannu kun ollaan ilmn bentsoja yms? Jollain ne unet esim parani ja sanoko joku että kuin verho ois otettu silmiltä yms..

      Ois kiva kuulla millaisia tuntemuksia ja omia havaintoja muilla lopettajilla on tullu?

    • Pauliina-ll

      Moi,

      Minä tosiaan olen nyt pärjännyt ilman murusia jo kohta 7 viikkoa eikä bentsojen lopettaminen aiheuttanut mitään suurempaa muutosta niiden vähentämiseen eli minulla pahimmat viekkarit oli jo jotain 1-2 kuukautta ennen kuin lopetin lääkkeen syömisen. Hyvistä jutuista voinen mainita ensimmäisenä kaamean väsymyksen väistyneen. En tiedä oliko se oikeasti ahdistusta/masennusta mutta väsymyksestä on hävinnyt ehkä 70-80%. Nyt jaksan taas lähteä ulos kotoa, käydä kaupassa, elokuvissa ja muutenkin toimia lähes normaalisti. Tosin jos jostain syytä on kiire päivä niin väsyttää kyllä aika lailla ja toivon pääseväni kotiin. Fyysisitä vieroitusoireista on poistunut lihaskivut, nivelkivut, elohiiret, ihmeelliset nykäykset vartalossa ja tuntomuutokset eli aikaisemmin oli ikään kuin puutumista sormissa, varpaissa ja vähän muuallakin mutta niitä ei enään ole. Ajatuksen juoksu on myös paranunut, en unohtele asioita niin paljon kun ennen ja olen muutenkin skarpimpi. Vielä on matkaa edessä eli toivon, että ihmeellinen sisäinen värinä/vapina jota on öisin helpottaisi, uni saisi myös palautua jossain kohtaa ja energia lisääntyä niin voisi sanoa, että on jo lähes läpikäyty tämä vieroitus.

      Toivottavasti teillä muillakin on jo osa vieroitusoireita vähentynyt tai poistunut.

    • Tonza8999

      Myykää mulle ketkä aikoo lopettaa? Satunnaiseen käyttöön.

    • MrPanic

      Hyvä keskustelu täällä menossa, kun pitkästä aikaa sivuilla kävin.

      Rivatrilin 3mg pv vaihto diapamiin on edennyt niin että nyt 11. pv edessä annoksilla 0.75mg rivaa ja 30mg diapamia päivässä. Pääsin/jouduin töihin nyt muutamaksi viikoksi ja toistaiseksi yllättävän hyvin päällepäin on mennyt, mutta ei tämä vieroitusta ainakaan nopeuta. Kuitenkin oli tarkotus pysyä tässä annoksessa pari viikkoa, nyt saattaa mennä pitempäänkin. Pysäyttää en halua tätä alasajoa kokonaan vaan yritän vähentää vähemmän kuin ashtonin ohjelman seuraava vaihe (0.5mg rivat/vrk) olisi. Mutta vielä se ei ole ajankohtainen, viekkareita on, kuten arvelin koska edellisellä tasolla pysyttelin vain viikon. Joten kolmaskaan viikko tällä tasolla ei olisi mikään mahdottoman pitkä juttu, mutta sitten pitäisi kyllä alkaa olla jo aika pikkuisen leikata.

      Töihin, aamuahdistuksen kera. Olo on ollut välillä "vieroitusdepistä" ym joka eroaa lääkkeen aiheuttamasta depressiosta, mutta se nyt on vaan merkki että alasajossa ollaan ja kroppa tottuu hiljalleen. Parempaan suuntaan on menty että sikäli oikea suunta.

    • Pamiton

      Huomenta Mr panic ja muutkin,
      Aamuahdistus kuulostaa oikein tutulta! En tiedä onko muilla miten mut mulla on monesti heti herätessäni ihme olo ja vähän niinkun pitäs iteltä kysyä että mitens tänään noustaan,ja aika pian se olotila näyttääkin mikä on aamun kuvio..
      Itsellä sellainen tilanne että olen epäsäännöllisesti joutunu ottamaan esim joka toinen pv 1/4 osan 5mg pamista.

    • Pauliina-I

      Moi, aamut on tosiaan pahimmat ja olo tuntuu usein aika huonolta. Itselläni on silloin sellaista sisäistä tärinää, joka ei näy ulospäin mutta joka on aika ikävää. Välillä on myös päänsärkyä ja levoton olo. Iltaa kohti olo yleensä paranee ja illat on parhaita. Nyt 7 viikkoa ilman bentsoja ja nuo mainitsemani oireet on kyllä pienentyneet. Henkisesti raskainta on odotella menisikö nämä viekkarit jossain kohtaa kokonaan pois vai jatkuvatko pitkään. Hyvä merkki tietty on oireiden väheneminen sillä se lisää toivoa, että ne häviävät aikanaan. Nukkumisesta en ole kovinkaan huolissani vaikka uni onkin vähäistä vaan luotan, että se kyllä korjaantuu ajan kanssa.

      • MrPanic

        Tsemppiä ja uskoa että kyllä se siitä korjaantuu, mutta täysin toipuneeksi pamittomaa jaksoa voi tarvita jopa puolikin vuotta. Tai enemmänkin. Päivät voi vaihdella matkan varrella, eikä varmaan elämä tasaista auvoa hymy naamalla 24/7 senkään jälkeen ole. Itellä on vielä pitkä matka lääkkeettömyyteen, mutta jos siitä selviän niin toivon olevani vahvempi. Moni on ainakin väittänyt niin kokeneensa.

        Kortisoli varmaan liittyy tuohon aamuahdistukseen, luonnollinen toiminta elimistölle herätäkseen mutta kyllä minä heräisin vähemmälläkin.. Ja kai sekin voi jo aiheuttaa ahdistusta ja stressiä jos on taipuvainen heti murehtimaan että voi kun on pitkä/raskas päivä edessä, kuten tässä itsekin. Mutta päivän aikana on paremmatkin hetkensä, näin vieroitusvaiheessakin. Ilta-ahdistustakin esiintyy, ja jotenkin kun muut perheestä on menneet jo nukkumaan ja itse vielä valvon jopa pari h, tuntuu se näin syksyn pimeydessä yksinäiseltä omine ajatuksineen. Meneilläänhän on muuten vuoden stressaavin aika, jostain luin. Pian taas valoa kohti..


    • Pamiton

      Syökö muuten kukaan vieroittuja SSRI lääkkeitä? Tuli mieleen kun niitä joka luukulla tarjotaan ja tuputetaan..

    • Pauliina-I

      Moi taas, minulle lääkäri tarjosi keväällä SSRI lääkettä 'tukilääkkeeksi' ja niiden avulla kuulemma pääsisin helpommin eroon bentsoista ja autaisi ahdistukseen. Aloitin mietinnnän ja lääkärin vakuuttelujen jälkeen urheasti escitalopram acvaticsen ja seurauksena oli kauhea olo, päätä särki, huimasi todella paljon, tuli virtsaamisvaikeuksia ja aloin vapisemaan. Tätä kesti vajaa 3 viikkoa ja menin lääkäriin todella peloissani. Hän totesi, ettei lääke soville ja tarjosi tilalle toista SSRI lääkettä. Siinä kohtaa tajusin sanoa kiitos ei ja noin pari viikkoa SSRI lääkkeen lopetuksesta alkoi olo parantua merkittävästi. Samaan aikaan vähensin betsoa ja nyt jälkeen päin ajattelen, että minulla oli varmaan pahimmat bentso vieroitusoireet ja SSRI lääkkeen sivuoireet päällä yhtä aikaa enkä todellakaan suosittele kenellekään samaa polkua. Sanoisin, että tuosta ajasta olo kohentunut sellaisen 80% paremmaksi ja nykyiset bentsojen vieroitusoireet on todella kevyttä keittoa verrattuna tuohon kokemaani.

      Pamiton, sulla tuo diapam annos on tosi pieni eli 1/4 5mg kun on vähän yli 1mg joka toinen päivä niin tuo on päivää kohti noin 0.6mg. Itse lopetin 0.5mg päivä tasoon jota käytin noin 3 viikkoa ennen kuin lopetin kokonaan eli mielestäni olet erittäin läheellä lopettamista jos niin päätät. Lopettaminen on nyt kokemuksellani kaksi osainen juttu eli ensin minua pelotti pärjäänkö ilman lääkettä eli oli sellainen psyykkinen pelko ja lopettamisen jälkeen noin viikon kuluttua tuli helpottunut olo kun huomasin, ettei tuo niin paha homma ollut ja tuuletin, kun huomasin, että pärjään ilman lääkettä.

      Aikaisemmin kerroin, että minulla ollut yhtenä vieroitusoireena ihmeellistä sisäistä tärinää yöllä/aamuisin. Tuo loppui 3 päivää sitten!!!!

    • Pamiton

      Kiitti taas Pauliina hyvästä päivityksestä.
      Noista SSRI lääkkeistä kuulee tosiaan aika rajuja juttuja niin siksi kysyn ja itselle niitä myös tarjottu monen toimesta,mutta kiitos ei.

      Joo pientä on tää mun murustelu ja kyllä tän vois tähän lopettaakin tai ainaki lähipäivinä..

      Tosin omaa oloa ja fiilistä tarkkaillen aion mennä eteenpäin.

      Myös mahtavaa että Pauliinan sisäinen tärinä on poistunut! En tiedä mut kuulostaa inhottavalta moinen:/

    • MrPanic

      Paras tapa lievittää bentoviekkareita on riittävän hidas alasajo, mutta ei toisaalta liian hidas koska lääkettä pikkuhiljaa kumuloituu elimistöön taas tietyn vaiheen jälkeen. Jos jatkat silloin samalla annoksella, otat takapakkia vaikka et lääkettä olisi lisännytkään. Tämä menee näin ainakin näissä pidempivaikutteisissa. Mutta ei se niin päivälleen tarkkaa hommaa ole.

      Eikä missään nimessä SSRI tms. "lääkettä" sekoittamaan päätä ja bentsovieroitusta. Oikean päätöksen teit.

    • mursu787

      En tiedä suosittaisiko bentsovieroitusoppaan tehnyt Heather Ashtonkaan nykypäivänä SSRI lääkkeitä vieroituksessa tueksi, vaikka niistä mainitaan oppassa. Yhä enemmän on näyttöä,että SSRI lääkkeisiinkin voi tulla jonkinlainen tottumus ja riippuvuuden tunne sekä niissäkin on vieroitusoireet. Bentsojen "turvallisemmat" korvaajinakin pidetyt aineet esim Lyricat, Gababentiinit ym.. Kannattaa olla niidenkin kanssa skeptinen ja varovainen, tuppaavat sisältämään myös pahoja vieroitusongelmia. Sitten on uudessa sopassa uuden lääkkeen kanssa. Pahimmassa tapauksessa SSRI lääkkeet lisää levottomuutta, univaikeuksia ja tuo lisää ahdistusta, mitä bentsoista vieroituksessa oleva ei varmasti halua kokea, sillä samat on myös bentsovieroituksessa yleisiä. Ne on ihan kohtuuyleisiä haittoja SSRI lääkkeissä. Pitää myös muistaa, että vieroituksessa bentsoista keskushermosto voi olla erityisen herkillä, välittäjäaineet aivoissa ja keskushermostossa heittää häränpyllyä ja voi olla herkempi saamaan haittoja erityisesti psyykkeeseen ja keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä, ja herkempi saamaan haittoja myös muista lääkkeistä, joilla on esim vaikutusta gabajärjestelmään. Kannattaa olla varuillaan mitä ottaa bentsovieroituksessa. Paras on pitää homma simppelinä eikä aloitella uusia psyykenlääkkeitä vieroituksessa/heti sen jälkeen tai jos aloittaa, kokeilee hoitoannosta pienemmällä minimoidakseen huono reaktio. Erityisesti jos on altis paniikeille. On niin hankala sanoa sitten mikä johtui mistäkin jos kärsii vieroitusoireista ja aloitusoireista samaan aikaan.

      Vieroitusoireisiin ei auta lääkkeet vaan aika. Toki joskus varmaan jotkut saa hyötyä jostain uneen auttavista lääkkeistä kuten vaikka antihistamiineista/Mirtatsapiinista, mutta aina on riski saada hyvinkin ilkeitä haittoja, jos kyse on vieroituksesta, jolloin voi sietää heikommin uusia lääkkeitä eli on alttiimpi saamaan haittoja.

    • Pauliina-I

      Olen täysin samaa mieltä Mursun kanssa, hyvin kirjoitettu. Itse jossain kohtaa ajattelin kokeilla antihistamiinia unea tuomaan mutta en sitten kokeillut vaan kärvistelen mieluummin ja annan luonnolliselle unelle mahdollisuuden palautua.

      Kohta tulee minulla 2 kuukautta ilman bentsoja ja pahimmat viekkarit lienee ohi mutta edelleen on muutamat tosi ärsyttävät ja pelottavatkin oireet, joten ei auta muu kun mennä päivä kerrallaan ja odotella josko nuo oireet jossain kohtaa poistuisivat. Itse epäilen, että voi viedä jotain 6-18 kuukautta, ennen kuin näkee kuinka hyvin tästä bentsomatkasta toipui...

    • Pamiton

      On kyllä ollu kannustavaa oman lopetuksen vieressä seurata Pauliinan ja muiden kirjoittajien ”alasajoa” Tää on hyvin mielenkiinoinen ketju ja ainaki ite saan tästä myös virtaa:).

    • Pauliina-I

      Kiitos samoin Pamiton ja muutkin, kiva jakaa tietoa ja kertoa omista kokemuksista samoin kun saada muilta vinkkejä ja kommentteja. Kyllä tämä välillä tuntuu aika yksinäiseltä hommalta ja on kiva kun on joku henkireikä olemassa. Plussana lisäksi näissä ketjuissa se, että joku saattaa säästyä moiselta ja/tai antaa ainakin perspektiiviä mitä voi bentsojen kanssa olla odotettavissa.

    • Pamiton

      Haha joo paljon on ketjussa juttua ja kokemuksia! Varmaan moni kuka haluaa/lopettaa pamit niin saa tästä ketjusta saman verran apuja kun sos sairaalan manuaalista:) toivottavasti.
      Vielä tuli mieleen että suht vähän juttuja netissä Bentso viekkareista ja eroon pääsystä(suomeksi ainaki) tai sitte mä vaan en osaa etsiä..

    • Pauliina-I

      No niin 8 viikkoa takana ilman bentsoja. Olo on ollut aika tasainen viimeisen viikon eli ei hyvä mutta ei ihan huonokaan. Jos nyt yritän luetella oireitani niin poistuneita oireita on karmea väsymys, lihaskivut, nivelkivut, sähköiskumaiset tuntemukset päässä, hermojen sähköttäminen, huimaus, sisäinen tärinä päivisin, sosiaalisten tolanteiden välttely ja käsien vapina. Vähentyneitä oireita mutta edelleen on sisäistä tärinää herätessä aamulla tai päikkäreiltä, lihasten kolotusta, herkistyneet sormet ikään kuin joku parestesia, lihasnykäyksiä-elohiiriä ja jonkin verran väsymystä eli herkästi siirtää tekemisiä tai päätöksentekoa. Mitkään oireet ei ole bentsojen lopettamisen jälkeen lisääntyneet jos ei lasketa mukaan huonoa unta, josta en ole kovin huolissani. Myös pelot jostain vakavasta sairaudesta on vähentyneet mutta pulpahtavat pintaan aika ajoin. Isoin mietityttävä asia on ajatus siitä, että koska tämä päätyy vai päättyykö ja tällä hetkellä olen asennoitunut niin, että talvi voi mennä... saas nähdä.

      Töistä olen ottanut vapaata ja tarkoitus on elää mahdollisimman stressittömästi, käyn kirjastossa, uimassa, välillä kahviloissa ja tapaan tuttuja. Kirjat ja netflix on hyviä ystäviä. Uiminen ja pienimutoinen kuntoilu pitää lihasen kolotuksia ja muita oireita kurissa.

    • Pamiton

      Mä oon saanu helpotusta liikunnasta just. Tosin välillä hullua se kylmä hiki sportatessa:) nyt lomalla kaljottelin 5päivänä(päivän aikana n5-8bisseä) niin on kyllä ahdistellu aika kovasti!

