Eutanasia - mielipiteesi.

Seurasin äitini kuihtumista ja henkilökunnan vähyyden vuoksi puutteellista hoitoa toista vuosikymmentä. Jouduin turvautumaan kunnalliseen laitokseen .

Viimeiset kolme päiväänsä äitiäni näännytettiin: nesteitä ja ravintoa ei annettu. Huulia kuulemma kostutettiin ja särkylääkettä annettiin.

Kävin katsomassa rakastani kuolinhuoneessa - hoitaja kuvaili ennakkoon hänen olevan rauhallinen. Ja shit! kaikkea muuta! Kuullessaan ääneni, kun silitin hänen hiuksiaan, hän älähti kolme kertaa kovaa - kuin apua pyytäen. Juoksin hoitajan luokse ja hän lupasi antaa lisää kipulääkettä tuskaiselle, kuumeiselle äidilleni, jonka silmät olivat apposen auki ja pälyilivät hätäisinä edestakaisin!!! Eipä tullut hoitaja.

Tunsin menettäväni itsehillintäni, joten sanoin miehelleni, että meidän pitää nyt poistua - poikani oli mukana. Tuli voimakas tunne ottaa hoitajaa pillistä kiinni ja vaatia kaikkea mahdollista apua - äitini kammottava tilanne ei tietenkään ollut hänen hallussaan, vaan protokollan.

Kannatan lämpimästi eutanasiaa - saatohoidon perään liputetaan, mutta riippuu missä "saatetaan". Koukkuniemessä ei ainakaan! Toisessa laitoksessa mieheni sukulaisnaista, joka oli nelikymppinen näännytettiin viikko ennen kuin saivat hengen pois! Natsimeininkiä?

Miten koette asian - onko vastaavia läheiseen liittyviä kokemuksia? Entä itsenne kohdalla - millaisen hoitotahdon valitsisitte...

Jos joku jaksaa vastata, kerron toki myöhemmin itseäni koskevan toiveeni.

Kirjoittelen aina öiseen aikaan, joten toivottavasti tämä aihe ei nyt aiheuttaisi ahdistusta kenellekään!

162

1505

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ö-Öö

      Ei eutanasia ole keneltäkään mitään pois.

      Jos joku haluaa kitua ennen kuolemaansa, se on sallittua jatkossakin. Eutanasia on vain vapaaehtoinen vaihtoehto sille. Jostain syystä eutanasiaa vastustetaan joissain porukoissa voimakkaasti, vähän outoa ajattelua. Noin yleensäkin kuolemaan suhtaudutaan jotenkin kummallisesti, osa elämää se on, kuin syntyminenkin.

      Aiheesta vois juu kirjoittaa pitkästikin, se menee kuitenkin aina väittelyksi, jotkut tahot vastustavat ihmisen oman tahdon mahdollisuutta voimakkaasti. Mä kannatan eutanasian sallimista, oikeestaan enenpi ihmii, miks se on kielletty.

      =DW=

      • Anonyymi

        Sitten vasta eutanasia ymmärretään kun omalle kohdalle tulee kipu ja tuska. Ei tyhmät eduskunnan väki ymmärrä omia etuuksiaan vaan ajavat ja tappelevat.


    • pirremiinapa

      Eutanasian laillistaminen on kaksiteräinen miekka, mielestäni sitä ei pidä laillistaa.

      • pirremiinapa

        Lisään vielä, että mieluummin saattohoitokoteja lisää, sekä hoito kipulääkkeitä säästämättä.


      • Vaikka eutanasia sallittaisiin, se ei tarkoittaisi kaikkien ihmisten tappamista vaan olisi käytössä harvoissa ja valituissa tapauksissa.


      • pirremiinapa kirjoitti:

        Lisään vielä, että mieluummin saattohoitokoteja lisää, sekä hoito kipulääkkeitä säästämättä.

        Tuosta samaa mieltä, sillä hyvin eritasoista saattohoito tuntuu paikasta riippuen olevan. Ystävättäreni kuoli samana päivänä kuin äitini - hänellä oli syöpä. Oli kotona, kun sytostaattihoitoa ei voitu antaa jatkuvan kuumeilun takia. Kolmatta päivää TAYSin osastolla, jossa tehokas kivunlievitys - juttelimme puhelimessa toisen hoitopäivän iltana ja kertoi kauheiden tuskien, joiden takia sairaalaan palasi olevan ohi. Seuraavana päivänä hän menehtyi.

        Miehensä kertoi, että oli kysynyt saattohoidosta, mutta oli kerrottu ettei enää ehdi järjestämään, kun aikaa niin vähän jäljellä. Onneksi hän sai kuolla sairaalassa rauhallisesti.


      • pirremiinapa kirjoitti:

        Lisään vielä, että mieluummin saattohoitokoteja lisää, sekä hoito kipulääkkeitä säästämättä.

        Eivät kai nämä ole vaihtoehtoja. Saattohoitokoteja pitää saada lisää, samoin tehokasta kipulääkitystä ja huumeita. Jos huumaamalla ei saada kuolintuskia poistetuksi, jokaisella tulee mielestäni olla oikeus eutanasiaan.


    • vfihimsf

      Hengessä aloitettua ja lihaan lopetettua irstauden armoa kustannnuskysymyksineen
      - saattohoidotkin terminä vain "hoitajanäkökulmaa" - ei jaksa- eikerkiä- ihmisen kärsimys - mit mä sille voin - itsekinkärsin, koska on mullakin tuntoaisti ja muut aistit tallella - hoitajia iankaikkisesti syyllistetty hoitovirheistä ja tehtävien laiminlyönneistä
      - jokaisella heilläkin oma elämä - maailman mammonat-vetoisuuksissaan - osa heidänkin surutyötään on pakata potilaiden vainajien jäämistöt luovutukseen
      - - niin kauan kuin bisneshenkisyys hallitsee koko keskustelua armomurhista, oma mielipiteeni asiaan kielteinen - ihmisillä on oikeus kokea myö s kuolemansa maaanpäällsenä tapahtumana - viimeinen vaellus valoon ja kirkkauteen.

    • Aloittaja kannattaa eutanasiaa, toisaalta sitten kuitenkin haluaisi kuolinkärsimysten pitkittämistä ravitsemuksella ja nesteytyksellä siinä vaiheessa kun elimistö jo on alkanut lakata toimimasta eri elinten kohdalla. Erikoista,

      • Nimenomaan vastustan näännyttämistä! Antaisivat sitten vaikka morfiinia, että potilas nukahtaisi ikiuneen levollisesti. Särkylääke ei äitiäni auttanut yhtään. Hoitavaa lääkäriä en koskaan tavannut, kun ei ollut paikalla...sitten oli jo myöhäistä.


      • transpositio kirjoitti:

        Nimenomaan vastustan näännyttämistä! Antaisivat sitten vaikka morfiinia, että potilas nukahtaisi ikiuneen levollisesti. Särkylääke ei äitiäni auttanut yhtään. Hoitavaa lääkäriä en koskaan tavannut, kun ei ollut paikalla...sitten oli jo myöhäistä.

        Kuolevan saattohoidossa olevan potilaan elimistö ei enää ota vastaan nesteitä ja ravitsemusta, koska elin yksi kerrallaan lakkaa toimimasta. Pakkonesteytys kerääntyy ihmisen keuhkoihin ja munuaiset ja sydän eivät enää toimi kunnolla ja tällä aiheutetaan ihmiselle vain liikaa kärsimystä.


      • Kuten sanoin : ellei voida nesteyttää yms on tehokas kivunlievitys mahdollinen. Jokainen ansaitsee arvokkaan kuoleman - tässä on kysymys rääkkäyksestä, kun lääkitys panadolin luokkaa ja potilas on tuskainen ja kauhuissaan!
        Se näky ei ikinä unohdu mielestäni, vaikka paljon olen elämässäni kokenut.


      • transpositio kirjoitti:

        Kuten sanoin : ellei voida nesteyttää yms on tehokas kivunlievitys mahdollinen. Jokainen ansaitsee arvokkaan kuoleman - tässä on kysymys rääkkäyksestä, kun lääkitys panadolin luokkaa ja potilas on tuskainen ja kauhuissaan!
        Se näky ei ikinä unohdu mielestäni, vaikka paljon olen elämässäni kokenut.

        Sinä vastustit "näännyttämistä eli vaadit neste- ja ravitsemushoitoa.Kirjoitit näin:
        "Viimeiset kolme päiväänsä äitiäni näännytettiin: nesteitä ja ravintoa ei annettu"


      • Eivät vaivautuneet selittämään syytä näännytykseen...olin ihan sokissa ja kuten sanoin tämä ajatus tulvahti saman tunnekuohun mukana kuin hoitajaa pillistä kiinni ottaminen - enhän tietysti niin tehnyt kaikki on kielikuvaa!
        Lienetkö alalla, kun puolustat kehnoa saattohoitoa noin kiivaasti? Parempaa on varmasti monessa muussa paikassa - kunnalliset vain menevät sieltä missä aita on matalin.


      • transpositio kirjoitti:

        Nimenomaan vastustan näännyttämistä! Antaisivat sitten vaikka morfiinia, että potilas nukahtaisi ikiuneen levollisesti. Särkylääke ei äitiäni auttanut yhtään. Hoitavaa lääkäriä en koskaan tavannut, kun ei ollut paikalla...sitten oli jo myöhäistä.

        Puhelimet on keksitty. Lääkärille voi jättää soittopyynnön läheisensä asioista.


      • transpositio kirjoitti:

        Eivät vaivautuneet selittämään syytä näännytykseen...olin ihan sokissa ja kuten sanoin tämä ajatus tulvahti saman tunnekuohun mukana kuin hoitajaa pillistä kiinni ottaminen - enhän tietysti niin tehnyt kaikki on kielikuvaa!
        Lienetkö alalla, kun puolustat kehnoa saattohoitoa noin kiivaasti? Parempaa on varmasti monessa muussa paikassa - kunnalliset vain menevät sieltä missä aita on matalin.

        En puolusta kehnoa saattohoitoa mutta en nielaise vääriä syytöksiäkään hoitohenkilökunnalle ja lääkäreille. Näännytyksenhän syyn jokainen olisi osannut selittää jos olisi hakeutunut keskusteluun hoitajien tai lääkärin kanssa. Niin minä ainakin olisin tehnyt. Vähintään soittanut joka päivä että mitä uutta kuuluu, miten ravitsemus sun muut. Hoitajien, lääkäreiden ja hoitopaikan syyttely toisaalta on osa surutyötä, siten ymmärrettävää.

        Moni yksityinen hoitopaikka lemppaa vanhuksen ulos ja toteaa että ei ole enää heidän asukas kun menee tarpeeksi huonoon kuntoon. Silloin osoite on julkinen terveydenhuolto ja vuodeosasto. Monessa julkisen puolen hoitolaitoksessa vanhukset hoidetaan loppuun asti, mikä on kunnioitettavaa.


      • Sain tiedon äidin tilanteesta käyntiäni edeltävänä iltana - silloin en olisi saanut poikaani mukaan - miehenikin myöhään työssä.
        Hoitajan kanssa juttelin, mutta hän tuntui kovin hätäiseltä ja kertoi vain, että äidillä on kaikki ok ja on rauhallinen - sehän nyt oli täyttä soopaa! Äiti menehtyi käyntiäni seuraavana päivänä.

        Hoitaja minulle asiasta siis soitti - lääkäri ei ollut paikalla, kun kävimme.

        Olen vuosien varrella monesti yrittänyt kysellä lääkärin mielipidettä, mutta kertaakaan ei ole lääkäri ollut tavoitettavissa eikä minulle lääkäri ole soittanut - hoitaja vain välittänyt kysymykseni eteenpäin ja takaisin lääkärin viestin. Todistuksiakin olen tarvinnut äidin tilaa koskien - ne olen aina asiallisesti saanut.

        Sen myös huomasin ajan kuluessa, että totuus äidin saamaan palveluun ym liittyen tuli enimmäkseen ihan muilta hoitajilta kuin vakkareilta, jotka kaunistelivat asioita. Eivät vaivautuneet edes kertomaan vapaaehtoisesti, että joku oli varastanut äitini vaatteet. Vasta kun tivasin syytä äidin jatkuvaan outoon asustukseen alkoi asia selvitä.


      • siilenämää kirjoitti:

        Puhelimet on keksitty. Lääkärille voi jättää soittopyynnön läheisensä asioista.

        Meinaatko etten tuota tiedä! Se ei vaan toiminut pyynnöistäni huolimatta ko laitoksessa! Tokaise nyt vielä, että järjen käyttö on sallittua ja muita koottuja kliseitä...


      • transpositio kirjoitti:

        Sain tiedon äidin tilanteesta käyntiäni edeltävänä iltana - silloin en olisi saanut poikaani mukaan - miehenikin myöhään työssä.
        Hoitajan kanssa juttelin, mutta hän tuntui kovin hätäiseltä ja kertoi vain, että äidillä on kaikki ok ja on rauhallinen - sehän nyt oli täyttä soopaa! Äiti menehtyi käyntiäni seuraavana päivänä.

        Hoitaja minulle asiasta siis soitti - lääkäri ei ollut paikalla, kun kävimme.

        Olen vuosien varrella monesti yrittänyt kysellä lääkärin mielipidettä, mutta kertaakaan ei ole lääkäri ollut tavoitettavissa eikä minulle lääkäri ole soittanut - hoitaja vain välittänyt kysymykseni eteenpäin ja takaisin lääkärin viestin. Todistuksiakin olen tarvinnut äidin tilaa koskien - ne olen aina asiallisesti saanut.

        Sen myös huomasin ajan kuluessa, että totuus äidin saamaan palveluun ym liittyen tuli enimmäkseen ihan muilta hoitajilta kuin vakkareilta, jotka kaunistelivat asioita. Eivät vaivautuneet edes kertomaan vapaaehtoisesti, että joku oli varastanut äitini vaatteet. Vasta kun tivasin syytä äidin jatkuvaan outoon asustukseen alkoi asia selvitä.

        Jos äitisi oli noiden hirviöhoitajien ja -lääkäreiden hoidossa vuosia, miksi et tehnyt mitään konkreettista asioiden eteen?


      • transpositio kirjoitti:

        Meinaatko etten tuota tiedä! Se ei vaan toiminut pyynnöistäni huolimatta ko laitoksessa! Tokaise nyt vielä, että järjen käyttö on sallittua ja muita koottuja kliseitä...

        No kliseissä on usein vinha totuus takana. Vai oletkos avuton. Jos minun omaisensi olisi hirviöhoitohenkilökunnan hoidossa, joka ei suostu antamaan tietoja, kyllä heillekin löytyy esimeis ja organisaatio joka laittaa antamaan.


      • Hirviöhenkilökunta on oma ilmaisusi, jota minä en ole käyttänyt enkä mitään sellaista tarkoittanut. Sainhan tietoja, mutta lääkäri ei minulle soittanut, vaan viestit kulkivat hoitajien kautta...protokolla? Kyllä varkausasiassa olisin mennyt pidemmällekin, mutta sain selvityksen, että ko henkilö on "kärähtänyt" teoistaan eikä ole enää palvekuksessa.
        Mieheni aikanaan sairasti pari vuotta ja oli Meilahdessa kaksi syksyä. Soitin kaksi kertaa päivässä ja puhuin elinsiirtolääkärin kanssa niin puhelimessa kuin livenäkin - tehohoitajista puhumattakaan. Hoidin firman asioita ja hain miehelleni työkyvyttömyyseläkkeen ym. ym. Olen siis AVUTON!

        Oman synnynnäisen sairauteni vuoksi olen rampannut sairaalassa koko ikäni - muutakin kivaa löytyy. Sen olen oppinut, ettei lääkäri ole aina oikeassa eikä varsinkaan jumalankaltainen - hoitajatkin tekevät virheitä jopa sairaalan lääkejakelussa, mikä sinänsä ei ole pikkujuttu jos saa väärät lääkkeet!


      • Lisäisin vielä, etten edes saanut käydä äitiä katsomassa/lapsenlapsia kylään jne tuolloin, koska mieheni olisi voinut saada jonkin pöpön, joita tarhat, koulut ja osastot ovat pullollaan.

