Köyhän ateriat

halpaa-ruokaa

Minä olen melkoisen varaton ja siksipä joudun tinkimään ruuassakin.
Mitä mieltä olette? Syön joka päivä puoli purkillista valkoisia papuja tomattikastikkeessa johon lisään tonnikalaa tai makrillia. Syön myös kaalisalaattia ja porkkanaa. Tietysti myös näkkileipää.
Onko mielestänne ruokavalioni liian yksipuolista? Olen ihan terve 68 vuotias.

19

2699

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tiskin_tällä_puolen

      Suora vastaus, niin kyllä syöt liian yksipuolisesti ja liian vähän (ellet sitten saa ravintoa alkoholista).

      Tonnikala on kallista tänä päivänä, yhden purkin hinnalla saat toista kiloa kanankoipia tai vaikka kunnon pakkauksen jauhelihaa. Makaronipussin (tumman ja kuiturikkaammankin) noin 20 sentillä. Porkkanaa on tietenkin hyvä syödä, kaalikaan ei ole epäterveellistä, mutta rinnalle olisi hyvä saada vitamiinilähteitä. Kasvikset ovat kaalliita talvella, mutta hedelmiä saa tarjouksista ostettua halvalla (itse ostin tänään appelsiinejä hintaan 79 senttiä/kilo ja banaaneja 1,19 euroa/kilo). Sitten vielä päälle kalsiumin saanti, jugurttia saa yhden kilon purkeissa alle kahden euron hintaan, maitoa 70 sentillä/litra. Eli nyt on varmaan hyvä hetki hieman monipuolistaa ruokavaliota.

      P.S. Kukaan ei maassamme ole niin köyhä, että ei saisi syötyä tarpeeksi hyvin!

      • Viinalla-jopa-lihoo

        Niin. Kyllähän viinassa on kaloreita, mutta ei sekään niin halpaa ole. Ainakaan minun mielestäni.


      • köyhäkokkaa

        "Kukaan ei maassamme ole niin köyhä, että ei saisi syötyä tarpeeksi hyvin!"

        Olen kanssasi samaa mieltä, että tuskin kukaan on NIIN köyhä, etteikö voisi syödä terveellisesti.
        Itse ostan syksyllä keräkaalia, kun se on edullista ja teen siitä hapankaalia kerralla niin suuren määrän, että siitä riittää koko vuodeksi. Hapankaalia voi syödä talvella sellaisenaan salaattina ja siitä saa todella hyviä pataruokia.
        Ja tosiaankin, tonnikalapurkin hinnalla saa broileria, jauhelihaa taikka kalaa melkoisen määrän, vaikka ei ostaisikaan erityisesti tarjouksista.
        Jos päivänsä aloittaa lautasellisella kaurapuuroa, maksaa sekin vain n. 0,02€!! Ja jos kaurapuuron päälle laittaa vaikka itse poimittuja mustikoita, on varsin terveellinen päivän aloitus. Ohessa tämän aamuinen aamiaiseni http://aijaa.com/skGQxZ

        Netistä löytyy paljon ruokaohjeita, joiden mukaan on helppo tehdä kunnollista kotiruokaa ja edullisesti. Aiheesta löytyy myös runsaasti erilaisia keittokirjoja, joista löytyy edullisien ruokien valmistusohjeita.


    • tiede1534

      Suuret järjestöt ja -yhdistykset kuten World Health Organization, The American Heart Association, World Cancer Research Fund, American Institute for Cancer Research ja lähes kaikki muut vastaavat suosittelevet käsittelemättömien kasviperäisten ruokien suosimista terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

      Näihin kuuluu:
      Vihannekset ja kasvikset (kaikki)
      Hedelmät (kaikki)
      Siemenet ja pähkinät (kaikki)
      Palkokasvit, joita ovat pavut, linssit, herne ja kikherne
      Täysjyväviljat (tumma makaroni ei ole aina täysjyvää, aineksissa täytyy lukea 100% täysjyvääviljaa.Kaikista terveellisimpiä ovat täysjyväviljat joissa voit nähdä jyvät erikseen -> kaurahiutale, kvinoa, speltti, ohrasuurimo, tumma riisi, hirssi)