    • Bentzohell

      Minä en etene vieroituksessa mihinkään suuntaan. Uni on aivan mitä sattuu. JoinaKin öinä niin huonoa, että pyörin sängyssä tunteja ja nukun vaan kolme ja semmoinen on suhtkoht pirullista. Tekee miehen väsyneeksi. Tämän takia en ole uskaltanut jatkaa lopetusta. Yhtenä uutena oireena on tämä unettomuudesta tullut aivosumu, sähköiskut päässä ja väsymys on tullut jokapäiväiseksi kaveriksi. Sitä sitten on seurannut melko ikävähkötkin masentuneet ajatuskulut. Aina välillä tulee pari päivää hyvää unta, mikä on lupaavaa. Joskus tipahdan kunnon pitkään kymmenen tunnin uneen päivien väsymyksestä. Kaikki oireet on helpompia silloin. Mulla tää vähäunisuus ja väsymys on pahimmat vieroitusoireet. Ei jaksa "taistella" tätä vieroitusta eteenpäin, jos ei nuku niin.

      Liikunta on mun kohdalla lähinnä pitkiä kävelylenkkejä ja venyttelyä. En siedä yhtään mitään raskasta liikuntaa näiden nykyoireiden ja univajeen kanssa. Kun on menty voimien laitamille, keho kyllä ilmoittaa. Jos näitä hyviä 7 tunnin unia tulisi 3-4 putkeen, uskaltaisin jatkaa vähennystä.

      Pauliinalle sanoisin, että varmasti voi mennä kuukausiakin, että oireet tasoittuu. Joidenkin poistuminen on hyvä merkki!

      Taistelu jatkuu. Bentsoja harkitseville suositan, älkää lähtekö tälle tielle. Älkää varsinkaan päivittäiseen käyttöön. Voin sanoa, että tämä vieroitus vetää nöyräksi, rankkaa hommaa henkisesti ja fyysisestikin univajeen kanssa kamppaillessa. Siinä ahdistus kaverina, ei kiva!

    • Pauliina-I

      Bentsohell, tuo mitä kuvasit voi olla ns. toeranssin nouseminen eli voit olla koko ajan ikään kuin vieroituksen kaltaisessa tilanteessa. Tuotahan voi testata ottamalla isomman annoksen lääkettä mutta en nyt sitäkään suosittele. Oireista näytää pääsevän pikkuhiljaa eroon lopetuksen myötä mutta tuo unettomuus on kyllä todennäköisesti pitkään riesana. Itse nukuin tilaneeseeni nähden hyvin viime yönä eli ensin 3 tuntia, heräämisen jälkeen 2 tuntia ja uuden heräämisen jälkeen vielä 1.5 tuntia eli 6.5 tuntia yhteensä. Päikkärit ei onnistu vaikka olisi väsynyt päivällä. Rasittava liikunta on mullekkin no no tällä hetkellä eli tuntuu vaan pahentavan tilannetta eikä jaksakkaan...

    • Pamiton

      Toi on varmasti Bentzohell todella raskasta jos uni uupuu noin kovasti? ja syö ihan varmaan mehut ukosta kun akastakin nopeesti!! Ja on selvää että ei siinä kauheen raskas sporttaus tuu mieleenkään.
      Masennusta varmaan meille kullekin luo nää ilmatkin bentso laskut/alasajot!

      Kyllä tässä itelläkin aika hutera olo on ja epätodellinen ehkä vähän sumuinen fiilis,mutta viime keskiviikkona murusen otin.Vkl oli aika raskas kun kaljottelun jälkeen ahdisti ihan huolella ja pitkään!

      Koitetaan jaksella ja helpotusta saa tästä ketjusta mua helpottaa oireisiin kun oon lukenut sivustoa:paniikkihairio.fi

      Siellä siis oireisiin sopivaa helpotusta joskaan ei välttis lääkkeistä johtuvaa mutta just paniikkiin ja ahdistukseen hyvää juttua blogissa. Onks muut tutustuneet?

    • MrPanic

      Tuolla aiemmin puhuttiin toleranssin nousemisesta kesken vieroituksen. Siitä itsekin aiemmin kirjoittelin. Joskus ei auta kuin kylmästi leikata annosta, jos on tullut oltua esim
      kuukausi tietyllä tasolla niin kyllä siinä olisi pitäyt ehtiä jo sopeutua jos ei ole ahnehdittu annosmäärän tiputuksessa. Parissa viikossa pitäisi diapam/rivatril annostasoon sopeutua ja sitten uutta tiputusta vaan. Toisen viikon aikana on itselläni itkuisuus loppunut ja ns viekkaridepis, mutta vastaavasti lääkkeen aiheuttama turruttava debis alkaa lisääntyä. Sitten vaan eteenpäin "ohjelmassa". Tällä hetkellä menee rivaa keskimäärin 0,625mg päivässä, joka toinen pv 0,5mg, joka toinen 0,75mg. Lisänä 30mg diapam jonka alasajo alkaa jahka rivat off. Tällä tahdilla menee siis vielä n. pari kk, en ole niin laskenut. Tahtia hidastaa se että jouduin/pääsin hetkeksi töihin. Onneksi enää muutama viikko jäljellä. Ja nukun onneksi suht ok, lyhempiä unia tosin kuin ennen.

      Liikunta on myös minulle ehdoton. Voimaannuttaa henkisesti ja fyysisesti. Nyt olen tosin ollut jonkun ihme viruksen kourissa jo pari viikkoa, pitää välillä pientä lämpöä ja heikottaa, mutta otetaan lepojakson kannalta. Syksy tulikin jauhettua kotisalia oikein kunnolla ja lenkkiäkin vähän, joten fyysinen pohjakunto on hyvä.

    • Pauliina-I

      Moi Pamiton, Bentzohell ja MrPanic, itsestäni tuntuu tosi kivalta, että jaksatte kirjoitella tänne usein. Ajatusten vaihtamisesta saa paljon henkistä tukea tällä matkalla! Kiitos teille!

      • MrPanic

        Ole hyvä ja kuten myös! :)


    • Pamiton

      Moi moi Pauliina,
      Joo laitoinkin tossa jo että tästä ketjusta saa jotenkin tukea ja oli nyt sitte pamaista tai mistä vaan outo olo niin täältä kun kurkkaa kuulumiset teiltä,niin ihmeesti saa helppiä arkeen!
      Ja ehkä just pahimpina hetkinä tajuu sen että ei oo ihan ainut näiden olojen kanssa.. on meitä muutama muukin täällä.

      Aina jotenkin kiva kun joku on kirjoittanut uusimpia kuulumia tms tänne:)

      Jatketaan samaa rataa. Ja otataan rennosti:)

      • Pauliina-I

        Jep otetaan rennosti :-)


    • Pauliina-I

      Moi, kävin tuolla paniikkihairio.fi sivustolla ja ihan asiaa on siellä kirjoitetu. Samalla huomasin, että olen siellä vieaillut aikaisemminkin joskus aikoinaan.

      Urheilusta sen verran, että itselleni näyttää sopivan hitaat ja leppoiset tavat ja niistä olen kokeillut rentouttavaa joogaa, jossa ei tarvitse alla akrobaatti, uiminen tuntuu rentouttavan samoin kun sauna ja erilaiset venyttelyt. Tosin kuntosaleilta tuntuu olevan vaikea löytää rentouttavia hidastempoisia ohjelmia/tunteja... olenkohan etsinyt vääristä paikoista.

      Kaljotteluun kommentoin sen verran, että alkoholi tutkitusti vaikuttaa samoihin GABA reseptoreihin kun bentsot. Itse kun otin olutta ja/tai viiniä niin tuli ihan kamea olo ja se takia olen nyt siirtynyt alkoholittomaan olueeseen ja olen alkolakossa ainakin ensi kesään asti. Toki tuo alkoasia on yksilöllinen ja Ashton sanoo manuaalissaan, että ihan ok eli lienee niin, että toisille sopii ja toisille ei.

      • MrPanic

        En voi sanoa olleeni selvin päin jo toista vuotta, koska lääkitys, mutta ilman alkoholia on tullut oltua kohta vuosi ja 4 kuukautta. Koko aine on menettänyt merkityksensä minulle ainakin tässä elämäntilanteessa. Jos pääsen bentoista eroon, niin varmaan tulee sen jälkeen joskus otettua tai niin pelkään käyvän, vaikken haluaisi. En tiedä voinko olla tietyissä tilanteissa (juhlat lähinnä) ihan selvinpäin vai joudunko ottamaan vasten tahtoani rohkaisuryyppyä. Bentsojen satunnaiskäyttö tällaisen riippuvuuden jälkeen ei varmaan ole hyvä ajatus, tosin olen pohdiskellut miten mahtaisi joku oikein lyhytvaikutteinen bentso toimia kiperissä tilanteissa. En vaan haluaisi ottaa kumpaakaan, en alkoholia, en bentsoja. Mutta sinne on vielä pitkä matka...


    • Pauliina-I

      Pimeä vuodenaika varmaan lisää ahdistusta ja monet bentsojen vieroitusoireet on itseasiassa ahdistuksen oireita toteaa Ashton manuaalissaan. Itse pohdin olenko kuinka ahdistunut vai onko kaikki fyysiset oireet vaan bentsoista johtuvia. Vaikeahan tuota on päätellä.... viikonloppuna ajattelin mennä luontoon reippailemaan jos vaan sade hellittää ja paistaisi vaikka hieman aurinto. Säätiedotuksen mukaan toivoa on.

    • Pamiton

      Totta.
      Oon myös niin monesti tässä pohtinut että kun tietäisi jostain että onko tää mun tasanen ahdistus ja pelko lopetuksesta vai jotain muuta.. Mut ei kai millään saa selville? oon ollu aika ahdistunut ja olo epätodellinen monta kk.
      Tosin nyt pari päivää ollu ihmeen hyvä olo että oikein pitää ihmetellä:() Tosin vaikka olo hyvä niin mulle tuottaa korkea paikka/sillat tosi kovan ahdistus pelon..

      • Pauliina-I

        Moi Pamiton, kiva kuulla, että sinulla on ollut hyvä olo pari päivää! Joo, ei tuota ahdistuksen laatua oikein saa selville mutta tosiasia lienee on, että benzot lisäävät noita tuntemuksia pitkässä juoksussa. Tosin murusesi on niin pieniä ja otat niitä niin harvoin että pohdin, että oletkohan edes koukussa...

        Nyt kirjoitan tätä aamuyöstä kun on nukkuminen on mitä on. Nyt en enään yritä nukkua väkisin vaan olen todennut, että nukun kun nukuttaa ja jos ei nukuta niin teen jotain muuta. Tänään tuli uusi vieroitusoire eli alkoi ihan kun pörisemään päässä, heh ene edes osaa pelätä tuollaista enään vaan ajattelen, että hyvä kun tuli, sillä se korvasi aikaisempaa tärinää ja ajattelen, että hyvä kun oireet muuttuvat, sillä se tarkoittanee bentsojen poistumista kehosta. Ihan kun olisi jostain huonosta komediasta tämä vieroitus...


    • Pamiton

      Huomenta.

      Hmm kuvaile tota "pörinää" tarkemmin jos pystyt? siis onks se sellaista huimauksen/epätasapainoon liittyvää? vai siis ihan ääntä? Ei sitä väkisin varmaan edes kannata yrittää nukkua!
      Niin tohon mun pami koukkuun,niin sen kun tietäs et oonko vai en? ja nyt puoleentoista viikkoon en oo ottanut murustakaan ja tosiaan oli tossa pari kivaa päivää mut nyt oli taas aika ahdistavia hetkiä töissä parina päivänä..
      Mulla laukes pelko/ahdistus kun jouduin ajaa isolla sillalla ja rampilla! ne laukasee kauhean pelon ja
      paniikin mulle ja se jää päälle:/

      Nyt rento sunnuntai sohvalla kun kävin eilen keskustassa muutamalla tuopilla(6) ja hmmm olo nyt oikein hyvä kop kop puuta:)

      • Pauliina-I

        Moi taas, pörinä on sellaista kun olisi ampiainen pään sisällä ja siihen yhdistettynä pieni elohiiri pään sisällä jyskyttäen aika nopealla tahdilla. Olen aika satavarma, että bentsosta johtuu ja jostain googlasin, että vastaavaa on ollut muillakin vieroittujilla maailmalla. Vieroituksiin liityy lihasnykäyksiä ja elohiiriä ihan tyypillisesti joten en yhtään ihmettele, että voi olla päässäkin. Tuo on minulla jatkoa tuolle sisäiselle tärinäntunteelle ja tosiaan toivon, että se jossain kohtaa loppuisi. Jos/kun tuo loppuu niin voisin hyvillä mielin sanoa että loppusuoralla olisi tämä vieroitus. 2kk lääkkeen lopetuksesta on toki vähän kun ihmiset kirjoittelee, että erilaiset tuntemukset voi kestää vuodenkin.

        Oletko Pamiton miettinyt, että kokeilisit olla ilman murusia pidempään kun sullahan on jo pitkä putki ilman lääkettä? Jos olo ei pahene niin sehän voisi loppua tuohon ja voisit alkaa trakkailemaan paraneeko olo. Jostain luin, että noita ahdistavia kammoja kuten tuo korkeat paikat, sillat voisi hoitaa jonkinlaisella siedätyshoidolla samaan tapaan kun lentopelkoa? Oletko googlaillut tai puhunut esim. terapeuttisi kanssa? toihan kuullostaa ikävältä mutta voi hyvinkin löytyä lääkkeetön keino pelon voittamiseen kunhan löytäisi oikean ihmisen, jonka kanssa sitä hoitaisi.

        Mukavaa sunnuntaita!


    • MrPanic

      Täälläkin nukuttu huonosti, huonommin kuin aikoihin toissa- ja viimeyönä. Kumpanakin yönä heräsin tasan 3,5h unien jälkeen ja sen oikein tuntee että nyt ei vaan uni tule, ekana yönä lojuin sängyssä aamuneljään, jotta edes sain oltua silmät kiinni ja lepoasennossa. Piti sitten lähteä töihin viiden jälkeen, "mukava" oli kolailla raskasta lunta 5h, ja muut työt päälle, vieläpä kun tämä ihme virus vaivailee. Seuraava yö meni hyvin, kunnes taas... Onneksi enää 5pv aamukammassa, enempää en jaksaisikaan henkisesti enkä fyysisesti. Taidan kokeeksi muuttaa lääkeannosten ottoaikataulua, kun nyt olen mennyt enemmän iltapainotteiseksi (että saisi muka nukuttua) ja on alkanut käydä kuin pelkän rivatrilin kanssa, ajoittainen heräily aamuyöstä ja huonoa unenlaatua, en näe unia, kun en ehdi REM-vaiheeseen, ja syvä unikin jää vajaaksi. Eilen oli 8. päivä näillä annoksilla ja haaveilin siirtyväni jo askelman alemmas, mutta iltaa kohti tuntui vasta tämän tiputuksen viekkaridepis tuntua kuten usein tässä 6-8pv tiputuksesta, niin otin sitten vielä 0,25mg rivatrilia turhan myöhään, joka saattoi vaikuttaa. Menen varman päälle. Jos sama tahti jatkuisi niin olisin tammikuun loppuun mennessä ilman rivatrilia. Sitten diapamia tiputtelemaan. Vali vali ja hali hali.

      • Pauliina-I

        Aika samanlaiset on noi unikuviot eli 3-4 tuntia unta ja sitten sängyssä olemista ja aamun odottelua. Joskus onnistuu useamman unipätkän saaminen. Minulla unet palasivat kun lopetin betsot kokonaan ja olivat aika värikkäitä/vauhdikkaita ensimmäisen kuukauden aikana. Nyt tilanne on tasaantunut ja uskon, että hyvinä öinä kun kun saa nukuttua yli 6tuntia on myös syvää unta jo aika hyvin. Viime yö oli sikäli ihmeellinen, että kun aamuyöstä heräsin, niin ajatukset oli tosi kirkkaat, ei mitään päänsärkyä, ei pöhnää ja muutkin oireet poissa eli tunsin olevani 100% terve/toipunut. Tämä oli ensimmäinen kerta kun näin koin eli vastaava tilanne oli ennen betsoja. Toivottavasti noita tulee lisää, sillä on kyllä huomattava merkki toipumisesta.

