Ajurien asentaminen erilliseen näytönohjaimeen

ppate123

Löysin jo ajurit omalle koneelleni, joka on itseni kasaama, ja kaikki toimii niin kuin pitääkin. Asensin Windows 10:n USB;ltä ja etsin ajurit ASRock-emolevylleni valmistajan sivuilta ja latasin erikseen ajurin NVIDIA:n näytönohjaimeen. Unigine- ja FutureMark-benchmarkit sekä AIDA64-muistisuoritustesti antavat aika hyvät arviot, vaikka en vielä optimoinut UEFI:ista käsin koneen osia. Ottaisin teiltä silti mielelläni vastaan yleisiä sääntöjä tai lainalaisuuksia tähän ajurikuvioon liittyen vastaisuuden varalta, jos hankin tulevaisuudessa toisenlaisen koneen, jossa on erilainen emolevy ja näytönohjain:

-Kuvitellaan, että on itsekoottu PC, jossa on moderni emolevy moderneine komponentteineen. Esimerkiksi näytönohjain on korkeintaan vuoden vanha.

-Emolevylle (ainakin sen integroiduille komponenteille kuten äänipiirille ja verkkokortille) löytyy ajurit emolevyn valmistajan sivuilta. Ei ongelmaa siinä.

-On kuitenkin olemassa joitakin komponentteja, joille ei välttämättä löydä ajuria sieltä valmistajan sivuilta. Yksi tällainen on erillinen näytönohjain, siis ei integroitu, vaan tavallisena laajennuksena hankittava, joka laitetaan emolevyyn erikseen (tosin jos emoon on integroitu näytönohjain, niin kuin melkein kaikkiin taitaa olla, niin sille integroidulle kyllä lähes aina näyttää löytyvän valmistajan sivuilta ajurit).

-Onko tarkoitus, että erillisten näytönohjaimien ajurit ladataan AINA näytönohjaimen valmistajan sivuilta?

-Pitääkö muidenkin erikseen emolevyyn kiinnitettävien (siis ei integroitujen) komponenttien ajurit ladata aina kyseisten komponenttien valmistajien sivuilta?

17

342

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Veli-Pekka-Vaatipäät

      Yhtä helvettiähän se on! W10 kun on surkee!

      • ppate123

        Näyttää siltä, että erillisen näytönohjaimen ajurit kuuluu asentaa AINA samalla tavalla kuin esim. tulostimen ajurit eli ladataan näytönohjaimen valmistajan sivuilta (toki sillä poikkeuksella, että tulostimen ajurit saattavat alkaa asentumaan automaattisesti, kun USB:n kytkee koneeseen, mutta ymmärsitte varmaan pointin.) Ja näköjään ajurit muillekin erillisille komponenteille ladataan komponenttien valmistajien sivuilta. Emolevyvalmistajan sivuilta näyttää lähinnä löytyvän ajureita pelkästään emolevyyn integroiduille komponenteille (kuten verkkokortille).

        Eipä noita koti- tai pelikäyttöön keskittyneiden ajurivalmistajien support-sivustoja ole oikeastaan koko netissä kuin kaksi, jos huomioidaan vain viralliset support-sivustot. Tuo lukumäärä johtuu siitä, että pelikäyttöön sopivia "high-end-näytönohjaimia" eivät kotikäyttäjille näytä valmistavan nykyään juuri muut kuin NVIDIA ja AMD. (Tokihan on ylipäänsä olemassa muitakin näytönohjainvalmistajia, mutta niiden näytönohjaimet tuntuvat olevan joko integroituja eli "low-end-tavaraa" tai ne näyttävät keskittyvän BitCoin-mainaukseen ja muille kuin PC-alustoille. Tällaisia näytönohjaimia en kuitenkaan tarkoita tässä.) Kävin tsekkaamassa, että kummankin valmistajan eli NVIDIAN ja AMD:n support-sivustoilta voi etsiä ajureita sillä tavalla, että määrittelee näytönohjaimen mallin (läh. product type & product family & product name) sekä kohdekäyttöjärjestelmän. NVIDIA:n sivuilta kävin lataamassa ajurit näytönohjaimeeni kun otin koneeni käyttöön. Kummaltakaan support-sivustolta ei ajureita voi etsiä määrittelemällä kohde-emolevyä.


