Katoista ja äärettömyydestä

Tarvitaanko taloissa yhtäkään kattoa siellä missä ei esiinnyt sateita lainkaan. Katto on tarpeen siitä huolimatta ehkä lintujen vuoksi. Jotta ne eivät näe mitä huoneen sisällä puuhataan. Näyttäisi siltä, että kaikkeudella ei ole lainkaan kattoa. Se merkitsee, että kaikkeuden ulkopuolella ei ole ketään katsomassa sisään kaikkeuteen. Se merkitsee, että ei ole Jumalaa.

Myöskään maapallolla ei ole kattoa? Mitä se mahtaa merkitä? Se merkitsee, että avaruudessa ei ole elämää. Elämä siellä on mahdotonta. Liikkuminen avaruudessa on äärimmäisen vaikeaa ja onnistuu vain suurienergisiltä hiukkasilta, jotka ovat samalla aaltoliikettä värähtelevää. Avaruudessakaan ei ole ketään katsomassa maapalloa ja sen vuoksi maapallo ei tarvitse kattoa.

Onko nopeudella katto? Jos niin on se merkitsee, että nopeasti etenevän hiukkasen ulkopuolella tai edessä on jotakin. Ehkä eetteriä tai sitten toisaalta takyoneja. Jos nopeudella on katto on avaruudessa vastakkaista nopeutta myös.

Vain siinä tapauksessa nopeudella on katto, että Big Bang ei täysin pidä paikkaansa. Pitää olla nopeutta vastaan tulevaa liikettä myös olemassa. Ja itse asiassa tiedemiehet väittävät, että nopeudella on katto mikä merkitsee kaksinaisuutta. Joku katsoo nopeasti etenevään hiukkaseen sen ulkopuolelta ja jähmettää liikkeen valon nopeuteen joka on kattonopeus.

Onko paineella katto? Kaiken järjen mukaan paineella ei ole mitään kattoa. Se merkitsee ääretöntä avaruutta sillä pitää olla tilaa pinota ääretön määrä materiaa päällekkäin, jotta syntyy ääretön paine.

Onko massalla katto? Antiikin filosofit väittivät niin olevan. Jos massalla on katto niin se merkitsee, että on olemassa aina kaksi eri massakeskipistettä. Kaikki massa ei voi kokoontua yhdeksi pisteeksi yhteen paikkaan, vaan on olemassa vastainen massa myös. Jos massalla on katto niin Big Bang ei ole voinut alkaa yhdestä massapisteestä.

Kaikki millä on katto omaa sen että katon ulkopuolella on jotakin olemassaolevaa myös.

Näyttäisi siltä että tietokoneen prosessorien teholla eli Gigahertsivärähtelyllä on katto myös noin 3.33 GHz kohdalla. Mitäköhän se merkitsee?
Myös puiden korkeudella on jokin katto. Ne eivät voi kasvaa kuinka korkeiksi tahansa.

Miksi protonin elinikä on ääretön, mutta elektronin eliniällä on katto.

Protonin ulkopuolella ei ole toista täysin vastaavaa hiukkasta. Jokainen protonin ulkopuolella oleva hiukkanen eroaa protonista jossakin suhteessa. Protoni määrää sen, että luonnossa olevat muut hiukkaset omaavat jonkin yhden vastakkaisen piirteen tai voiman protoniin nähden. Protoni voi olla ääretön eliniältään vain siinä tapauksessa, että ettei sen ulkopuollella ole toista täysin vastaavaa hiukkasta. Se mikä on vailla kattoa ja ääretöntä on individuaalista ja
ainutkertaista.

Elektronin ulkopuollella voi olla täysin identtisiä muita elektroneja. Sen vuoksi se omaa katon. Elektroni ei ole ikuinen.

Miksi on olemassa päättymättömiä eli äärettömimä desimaalilukuja ja toisaalta minkä vuoksi monet luvut ovat tasalukuja arvoltaan.

Montako ympyrän halkaisijaa mahtuu ympyrän kehälle on päättymätön ja ääretön desimaaliluku. Mitä se tarkoittaa. Syystä tai toisesta suora ei voi olla käyrä. Jos taivutat muovista viivotinta niin se ei suotu taipumaan käyräksi vaan uhkaa katketa.

Mitä katkeaminen on. Onko se tilaa täyttämään tarvittavien atomien puuttumista silloin kun tilan koko tai muoto muuttuu.

Joka tapauksessa jos joku vaivaituu kirjoittamaan tähän ketjuun niin mielelläni kuulisin mietteitä erilaisista katoista ja mikä niiden merkitys on teidän mielestänne.

6

995

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Poltetaan_jäätä

      Ollin vastauksia odotellessa...

    • Äärimmäisen hyvää pohdintaa. Sinulla on siinä hieman kielitieteellinenkin näkökanta. Mielenkiintoista. Noinhan ne pitäisi kaikki asiat olla loppupeleissä kuitenkin johdeltavissa.

      Sheldon Cooperkinhan (BBT^1) sanoi suomen sanan "katto".

      1. [Big Bang Theory, tv-ohjelma jakso (eti ite, en nyt tiiä), kohta sejase]

    • SattumanSatoa

      Katto hidastaa merkittävästi lämmön siirtymistä sisätiloista ympäristöön tai päinvastoin - ympäristöstä sisätiloihin. Se kylläkin hidastaa merkittävästi myös ilmanvaihtoa, jolla silläkin on merkitystä asumisviihtyvyyden kannalta. (Asia huomattiin mm. kun byrokraatit keksivät säästösyistä katkaista ilmanvaihdon yöksi esimerkiksi kouluista ja saivat jo muutamassa vuodessa aikaan lukuisia "homekouluja", joiden saneeraus ja uusiminen vienee turhat säästöt nopeassa tahdissa, mutta parantaa myös hieman alueellista työllisyyttä. Jälkimmäinen lienee ollutkin tavoitteena jo jonkin aikaa.)