        Mukavaa sunnuntaita!


      • Pauliina-I

        MrPanic, miten esim tuo lumien kolaaminen tms. ulkona oleminen ja fyysisten hommien tekeminen vaikuttaa uneesi verrattuna vapaapäivään ja sisällä olemiseen? Kysyn kun minusta tuntuu, että voiis nukkua huomattavasti paremmin kun tekee kohtuu raskasta hommaa ja on ulkona.


      • Pamiton

        Huomenta.

        Mä kanssa tiedän ainakin itsestäni että fyysinen työ tai suoritus väsyttää itseni hyvin ja antaa paremman unen ehdottomasti.Mielelläni kuulisin myös Panicin kuvion miten auttaa uneen? Mulla itsellä on muutama sportti laji millä saan itseni todella väsyneeksi ja se fiilis vaan on niin hyvä.
        Toki voi olla että menee vaikeammaksi jos jollain on muita ongelmia unen kanssa.Ois aika hurjaa jos väsyttää itsensä ja kropan ja sitte tajuaa että ei vaan uni tule:(


    • Pamiton

      Moi Pauliina ja MrPanic.
      Mä oonkin aatellut nyt olla tosiaan ilman murusiakaan ja toistaiseksi suht hyvin mennyt. Toi on kurjaa kun teillä unet on mitä sattuu.. kuitenkin se on niin tärkeää saada nukuttua. Panicille:kunnon rankat lumityöt laittaa kyl kropan hikoilee ja se tekee hyvää:) Täällä etelässä ei kyl oo tarvinut vielä lunta luoda,mut jos sitä pääsis jossain kohtaa..
      Yks minkä oon selvästi huomannu,niin mulla on ollu aina(niin kauan kun pamit ollu kuvioissa) niin orkku vaikeudet,mut nyt se on palannut=siis helposti laukean.. voi kuulostaa hölmöltä mut mulla on tää ollu häiritsevä ongelma koko aikuis iän:(

      Nyt kun olo alkas helpotteleen.. Ja vielä Pauliina mulla tosiaan ollu pitkä 3kk pamiton tossa kesällä ja sen jälkeen aika maltilllista toi murustelu.

      • Pauliina-I

        Epäilen, että Pamiton et oo enään koukussa ja aika helppoa voisi olla bentsoton elämä. Jostain luin, että monille jo se lisää itsevarmuutta kun on bentsomurusia mukana matkassa ja tietää, että tarittaessa voi ottaa lääkkeen mutta sitten ei tarvitsekkaan kun se varmuus on olemassa... voisinpa itsekkin ottaa tuon 6 kaljaa mutta ei auta kun odotella sitä päivää :-)


    • Pamiton

      Hha joo:) siis mulla on aina lompakossa varmuudeksi pamia,mutta tosiaan pärjännyt oon ilmankin vaikkakin mielessä on käynyt heikkona hetkenä ottaa,mut kun mietin tarkemmin niin tiedän että se pelko ja ahdistus mikä on niin menee kyllä ohi jossain kohtaa.. just mietin että jos olen viimisen puolenvuoden aikana ottanut lätkän 5mg diapamia,niin on varmasti aika lähellä totuutta!

      Toisaalta viimeinen puolivuotta on ollu mulle tosi hullua ja erittäin outoa aikaa... jatkuva pelkotilat,ahdistus yms seurannut,,

      Että jaksakaa kohtalonkamut vaan sillä se vaan alkaa jossain kohtaa uni ottamaan vallan ja vaikka ei ehkä uskois niin se olokin helpottamaan.

    • Bentzohell

      Mun uni on alkanut parantua. Olen saanut useampia kolmen tunnin unijaksoja ja päivälläkin torkahtanut usein hetkeksi. Se on kumma homma tuo kolmen tunnin välein hereille säpsähdys. On ikävää kuulla, että joillakin unet on kateissa! Se on pahimmillaan hirveä se olo, kun tulee lähes unettomia öitä, kun ei sitten jaksa mitään tehdä välttämättä. Välillä itsekään en pääse enää takaisin unten maille säpsähdyksen jälkeen. Olen tosin oppinut vaivuttamaan itseäni uneen yrittämällä rauhoittaa itseni rauhallisella syvähengityksellä ja yrittämällä "meditoida" niin ettei ajatukset ala laukkaamaan. Osin taitaa mulla olla psykologiaa se uudelleen nukahtamisen vaikeus, kun alkaa miettiä että jaaha, tuleeko taas huono yö. Ja niinhän se tulee, kun alkaa "manata".

      Kolme päivää sitten sahasin palasen pois ja viime yö unen määrästä huolimatta oli aika kummallinen ja suoraan sanottuna persiistä. Heräsin siihen, kun kädet ja jalat oli levottomat (?) ja samalla iski ahdistuksen tunne. Vähän samanlainen olo kuin joskus kun herää raajojen nykäisyyn, mutta se tunne jää päälle levottomuutena jalkoihin ja vaikeuttaa uneen vaipumista, ja oli vielä herätessäkin. Pirullinen olo. En meinaas ennen bentsoja oo tämmösistä kärsinykkään. Taas mennään ahdistuksen kanssa sitten!

      Oudot olot päässä on tuttuja Pauliina vieroituksen ajalta. Joskus tuntuu semmoinen paineen tunne päässä mikä on käsitykseni mukaan joillain bentsovieroitusoireena, mikä pahimmillaan yhdistyy pääkipuun. Joskus tuntuu niinkuin se paine olisi silmissäkin. Kummaa hommaa mula. Tinnitusta on ollut vähennyksen aikana. Pää tuntuu välillä sumuiselta, aivosumua on.

      Taistelu bentsoista eroon jatkuu!

      • MrPanic

        Itse jotenkin tunnen välittömästi saanko unta enää vai en jos herään keskellä yötä. Tänään nukuin väsymyksen ansiosta melkein 7h. En tiedä vaikuttiko myös lääkityksen aikataulujen viilaus. Huono yö voi tulla taas millon vaan, otetaan vastaan mitä tulee, ilman taistelua. Kumminkin sentään pystyy joskus ainakin nukkumaan ok. Aamu meni taas lunta työnnellessä, virus vaan jyllää vieläkin ja nostelee lämpöä ajoittain. 4pv enää tämän päivän jälkeen töitä, jaksaa jaksaa..


      • Pauliina-I

        Bentzohell, minulla juuri tuo sama hereille säpsähtely eli bentsoista johtuu kun sitä on meillä vieroittujilla useammillla. Minulla tosin kaupan päälle vielä tuota sisäistä tärinää :-( Levottomat kädet ja jalat myös mulle tuttu juttu. Tuntuu jotenkin, että liikeiden koordinointi/hienomotoriikka olisi kateissa. Onko sulla sama? Lisäksi tuntuu kun jalat ja kädet olisi voimattomat vaikka voimia kyllä on. Sen verran noista käsistä ja jaloista, että noi oireet on kyllä vähentynyt minulla kun pääsin eroon bentsoista. Minulla tuota aivosumua oli aikaisemmin ja aamulla tuntui kun olisi aina herännyt krapulassa. Tuo on myös nyt pikkuhilaa häipynyt.

        Tsemppiä teille/meille kaikille tämän vieroitusmatkan kanssa!


    • Pamiton

      Pauliina,
      Millaista on levottomat jalat? onks sellaiset että niitä joutuu liikuttelemaan n hermotuneena? vai enempi sellaista painon tunnetta niissä? Kysyn kun itsellä huomaan kun olo tulee päälle niin tuun tosi levottomaksi ja heiluttelen jalkoja ja kädetkin liikkuu kokojan..

      Hitto kun osaisin kuvailla se oman "aivosumun" .. vähän kun pyörryttäisi tai ois kännissä olo. Tänään taas oli aika levoton maanantai duunissa.

    • Pauliina-I

      Joo, minulla tuo levotomat jalat on nimenomaan tarve heilutella jalkoja kun olen vaikka sohvalla koska muuten tulee epämiellyttävä olo. Itselläni tuo on pahempi ilaisin mutta ei ongelmaa aamulla. Myös lämpimät jala estävät eli laitankin vilttiä jalkojen päälle.

      Liitteenä löytämäni linkki artikkeliin, jossa kirjoitetaan, että bentsot voi aiheutaa ja ylläpitää ahdistusta sekä aiheutaa fobioita eli esim. väkijoukkojen ja vamaan myös korkeiden paikkojen, siltojen kammoa.

      https://stopthethyroidmadness.com/benzos/

    • Pamiton

      Kappas nyt ehkä vasta tunnistin itselläni noi levottomat jalat oireen,ja ehkä niihin vielä sellainen että ihan kun ne ei tottelisi ihan täysin? Tuli mieleen ns:juopon jalat mitkä ei pidä alla tms..

      Kiitos Pauliina toi linkki oli tosi hyvä ja paljon infoa.
      Noita lisää jos vaan löytyy..

      • Pauliina-I

        Tuo ettei jalat ihan tottele on minullekin tuttu oire ja käsittääkseni ihan tyypillinen vieroituksessa. Tosin tilanne on kohdallani parantunut paljon kesästä, jolloin myös tasapaino oli huono - joskus tosin tuntuu, että nykyään tarkkailee itseään ihan liikaa ja on luulosairas. Aikaisemmin en varmaan olisi kiinnittänyt jalkojen tottelemiseen tai levottomiin jalkoihin mitään huomiota eli voihan olla että ihmiset vaan on tämmöisiä


    • Bentzohell

      Herään yleensä yöllä levottomiin jalkoihin taikka illalla iskee se tuttu hermostossa kihelmöivä ikävä pakottava liikuttelun tarve, joka paikantuu käsiin ja jalkoihin. Yleensä se menee aamua kohden veks. Joskus saattaa jaloissa tuntua samalla kummallista lihasvelttouden tunnetta herätessä, mikä on sangen kummallisen tuntuista, kun se yhdistyy levottomuuteen. Joskus yöllä olo on niin ikävä, että herään kävelemään hetkeksi ja menen vaikkapa jääkaapille hakemaan evästä. Saatan syötyäni kärvistellä jonkun aikaa olon kanssa, kunnes alkaa ramasemaan ja nukahdan. Pitkään oli levottomat jalat oireisto pois, välillä se iskee syystä en tiedä. Vähennys? Yhdistän vaivan bentsoihin. Mietin mikä rooli minun kohdalla tällä vaivalla on jatkuvan heräilyn kanssa..... Ennenkin muistan ennen niitä tunteneeni tarvetta liikutella jalkoja ennen nukahtamista, mutta bentso vieroituksen myötä tästä tuli yöllä herättävä piinaavampi vaiva. Lämmin peitto auttaa vähän vaivassa, vilttiä käytän minäkin. Hyvä linkki, todentotta! Sitähän se näiden bentsojen kanssa on, vaikeammaksi vaan menee vaivat eikä perskele tiedä mistä asiat johtuu, bentsoista, vieroituksesta, mistä lie...

      • Pauliina-I

        Minulla myös tuota lihasveloutta mutta käsissä. Minulla kädet puutuivat aikaisemmin yöllä ja itsekin olen herätessä noussut ylös ja verrytellyt niitä. Tämä on nyt vähentynyt kun ei ole enään lääkettä. Oma teoriani on, että bentsojen kanssa nukkuu sikeästi eikä vaihda asentoa vaikka olisi esim. käsi purisuksessa vartalon alla ja sitten kun herää niin tuntuu oudolta. ...mene ja tiedä mutta epäilen, että bensoista johuu kun saman tyyppisiä oireita meillä bentsoja käyttänellä eikä minulla ole ollut mitään vastaavaa ennen bensoja.


    • Pamiton

      Noihin levottomiin jalkoihin,niin siis itsellä on just tota kun esim kävelen välillä niin tulee sellainen hmmm kun voimattomat ja ei tottelevat liikkeet jaloissa,samalla tuntuu että vähän jopa huippaa päässä:) kuin kännijalat tms. Kyllä mä vaan luulen että nää munkin oireet niin fyysiset kun henkisetkin johtuu niin pitkästä pamittelusta eikä mistään muusta!

      Kyl se on 20vuotta jättänyt pahat jäljet vaikkakaan en ole isoja annoksia ottanut enkä säännöllisesti syönyt bentsoja. Ja pakko tää on katsoa jos nää hyvät olot tulis jäädäkseen,.. Toivossa on hyvä elää parempaa toivoen.

      Hitto kun osaisin noita pään sisäisiä tuntemuksia kertoa tähän tekstiin:/() mut se epätodellisuus,pelko sekoamisesta,ahdistus ja paniikki on se juttu. Myös niitä pakkoajatuksia tulee välillä.

    • MrPanic

      Täällä kuuluu sikäli hyvää että se ihme virus alkanut hellittää ja pari kotisalitreeniä saanut jo tehtyä. Nukkunut olen kellonsoittoon jo muutaman yön putkeen, nähtävästi päiväannosten aikaistaminen ei ainakaan haitannut. Sitten toisaalta hyvää, toisaalta huonoa; työt jatkuu vielä ainakin vajaan pari viikkoa. Raha on tervetullutta. Pystyn kumminkin olemaan töissä vaikka ajan samalla alas lääkettä. Kahvia olen myös vähennellyt, nyt menee reilu kuppi (vajaa 1,5 annosmitallista) päivässä, jo toista viikkoa.

      Lauantaina aion tiputtaa taas pikku murusen rivatrilista ja mennä sillä tasolla sen pari viikkoa. Varasin tänään soittoajan psykiatrille jonka luona olen käynyt, pyydän diapamille jatkoa mutta 25mg päivässä, mikä ei vaadi 3kk välein kontrolleja. Saisi siltäkin asialta mielenrauhan, eikä tarvitse käydä paikan päällä joka on kallista näin yksityisellä puolella.

      Oli taas synkkiä hetkiä tuossa Day 8-10 välillä tiputuksesta, mikään ei kiinnostanut jne. Tuo kahvin vähentäminen takuulla voimisti oireita, ei ihan noin syvällä ole tullut käytyä pitkään aikaan. Mutta siitäkin pääsin yli ja tadaa, 10. päivän iltana olin kuin uusi mies. Onneksi pian on jo joulukuu, ja itsenäisyyspäivä, tietää ylimääräistä vapaata töistä. Ja ennenkaikkea saamme juhlia 100-vuotiasta Suomea. Pienet on murheet meillä verraten heihin jotka aikoinaan Suomen itsenäisyyden puolesta taistelivat. Hyvää yötä (toiv.).

    • Pamiton

      Kuolosta sullakin ihan hyvältä MrPanic!

      Antaa noi hyvät päivät ihmeesti uskoa huomiseen:) Mä oon kanssa miettinyt tota kahvin juontia. itse juon lähinnä aamuisin 2-3kuppia.Toivottavasti tulee hyvät unet sinne.

      Mä erehdyin eilen lukee noita benzto.org kokemuksia ja tuli aika huono fiilis jostain syystä.. Ja duunissa ollu mut parempaa odotellessa ..

      Miten Pauliina on jaksellut? sulla taitaa kohta olla 3kk täynnä ilman bentsoja?

    • Pauliina-I

      Moi, 3 kuukausi menossa mutta vasta alussa. Minulla on tilanne stabiloitunut niin, että oikeastaan on 2 fyysistä oiretta, jotka kun jossain kohtaa hukkusivat niin olisi voitto tästä vieroituksesta läheellä. Minulla on edelleen tuota sisäistä tärinää ja lisäksi hieman tuntomuutoksia/pistelyä sormissa. Noihin ei lääkärit osaa sanoa mitään ja ainoa hoito lienee odottelu. Lisäksi on tietty vielä tuo huono uni ja jaksamattomuus, mutta uskon, että ne kyllä häipyvät ajan myötä. Viime yönä olin sängyssä klo 21 - 06 eli 9 tuntia ja vaikka olikin heräämisiä ja valveillaoloa niin unta tuli yhteensä varmaan jotain 7 tuntia mikä on ihan ok.