    • windows_kyrsii

      Verkkokortinajurin lataaminen risoo.

      • Mikä.siinä

        On vaikeaa, Zip tiedoston purkaminen vai mikä?


      • windows_kyrsii

        Ei pääse nettiin lataamaan kun ajuri puuttuu.


      • Pääsethän.nettiin
        windows_kyrsii kirjoitti:

        Ei pääse nettiin lataamaan kun ajuri puuttuu.

        Nytkin, lataat tikulle ajuri tai ZIP tiedosto ajurista ja sitten sillä toisella koneella asennat tai purat ZIPin niin on siinä koneessa sitten sekin ajuri

        Tai voit purkaa tällä nettiin menevällä koneella ZIP ajurin ja sitten tikulle jo toiselle koneelle ja homma on hoidossa


      • Mikä.emolevy

        Siinä toisessa koneessa on niin katsellaan siihen nettiajuri


    • nvidialta-hakee

      Todennäköisesti uusimman Windows ajurin nvidian piirillä olevaan näytönohjaimeen saa nvidian sivuilta, mikä linkki tuossa tonin viestissä jo olikin.

      Oikeastaan muualta sitä ei kannata vaivautua hakemaankaan.

      • ppate123

        Voivatko nykyiset näytönohjaimet olla emolevykohtaisia siten, että ne eivät toimi kaikissa uusissakaan emolevyissä? Toisin sanoen, voiko näytönohjain olla toimimatta, vaikka näytönohjain ja emolevy ovat suurin piirtein yhtä uusia, ja näytönohjaimen voi ongelmitta kiinnittää emolevyyn paikalleen, ja ajurit, jotka löytyvät näytönohjainvalmistajan sivuilta, asentuvat ongelmitta?


      • nvidialta-hakee
        ppate123 kirjoitti:

        Voivatko nykyiset näytönohjaimet olla emolevykohtaisia siten, että ne eivät toimi kaikissa uusissakaan emolevyissä? Toisin sanoen, voiko näytönohjain olla toimimatta, vaikka näytönohjain ja emolevy ovat suurin piirtein yhtä uusia, ja näytönohjaimen voi ongelmitta kiinnittää emolevyyn paikalleen, ja ajurit, jotka löytyvät näytönohjainvalmistajan sivuilta, asentuvat ongelmitta?

        Ei siinä pitäisi olla mitään ongelmaa jos emo ja näytönohjain on standardien mukaisia (PCIe, sen eri versiot).


    • Tähtituki

      Nyrkkisääntö on että kaikki mikä on emolevyistä kiinteästi kiinni löytyy emolevyvalmistajalta ajureina. W10n kanssa tämä alkaa pääosin olemaan jo automatisoitu.

      Näytönohjaimet ja muut irralliset komponentit kannattaa hakea ensisijaisesti valmistajan sivuilta ja näytönohjainta tapauksessa piirivalmistajan omat nk. Referenssiajurit (geforce ja AMD)

      • Bersel

        Kympistä alkaen niiden erillisten korttien referenssiajurikin löytyy jo kympistä - myös päivitykset.


    • jalaa1x

      Erillisissä näytönohjaimissa käytetään lähes ainoastaan nVidian tai AMD:n piirejä, niin ajurit löytyvät näiden valmistajien sivuilta.

    • Bersel

      Erillisten korttien ajurit ladataan perinteisesti niiden korttien piirisarjojen valmistajien sivuilta, ei sen firman, jonka nimi on kortissa.

      Nykyään Win10:tä löytyy useimmat tarvittavat ajurit ja se osaa myös päivittää ne automaattisesti ilman erikseen asentuvaa palvelua. Erillinen näytönohjain ei siis nykyään tarvitse erikseen asennettavaa asennetta, vaan ne asentuvat ja päivittyvät kympissä itsestään.