        Ihmiselle, jonka immuunipuolustus on lääkkein tuhottu hyljinnän estämiseksi on hyvin altis ja pöpö voi olla fataali. Tämäkin osaltaan vaikeutti kommunikointiani äidin suhteen, kun ei voinut olla fyysisesti paikalla.


      • transpositio kirjoitti:

        Hirviöhenkilökunta on oma ilmaisusi, jota minä en ole käyttänyt enkä mitään sellaista tarkoittanut. Sainhan tietoja, mutta lääkäri ei minulle soittanut, vaan viestit kulkivat hoitajien kautta...protokolla? Kyllä varkausasiassa olisin mennyt pidemmällekin, mutta sain selvityksen, että ko henkilö on "kärähtänyt" teoistaan eikä ole enää palvekuksessa.
        Mieheni aikanaan sairasti pari vuotta ja oli Meilahdessa kaksi syksyä. Soitin kaksi kertaa päivässä ja puhuin elinsiirtolääkärin kanssa niin puhelimessa kuin livenäkin - tehohoitajista puhumattakaan. Hoidin firman asioita ja hain miehelleni työkyvyttömyyseläkkeen ym. ym. Olen siis AVUTON!

        Oman synnynnäisen sairauteni vuoksi olen rampannut sairaalassa koko ikäni - muutakin kivaa löytyy. Sen olen oppinut, ettei lääkäri ole aina oikeassa eikä varsinkaan jumalankaltainen - hoitajatkin tekevät virheitä jopa sairaalan lääkejakelussa, mikä sinänsä ei ole pikkujuttu jos saa väärät lääkkeet!

        Kaunistelevat salailevat ja varastelevat hoitajat minä luokittelisin hirviöhoitajksi.


      • Se rosvo ei muistaakseni ollut ihan vakihenkilöstöä... ettei olisi ollut siistimispuuhissa...En tahdo leimata mitään ammattikuntaa...joka lähtöön löytyy monenlaista.
        No hard feelings - jookos!


      • transpositio kirjoitti:

        Se rosvo ei muistaakseni ollut ihan vakihenkilöstöä... ettei olisi ollut siistimispuuhissa...En tahdo leimata mitään ammattikuntaa...joka lähtöön löytyy monenlaista.
        No hard feelings - jookos!

        Et tahdo leimata ketään henkilökuntaa mutta kuitenkin kirjoitat:
        äitiäni näännytettiin
        Eipä tullut hoitaja.
        Eivät vaivautuneet selittämään syytä näännytykseen
        tässä on kysymys rääkkäyksestä
        Eivät vaivautuneet edes kertomaan vapaaehtoisesti
        joku oli varastanut äitini vaatteet.
        Vasta kun tivasin syytä äidin jatkuvaan outoon asustukseen alkoi asia selvitä.

        Lisäksi yhtäkkiä epäilty vaatteiden viejä ei sitten olutkaan hoitaja vaan joku "siistijä".


      • siilenämää kirjoitti:

        Et tahdo leimata ketään henkilökuntaa mutta kuitenkin kirjoitat:
        äitiäni näännytettiin
        Eipä tullut hoitaja.
        Eivät vaivautuneet selittämään syytä näännytykseen
        tässä on kysymys rääkkäyksestä
        Eivät vaivautuneet edes kertomaan vapaaehtoisesti
        joku oli varastanut äitini vaatteet.
        Vasta kun tivasin syytä äidin jatkuvaan outoon asustukseen alkoi asia selvitä.

        Lisäksi yhtäkkiä epäilty vaatteiden viejä ei sitten olutkaan hoitaja vaan joku "siistijä".

        No hard feelings, en ymmärrä, Kirjoituksesi ei aiheuta minussa mitään tunteita, lähinnä säälittää tuo parjaus joka osoittaa että surutyösi on vielä kesken. Varmaan osittain myös huonoa omaatuntoasi. oisitkos voinut tehdä äitisi eteen enemmän, vai kuinka.


      • siilenämää kirjoitti:

        Et tahdo leimata ketään henkilökuntaa mutta kuitenkin kirjoitat:
        äitiäni näännytettiin
        Eipä tullut hoitaja.
        Eivät vaivautuneet selittämään syytä näännytykseen
        tässä on kysymys rääkkäyksestä
        Eivät vaivautuneet edes kertomaan vapaaehtoisesti
        joku oli varastanut äitini vaatteet.
        Vasta kun tivasin syytä äidin jatkuvaan outoon asustukseen alkoi asia selvitä.

        Lisäksi yhtäkkiä epäilty vaatteiden viejä ei sitten olutkaan hoitaja vaan joku "siistijä".

        Sinä se sitten jaksat.
        En syyttänyt hoitajaa varkaudesta vaan tiedon salailusta - ilmeisesti hätääntyi, kun ei tiennyt mistä kyse.
        Protokolla määrittää hoitotoimet. Tämä yksi hoitaja ei ollut tietoinen äitini tilan oikeasta laidasta väittäessään, että potilas on rauhallinen jne. Hän saattoi olla saamatonta sorttia eikä ollut käynyt potilaan tilaa tarkkailemassa - muutenhan olisi kysynyt joltain toiselta hoitajalta, ellei olisi sillä hetkellä ollut itse vastuussa äidin valvonnasta. Hän ei myöskään selittänyt syytä näännytykseen. eikä kiiruhtanut kipulääkettä antamaan sinä aikana, kun huoneessa olimme. Hyvin olisi ehtinyt noin ajallisesti.En tässä nyt koko ammattikuntaa ole mollaamassa yhden työssään lepsun hoitajan vuoksi.
        En olisi voinut tehdä mitään enempää äitini eteen ja surutyötä tein koko sen ajan, kun äiti hiipui pois - siis 13 vuotta. Kenenkään omastatunnosta sinulla tuskin on varaa puhua, vai mitä?


      • siilenämää kirjoitti:

        No hard feelings, en ymmärrä, Kirjoituksesi ei aiheuta minussa mitään tunteita, lähinnä säälittää tuo parjaus joka osoittaa että surutyösi on vielä kesken. Varmaan osittain myös huonoa omaatuntoasi. oisitkos voinut tehdä äitisi eteen enemmän, vai kuinka.

        Kirjoituksesi ei aiheuta minussa mitään tunteita - lähinnä SÄÄLITTÄÄ, kirjoitit.
        Sotkeennut olemattomaan näppäryyteesi! Eikö sääli ole tunne - ai niin sehän on sairaus, kuten hevosmiesten sanonnat -kirjassa mainitaan. Kyseinen kirja kuului ilmeisesti tenttikirjoihisi?!


      • transpositio kirjoitti:

        Sinä se sitten jaksat.
        En syyttänyt hoitajaa varkaudesta vaan tiedon salailusta - ilmeisesti hätääntyi, kun ei tiennyt mistä kyse.
        Protokolla määrittää hoitotoimet. Tämä yksi hoitaja ei ollut tietoinen äitini tilan oikeasta laidasta väittäessään, että potilas on rauhallinen jne. Hän saattoi olla saamatonta sorttia eikä ollut käynyt potilaan tilaa tarkkailemassa - muutenhan olisi kysynyt joltain toiselta hoitajalta, ellei olisi sillä hetkellä ollut itse vastuussa äidin valvonnasta. Hän ei myöskään selittänyt syytä näännytykseen. eikä kiiruhtanut kipulääkettä antamaan sinä aikana, kun huoneessa olimme. Hyvin olisi ehtinyt noin ajallisesti.En tässä nyt koko ammattikuntaa ole mollaamassa yhden työssään lepsun hoitajan vuoksi.
        En olisi voinut tehdä mitään enempää äitini eteen ja surutyötä tein koko sen ajan, kun äiti hiipui pois - siis 13 vuotta. Kenenkään omastatunnosta sinulla tuskin on varaa puhua, vai mitä?

        Vaatteiden varastamsesta syytit, vai se ei dotte oölutkasn hoitaja vaan koku siistijä ehhehe.


      • transpositio kirjoitti:

        Kirjoituksesi ei aiheuta minussa mitään tunteita - lähinnä SÄÄLITTÄÄ, kirjoitit.
        Sotkeennut olemattomaan näppäryyteesi! Eikö sääli ole tunne - ai niin sehän on sairaus, kuten hevosmiesten sanonnat -kirjassa mainitaan. Kyseinen kirja kuului ilmeisesti tenttikirjoihisi?!

        Jäkätijäk.


      • transpositio kirjoitti:

        Sinä se sitten jaksat.
        En syyttänyt hoitajaa varkaudesta vaan tiedon salailusta - ilmeisesti hätääntyi, kun ei tiennyt mistä kyse.
        Protokolla määrittää hoitotoimet. Tämä yksi hoitaja ei ollut tietoinen äitini tilan oikeasta laidasta väittäessään, että potilas on rauhallinen jne. Hän saattoi olla saamatonta sorttia eikä ollut käynyt potilaan tilaa tarkkailemassa - muutenhan olisi kysynyt joltain toiselta hoitajalta, ellei olisi sillä hetkellä ollut itse vastuussa äidin valvonnasta. Hän ei myöskään selittänyt syytä näännytykseen. eikä kiiruhtanut kipulääkettä antamaan sinä aikana, kun huoneessa olimme. Hyvin olisi ehtinyt noin ajallisesti.En tässä nyt koko ammattikuntaa ole mollaamassa yhden työssään lepsun hoitajan vuoksi.
        En olisi voinut tehdä mitään enempää äitini eteen ja surutyötä tein koko sen ajan, kun äiti hiipui pois - siis 13 vuotta. Kenenkään omastatunnosta sinulla tuskin on varaa puhua, vai mitä?

        Kyllä on vara, monenkin.


      • siilenämää kirjoitti:

        Vaatteiden varastamsesta syytit, vai se ei dotte oölutkasn hoitaja vaan koku siistijä ehhehe.

        Sanatarkasti kirjoitin "joku oli varastanut äidin vaatteet"...itse olet sen päätelmän tehnyt, että "joku" = hoitaja. Lisäksi äitini ei ollut ainoa, jolta oli tavaraa hävinnyt, mutta en jaksanut ihan eeposta tänne kirjoittaa.
        Leikit besserwisseriä, mutta et ole ihan niin fiksu kuin luulet. Siitähän ei saa huomauttaa - toisten sanoihin tekertumiseen ja vääristelyyn sinulla on mielestäsi yksinoikeus?

        Kyllä minä jaksan kanssasi vääntää, jos se sinulle tärkeää on - hupaa hommaa ;D


      • transpositio kirjoitti:

        Sanatarkasti kirjoitin "joku oli varastanut äidin vaatteet"...itse olet sen päätelmän tehnyt, että "joku" = hoitaja. Lisäksi äitini ei ollut ainoa, jolta oli tavaraa hävinnyt, mutta en jaksanut ihan eeposta tänne kirjoittaa.
        Leikit besserwisseriä, mutta et ole ihan niin fiksu kuin luulet. Siitähän ei saa huomauttaa - toisten sanoihin tekertumiseen ja vääristelyyn sinulla on mielestäsi yksinoikeus?

        Kyllä minä jaksan kanssasi vääntää, jos se sinulle tärkeää on - hupaa hommaa ;D

        Okkei. Minä besserwisser, sinä hoitajan tuttu 😀


      • jankunjankunn
        transpositio kirjoitti:

        Sanatarkasti kirjoitin "joku oli varastanut äidin vaatteet"...itse olet sen päätelmän tehnyt, että "joku" = hoitaja. Lisäksi äitini ei ollut ainoa, jolta oli tavaraa hävinnyt, mutta en jaksanut ihan eeposta tänne kirjoittaa.
        Leikit besserwisseriä, mutta et ole ihan niin fiksu kuin luulet. Siitähän ei saa huomauttaa - toisten sanoihin tekertumiseen ja vääristelyyn sinulla on mielestäsi yksinoikeus?

        Kyllä minä jaksan kanssasi vääntää, jos se sinulle tärkeää on - hupaa hommaa ;D

        Ellet vielä tunne siilenämään tapoja niin kerron että se kyllä jaksaa jankuttaa vaikka maailman tappiin saakka.


      • siilenämää kirjoitti:

        Okkei. Minä besserwisser, sinä hoitajan tuttu 😀

        Lähisuvussa on alan ammattilaisia myös. Kuvastasi päätellen kannattaisi hoidattaa hampaansa ;D


      • jankunjankunn kirjoitti:

        Ellet vielä tunne siilenämään tapoja niin kerron että se kyllä jaksaa jankuttaa vaikka maailman tappiin saakka.

        Meitä on monenlaisia :)


      • transpositio kirjoitti:

        Lähisuvussa on alan ammattilaisia myös. Kuvastasi päätellen kannattaisi hoidattaa hampaansa ;D

        Hä, näössäkö vika? Kuva ruskasta ja kelorapuista.


      • transpositio kirjoitti:

        Meitä on monenlaisia :)

        Ni oiskait se tympiä jos kaikki oltais samanlaisia.


      • jankunjankunn kirjoitti:

        Ellet vielä tunne siilenämään tapoja niin kerron että se kyllä jaksaa jankuttaa vaikka maailman tappiin saakka.

        Mää kuiteski nukun yöt.


      • Minä aamupäivät - silloin voin nukkua ilman pakollisia heräämisiä.
        En tiedä onko sisäinen kello ihmisillä kovin erilainen, mutta iltaihminen olen aina ollut...
        Jotkut työvuorot aikanaan öisin, joten sen kannalta hyvä - ei väsyttänyt.


      • siilenämää kirjoitti:

        Hä, näössäkö vika? Kuva ruskasta ja kelorapuista.

        Tarkoitin hymiötä kirjoituksesi perässä...


      • transpositio kirjoitti:

        Tarkoitin hymiötä kirjoituksesi perässä...

        No minä jo ihmettelin et miten profiilikuvastani tulee mieleen hanpaat.


      • transpositio kirjoitti:

        Minä aamupäivät - silloin voin nukkua ilman pakollisia heräämisiä.
        En tiedä onko sisäinen kello ihmisillä kovin erilainen, mutta iltaihminen olen aina ollut...
        Jotkut työvuorot aikanaan öisin, joten sen kannalta hyvä - ei väsyttänyt.

        Minä sitä vastoin olen aina ollut aamunvirkku ja illantorkku. En osaa nukkua aamulla pitkään vaikka haluaisinkin. Maksimissaan puoli yhdeksän jos jostain syystä illalla on valvonut pidempään.


      • transpositio kirjoitti:

        Eivät vaivautuneet selittämään syytä näännytykseen...olin ihan sokissa ja kuten sanoin tämä ajatus tulvahti saman tunnekuohun mukana kuin hoitajaa pillistä kiinni ottaminen - enhän tietysti niin tehnyt kaikki on kielikuvaa!
        Lienetkö alalla, kun puolustat kehnoa saattohoitoa noin kiivaasti? Parempaa on varmasti monessa muussa paikassa - kunnalliset vain menevät sieltä missä aita on matalin.

        Tuskin meidän tarvitsee huolehtia eutanasiasta, Annetaan sairaanhoito urakkapalkalla yrityksille, niin ongelma hoituu itsestään.


      • Anonyymi
        siilenämää kirjoitti:

        Jos äitisi oli noiden hirviöhoitajien ja -lääkäreiden hoidossa vuosia, miksi et tehnyt mitään konkreettista asioiden eteen?

        Toiset vaan eivät hyväksy omaisen kuolemaa sellaisena kun se on vaan aina muka joku on Heille kertonut muka asioita. Miksi et ottanut. Äitiäsi luoksesi ja hoitanut itse. Ja kuka muka nyt varastaisi jonkun vanhan ihmisen vaatteet, ei siis kukaan.
        Joten aika uskaliasta heitellä syytöksiä netissä hoitajia kohtaan. Kun itse ei ymmärrä tilannetta vaan olettaa että joku tosissaan muka on ottamassa henkeä joltakin .mielestäni sairaita syytöksiä .
        Vanhoja kuolee koko ajan ja nuorempiakin sille ei kukaan mitään voi . Pitää vaan hyväksyä se tosi asia ettei elämä ole ikuista ja jos on valittamista niin tekee valituksen oikeaan paikkaan , täällä ei kukaan voi auttaa mitenkään , ja on hyvä muistaa että ei takana tuhominen mitenkään ole soveliasta missään muodossa siinä syytetään siis muita ihmisen kuolemasta se ei ole koskaan okay.