      Ei kuulu:
      Prosessoitu sokeri (mukaan lukien hedelmämehut)
      Prosessoidut kasviöljyt (oliivi, rypsi, palmu ym) (Oliiviöljyn sijaan on terveellisempää syödä kokonaisia oliiveja jotka ovat terveellisiä ja kuitupitoisia. Kookosöljyn sijaan on terveellisempää syödä kookospähkinöitä jotka ovat kuitupitoisia ym ym)
      Valkoinen vilja (tavallinen vehnäjauho, valkoinen riisi)

      Useit ensin mainitut ruoat ovat myös erittäin edullisia. Suuri osa maailman ihmisistä (noin 4 miljardia) joutuvat rahan puutteen takia syömään näitä edullisia ruokia. Sairauksia jotka ovat Suomessa yleisiä (sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, eturauhassyöpä, rintasyöpä, suolistosairaudet, reuma ym ym) ei havaita tai ovat erittäin harvinaisia maissa jotka syövät käsittelemättömistä kasviperäisistä ruoista koostuvaa ruokavaliota.

      • mieskokki62

        Nyt olen nähnyt tosi viisaan ihmisen "Kookosöljyn sijaan on terveellisempää syödä kookospähkinöitä jotka ovat kuitupitoisia" haluisin nähdä sen hemmon joka syö kookospähkinöitä kuitujen takia.

        Olet pahasti väärässä oliivien kanssa. On paljon terveellisempää syödä/käyttää ruuanvalmistuksessa kylmäpuristettua öljyä kuin syödä oliiveja sellaisenaan. Oletko koskaan syönyt tuoreita oliiveja? Ei niitä kukaan sellaisenaan syö, lähes kaikki ovat säilötty suola/etikkaliemiin pahimmillaan käsitelty lipeällä ja hapolla sekä mustat on hyvin usein värjätty.


      • tiede1453

        Itse haluan puhua vain totuuden. On aina terveellisempää syödä kokonainen kasviperäinen ruoka kuin prosessoitu tuote. Phytoravinteet ja antioksidantit ovat kiinni kuidussa. Kuitu pitää myös kiinni rasvasta ja estää sen nopean imeytymisen. Oliivi on hieman poikkeksellinen hedelmä koska sitä ei voi syödä raakana.

        Joka tapauksessa kaikki öljy on
        -eniten energiaa mitä ruoassa voi olla (120 kcal per rkl)
        -ei täytä vatsaa eli ei aiheuta täyteläisyyden tunnetta
        -imeytyy verenkiertoon melkein välittömästi -> veressä ei saa olla näin suuria rasvamääriä joten rasva varastoituu samantien elimistöön.
        -ei proteiinia, ei kuitua, ei phytoravinteita, vähän antioksidantteja

        Jos englanti onnistuu niin kannattaa katsastella vaikka lääketieteen tohtorin Joel Fuhrmanin tietämystä ravintoasioista, on äärimmäisen ansioitunut ja motivoitunut ravinto-asiantuntija. Esim. Youtubessa on hänen presentaatioita.


      • tiede1456

        Öljyn erottaminen avocadosta, rypsistä, palmusta, oliivista tai mistä tahansa on täysin verrattavissa sokerin erottamiseen sokeriruo'osta. Toinen on rasva, toinen on hiilihydraatti. Öljyssä on 2,5x enemmän energiaa kuin sokerissa ja siten lisää liiallisten (ja huomaamattomien) kalorien määrää.

        Molemmat erottavat sen osan mitä ihminen haluaa maistaa (rasva/sokeri), ja jättää jälkeensä lähes kaiken ravinnon joka menee jätteeksi tai rehuksi.


      • mieskokki62
        tiede1453 kirjoitti:

        Itse haluan puhua vain totuuden. On aina terveellisempää syödä kokonainen kasviperäinen ruoka kuin prosessoitu tuote. Phytoravinteet ja antioksidantit ovat kiinni kuidussa. Kuitu pitää myös kiinni rasvasta ja estää sen nopean imeytymisen. Oliivi on hieman poikkeksellinen hedelmä koska sitä ei voi syödä raakana.