      Itse join kahvia aamuisin kun vähensin lääkettä, jotta sain pöhnäolon pois ja päivä lähti liikkeelle mutta nyt olen jättänyt kahvin pois kun se lienee hieman pahentaa oireita mutta en kyllä ole isoa eroa huomannut mutta ajattelinpahan kokeilla pari viikkoa ilman kahvia.

      Hyvin näyttää vähennykset sinulla etenevän MrPanic, noin se menee ja itselläni kyllä auttoi tietoisuus siitä, mitä vieroitusoireita on odotettavissa eli kun sen tiesi niin ne ei niin pelottaneet.

      Pamiton, minäkin jossain kohtaa luin noita kauhutarinoita maailmalta mutta lopetin kun monet niistä oli niin masentavia. Muuten tuo ahdistus ja pään sisäiset tuntemukset lienee kanssa ihan tyypillisiä vieroitusoireita ja minusta siinä Ashton manuaalissa niidenkin ilmaantuminen on hyvin kuvattu. Niitäkään ei kannata pelätä vaan kannattaa varmaan lukea/hankkia tietoa ja se helpottaa asian käsittelyä.

      Joulu lähestyy ja toivottvasti meillä kaikilla on tämä vieroitus edennyt taas askeleen siihen mennessä.

    • Pamiton

      Joo kyllä joulua alkaa pukkaa:) ei vaan oikein saa ideasta kiinni kun vettä vaan sataa ja 5c

      Mut asiaan sellaista sisäistä tärinää ja levottomuutta tässä itsellänin taas vaihteeksi:(

    • Pauliina-I

      Taas yksi viikko takana ja uusi alkamassa. Vieroitusoireet ovat pysyneet nyt aika samanlaisina kun aikaisemmin mutta uni on alkanut parantua. Viime yönä sain nukuttua 6.5 tuntia ja heräsin vain kerran kesken unien eli taitaa olla uusi ennätys. Tärinäni on ehkä edelleen hieman vähentynyt ja samalla muuttanut muotoaan hieman eli toivoa on, että se häipyisi kokonaan. Maailmalta löysin onneksi kohtalotovereiden kirjoituksia, joten eiköhän se bentsoista johdu. Muuten raskainta on edelleen tuo kun pohtii onkso sittenkin joku neurologinen sairaus tai häiriö, joka vaikuttaisi elämänlaatuun pitkässä juoksussa mutta kun lääkärit ei noista tiedä sen paremmin kun bentsojen vieroitusoireistakaan niin turha on lääkäreiltä mennä kyselemään.

      Mukavaa alkavaa viikkoa!

    • Benzohell

      Täällä on nukuttu keskimäärin kolme tuntia yössä monta päivää. Käyn ihan kierroksilla, kun en saa tarpeeksi unta. Lähimuisti pätkii, ja pää ei toimi, kun unettomuus piinaa. Öisin heräilen paniikkiin ja levottomuuden tunteeseen, mitä ei millään saa pois, että saisi uudestaan unen päästä kiinni. Unettomuus on minulla kuin lumipalloefekti, kun se alkaa, se tuppaa vaan pahenemaan, kun erityisesti asiasta alkaa murehtia. Se on tullut vieroituksen aikana kausittain. Olen huomannut jännän jutun: Jos teen paljon juttuja päivän aikana, liikun ja näin, nukun huonommin seuraavana yönä. Jos taas otan rennosti, on todennäköisempää, että nukun rauhallisesti. Kenties kyseessä on se, että kestän heikosti stressiä, niin henkistä kuin sitten liikunnan aiheuttamaa jonkunasteista stressitilaa kehossa. Mielenkiintoista. Jos saisi taas edes yhdet hyvät unet, olisin todella onnellinen ja kiitollinen mies. Pauliina: Hieno homma, uni alkaa palautua, mahtavaa!

      • Pauliina-I

        Lyhyt kommentti tuohon unettomuuteen, että luin unilääkäri Henri Tuomilehdon artikkelin, jossa hän kehotti syömään illalla jotain, missä hiilareita noin 1.5 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Tuota voi kokeilla auttaako. Kyseinen lääkäri on ollut paljon esillä ja juttuja löytää goolaamalla. Itse olen asennoitunut nyt niin, että yritän pärjäillä sillä unella mitä on enkä liiemmin asiaa ihmettele.


      • Pauliina-I

        Vielä lisäyksenä eli puhui päivän pääateriasta.


      • MrPanic

        Jep, ei kannata syödä liian lähellä nukkumaanmenoa hiilareita paljon, senkin vuoksi että ne sitten kerääntyy tehokkaasti rasvaksi koska nukkuessa ei sokeriaineenvaihdunta pelaa normaalisti. Syön viimeisen tukevamman aterian 2-2,5h ennen unia, ja pikkuisen jotain proteiinia ja pähkinöitä yötä vasten ettei nälkä yllätä yöllä. Tänään 2. päivä uudella annoksella, rivatrilia 2x 0,25mg/pv, diapamien lisäksi. Hidasta tämä on. Kun ajattelee ekvivalentteja annoksia, olen nyt tasan 2mg rivatrilia vastaavassa annoksessa päivittäin, rivat ja diapamit "yhteenlaskettuina". Onneksi diatsepaamista pitäisi matkan alas olla helpompaa, uskottelen. Virus onneksi nujertui lopulta ja voimattomuus loppui alkuviikosta. Onneksi ensi viikko katkeaa sopivasti puolivälistä, tulee tarpeeseen ylimääräinen vapaapäivä. Palailemisiin, ja palelemisiin, ilmat kylmenee..


    • Pamiton

      Morot täältäkin.
      Ja hyvä Pauliina jos unet on parantunut.. Bentsohell:Toi on muuten itelläkin joskus ollu että kun oon rääkännyt omaa kroppaa kunnolla niin todella huonoa ollu yöuni ja tosi katkonaista! Jää niinkun sanoitte kroppa kierroksille vielä yöllä sängyssäkin.
      Täällä otettu myös rennosti ja oon itseeni tyytyväinen kun ajoin pimessä noin 140km ja siis ilman murusta(ajaminen mulle vaikeaa ja laukasee pahoja pelko/paniikki oireita yleensä)

    • Pauliina-I

      Hienoa Pamiton, 140 km ajo on aika saavutus, tiedän kokemuksesta! Ja hienoa, että viiruksesi on nujertunut MrPanic! - nyt en viitsi valittaa vaan varmaan kertaan hyviä asioita: lihaskivut pienentyneet, energisyys lisääntynyt vaikka onkin tosi alakantissa vielä, tärinä pienentynyt, nukkuminen himpun parantunut. Noh, noista nyt positiivisella mielellä voi vetää johtopäätöksen, että kunhan lääkkeen vähentämisvaiheen kestää niin jossain kohtaa alkaa olo parantua. Tänään kävin kaupassa ja ostin tarvikkeita huomiselle Suomi 100 vuotta juhla-ateriaa varten. Vaikka onkin oma tilanne mikä on silti pitää tehdä kivoja asioita ja nyt hieman juhlistaa Suomena.

      Oikein hyvää itsenäisyyspäivää kaikille vieroittujille ja muillekin!

    • Pamiton

      Kiitti Pauliina tsempistä!
      Joo voi ehkä kuulostaa ihan hullulta mutta kyllä toi autolla ajo motarilla on aika koettelemus.. pimeessä ja sateella huomaat että sulla ei todellakaan ole rauhoittavaa taskussa(lue:helpottaa kun tietää että se on mukana)
      Ja täälläkin ollu suht hyvää fiilistä ja kiva kun huomenna vapaa.Kävin itekin tankkaamassa isossa kaupassa ja kaikesta härdellistä huolimatta reissu meni hyvin ja sain eväitä huomiselle:)

      Toi autolla ajo kaikessa paniikissa/pelossa antoi kyllä uskoa ja voimia! ja kun tiesin että ei ole yhtään rauhoittavaa veressä tms.

      Hammasta purren vaan ajoin ja ajoin! anto kyllä uskoa ja voimia.

      Mun puolesta ja hyvää itsenäisyyspäivää meille kaikille samassa veneessä oleville!

    • Pamiton

      Moiks porukat:)

      Mitens pyhät meni'? oireita mitään tai parempaa oloa? itsellä tänään aika vittumaisen levoton olo:(())

    • kkkjkjkkjkjj

      mieti ensin miks aloit käyttämään benzoja...yleensä ihmiset käyttää sitä et saa pään sekasin.
      ne on vierotusoireita.....vedä vähän viinaa päälle niin jäät siihenki kohta koukkuun....

    • Pamiton

      Kyllä kai syy miks oon aikoinaan alkanu ottamaan on niinkin tyhmä kun krapulaan.. mut tästä on aikaa todella paljon. Sitte vuosien saatossa syitä on ollu mitä milloinkin ja myös joskus ilman syytä mikä on todella tyhmää!!!
      En mä kyllä viinalla ala hoitaa näitä oireita.. Eilen toki vähän juhlan kunniaksi otin mut ei mitään känni kännejä.

    • Pauliina-I

      Pyhät meni ja viikonloppu. Minulla ollut aika tasapaksut fiiliset eli ei oikeastaan mitäään uutta. Päivisin aika hyvä olo ja aika ajoin ajattelen, että tämä alkaa olla ohi mutta yöt huonoja eli nukkuminen edelleen hyvin rikkonaista ja välillä vähän kramppaa lihakset eli tosi ärsyttävää. Tosin jos tuo johtuu bentsoista niin luulisi loppuvan joskus ja se tieto helpottaa. Kiva olisi tietää niiltä, jotka aikaisemmin ovat vieroittuneet että koska fyysiset oireet, paniikin tunne, ahdistus yms. helpottivat.

      Viikonloppuja!

    • Pamiton

      Moikka Pauliina.

      Toi lienee normaalia että vähän tasaista ja ei olot muutu suuntaan ei toiseen.. Mulla ollu nyt 2-3 päivää aika ihme fiiliksiä ja näitä pelko ja pakkoajatuksia mitkä lietsovat sitte ahdistusta!!

      Propral vähän auttaa ja rauhoittaa hermostoa. olo on hermostunut ja vähän ahdistunut

      Mä haluisin kanssa kuulla jo niiltä ketkä on kokenut vieroituksen niin miten ja missä kohtaa olot on alkanu helpottaa? tosin sosiaalisairaalan opus kertoo esim julkisten paikkojen pelosta yms niin saattaa kestää kuukausia..

      Nyt 4viikkoa itellä ilman murusia:)

    • Pauliina-I

      Onneksi olkoon Pamiton 4 viikosta! Hieno homma.. joo tiedän, että noi pakkoajatukset on inhottavia ja syövät kyllä energiaa valtavasti. Ei noiden jälkeen oikein jaksa ja veto on poissa, siis ainakin itselläni. Joudun ikään kuin keräämään itseni kasaan uudelleen tms. - jossain kohtaa helpotti kun ajattelin, että ne on vaan ajatuksia eikä ne voi vahingoittaa minua mutta siitähuolimatta niitä tulee mieleen.

      Itse kyllä uskon, että ahdisavat pakkoajakset johtuu bensoista tai ne anakin lietsoo niitä, sillä minulla noita ei ollut ennen bentsoja.

    • Pamiton

      Joo niistä se johtuu varmasti ja ei mullakaan ikinä ennen oo ollu pakkoajatuksia! arvaako sulta kysyä millaisia pakkoja sulla tulee? itellä ehkä sillalta hyppääminen/putoaminen isoimpana ja siksi pelkään aika paljon ylittää siltoja autolla tms. Johtuu ehkä osittain siitä että oon saanu todella pahan paniikkikohtauksen siltaa ylittäen kesällä.
      Ja kyllä ne vie aivan sikana energiaa ja vaikka miten vakuuttelee että tää on näitä taas ja ne menee ohi kyllä,mut silti aika raskasta..

    • MrPanic

      Heippa, vieroitusjuttuja tutkiskellut ja löysin mielenkiintoisen jutun liikunnasta vieroituksen aikana. Siinä siis sanotaan tiivistettynä että nimenomaan voimaharjoittelu auttaa aivojen paranemisessa, ei niinkään aerobinen liikunta. En tiedä onko ihan näin mutta jostain syystä en saa lenkkeilystä samanlaista mielihyvää kuin kotisaliharjoittelusta, jota teen kolmesti viikkoon yleensä. Aikanaan on tullut eräskin lenkki juostua kun kilpailin 20 vuotta, mutta nykyään on jäänyt vähemmälle. Mutta kyllä sanoisin että luonnossa liikkuminen tekee hyvää silti ja juoksulenkitkin. Yksi syy lenkkeilyn vähenemiseen on myös niinkin naurettava, kuin että lenkillähän saattaa törmätä vastaantulijoihin! Tuossa alla lainaus löydöksestäni. Pari viime yötä on muuten mennyt taas huonosti, taitaisi olla aika pian tiputtaa annoksia, minulla kun tietyssä vaiheessa kutakin annostasoa alkaa unenlaatu huonontua. Pari päivää töitä näillä näkymin, jollei tule jatkoa, taas. Katsellaan sitten..

      "Excercise as much as possible - not aerobics as this could exacerbate symptoms, but weights and strength/resistance training - this also encourages brain healing (please Google this), there's lots of information about how it is proven to facilitate neurogenerative, neuroadaptive, and neuroprotective processes and it will also minimise anxiety and insomnia. You don't have to join or go to a gym, again, there's lots of work outs on Youtube, all you need is a set of dumbells/free weights and perhaps a mat and a chair."

    • Pamiton

      Moro Panic ja kiitti linkistä.
      Toi on muutes varmaan totta että voimaharjoittelu on parempaa ja ite salilla kun käyn niin saan parampaa fiilistä ehkä just punteista kun ajaisin pyörää tai juoksumatolla.. hmm pitää enempi alkaa miettimään tota juttua.
      Mulla on tosiaan jännä kun salilla käyn ja treenaan niin hiki otsalla on melkein aina ihan kylmää!!

      Mut jos ahdistaa salille mennessä niin yleensä se kyllä jää sinne salille,ja on huomattavasti parempi fiilis kun sieltä lähtee oon huomannut.

      Paska homma jos unet on jääny taas siellä vajaiksi:/ Ei voi kun vaan luottaa siihen että unen tarve on niin voimakas että se ottaa kyllä omansa jossain kohtaa..

      Täällä muuten suht leppoisa sunnuntai ja kiireeton. Mitens muilla meillä?

    • Pauliina-I

      Minulla ahdistus ja pakkoajatukset liittyvät ihmispaljouteen. Paikat ja tilaisuudet, joissa on paljon ihmisiä ahdistavat ja henki ei kulje kunnolla ja äkkiä on päästävä raittiiseen ilmaan. Itsestäni huomaan myös, että haluan välttää ihmisiä ja olla omissa oloissani. Tuohon liikuntaan uskon myös, mutta omalla kohdallani se on ollut aika vähäistä vaikka järki sanoo, että pitäisi liikkua enemmän.

    • Kirijuuri

      Itsellä käytössä keskipitkävaikutteinen Risolid ja Propral siihen apuna. Lääkettä viimeksi hakiessa tuli sitten tiedoksi, että sitä saisi haettua vasta kuukautta myöhemmin, koska haluttiin alkaa ajamaan alas. No totesin, että kokeillaan.

      Ensimmäinen viikko meni ihan ok, mutta toisen viikon kuluessa alkoi pikku hiljaa sietämätön ahdistus ja jännittyneisyys kasvaa sisällä bentsoreservien kadotessa kehosta. Seinään lopettaminen ei sitten ollut hyvä idea, vaikka Risolid ei ole pahimpia bentsoja. Menin sitten lääkärin pakeille ja tämä onneksi aikaisti lääkkeen saamista. Työhommien hoito alkoi olla jo vaakalaudalla.

      Ensi kertaa tajusin, että aika tujua kamaa ovat, vaikka niistä ei koskaan mitään se kummempia "euforioita ja säväreitä" ole saatu tai haettu; vain tasattu turhanpäiväistä hermostuneisuutta ja sosiaalista jännittämistä.