      • Anonyymi
        siilenämää kirjoitti:

        Kaunistelevat salailevat ja varastelevat hoitajat minä luokittelisin hirviöhoitajksi.

        Kellään hoitajalla ei ole tarvetta kaunisteluun , vielä vähemmän että joku olisi kiinnostunut vanhan ihmisen vaatteista niin paljon että muka varastaa . En usko tippaakaan .
        Minusta vaan on ikävää kun hoito henkilökuntaa haukutaan vaikka miten karkeasti he tervettä varmasti työnsä ohjeiden mukaisesti . Mutta kellään vanhalla ei todellakaan ole hoitolaitoksessa henkilökohtaista hoitajaa Yhden hoitajan on riitettävä niin monelle sairaalle


      • Anonyymi
        transpositio kirjoitti:

        Sinä se sitten jaksat.
        En syyttänyt hoitajaa varkaudesta vaan tiedon salailusta - ilmeisesti hätääntyi, kun ei tiennyt mistä kyse.
        Protokolla määrittää hoitotoimet. Tämä yksi hoitaja ei ollut tietoinen äitini tilan oikeasta laidasta väittäessään, että potilas on rauhallinen jne. Hän saattoi olla saamatonta sorttia eikä ollut käynyt potilaan tilaa tarkkailemassa - muutenhan olisi kysynyt joltain toiselta hoitajalta, ellei olisi sillä hetkellä ollut itse vastuussa äidin valvonnasta. Hän ei myöskään selittänyt syytä näännytykseen. eikä kiiruhtanut kipulääkettä antamaan sinä aikana, kun huoneessa olimme. Hyvin olisi ehtinyt noin ajallisesti.En tässä nyt koko ammattikuntaa ole mollaamassa yhden työssään lepsun hoitajan vuoksi.
        En olisi voinut tehdä mitään enempää äitini eteen ja surutyötä tein koko sen ajan, kun äiti hiipui pois - siis 13 vuotta. Kenenkään omastatunnosta sinulla tuskin on varaa puhua, vai mitä?

        Kipulääkettäkäön si anneta ihan vaan tuosta noin, lääkäri voi kirjoittaa morfiini pumpun käyttöön tai määrätä pistoksena annettavaksi jotain muuta riippuen tapauksesta ja se. Ajankohtaisesta tilasta


      • Anonyymi
        transpositio kirjoitti:

        Sanatarkasti kirjoitin "joku oli varastanut äidin vaatteet"...itse olet sen päätelmän tehnyt, että "joku" = hoitaja. Lisäksi äitini ei ollut ainoa, jolta oli tavaraa hävinnyt, mutta en jaksanut ihan eeposta tänne kirjoittaa.
        Leikit besserwisseriä, mutta et ole ihan niin fiksu kuin luulet. Siitähän ei saa huomauttaa - toisten sanoihin tekertumiseen ja vääristelyyn sinulla on mielestäsi yksinoikeus?

        Kyllä minä jaksan kanssasi vääntää, jos se sinulle tärkeää on - hupaa hommaa ;D

        Ajattele hieman sitä, että miksi joku tarvitsisi vanhan ihmisen vaatteita . On saattaneet olla pesussa ja joutuneet väärälle ihmiselle ,sellaista sattuu kiireessä . Minunkin äitini sai toisinaan vääriä vaatteita kun ne tulivat pesusta. En edes noteerannut sitä mitenkään se sama kaikki sairaat saman katon alla se sama missä monesti pestyt vaatteet käytettiin. .


      • Anonyymi
        transpositio kirjoitti:

        Nimenomaan vastustan näännyttämistä! Antaisivat sitten vaikka morfiinia, että potilas nukahtaisi ikiuneen levollisesti. Särkylääke ei äitiäni auttanut yhtään. Hoitavaa lääkäriä en koskaan tavannut, kun ei ollut paikalla...sitten oli jo myöhäistä.

        Uskon äitisi olleen rauhallinen ja kutakuinkin kivuton. Halusi yrittää jättää sinulle jäähyväiset. Jos hänelle olisi annettu haluamaasi morfiinia niin kuolema olisi tullut nopeammin. Kirjoitat rumasti vaikka äitisi sai paljon apua vuosien varrella. Ei missään maailman kolkassa ole näin hyvää hoitoa mitä Suomessa. Seuraneiti yhteiskunnan varoilka 24/7 vuosiksi on mahdoton. Tänne synnytään tahtomatta ja kuollaan omilla ajoillaan.


      • Anonyymi
        siilenämää kirjoitti:

        En puolusta kehnoa saattohoitoa mutta en nielaise vääriä syytöksiäkään hoitohenkilökunnalle ja lääkäreille. Näännytyksenhän syyn jokainen olisi osannut selittää jos olisi hakeutunut keskusteluun hoitajien tai lääkärin kanssa. Niin minä ainakin olisin tehnyt. Vähintään soittanut joka päivä että mitä uutta kuuluu, miten ravitsemus sun muut. Hoitajien, lääkäreiden ja hoitopaikan syyttely toisaalta on osa surutyötä, siten ymmärrettävää.

        Moni yksityinen hoitopaikka lemppaa vanhuksen ulos ja toteaa että ei ole enää heidän asukas kun menee tarpeeksi huonoon kuntoon. Silloin osoite on julkinen terveydenhuolto ja vuodeosasto. Monessa julkisen puolen hoitolaitoksessa vanhukset hoidetaan loppuun asti, mikä on kunnioitettavaa.

        Asiaa🤗


    • Mikä oli äitisi sairaus, siis tarkoitan, olisiko sitä voinnut parantaa pakkoruokinnalla, tai lääkityksellä?

      Minä seurasin äitini kuolemaa vain viikon sairaalassa samassa huoneessa, koska hän oli kotonaan siihen saakka, mutta äidilläni oli parantumaton keuhosyöpä, joka oli sitten levinnyt kaikkialle ja hän ei halunut syödä mitään. Nestetippa hänellä meni ja ilmeisesti diapam ja morfiini oli hänen lääkkeensä, joten hirveitä kipuja hän ei tuntenut.

      Voi kuinka avuttomaks/typeräksii tunnen nyt itseni, kuinka olisin voinnut menetellä silloin siellä sairaalassa, mutta äitihän ei paljon jaksanut mitään. Yritin hieroa hänen jalkojaan, jotka turposi ja senkin hän tunsi pahaksi, koska käteni oli muka liian karheat?

      Aika ironista oli sitten myöhemmin, siis lapseni "huumoria", joka sanoi, että mummi kuoli sitten huumeisiin!! Äitini ei tiettävästi ollut koskaan, muuta kuin maistanut ehkä alkoholia, mutta hänestä olisi voinut sanoa, että raitis, mutta ei raivo.

      Sen ihanampaa ihmistä toisten auttajana ei löydy enää, vai löytyykö joku, joka on valmis ruokkimaan 20 vierasta kesälomillaan, kun tulona oli vaatimaton maalaistalo neljän lehmän tuotoksilla. Tosin oli ihanat kalavedet, josta porukat haki syötävänsä, mutta se kalojen, leivän, pullan ja piirakanpaisto, se oli kaikki äidin vastuulla.

      • Alzheimer - ei puhunut viime vuosinaan mitään, joten ei voinut valittaa kivuistakaan.
        Pystyi kyllä nielemään ja sydän oli vahvaa tekoa. Kerran vuosia sitten sain lääkärin tutkimaan tarkemmin ja vähentämään päällekkäisiä lääkityksiä - silloinkin kuin sattumalta löytyi paha virtsatietulehdus.
        Ihan vuosituhannen alussa, kun äiti laitokseen joutui, oli hänen vahvuutensa liikunnallisuus. Sitten soittivat, että äiti oli saanut huimauskohtauksen ja lonkka murtunut...eipä tarvinnut enää sen leikkauksen jälkeen kävellä. Sain eräältä (ei vakituinen) hoitajalta kuulla, että lääkäri oli kaatumista edeltävänä iltapäivänä lopettanut äitini 30v kestäneen verenpainelääkityksen kerralla. Kun peräsin myöhemmin äitini omahoitajalta kuka lääkäri noin jyrkän päätöksen teki (äitiä ei huimannut ikinä aiemmin ja tasapainonsa oli hyvä), ei kuulemma ollut enää töissä siellä, joten vastuuta ei kukaan ottanut.

        Tämmöistä.


      • transpositio kirjoitti:

        Alzheimer - ei puhunut viime vuosinaan mitään, joten ei voinut valittaa kivuistakaan.
        Pystyi kyllä nielemään ja sydän oli vahvaa tekoa. Kerran vuosia sitten sain lääkärin tutkimaan tarkemmin ja vähentämään päällekkäisiä lääkityksiä - silloinkin kuin sattumalta löytyi paha virtsatietulehdus.
        Ihan vuosituhannen alussa, kun äiti laitokseen joutui, oli hänen vahvuutensa liikunnallisuus. Sitten soittivat, että äiti oli saanut huimauskohtauksen ja lonkka murtunut...eipä tarvinnut enää sen leikkauksen jälkeen kävellä. Sain eräältä (ei vakituinen) hoitajalta kuulla, että lääkäri oli kaatumista edeltävänä iltapäivänä lopettanut äitini 30v kestäneen verenpainelääkityksen kerralla. Kun peräsin myöhemmin äitini omahoitajalta kuka lääkäri noin jyrkän päätöksen teki (äitiä ei huimannut ikinä aiemmin ja tasapainonsa oli hyvä), ei kuulemma ollut enää töissä siellä, joten vastuuta ei kukaan ottanut.

        Tämmöistä.

        Eli äidilläsi jäi yhdet lääkkeet väliin ja siitä mielestäsi aiheutui huimaus ja kaatuminen. Lieköhän kolmenkymmenen vuoden lääkitys vajaassa vuorokaudessa poistui elimistöstä? Sitä paitsi vastuu ei ole henkilökohtainen vaan laitos on vastuussa vanhuksistaan.


      • Mielenkiintoista, jos laitos perustelee lääkärin tekemän päätöksen - eiköhän se ole lääkäri itse. Olisin halunnut kysyä syytä päätökseensä.
        Usko sinä sattumaan - minä en, eikä uskonut se hoitajakaan - voi olla, että lääkitys oli lopetettu jo pari päivää aiemmin...en ole enää satavarma.




























































        Vastuu päätöksestä on lääkärin ei laitoksen ja lääkäri itse voi perustella ratkaisunsa syyn - ei mikään johtokunta tms.


      • transpositio kirjoitti:

        Alzheimer - ei puhunut viime vuosinaan mitään, joten ei voinut valittaa kivuistakaan.
        Pystyi kyllä nielemään ja sydän oli vahvaa tekoa. Kerran vuosia sitten sain lääkärin tutkimaan tarkemmin ja vähentämään päällekkäisiä lääkityksiä - silloinkin kuin sattumalta löytyi paha virtsatietulehdus.
        Ihan vuosituhannen alussa, kun äiti laitokseen joutui, oli hänen vahvuutensa liikunnallisuus. Sitten soittivat, että äiti oli saanut huimauskohtauksen ja lonkka murtunut...eipä tarvinnut enää sen leikkauksen jälkeen kävellä. Sain eräältä (ei vakituinen) hoitajalta kuulla, että lääkäri oli kaatumista edeltävänä iltapäivänä lopettanut äitini 30v kestäneen verenpainelääkityksen kerralla. Kun peräsin myöhemmin äitini omahoitajalta kuka lääkäri noin jyrkän päätöksen teki (äitiä ei huimannut ikinä aiemmin ja tasapainonsa oli hyvä), ei kuulemma ollut enää töissä siellä, joten vastuuta ei kukaan ottanut.

        Tämmöistä.

        Jospa joku perustaa yksityisen palvelukodin/talon liikunnallisille Alzheimer-potilaille.


      • Niin - varmasti olisi parempi vaihtoehto, mutta kalleutensa vuoksi ei kaikkien ulottuvilla.
        Minäkin olin pakkotilanteessa äidin suhteen - ei ollut varaa valita, vaan piti tyytyä siihen mitä sai.


      • transpositio kirjoitti:

        Mielenkiintoista, jos laitos perustelee lääkärin tekemän päätöksen - eiköhän se ole lääkäri itse. Olisin halunnut kysyä syytä päätökseensä.
        Usko sinä sattumaan - minä en, eikä uskonut se hoitajakaan - voi olla, että lääkitys oli lopetettu jo pari päivää aiemmin...en ole enää satavarma.




























































        Vastuu päätöksestä on lääkärin ei laitoksen ja lääkäri itse voi perustella ratkaisunsa syyn - ei mikään johtokunta tms.

        Laitoksessa on potilaita varten tiedosto, jossa on potilaan /asukkaan hoitotiedot. Ne eivät olet kenenkään lääkärin henkilökohtaiset vaan ihan lakiin perustuvat. Lääkärit ja hoitajat tulee ja menee, tiedosto pysyy. Sinne lääkäri esimerkiksi kirjaa aloittamansa lääkitykset. Yleensä hoitolehdellä pitäisi sitten myös lukea syy, miksi lääkemuutos on tehty. Siis hoitaminen ei ole mitenkään salaista tai salamyhkäistä, tietoa, jonka joku lääkäri voisi viedä mennessään.

        Lisäksi vaatevarkaudesta laitoksessa yleensä tehdään rikosilmoitus. Ei sillä vain avuttomana katsella että nyt se todennäköinen varas lähti pois, ei voi mitään. Ihme touhua jos noin teillä ollut.


      • Et ole tainnut lukea montaakaan epikriisiä - ei niissäkään selitellä aina syitä, lääkitysmuutokset kylläkin. Hoitajahan olisi voinut koneelta tarkistaa asian, jos olisi voinut/halunnut.
        Rikosilmoitus oli tietysti tehty, kun henkilö erotettiin tehtävästään - täytyyhän erottaminen perustella...


    • omaelama.mulle

      Minusta jokaisen pitäisi voida päättää omasta kehostaan ja myös omasta elämästään.

      Itselläni on erittäin pahat psyykkiset oireet, takana yli 40 vuotta hoitoa, joka ei ole auttanut yhtään mitään oireisiin. Aina hoetaan, hae apua, hae apua. Ei meillä tosiasiassa ole mitään hae apua -automaattia. Haluaisin lopettaa kärsimykseni, mutta siihen ei toistaiseksi ole mahdollisuutta. Varmaa itsemurhatapaa en ole keksinyt enkä aio kokeilla mitään pissisikäisten itsariyrityksiä, jotka ovat pelkkää huomionhakua.

      Minua ei tarvitsisi hoitohenkilökunnan tappaa, vaan voisin itse pistää kuolettavan pistoksen. Suomessa tämä ei ole mahdollista enkä saa selvää englanninkielisestä tekstistä.

      • eiehdisattua

        Kävele junaradalla, juna kun tulee päälle niin varmasti kuolet.


      • ö-Öö

        Niin

        Eutanasia ei ole synonyymi murhalle, ei itsemurhallekkaan.

        Ihan omanlaisensa asia. Tilastoja ei tietenkään ole, mutta joissain tapauksissa ihminen tekee itsemurhan, jos kykenee. Johtuen sairauksista, kivuista, sellaisesta. Sekin on tavallaan kielletty, mutta ei itsemurhasta joudu oikeuteen. Siis ei itsemurhan tehnyt, ei ne ulkopuolist henkilöt, jotka ehkä aiheuttaneet tilanteen kärjistymisen.

        En tunne ensimmäistäkään eutanasian saanutta. Useita itsemurhan tehneitä kyllä. Ja net kaikista sairaimmat, ne ei enää kykene tekemään sitä itsemurhaakaan, eikä niillä ole suotu mahdollisuutta eutanasiaan. Siinäpä kituvat.