        Joka tapauksessa kaikki öljy on
        -eniten energiaa mitä ruoassa voi olla (120 kcal per rkl)
        -ei täytä vatsaa eli ei aiheuta täyteläisyyden tunnetta
        -imeytyy verenkiertoon melkein välittömästi -> veressä ei saa olla näin suuria rasvamääriä joten rasva varastoituu samantien elimistöön.
        -ei proteiinia, ei kuitua, ei phytoravinteita, vähän antioksidantteja

        Jos englanti onnistuu niin kannattaa katsastella vaikka lääketieteen tohtorin Joel Fuhrmanin tietämystä ravintoasioista, on äärimmäisen ansioitunut ja motivoitunut ravinto-asiantuntija. Esim. Youtubessa on hänen presentaatioita.

        Valitettavasti olet väärässä, mutta se ei liene ensimmäinen kerta.
        Esim oliiviöljyn kylmäpuristaminen ei ole kummoista prosessointia, aivan samaa prosessointia tapahtuu suussasi kun puret ruokaa. Öljy ja rasvat ovat välttämättömiä ihmiselle, laadun ja määrän tulisi vastata tarvetta.

        Kukaan ei syö kookospähkinää kuitujen takia, se on selvä asia, kuituja toki löytyy noin 9% mutta se on sivuseikka. Eikä kookospähkinä ole millään tavalla välttämätöntä muutekaan.Itse syön kuivattuja kookoslatuja, kookosöljyä en käytä lainkaan sisäisesti - ainoastaan ulkoisesti.

        Yksittäiset tohtorit ja heidän mielipiteensä jätän täysin heille itselleen, viittaus ( lääketieteen tohtorin Joel Fuhrmanin ). On aika hyvin tiedossa mitä kannattaa syödä ja kuinka paljon - siihen en tarvitse lisätietoa. Ruuassa on ratkaisevaa: paikallisuus, puhtaus, maku, laatu, hinta ja terveellisyys. Joskus hinta ratkaiseen, joskus laatu ja joskus joku muu - ei koskaan jonkun yksittäisen "tohtorin" suositukset.


    • kurjuudenmaksimointi

      Ei ole tonnari halpaa, samalla kilohinnalla saat ison määrän jauhelihaa, heitä myös ne pavut mäkeen ja osta sillä rahalla perunoita.
      Ei tartte olla tyhmä vaikka onkin köyhä.

    • MinäKansss

      Mistä olet "muka" tinkinyt ? Hyvät ovat appeesi sillä hinta ei ole mikään valinta kriteeri .

    • köyhäkokkaa

      Jos olet varaton, niin olet myös melkoisen vähillä aivoillakin varustettu, tai täysin avuton talousihminen...
      Makrilli ja tonnikala suhteellisen kallista purkitettuna, siis ihan oikeesti!! Miksi et osta tuoretta kalaa, joka on halvempaa ja terveellistä.
      Herneitä, linssejä ja papuja voi ostaa kuivattuna, ovat edullisia.
      Kaali ja porkkana ovat ihan jees! Niistäkin voit tehdä hapankaalia syksyllä, kun hinnat ovat edullisimmillaan.
      Jos rahan vuoksi joudut tinkimään ruuasta, kannattaisi opetella tekemään kunnollista ruokaa edullisista raaka-aineista. Halvimmillaan syöt alle 1€/päivä terveellisesti! Realistinen päivä kustannus ruuan suhteen n. 2€, jolloin on jo todella monipuoliset ateriat.
      Aiheesta löytyy useitakin keittokirjoja, joissa annoksien hinnat 0,05€ -0,20€.

      • halpaa-ruokaa

        "Jos olet varaton, niin olet myös melkoisen vähillä aivoillakin varustettu"
        No pitänee paikkansa.


    • Osta Lidlistä halvinta lenkkimakkaraa, makarooneja, sipuleita, hernemaissipaprikaa (tai tätä voit varioida). Ruskista makkarasiivut (halki ja siivuiksi) sipulihakkelukse kanssa ja keitä sörsselli valmiiksi. Ketsupi kaa naamaa! Halpaa o. Saattaa pistää närästämää, ei kannata iha joka päivä syyä.

      Ja tiiän, se makkara o suurimmaks osaks jauhettuja lehmä utareita ja kana jalakoja, mutta iha hyvvee se o.