      Yksi hyvä puoli oli bentsoista vierottautumisessa: huomasin, että pari viikkoa ilman bentsoja ja tuntui kuin olisi nuorentunut seksuaalisten halujen osalta parikymmentä vuotta;) Risolid on selvästi laskenut libidoa merkittävästi vuosia, syytin lähinnä aikanaan käyttämääni SSRI:tä. Huonot puolet pikaisessa vierottautumisessa olivat kuitenkin turhan pahat. Nyt yritetään ottaa hyvin pieniä annoksia ja pitää välipäiviä... ja se toimii! Aiemmin tuli napsittua turhan paljon vähän kuin varulta kun vähempi olisi riittänyt. Siinä mielessä hyvä kun lääkärit palauttivat ruotuun vaikka oli karu tilanne. Noissa on joku rajapyykki jonka jälkeen ei enää saa kovinkaan paljon lisäannoksesta hyötyä ja itselläni se on yllättäen aika pienissä annoksissa, vaikka vuosia käyttänyt.

      Off topic: Nyt sitten pitkän epäröinnin jälkeen aloitin Venlafaksiinin, joka on netin mukaan itse piru lääkkeeksi. Olen sitalopraamia aikanaan syönyt ja lähinnä vei seksihalut, siitä vieroittauduin itse ilman yhtään mitään koska laskin annosta toooodella pitkällä välillä minimaaliseksi. Venla on netin mukaan hirveetä ja karmeeta, mutta hyvin lyhyen ajanjakson aikana ja pienellä annostuksella olen lähinnä yllättynyt siitä, että sillä tuntuu *minuun* olevan liki välittömiä positiivisia vaikutuksia, mikä viittaa yhdessä tiukan lääkkeenottoaikataulun kanssa siihen, että prosessin aloitus ei ole kovin pitkäkestoinen ja lääke lähinnä viivähtää kehossa (toki aiheuttaa muutoksia, valitettavasti ehkäpä). Tämän yhteydessähän on puhuttu sukulaisuudesta mm. ekstaasille tai ainakin samasta mekanismista. Mieleen tulevat tuttavan ADHD-lääkkeet jotka otetaan aamulla ja hiipuvat jo illalla, taisi olla amfetamiinin sukulaista. Placebovaikutusta voi olla, mutta koska ensi kerralla oletin pahinta ja pelkäsin hirveää ahdistusta ja sitten olinkin vapautunut niin.... hyvin erikoista. En havainnut mielestäni maanisuutta tai euforiaa, itsensä diagnosointi tosin on vaikeaa. Eri asia on kestääkö vaikutus ja pääsenkö koskaan eroon, sen verran paha kuulemma irrottautua. Seksistä suoriutumisessa tuntui hankausta jo samana iltana, joten tästä voi tulla paha tikki, itselle aika tärkeä juttu.

    • Pauliina-I

      Moi Kirijuuri, tuo Risolid on Diapamin ohella hyvä lääke vieroitukseen pitkän puolitumisajan takia. Aika pienin annoksin tosiaan kannattaa vähentää jotta vieroitusoireet pysyisivät kohtuullisina. Ashton manuaali kannattaa lukea jos et ole vielä lukenut. Löytyy Järvenpään sosiaalisairaala bentso vieroitus googlaamalla. Minullakin on propral tukilääkkeenä. Minkälaisia vieroitusoireita sulla on ollut?

    • Pamiton

      Täällä kanssa propral mukana mulla, 10mg. Huomaan kun tuun hermostuneeksi ja otan niin mielestäni rauhoitun ainakin hetkeksi.. En oo huomannu mitään hikoilua tms mitä jotkut sanoo propralista?

      Miten sulla Pauliina toi propra l tuntuu ja missä tilanteessa otat?

    • Pauliina-I

      Moi, minulla tosiaan on propral käytössä ja itse otan sitä 20mg illalla sykettä ja verenpainetta tasoittamaan. Olen myös huomannut, että se tasoittaa tärinän tunnetta ja siksi hyvä. Viikko sitten testasin asiaa jättämällä propralin yhtenä iltana pois ja se yö oli kyllä huono ja sen jälkeen olen taas käyttänyt säännöllisesti Propral voinee auttaa myös ahdistuskohtauksiin kirjoitaa Ashton yhdessä tekstissään, josta linkki

      https://www.benzo.org.uk/ashpulse.htm

      Mukavaa loppuviikkoa!

    • Pamiton

      Moro,

      Joo mäkin napsin välillä propralia ja ehkä se juuri niinkun Pauliina sanoit ainakin tärinää helpottaa ja en oikein muuta oo huomannu.. otan välilä 10mg ja ainakin tuntuu että helpottas:)

      Uniin en oo huomannu vaikuttavan

    • Pauliina-I

      Kohta jälleen yksi viikko ilman bentsoja. Minulla vieroitusoireet ehkä hieman pienentyneet mutta nyt on sellainen pistelyn ja kuumotuksen tunne sormissa, joka on ilmeisesti yksi ihan perusvieroitusoire. Mistään ei oikein saanut selvää kuinka kauan tuollainen kestää. Onneksi ei ole kovin kaamea mutta inhottava kylläkin.

    • Pamiton

      Hienoa Pauliina! Sulla on jo niin pitkä aika ilman että tosi hyvä:) ja antaa varmana uskoa paremmasta jos oireetkin mahdollisesti vahentyny..?
      Täällä ois ny kohta 5vk kuivaa ja on ollu kyllä aika vuoristorataa huonon ja hyvän välillä. Duunissa vaikeaa ja ahdistaa mut helpottaa kun pääsee vapaalle.
      Mut tänään just kelasin että jos on 5vk oltu ilman ja ei tän pahempaa fiilistä,niin eipä oo ainakaan ainetta enää kehossa ja kyl nää olot sietää.

    • Bentzohell

      Minulla on ollut tämä meiniknki kovasti vaihtelevaa. Vuorotellen nukuttu hyvin, sitten taas kolmen tunnin yö. Pahimmassa tapauksessa kahdessa osassa. Olen havainnut, että kun relaa illalla oikein hyvin, niin monesti unikin maittaa paremmin. Kun on taas ollut enemmän toimintaa päivän aikana, iltasellakin, yö menee säpsyessä hereille. Kuin jäisi kierrokset päälle, ei pysty rauhoittumaan. Säännöllinen päivärytmi ja iltaakohden toiminnan vähentäminen on auttanut unettomuudessa paljon. Kun olen univajeessa ja yö on ollut huono, mitä suurimmalla todennäköisyydellä iskee jomottava päänsärky. Aamuisin tuntuu kuin "humisisi" päässä ja on hirveä tokkurainen fiilis, pää lyö " jumiin". Mulla tää unettomuus on se suurin hankaluus tässä vähennyksessä. On niin hemmetin vaikea jaksaa niinä päivinä, kun ei nuku. Otan ne liiankin raskaasti. Kun taas nukun, olo on optimistinen ja jaksaa puuhailla juttuja. Käynyt pitemmillä lenkeilläkin!

      Mulla on uusi oire - lihaskireys ja kipu! Joka paikkaa tuntuu jomottavan. Lihakset menee kokoajan aivan jumiin eikä aukea millään määrällä venyttelyä. Kuin olisin muuttunut vanhukseksi jolla kolottaa joka paikkaa lyhyessä ajassa. Hiukan apua olen löytänyt magnesiumspraystä.

      Mikä on aika jännää, on että ahdistusta on ollut vähemmän. Siitä aluksi valitin, eh heh. Nyt se on tuo uni mikä hallittee mua. Edelleen samaa mieltä olen, nää bentsot on persiistä ja helvettiä se on kamppailla näistä eroon. Aion olla kunnon taistelija ja lohkaista taas palan pois ennen joulua.

    • Pamiton

      Moro BZH

      Toi lihas kireys kuulostaa tutulta! Muistan kun duunissa meni aina lavat/hartiat jumiin oikein huolella. Toisaalta paniikissa ja ahdistuksessa tuli varmaan jännitettyä aina paljon. Hieroja ja kuntosali on itellä auttanut lihaskireyteen.

      Unet itellä menny niin käsikädessä eli jos huono yöuni niin päivästä tulee raskas kun taas hyvät unet niin parempi päivä.

    • Pauliina-I

      Moi taas, tuo lihaskireys ja kipu on myös minulle tuttu. Eniten lihaskipuja minulla onollut käsivarsissa. Kipu oli lääkkeen vähentämisaikana joskus ihan sietämätön ja sai venytellä jne. Vähän väliä, jotta sai edes jotain helpotusta. Bentsot on myös lihasrelaksantteja ja kun vaikutus vähenee niin tulee kireyttä. Myös niskan ja hartijoiden kivut on yleisiä. Nyt kun bentsoja en enään nappaa niin huonoina päivinä on lihaksissa kolotusta ja hyvinä päivinä kireyttä eikä kipuja ole juuri ollenkaan. Minulla yöunet nyt edelleen sellaista 6 tuntia mikä on tilanteeseen nähden ihan ok.

    • Pamiton

      Näin se on. Ja bentsot tosiaan mitä parhaimpia relaksantteja. Mulla on helpottanut hartia jumit mutta esim tänään kaupoille kun tulee korkealla lue:toinen kerros tai kolmas,niin jalat menee vähän hyytelöksi ja kävelystä tulee ns tökkivää ja vähän kun juoponjalat.
      Se on jotain paniikkia mikä tulee aina kun meen ylös tms. Sen jälkeen kun pääsis heti hierontaan niin vois tehdä hyvää?
      Eiks 6t unet oo suht hyviä jo mutta kai vielä kun pari tuntia saisit lisää?:)

    • Z-lääkekoukussa

      Ketjussa on aika paljon kirjoittajia, mutta yritän soluttautua mukaan. Olen aloittamassa tsolpideemi-vieroitusta melko isosta annostuksesta (40-50 mg). Lisäksi käytössä opamox tai diapam vaihtelevissa määrin. Ja tämä on varmaan, liioittelematta, 50. vieroitusyritys. Vieroitus tyssää joka kerta unen katoamiseen (kokonaan).
      Nyt aloitin uutena kokeiluna Ketipinorin uneen. Se auttoi ensimmäisenä yönä ja nukuin sikeästi 12 tuntia yhdellä heräämisellä, mutta jo seuraavana yönä olin hereillä kahden tunnin jälkeen ja sitten taas puolen tunnin välein aamuun asti. Syön siis edelleen bentsoja, en ole vielä vähentänyt niitä, Ketipinorin piti tukea nukkumista että vähennys onnistuisi. Käytän myös väsyttävää antihistamiinia ja melatoniinia.
      Ihan toivoton olo. Ensi yöksi kuitenkin pudotan tsolpideemin suoraan 20 mg:aan. Tarkoitus on viettää ankea, iloton joulu ja käyttää kahden viikon joululoma vieroittautumiseen.
      Menestystä kaikille kuivilla oleville ja sinne pyrkiville.

    • Pauliina-I

      Hei Z, kerroit viestissäsi, että tarkoituksesi on vieroittautua parissa viikossa. En toki tiedä paljonko käytät bensoja nyt mutta 2 viikkoa kuullostaa tosi nopealta aikataululta ja voi olla syy epäonnistumisiin. Lue ihmeessä Ashton manuaalin ohjeet jos et ole jo lukenut. Minullakin meni uni lähes nollaan kun vieoittauduin ja niin ikävää kun se onkin niin se näyttäisi olevan suurimmalle osalle vieroittujista pakkopulla, joka on jossain kohtaa otettava vastaan. Itse selvisin kun jossain vaiheessa päätin etten välitä vaan uni tulee kun tulee enkä edes yrittänyt pakottaa itseäni uneen. Nyt kun olen lähes 3kk ollut ilman bentsoja niin uni on jo jotain 6 tuntia yössä ilman muita lääkkeitä kun melatoniinia. Tosin itselläni ei onnistunut työnteko juuri unettomuuden ja muiden oireiden takia vaan piti tehdä valinta käykö töissä vai huiliiko esim puoli vuotta ja lopettaa betsot. Itse päätin lopettaa bentsot ja kitkutella rahan kanssa. Toivottavasti vieroituksesi onnistuu mitä sitten päätätkin tehdä.

      • Z-lääkekoukussa

        Kiitos, Pauliina. Vieroitustahti ei ole oma valintani, vaan psykiatrini päätti yksipuolisesti lopettaa lääkityksen. En itse haluaisi vieroittautua lainkaan, koska se ei ole aikaisemminkaan onnistunut. Stilnoctista vieroitus on vaikeaa Ashtonin manuaalilla (kokeiltu on), koska Suomessa myytävissä tableteissa on vain yksi 10 mg vahvuus. Muualla maailmassa on tarjolla myös 5 mg tabletti, jonka saa puolitettua, joten annoksen pienentäminen on helpompaa.

        Minäkään en tunne ketään, joka olisi lopettanut pitkäaikaisen bentson käytön ja kyennyt työssä käyntiin samaan aikaan. Osa ei ilmeisesti käy työssä sen jälkeenkään, mikä on kamala ajatus. En ymmärrä, miksi lääkärit pihtaavat bentsoja, eikö olisi parempi pitää porukka töissä? Minulla on takana bentsokäyttöä paljon kauemmin, kuin on aikaa eläkeikään. Oma suunnitelmani oli lopettaa vasta eläköitymisen yhteydessä.


    • Pauliina-I

      Z, yksi vaihtoehto on ottaa yhteyttä kuntasi lääkevieroitukseen. Ainakin isoimmilla kaupungeilla on sellainen ja todennnäköisesti voivat auttaa hitasti tehtävässä vieroituksessa. Esim Helsingissä olen kuullut ihan hyviä kokemuksia siitä. Tosin mielestäni itse pitää haluta lopettaa lääkkeen käyttö, jotta onnistuu. Pienemmissä kunnissa lienee trveyskeskus on paikka, josta asiaa voi selvittää.

      https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/hallinto/palvelut/palvelukuvaus?id=2900

      • Z-lääkekoukussa

        Kaikki vaihtoehdot on mietitty läpi. Todennäköisesti yritän vain hankkia lisää lääkkeitä, joko lääkäriltä tai jopa muita reittejä. Mikäänhän ei nyt estä lähtemästä joululoman viettoon vähän kauemmaksikin. Tarvitsen lisäaikaa vähentämiseen. 20 mg:lla sitkeästi mennään, mutta vointi on kehno. Uni täysin katkonaista. Vaivoina tärinä, hikoilu, ripuli, päänsärky ja tihentynyt virtsaaminen. Pissahätä on oikeastaan jatkuvaa ja rakossa polttelee. Otin sekä ylimääräisen 10 mg Diapamin että Opamoxin, mutta niistä ei tunnu olevan apua vieroitusoireisiin.


      • Benzohell

        Kuulostaa tutuhkolta. Tuo jatkuva (yöllinen) vessassaravaus ja pissahätä, tärinä, pääkipu, katkonaiset unet. Herään kokoajan ja aamulla oli tänään kolmen tunnin katkounien jälkeen tärinä, ja krapulainen olo, vaikken alkoholiin ole koskenut vuosiin. Hermosto kävi ylikierroksilla ja sydän hakkasi mikä esti nukahtamisen. Heräsin hiestä märkänä. Päätin sitten unohtaa vähennyksen joulun aikaan, ja Pamiton, kyllä, jouluressiä pukkaa! Ahistus oli vaihteeksi tapissa. Ostoskeskuksessa meinas paniikkia tulla, kun siellä hälinässä yritti ostoksia tehdä ja mieliala ollut vähän pakkasen puolella. Mutta ahdistus päällimmäisenä! Nuo pakkoajatukset illalla ja huoli nukkumaanmenosta ja nukkumisesta meinaa tehdä nukkumisesta stressaavaa. Illalla alkaa luupilla pyöriä huolistressiajatusketju päässä, mistälie asioista, bentsovieroitus on tehnyt noista pakkoajatuksista pahempia. Olen ennenkin ollut huolehtija, ahdistuja... en tässä mittakaavassa!