        Lääketiede kehittyy. Valitettavasti se kehittyy myös niin, ihminen pidetään väkisellä elossa, kärsimysten lisäämiseksi. Aina joskus, ois aiheellista, voisko säästää ihmisen kärsimyksiä ja hirmuisesti rahaa ja vaivaa pienellä lainsäädännön muutoksella.

        Edelleen mieltä, joka haluaa kitua, kitukoot. Jos ei halu kitua, miks muka pitää kitua?

        Tässä eutanasia asiassa jotkut heittäytyy jumalan rooliin ja kieltää ihmisen itsemääräämisoikeuden. Siitä kyse. Ei ole jumalia, kukaan ihminen ei ole jumala. Mutta on olemassa ihmisiä. Pitäis niinkuin ajatella ihmisiä, sairaatkin ihmiset on ihmisiä. Kun ei eutanasia ole. kuin yks tapa hoidell loppuhoito, ei siinä kemikaaleja pidä liikaa markkinoida. Kunpi parempi kuolema, kuolla morfiiniskopäisenä pitkän kitumisen jälkeen, vaiko kuolla ilman pitkää kitumista, ihan omasta tahdostaan. Mieti urpo.

        =DW=


      • potunviljelijät-kuolkoot
        ö-Öö kirjoitti:

        Niin

        Eutanasia ei ole synonyymi murhalle, ei itsemurhallekkaan.

        Ihan omanlaisensa asia. Tilastoja ei tietenkään ole, mutta joissain tapauksissa ihminen tekee itsemurhan, jos kykenee. Johtuen sairauksista, kivuista, sellaisesta. Sekin on tavallaan kielletty, mutta ei itsemurhasta joudu oikeuteen. Siis ei itsemurhan tehnyt, ei ne ulkopuolist henkilöt, jotka ehkä aiheuttaneet tilanteen kärjistymisen.

        En tunne ensimmäistäkään eutanasian saanutta. Useita itsemurhan tehneitä kyllä. Ja net kaikista sairaimmat, ne ei enää kykene tekemään sitä itsemurhaakaan, eikä niillä ole suotu mahdollisuutta eutanasiaan. Siinäpä kituvat.

        Lääketiede kehittyy. Valitettavasti se kehittyy myös niin, ihminen pidetään väkisellä elossa, kärsimysten lisäämiseksi. Aina joskus, ois aiheellista, voisko säästää ihmisen kärsimyksiä ja hirmuisesti rahaa ja vaivaa pienellä lainsäädännön muutoksella.

        Edelleen mieltä, joka haluaa kitua, kitukoot. Jos ei halu kitua, miks muka pitää kitua?

        Tässä eutanasia asiassa jotkut heittäytyy jumalan rooliin ja kieltää ihmisen itsemääräämisoikeuden. Siitä kyse. Ei ole jumalia, kukaan ihminen ei ole jumala. Mutta on olemassa ihmisiä. Pitäis niinkuin ajatella ihmisiä, sairaatkin ihmiset on ihmisiä. Kun ei eutanasia ole. kuin yks tapa hoidell loppuhoito, ei siinä kemikaaleja pidä liikaa markkinoida. Kunpi parempi kuolema, kuolla morfiiniskopäisenä pitkän kitumisen jälkeen, vaiko kuolla ilman pitkää kitumista, ihan omasta tahdostaan. Mieti urpo.

        =DW=

        "Pitäis niinkuin ajatella ihmisiä, sairaatkin ihmiset on ihmisiä. "

        Ai onko? Potunviljelijät, lestaadit, tsadilaiset, loispummit ja net, net, net, mitä net nyt olikaan? Net, jotka ei pysty ajamaan "muskeliautoilla"?

        Haluatko todellakin tehdä itsesi noin naurettavaksi murteellasi "net" ja nimittelemällä ihmisiä noilla nimikkeillä?


      • omaelama.mulle
        ö-Öö kirjoitti:

        Niin

        Eutanasia ei ole synonyymi murhalle, ei itsemurhallekkaan.

        Ihan omanlaisensa asia. Tilastoja ei tietenkään ole, mutta joissain tapauksissa ihminen tekee itsemurhan, jos kykenee. Johtuen sairauksista, kivuista, sellaisesta. Sekin on tavallaan kielletty, mutta ei itsemurhasta joudu oikeuteen. Siis ei itsemurhan tehnyt, ei ne ulkopuolist henkilöt, jotka ehkä aiheuttaneet tilanteen kärjistymisen.

        En tunne ensimmäistäkään eutanasian saanutta. Useita itsemurhan tehneitä kyllä. Ja net kaikista sairaimmat, ne ei enää kykene tekemään sitä itsemurhaakaan, eikä niillä ole suotu mahdollisuutta eutanasiaan. Siinäpä kituvat.

        Lääketiede kehittyy. Valitettavasti se kehittyy myös niin, ihminen pidetään väkisellä elossa, kärsimysten lisäämiseksi. Aina joskus, ois aiheellista, voisko säästää ihmisen kärsimyksiä ja hirmuisesti rahaa ja vaivaa pienellä lainsäädännön muutoksella.

        Edelleen mieltä, joka haluaa kitua, kitukoot. Jos ei halu kitua, miks muka pitää kitua?

        Tässä eutanasia asiassa jotkut heittäytyy jumalan rooliin ja kieltää ihmisen itsemääräämisoikeuden. Siitä kyse. Ei ole jumalia, kukaan ihminen ei ole jumala. Mutta on olemassa ihmisiä. Pitäis niinkuin ajatella ihmisiä, sairaatkin ihmiset on ihmisiä. Kun ei eutanasia ole. kuin yks tapa hoidell loppuhoito, ei siinä kemikaaleja pidä liikaa markkinoida. Kunpi parempi kuolema, kuolla morfiiniskopäisenä pitkän kitumisen jälkeen, vaiko kuolla ilman pitkää kitumista, ihan omasta tahdostaan. Mieti urpo.

        =DW=

        Juuri siksi toivoisin eutanasian olevan mahdollista, ettei itsemurhaa tarvitsisi tehdä. Miksi hemmetissä täältä ei ole mahdollista lähteä vähin äänin itsekseen siitä sen kummempaa numeroa tekemättä?

        Junan alle hyppimiset sun muut ovat moraalittomia ja turhaa huomion hakua. Ei pidä sotkea ulkopuolisia siihen lähtemiseen.

        Arvelen, että jos meillä olisi helpompia tapoja lähteä, niin sellaisia ylilyöntejä ei tapahtuisi.

        Exituskin sanoo, että hae Apua, Hae Apua. Kuinka monta kymmentä vuotta sitä pitää hakea, kun oireet eivät katoa? Ei meillä ole mitään Hae Apua-automaattia, joka poistaa oireet. En sanoisi, ettei monikymmenvuotisesta ammattiavusta olisi ollut mitään hyötyä. Mutta oireet ovat ne yhdet ja samat, joita minulla on ollut lapsesta saakka.


      • omaelama.mulle

        Joo, arvasin ettei kukaan enää kommentoi.

        Ihan sama se on ns. ammattiauttajilla. Istuvat sormi persreiässä ihmettelemässä, kun yksi vain on sairas ja kärsii eikä ne oireet vähene minkäänlaisella hoidolla. Lisäksi asiakas/ potilas on hoitomyönteinen ja satsaa hoitoon aikaa ja rahaa. Vuosikymmeniä.

        Ja perkele, kun se on oireistaan ja kärsimyksestään huolimatta työkykyinenkin. Psyykkisesti sairaitten kuuluu vieroksua työtä ja hakeutua työkyvyttömyyseläkkeelle.


      • Anonyymi
        eiehdisattua kirjoitti:

        Kävele junaradalla, juna kun tulee päälle niin varmasti kuolet.

        Entäs se joka ajaa sitä junaa, hänelkekkö sitten loppuelämäksi kokemus jota ei ole pyytänyt


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entäs se joka ajaa sitä junaa, hänelkekkö sitten loppuelämäksi kokemus jota ei ole pyytänyt

        Junan kuljettaja pääsee kuulema seinän / sermin taakse 'piiloon', jos ei ehdi junaa pysäyttää, ei tarvitse katsella tapahtumaa. Rekka-auton kuski ei pääse, on pakko katsoa silmästä silmään sitä, joka tulee alle.


    • suljetaansilmättöiltä

      " henkilökunnan vähyyden vuoksi puutteellista hoitoa toista vuosikymmentä"
      - Vaikka olisi kokonainen armeija työvuorossa niin voipi olla , että muutama tekee ja muut
      eivät kiinnostu työvuorosta ,,,,,, ikävä kyllä näin näkyy osastoilla.

      • Minulla on tuttuja hoitoalalla (ko hoitolaitoksessakin, mutta eri osastolla). Kyllä siellä kiirettä pitää. Kerrankin oli äidin osastolla vatsatautiepidemia ja se haju ympäri osastoa oli jo pelkästäänn kuvottava. Eivät varmaan ehtineet säällisessä ajassa kaikkien vaippoja vaihtamaan ja kävelykykyisiä vessassa käyttämään.
        Se on kyllä totta, että jotkut ovat selvästi ahkerampia ja työlleen omistautuneempia kuin toiset. Sama pätee moneen muuhunkin ammattiin.


      • Anonyymi
        transpositio kirjoitti:

        Minulla on tuttuja hoitoalalla (ko hoitolaitoksessakin, mutta eri osastolla). Kyllä siellä kiirettä pitää. Kerrankin oli äidin osastolla vatsatautiepidemia ja se haju ympäri osastoa oli jo pelkästäänn kuvottava. Eivät varmaan ehtineet säällisessä ajassa kaikkien vaippoja vaihtamaan ja kävelykykyisiä vessassa käyttämään.
        Se on kyllä totta, että jotkut ovat selvästi ahkerampia ja työlleen omistautuneempia kuin toiset. Sama pätee moneen muuhunkin ammattiin.

        Yleensä on niin että ne kunnon hoitajat eivät hyväksy niitä jotka eivät hallitse työtään joten ei mihinkään työtiimi oteta mielellään jotain tietämätöntä joka ei edes sovi alalle. Yleensä on hoitajilla hyv kontrolli jos joku on riski ihminen työssään.


    • Olen joutunut olemaan läheisten kuolinvuoteen vierellä monesti. Onneksi ovat saaneet lääkitystä tarpeeksi joten ei kipuja ole ollut. Aina se on rankkaa, saati jos lähtevä on vielä kovissa tuskissa.
      Paitsi aikoinaan isälläni, hän kuoli syöpään pitkän aikaa sitten, silloin vielä pihtailtiin morfiin antamisessa. Olin siitä todella vihainen, annetaan kuolevan tuntea kovia kipuja siksi että apua ei saa antaa, ainakin silloin lääkäri sanoi niin.
      Nyt on toisin, ainakin kokemukseni mukaan ei kenenkään tarvitse kärsiä kipuja jos lääkkeet auttavat.
      Olen eutanasian kannalla, jokaisen pitäisi tehdä hoitotestamentti jossa kerrotaan missä tilanteessa haluavat eutanasian, tai eivät halua missään tilanteessa, omaiset eivät voi sellaista päätöstä tehdä vaikka potilas itse ei pystyisi.
      Minulla on hoitotestamentti, haluan eutanasian jos itse makaan muiden autettavana eikä paremmasta ole toivoa. Toivottavasti laki eutanasian sallimisesta tulee voimaan pian.

      • Jos eutanasia hyväksytään, se ei tarkoita että siitä jokainen itse voisi vanhuuden varalle määrätä hoitotahdossa. Sen saamiseen on erittäin tarkat kriteerit eli jos mikään muu ei auta ja potilaan kärsimykset ovat kovat.


      • ö-Öö
        siilenämää kirjoitti:

        Jos eutanasia hyväksytään, se ei tarkoita että siitä jokainen itse voisi vanhuuden varalle määrätä hoitotahdossa. Sen saamiseen on erittäin tarkat kriteerit eli jos mikään muu ei auta ja potilaan kärsimykset ovat kovat.

        Mielivaltamahdollisuus.

        Toi totta ja yks iso ongelma. Noin periaatteessa koko eutanasiasta ollaan väkisellä tekemässä ns. omantynnonkysymystä. Joku lekuri antaa luvan, toinen ei.

        Nykyinen systeemi tokikin on prseestä, muuttaa pitäis. Vaan kun se muuttminen ei ole olenkaan selkeä asia. Ite asiassa ihan sama, kuin sukupuolineutraaleissa avioliitoissa pappien kanta. Vaikkaois mikä laki tai asetus, monet asiat tulee kauan riippumaan jonkun heebon omista mielipiteistä.

        Siitä pitäis ehdottomasti päästä eroon. Noissa asioissa vaan ihmisillä kovin jyrkät mielipiteet. Kun ei asioissa pitäis olla mielipide-eroja. Jokaisella omansa, mutta perusoikeudet pitää olla kaikilla, ei se saa riippua jonkin yksittäisen ihmisen mielipiteestä.

        Laaja ja sekava keissi. Oletan, kuitenkin joskus tohonkin juttuun suhtaudutaan ammatillisesti ja ilman yksittäisten ihmisten mielipiteitä. Lainsäädäntä asia. Se ei anna varaa sooloilulle, mutta se tokikin voi antaa mahdollisuuden jollekulle ihmiselle vaihtaa ammattia, jos kokee ammattinsa vääräksi.

        =DW=


      • ö-Öö kirjoitti:

        Mielivaltamahdollisuus.

        Toi totta ja yks iso ongelma. Noin periaatteessa koko eutanasiasta ollaan väkisellä tekemässä ns. omantynnonkysymystä. Joku lekuri antaa luvan, toinen ei.

        Nykyinen systeemi tokikin on prseestä, muuttaa pitäis. Vaan kun se muuttminen ei ole olenkaan selkeä asia. Ite asiassa ihan sama, kuin sukupuolineutraaleissa avioliitoissa pappien kanta. Vaikkaois mikä laki tai asetus, monet asiat tulee kauan riippumaan jonkun heebon omista mielipiteistä.

        Siitä pitäis ehdottomasti päästä eroon. Noissa asioissa vaan ihmisillä kovin jyrkät mielipiteet. Kun ei asioissa pitäis olla mielipide-eroja. Jokaisella omansa, mutta perusoikeudet pitää olla kaikilla, ei se saa riippua jonkin yksittäisen ihmisen mielipiteestä.

        Laaja ja sekava keissi. Oletan, kuitenkin joskus tohonkin juttuun suhtaudutaan ammatillisesti ja ilman yksittäisten ihmisten mielipiteitä. Lainsäädäntä asia. Se ei anna varaa sooloilulle, mutta se tokikin voi antaa mahdollisuuden jollekulle ihmiselle vaihtaa ammattia, jos kokee ammattinsa vääräksi.

        =DW=

        Oikealla alalla voi kokea olevansa ilman että suostuu antamaan tai osallistumaan eutanasiaan.

        Oisko sellainen hyvä et jokainen suku saisi värkit ja välineet alkaa lahdata omia sukulaisiaan. Ei kai siihen hoitohenkilökuntaa sitten varmaankaan tarvita. Siitä vaan saunan taa ja silleen ;).


      • Taikuritässä

        Ranskanpastilli, vaaleanpunainen.


      • siilenämää kirjoitti:

        Oikealla alalla voi kokea olevansa ilman että suostuu antamaan tai osallistumaan eutanasiaan.

        Oisko sellainen hyvä et jokainen suku saisi värkit ja välineet alkaa lahdata omia sukulaisiaan. Ei kai siihen hoitohenkilökuntaa sitten varmaankaan tarvita. Siitä vaan saunan taa ja silleen ;).

        Se on ihan hyväksyttävää, jos yksi lääkäri ei pysty eutanasiaa suorittamaan. Varmasti löytyy sellaisiakin, jotka asialle myönteisiä. Kai tuon tehtävän voi jotenkin jakaa . Lakiteitse hyväksytyksi tietysti ensin.


    • Allekirjoitin eutanasiaa koskevan kansalaisaloitteen ja kannatan eutanasiaa yhä silloin kun mitään parantumisen eteen ei ole enää tehtävissä, edessä varma kivulias kuolema ja sairas sitä haluaa.