      Etäältä rakennustoimintaa seuranneena ja ajoittain siihen itsekin osallistuneena olen pannut merkille, että kattoeristeet ovat usein huomattavasti seinien ja lattioiden eristeitä paksumpia. Oletan, että katon eristekerroksen paksuus korreloi keskimäärin enemmän lämpötalouden kuin kosteusvaihteluiden estämisen kanssa, joka tietysti sekin on useimmiten ratkaisevan tärkeä peruste kattojen olemassaololle. Vuotava katto katsotaan useimmiten ongelmaksi, ei hyödyksi, niin uskomattomalta kuin se filosofisesti tarkastellen saattaa vaikuttaakin.

      Jos sitten ottaisin hieman kantaa noihin nopeuteen liittyviin kattoihin, niin kattoisin mieluusti ensin lähiympäristöstä jonkin esimerkin ja sellaiseksi käynee taajamiin esitetty 40 km/h nopeusrajoitus. Sen väitetään vähentävän kolareita ja väite kuulostaa pintapuolisesti tarkastellen uskottavalta, kun huomioidaan nykyisten kuljettajien reaktionopeus yms. fysikaaliset ja muutamat psykologiset tekijät. Yhtäältä nykyinen 50 km/h taajamanopeuskäytäntökin valittiin samalla perusteella ja pitempiaikaisten kokeilujen nojalla. Kysymykseni on siksi, ovatko ihmiset huonontuneet radikaalisti kuljettajina tai ovatko tietyt fysikaaliset ja psykologiset tekijät muuttuneet oleellisesti viime aikoina?
      Ja toisaalta, jos työllisyyttä lisäävien kolareiden lukumäärä todella halutaan nollata, ei 40 km/h nopeusrajoitus ole läheskään riittävä, vaan tarvitaan esimerkiksi 0 km/h rajoitus ja sen huolellinen valvonta, joka puolestaan merkittävästi lisäisi työllisyyttä, tosin hyvin lyhytaikaisesti - ja valvontayhteiskuntaanhan ei kukaan tiedostava yksilö halua mennä ilman painavia perusteita. (Nainen liikenneministerinä voisi olla painava peruste, mutta filosofisesti ja kulttuurisesti se ei kuulu suosituimpien joukkoon.) Edelleen valtion verotuottojen takaamiseksi pitää liikenteen verotuspohja säilyttää ja jatkaa autoiksi kutsuttavien lypsykohteiden lisäämistä ja kehittämistä jo hyviksi havaituilla tavoilla ja mahdollisesti parilla uudellakin.

      Filosofinen hyppäys lähistön esimerkistä etäiseen mesierkkiin ei tuota vaikeutta. Aloittaja pohtii mm. taivaallista kattoa sen negaatiosta lähtien ja minä kannatan shokeeraavaa pohdintaa joka välttää lopputulemia, järjellisiä johtopäätöksiä ja kaiketi myös turhaa teoreettista ja matemaattista painolastia. Takionejakin on olemassa pilvin pimein joko siksi että niitä halutaan kovasti olevan olemassa tai sitten siksi että niitä pelätään kovasti olevan olemassa tai mahdollisesti myös siksi, ettei niistä riittävästi välitetä, eikä niiden olemassaoloa sen kummemmin kiistetä kuin puolustetakaan. Niiden olemassaololle olisi kuitenkin suotuisaa saada polittisia perusteita, jotka takaisivat hyväksyvän ilmapiirin ja mahdollistaisivat lainsäädännölliset toimenpiteet niin takionien, tonttuhiukkasten, vaaleanpunaisten näkymättömien yksisarvisten ja muidenkin taruolentojen, kuten jumalien yms. olemassaolon takaamiseksi. Esitän kansalaispalkkaa tuplana kaikille lässyttäjille ja itselleni aloitepalkkiota sen esittämisestä. Filosofinen kantani kattoihin on, että talot käännettäisiin ympäri sillä tavoin, ettei kattoa tarvittaisi ja lattia muodostaisi katon. Suuri lyhytaikainen vaikutus työllisyyteen ja pitempiä vaikutuksia mm. ajatteluun ja kukaties kosmologiaankin, joka nykyisin joistakin syistä niin huolestuttaa filosofeja.

    • Jos nyt ihan päälaelleen käännetään, niin "ätöistä ja kaarettomuuksista". Eli onko se paljon parjattu tasakatto kuitenkin oikea ratkaisu?

      • SattumanSatoa

        "Jos nyt ihan päälaelleen käännetään, niin "ätöistä ja kaarettomuuksista". Eli onko se paljon parjattu tasakatto kuitenkin oikea ratkaisu?"

        Tupla kansalaispalkka lankkimiukulle. Tasakatto on oikea ratkaisu silloin, kun veden, lumen, yms. kertymisestä huolehditaan asianmukaisesti TAI katto on villin kynossa.


    • Kuivillakin alueilla katosta on iloa: suojelee auringolta ja roistoilta, joita kuivilla alueilla jostain syystä vilisee.

      Voidaan käyttää myös varamajoitus- ja varastotilana.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      39
      1641
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1341
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      9
      1299
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1295
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      42
      1287
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      4
      1263
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1244
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1220
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1180
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1156
    Aihe