    • eiköhäntoioleriittävää

      Purkkipapujen sijasta söisin ihan kotimaisia keitettyjä perunoita, niiden oheen sopivat säilötyt makrillit hyvin ja oheen valkokaalisalaatti tomaattiviipaleiden ja kurkun kanssa ja vähän öljyä ja etikkaa päälle.

      Tarvitset myös valkuaista ruokaasi, joten juo vaikka piimää ruokasi kanssa ja syö keitettyjä kananmunia leivänpäällä aamiasella - munassa on oikeastaan kaikki mitä keho tarvitsee eikä maksa paljon - rasian hinta taitaa olla noin eken.

      Suosi myös kotimaisia juureksia ja tee niistä keitto, josta riittää useammalle päivälle - vaatii vain pilkkomista, mutta on vaivan arvoinen.

    • PariVinkkiä

      Suosittelen höyrytettyjä kasviksia, kotimaisia juureksia. Jos käytössäsi ei ole kerroskattilaa eli höyrytysosaa, pistä tavalliseen kattilaan metallinen siivilä ja kuutioi tai pilko juurekset mieleisen kokoisiksi. Luonnollisesti pienemmäksi pilkotut kypsyvät nopeammin.

      Juuresraaka-aine on jokseenkin edullista. Perunakin kypsyy nopeasti höyrytettynä ja sekaan voi pistää esimerkiksi porkkanaa, lanttua ja punajuuria. Kohtalainen keittiöveitsi on tarpeen juuresten halkaisuun ja pilkkomiseen. Mainitsemasi kaali kypsyy myös mukavasti höyrytettynä mutta vaatii pitkähkön hauduttelun. Kannattaa käyttää satokauden mukaan vaihtelevia edullisia juureksia. Kukka-, parsa- ja ruusukaalia välillä vaihtelun vuoksi. Näitä löytyy pakasteinakin. Höyrytettynä kasvikset ja juurekset ovat lämmin ateria tai sen osa ja antavat paremmin kylläisyyden tunteen kuin kylmä tai huoneenlämpöinen (kaali)salaatti.

      Purkkipapujen sijaan suosittelen perehtymään linssien ja papujen käyttöön. Erilaisia papuja täytyy yleensä liotella kohtalaisia aikoja ennen käyttöä mutta sieltä löytyisi valkoisia purkkipapuja ravitsevampia vaihtoehtoja. Punaisista linsseistä saa nopeasti herkullisen linssikeiton. Reseptejä löytyy netistä vallan paljon. Yleensäkin iän karttumisen myötä monen ihmisen ruoka-annokset pienenevät ja proteiinin saanti on turhan pientä yleis- ja lihaskunnon ylläpitämiseksi. Papu- ja linssiruoat ovat edullinen vaihtoehto lihalle tai kalalle.

      Jos on minkäänlaista kiinnostusta idättämiseen niin vaikkapa mungpavuista ja vihreistä linsseistä saa idättämällä talvisaikaan edullisen vaihtoehdon salaatille. Ituja voi lisätä melkein minkälaisiin keittoihin tahansa niin niitä tulee syötyä "huomaamatta". Papujen ja linssien vähärasvaisuus ja runsasproteiinisuus yhdistettynä halpaan hintaan on tuttua jo vuosikymmenten ajalta kasvisruoan ystäville.

      Halpa eväs on kaupan oman tuotemerkin hernesoppa. Tukevuutta saat punalaputetulla eli edullisella jauhelihalla, jonka ruskistat, kenties maustat vaikka musta- ja/tai valkopippurilla ja lisäät soppaan. 400g jauhelihaa voisi riittää vaikka 3 tölkilliseen ärtsoppaa.

    • perusmättö
    • aivot_kärsii

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      285
      3147
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      79
      1575
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      43
      1480
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1301
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      25
      1215
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      47
      1210
    7. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      6
      1170
    8. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      43
      1129
    9. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      26
      1107
    10. Ihan mielenkiinnosta kyselen...

      Kun olen huomannut, että omat sähköpostit sakkaavat, puhelut eivät yhdisty jne. että missähän mahtaa olla vika? Osaisko
      Ikävä
      14
      1013
    Aihe