      • Kuten myös.


      • Anonyymi

        Eutanasia on niin monimutkainen asia että ennenkö sellaista päätöstä tehdään on suljettava pois monia muita asioita. Väärin käyttö on aina olemassa jatka asia olisi valmiiksi mankeloitu.
        Sitten on niinkin että on hyvä puhu eutanasiasta silloin kun se ei ole itsellä ajankohtaista. Olen istunut monilla kuolin vuoteilla elämäni aikana niin työssäni kun omaistenkin äärellä, kaikille on kyllä yhteistä se että sanovat että kun saisi vielä vähän aikaa elää . Siis ovat unohtaneet ne terveenä sanotut sanat , muista erityisesti erään sairaanhoitajan joka oli 94 vuotias , hänen päivänsä o,i laskettu ja sanoi että kun niin haluaisin elää vaikka onkin kovat säryt. Joten monet tapaukset nähneenä tiedän ettei kaikki todellakaan halua kuolla siis kuolema on aina sellaista että se tapahtuu väärään aikaan, mutta kun siihen ei ole olemassa oikeaa aikaa.
        Mutta moni on hyvin rauhallinen loppuhetkillä , siis ei mitään paniikkia mitenkään.


    • Aloitus on aiheellisesti kirjoitettu- se on yksilön henkilökohtainen kokemus, joka on hänelle raskas muistaa.
      Olen kolmen läheisen perheenjäsenen kuoleman lähestymistä seurannut, eikä heillä kenelläkään ollut huonoa hoitoa. (äitini 2.5v vuodeos. dementia, veljeni ja isäni olivat suht lyhyen ajan ns saattohoidossa sairl.)
      Meidän omaisten täytyy kunnioittaa ammattilaisia, kuunnella myös- kaikilla on hyvä olla kun focus on yhteinen - paras potilaalle ym
      Kannatan eutanasiaa- kun kipulääkkeet ei enää auta, eikä mitään elämän kannalta ole tehtävissä ym
      Itsellä on hoitotahto..........

    • Tuumasi

      Koettuani puolisoni lähdön olen aivan varma, etten halua samaa kokemusta. Käsittämätöntä morfiinin pihistystä, vaikka aikaa oli vain muutama päivä.
      Olen aina kannattanut eutanaasia ja olisin ollut valmis auttamaan puolisoanikin, mutta hänellä kaikesta huolimatta oli toivo, että vielä paranisi. Itse aion lähteä silloin kun se siltä tuntuu, sillä en halua hoitolaitokseen ja toisten armoille. Perheeni tietää tämän ja on jopa luvannut apu, jos en jostain syystä itse voisi tehdä. Tilanne, jos olen halvaantunut on sellainen hetki, että haluaisin poistua.

    • hmpff

      Kuolema sinänsä ei pelota, paitsi pitkittynyt ja kivulias sellainen. Enoni kuoli noin vuosi sitten syöpään, loppu ei suinkaan ollut helpommasta päästä. Kovia kipuja joita lievennettiin morfiinilla - silläkin on rajansa, kenelle sitä voi antaa ja kuinka paljon. Sivuoireita harhoja ja vapinaa, pahoinvointia, virtsaumpi...

      Viikkokin on pitkä aika sekä potilaalle että omaisille.

      Joten kannatan eutanasia. Tavallaanhan se annetaan jo epäinhimillisesti, juuri niin kuin sinä, Transpositio kerroit. Lopettamalla elintoimintojen ylläpitäminen ja "pakottamalla" toista kuolemaan. Jos kerta se päätös osataan tehdä, miksei myös antaa armoa.

      • Siksi koska laki estää sen. Ja vaikka eutanasia hyväksyttäisiin, sitä ei käytetä jokaisen kohdalla Kuolema ikäihmisellä on osa normaalia elämänkaarta kuten syntymäkin. Miksi tehdä siitä lääketieteellinen tapahtuma jokaisen kohdalle. Kukaan ei naps vaan kuole vanhuuteen vaan kyllä sitä keho antaa jo merkkejä hyvissä ajoin useimmiten.


      • ö-Öö

        Nojoo

        Eutanasia-asiassa jotkut koittaa estää yhtä hoitomuotoa. Mä otan eutanasian nimenomaan yhtenä vaihtoehdoista loppuhoidossa. Ei se hirveän moni ehkä koske, mutta jos tilanne, se aika tärkeä näkökohta ja tärkeä vaihtoehto. Sekä siis noin ihmisen ittensä kannalta, myös yhteiskunnallisesti, myös rahallisesti.

        Asiahan koskee vain osaa ihmisistä. Kuolee niitä ihmisä kuitenkin, kaikki kuolee. Se, miks jotkut pakotetaan tekemään kituvakuolema, on kokolailla ääliömäinen. Jos ite halua kitua ennenkuolemaansa, ze siis oikeasti oikeus jatkossakin, ei sitä oikeutta keneltäkään olla poisviemässä.

        Mnaa, toistan itteeni. Eutanasia kuitenkin jokupäivä on hyväksytty laissa. Tässä niinkuin odotellaan, ehtiikö laki lainvoimaiseksi ajoissa. Kas, eihän tässä kukaan voi varma olla, miten tulee sairastelemaan ennen kuolemaansa. Vituttaa idiootit, jotka koittaa pakottaa, että jos olen tosi kanttuvei j kipee kuin pistetty sika, mun pitäis niitten mieliksi kitua silloin.

        Siin kait se tärkein, odotellaan lainsäädännön ja käytäntöjen järkiperäistymistä. Ennen muutoksia, jotkut nyt kituu kohtuuttomasti, ilman omaa tahtoaan.

        =DW=


      • pirremiinapa
        ö-Öö kirjoitti:

        Nojoo

        Eutanasia-asiassa jotkut koittaa estää yhtä hoitomuotoa. Mä otan eutanasian nimenomaan yhtenä vaihtoehdoista loppuhoidossa. Ei se hirveän moni ehkä koske, mutta jos tilanne, se aika tärkeä näkökohta ja tärkeä vaihtoehto. Sekä siis noin ihmisen ittensä kannalta, myös yhteiskunnallisesti, myös rahallisesti.

        Asiahan koskee vain osaa ihmisistä. Kuolee niitä ihmisä kuitenkin, kaikki kuolee. Se, miks jotkut pakotetaan tekemään kituvakuolema, on kokolailla ääliömäinen. Jos ite halua kitua ennenkuolemaansa, ze siis oikeasti oikeus jatkossakin, ei sitä oikeutta keneltäkään olla poisviemässä.

        Mnaa, toistan itteeni. Eutanasia kuitenkin jokupäivä on hyväksytty laissa. Tässä niinkuin odotellaan, ehtiikö laki lainvoimaiseksi ajoissa. Kas, eihän tässä kukaan voi varma olla, miten tulee sairastelemaan ennen kuolemaansa. Vituttaa idiootit, jotka koittaa pakottaa, että jos olen tosi kanttuvei j kipee kuin pistetty sika, mun pitäis niitten mieliksi kitua silloin.

        Siin kait se tärkein, odotellaan lainsäädännön ja käytäntöjen järkiperäistymistä. Ennen muutoksia, jotkut nyt kituu kohtuuttomasti, ilman omaa tahtoaan.

        =DW=

        Jos kuolinapu hyväksytään, mielestäni se pitäisi toteuttaa VAIN potilaan itsensä tahdosta, ei lasten eikä muittenkaan sukulaisten tai yhteiskunnan , lue säästöt.


      • ö-Öö
        pirremiinapa kirjoitti:

        Jos kuolinapu hyväksytään, mielestäni se pitäisi toteuttaa VAIN potilaan itsensä tahdosta, ei lasten eikä muittenkaan sukulaisten tai yhteiskunnan , lue säästöt.

        Mnaah

        Koko kysymyshän koskee nimenomaan potilaan tahtoa. Nyt se estetään tietyissä tapauksissa. Siis aina, kun eutanasiasta alkaa keskustelua.

        Ihan perusjuttu.

        Nämät yhteiskunnalliset, taloudelliset jutut on nimenomaan sitä järjettömyyttä, mistä pitäis päästä eroon. Tarkoitan sitä järjettömyyttä, mitä karmeassa kunnossa olevan ihmisen väkisellä elossapitäminen usein tarkoittaa.

        Kuitenkin juu, periaatteessa aina, kun lopetetaan jokin nesteytys tms, sehän on sitten tavallaan murha.

        Toi murhaaminen nykyisellään on laillista, tavallaan. Joku heebo tulee tulokseen, letkut irti. Nykyisin kyse todella julmasta menettelystä, ei siinä ihmisen itsensä mielipiteet paina. Ihan natsismia.

        Eutanasia antaa ihmiselle mahdollisuuden kuolla, kuin itse haluaa, ei muitten murhatavaksi joutumista. Tämän asian kierteleminen kai suurin syy erittäin agressiiviseen eutanasian vastustamiseen, Joillain on tarve esiintyä jumalina ja halu määräillä muitten elämästä.

        Ite asiahan ei ole kovin kummallinen.

        =DW=


      • hmpff
        ö-Öö kirjoitti:

        Nojoo

        Eutanasia-asiassa jotkut koittaa estää yhtä hoitomuotoa. Mä otan eutanasian nimenomaan yhtenä vaihtoehdoista loppuhoidossa. Ei se hirveän moni ehkä koske, mutta jos tilanne, se aika tärkeä näkökohta ja tärkeä vaihtoehto. Sekä siis noin ihmisen ittensä kannalta, myös yhteiskunnallisesti, myös rahallisesti.

        Asiahan koskee vain osaa ihmisistä. Kuolee niitä ihmisä kuitenkin, kaikki kuolee. Se, miks jotkut pakotetaan tekemään kituvakuolema, on kokolailla ääliömäinen. Jos ite halua kitua ennenkuolemaansa, ze siis oikeasti oikeus jatkossakin, ei sitä oikeutta keneltäkään olla poisviemässä.

        Mnaa, toistan itteeni. Eutanasia kuitenkin jokupäivä on hyväksytty laissa. Tässä niinkuin odotellaan, ehtiikö laki lainvoimaiseksi ajoissa. Kas, eihän tässä kukaan voi varma olla, miten tulee sairastelemaan ennen kuolemaansa. Vituttaa idiootit, jotka koittaa pakottaa, että jos olen tosi kanttuvei j kipee kuin pistetty sika, mun pitäis niitten mieliksi kitua silloin.

        Siin kait se tärkein, odotellaan lainsäädännön ja käytäntöjen järkiperäistymistä. Ennen muutoksia, jotkut nyt kituu kohtuuttomasti, ilman omaa tahtoaan.

        =DW=

        Heh, joo :)) siis hymyyn vetää tuo, että saa kyllä kitua jos niin haluaa, senkin jälkeen kun eutanasia sallitaan.

        Tuntuu että jokainen eutanasiaa vastustava asettaa itsensä siihen tilaan kun toisen hengestä pitää päästä. Eikä mieti sitä ollenkaan, kun omalle kohdalle kivut on sitä luokkaa että ei tajua tästä maailmasta paljonkaan.

        Minusta voitaisi rinnastaa eutanasiaa kipulääkkeiden kanssa terminaalihoidoissa. Jos kerta hoito on jo terminaali-luokkaa, viimeistä, niin miksei. Okei, siili tulee kohta taas sanomaan että koska laki ei salli :D


      • hmpff
        pirremiinapa kirjoitti:

        Jos kuolinapu hyväksytään, mielestäni se pitäisi toteuttaa VAIN potilaan itsensä tahdosta, ei lasten eikä muittenkaan sukulaisten tai yhteiskunnan , lue säästöt.

        Nimenomaan säästöjen takiahan ne letkutkin irrotetaan. Koska ne koneet maksaa. Että ei se eutanasia kovin pitkää askelta tarvitse. Olen DW:n kannalla tässä, hoitohenkilökunta tekee jo sen säästöpäätöksen jokaisen kohdalla. Punnitsevat, kuka saa apua, kuka ei, kuinka pitkään.

        Ainoa ero eutanasian ja ns. luonnollisen kuoleman välillä on, että kipuvaihe jää pois.

        Mun tuttavapiirissä ei ole yhtäkään sellaista ihmistä, joka antaisi armonkuolemaa omaiselle, koska ei vaan viitsi enää katsella sitä ihmistä. Mulla on enemmän kokemusta siitä, että halutaan pitää kauemmin kuin mitä potilas itse haluaa. Ei olla valmiita luopumaan.


      • hmpff kirjoitti:

        Nimenomaan säästöjen takiahan ne letkutkin irrotetaan. Koska ne koneet maksaa. Että ei se eutanasia kovin pitkää askelta tarvitse. Olen DW:n kannalla tässä, hoitohenkilökunta tekee jo sen säästöpäätöksen jokaisen kohdalla. Punnitsevat, kuka saa apua, kuka ei, kuinka pitkään.

        Ainoa ero eutanasian ja ns. luonnollisen kuoleman välillä on, että kipuvaihe jää pois.

        Mun tuttavapiirissä ei ole yhtäkään sellaista ihmistä, joka antaisi armonkuolemaa omaiselle, koska ei vaan viitsi enää katsella sitä ihmistä. Mulla on enemmän kokemusta siitä, että halutaan pitää kauemmin kuin mitä potilas itse haluaa. Ei olla valmiita luopumaan.

        Ainoa ero luonnollisen kuoleman ja eutanasian välillä on se että eutanasiassa elämä katkaistaan toisen toimesta, luonnollisessa kuolemassa keho itse lopettaa elämän. Siis tapahtuu luonnollinen kuolema.


      • siilenämää kirjoitti:

        Ainoa ero luonnollisen kuoleman ja eutanasian välillä on se että eutanasiassa elämä katkaistaan toisen toimesta, luonnollisessa kuolemassa keho itse lopettaa elämän. Siis tapahtuu luonnollinen kuolema.

        Ja eutanasian saadakseen ei kipuvaihe jää pois ennen kuin eutanasia on toteutettu.


      • hmpff
        siilenämää kirjoitti:

        Ainoa ero luonnollisen kuoleman ja eutanasian välillä on se että eutanasiassa elämä katkaistaan toisen toimesta, luonnollisessa kuolemassa keho itse lopettaa elämän. Siis tapahtuu luonnollinen kuolema.

        Eutanasian ja luonnollisen kuoleman ero on se, että jälkimmäisessä kärsimys pitkittyy kun kehon refleksit taistelee kuolemaa vastaan, viimeiseen hengenvetoon. Eutanasiaan se kärsimys loppuu.


      • Anonyymi

        Yleensä sisäelimet ovat jo lopettaneet toiminnan kun sinun ” pakottamalla ” kuolemasi alkaa, keho ei ota ravintoa vastaan munuaisten toiminta on loppunut ynnä muiden sisäelimien , silloin on kivun lievitystä ajankohtaista kuolevalla ihmisellä .
        Ei ole helppoja tapauksia mitenkään vaikka miete tekisi morfiinia annetaan usein kivun lievitykseen ei siksi että potilas siihen kuolisi . Kukaan ei voi päättää eutanasiaa toiselle se on päätös mikä on henkilökohtainen. Mustan erään nuoren miehen tapauksen oli halvaantunut kaulasta alaspäin . Ja lopulta sai puhuttua morsiammelleen että hän ei halua elää sellaisena .
        Lähti Sveitsiin kuolemaan . Siitä kirjoitettiin paljon lehdissä siihen aikaan , ja silloin kun näkee nuoren ihmisen ottavan sellaisen päätöksen niin tuntee vaan surua samalla kun ymmärtä sen miksi ei jaksanut elää . Näissä asioissa on vielä niin monta muttaa joista on keskusteltava ettei mikään voi mennä vikaan ennekö eutanasia hyväksytään


    • Kuvitelkaa itsenne sairaan viereen, ojentaisitteko omasta kädestään hänelle tappavan maljan, pistäisittekö piikin hänen suoneensa, joka olisi tappava.
      Kuinka moni oikeasti tekisi sen?
      Jos eutanasia hyväksytään, myös sen antajien pitää olla vapaaehtoisia, ei niin, että jokainen lääkäri sitten on velvollinen sen antamaan.