        Hyvää joulua kaikille! Ohan tämä hommaa! Ku elossa ja järjissä selviäs näistä eroon niin tavoite on se. Mulla ei aikoihin oo mitään myönteistä ollu näist lääkkeistä. Toleranssissa on oltu ja pitkään. Jos nää toimis ja ois myönteistä nii en kai mä näitä lopettais.


      • Z-lääkekoukussa

        Lohduttavaa kuulla, että muillakin on virtsaamisvaivaa. Minulla se on ongelmana myös päivisin silloin kun olen yrittänyt/ joutunut lopettamaan lääkkeen kylmiltään. Kauhea tunne, kun pidätyskyky menee. Ilman vieroitusoireita mitään ongelmaa ei ole. Ajatukset tosiaan myös sekaisin, päässä jää ikään kuin sama levy päälle, päälle, päälle... Yksi stilnoct-tabletti lopettaa senkin pyörityksen ja pää toimii taas. Sorruin tänään yhteen puolikkaaseen päivällä, eli tänään meni 25 mg.
        Täällä toistaiseksi kaikki myönteistä lääkkeiden kanssa, paitsi toleranssi ja paha riippuvuus. Silti lääkkeen hyödyt ylittävät haitat.


    • Pamiton

      Morot:)
      Toi oli hyvä linkki sitä tarvitsevalle ja kiitos Pauliina. Miten ihmiset ootte jakselleet näin joulun alla? onko joulusta tullu lisä ahdistusta tms? Itsellä ollu aika tasasta jos näin voi sanoa.Eilen meinasi oikeesti illalla pukata kauhea paniikki-ahdistus ja pakkojatuksia kun nukkumaan piti käydä.. No propral kai osittain auttoi ja sain nukuttua ihan hyvinkin sen 7-8h

      Aatoksi pitäs lähtä ajamaan taas n:150km maalle ja sekin vähän huolestettuttaa mutta eiköhän se siitä taas mene.

    • Pamiton

      Bentzohell:
      Tuli noista sun viekkareista mieleeni, et onko sulla tota propralia käytössä? Koska just noi oireet mitä luettelit niin vois ainakin osittain helpottua sillä propralilla?

      Joo ja itekin tulin äsken Kaupoilta ja helvetti kun oli ihmisiä tuossa Lentoaseman lähellä olevassa isossa ostoskeskuksessa kun siinä matkalla poikkesin huh huh!

      Täällä muuten ollu pitkästä aikaa hyvinkin rento päivä. No kunhan noi joulu hardellit nyt helpottaa ja uusi vuosi uudet kujeet. ps:reilu 5vk nyt kokokaan ilman pamia.

    • oot kyllä ihan idiootti-ihminen..kukaan tervejärkinen ei käytä benzoja säännöllisesti...........
      hullujen huoneelle joudut vielä....

      • 949935

        Onko paha olla?


    • Pamiton

      Huomenta.
      Miten kamuilla joulun pyhät meni? saitteko rentoutua ja levättyä? Itsellä suht kiva joulunaika ja taas vähän itseeni ylittäen ajoin pitkän pätkän motaria ja se meni ihmeen kivasti.. Muutenkin saanu levätä monta päivää..
      Tänään aamusta kun heräsin töihin niin olikin suhteellisen kova ahdistus heti päällä herätessä! aloin miettimään että tuliko jostain unesta tms..

      • Z-lääkekoukussa

        Kiitos kysymästä, nahkeaa on. Vieroitus jatkuu, mutta levosta ja liikunnasta huolimatta en ole päässyt yhtään alaspäin annostuksessa. Aamuöisin iskee paniikki ja hikoilu kun tietää, että kohta täytyy nousta ja unta on saanut vain kolme tuntia eikä pysty enää nukahtamaan (kun ei ole sitä lääkettä tarpeeksi, millä nukahtaisi uudestaan).
        Pamittomuuteen on vielä piiitkä matka.


    • Pamiton

      Moi. Pakko tulla kommaa tuosta kun unettomuusesta on paljon ollu asiaa:itsellä nyt joulunaikaan muutamana yönä oon just nukahtanut ja sitte herään pelkoon/paniikkiin yht äkkiä ja en oikein pysty rauhoittumaan!
      Ajatukset laukkaa ja alkaa hikoiluttaa ja pisteleen käsiä.
      Auttaa kun nousen sohvalle vähäksi aikaa tietokoneelle lukemaan jotain esim tota:paniikkihairio.fi sivustoa.
      Sitte takas sänkyyn ja saan kyl onneks unta tuon jälkeen.

      Tänään 6vk ilman muruakaan. Propralia kyllä on täytynyt ottaa.

    • Pauliina-I

      Moi, joulu oli ja meni olon ollessa aika väsynyt mutta selvisin sukulaisten vierailuista ja muista menoista. Minulla myös tuota sormien ja käsien pistelyä sekä kuumotusta. Onko kenelläkään muulla?

    • Pamiton

      Heips.
      Mulla on ranteissa tuntunut sellaista ihme pistelyä nyt muutamana päivänä,siis sillain aaltomaisesti tulee ja sitte kyl häviääkin.. Ei niinkään kuumotusta tms. Tosin aina välillä kelaa että tuleekohan tarkkailtua itseään ihan liikaa ja tuleekin: )
      Huomaa hyvin että jos on vapaa aikaa enempi niiin löytyy myös"oireita" toisin kun touhuu jotain esim töissä,niin kappas kun ei välillä kerkeäkään huomaamaan olojansa:D

    • Z-lääkekoukussa

      Käsien puutumista ja pistelyä on joka päivä, eniten vaivaa yöllä valvoessa. Käsiä pitää vuoroin oikoa ja vuoroin puristella nyrkkiin, että puutuminen vähenisi. Vaiva pahenee kun vähentää bentson määrää, lisätessä bentsoa se taas lakkaa. Eli jonkinlainen vieroitusoire siis?

    • MrPanic

      Otin viimeisen murusen rivatrilia 29.12. Eli tänään 3. päivä pelkästään 30mg diapamilla. Helpottaa elämää kun ei tarvi enää leikkailla niitä pikku murusia ja kaivella kahta lääkettä. Minulla meni syyskuun 13.pv alkaen 30.12. asti aikaa laskea rivatril 3mg/päivässä nollille ja samalla ajaa diapamia sisään. Voin sanoa ettei ollut helppo matka, lukemattomia itsemurha-ajatuksia, kuumia aaltoja, hikoilua, naamakipua, elohiirtä ja lihas jäykkyyttä- ja nykäyksiä. Vaikka tein Ashton-manuaalin mukaan (tosin alussa vähän ahnehdin josta tuli takapakkia). "Hassua" kuinka psykiatrini sanoi tuolloin 13.9. että nyt vaan rivatril pois ja 30mg diapamia naamaan. (3mg rivatrilia vastaa n. 60mg diapamia). "Cross-over" joka oli mahdollista varastossa olleitten rivatrilien ansiosta, vei siis 3kk 16pv... Ilman alun takapakkia olisin ehkä 3kk sisällä onnistunut, mutta jossittelu on nyt ihan turhaa. Parempaa uuttavuotta!

      • Z-lääkekoukussa

        Onnea! Minulle väitettiin, että Diapamin vähentäminen on helppoa 1 mg kerrallaan. En kuitenkaan ole halunnut vaihtoa diapamiin, sillä se on ihan erilainen lääke kuin nukahtamislääkkeet, ja valvon sen kanssa koko yön, ei väliä kuinka paljon sitä ottaa. Olen nyt aloittelemassa 20 mg stilnoctia, tarkoitus mennä sillä 1-2 viikkoa, sitten tiputus 15 mg:an. Tukilääkkeinä opamox, diapam, ketipinor.
        Minulle ehdotettiin siis stilnoctin vaihtoa suoraan diapamiin, ilman stilnoctin hidasta alasajoa. Onneksi en suostunut. (Ja hyvä että sinulla oli omaa rivaa varastossa...)


      • MrPanic

        Kiitos! :)


      • MrPanic

        Ja hyvä ettet suostunut tuohon lääkkeen yhtäkkiseen vaihtoon. Kyllä pitäisi lääkärien osata asiansa, mutta kun ei. Hirvittää ajatellakin missä pisteessä nyt olisin, ellei minulla olisi ollut rivatrilia varastossa. Tuokin 30mg diapamia piti pyytämällä pyytää, kun ensin tarjosi vain 25mg päivässä..huoh


    • Pamiton

      Mahtava juttu MrPanic!

      Varmaan jo ajatuksenakin helpottaa jos yksi lääke mikä on mukana roikkunut niin jääny nyt pois! Ja mikä parasta niin uusi vuosi ja siihenkin vedoten hyvä kääntää ne rivat pois itsestään?

      Miten muilla tänne kirjoittaneilla sujuu ja miten meni vuoden vaihteet? Itsellä rauhallinen uv oli ja nyt ilman isompia lupauksia 8vk ilman pamia kohta lähtee..

      Pientä hetkellistä ahdistusta pukkaa ja jotain pelkoajatuksia kontrollinin metettänisestä tms tulee välillä.

      • MrPanic

        Kiitos! Kyllä tosiaan olen tyytyväinen etten enää nyt vuonna 2018 ole ottanut, enkä tule ottamaan, muruistakaan rivatrilia. Se on historiaa.


    • Pamiton

      Hey hou:)
      Mitens se vuosi on täällä on lähtenyt käyntiin?

      Tommoinen tuli saunassa mieleen äsken että kun muutama täällä(itse myös) valittanut tota pistelya käsissä ja jaloissa,niin ootteko huomannu just saunan helpottavan? ja toinen mikä itsellä jeesaa hiukan ainakin niin magnesium.
      Kädet pistelee ja reidet on mulla levossakin sellaiset kireet tms miten sen sanois.. auttaa heti vähän kun niitä käsillä heiluttelee.

      Meinaan kokeilla vielä ton avannon tässä joku päivä kun lentsu helpottaa.Tosin mitään pakkasia ole mut kyl toi vesi on kylmää:) sitte sieltä saunaan. Saa nähdä auttaako mihinkään.

      Muuten ollu suht rentoa oloa pienellä ahdistuksella ja epätodellisuuden ololla..

      Tossa juttulin myös terapiassa Psykolle ja kerroin oman tilanteeni niin hän meinas että ei ainakaan kaikki mun oireet oo bentsoista mut osa voi hyvin olla. Sopii myös kivasti PTSD stressihäiriöön mikä mahdollisesti laukesi kesällä.. mut kun tietäisi nää faktaksi..

    • Pamiton

      Hey hou:)
      Mitens se vuosi on täällä on lähtenyt käyntiin?

      Tommoinen tuli saunassa mieleen äsken että kun muutama täällä(itse myös) valittanut tota pistelya käsissä ja jaloissa,niin ootteko huomannu just saunan helpottavan? ja toinen mikä itsellä jeesaa hiukan ainakin niin magnesium.
      Kädet pistelee ja reidet on mulla levossakin sellaiset kireet tms miten sen sanois.. auttaa heti vähän kun niitä käsillä heiluttelee.

      Meinaan kokeilla vielä ton avannon tässä joku päivä kun lentsu helpottaa.Tosin mitään pakkasia ole mut kyl toi vesi on kylmää:) sitte sieltä saunaan. Saa nähdä auttaako mihinkään.

      Muuten ollu suht rentoa oloa pienellä ahdistuksella ja epätodellisuuden ololla..

      Tossa juttulin myös terapiassa Psykolle ja kerroin oman tilanteeni niin hän meinas että ei ainakaan kaikki mun oireet oo bentsoista mut osa voi hyvin olla. Sopii myös kivasti PTSD stressihäiriöön mikä mahdollisesti laukesi kesällä.. mut kun tietäisi nää faktaksi..

    • Pauliina-I

      Heips, onneksi olkoon MrPanic rivatrillin lopettamisesta. Varmaan kukaan ei tiedä parempaakaan konstia kun tuo Ashtonin cross over ja sitten hidas vähennys kohti nollaa. Oletko miettinyt missä ajassa tuon 30mg vähentäsit pois vai meinaatko mennä tuntemusten ja oireiden mukaan?

      Minulla myös kuumat aallot, lihasnykäykset, elohiiret ja puutumiset tuttuja siis tuon käsien pistelyn lisäksi. Nuo muut on tosin nyt vähentyneet kun olen reilut 3kk ollut ilman bentsoja. Sauna näyttäisi mulla pahentavan oireita ja kylmä helpottavan...

      Pamittoman kanssa näytän olevan samassa veneessä tuon oireiden pohtimisen osalta eli helpottaisi kovasti kun tietäisi, että nuo johtuu bentsoista eikä jostain muusta. Mulla päällimmäisenä huolena on muut pahat neurologiset sairaudet joita mietin ja pelkään. Muiden sairauksien pelko pitää myös loogisesti yllä ahdistusta ja ahdistus varmaan lisää fyysisiä oireita ja tuntemuksia, tuo taas saa itssensä tarkkailemaan itseään tarkasti ja varmaan jokainen kolotus jota ei aikaisemmin olisi huomannut pistää miettimään. Fyysiset tuntemukset sitten taas pelottavat ja ahdistavat ja näin on noidankehässä, josta on vaikea päästä irti. Minäkin miettinyt tuota PTSD:tä mutta noi on kaikki niin yleisellä tasolla selitetty että vaikea on tietää mitä on ja mistä aiheutunut....

      Itsellä on vuosi alkanut aika vetämättömässä olossa ja jotenkin pitää ottaa itseä niskasta kiinni ja alkaa liikkumaan enemmän yms.

      Mukavaa alkanutta vuotta!

      • MrPanic

        Kiitos! Olen jo laskenut että kesäkuun 1. olisi viimeisen diapam-murusen paikka, jos vetäisin sen 2,5mg pois joka toinen vko. Manuaalissa tosin on välillä pienempiäkin pudotuksia, kuten 1mg (joka vaatisi käytännössä 2mg tabut), mutta pysyttelen mieluummin 2,5mg pudotuksissa ja sitten olon mukaan alemmas. Lähtökohta ainakin tässä alkuvaiheessa on 2vko välein 2,5mg pois. Tänään tuli tasan viikko viimeisestä murusesta vanhaa lääkettä, ja tämä on ollut tähän asti selvästi helpoin viikko tiputuksen jälkeen, vaikka odottelin pikemminkin päinvastoin! Ilmeisesti kroppakin oli jo saanut siitä aineesta aivan tarpeekseen. Mukavaa vuotta sinnekin!


    • Benzohell

      Hei kaikille tasapuolisesti.
      Joulut ja uudetvuodet selvitty sitten. Melko vähillä unilla stressissä menivät sukuloiden, mutta sitten taas uni palasi ja on tuntunut sen takia vähän paremmalta. Käytän pientä annosta enää, mutta kumminkin sellaista, jolla itse koen olevan vielä vaikutusta. Olen ajatellut kuhnailla tässä annoksessa niin kauan, kun minulla sille psykologista tarvetta vielä on ajatellen nukahtamista lähinnä. Voi olla että menee vielä pitemmän aikaa, tai lyhyemmän, katsotaas nyt mite miehen käy. Kun vain oppisin painamaan pääni tyynyyn ja nukahtamaan ilman jokailtasta pilleri poskeen - rituaalia. Olisi tämän vähentämisen kenties nopeamminkin voinut hoitaa, mutta ajattelin mennä fiilispohjalta. Nykyinen annos on lääkärin mukaan jo niin pieni, ettei siitä kannata stressata.

      Lihaskivut ovat jatkuneet kovina. On kramppeja, tiukkuuden tunnetta. Lihasjännitystilat eivät vain tunnu helpottavan yhtään. Magnesiumia olen suihkinut, venytellyt, mutta mikään ei oikein tunnu auttavan. Hankala on sanoa mikä tässä on bentson syytä, mikä oman raihnaisen kropan. Olen kehitellyt itselleni jo vaikka mitä sairauksia mielessäni tämän bentsovieroituksen aikana.

      Pää oli unettomuuden takia huonossa kunnossa. Tuntuu kuin olisin elänyt sumun keskellä ja siihen päälle mieliala laski sitten. Ei pää toiminut yhtään. Ahdistus oli uutenavuotena ihan tapissa, mutta onneksi tulee ja menee. Pääosin se on siis siedettävällä puolella, mikä on edistystä. Edistystä on myös muistissa ja avaruudellisessa hahmotuskyvyssä. Isommassa määrässä bentsoa en oikein ollut "kartalla", miten sitä muuten voisi kuvata.