      • luomal

        "Erillisten korttien ajurit ladataan perinteisesti niiden korttien piirisarjojen valmistajien sivuilta, ei sen firman, jonka nimi on kortissa."

        Sä tarkoitat varmaan sitä, että jos pakkauksessa lukee esim. "MSI Radeon R9 280X GAMING 3G", niin piirisarjan todellinen valmistaja on AMD, eikä MSI, ja ajurit kannattaa mieluummin ladata AMD:ltä, eli jos on 64-bittinen Wintoussi 10, niin täältä: http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows 10 - 64
        ...vaikka firma, jonka nimi on pakkauksessa/kortissa, eli tässä tapauksessa MSI, tarjoaa ajureita täällä Wintoosa 10:n 64-bittiselle versiolle: https://www.msi.com/Graphics-card/support/R9-280X-GAMING-3G#down-driver&Win10 64

        Siis tuo piirisarjan alkuperäisen valmistajan näytönohjain on kai nimeltään referenssinäytönohjain. Siksi kaiketi puhutaan myös referenssiajureista. (Onkohan wirallinen termi tuo "referenssi"?)

        NVIDIA ja AMD ovat niitä oikeita grafiiikkapiirien valmistajia, mutta MSI, EVGA, Sapphire, Gigabyte jne. ostavat noita sopimuksilla köntissä (tai jotain sinne päin) ja myyvät omissa pakkauksissa hieman muokattuina eteenpäin. Laittavat pakkauksiin omia juttujaan. Mitä olen kuullut, niin erot noiden myyjien tuotteiden välillä eivät ole mitään megalomaanisia.


    • Windows 10 asentaa kohtuullisen ajurin myös näytönohjaimelle. Mikä on paras ajuri tietylle näytönohjaimelle tietyssä ymräristössä on hankala kysymys. Linux käyttäjä joutuu asentamaan ajurin aina uudestaan kun päivittää kernelin jos käyttää nvidian ajuria. Jos tyytyy avoimeen ajuriin niin ei tarvitse. Uusin ajuri voi rikkoa yhteensopivuuden johonkin vanhempaan ohjelmaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Raakkujen tappajat

      Hienosti meni. Vajakki motokuski rämpi joessa ja tappoi läjän raakkuja. Toivottavasti joutuu maksamaan jokaisesta korvau
      Suomussalmi
      341
      3074
    2. Asumistuen leikkaukset alkavat näkyä

      Tamperelaisia häädetään kodeistaan nyt kiihtyvällä tahdilla. Asunnottomuus lisääntyy. https://www.aamulehti.fi/tampere
      Maailman menoa
      305
      2787
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      13
      1506
    4. Oho! Hanna Pakarinen sai Roope Salmisen suivaantumaan Vain elämää lehdistötilaisuudessa:"Per**kele!"

      Oho, tämä asia näytti osuvan Salmisen hermoon jopa niin, että piti sanoa oma mielipide kesken Pakarisen haastattelun...
      Kotimaiset julkkisjuorut
      24
      1271
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      45
      1169
    6. Raakkuja kuoli tuhansia k*sipääkuljettajan takia

      https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsa/311c5b57-3641-4cb6-a643-a6aad34372fb No, sakko per kuollut raakku melkein 600
      Maailman menoa
      163
      1072
    7. No nyt on motomies

      Biologi ja tutkimussukeltaja Myyri Sysivesi oli viime viikolla Suomussalmen Hukkajoella tekemässä jokihelmisimpukoiden e
      Kuhmo
      22
      1063
    8. Ei sinun nainen

      Kannata koskaan epäröidä mitään. Pidän edelleen sinusta todella paljon ja olet kuin suunniteltu minulle. Oli suorastaan
      Ikävä
      53
      1015
    9. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      6
      940
    10. Haluatko tietää, minkälainen on ihannenaiseni

      Kysymys sinulle nainen. Otaksun, että sinua kiinnostaa tietää, koska peilaat itseäsi kysymykseen ja olet ehkä epävarma.
      Ikävä
      62
      896
    Aihe