      • "eppu2"

        Minä tekisin, olen tehnytkin.
        Olen kertonutkin.
        Etsihän aikaisemmista Euthanasia-jankutuksista.

        H.


      • hmpff

        Eppu2, lääkärit määrittävät nytkin kenelle annetaan hoitoa, missä vaiheessa se lopetetaan. Ei maallikko sellaiseen edes pysty. Joten vähintäänkin eutanasiapäätöksen takana kuuluu olla lääkäri. Ei maallikko. Askel siitä, itse tekoon, on hyvin lyhyt. Ja jos kipu on sietämätön ja elintoimintojen tukemista on jo lopetettu, niin uskon ettei ole mikään suuri kynnys edes läheisille se tehdä.


      • En missään nimessä koskaan antaisi.


      • hunksz kirjoitti:

        "eppu2"

        Minä tekisin, olen tehnytkin.
        Olen kertonutkin.
        Etsihän aikaisemmista Euthanasia-jankutuksista.

        H.

        Minä en viitsi vanhoja juttuja kaivella.


      • hmpff kirjoitti:

        Eppu2, lääkärit määrittävät nytkin kenelle annetaan hoitoa, missä vaiheessa se lopetetaan. Ei maallikko sellaiseen edes pysty. Joten vähintäänkin eutanasiapäätöksen takana kuuluu olla lääkäri. Ei maallikko. Askel siitä, itse tekoon, on hyvin lyhyt. Ja jos kipu on sietämätön ja elintoimintojen tukemista on jo lopetettu, niin uskon ettei ole mikään suuri kynnys edes läheisille se tehdä.

        Juuh, potilaan toivomuksesta eutanasiaan päädytään ja lääkärihän sen toteuttaa (jos siis laki tulee).
        Sanoinkin, että ´´kuvitelkaa itsenne´´.


      • eppu2 kirjoitti:

        Minä en viitsi vanhoja juttuja kaivella.

        "eppu2"

        No mutta.
        Jankutathan sinä tässäkin
        Ja tuolla Heinäkuisessakin?

        H.


      • hmpff kirjoitti:

        Eppu2, lääkärit määrittävät nytkin kenelle annetaan hoitoa, missä vaiheessa se lopetetaan. Ei maallikko sellaiseen edes pysty. Joten vähintäänkin eutanasiapäätöksen takana kuuluu olla lääkäri. Ei maallikko. Askel siitä, itse tekoon, on hyvin lyhyt. Ja jos kipu on sietämätön ja elintoimintojen tukemista on jo lopetettu, niin uskon ettei ole mikään suuri kynnys edes läheisille se tehdä.

        Myös lapsellesikin?


      • hmpff
        siilenämää kirjoitti:

        Myös lapsellesikin?

        Varsinkin lapselleni. Jos kerta ei ole toivoa parantumisesta, ja kivut ovat sietämättömät. Ketä mä muuten siinä tilanteessa auttaisi? Oman tarpeeni pitää lasta lähelläni? Hintana hänen kärsimyksensä.

        Ja huom., vain silloin jos mitään toivetta ei enää ole, yhdistettynä sietämättömään kipuun. Jos ei ole kipua, niin en näe syytä eutanasiaan.

        Monet vanhemmat joutuvat myös tekemään sen päätöksen, että aivokuolleen lapsen elämää ei enää ylläpidetä.


      • hunksz kirjoitti:

        "eppu2"

        No mutta.
        Jankutathan sinä tässäkin
        Ja tuolla Heinäkuisessakin?

        H.

        En minä jankutuksessa ole vielä lähelläkään Sinun jankutuksiesi määrää.


      • eppu2 kirjoitti:

        En minä jankutuksessa ole vielä lähelläkään Sinun jankutuksiesi määrää.

        "eppu2"

        Hän muistaa nyt kuitenkin että minä en jankutuksia aloita.
        En edes tee jankutuksia.
        Minä ainoastaan toistan toistoihin vanhoilla kommenteillani.
        En koskaan kirjoita uutta höpöä.


        H.


      • hmpff kirjoitti:

        Varsinkin lapselleni. Jos kerta ei ole toivoa parantumisesta, ja kivut ovat sietämättömät. Ketä mä muuten siinä tilanteessa auttaisi? Oman tarpeeni pitää lasta lähelläni? Hintana hänen kärsimyksensä.

        Ja huom., vain silloin jos mitään toivetta ei enää ole, yhdistettynä sietämättömään kipuun. Jos ei ole kipua, niin en näe syytä eutanasiaan.

        Monet vanhemmat joutuvat myös tekemään sen päätöksen, että aivokuolleen lapsen elämää ei enää ylläpidetä.

        Aivokuollut on jo kuollut, vain kone pitää enää elossa.


    • pirremiinapa

      Olen ajatelluuyt miksi kipuilevalle kuolevalle voisi antaa nukutusta, siis anestesiaa viimeisiksi viiloiksi..

      Äitimme sairasti myös syöpää ja menehtyi siihen vajaan kahden viikon sairaala jaksolla, hän sai kipuhoitoa riittävästi.

      • Nykyään, jos kaikki kivun hoidon keinot ovat käytetty, eikä mikään helpota, käytetään myös sedaatiota, eli tajunnan heikentämistä.


      • eppu2 kirjoitti:

        Nykyään, jos kaikki kivun hoidon keinot ovat käytetty, eikä mikään helpota, käytetään myös sedaatiota, eli tajunnan heikentämistä.

        "eppu2"

        Minä tekisin, olen tehnytkin.
        Olen kertonutkin.
        Etsihän aikaisemmista Euthanasia-jankutuksista.

        H.


    • Mitenhän ne ihmiset ennen wanhaan kuoli kun ei ollut sairaaloitakaan ?

      • Toivottavasti kysymyksesi oli retorinen...


      • transpositio kirjoitti:

        Toivottavasti kysymyksesi oli retorinen...

        No ei ollunna.


      • Kuolivat siellä missä elivätkin.
        Eipä muuta kivunlievitystä juuri ollut, kuin paloviina.
        Ehkäpä lopun ajan kivun pelko juontaa sieltä juurensa.
        Kuitenkin nykyään kivun hoitoon on alettu kiinnittämään huomiota ja se on edennyt isoin askelin.
        Hoitohan laadullisesti ei ole tasalaatuista eri paikoissa.


      • eppu2 kirjoitti:

        Kuolivat siellä missä elivätkin.
        Eipä muuta kivunlievitystä juuri ollut, kuin paloviina.
        Ehkäpä lopun ajan kivun pelko juontaa sieltä juurensa.
        Kuitenkin nykyään kivun hoitoon on alettu kiinnittämään huomiota ja se on edennyt isoin askelin.
        Hoitohan laadullisesti ei ole tasalaatuista eri paikoissa.

        Eivätkä eläneet näin pitkään eikä hoitojakaan juuri ollut. Kotona synnyttiin ja kotiin kuoltiin.


    • En jaksa lukea koko ketjua. Oma mielipiteeni on se, että jos ihmisen loppuelämä on pelkkää tuskaa ja kärsimystä, pitäisi eutanasia olla saatavissa oleva vaihtoehto. Jos joku sallisi kuolevan koiransa kitua, kuten nyt ihmiset joutuvat kitumaan, hän olisi syytteessä eläinrääkkäyksestä.

      Eutanaasia-aloite oli netissä. Olin yksi sen ensimmäisistä allekirjoittajista. Aloite keräsi vajaassa kahdessa kuukaudessa yli 60 000 kannattajaa. Kannatan riittävän tiukasti rajattua eutanasiaa inhimmillisenä ja humaanina vaihtoehtona silloin, kun ihmisarvoista elämää ei enää ole.

      • kylmätotuus

        Eutanasia on vaikea asia, joka jakaa voimakkaasti mielipiteitä.
        Osa ihmisistä on kiivaasti hyvää kuolemaa vastaan ja toinen osa kannattaa sitä voimakkaasti.

        Minun kantani eutanasiaan on sama kuin nimimerkillä " agnoskepo".

        Perustelen kantaani kokemukseni pohjalta ja minusta tuntuu, että vain he, jotka ovat olleet mukana esim. kuolevan kipupotilaan saattohoidossa tietävät, mistä oikein on kysymys.

        "agnoskepo" tuo esille oivan esimerkin, jossa kuoleva koira täytyy viedä lopetettavaksi, jos se kituu, muuten omistaja saa syytteen eläinrääkkäyksestä.
        Sen sijaan ihminen, jonka elämä on jatkuvaa kipua ja kärsimystä joutuu elämään kipujensa kanssa, eikä hänelle suoda mahdollisuutta päästä kärsimyksestään.
        Onko eläin arvokkaampi kuin ihminen?

        Olen ollut minulle hyvin läheisen syöpäpotilaan saattohoitajana ja kerron omista kokemuksistani.
        Voi olla, että olen kertonut niistä aiemminkin, mutta palaan taas asiaan.

        Potilas kärsi kovista kivuista jo saattohoidon alussa. Hänen ihonsa oli niin kipuherkkä, että hellävarainen suihkutus ja vaatteiden vaihto sai hänet ihan näännyksiin kipulääkityksestä huolimatta.

        Kipulääkitystä lisättiin koko ajan. Siitä kiitos hoitavalle syöpälääkärille, joka ei pihtaillut lääkityksessä.

        Viimeisinä elinviikkoinaan potilas otti "kourallisen" opioideja monta kertaa vuorokaudessa. Ne toivat hetkeksi helpotuksen kipuun. Silloin hän nukkui tai söi hiukan jotain mieliruokaansa, jonka olin hänelle valmistanut.

        Sama kaava toistui päivästä ja viikosta toiseen.

        Joku viisas sukulainen oli sitä mieltä, että noista lääkkeistähän tulee riippuvaiseksi ja paheksui suuresti niiden ottamista.
        Teki mieleni vedellä häntä ympäri korvia.

        Sen verran luin ketjua, että joku kysyi:"Olisitko valmis avustamaan eutanasian toteuttamisessa tai jotain siihen viittaavaa?"
        Minä olisin ollut, jos läheiseni olisi sitä pyytänyt ja teko olisi laillinen.

        Pahinta piinaa hän joutui kestämään pari kuukautta ja sitten tuli noutaja, joka päästi hänet tuskistaan.
        Minä itkin ilosta ja helpotuksesta.


      • ❤️❤️...


      • hmpff
        kylmätotuus kirjoitti:

        Eutanasia on vaikea asia, joka jakaa voimakkaasti mielipiteitä.
        Osa ihmisistä on kiivaasti hyvää kuolemaa vastaan ja toinen osa kannattaa sitä voimakkaasti.

        Minun kantani eutanasiaan on sama kuin nimimerkillä " agnoskepo".

        Perustelen kantaani kokemukseni pohjalta ja minusta tuntuu, että vain he, jotka ovat olleet mukana esim. kuolevan kipupotilaan saattohoidossa tietävät, mistä oikein on kysymys.

        "agnoskepo" tuo esille oivan esimerkin, jossa kuoleva koira täytyy viedä lopetettavaksi, jos se kituu, muuten omistaja saa syytteen eläinrääkkäyksestä.
        Sen sijaan ihminen, jonka elämä on jatkuvaa kipua ja kärsimystä joutuu elämään kipujensa kanssa, eikä hänelle suoda mahdollisuutta päästä kärsimyksestään.
        Onko eläin arvokkaampi kuin ihminen?

        Olen ollut minulle hyvin läheisen syöpäpotilaan saattohoitajana ja kerron omista kokemuksistani.
        Voi olla, että olen kertonut niistä aiemminkin, mutta palaan taas asiaan.

        Potilas kärsi kovista kivuista jo saattohoidon alussa. Hänen ihonsa oli niin kipuherkkä, että hellävarainen suihkutus ja vaatteiden vaihto sai hänet ihan näännyksiin kipulääkityksestä huolimatta.

        Kipulääkitystä lisättiin koko ajan. Siitä kiitos hoitavalle syöpälääkärille, joka ei pihtaillut lääkityksessä.

        Viimeisinä elinviikkoinaan potilas otti "kourallisen" opioideja monta kertaa vuorokaudessa. Ne toivat hetkeksi helpotuksen kipuun. Silloin hän nukkui tai söi hiukan jotain mieliruokaansa, jonka olin hänelle valmistanut.

        Sama kaava toistui päivästä ja viikosta toiseen.

        Joku viisas sukulainen oli sitä mieltä, että noista lääkkeistähän tulee riippuvaiseksi ja paheksui suuresti niiden ottamista.
        Teki mieleni vedellä häntä ympäri korvia.

        Sen verran luin ketjua, että joku kysyi:"Olisitko valmis avustamaan eutanasian toteuttamisessa tai jotain siihen viittaavaa?"
        Minä olisin ollut, jos läheiseni olisi sitä pyytänyt ja teko olisi laillinen.

        Pahinta piinaa hän joutui kestämään pari kuukautta ja sitten tuli noutaja, joka päästi hänet tuskistaan.
        Minä itkin ilosta ja helpotuksesta.

        ♥ täältä myös.


    • "Yleinen mielipide" alkaa mielestäni olla eutanasialle myönteinen, jopa Terho-kodin johtaja, Juha Hänninen liputtaa varovasti sen puolesta.
      Jos laki hyväksytään, ei mielestäni ole pelkoa siitä, että eutanasiaa sovellaisiin muihin kuin lain tarkoin määrittelemiin tapauksiin ja lain määrittämin keinoin. Luotan ammatti-ihmisiin, mutta samanaikaisesti on kyllä pakko nähdä se ristiriita , mihin lainmuutos ammattilaiset asettaa.
      Osallistuminen toisen ihmisen elämän päättämiseen ei ole ihan pieni asia, vaikka se tehtäisiin laillisesti ja hyvässä tarkoituksessa.
      Kuten vastauksissa on tullut ilmi, omat kokemukset läheisen viime vaiheista , jos ne ovat olleet tuskalliset ja raskaat, tekevät kyllä eutanasian kannattajaksi.
      Itse en ole joutunut sellaista todistamaan, vaikka olen saattohoitanut läheistäni, ollut mukana monen läheisen viime vaiheessa ja työskennellyt lyhyen työharjoittelujakson Terho-kodissa (saattohoitokoti).
      En silti väheksy aloittajan tai muiden kokemuksia ja uskon myös, että saattohoidon tasossa olisi paljon parannettavaa. Jos eutanasia hyväksytään, pelkään, että saattohoidon kehittämiseen ei enää ole samaa kiinnostusta . On kiusaus ajatella, että annetaan se piikki - tai mikä se nyt sitten onkin - kun aletaan olla loppumetreillä, ettei pitkitetä kärsimystä.

      Eli minulla ei ole selkeää kantaa eutanasiaan. Jään odottavalle kannalle...

      • ö-Öö

        Ehkä sivuun

        Kumma homma, jenkeissä ei meinaa teloitukset onnistua. Ongelmia myrkyn kanssa, tahtovat jäädä kitumaan. Joku tuomittu oli koittanyt ehdottaa ampumista, ei oltu hyväksytty.

        Ei ihmisen hengiltä saaminen nyt kovin vaikea asia ole. Sotia ja murhia ympäri maapallon jatkuvasti. Mikä tahansa elukka saadaan hengiltä. Vaan, kun ihminen ite haluais kuolla, eip oikein onnistu, kuin tekemällä itsemurha. Ja jos siihen ei kykene, siinäpä sitten kidut.

        Jotain sadismia eutanasiakiellon takana. Ihmisen jumalkompleksi, mikä lie. Taitaa olla samanlainen omantunnon kysymys", kuin eduskunnassa kaljan prosentit. Joutavaa riitelyä. Edelleen mieltä, jos joku haluaa kitua, ei se ole kiellettyä eutanasian hyväksymisen jälkeenkään.

        =DW=


      • ö-Öö kirjoitti:

        Ehkä sivuun

        Kumma homma, jenkeissä ei meinaa teloitukset onnistua. Ongelmia myrkyn kanssa, tahtovat jäädä kitumaan. Joku tuomittu oli koittanyt ehdottaa ampumista, ei oltu hyväksytty.