      Uskon ja vakaasti luotan, että elämänlaatuni muuttuu paremmaksi, kun viimeinen bentso on otettu. Sen verran hyötyä olen omalle hyvinvoinnille huomannut pudotuksesta.

    • Pamiton

      Jahas muillakin ollu kunnon ahdistusta vuodenvaihteessa? täällä kanssa ihan huolella oli "möykky rinnassa"
      Tohon vaan on pakko uskoa että aika parantaa oloa vaikkakin usko koetuksella välillä!!

      Välillä on hyvä päivä ja antaa toivoa/uskoa kun taas toinen on niin vittumainen ja ahdistava:/

      Helpottaisi isosti kuulla kuka on päässyt näistä eroon ja elää nyt normaalia elämää...

    • Pauliina-I

      Moi Pamiton, sama tosiaan täällä eli osa päivistä on hyviä ja ajattelee, että kyllä tämä tästä ja toisina päivinä vaipuu jonkinlaiseen epätoivoo, että eikö tämä koskaan lopu ja tämööistäkö on olo/elämä tästä eteenpäin. Toisaalta ei oikein voi kuuta kun mennä eteenpäin päivä kerrallaan ja aika näyttäneen.

      Eipä ole ruuhkaa kirjoituksista, joissa joku kertoisi kuinka pääsi bentsoista eroon ja elämä hymyilee mutta voisikohan olla niin, että tämmöiset palstat/ketjut ei enään kiinnosta kun on päässyt oireista lopullisesti eroon ja on kiireitä muiden asioiden kanssa... toivottavasti näin on ja itsekin olisi kiireinen muiden asioiden kanssa muutaman vuoden kuluttua...

      • MrPanic

        Jos englanti sujuu, niin suosittelen benzobuddies-foorumia. Siellä on palsta nimellä "Success Stories" täynnä ihmisiä jotka ovat käyneet läpi helvetin, mutta ennemmin tai myöhemmin saaneet itsensä takaisin. Itsekin siellä kirjoittelen silloin tällöin, aiheesta Cross-over klonatsepaamista diatsepaamiin. Kyllä se sieltä tulee, mutta pitää tiedostaa että se voi viedä pitkänkin aikaa, puolikin vuotta nollilla, vaikka vieroituksen tekisi oikein. Ja se että toipuminen ei ole suoraviivaista, mikä takapakin tullessa on hyvä tiedostaa myös.


    • Kdkdkkdd

      Youtubessa on bentso - onnistumistarinoita. Siellä ihmiset pitää videopäiväkirjaa pitkään lopetuksenkin jälkeen ja vähennyksessä. Saattavat vuosikin lopetuksesta kertoa mikä olo on. (Englanninkielen taitoa vaatii). Googlaamalla "benzo withdrawal" löytyy. Suosittelen mm semmoisia käyttäjiä ja heidän videoitaan kuin "Benzo Brains" , "Shane Allen" ja " The Hater " jotka pääsi bentsoista eroon. Muitakin löytyy paljon. Kaikki tarinat ei ole yhtä onnistuneita,osa jopa surullisia, mutta toisaalta taustalla voi olla paljon muitakin lääkkeitä ja yksilöllinen elämänhistoria. Joistain videoista tulee jopa surkea olo, kun oikeasti ihmiset kärsivät vieroituksessa.

    • Paniton

      Kiitos vinkeistä!! Mä oon joskus noita enkku saitteja selaillu ja toisaalta ne nostaa ahdistusta aika paljon joskin jotkut helpottavat oloa..
      Mut Pauliina sanoi hyvin että että toisena päivänä on hyvä sit taas tulee sellainen epätoivon ahdistus pelko päivä että ei mitään järkeä!
      Ajatukset laukkaa kilpaa ahdistuksen kanssa:(

    • Z-lääkekoukussa

      Huono päivä tänään - satoi, enkä päässyt kävelylle. Senkö takia vai mistä syystä, meni viihteilyn puolelle ja napsin 3 tablettia muuten vain suuhuni. Voi itku, olen surkea addikti. Niinköhän tämäkin lopetusyritys menee puihin... Käykö muille näin koskaan ja jos käy, niin onnistutteko palaamaan alkuperäiseen vieroitusohjelmaan sen jälkeen?

    • Pamiton

      Ei se retkahdus ole paha! siitä on vaan jatkettava nyt ilman nappeja? Mullakin ollu niin vittumainen olo tänään tosiaan ja ei auta edes sadetanssi eikä muu:)
      Alitistin itseäni peloille ja kyllä tärisytti äsken kun tulin kotiin kaupoilta!

      Tuli muuten mieleen miten teillä ketkä vierottaudutte,niin oletteko perheellisiä vai yksin eläjiä? itse oon naimisissa. Toisesta saa helpotusta kyllä ainakin mun tapauksessa..

      • Z-lääkekoukussa

        Olen perheellinen. Puolison tuki on kyllä vähän niin ja näin, sillä ei-addiktin on vaikea ymmärtää tilannetta ja vieroitusoireita. Tuki on pikemminkin tyyliin: "Etkö nyt voisi vaan jatkaa nappien syömistä, kun ne näyttävät sopivan sulle."


      • MrPanic

        Perheellinen olen ja vaimo tietää tilanteeni. Usein kyllä haluaisin olla yksin, rauhassa melulta. Lapsi ei. Joskus tekisi sanoa mistä syystä isin mieliala vaihtelee niin paljon. Kohtuu hyvin tähän asti kumminkin kätkenyt pahimmat olot ja sulkeutunut vaan musiikin ja youtuben maailmaan, tai sitten treenailuun. Viime yönä nukuin alle 4h, aamusta pari h horrostelua päälle. Olo on aina entistä kurjempi tuollaisen yön jälkeen, pitää taas vähän aikaistaa annoksia. Aina sama kuvio jossain vaiheessa. Minulla menee niin että jos liian ilta-painotteisesti otan niin jossain viikon jälkeen tiputuksesta alkaa tulla näitä aamuöisiä unet pois-heräämisiä, ja tolkuton kahvinhimo vaan päällä. On jotenkin niin masentunut kun herää ja tuntee heti että nyt ei tule enää uni. No, tämä on tapahtunut joka syklissä, tuttua ja turvallista, vaikkakin vittumaista. Koko seuraava päivä mieliala entistä masentuneempi ja polla ihan sekaisin. Haittaa treenaamistakin.


      • MrPanic
        MrPanic kirjoitti:

        Perheellinen olen ja vaimo tietää tilanteeni. Usein kyllä haluaisin olla yksin, rauhassa melulta. Lapsi ei. Joskus tekisi sanoa mistä syystä isin mieliala vaihtelee niin paljon. Kohtuu hyvin tähän asti kumminkin kätkenyt pahimmat olot ja sulkeutunut vaan musiikin ja youtuben maailmaan, tai sitten treenailuun. Viime yönä nukuin alle 4h, aamusta pari h horrostelua päälle. Olo on aina entistä kurjempi tuollaisen yön jälkeen, pitää taas vähän aikaistaa annoksia. Aina sama kuvio jossain vaiheessa. Minulla menee niin että jos liian ilta-painotteisesti otan niin jossain viikon jälkeen tiputuksesta alkaa tulla näitä aamuöisiä unet pois-heräämisiä, ja tolkuton kahvinhimo vaan päällä. On jotenkin niin masentunut kun herää ja tuntee heti että nyt ei tule enää uni. No, tämä on tapahtunut joka syklissä, tuttua ja turvallista, vaikkakin vittumaista. Koko seuraava päivä mieliala entistä masentuneempi ja polla ihan sekaisin. Haittaa treenaamistakin.

        Annosten aikaistamisen sijaan pudotinkin eilen kerrasta keskimmäisen annoksen, 5mg illalla, pois. Nyt siis 2. päivä lopuillaan annoksella 25mg diapamia. Tuo pudotus vastaa suhteellisesti samaa kuin pudotukset joita tein vanhan lääkkeen kanssa, joten nyt vain odotellaan taas kunnes olo tasapainottuu. Varmasti saa nyt mennä ainakin 2 vko näillä. Aika vajailla-olo oli ennen päivän ekaa annosta, mutta onneksi 15mg saa ottaa nukkumaan mennessä.


    • Pamiton

      No niin siitä se vaan vähenee muru murulta:) hyvä juttu.
      Ite meinaan pitää tipattoman ja katsoa miten se vaikuttaa omaan olooni. Ja sanottakoon että en juurikaan kännejä vedä mut viikottain tissuttelua vkl..
      Katotaas miten vaikuttaa ukkoon:)

      • MrPanic

        Suosittelen, tipattomalla oltu sitten heinäkuun lopun -16. Alku aina vaikeaa, eikä repsahduksista kannata lannistua, suunta on oikea aina mitä harvemmin niitä repsahduksia tulee ja lopulta oletkin ollut niin pitkän aikaa juomatta että siitä on tullut jo tapa johon myös elimistön kemiat on sopeutuneet. Minulla tosin oli ja on ollut helppoa, kiitos tämän lääkityksen. En ole halunnut ryynikännejä vedellä. Niitäkin tuli (pienimuotoisesti) kokeiltua.


    • Pamiton

      Kiitti suosituksesta:) ja joo ei mulla alko oikein ikinä ongelma ole mut kieltämättä vkl on kiva ottaa se lasi,kaks tai kolme.mut nyt kun muutenkin vaikeita hetkiä itsensä kanssa niin ei se alko varmaan helpota mun oloja kun sen nousun hetken.

      On itsellekin joskus ollu tuttua pami humala! Mut en siis tarkoituksella oon ottanut sekä pamia että viinaa.

      Muutenki mitä enempi ikää on tullut niin vähempi alkoa tarvii ottaa.

    • Pauliina-I

      Minullakin alko ollut panassa jo vuoden eli kun huomasin sen aiheuttavan betso vieroituksessa ongelmia niin jätin pois. Kaipaan kyllä muutamia lasillisia ja ensi kesänä kokeilen taas paluuta alkon käyttöön. Itse olen naimisissa ja hyvä niin, koska nyt en ole töissä vaan annoin itselleni luvan olla toistaiseksi poissa ja yrittää tehdä tästä vieroituksesta mahdollisimman siedettävän. Rahat tosin loppuvat jossain kohtaa ja toivonkin taas aloittavani työt jossain kohtaa. Pari kuukautta niin päivä on jo taas paljon pidempi ja auringon määrä lisääntyy.

    • Pamiton

      Huomenta.

      Kyllähän tämä on varmasti helpompaa kun on joku jollain tapaa tukena tässä matkassa..
      Varmasti tekee hyvää ollakin ottamatta alkoa nyt ainakin hetkeen.
      Huomasitteko muuten mitään kun korkki meni kiinni? Joku sanoi ainakin että unet paranis siis yleensäkin?

      Oli sen verran jotenki huono yö itsellä että aloin yöllä lukemaan Asthonin manuaalia. Se helpotti taas ja varsinkin omalla kohdalla toi kohta: torikammo yms pelot vähenimät vieroituksen jälkeen dramaattisesti ja poistuivat lopulta.

      Sitä odotellessa:) ja mukavaa alkanutta viikkoa kaikille täällä.

      • MrPanic

        Huomasin sikäli että elämä helpottui kun ei tarvinnut tölkkejä hankkia ja palautella, säästyi aikaa ja rahaa. Ja olossakin ja ulkonäössä varmasti kohennusta mutta toisaalta se oli silti yhtä bentsosumussa elämistä, ei kovin kummasta hommaa. Parempi silti kuin että olisin vielä kaljoitellut.


    • Pamiton

      Joo kyllä mä itekin muutaman kerran oon tipattoman pitäny ja tosiaan olo jo kk paranee ja kirkastuu. Nyt vaan pitää seurata ku olo on kaikkea muuta kun normaali ollu viimiset 6kk.

      On välillä viikossa pari hyvää päivää mut sitte taas tulee pohja kosketuksia oikein huolella:(

      • Z-lääkekoukussa

        Oletko Pamiton ajatellut, että ehkä kuitenkin tarvitsisit jotain muuta lääkitystä bentsojen tilalle (vai onko sinulla lääkitys)?

        Ajattelin vain, kun oma elämäni oli lähes sietämätöntä ennen säännöllisen bentsokäytön aloittamista, en ollut työkykyinen, en kyennyt matkustelemaan ym. ahdistuksen ja paniikin takia. Kärvistelin vuosia ennen kuin bentsot palauttivat toimintakykyni.


    • Z-lääkekoukussa

      Minä lopetin alkoholin käytön kokonaan jo pari vuosikymmentä sitten. Bentsot ja alkoholi nyt vaan eivät sovi yhteen ja bentsoja tarvitsin, alkoholi oli lähinnä sosiaalisiin tilanteisiin liittyvää juomista; join kylässä ja ravintolassa muiden mukana. Alkoholihan sinänsä lievittää ahdistusta ja vapauttaa estoja, mutta työelämässä ja vastaavissa tilanteissa sitä ei voi käyttää kuitenkaan. Unen laatua se heikensi selvästi, seuraava päivä oli aina vielä vaikeampi.

      Minulla on vieroitus pysähtynyt, ehkä itsehillinnän puutteeseen, roikun edelleen annoksessa 25-30 mg jo neljättä viikkoa. Mistä ihmeestä saisin potkua vähennykseen, tavoitteena on 20 mg alkaen tänään ja sillä ainakin viikko eteenpäin. Olen jojoillut näillä vähennyksillä, huonoin tuloksin.

    • Pamiton

      Z-lääke.

      Joo onhan mulle tarjottu SSRI lääkkeitä joka paikassa ja mulla onkin respa,mut oon vaan niin vastaan niitä.Tosin on vitunmoinen ahdistus nytkin töissä ja todella vaikea olla.. Mä olin jo tänään että otanko murusen pamia mut onneksi ei tarvinnut..

      Tosiaan tiedän että pami palauttaisi heti toiminta kunnon! Nyt kuitenkin jo 8vk ollu ilman muruakaan ja en perkele halua sitä ottaa..

      En tiedä miks nyt ollu taas niin vaikeaa ja paha ahdistus,. Oon myös altistanut itseeni peloille tässä muutaman päivän.

    • Pamiton

      Siis nyt ainostaan otan Propralia tarvittaessa. Auttaa vapinaan ja ahdistukseen jonkun verran,.

      Olet Z-lääke aatellut jos lekuri peruuttaa reseptin tms? ite joskus mietin että jos lääke loppuisi niin mitä sitten... nyt mulla on toki pameja aina mukana mut onneksi en ole ottanut nyt ollenkaan vaikka mielessä kyllä kävi tänään viimeksi.

      Muistelen ja aattelen Asthonin manuaalia aina ja sieltä kohtaa:ahdistus ja pelot vähenevät dramaattisesti jossain kohtaa vieroituksessa tai jälkeen. Sitä odotellessa..

      • Z-lääkekoukussa

        Luulen, että vieroitusoireiden aiheuttama ahdistus vähenee. Mutta entä se ahdistus, joka oli alunperin, jonka johdosta lääkekäyttö alkoi? Omalla kohdallani en uskalla toivoa mitään "paranemista" bentsovieroituksen jälkeenkään. Olen kyllä kuullut, että monien vointi on kohentunut onnistuneen vieroituksen jälkeen. Se jää nähtäväksi.

        SSRI-lääkkeisiin en minäkään usko. Minulla ne vaan lisäävät kierroksia, eivät ne ainakaan paniikkiin ole auttaneet. Lisäksi ollut kokeilussa mielialantasaajia ja neurolepteja, sekä mm. lyricaa ja cymbaltaa (en oikein tiedä mitä ne ovat). Kun nyt saisi benzoa pienemmäksi, niin ehkä pääsen hahmottamaan paremmin miten nämä muut mahdollisesti toimisivat. Nyt benzon vieroitusoireet peittävät kaiken muun alleen. En ole koskaan käyttänyt kannabista, mutta jos se laillistettaisiin Suomessa niin varmaan kokeilisin, eikös sekin ole rauhoittavaa.

        Jos lääke loppuisi niin mitä sitten... Joutuisin sairaalaan tai yrittäisin hankkia sitä muilla tavoin. Pitkällä tähtäimellä pyrkisin muuttamaan maasta pois, sillä niin kauan kun on työkykyinen ja on työssäkäyvän tulot, ei ihan helpolla kannata jäädä kotiin makoilemaan vieroitusoireiden takia. Tämä on vain henkilökohtainen mielipiteeni, ei mikään kannanotto muiden vieroittautujien valintoihin. Totta kai vieroittautuminen sairauslomalla on hyvä asia, jos se on taloudellisesti mahdollista ja tuntuu sopivan omaan elämäntilanteeseen, ja ennen kaikkea jos lääkevähennys onnistuu siten parhaiten.

        Ai niin, olen nyt myös kokeillut akupunktiota ja hypnoosia vieroitusoireisiin. Ei ollut apua.


    • Pamiton

      Tota hypnoosia itekin oon miettinyt,mut toisaalta tuntuu humpuukilta.. ja jos oot kerran sitä jo kokeillu niin uskon että ei auta:(

      Kannabista enkä muitakaan huumeita oo itekään ikinä kokeillut. Hyvä niin!

      • Z-lääkekoukussa

        Hypnoosi sinänsä tehosi, tai pääsin sisälle hypnoosiin, mutta siellä antamani ohjeet itselleni nappien lopettamisesta eivät toteutuneet kuin kerran seuraavana päivänä. Sen jälkeen meno jatkui entisenlaisena ja sormet napsasivat stilnoct-paketilla ahkeraan.
        Hitsi, oispa rajattomasti stilkkareita. Söisin pelkästään niitä...

        Hypnoosi oli kyllä muuten jännittävää (kävin kahdesti), että jos on mahdollisuus kokeilla, niin varmaan kannattaa. Kokemuksethan ovat yksilöllisiä ja hypnoosia käytetään riippuvuuksien hoitoon. Mutta luulen, että joku tupakoinnin lopettaminen on ihan eri asia kuin bentso-riippuvuus.


    • Pauliina-I

      Itse olen myös SSRI lääkkeitä vastaan. Viime keväänä niitä minulle tarjottiin ja kokeilin 3 viikkoa. Tuli ihan hirveä olo, pyörrytti, päivisin ihan sekaisin, tärisin ja pissaaminen ei oikein onnistunut. Pari viikkoa käytön lopetuksen jälkeen olo parani paljon vaikka oli keskellä bentsojen vähentämistä.

      Työssä kannattaa mielestäni jos vaan mahdollista, sillä epäilen että kotiin jumiutuminen pitkittää toipumista.

    • Pamiton

      Mä epätoivoisena jopa välillä mietin SSRI kokeilla.. siis en oo niitä ikin koklannu! Lähinnä nyt kun sais tähän ahdistukseen ja pelkoihin jeesiä.. mut niistä niin paljon tosiaan kaikkea kuullu ja se että alkavat vaikuttaa vasta muutaman viikon jälkeen.
      Minkä merkkistä sulle määrättiin Pauliina?

      Miten oot nyt muuten jaksellu Pauliina?

      Duunissa varmaan tosiaan ehkä helpompaa..

    • Pauliina-I

      Escitalopramia kokeilin mikä lienee on ihan peruslääke mutta minulle se ei sopinut. Jälkeenpäin luin, että tutkimusten mukaan 1/7 saa lääkkeestä apua ja tuon jos olisin tiennyt niin en koskaan olisi aloittanut.

      Minulla päivät ovat kuluneet aika tasaisesti ja olen käynyt uimassa, kaupassa, kirjastossa sekä katsellut sarjoja netflixistä. Uusia vieroitusoireita ei ole ilmaantunut mutta olemassa olevat ovat pysyneet samoina, ehkä himpun verran pienentyneet. En nyt odota mitään mullistavaa paranemista vaan odottelen jo rauhassa kevättä.

      • Z-lääkekoukussa

        Masennuslääkkeet aktivoivat (ainakin minua) ja kun on benzo-vieroitusoireita, niin elimistö on muutenkin ylivirittynyt. En ymmärrä, miksi masennuslääkkeitä tarjotaan lääkkeeksi kaikkiin psyyken ongelmiin? Maalaisjärjellä ajatellen vahvoja rauhoittavia ei voi korvata ainakaan piristävillä lääkkeillä. Minä olen kokeillut melkein kaikkia masennuslääkkeitä. Myös väsyttävät (Mirtazapin, Doxal, Azona) masennuslääkkeet ovat valvottaneet aiheuttaneet muita inhottavia sivuvaikutuksia.


    • Pamiton

      Toi on niin totta! Siis niitä SSRI nappeja tarjotaan kaikkii mielenhäiriöhin!! Ja tosiaan hämmästelen miten joka paikassa niitä tuputetaan ja bentsoja vastaavasti dissataan.

    • Pauliina-I

      Joopa, taitaa olla niin, että bentsojen patentit on ummessa ja lääketehtaat markkinoivat kalliimpia SSRI lääkkeitä sekä maksavat lääkäreille bonuksia niiden määräämisestä. Voi olla, että bentsojen vieroituksen vaikeus on jollain tasolla tiedostettu. SSRI lääkkeiden vieroitusoireita tosin vähätellään.

    • Pamiton

      Mua kanssa ihmetyttää kanssa toi kombi:paha bentzo/hyvä SSRI!! Vaikka itellä ei kokemusta kun bentsoista niin paljon oon lukenu myös SSRI viekkari oireista ja nekin ilmeisesti aika vittumaisia?! Kyl mä silti oon sitä mieltä että Bentsot on hyvä lääke(siis toimiva) mut kyllä kestää päästä eroonkin..

      Ja vaikka ahditas miten kovaa niin 15-20min niin kyllä helpottaa.

    • Z-lääkekoukussa

      Tuntuu, että aina kun markkinoille tulee joku uusi lääke, niin se on sitten IN. Tätä nappia otat, ja kaikki ongelmat ratkeavat. Muistan, kun Lyricaa tarjottiin moneen kertaan, unettomuuteen, kipuun, ahdistukseen jne. Mihinkään niistä se ei auttanut pätkääkään, mutta oli hyvin kallista. Sitten Lyrica ilmeisesti nousi päihdekäyttäjien keskuudessa suosituksi. Sen jälkeen sitä ei ole määrätty minullekaan (en kyllä edes söisi).
      Bentsoja on vaikea korvata. Omalla kohdallani kuvittelen sen olevan osasyy myös tähän lopettamisen vaikeuteen. Lääke loppuu, mutta oireet eivät katoa.
      15 mg tänään. Kaamea olo ja pahemmat vieroitusoireet alkavat jyrätä päälle.
      Voimia kaikille!

    • MrPanic

      Täällä mennään vielä 30mg diapamilla päivässä. Viikko sitten intoilin kun on niin helppoa, vaiheessa jossa olin ollut 7pv ilman rivatrilia lisänä, pelkällä diapamilla. No tiputin sitten tosiaan diapamiakin 5mg pois. Mutta jo 2 pv sillä tasolla ja tajusin että älä nyt stana kiirehdi. Otin seuraavat 2pv 35mg diapamia vajauksen korjatakseni, joka auttoi. Nyt on 16.pv 30mg diapamia (keskimäärin), ja vieläkin pieniä vieroiusoireitten merkkejä eli päivittäiset, satunnaiset elohiiret silmän seudulla. Ja alaleuan seudun jäykistymistä tietyssä vaiheessa. Kaikki kumminkin pikkuvaivoja, henkinen puoli suht. hyvä. Nyt vaan odottelen että fyysiset oireet häviää täysin ja sitten sheivaan vain 2,5mg pois diapamista. Tuo rivatrilin täydellinen poistuminen elimistöstä vie aikansa, ja ehkä siksi nuo tavallista pidempään jatkuvat oireilut. Tulihan sitä 2 vuotta ja risat popsittua joka päivä. Nyt siis 16pv. ilman. Josta erittäin tyytyväinen. Mutta nyt malttia.

      • Z-lääkekoukussa

        Minä jouduin myös nostamaan takaisin 15 mg -> 20 mg samasta syystä, ei vaan onnistu niin nopeasti. Kestin kaksi päivää viidellätoista, mutta en meinannut päästä sängystä ylös lihasjäykkyyden takia, niska venähti kivuliaasti ja virtsaamisongelmat alkoivat. Nyt tilanne tuntuu hyvältä sikäli, että 20 mg pitää fyysiset oireet aloillaan (psyykkisiä ei). 1-2 viikon kuluttua uusi yritys alaspäin.
        Kärsivällisyys on koetuksella. Äkkirysäys olisi henkisesti helpompaa, mutta ei johda pitkässä juoksussa mihinkään, sillä olen aina jatkanut bentsolääkitystä myöhemmin koska vieroittautumista ei ole oikeasti tapahtunut.

        Oletko MrPanic huomannut, mikä on sinulle sopiva aikaväli annoksen pienentämiseen, esimerkiksi 14 päivää vai vaihteleeko se?


    • Pamiton

      Hyvä MrPanic

      Kuulostaa aika hyvältä että rivat on jääneet pois ja jos vointikin on vielä hyvä niin mikäs siinä:) Varmaan antaa hyvää fiilistä sulle itsellesi kun pärjää yhdellä pillerillä,tai siis pamilla..

      Täällä aika tasainen vkl ollu ja lievää ahdstusta välillä ja propral vähän jeesailee.

    • Pauliina-I

      Viikko taas vierähtänyt ilman betsoa. Olo oikeastaan ihan sama kuin viikko sitten. Yksi asia mikä minua mietityttää on lihaskivut. Joinain päivinä niitä ei ole ollenkaan mutta toisina päivinä lihakset on ikään kuin jännittyneenä ja niitä jomottaa. Onko kenelläkään muulla vastaavaa?

      Mukavaa viikonloppua!

      Ps. Tämä ketju tökkii koneellani usein enkä pääse kirjoittamaan, lieneekö liian pitkä ketju vai huono tabletti mulla.

      • Z-lääkekoukussa

        Onnea Pauliina-I puhtaasta viikosta! Toivotaan, että lihaskipusi hellittäisivät kevään tulon myötä (kun se joskus tulee). Aurinko tekee hyvää ihmiselle ja antaa endorfiineja, näin uskon. Minulla lihaskipu ja autonomisen hermoston häiriöt ovat iso ongelma. Mutta olen keskellä vieroitusta, joten tilanne on erilainen. Olen yrittänyt varovasti kuntoilla jaksaessani, ts. kun unta on ollut siedettävästi ja työpäivän jälkeen on kyennyt vielä jotain tekemään. Aikaisemmin kuntoilu paransi lihaskipuja muutaman viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen. Nyt on koko ajan jäykkää ja olen aivan väsynyt ja vetämätön kuntosalilla, yhtä hyvin voisin pyöritellä varpaita kotisohvalla, se riittäisi liikunnaksi.
        Edelleen roikun 20 mg:ssa. Nyt ei tunnu yhtään siltä, että kannattaisi vähentää, vieroitusoireet jatkuvat vähintään keskivaikeina. Voi hitsi.
        Omalla kohdallani tähän olotilaan saattaisi auttaa loma jossain lämpimässä, mutta näiden ahdistuskohtauksien kanssa lentomatkustus ei ole mahdollista, ainakaan lisäämättä lääkitystä.
        Voimia kaikille!


    • Anonyymi

      Mitä teille kuuluu, ootteko lääkkeettöminä?

    • Anonyymi

      Onko kukaan teistä retkahtanut benzovieroiruksen aikana suurempaan annokseen mutta sitten päässyt taas takaisin raiteilleen. Mulle kävi näin ja nyt olen ihan paniikissa, että sössinkö ison työn, jonka tein muutaman kuukauden aikana.

      • Anonyymi

        ite kuosannu bentsoil pari vuotta, toleranssi oli välillä xanor 30mg luokkaa päivään ja jatkui jopa parikin viikkoa., sitten aina budii yms poltellu nii eiooo tullu mitää viekkareita beneistä.. pari vuotta siis päihteillyt epäsäännölisen säännöllisesti mutta huomaan että tarvii aika tujun annoksen bentsoa kun bentsoa. yleensä otan muita aineita siihen sillon.. mut aina ku sekoillu bentsoil sen max pari vk nii järkikin sanonut että perkelee nyt loppuu.. viimeks ottanu 1,5vk sitte bentsoja ja olo ja nukkuminen mahtava en huomaa mitään eroa normaalista tyytyväisyydestä ja rauhallisuudesta. vissii johtuu ku poltan budia se kai suojaa aivoja jotenkin ettei viekkarit mitö ne ees on ?!?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ite kuosannu bentsoil pari vuotta, toleranssi oli välillä xanor 30mg luokkaa päivään ja jatkui jopa parikin viikkoa., sitten aina budii yms poltellu nii eiooo tullu mitää viekkareita beneistä.. pari vuotta siis päihteillyt epäsäännölisen säännöllisesti mutta huomaan että tarvii aika tujun annoksen bentsoa kun bentsoa. yleensä otan muita aineita siihen sillon.. mut aina ku sekoillu bentsoil sen max pari vk nii järkikin sanonut että perkelee nyt loppuu.. viimeks ottanu 1,5vk sitte bentsoja ja olo ja nukkuminen mahtava en huomaa mitään eroa normaalista tyytyväisyydestä ja rauhallisuudesta. vissii johtuu ku poltan budia se kai suojaa aivoja jotenkin ettei viekkarit mitö ne ees on ?!?

        "huomaan että tarvii aika tujun annoksen bentsoa kun bentsoa. yleensä otan muita aineita siihen sillon".

        Kuulostaa jonkinsorttiselta toleranssinpoikaselta kyseiseen aineeseen.

        Jos koet tarvetta poltella esim ahdistuksen, ikävän levottomuuden ja unettomuuden vuoksi niin en niin hihkuisi.

        Joo se on toisinaan hieman hankala hahmottaa onko viekkareit jostain aineesta jos käytät toista samaan aikaan.

        Ehkä sua on suojannu vain tuo satunnaiskäyttö jolloin et ehdi muodostaa fyysistä mukautumista aineeseen.

        En itse kyllä leikkisi bentsoilla. Joku päivä voi tulla se kurja päivä että olosi on kuin jatkuva 24/7 krapula ja ahdistus on hirveä. Bentsoviekkareita sanotaan pahemmaksi kuin heroiiniviekkareita.


    • Anonyymi

      Oletteko löytäneet facesta suomenkielistä ryhmää, jonne saa tuskaansa purkaa pitkästä (yli vuoden kestäneestä) helvetistä, joka alkoi benzojen lopetuksesta. Jenkkiryhmistä saa tosiaan vertaistukea, mutta kai tätä ongelmaa suomessakin on, vaikkei lääkärit sitä myönnä.

    • Anonyymi

      Itse syönyt vuosia satunnaisesti diapamia. Annokset siis maksimissaan 5 mg/iltaa kohden ja sellainen 30 kpl/5 mg paketti mennyt aina ~60 päivän välein ja nyt lääkäri sitten päätti, että ei enää uusi mun reseptiä.

      Olen nyt ollut 3 kk todella huonossa kunnossa. On huimannut, tinnittänyt, ollut erikoisia särkyä ja polttavaa kipua ympäri kehoa, sydän takoo miten sattuu, verenpaineet heittelee, päätä särkee, oksettaa...

      Mitään järkevää syytä näille oireille ei ole ja olen ollut havaisevinani, että oireet ovat helpottaneet aina kun olen lääkejemmastani ottanut esim. 2,5 mg diapamian (puolikas). Voiko nää oireet tosiaan johtua tuosta diapamin vuosia kestävästä käytöstä? Käyttömäärät ovat kuitenkin aina olleet ihan naurettavan pieniä, mutta hieman ihmettelen, että mistä tämä olotila johtuu.

      • Anonyymi

        Voivat olla. Itse vähensin vastaavan annoksen bentsoja pois.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1595
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1234
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1147
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1076
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1047
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      585
      1023
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      940
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      922
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      806
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      9
      721
    Aihe