        Ei ihmisen hengiltä saaminen nyt kovin vaikea asia ole. Sotia ja murhia ympäri maapallon jatkuvasti. Mikä tahansa elukka saadaan hengiltä. Vaan, kun ihminen ite haluais kuolla, eip oikein onnistu, kuin tekemällä itsemurha. Ja jos siihen ei kykene, siinäpä sitten kidut.

        Jotain sadismia eutanasiakiellon takana. Ihmisen jumalkompleksi, mikä lie. Taitaa olla samanlainen omantunnon kysymys", kuin eduskunnassa kaljan prosentit. Joutavaa riitelyä. Edelleen mieltä, jos joku haluaa kitua, ei se ole kiellettyä eutanasian hyväksymisen jälkeenkään.

        =DW=

        En oikein usko sadismiin. Pikemmin näen, että ihmisen hybris on kaiken takana. Hän tahtoo olla elämän ja kuoleman herra. Elämän kohdalla se on jo onnistunut aborttien muodossa, kuoleman kohdalla tuumaillaan vielä..))
        En usko sitäkään, että uskovat olisivat kantona kaskessa, eivät he juuri eroa ei-uskovista näissä kysymyksissä. Tietysti fundamentalistit ovat asia erikseen, heidän äänensä voi kuulua, mutta kuuleeko kukaan ?

        Minusta meillä ja kai muissakin hyvinvointivaltiossa vallitsee sellainen ilmapiiri, että pientäkään kärsimystä ei sallita, jos sitä ilmaantuu, se pitää poistaa. Kärsimyksen jalostavalle vaikutukselle naureskelllaan. Kuitenkin se on muualla, globaalisti, monien ihmisten osa ja sen me kyllä sallimme...


      • ö-Öö
        demeter1 kirjoitti:

        En oikein usko sadismiin. Pikemmin näen, että ihmisen hybris on kaiken takana. Hän tahtoo olla elämän ja kuoleman herra. Elämän kohdalla se on jo onnistunut aborttien muodossa, kuoleman kohdalla tuumaillaan vielä..))
        En usko sitäkään, että uskovat olisivat kantona kaskessa, eivät he juuri eroa ei-uskovista näissä kysymyksissä. Tietysti fundamentalistit ovat asia erikseen, heidän äänensä voi kuulua, mutta kuuleeko kukaan ?

        Minusta meillä ja kai muissakin hyvinvointivaltiossa vallitsee sellainen ilmapiiri, että pientäkään kärsimystä ei sallita, jos sitä ilmaantuu, se pitää poistaa. Kärsimyksen jalostavalle vaikutukselle naureskelllaan. Kuitenkin se on muualla, globaalisti, monien ihmisten osa ja sen me kyllä sallimme...

        Mnaah

        Toi kaljan prosentti ja eutanasia täysin samojen kansanedustajien ja ryhmittymien hampaissa. Hassu juttu, henkilökohaisista vakaumuksista ei sais puhua, mutta joittenkin liikkeiden jäsenet kyllä saa puhua näkemyksistään.

        Kaikki hiffas, kun pääministeri veti hernemissit neesuunsa, kun siitä mainittiin, jotta lestaati. Ja sitten niitä, jotka ääneen toitottaa vakaumustaan. Kostan esiin pari politiikkoa, jotka ei peittele omaansa, muttei korostakkaan sitä. Soini ja sysse. Ne jotenkin onnistuu keikkaseen liikaa korostamatta tota puolta. Kumpikin kuitenkin aika äärijärjestöjen edustajia, siis uskonnollisesti.

        Hämärästi muistelen kuuskyluvun aborttikeskusteluja. Noh, hikiä lestaatialuetta, eihän siellä sellaista voi hyväksyä, siks meteliä. Mä olen monta vuotta suunnitellut kansalaisaloitetta, että hikiän kunta alkaa jakamaan ilmaisia ehkäisyvälineitä kuntalaisille, sitä tehdään monissa kunnissa suomessa. Toistaiseksi itsesuojeluvaisto estänyt aloitteen tekemisen.

        Ite muuten suhtaudun aborttiin neutraalisti. Parempi ennakkoehkäisy, kuin jälkiehkäisy. Mutta tollanenkin mahdollisuus olemassa, ei sekään ole keneltäkään poissa. Ja parempi viralllinen lekurin tekemä abortti, kuin rautalankahenkari.

        Mua itteä kiinnostaa eutanasia, ei kituminen. Siis yhtenä mahdollisuutena omalle kohdalleni, jos niin sattuu. Elättelen toivoa, että laki valmistuu riittävän ajoissa. Tpllaseen asiaan kaikilla on mielipiteitä ja perustelujakin. Vaan, siks mun mielestä pitäis just olla olemassa mahdollisuus, ei sen kieltoa.

        =DW=


      • ö-Öö kirjoitti:

        Mnaah

        Toi kaljan prosentti ja eutanasia täysin samojen kansanedustajien ja ryhmittymien hampaissa. Hassu juttu, henkilökohaisista vakaumuksista ei sais puhua, mutta joittenkin liikkeiden jäsenet kyllä saa puhua näkemyksistään.

        Kaikki hiffas, kun pääministeri veti hernemissit neesuunsa, kun siitä mainittiin, jotta lestaati. Ja sitten niitä, jotka ääneen toitottaa vakaumustaan. Kostan esiin pari politiikkoa, jotka ei peittele omaansa, muttei korostakkaan sitä. Soini ja sysse. Ne jotenkin onnistuu keikkaseen liikaa korostamatta tota puolta. Kumpikin kuitenkin aika äärijärjestöjen edustajia, siis uskonnollisesti.

        Hämärästi muistelen kuuskyluvun aborttikeskusteluja. Noh, hikiä lestaatialuetta, eihän siellä sellaista voi hyväksyä, siks meteliä. Mä olen monta vuotta suunnitellut kansalaisaloitetta, että hikiän kunta alkaa jakamaan ilmaisia ehkäisyvälineitä kuntalaisille, sitä tehdään monissa kunnissa suomessa. Toistaiseksi itsesuojeluvaisto estänyt aloitteen tekemisen.

        Ite muuten suhtaudun aborttiin neutraalisti. Parempi ennakkoehkäisy, kuin jälkiehkäisy. Mutta tollanenkin mahdollisuus olemassa, ei sekään ole keneltäkään poissa. Ja parempi viralllinen lekurin tekemä abortti, kuin rautalankahenkari.

        Mua itteä kiinnostaa eutanasia, ei kituminen. Siis yhtenä mahdollisuutena omalle kohdalleni, jos niin sattuu. Elättelen toivoa, että laki valmistuu riittävän ajoissa. Tpllaseen asiaan kaikilla on mielipiteitä ja perustelujakin. Vaan, siks mun mielestä pitäis just olla olemassa mahdollisuus, ei sen kieltoa.

        =DW=

        No. Soini ja Zuskowicz ovat pitkän linjan politiikkoja, vanhoja kehäkettuja, jotka ovat oppineet, mitä kannattaa sanoa, mitä ei. Ja heidän viiteryhmänsä tuskin edellyttää avointa tunnustuksellisuutta toisin kuin esim. Päivä Räsäsellä, joka muistaakseni on jonkin vapaan suunnan edustaja.
        Niin. Abortti hyväksytään, mutta ei pakkosterilointia narkomaaneille tai muille päihteiden käyttäjille. Lapsen kärsimystä ei pyritä estämään. Jos lapsi syntyy aivo- tai harmostovaurioisena epävakaille vanhemmille voi vain arvailla sitä kärsimyksen määrää mitä se saa, kuitenkin viattomana, kestää...


      • Minullakaan ei ole kantaa puoleen eikä toiseen, mutta jos laki hyväksytään, peräänkuuluttaisin sitä, että väärinkäytöksien mahdollisuus kyettäisiin eliminoimaan pois.
        Ja myös sitä, että toimenpiteeseen osallivat ovat siinä vapaasta tahdostaan.
        Monen kuolinvuoteen ääressä olen ollut. Useimmat lähtevät rauhallisesti. Hiipuvat pois, ovat ikäänkuin jo tavoittamattomissa, siis pois, ennenkuin elintoiminnot loppuvat.
        Jotkut lähtevät silmänräpäyksessä ja sitten on niitä, jotka ovat kipu- ja/tai rauhoittavien lääkkeiden vaikutuksessa.
        Ne joita lääkkeiden vaikutukset eivät saavuta ovat surullisia lähtöjä.
        Onneksi nykyään asiaan on alettu kiinnittämään entistä enemmän huomiota ja käyttöön on tullut tuo aienminkin mainitsemani sedaatio.


      • höhöhööpöö
        ö-Öö kirjoitti:

        Ehkä sivuun

        Kumma homma, jenkeissä ei meinaa teloitukset onnistua. Ongelmia myrkyn kanssa, tahtovat jäädä kitumaan. Joku tuomittu oli koittanyt ehdottaa ampumista, ei oltu hyväksytty.

        Ei ihmisen hengiltä saaminen nyt kovin vaikea asia ole. Sotia ja murhia ympäri maapallon jatkuvasti. Mikä tahansa elukka saadaan hengiltä. Vaan, kun ihminen ite haluais kuolla, eip oikein onnistu, kuin tekemällä itsemurha. Ja jos siihen ei kykene, siinäpä sitten kidut.

        Jotain sadismia eutanasiakiellon takana. Ihmisen jumalkompleksi, mikä lie. Taitaa olla samanlainen omantunnon kysymys", kuin eduskunnassa kaljan prosentit. Joutavaa riitelyä. Edelleen mieltä, jos joku haluaa kitua, ei se ole kiellettyä eutanasian hyväksymisen jälkeenkään.

        =DW=

        Puhutaan vaikka aportista tai eutanaasista, niin miksi näiden vastustajien pitää se kieltää kaikilta, vaikka sehän on henkilökohtainen päätös. Eihän yhteiskunta päätä kenenkään aporttia ja samoin eutanasia päätös on omissa käsissä, ei lääkärien pidä siitäkään tehdä päätöstä.
        Itsemurhat tulevat lisääntymään hurjasti meidän ikäluokassa, sillä meillä ei ole halua maata vuosikausia vuodeosastolla märissä vaipoissa.
        Jos Räsenen haluaa kärsiä, niin siitä vaan, mutta minä en halua, vaikka kuinka Räsänen haluaisi. Millainen etiikka lääkäreillä oikein on, eläinlääkäreillä se on kuitenkin kunnossa.
        Pitäisi todistaa tieteellisesti sielun olemassa olo, tämä uskontohömppä saataisiin loppumaan, kun järki voittaisi. Toisaalta voisi kysyä, että onko joku ruuvi löysällä tai peräti tipahtanut, kun uskoo taivaaseen. On todettu, että plivien tuolla puolen on ääretön avaruus, siis missä on "taivas"?


    • Dispositio

      transpositio kirjoitti:

      "- tässä on kysymys rääkkäyksestä, kun lääkitys panadolin luokkaa ja potilas on tuskainen ja kauhuissaan!"

      Olen samaa mieltä. Minusta jos ihminen on joka tapauksessa kuolemassa, hänelle voisi antaa vaikka heroiinia. Loppuisi tuskat ja pelot, ja ehkä kuolisi jopa onnellisessa euforiassa.
      Mitä väliä sillä addiktoitumisella on enää siinä vaiheessa?

      • Juuri oikeat sanat, tuska ja kauhu, kun pitäisi sallia niin hyvä lääkitys, että poislähtö potilaan kannalta tuskaton ja rauhallinen. Sedaatio ok


      • Nocomment kirjoitti:

        Juuri oikeat sanat, tuska ja kauhu, kun pitäisi sallia niin hyvä lääkitys, että poislähtö potilaan kannalta tuskaton ja rauhallinen. Sedaatio ok

        "Nocomment"

        Ei täällä semmoisia ole.
        Kyllä se menee sinunkin kohdaltasi niin, että menet pää-majaansa anomaan jäsenyyttä.
        Muistaa käyttää heijastinta.
        Joulun aikaan on ulkona pimeää.
        Vaikka sielusi hohtaisikin kirkkaana.
        Jumalasi haltuun, toveri.
        Toivottavasti pian luonasi asuu toinenkin Aasi.
        Ettet enää kärsi yksinäisyydestä.

        H.


      • ? Kyl on taas. Eivoi muuta sanoa.


      • Tampereella Koukkuniemen "vanhain hoitokodissa" on tuollainen protokolla. En voi suositella!


      • Nocomment kirjoitti:

        Juuri oikeat sanat, tuska ja kauhu, kun pitäisi sallia niin hyvä lääkitys, että poislähtö potilaan kannalta tuskaton ja rauhallinen. Sedaatio ok

        Kyllä se tilanne lukkiutui minuun loppuiäkseni - :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((


    • xxxcccc

      Ei ole hyvä mitenkään päin, Itse olin alle kaksikymmentä kun äiti kuoli, alle kolmekymmentä kun isä kuoli. Veli meni kun olin alle viisikymmentä eli nyt ei ole perheestä jäljellä muita. Ei se helppoa ollut mutta ei ole helppoa toisinpäinkään. Voimia ja jaksamista kaikille keiden läheiset hitaasti kuihtuvat pois ja elämisen taidot pikku hiljaa katoavat. Niin ja se eutanasia, itse haluan mieluummin kuolla kuin kitua jos en pysty huolehtimaan itsestäni. Onko vielä niin että Hollantiin asti vähintään pitää mennä? Entäs miten se sinne hoitotahtoon ilmaistaan niin että on sitten pomminvarmaa ettei tarvitse kitua missään hoitolaitoksessa?

      • Jos tämä nykyinen järjen valoni alkaa himmetä (mahd. perinnöllisen) Alzheimerin takia - käy kyllä mielessä itsari. Varsinkin siksi, että tietää mitä on tulossa ja kuinka lepsusti hoidetaan...Pääsevät rakkaimmat vähemmällä - heille olen asian selkeästi kertonut ja uskon heidän ymmärtävän.


    • Olen kuullut että useiden tuhansien eurojen saattohoidossa olleiden läheisille jää loppuelämäksi ikävät muistikuvat kuolevasta ja kuolleesta.

      Jos omat vanhemmat on saattohoidossa, he muuttuvat aivan erinäköiseksi ja kärsiväksi
      ja kysyn vaan kuka haluaa sellaisen muiston.

      • tyui68

        Totta, useimmiten, mutta ei aivan aina.


    • haluuaa-eutanasian-

      alotuksen kysymykseen,

      aivan samanlainen kokemus ON oman rakkaan puolison loppuvaiheista,
      ikuinen tuska jäi sieluuni hänen viimeisistä ajastaan, itku tulee vielä vuosienki päästä kun muistelee kuinka vaikeaa oli loppuvaihe, kidudus vaihe,

      onki aiheellinen kysymys,
      miksi suomessa saa tappaa ihmisen hitaasti kiduttamalla , m i k s i ?????
      missä on järki, missä on armollisuus???

      MIKSI ei armollista eutanasiaa saa,
      siis nukutuspiikkiä ,
      joka heti veisi sairaan ansaisemaansa lepoon ilman tuskia,

      ei ole ihme jos ja kun itsemurhat lisääntyy suomessa,
      ei kukaan halua hidasta tuskallista kuolemaa kiduttamalla osakseen,

      onko lääkärit todella oikeassa kun ne vastustaa eutanasia lakia ?????
      sitä voi vain ihmetellen kysellä,,

      • Mitenhän ne ihmiset ennen vanhaan kuoli? Varmaan luonnollisesti vanhuuteen.


      • Sydämen pysähtyminen on yleisin kuolinsyy ;D


    • onko-jo-voimassa-

      Onko suomessa eutanasia laki jo hyväksytty , tietääkö kukaan ???

      jos on mistä se palvelu haetaan ???
      menen heti vastaanotolle,
      pois on päästävä kipeästä maailmasta ja ruumistaa,
      ei jaksa kipuja ja heikkoutta enää päivääkää,

      • Ei-ole :(


      • Taikuritässä

        Tässä hiljan tv:ssä joku nuorehko naislääkäri piti vaikeana eutanasiaa, koska on nuoria 20-30 -vuotiaita, joilla ei ole masennuksen takia elämänhalua.
        Jos tällä lailla estetään eutanasia peruuttamattomasti sairailta, pidän tuota
        selitystä hurskasteluna, koska ikääntyvistä osa suhtautuu e-myönteisesti.
        Jos laaditaan reunaehdot, ei pitäisi olla mitään tekosyitä tai teeskentelyä
        enää. Kumppanin tai vanhempien kiduttaminen siinä kaikkien silmien edessä.on aivan käsittämätöntä. Kivulla synnyttävä = synnytettävä, kivulla lähdettävä. Saahan ihmisiä rakastaa edes sen verran, että jäähyväiset tapahtuvat hyvällä.
        Voisiko asia jo edetä. Ranskanpastilli.


      • Niin samaa mieltä!


    • mooseksenmuija

      Puolisoni oli syöpäpotilas ja tekemässä kuolemaa, vietiin ambulassilla sairaalaan saamaan jotain apua kipuihin, illalla menin katsomaan häntä, hän makasi yhtenä kasana sängynpäässä, koska pääty oli nostettu, itse ei pystynyt tekemään asialle mitään. Kivut olivat kovat ja soitin kelloa ja pyysin kipulääkettä ja tulihan sitä, hoitaja toi paratapsia ja alkoi sitä murskata lusikalla ja sekoitti murskeen mustikkasoppaan. Tilanne oli aivan älytön, sillä potilas olisi tarvinnut morfiinia. Morfiinia tulikin myöhemmin, kun ei annettu asiassa periksi.
      Jäljestä päin on tullut mieleen, että menikö tälläkin hoitajalla potilaan lääkkeet omaan käyttöön, vai voiko asia olla todella noin, että syöpäkipuja hoidetaan parasemotaalilla.
      Potilaalla oli myös keuhkopussissa vettä, jota piti joka päivä poistaa dreenin kautta. Sairaalassa sitä ei hoitajat kuitenkaan osanneet poistaa vettä, vaan pyysivät minua tekemään sen. Välineet löytivät ja hoitaja katsoi vierestä poistoa, jonka tein, vaikka minulla ei ole mitään koulutusta asiaan. Meilahdessa laitettun dreenin, käyttöä minulle opetettu, enkä päässyt huoneeseen, jossa asia opetettiin potilaalle, mutta potilas ei enää ymmärtänyt mitään asiasta ja kotona piti opetella papereista, miten homma hoidetaan.
      Itse olen eutanaasian kannattaja, mutta ihmettelen miksi esimerkiksi ulkomailla tehdyt toimenpiteet ovat niin hankalan näköisiä, kun vertaa vaikka eläimen lopetukseen. Minulla on tiedossa kosti, jolla lähtee nopeasti. Ampumalla lähtölä en jaksa ymmärtää, koska omaisille se on varmaan sokki nähtäväksi ja siivottavaksi.

      • Olen pahoillani puolisosi ja sinun puolestanne.
        Ihmettelen sitä, kun parutaan väestön ikääntyvän ja hoivattavia tulevan lisää sankoin joukoin. Eikö olisi parempi laillistaa eutanasia, niin osasta päästäisiin eroon molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla? Varmasti meidänkin ikäluokassamme tulevaisuudessa on eutanasian itselleen haluavia/todella tarvitsevia ihmisiä.
        Kun hoito on nyt jo noin alhaisella tasolla - mitä se onkaan tulevaisuudessa???


      • Hoitaja.30v

        Itse olen ollut hoitajana 30 vuotta. Alkuun vanhainkodeissa. Myöhemmin tehostetunhoidon palvelutaloissa. Maalla ja kaupungissa. Aiemmin pihisteltiin morkun käytössä, ei enää nykyisin. Saattohoito potilaita on ollut erilaisia. Osa on ollut todella pelokkaita, osa rauhallisia lähdön lähestyessä. Tärkeintä on ettei kuolevaa jätetä yksin. Opiaadeja ei voi määrättömästi antaa, riippuu ko kuolevasta. Aimmin omaiset usein vaati nenämahaletkuruokintaa, kestokatetria. Yleensä kyseessä oli omaisen oma kuolemanpelko. Nesteytys suonensisäisesti, jos ihminen ei voi niellä, toki voi tulla kyseeseen. Kuitenkin suun limakalvoja tulisi kostuttaa. Ihanne toki on, jos omainen voi olla mahdollisimman paljon kuolevan luona. Itse olen aina vaatinut hoitajan aina olevan kuolevan luona. Eutanasiaa kannatan. Itse olisin valmis auttamaan kuolemaan, jos se on potilaan tahto. Ja tietenkin lainmukainen.


      • Äitini oli "muissa maailmoissa" jo vuosia ennen tätä surkeaa loppua! Kuolemanpelko / ahdistus oli hänellä lopussa kova!
        Hienoa, että ymmärrät! Kiitos vastauksestasi.


      • Hoitaja.30v

        Kiitos arvostuksestasi hoitotyötä tekeviä kohtaan. Hoitajia on todella joka lähtöön. Omat työkaverini ovat olleet pääsääntöisesti työhönsä arvostavasti suhtautuvia. Se heijastuu hoidettaviin. Ihmisiin, lähimmäisiin, olkoon hän kuinka muistisairas ja joskus sairaus ilmenee aggressiviivisenä käyttäymisenä. Mutta valitettavasti on hoitajia jotka ovat välinpitämättömiä, rutinoituneita. Verbaalisesti ilkeitä asukkaita kohtaan. Nykyisin kyllä nämä karsiutuu aika äkkiä pois vanhustyössä. Nyt uskalletaan nostaa kissa pöydälle ja viedä tieto esimiehelle. Toivon jaksamista Sinulle ja hyvää Joulun odotusta!


    • Jos seitsemän vuotta sitten tehdystä aloituksen aiheesta halutaan keskustella voisiko aiheen esiin nostaja tehdä asiasta uuden aloituksen. En ymmärrä miksi näitä vanhoja juttuja nostetaan esiin.

    • Anonyymi

      Voiko eutanasian saada masennuksen ja traumaperäisen stressireaktion vuoksi. Jos on jossain sellainen maa niin voisko joku kohtalotoveri lähtee kimpassa niin maksettaisiin matkakulut kimpassa. Tehtäis ryhmämatka ja ehdittäisiin rupatella matkalla vertaustuki asisioista.

    • Anonyymi

      Pitäisi sallia Suomessakin!

      • Anonyymi

        sitä mieltä

        nuorille ei eutanasiaa jos ovat fyysisesti terveitä sillä psyykkisesti voidaan aina auttaa ihmistä jopa saada täysin työkykyiseksi,
        mutta
        kaikille yli kahdeksankympiisille vanhuksille pitää voida kirjoitta resepti myrkystä joka varmasti lopettaa elämän silloin ja siinä tapauksessa kun vanhus ITSE sitä pyytää,
        ei koskaan kenenkää muuntoimesta, toivomuksesta
        vaan ainostaan vanhuksenitsensä omasta pyynnöstä
        sillä vanhukset ovat loppuun uupuneita ja usein hyvin kivuliaita, monisairaita elämä on jo maanpäällistä helvettiä,


      • Anonyymi kirjoitti:

        sitä mieltä

        nuorille ei eutanasiaa jos ovat fyysisesti terveitä sillä psyykkisesti voidaan aina auttaa ihmistä jopa saada täysin työkykyiseksi,
        mutta
        kaikille yli kahdeksankympiisille vanhuksille pitää voida kirjoitta resepti myrkystä joka varmasti lopettaa elämän silloin ja siinä tapauksessa kun vanhus ITSE sitä pyytää,
        ei koskaan kenenkää muuntoimesta, toivomuksesta
        vaan ainostaan vanhuksenitsensä omasta pyynnöstä
        sillä vanhukset ovat loppuun uupuneita ja usein hyvin kivuliaita, monisairaita elämä on jo maanpäällistä helvettiä,

        Vanhuuteen yleensä lopulta kuollaan ja siihen ei eutanasiaa tarvita. Pöyristyttävä ajatuksenakin


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Vanhuuteen yleensä lopulta kuollaan ja siihen ei eutanasiaa tarvita. Pöyristyttävä ajatuksenakin

        Kyllä ihmisen ikää nykypäivänä niiin keinotekoisesti pitkitetään lääkkeillä yms. hoidoilla, että oikeastaan vanhuuteen ja sairauteen ei kuolla vaan siihen, kun ne lääkkeet ja kaikki muu soopa lakkaa toimimasta ja / tai käyvät toisilleen epäsopiviksi ja sotkevat elimistön toiminnan lopullisesti ja se sitten se on moro. Liian monen kivuissa ja ruumiin sekä hengen ahdistuksessa vietetyn vuoden jälkeen.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä ihmisen ikää nykypäivänä niiin keinotekoisesti pitkitetään lääkkeillä yms. hoidoilla, että oikeastaan vanhuuteen ja sairauteen ei kuolla vaan siihen, kun ne lääkkeet ja kaikki muu soopa lakkaa toimimasta ja / tai käyvät toisilleen epäsopiviksi ja sotkevat elimistön toiminnan lopullisesti ja se sitten se on moro. Liian monen kivuissa ja ruumiin sekä hengen ahdistuksessa vietetyn vuoden jälkeen.

        Kieltäydytkö itse kaikista lääkkeistä ja haluatko kuolla luomuna ilman lääkkeitä kun sen aika on?


      • Anonyymi kirjoitti:

        sitä mieltä

        nuorille ei eutanasiaa jos ovat fyysisesti terveitä sillä psyykkisesti voidaan aina auttaa ihmistä jopa saada täysin työkykyiseksi,
        mutta
        kaikille yli kahdeksankympiisille vanhuksille pitää voida kirjoitta resepti myrkystä joka varmasti lopettaa elämän silloin ja siinä tapauksessa kun vanhus ITSE sitä pyytää,
        ei koskaan kenenkää muuntoimesta, toivomuksesta
        vaan ainostaan vanhuksenitsensä omasta pyynnöstä
        sillä vanhukset ovat loppuun uupuneita ja usein hyvin kivuliaita, monisairaita elämä on jo maanpäällistä helvettiä,

        Toivottavasti ei ikinä oteta norikäytännöksi vanhustenhoitoon kuolinpilleriä.


      • Anonyymi
        Siili2 kirjoitti:

        Kieltäydytkö itse kaikista lääkkeistä ja haluatko kuolla luomuna ilman lääkkeitä kun sen aika on?

        Periaatteessa kyllä, mutta tähän kymysykseen ei ole helppo vastata, kun tilanteet yms. määrittelevät. Mutta näen miltei päivittäin liian monta sellaista tyyppiä, joiden lääkitsemisellä ei ole enää yyhtään mitään järkeä. He pääsisivät toiveensa mukaisesti pois, kun pillerilastit lopetettaisiin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Periaatteessa kyllä, mutta tähän kymysykseen ei ole helppo vastata, kun tilanteet yms. määrittelevät. Mutta näen miltei päivittäin liian monta sellaista tyyppiä, joiden lääkitsemisellä ei ole enää yyhtään mitään järkeä. He pääsisivät toiveensa mukaisesti pois, kun pillerilastit lopetettaisiin.

        Olen samaa mieltä siitä että lääkelistasta pitäisi karsia ns turhat mutta joidenkin lääkkeiden lopettaminen saattaa aiheuttaa pahoja oireita.

        Kuten itse toteatkin: tilanteet määrittelevät.


    • Anonyymi

      En ole kuullut tuollaisesta mitään. Mutta koska olen ollut hoitajana niin tiedän että silloin kun ihmisen kehon toiminnat ovat lopettaneen toimintansa niin on kuolema hyvin lähellellä silloin ei ihminen voi ottaa ravintoa vastaan edes , suuta kostutetaan ja ja toisilla on morfiini pumppu ja toiset saavat kipua lievittävän pistoksen , riippuen siitä miten lääkäri on hoidon kirjoittanut .
      Kukaan ei todellakaan halua keltään ottaa henkeä mitenkään, monelle on vaan se loppu sellaista missä annetaan suun hoitoa
      Kostuttamaan ja ottamalla limaa suusta jota sinne on kertynyt. Niinhän se on hoitolaitoksissa että siellä on paljon sairaita ihmisiä, ja kenelläkään ei ole henkilökohtaista hoitajaa .
      Monesti omaiset eivät ymmärrä tilannetta vaan luulevat että muka nälkään näännytetään, silloin kun ihmisen keho ei pysty ottamaan ravintoa niin sitä ei myöskään anneta , munuaiset ovat ehkä jo lopettaneet toimintansa ja muutkin elimet . Joten mielestäni sinä olisit voinut kysyä hoitajalta potilaan tilanteen että olisivat selittäneet sen sinulle , moni omainen ei vaan ymmärrä sitä missä vaiheessa ihmiselle ei voi enää mitään ravintoa antaa koska keho ei sitä pysty käsittelemään edes.
      Sama sen 40 vuotiaan, ei kukaan ota hengiltä vaan jossain on ollut sairaus joka on aiheuttanut kuoleman. Siis älä viitsi syytellä, sillä laitoshoito tehdään aina hoitosuunnitelman mukaisesti ja lääkäri kirjoittaa miten hoidetaan .
      Työ tehdään tiiimissä . Ja aina ei lääkityksestä vastaava hoitaja voi tulla sillä minuutilla kun omainen odottaa, sillä he saattavat olla jonkun toisen potilaan luona juuri silloin . Yleensä on niin ettei missään paikassa ole edes hoitajia niin paljon kun tarvittaisiin , siitä ei voi syyttää hoitajia vaan on tehtävä kantelu muualle , mutta toivon mukaan ei suomi 24 palstalle koska hoitajat eivät voi mitenkään täällä kirjoitella yksittäisistä tapauksista .
      Oma äitini oli myös niin sairas ettei keho ottanut enää vastaan ravintoa , joten viimeiset päivät meni suun katselussa ja odottaen että pääsisi kivuistaan .

    • Anonyymi

      Ei kannata pitkään seurata vääriä johtoja koska niistä kärähtää lopulta.

    • Anonyymi

      Eutanasiahan ei ole muuta kuin murha, minä en ainakaan kannata murhaa missään muodossa, en saattohoitoa, en elinsiirtoa(siinähän luovuttaja kuolee leikkauspöydällä), enkä eutanasiaa, enkä muutakaan murhaamista tai tappamista. Enkä ole persu enkä mikään muukaan ääriryhmään kuuluva. Murha ja tappaminen on kielletty suomen laissa ja aika monen muunkin maan laissa. Mitäs jos tehtäisiin jotakin aivan uutta ja edistyksellistä, noudatetaan lakia eikä tapeta tai murhata ketään.

      • Anonyymi

        Mitäpä jos ottaisit selvää ko. asiasta, ensin. Ts. kehity.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      MIELIPIDE :

      Myrkky pillerit yleiseen jakoon
      kaikille vakavasti sairaille ja vanhuksille jotka ITSE SITÄ PYYTÄÄ
      ITSE SEN OTTAA

      EI koskaan toisen pyynnöstä, toisen ihmisen toiveesta, ei toisen ihmisen TOIMESTA
      vaan ainoastaa sairaan tai vanhuksen OMASTA TAHDOSTA, PYYNNÖSTÄ, TOIMESTA,

      tuliko selväksi,

    • Anonyymi

      Turha on väitellä, että eutanasia olisi joku huono asia, se on päinvastoin hyvä, kun ihminen on jo sairas ja vanha, silloin on paras toive, että joku antaisi pillerin, että pääsisi jo lähtemään ja tuska sekä kärsimys loppuisi.

      Monissa maissa tämä on sallittua, toivottavasti suomalaisetkin viimein saavat tämän kuoliavun.
      Eihän eläimiäkään pidetä niin, että jos ovat sairaita , tai vanhoja, niin kyllä eläinlääkäri auttaa ja päästää eläimen kärsimyksistään.

      Olisiko ihminenkin saman arvoinen.

      • Missä maassa vanhustenhoidossa on normikäytöntönä eutanasia?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      60
      1967
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      51
      1701
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      55
      1617
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1547
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1525
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1445
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe